From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 7 From Food Production to Food Security Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 7 From Food Production to Food Security Notes Questions and Answers

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
What kind of food crops does Neetu cultivate for daily purposes?
Answer:

  • Eggplant
  • Brinjal
  • Yard long beans
  • Snake gourd
  • Lady’s finger
  • Spinach
  • Yam
  • Sorghum

Question 2.
How is surplus production used?
Answer:

  • Gave some to Keerthi’s house
  • Sold to market

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

Question 3.
What are the benefit of such farming?
Answer:

  • Pesticide free
  • Availability of healthy and fresh vegetables

Question 4.
What are the benefits of mixed farming?
Answer:

  • Livestock can utilise crop residues and by-products, reducing waste and improving water use efficiency.
  • Provides multiple income streams, ensuring more stable and reliable farm revenue.
  • Promotes biodiversity.
  • Reduces the environmental impact through integrated pest management and reduced reliance on chemical inputs.

Question 5.
You have learned about the different types of farming methods in our country, expand the below list by adding more features.
From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7 Img 1
Answer:

Subsistence farming Mixed farming Cultivation of plantation crops Cultivation of commercial crops
Production for own consumption. The same fertiliser can be used for multiple crops. Cost of production is relatively low. High capital investment.
Cultivation is possible even in small plots of land. Lower cost of production. Large-scale production. Provides raw materials.
Profit is not the primary objective. Provides multiple income. Long-term income. Use of modem technology.
Traditional agricultural tools are mostly used. Promotes biodiversity. Conserving soil and ecosystem. Large-scale production of agricultural products.

Question 6.
From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7 Img 2
a. Which of the crops seen in the picture are used for food?
b. Which are the other crops?
Answer:
a. Maize, Rice, Wheat
b. Rubber, Tea, Cotton

Question 7.
Find the crops of our country and complete the list.
Answer:

Food crops Cash crops
Rice Cotton
Wheat Rubber
Maize Tea
Pulses Coffee
Millets Jute

Question 8.
From the table given below, you can understand which crops grow in which states. Identify those states on the map and colour them.

Crops States
Wheat Uttar Pradesh, Punjab, Madhya Pradesh and Haryana
Cotton Maharashtra, Gujarat, Telangana and Rajasthan
Rice West Bengal, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Bihar

Answer:
From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7 Img 3

Question 9.
Mention the agricultural seasons in our country.
Answer:
Three distinct cropping seasons: –

  • Kharif
  • Rabi
  • Zaid

Question 10.
Can all crops be grown everywhere? Why? Make a note.
Answer:
No, not all crops can be grown everywhere because different crops have specific requirements for climate, soil type, water availability, and growing season. For example, rice needs a lot of water and warm temperatures, so it grows well in tropical and subtropical regions. Soil types vary in nutrients and drainage properties, which can affect crop growth. Farmers must choose crops that are suitable for their local environmental conditions to ensure good yields and sustainable farming practices.

Question 11.
Find more Agro-based industries that use agricultural products as raw materials and add them to the list.
Answer:

AGRICULTURAL PRODUCTS INDUSTRY
Cotton Textile industry
Sugarcane Sugar industry
Jute Textile industry
Wheat Food industry

Question 12.
From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7 Img 4
See the above images of minerals and areas where minerals are mined.
a. What are Minerals?
b. Where do we get these from?
c. What is the use of these?
Answer:
a. Minerals are metallic and non-metallic compounds found in the Earth’s crust
b. We get minerals from the Earth’s crust, where they are extracted through mining processes.
c.

  • Technology: Components for electronics, batteries, and computers.
  • Industry: Manufacturing processes and machinery.
  • Energy: Coal, uranium, and other resources for power generation.
  • Agriculture: Fertilizers to enrich soil.
  • Healthcare: Pharmaceuticals and medical devices.

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

Question 13.
Important mineral-based industries.
Answer:

  • Iron and Steel industry
  • Copper industry
  • Aluminium industry
  • Cement industry
  • Glass industry
  • Ceramic Industry

Question 14.
What are the following minerals used for? Find their usages and complete the list.
Answer:

Minerals Usage
Hematite Manufacturing of iron bars
Silica (sand) Glass manufacturing
Bauxite Aircraft and electrical equipment
Diamond Jewellery
Coal Railway, Iron and Steel production
Petroleum Fuel, lubricant

Question 15.
Above mentioned are some of the problems faced by the Indian agriculture sector during the pre-independence and post-independence period. What are the reasons for this?
Answer:

  • The land tax system implemented by the British
  • Limited infrastructure
  • Outdated technology
  • Food shortage
  • Decline in agricultural productivity

Question 16.
Discuss and make notes on how the Green Revolution helped to eradicate food shortage and poverty in India.
Answer:
Green Revolution in India: Eradicating Food Shortage and Poverty
Introduction to the Green Revolution in India:

  • Initiated in the mid-1960s to address severe food shortages and dependence on food imports.
  • Focused on high-yielding varieties (HYVs) of wheat and rice, improved irrigation infrastructure, use of chemical fertilisers and pesticides, and agricultural mechanisation.

Key Aspects and Strategies:
1. High-Yielding Varieties (HYVs):

  • Introduction of new wheat and rice varieties with higher productivity.
  • Notable varieties: IR8 rice and Kalyan Sona wheat.

2. Irrigation Expansion:

  • Large-scale development of irrigation projects (dams, canals, tube wells).
  • Improved water management practices.

3. Use of Chemical Fertilizers and Pesticides:

  • Increased use of nitrogen-based fertilisers and chemical pesticides to boost crop growth and protect against pests.

4. Mechanization:
Adoption of tractors, harvesters, and other machinery to enhance efficiency and reduce labour costs.

Impact on Food Shortage:

1. Increased Food Production:

  • Substantial rise in wheat and rice production.
  • Wheat production: From 12 million tons in the early 1960s to over 50 million tons by the late 1970s.
  • Rice production: Significant increase, though less pronounced than wheat.

2. Food Self-Sufficiency:

  • India transformed from a food-importing country to self-sufficiency in food grains.
  • Reduction in dependency on foreign aid and food imports.

3. Reduction in Hunger and Famine:

  • Alleviation of severe hunger and prevention of famines, particularly in drought-prone regions.

Impact on Poverty:
1. Increased Farmer Incomes:

  • Higher crop yields and productivity led to increased incomes for farmers, especially those with access to land, water, and capital.

2. Rural Employment:

  • Creation of employment opportunities in agriculture and related sectors (transport, marketing, processing).
  • Increased demand for agricultural labour during planting and harvesting seasons.

3. Economic Growth:

  • Boost rural economies through increased agricultural productivity.
  • Stimulation of secondary industries (agro-chemicals, machinery, seed production).

4. Reduction in Rural Poverty:

  • Significant reduction in rural poverty levels due to increased agricultural incomes.
  • Enhanced living standards and improved access to education and healthcare.

Challenges and Limitations:
1. Environmental Concerns:

  • Soil degradation, water pollution, and decline in biodiversity due to excessive use of chemical inputs.

2. Resource Strain:

  • Over-extraction of groundwater and unsustainable irrigation practices.

3. Health Impacts:

  • Health issues arising from exposure to chemical fertilisers and pesticides.

4. Loss of Crop Diversity:

  • Focus on wheat and rice led to neglect of other important crops, affecting dietary diversity.

Question 17.
Many people in our society are unable to meet even their basic needs. What can we call the condition of not being able to fulfil such needs?
Answer:
Poverty

Question 18.
Complete the sun diagram by finding out other causes that lead to poverty.
From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7 Img 5
Answer:
Causes of poverty are:

  • Traditional practises
  • War
  • Political instability
  • Economic downturn
  • Inadequate social policies
  • Natural disasters

Question 19.
a. Find Kerala’s position among Indian states according to the Multidimensional Poverty Index.
b. Find out how much of Kerala’s poverty has decreased in 2019-2021 compared to 2015- 2016.
c. Find out how Kerala has achieved this and make a note
Answer:
a. Among the states, Kerala ranks first position
b. Poverty decreased by 0.15 per cent
c.
1. Strong Emphasis on Education:

  • High Literacy Rates: Kerala has one of the highest literacy rates in India. The state government has historically prioritised education, ensuring universal access to primary and secondary education.
  • Quality of Education: Investment in the quality of education, including better school infrastructure, qualified teachers, and innovative teaching methods, has led to high educational attainment among its population.

2. Strong Healthcare System:

  • Universal Healthcare: Kerala has a well-established public healthcare system that provides accessible and affordable healthcare services to its residents.
  • Health Indicators: The state boasts impressive health indicators, such as low. infant mortality rates and high life expectancy, due to its focus on preventive and primary healthcare.

3. Social Welfare Programs:

  • Comprehensive Social Safety Nets: Kerala has implemented various social welfare programs aimed at reducing poverty and inequality. These include pensions for the elderly, widows, and disabled individuals, as well as welfare schemes for marginalised communities.
  • Public Distribution System (PDS): An effective PDS ensures food security by providing essential commodities at subsidised rates to the poor.

4. Infrastructure Development:

  • Rural Development: Investment in rural infrastructure, including roads, electrification, and sanitation, has improved the quality of life in rural areas and reduced urban-rural disparities.
  • Urban Amenities: Kerala’s cities and towns are equipped with better urban infrastructure and services, enhancing living conditions for urban residents.

5. Decentralized Governance:

  • Local Self-Government: Kerala has effectively decentralised governance, empowering local bodies and communities to make decisions and implement development projects that directly benefit the local population.

6. Economic Factors:

  • Remittances: A significant portion of Kerala’s population works abroad, particularly in the Gulf countries. Remittances from these workers contribute substantially to the state’s economy, improving household incomes and reducing poverty.
  • Diversified Economy: Kerala’s economy is diversified with significant contributions from agriculture, services, and tourism sectors.

7. Cultural and Social Factors:

  • Progressive Social Norms: Kerala’s society has historically been progressive, with a focus on social justice and equity. Social movements and a strong civil society have played crucial roles in advocating for the rights and welfare of marginalised groups.
  • Community Participation: Active participation of the community in developmental activities and strong grassroots organisations have been pivotal in implementing and sustaining poverty alleviation programs.

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

Question 20.
Find out the beneficiaries of the poverty schemes in your area. Also find the similar schemes that exist and make a note.
Answer:
Through the poverty alleviation schemes, people in my village can receive employment and income; it also provides livelihood for the people who are suffering through financial hardship.

  • It also ensures food security for the people.
  • It also provides pension coverage for old age people.
  • It also ensures the health of the people by conducting camps and vaccinations on time.

(By conducting research and engaging with local authorities and community organisations, you can collect detailed information on the beneficiaries of poverty alleviation schemes in your area and identify similar schemes that exist at both the state and central levels.)

Question 21.
Prepare a questionnaire to organise an interview with Kudumbashree unit members in your area in order to understand how Kudumbashree’s work is helpful in poverty alleviation.
Answer:
(Hints: Kudumbashree Interview Questionnaire)

  1. Can you please introduce yourself and tell us about your role in the Kudumbashree unit?
  2. How long have you been associated with Kudumbashree?
  3. Can you give us a brief overview of Kudumbashree’s mission and objectives?
  4. What motivated you to join Kudumbashree?
  5. What are the main activities and projects undertaken by your Kudumbashree unit?
  6. How often do you meet, and what typically happens during these meetings?
  7. How has participating in Kudumbashree helped you and your family economically?
  8. Can you provide examples of income-generating activities initiated by your unit?
  9. Have you received any financial support or loans through Kudumbashree? If yes, how has it impacted your livelihood?
  10. Apart from economic benefits, how has Kudumbashree contributed to your personal and social development?
  11. How has your participation in Kudumbashree affected your confidence and decision-making abilities?
  12. What kind of training and capacity-building programs have you attended through Kudumbashree?
  13. How have these trainings improved your skills and knowledge?
  14. Is there anything else you would like to share about your experience with Kudumbashree?

Question 22.
Why can’t Food safety be ensured?
Answer:

  • Climate change
  • Low income
  • Industrialisation
  • Rise in price
  • Imbalance in distribution
  • Lack of availability of food
  • Economic Pressures
  • Emerging Risks
  • lack of training and poor hygiene practices
  • Resource Limitations

Question 23.
Which are the government agencies that distribute food grains at subsidy rates? Find
Answer:

  • Civil suppliers
  • Triveni Super Market
  • Food Corporation of India
  • State food corporation
  • Ration shops
  • Public distribution system

Extended Activities

Question 1.
Find out and describe the farming practices that use advanced technology as opposed to traditional farming practices.
Answer:
Here are some key advanced technologies used in modern agriculture:
1. Precision Agriculture:

  • Uses GPS and satellite imagery to monitor and manage crops and soil.
  • Enables farmers to apply water, fertilisers, and pesticides more efficiently.

2. Drones and UAVs:

  • Monitor crop health, soil conditions, and irrigation needs from above.
  • Provide real-time data and high-resolution images for better decision-making.

3. IoT and Sensors:

  • Deploy sensors in fields to monitor soil moisture, temperature, and nutrient levels.
  • IoT devices collect and transmit data for real-time analysis and automated adjustments.

4. Automated Machinery:

  • Tractors, harvesters, and planting equipment equipped with automation and robotics.
  • Reduces labour costs and increases precision in planting, harvesting, and other tasks.

5. Vertical Farming and Hydroponics:

  • Grow crops in controlled indoor environments with stacked layers.
  • Utilize nutrient-rich water solutions instead of soil, conserving water and space.

Question 2.
Prepare a seminar paper on ‘poverty alleviation programmes and poverty Eradication’.
Answer:
(Hints: using the below programme prepare a seminar report)
1. Growth-oriented approach: The growth-oriented approach assumes that the economic growth of the economy will reduce the magnitude of poverty. It is based on the expectation that the effects of economic growth led to a rapid increase in gross domestic product, and per capita income would spread to poor sections of society.

2. Creation of assets and employment to generate income Expanding self-employment and wage employment programmes are being considered as the major ways of addressing poverty. a) Self Employment Programmes, Prime Minister’s Rozgar Yojana (PMRY), Rural Employment Generation Programme (REGP), Swarna Jayanthi Gram Swarozgar Yojana (SGSY), Swarna Jayanthi Shahri Rozgar Yojana (SJSRY), National Rural Livelihood Mission (NRLM).

b) Wage Employment Programmes, National Food for Work Programme, Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (SGRY), National Rural Employment Guarantee Programme (NREGP) In 2005 Indian Parliament passed the National Rural Employment Guarantee Act. The act guaranteed 100 days wages employment to every rural household. NREGP has now been renamed as Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme (MGNREGP).

3. Providing minimum Basic amenities to people:
a) a) Food Security Programmes: Public Distribution System, Integrated Child Development Scheme (ICDS), Mid-day meal scheme.
b) Social security programmes: Aam Aadmi Bima Yojana, Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme, Janasree Bima Yojana, Atal Pension Yojana.

Question 3.
Organise interviews with Kudumbashree members regarding the activities of Kudumbashree.
Answer:
(Hint: Based on the following questions, conduct an interview in your locality)
Sample Interview Questions
Activities:
1. Can you describe the specific activities you participate in through Kudumbashree?
2. How do these activities benefit you and your family?
Impact:
1. What changes have you noticed in your community since you started participating in Kudumbashree activities?
2. Can you share a success story from your experience with Kudumbashree?
Challenges:
1. What are the main challenges you face in your Kudumbashree activities?
2. How do you think these challenges can be addressed?

Support and Resources:
1. What type of support do you receive from Kudumbashree (training, financial, etc.)
2. Are there additional resources or support you feel would be beneficial?
By following this plan, you can effectively organise and conduct interviews with Kudumbashree members to gain a comprehensive understanding of their activities and the impact of Kudumbashree on their lives and communities.

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

Question 4.
Find out the features of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme and answer the questionnaire given below.
Answer:

Year of implementation of the scheme 2005
Objective of the scheme 100-day work for the rural people
The first two districts to implement the project in Kerala Palakkad and Wayanad
Number of working days guaranteed 100
Current daily wages as per the scheme 320 per person
What are the activities included in the scheme Construction of check dams, ponds, and other water bodies.
Activities aimed at improving the moisture retention capacity of the soil.
Development of micro-irrigation facilities.

Class 7 Social Science From Food Production to Food Security Notes Questions and Answers

Question 1.
Differentiate between cash crops and food crops.
Answer:
Food crops are grown primarily for direct consumption (either human or animal), while cash crops are grown primarily for commercial sale and profit, not direct consumption.

Question 2.
List the important cropping seasons.
Answer:
Three distinct cropping seasons: –

  • Kharif
  • Rabi
  • Zaid

Question 3.
What are the major differences between mixed farming and subsistence farming?
Answer:
Subsistence Farming

  • This is the method in which farmers produce and use only the products required for their sustenance.
  • Profit is not the primary objective of this method.
  • Traditional agricultural tools are mostly used in this farming.

Mixed Farming

  • Mixed farming is the simultaneous cultivation of more than one crop in a given plot of land.
  • Along with this, livestock rearing, poultry farming, fish farming, etc. can also be combined.
  • Livestock feed comes from agriculture.
  • Manure required for agriculture is also obtained from livestock.
  • The cost of production will be relatively low.

Question 4.
Explain the origin of Agriculture.
Answer:

  • Agricuiture has played a crucial role in transforming human beings from hunter-gatherers to a modem man.
  • The necessary systems for social life, such as family, community, village and town, emerged with the beginning of agriculture.
  • Over a peri9d of time, man shifted from subsistence-based agriculture to market-based agriculture.
  • The crops that can be directly consumed as food are called food crops.
  • Cash crops are those having industrial and commercial significance.

Question 5.
Define plantation crops.
Answer:

  • With the arrival of the British, the farmers who traditionally cultivated paddy and other food crops started cultivating plantation crops like tea, coffee, cloves, cardamom, and pepper in large areas.
  • Britishers ‘promoted plantation crops in the colonial countries from the beginning of the 19th century.
  • Long-term income and relatively low cost of production are the characteristics of this farming method.

Question 6.
Name the non-metallic minerals.
Answer:

  • Limestone
  • Mica
  • Gypsum
  • Coal
  • Petroleum

Question 7.
Petroleum deposits are mostly confined to the coastal regions. Why?
Answer:
Fossil fuels include petroleum. It is created when the remains of marine life decompose. They are largely limited to the areas along the coast.

Question 8.
Define metallic and non-metallic minerals.
Answer:
Metallic minerals are minerals that contain metal elements, while non-metallic minerals do not.

Question 9.
Which among the following is a mineral-based industry.
a. Sugar industry
b. Jute industry
c. Iron and steel industry
d. Cotton industry
Answer:
Iron and steel industry.

Question 10.
What was the Green Revolution?
Answer:
The Green Revolution was a series of research, development, and technology transfer initiatives that took place from the 1940s to the late 1960s. It aimed to increase agricultural production worldwide, particularly in developing countries, through the introduction of high-yielding variety (HYV) seeds, chemical fertilisers, pesticides, and improved irrigation techniques.

Question 11.
What were the main goals of the Green Revolution?
Answer:
The main goals were to boost agricultural productivity, alleviate hunger and poverty, achieve food security, and stimulate economic growth in developing countries by adopting modern agricultural technologies and practices.

Question 12.
What were some of the key innovations of the Green Revolution?
Answer:
Key innovations included the development and widespread adoption of high-yielding variety (HYV) seeds, which produced significantly higher crop yields compared to traditional varieties. Other innovations included the use of chemical fertilisers, pesticides, mechanised farm equipment, and improved irrigation systems.

Question 13.
Explain in the causes of poverty.
Answer:
Poverty’s causes are multifaceted, stemming from factors like lack of education, healthcare, and economic opportunities, as well as discrimination, conflict, and climate change, which can all contribute to a cycle of deprivation.

Question 14.
Define poverty.
Answer:
Poverty is a state or condition where individuals lack the financial resources and essentials for a basic standard of living, encompassing inadequate access to food, shelter, healthcare, and education, among other necessities.

Question 15.
Write about Hunger-free Kerala.
Answer:
The key objective of the Hunger-Free Kerala Project is to eliminate hunger and make Kerala a hunger-free state.
From 2017 to 2018, the project is being run with the help of Kudumbashree and local self- government bodies. Through such innovative projects, the aim is to achieve food security by ensuring adequate food for all.

Question 16.
Explain the objectives of life plan.
Answer:
To provide livelihood to dependents of victims of crime who are suffering financial hardship

Question 17.
How can we get out of poverty?
Answer:
The Central and State governments are implementing many poverty alleviation schemes to eradicate the poverty prevalent in our country. These projects can be classified into three categories:
Self-employment wage employment schemes
Food security projects
Social security schemes

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

Question 18.
What is farming?
Answer:
Farming is the practice of cultivating land, growing crops, and raising animals for food, fibre, and other products used to sustain and enhance human life. It encompasses a variety of techniques and practices that have evolved over centuries to maximise productivity and sustainability.

Question 19.
What are plantation crops?
Answer:
Plantation crops are usually grown on large estates for commercial purposes and require specific climatic conditions. Examples include tea, coffee, rubber, cocoa, and oil palm. These crops are typically labour-intensive.

Question 20.
What are the main characteristics of plantation farming?
Answer:
Characteristics of plantation farming include large-scale operations, monoculture (cultivation of a single crop over a large area), significant investment in infrastructure, intensive labour requirements, and production primarily for export markets.

Question 21.
What distinguishes commercial crops from subsistence crops?
Answer:
Commercial crops are grown for profit and are typically sold in national or international markets. In contrast, subsistence crops are grown primarily for the farmer’s family consumption, with little surplus for sale. Commercial crops often require more investment in terms of inputs and technology.

Question 22.
What are the advantages and disadvantages of commercial farming?
Answer:

  • Advantages: Increased income for farmers, employment opportunities, contribution to the national economy, and access to new technologies and improved farming practices.
  • Disadvantages: Can lead to environmental degradation, over-reliance on a single crop. (monoculture), potential displacement of small farmers, and vulnerability to market fluctuations and global trade dynamics.

Question 23.
What are the benefits of mixed farming?
Answer:
Benefits of mixed farming include enhanced soil fertility due to crop rotation and animal manure, reduced risk of crop failure, diversified income sources, and improved resource utilisation. It also promotes ecological balance and reduces dependency on a single agricultural product.

Question 24.
What are the different types of farming?
Answer:
Different types of farming include subsistence farming, commercial farming, mixed farming, organic farming, and intensive farming. Each type varies based on the scale of operation, the methods used, and the primary goals (e.g., food for family use vs. profit).

Question 25.
How do government policies influence the success of commercial farming?
Answer:
Government policies play a critical role by providing subsidies, ensuring access to credit, investing in infrastructure, offering extension services, setting trade policies, and enacting regulations that promote fair competition and sustainability. Supportive policies can enhance productivity and market access, while restrictive policies can hinder growth and innovation.

Question 26.
How does mixed farming contribute to food security?
Answer:
Mixed farming contributes to food security by diversifying production, which reduces the risk of total crop failure and ensures a steady supply of food products. It also provides a more balanced diet through the combination of crops and livestock products.

Question 27.
How can sustainable farming practices benefit the environment?
Answer:
Sustainable farming practices, such as crop rotation, organic farming,and agroforestry, can improve soil health, enhance biodiversity, reduce greenhouse gas emissions, conserve water, and prevent land degradation.

Question 28.
Write a note on the origin of agriculture.
Answer:
Nomadic man began farming around 7000 BCE. Humans started farming at different times in Mesopotamia, Turkey, Egypt, Western Asia and Europe; around 3000 BCE, an agrarian culture developed in India along with the Indus Valley Civilization. Cereals such as wheat, barley, etc., were cultivated in Mohenjo-Daro and Harappa, the twin cities situated along the banks of the river Indus. Agriculture started much later in South India.

Question 29.
Write a short note on agricultural crops.
Answer:
The diverse crops of India can be classified as food crops and cash crops. The crops that can be directly consumed as food are called food crops. Cash crops are those having industrial and commercial significance.
Food crops- Rice, wheat, maise, millets and pulses.
Cash crops- cotton, rubber, jute, tea and coffee.

Question 30.
Write the geographical factors of cultivation.
Answer:

  • Favourable climate
  • Irrigation facility
  • Fertile soil

Question 31.
Categories the following crops into food crops and cash crops.
Rice, wheat, cotton, tea, coffee, pulses, tobacco, maize, ragi, and rubber.
Answer:

Food crops Cash crops
  • Rice
  • Wheat
  • Pulses
  • Maize
  • Ragi
  • Cotton
  • Tea
  • Coffee
  • Tobacco
  • Rubber

Question 32.
Which is the major wheat-producing states in India?
Answer:

  • Punjab
  • Uttar Pradesh
  • Haryana
  • Himachal Pradesh
  • Uttarakhand
  • Rajasthan
  • Bihar

Question 33.
What is Agriculture and Agro-based industries?
Answer:
Agriculture involves the cultivation of crops, rearing of animals, and other activities related to food production. Agro-based industries are those industries that process agricultural raw materials into value-added products, such as food processing, textile manufacturing, and biofuel production.

Question 34.
What is the significance of agriculture and agro-based industries in the economy?
Answer:
Agriculture and agro-based industries play a vital role in economic development by providing food, raw materials, employment, and income generation opportunities. They contribute to GDP growth, foreign exchange earnings, rural development, and poverty alleviation.

From Food Production to Food Security Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 7

Question 35.
What are some examples of agro-based industries?
Answer:
Examples include food processing (e.g., milling, canning, dairy, meat processing), textile manufacturing (e.g., cotton spinning, weaving, garment production), biofuel production (e.g., ethanol, biodiesel), agrochemicals (e.g., fertilisers, pesticides), and pharmaceuticals (e.g., herbal medicines, plant-based drugs

Question 36.
What are the raw materials for agro-based industries?
Answer:
Sugarcane, cotton, jute, rubber, oil seeds.

Question 37.
Which are the major agro-based industries in India?
Answer:
Sugar industry, cotton textile industry, jute industry, paper industry, woollen industry, silk industry, paint industry, varnish industry, soap industry, rubber industry, etc.

Question 38.
Name any three agro-based industries in India.
Answer:
i) Textile industry
ii) Jute industry
iii) Sugar industry.

Question 39.
Define metallic and non-metallic minerals.
Answer:
Minerals are metallic and non-metallic compounds found in the Earth’s crust. Hematite, Magnetite, Calamine, Bauxite and Cinnabar are metallic minerals. Many of these are used in the industrial manufacture of metals. Mica, Diamond, Silica (Sand), etc., are non-metallic minerals.

Question 40.
What were the impacts of the Green Revolution on agricultural production?
Answer:
The Green Revolution led to substantial increases in crop yields, particularly for wheat, rice, and maize. It transformed many countries from food deficit to surplus regions, significantly improving food availability and reducing hunger and malnutrition.

Question 41.
What were some of the environmental consequences of the Green Revolution?
Answer:
The Green Revolution had both positive and negative environmental consequences. While it increased agricultural productivity and helped alleviate hunger, it also led to environmental degradation due to the overuse of chemical inputs, soil erosion, loss of biodiversity, and depletion of water resources.

Question 42.
What are the major causes of poverty.
Answer:

  • Unemployment
  • Corruption
  • Political instability
  • Price rise
  • Overpopulation
  • Inequality

Question 43.
Define multinational poverty index.
Answer:

  • The Multidimensional Poverty Index (MPI) is a new method developed to measure global poverty.
  • It was jointly prepared by the Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) and the United Nations Development Programme (UNDP).
  • Multidimensional poverty is calculated by assessing twelve indicators across three dimensions: health, education and standard of living of the members of a household.
  • Multidimensional poverty is calculated by taking into account how much each individual and family can achieve in terms of health, education and standard of living.

Question 44.
How is poverty measured?
Answer:
Poverty is commonly measured using income-based measures like the poverty line, which denotes the minimum income level needed to meet basic needs. Other measures include the Multidimensional Poverty Index (MPI), which considers factors such as health, education, and living standards.

Question 45.
How does poverty impact children?
Answer:
Poverty affects children by limiting their access to education, nutrition, healthcare, and safe living environments. It can lead to malnutrition, poor academic performance, higher dropout rates, and increased vulnerability to exploitation and abuse.

Question 46.
What are some strategies to reduce poverty?
Answer:
Strategies include improving access to education and healthcare, creating job opportunities, ensuring fair wages, implementing social safety nets, investing in infrastructure, promoting economic growth, and fostering inclusive policies that address inequality.

Std 7 Social Science From Food Production to Food Security Notes

  • Agriculture has played a crucial role in transforming human beings from hunter-gatherers to a modern man.
  • The necessary systems for social life, such as family, community, village and town, emerged with the beginning of agriculture.
  • Subsistence farming is a method in which farmers produce and use only the products required for their sustenance.
  • Traditional agricultural tools are mostly used in subsistence farming.
  • Mixed farming is the simultaneous cultivation of more than one crop in a given plot of land. The cost of production will be relatively low in mixed farming.
  • Britishers promoted plantation crops in the colonial countries from the beginning of the 19th century.
  • Cultivation of commercial crops is the large-scale production of agricultural products on a commercial basis.
  • The role of commercial crop farming is significant in providing agricultural raw materials to industries.
  • The crops that can be directly consumed as food are called food crops. Cash crops are those having industrial and
  • commercial significance. Agro-based industries are industries that depends on agricultural products.
  • Cotton, an agricultural product, is the raw material for the textile industry. So, the textile industry is an example of an Agro-based Industry.
  • Minerals are metallic and non-metallic.compounds found in the Earth’s crust.
  • Hematite, Magnetite, Calamine, Bauxite and Cinnabar are metallic minerals. Many of these are used in the industrial manufacture of metals.
  • Mica, Diamond, Silica (Sand), etc., are non-metallic minerals, while Coal and Petroleum are fuel minerals.
  • The iron ore industry is the largest mineral-based industry in the country.
  • Among food grains, the result of Green Revolution was first visible in wheat production. Hence, it is also called as ‘Wheat Revolution’.
  • Poverty is a condition in which basic human needs such as food, clothing, shelter, education and health are not accessible as per the requirement.
  • The poor are those who do not have access to income or property to meet even their basic needs. A poverty line is an imaginary line that divides the population of a country into those who are poor and those who are not.

Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 6 Indian Subcontinent Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 6 Indian Subcontinent Notes Questions and Answers

Indian Subcontinent Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
List the different continents by observing the map given below and a globe. Find the continent in which our country is located.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 1
Answer:
Asia, Europe, Africa, North America, South America, Australia, and Antarctica are the seven continents. Our country is in Asian continent.

Question 2.
Identify the countries that belong to Indian subcontinent from the given map.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 2
Answer:
India, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Bhutan, Sri Lanka, and Maldives.

Question 3.
Find the location of the Peninsular Plateau with the help of the map.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 3
Answer:
Rajasthan, Maharashtra, Gujarat, Telangana, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, and Odisha.

Question 4.
Compare the given pictures and identify the life of people in the land forms concerned.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 4
Answer:
The life of people living in various landforms is heavily influenced by the unique geography of their surroundings. In mountainous regions, communities often face challenges such as limited access to resources, rugged terrain, and harsh weather conditions. Even with these obstacles, mountain dwellers have adapted by developing agricultural terracing techniques, strong community ties, and flexible housing structures.

On the other hand, people living in coastal areas experience a different way of life. Their livelihoods relate to the ocean, depending on fishing, maritime trade, and tourism. Coastal communities face threats from natural disasters like hurricanes and rising sea levels due to climate change. However, they have developed strategies such as building seawalls, early warning systems, and sustainable fisheries management to reduce these risks.

Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6

Question 5.
Which are the factors that influence the climate of an era?
Answer:

  • The Latitude.
  • The Altitude
  • Physiography
  • Proximity to ocean
  • Wind

Question 6.
Why do places like Munnar and Ooty experience cold climates?
Answer:
Munnar and Ooty, located at high altitude and near the Western Ghats Mountain range, experience cold climates due to lower atmospheric pressure and huge vegetation. These regions’ proximity to the mountain range and the presence of shade and moisture contribute to their cold climate, making them popular tourist destinations.

Question 7.
Do regional differences in physiography and climate create any differences in the life of the people?
Answer:
Regional physiography and climate significantly influence people’s lives by affecting natural resources, livelihood options, and cultural practices. Mountainous regions limit agricultural activities, while coastal areas support fishing industries and trade. Extreme climates require adaptations, while moderate climates offer stable environments. Understanding these dynamics is crucial for sustainable development and effective governance.

Question 8.
Are the food habits of the people of north and south India the same?
Answer:
North and South India’s food habits differ significantly due to geography, climate, history, and culture. North India uses wheat as a major crop, resulting in dairy-rich dishes like roti, paratha, and naan. Mughlai cuisine influences the use of aromatic spices and saffron. South Indian cuisine heavily relies on rice, coconut, tamarind, and curry leaves, with a focus on vegetarian fare. Cooking methods also differ, with North Indian cooking involving elaborate techniques and South Indian cooking focusing on fast-paced lifestyles. These regional variations highlight the rich diversity of Indian cuisine.

Question 9.
Is the dress style of the people of Kashmir the same as that of the people of Tamil Nadu?
Answer:
Kashmir and Tamil Nadu’s dress styles are influenced by their distinct cultural, geographical, and historical backgrounds. Kashmiri attire includes the pheran, while Tamil Nadu’s saree and veshti reflect Dravidian culture. Kashmiri attire is heavier and warm, while Tamil Nadu’s is lighter and breathable. Historical influences include Persian, Mughal, and Central Asian, while Dravidian and European influences are present in Tamil Nadu attire. Jewellery and accessories also differ.

Question 10.
Are the major crops cultivated in the Western Ghats and North Indian plain the same? Identify the crop grown in the Western Ghats from the given pictures.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 5
Answer:
The Western Ghats and North Indian plains have distinct agricultural practices. The Western Ghats, known for its high rainfall and hilly terrain, cultivates crops like rice, spices, and fruits. The North Indian plain, with its diverse climate and fertile alluvial soil, supports major crops like wheat, rice, sugarcane, and pulses. These differences highlight the importance of understanding geographic variability in crop cultivation and its impact on regional agriculture and food production. From the figure the crop grown in the Western Ghats is Cardamom.

Question 11.
Are all the crops are cultivated in the same way?
Answer:
In different parts of the world, there exists various types of farming practices based on physiography, soil fertility, climate, water availability, density of population, extent of agricultural land, value of crops, available technology etc. These include primitive subsistence agriculture, intensive subsistence agriculture, mixed farming, extensive commercial grain cultivation, dairy farming, cultivation of plantation crops and horticulture.

Extended Activities

Question 1.
Prepare an essay with the help of reading materials and internet, finding out the countries belonging to the Indian subcontinent, their capitals and cultural features.
Answer:
The Indian subcontinent comprises several countries with diverse cultures and rich heritage. The countries belonging to the Indian subcontinent are India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, and the Maldives. Each of these countries has its unique cultural features that set them apart.
1. India:
Capital: New Delhi
Cultural Features: Diverse languages, religions, cuisines, dance forms, music genres, and art styles. Rich history of ancient civilizations, vibrant festivals like Diwali and Holi, classical dances like Bharatanatyam and Kathak, and traditional practices like yoga and Ayurveda.

2. Pakistan:
Capital: Islamabad
Cultural Features: Influences of Persian, Turkish, and Arab cultures. Rich tradition of poetry, music, and dance. Celebrations like Eid and Basant, traditional crafts like pottery and embroidery, and delicious cuisine like biryani and kebabs.

3. Bangladesh:
Capital: Dhaka
Cultural Features: Synthesis of Hindu, Buddhist, and Muslim cultures. Rich literature including works of Rabindranath Tagore. Traditional music forms like Baul and diverse art forms like Nakshi kantha embroidery.

4. Sri Lanka:
Capital: Colombo
Cultural Features: Blend of Sinhalese, Tamil, and Muslim cultures. Ancient Buddhist heritage with sites like Anuradhapura and Polonnaruwa. Traditional dance forms like Kandyan dance and vibrant festivals like the Esala Perahera.

5. Nepal:
Capital: Kathmandu
Cultural Features: Himalayan country with diverse ethnic groups like Sherpa, Gurung, and Tharu. Rich tradition of art, architecture, and spirituality. Hindu and Buddhist temples like Pashupatinath and Swayambhunath Stupa.

6. Bhutan:
Capital: Thimphu
Cultural Features: Land of Gross National Happiness with strong emphasis on preserving culture and traditions. Rich Buddhist heritage with monasteries like Tiger’s Nest. Traditional festivals like Tshechu and unique cultural practices like archery.

7. Maldives: Capital: Male
Cultural Features: Island nation with a unique blend of South Indian, Sri Lankan, and Arab influences. Rich marine biodiversity and traditional practices like Dhivehi Raivaru music and Boduberu dance.
In conclusion, the countries of the Indian subcontinent exhibit a tapestry of cultures, traditions, and heritage that make them truly unique and fascinating. Each country’s cultural. features reflect its history, beliefs, and values, contributing to the region’s cultural diversity and richness.

Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6

Question 2.
Prepare a wallpaper by collecting pictures that showcase the cultural diversity of different countries in the Indian subcontinent.
Answer:
(Hints)
Key concepts to be included in the wallpaper are: Traditional Attire, Art and Craft, Festivals and Celebrations, Cuisine, Architecture, Diverse Landscapes.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 6

Question 3.
Colour and label the countries of Indian subcontinent in the outline map provided.
Answer:
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 7
Answer:
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 8

Class 7 Social Science Indian Subcontinent Notes Questions and Answers

Question 1.
Define Continent.
Answer:
Large landmasses are called continents, meaning ‘piece of land’ which containing different physiographic divisions. We can see many landforms like tall mountains, expansive plains, vast deserts, plateaus etc. in the continents.

Question 2.
Define Subcontinent
Answer:
Subcontinents are large continental areas with diverse physiographic divisions and climate as in continents. Pamir plateau geographically separates the southern part of Asian continent from the other parts.

Question 3.
What is Pamir Knot?
Answer:
The Pamir knot, known as the roof of the

Question 4.
What are the significant mountain ranges in South Asia?
Answer:
The significant mountain ranges in South Asia include the Hindukush Mountain range in Pakistan and the Himalayan Mountain range in India, Nepal, and Bhutan.

Question 5.
What is known as North Indian Plain? Write the features of North Indian plains.
Answer:
The North Indian Plain, a vast plain extending from east to west of the subcontinent, is formed by alluvial deposits from the rivers Indus, Ganga, and Brahmaputra. Features of North Indian Plains:

  • Fertile soil
  • Abundant water supply from rivers
  • Plain landscape
  • Thickly populated

Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6

Question 6.
What is the geographical significance of the Peninsular Plateau in South Asia?
Answer:
The Peninsular Plateau, located in the southern part of the North Indian Plain, is estimated to be 150-900 meters above sea level and serves as a distinctive in the Indian physiographic division subcontinent encompassing island nations like Maldives and Sri Lanka as well as smaller groups like Lakshadweep, Andaman, and Nicobar.

Question 7.
What is known as apparent movement of the Sun?
Answer:
The phenomenon in which the relative position of the sun changes between the Tropic of Cancer (232° North) and Tropic of Capricorn (232° South) is known as the apparent movement of the sun. Due to the revolution of the earth and the inclination of earth’s axis, it feels that the sun experiences displacement.

Question 8.
How does the sun’s position during summer solstice impact the weather patterns in the Indian subcontinent?
Answer:
During summer solstice, the sun’s position heats the air, leading to moisture-laden winds from the ocean. This results in widespread rainfall in May and June in the Indian subcontinent.

Question 9.
What causes less rainfall during winter solstice in the Indian subcontinent?
Answer:
During winter solstice, the Indian Ocean heats the air, and dry Northeast to Southwest winds blow across the region, causing a decrease in rainfall. However, absorption of water vapour from the Bay of Bengal leads to widespread rainfall on the eastern coast.

Question 10.
What are the main climatic differences experienced between the northern and southern parts of the Tropic of Cancer?
Answer:
The northern part of the Tropic of Cancer experiences a temperate climate, while the southern part experiences a tropical climate.

Question 11.
How does physiography influence the distribution of rainfall in regions like Kerala and Tamil Nadu?
Answer:
Physiography, specifically the presence of mountains like the Western Ghats, obstructs moisture-laden winds resulting in heavy rainfall in Kerala and low rainfall in Tamil Nadu due to rain shadow effects.

Question 12.
What role do mountains play in creating rain shadow regions?
Answer:
Mountains act as barriers to moisture-laden winds, forcing them to ascend and release precipitation on one side, while creating dry conditions on the other side known as rain shadow regions.

Question 13.
Why does Kerala experience heavy rainfall in the monsoon season compared to Tamil Nadu?
Answer:
Kerala’s proximity to the Western Ghats allows it to receive heavy rainfall as the mountains act as a barrier obstructing the southwest monsoon winds, while Tamil Nadu experiences low rainfall due to being in the rain shadow of the Western Ghats on its eastern slopes.

Question 14.
Which are the different cropping seasons in India?
Answer:
Kharif
During Kharif season that coincides with the south – west monsoon. crops that require high temperature and abundant water like paddy, cotton, jute, jowar, bajra and tur are cultivated.

Rabi
Rabi season, from October to February, is a period for cultivating moderately temperature and water intensive crops like wheat, pulses, and mustard.

Zaid
Zaid is the short summer cropping season that begins after Rabi harvest. During this season, watermelon, cucumber, vegetables, fodder crops etc. are grown in areas where irrigation is available.

Question 15.
How are the major crops classified?
Answer:
. Food Crops: They are classified into two: Cereals and Pulses. In India, fine cereals such as rice and wheat and coarse cereals such as bajra. maize and ragi are grown. Gram and Toor dal are the major pulses cultivated in India.
. Cash crops: The crops that are grown commercially on a large scale are called cash crops such as sugar cane, tobacco, cotton, jute and oil seeds.
. Fibre crops: Cotton and jute are the major fibre crops in India. Fibre crops provide us with the fibre we need to make many things like fabrics, bags and sacks.
. Oil seeds: Oilseeds are cultivated to produce edible oil. These include ground nut, rapeseed, mustard, soya bean and sunflower.
. Plantation crops: Crops such as tea, coffee, rubber, spices and tubers are also cultivated in India.

Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6

Question 16.
Consider the map given below
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 9
a) List out the name of continents.
b) List out the names of oceans.
Answer:
a) Asia, Europe, Africa, North America, South America, Australia, and Antarctica are the seven continents.
b) Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Artic Ocean, Indian Ocean, and Southern Ocean

Question 17.
Classify the following by giving proper heading.
(India, Europe, North America, Kerala, Nepal, Sri Lanka, Maharashtra, Antarctica, Odisha)
Answer:

Continents Countries in Indian Subcontinents Indian Peninsular Plateau
North America India Maharashtra
Europe Nepal Kerala
Antarctica Sri Lanka Odisha

Question 18.
What are the main mountain ranges in the Northern part of the Indian subcontinent?
Answer:
The Hindukush Mountain range in Pakistan and the Himalayan Mountain range in India, Nepal, and Bhutan.

Question 19.
What geographical feature lies to the south of the Himalayas in the Indian subcontinent?
Answer:
A vast plain known as the North Indian Plain or Great plains, formed by alluvial deposits brought by the rivers Indus, Ganga, and Brahmaputra.

Question 20.
What natural landscape is found in the southern part of the North Indian Plain in the Indian subcontinent?
Answer:
A plateau known as the Peninsular Plateau, with an estimated elevation of about 150 to 900 metres above sea level, forming a roughly triangular shape.

Question 21.
Identify the given picture.
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 10
a) What is this picture showing?
b) Explain the process.
Answer:
a) Rain Shadow Region
b) Physiography influences climate. Moisture laden winds are obstructed by the mountains,
located against their direction resulting in rainfall. Kerala experiences heavy rainfall in Western Ghats, while Tamil Nadu experiences low rainfall in eastern slopes. Such regions with low rainfall are generally known as rain shadow regions.

Question 22.
Fill in the blanks.

Crop Water Requirement Sowing Months Harvest Months
Rice Abundant water is needed (c) September
(a) Moderate amount of water is needed October March
Watermelon (b) April (d)

Answer:
a) Wheat
b) Irrigation is needed in areas with
c) June
d) June

Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6

Question 23.
Match the following

Cropping Season Crops
Kharif Wheat, Pulses, Mustard
Rabi Watermelon, Cucumber, Fodder crops
Zaid Paddy, cotton, Jute

Answer:

Cropping Season Crops
Kharif Paddy, cotton, Jute
Rabi Wheat, Pulses, Mustard
Zaid Watermelon, Cucumber, Fodder crops

Question 24.
Draw a flowchart representing the classification of major crops.
Answer:
Indian Subcontinent Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 6 Img 11

Std 7 Social Science Indian Subcontinent Notes

  • There are 7 continents and 5 oceans in our earth.
  • A continent is a large landmass containing different physiographic divisions.
  • Subcontinents are large continental areas with diverse physiographic divisions and climate as in continents.
  • Asia, Europe, Africa, North America, South America, Australia, and Antarctica are the seven continents. Our country is in Asian continent.
  • India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Bhutan, Sri Lanka and Maldives are the Indian Subcontinents.
  • Pamir Knot is known as the roof of the world.
  • The extensive plain formed by the alluvial deposits brought by the rivers Indus, Ganga and Brahmaputra is known as Northern Plain.
  • Climate of the India subcontinent is generally known as ‘monsoon climate’.
  • Latitude, altitude, physiography, proximity to ocean and wind are the factors that influence climate.
  • The agriculture, food, housing, clothing, rituals, celebrations etc. of the people in each area are in accordance with the physiography and climate of that region.
  • There are definite seasons for sowing and harvesting of each crop. These seasons are known as cropping seasons.
  • Kharif, Rabi and Zaid are the three cropping seasons.
  • Major crops are classified into food crops, cash crops, fibre crops, oil seeds and plantation crops.

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 5 Our Earth Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 5 Our Earth Notes Questions and Answers

Our Earth Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
Observe the picture given below. What information do you get about the interior of the Earth?
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 1
Answer:

  • The interior of the earth is divided into different layers.
  • The outermost layer is the Crust.
  • Mantle is the layer below the Crust.
  • The inner layer is the Core. It is divided into the Inner core and outer core.

Question 2.
Prepare a note on the interior of the earth.
Ans:
Crust
The crust is the outermost and relatively thin layer of the earth. This layer is made up of solid rocks. The crust has two parts, namely continental crust and oceanic crust. The continental crust is thicker than the oceanic crust. The average thickness is about 30 kilometres. In mountain areas. continental crust has a thickness of about 70 kilometres, but the average thickness of the oceanic crust is 5 kilometres.

Mantle
The mantle is the layer below the crust. This is relatively thick. It extends up to about 2900 kilometres. The part of the earth that comprises the crust and the upper part of the mantle is called the lithosphere. The part a molten state due to the melting of rock particles (magma), is known as the asthenosphere. The portion below the asthenosphere is in solid state.

Core
The layer below the mantle is the core. It is divided into an outer core and an inner core. The outer core is in liquid state, while. the inner core is in solid state. The core is mainly made up of metals like Nickel (Ni) and Iron (Fe). Hence, the core is also known as NIFE. The temperature in the inner core is about 5500 degrees Celsius.

Question 3.
Complete the diagram given below by including the features of each layer of the earth’s interior.
Structure of the Earth – Features
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 2
Answer:
Crust

  • Thin Layer
  • It has two parts, namely Continental Crust and Oceanic Crust.

Mantle

  • Thick layer
  • The part of the earth that comprises the crust and the upper part of the mantle is called the lithosphere.

Core

  • The layer below the mantle
  • Divide into Outer Core and Inner Core

Question 4.
The features of each layer of the Earth’s interior are given in the table. Draw ‘Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 3‘towards the correct ones and ‘Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 4‘towards the wrong ones.

The crust is the outermost solid part of the earth, which is made up of rocks.
Lithosphere is made up of crust and upper mantle.
The asthenosphere is the molten part formed by the molten rock particles (magma)
The outer core is in liquid state
The continental crust and the oceanic crust are the two parts of the crust.
The core is also known as NIFE

Answer:
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 5

Question 5.
Illustrate the structure of the earth in a chart by giving separate colour for each layer. Write the features and display it in the class.
Answer:
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 6
Crust

  • Outermost and relatively thin layer of the earth.
  • The crust has two parts, namely continental crust and oceanic crust.
  • The average thickness of the Continental Crust is about 30 km, and the Oceanic crust is 5 km.

Mantle

  • Mantle is the layer below the crust.
  • It extends up to about 2900 kilometres.
  • The part of the earth that comprises the crust and upper part of the mantle is called the lithosphere.
  • which is in a molten state due to the melting of rock particles (magma) is known as asthenosphere.

Core

  • Below the mantle is the core
  • It is divided into an outer core (liquid state) and an inner core(solid state).
  • The core is also known as NIFE.
  • The temperature in the inner core is about 5500 degrees Celsius.

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

Question 6.
With the title “The Interior Features of the Earth’ prepare notes by including additional information.
Answer:
Understanding the interior features of the Earth helps us learn about its structure and the processes that shape our planet. The Earth is made up of different layers, each with unique characteristics. These layers include the crust, mantle, and core.

Layers of the Earth
The Earth is divided into three main layers: the crust, the mantle, and the core. Each layer has distinct properties and compositions.
a) The Crust
Characteristics:

  • The outermost layer of the Earth.
  • Solid and relatively thin compared to other layers.
  • Made up of rocks like granite and basalt.

Types:

  • Continental Crust: Thicker (about 30-50 km) and less dense, composed mainly of granitic rocks.
  • Oceanic Crust: Thinner (about 5-10 km) and more dense, composed mainly of basaltic rocks.
  • Temperature: Varies from the surface temperature to about 400°C near the bottom.
  • Fun Fact: The deepest mine in the world, the Mponeng Gold Mine in South Africa, is about 12 km deep, but this is still just a tiny fraction of the way through the crust!

b) The Mantle
Characteristics:

  • Located beneath the crust and extends to a depth of about 2,900 km.
  • Semi-solid (viscous) and capable of flowing very slowly.
  • Composed mainly of silicate minerals rich in iron and magnesium.

Sub layers:

  • Upper Mantle: Includes the lithosphere (rigid outer part) and the asthenosphere (more plastic and can flow).
  • Lower Mantle: More rigid due to higher pressure but still able to flow very slowly.

Temperature: Ranges from about 400°C to 4,000°C.
Fun Fact: The mantle is responsible for plate tectonics, which causes earthquakes and volcanic eruptions.

c) The Core
Characteristics:
The innermost layer of the Earth, divided into the outer core and the inner core.
Composed mainly of iron and nickel.

Sub layers:

  • Outer Core: Liquid, extending from 2,900 km to 5,150 km deep. It generates the Earth’s magnetic field.
  • Inner Core: Solid, extending from 5,150 km to the Earth’s centre at 6,371 km. Extremely dense and hot.
  • Temperature: Can reach up to about 5,500°C at the centre.
  • Fun Fact: The movement of the liquid outer core creates Earth’s magnetic field, which protects us from harmful solar radiation.

Question 7.
Apart from Oxygen and Carbon dioxide what are the other gases present in the atmosphere? Observe the picture given below and answer the following questions.
i) Which is the most abundant gas present in the atmosphere?
ii) What is the combined percentage of Nitrogen and Oxygen to the total atmospheric composition?
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 7
Answer:
Nitrogen
Argon
Neon
Helium
Krypton
Xenon
Hydrogen
i. Nitrogen
ii. 99%

Question 8.
How Dust Particles reach the atmosphere?
Answer:

  • Lifted from the earth by wind
  • Coming out during volcanic eruptions
  • Ash produced during burning of meteors
  • Through Transportation

Question 9.
How atmosphere helps in the survival of life on earth?
Answer:

  • Causes atmospheric phenomena
  • Protects from harmful sun rays
  • It acts as a Blanket of Earth.

Question 10.
Write down how each of the following factors helps to sustain life on the earth?
Answer:

Atmospheric air Respiration and Photosynthesis
Maintaining Temperature and Climate
Protecting from Harmful Solar Rays
Supporting the Water Cycle
Enabling Human Activities (Breathing, Energy Generation etc)
Water Particles in the Atmosphere Water Cycle
Temperature Regulation
Supporting Plant Life
Rain
Ecosystem Support
Dust Particles in the atmosphere Human Health and Agriculture
Protection from Solar Rays
Influence on Climate and Weather

Question 11.
Observe the following pictures. What activities cause atmospheric pollution?
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 8
Answer:

  • Smoke from Factories
  • Vehicle Emission
  • Burning of Plastic
  • Stubble Burning
  • Bursting of Fire cracks
  • Volcanic eruption

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

Question 12.
What causes an increase in the level of atmospheric pollution in industrial cities?
Answer:

  • Overuse of Vehicles
  • Excessive use of CFC (Refrigerator, Air conditioners etc)
  • Increase of Population
  • Excessive Use of Fossil Fuels
  • Deforestation

Question 13.
What can we do to reduce atmospheric pollution? Observe the pictures given below. Write down your findings and present in the class.
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 9
Answer:

  • Afforestation
  • Using of Solar energy
  • Using Bicycles
  • Promote the adoption of Electric and hybrid vehicles
  • Urban Planning and Green Spaces

Question 14.
Observe the diagram given below and list the layers of the atmosphere
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 10
Answer:

  • Troposphere
  • Stratosphere
  • Mesosphere
  • Thermosphere
  • Exosphere

Question 15.
Why the troposphere is called the most important layer of the atmosphere?
Answer:
Because Atmospheric phenomena such as cloud formation, rain, snow, wind etc. occur in this layer

Question 16.
Why do the high-altitude regions like Ooty, Munnar, Kodaikanal, etc., feel cold?
Answer:
Because Temperature decreases with an increase in height.

Question 17.
What activities can be done in class and school on Ozone Day? Discuss.
Answer:

  • Educational Presentations and Workshops
  • Classroom Discussions and Debates
  • Art and Poster Competitions
  • Film Screenings
  • Interactive Activities and Experiments
  • Outdoor Activities and Clean-up Campaigns
  • Awareness Campaigns and Pledges
  • Collaborative Projects

Question 18.
Prepare identity cards as in the model given below by including the characteristics of the earth’s atmosphere.
Answer:
Troposphere

  • Average height of 13 km from the earth’s Surface
  • The temperature of the atmosphere decreases
  • Atmospheric phenomena such as cloud formation, rain. snow, wind etc occurs in this layer.

Stratosphere

  • Average height is about 50 km from the earth’s surface
  • The temperature decreases
  • Ozone layer is in the Stratosphere.

Mesosphere

  • It extends from about 50 km to 80 km above the stratosphere
  • Decrease in temperature with the increase in height
  • Meteors that enter the Earth’s atmosphere burn down.

Thermosphere

  • It lies about 80 to 400 km
  • The temperature increases with an increase in altitude.
  • The lower part of the thermosphere is called the Ionosphere

Exosphere

  • It lies above 400 km
  • The temperature increases with altitude
  • Air molecules gradually reduce and dissolve into space

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

Question 19.
The atmospheric layers and their features are given below. Match them correctly.
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 11
Answer:

Exosphere Air molecules gradually reduce and dissolve into space
Thermosphere Temperature increases with increase in altitude
Mesosphere The layer with the lowest temperature
The layer where meteors burn to ash
Stratosphere Zone where ozone is present
Troposphere The layer in which temperature decreases at a certain rate according to the increase in height
Located at an altitude of 80 to 400 kilometre

Extended Activities

Question 1.
Prepare a model of the earth’s structure and display it in the Social Science lab.
Answer:
(Hints)
Materials Needed:

  • Large Styrofoam ball (representing Earth)
  • Paints (blue, green, brown, red, yellow)
  • Brushes
  • Craft knife or Styrofoam cutter
  • Labels or small flags
  • Toothpicks or small sticks
  • Glue
  • Cardboard or foam board (for the base)
  • Marker

Step 1: Prepare the Styrofoam Ball
Select a Ball: Choose a Styrofoam ball of an appropriate size (e.g., 20-30 cm in diameter) to represent the Earth.
Cut the Ball: Carefully cut the ball in half using a craft knife or Styrofoam cutter. One half will show the Earth’s surface, and the other half will display the internal layers.

Step 2: Paint the Earth’s Surface
Paint the Surface: On one half of the Styrofoam ball, paint the Earth’s surface. Use blue for oceans, green for forests, and brown for mountains and deserts. This half will show the Earth’s exterior.
Details: Add details like continents and major landforms to make it more realistic.

Step 3: Paint the Interior Layers
Base Color: Paint the other half of the ball with a base colour (e.g., a light colour like white or grey).

Layer Representation:
Crust: Paint a thin outer layer brown or dark grey (1-2 cm thick).

Mantle: Paint the next layer (up to about halfway to the centre) in shades of red, orange, or yellow to represent the mantle. Outer Core: Paint the next section yellow or light orange to represent the liquid outer core.

Inner Core: Paint the central sphere red to represent the solid inner core.

Step 4: Label the Layers
Create Labels: Make small labels for each layer: Crust, Mantle, Outer Core, Inner Core.
Attach Labels: Attach the labels to toothpicks or small sticks. Insert the toothpicks into the appropriate sections of the painted half of the Styrofoam ball.

Step 5: Prepare the Base
Cut the Base: Cut a piece of cardboard or foam board large enough to hold the two halves of the Styrofoam ball.
Mount the Halves: Glue the two halves onto the base. The surface-painted half should be placed upright, while the interior half can be placed next to it, showing the cross-section.

Question 2.
With the help of internet, prepare slides and explain the structure and features of the Earth.
Answer:
(Hints)
Slide 1: Title Slide
Title: The Interior Features of the Earth Subtitle: Understanding the Layers of Our Planet
Image: A cross-section of the Earth

Slide 2: Introduction
Title: Introduction
Content:

  • Brief overview of the Earth’s structure
  • Importance of studying the Earth’s interior

Image: Earth from space

Slide 3: The Earth’s Layers
Title: The Earth’s Layers
Content: The Earth is divided into three main layers: the crust, mantle, and core.
Image: Diagram showing the Earth’s layers

Slide 4: The Crust
Title: The Crust
Content:

  • The outermost layer
  • Thickness varies (5-70 km)
  • Composed of continental and oceanic crust

Image: Close-up of the Earth’s crust, showing rocks and soil

Slide 5: The Mantle
Title: The Mantle
Content:

Located below the crust
Extends to a depth of 2,900 km
Semi-solid, with a flowing asthenosphere

Image: Diagram showing the upper and lower mantle.

Slide 6: The Core
Title: The Core
Content:

  • Divided into outer core and inner core
  • Outer core: liquid, generates magnetic field
  • Inner core: solid, composed of iron and nickel

Image: Cross-section showing the core layers

Slide 7: How We Know About the Earth’s Interior
Title: How We Know About the Earth’s Interior
Content:

  • Volcanic eruptions.
  • Mining and drilling
  • Seismic waves

Image: Seismograph and a volcanic eruption

Slide 8: Conclusion

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

Question 3.
Prepare an essay on atmospheric structure and its features and present it in the class.
Answer:
Introduction
The atmosphere is a protective shield composed of several layers, each with distinct characteristics. It extends from the Earth’s surface to the edge of space and is vital for life as it provides oxygen, protects from harmful solar radiation, and helps regulate temperature.

The Layers of the Atmosphere
The atmosphere is divided into five main layers based on temperature variations: the troposphere, stratosphere, mesosphere, thermosphere, and exosphere. Each layer has unique properties and functions.

The Troposphere Characteristics:
Altitude: Extends from the Earth’s surface up to about 8-15 kilometres (5-9 miles).
Temperature: Decreases with altitude, ranging from about 15°C (59°F) at the surface to -60°C (-76°F) at the top.
Composition: Contains roughly 75% of the atmosphere’s mass, including water vapor, oxygen, nitrogen, and other gases.
Features: Weather and climate phenomena occur in this layer, including clouds, rain, and storms.

Importance:
The troposphere is where we live and breathe. It supports life by providing oxygen and regulating weather patterns essential for agriculture and water supply.

The Stratosphere Characteristics:

  • Altitude: Extends from about kilometers to 50 kilometers (9 to 31 miles).
  • Temperature: Increases with altitude, from about -60°C (-76°F) at the bottom to 0°C (32°F) at the top.
  • Composition: Contains the ozone layer, which absorbs and scatters ultraviolet (UV) radiation.
  • Features: The stratosphere is more stable than the troposphere, with few weather changes.

Importance:
The ozone layer within the stratosphere is crucial for protecting living organisms from harmful UV radiation, which can cause skin cancer and damage DNA.

The Mesosphere Characteristics:

  • Altitude: Extends from about 50 kilometres to 85 kilometres (31 to 53 miles).
  • Temperature: Decreases with altitude, reaching as low as -90°C (-130°F) at the top.
  • Composition: Less dense, with fewer gases and decreasing oxygen levels.
  • Features: Meteors burn up in this layer, creating shooting stars.

Importance:

  • The mesosphere acts as a shield, protecting Earth from meteoroids by burning them up before they can reach the surface.

Thermosphere Characteristics:

  • Altitude: Extends from from about 85 kilometres to 600 kilometres (53 to 373 miles).
  • Temperature: Increases significantly with altitude, reaching up to 2,500°C (4,532°F) or higher.
  • Composition: Very low density, with particles of oxygen and nitrogen.
  • Features: Contains the ionosphere, where auroras occur. This layer is also where the International Space Station orbits.

Importance:
The thermosphere is important for radio communication as it reflects and modifies radio waves. It also contributes to the formation of auroras and stunning natural light displays.

The Exosphere Characteristics:

  • Altitude: Extends from about 600 kilometres to 10,000 kilometres (373 to 6,214 miles).
  • Temperature: Extremely variable; particles can be very hot or very cold.
  • Composition: Sparse particles, mainly hydrogen and helium.
  • Features: Gradually fades into outer space, with particles escaping into the vacuum of space.

Importance:
The exosphere is the transition between the Earth’s atmosphere and outer space. It helps to protect the Earth from cosmic radiation and solar winds.

Conclusion
The Earth’s atmosphere is a complex system of layers, each with distinct characteristics and functions. From the troposphere, where weather occurs, to the exosphere, which fades into space, each layer plays a critical role in sustaining life, protecting the planet, and enabling communication. Understanding the structure and features of the atmosphere is essential for appreciating its importance and the need to protect it from pollution and other harmful activities.

Class 7 Social Science Our Earth Notes Questions and Answers

Question 1.
What is the approximate temperature 3. at the centre of the Earth’s interior?
Answer:
The approximate temperature at the center of the Earth’s interior, in the inner core, is estimated to be around 5,500 to 6,000 degrees Celsius

Question 2.
What are the different sources of information used to study the interior of the Earth?
Answer:
analyzing volcanic materials, studying seismic waves, and examining meteorites, as well as magnetic fields and gravitational data.

Question 3.
Explain the Structure of the Earth
Answer:
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 12

Question 4.
What is the distance from the Earth’s surface to its centre?
Answer:
The average distance from the Earth’s surface to its center, or the Earth’s radius, is approximately 6,371 kilometers (3,959 miles).

Question 5.
Define Lithosphere
Answer:
The part of the earth that comprises the crust and upper part of the mantle is called the lithosphere.

Question 6.
What is Atmosphere?
Answer:
The part below the lithosphere, which is in a molten state due to the melting of rock particles (magma), is known as the asthenosphere.

Question 7.
…………. are the major gases in the atmosphere.
Answer:
Nitrogen, Oxygen, Carbon Dioxide

Question 8.
What do you mean by Evaporation?
Answer:
Evaporation is the process by which a liquid turns into a gas.

Question 9.
Explain any two layers of Atmosphere
Answer:
The Earth’s atmosphere has several layers, and two of them are the troposphere, the lowest layer where weather occurs, and the stratosphere, containing the ozone layer and where commercial aircraft often fly.

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

Question 10.
Define Hygroscopic nuclei.
Answer:
The fine dust particles in the atmosphere are called Hygroscopic nuclei.

Question 11.
What are the different sources from Ans: which we get information about the interior of the Earth?
Answer:
Different sources from which we get information on the Earth’s Interior are:

  • From the materials reaching the Earth’s surface through volcanic eruptions.
  • From the information collected from mines
  • By analysing the motion of waves generated during an earthquake.

Question 12.
Differentiate the lithosphere and asthenosphere
Answer:
Lithosphere
The part of the earth that comprises the crust and the upper part of the mantle is called the lithosphere. The part below the lithosphere.
Asthenosphere
which is in a molten state due to the melting of rock particles (magma) and is known as the asthenosphere.

Question 13.
Explain the features of the Crust
Answer:

  • The crust is the outermost and relatively thin layer of the earth.
  • This layer is made up of solid rocks. The crust has two parts namely continental crust and oceanic crust.
  • The continental crust is thicker than the oceanic crust.
  • The average thickness is about 30 kilometres.
  • In mountain areas, the continental crust has a thickness of about 70 kilometres, but the average thickness of the oceanic crust is 5 kilometres.

Question 14.
Explain the features of the Mantle.
Answer:

  • Mantle is the layer below the crust.
  • This is relatively thick.
  • It extends up to about 2900 kilometres.
  • The part of the earth that comprises the crust and upper part of the mantle is called the lithosphere.
  • The part below the lithosphere, which is in a molten state due to the melting of rock particles (magma) is known as asthenosphere.
  • The portion below the asthenosphere is in solid state.

Question 15.
Explain the features of the Core.
Answer:

  • The layer below the mantle is the core. It is divided into outer core and inner core.
  • The outer core is in liquid state while the inner core is in solid state.
  • The core is mainly made up of metals like Nickel (Ni) and Iron (Fe). Hence the core is also known as NIFE.
  • The temperature in the inner core is about 5500 degree Celsius.

Question 16.
Mark the Interior of the Earth in the given picture.
Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5 Img 13
Answer:
A – Crust
B- Mantle
C-Outer Core
D-Inner Core

Question 17.
Match the following.

A B
The Crust It extends up to about 2900 km
The Mantle Also known as NIFE
The Core Outer layer

Answer:

A B
The Crust Outer layer
The Mantle It extends up to about 2900 km
The Core Also known as NIFE

Question 18.
What are the major components of the atmosphere?
Answer:
Nitrogen, Oxygen, Carbon dioxide etc., are the major gases in the atmosphere. Apart from these, there are other gases, dust particles and water molecules.

Question 19.
Explain the various ways by which dust particles reach the atmosphere.
Answer:
Main sources of the dust particles in the atmosphere are:
by wind
Through volcanic eruptions
Ash formed by burning of meteors

Question 20.
Explain atmosphere and atmospheric pollution.
Answer:
Atmosphere
The gaseous blanket that covers the earth is known as the Atmosphere.
Atmospheric Pollution
The mixing up of smoke, toxic gases and other chemicals in the air that alters the composition of the atmosphere is known as atmospheric pollution.

Question 21.
Explain the term Atmospheric pollution. What activities cause atmospheric pollution?
Answer:
The mixing up of smoke, toxic gases and other chemicals in the air that alters the composition of the atmosphere is known as atmospheric pollution.
Activities are:

  • Smoke from Factories
  • Vehicle Emission
  • Burning of Plastic
  • Stubble Burning
  • Bursting of Fire cracks
  • Volcanic eruption

Question 22.
Which are the layers of Atmosphere?
Answer:

  • Troposphere
  • Stratosphere
  • Mesosphere
  • Thermosphere
  • Exosphere

Question 23.
Explain the features of Troposphere?
Answer:

  • Lower most layer of the atmosphere.
  • It has an average height of 13 kilometres from the earth’s surface.
  • The height ranges from about 8 kilometres at the poles to 18 kilometres at the equator (because the temperature is high in the equatorial region)
  • Dust particles and water vapour are most abundant in this layer.
  • Atmospheric phenomena, such as cloud formation, rain, snow, wind etc., occur in this layer.
  • The temperature of the atmosphere decreases at the rate of 1 degree Celsius for every 165 metres from the surface of the earth. This is called Normal Lapse Rate.

Question 24.
Explain the features of the Stratosphere.
Answer:

  • This layer is just above the troposphere.
  • The average height is about 50 kilometres from the earth’s surface.
  • The temperature increases after a specific height.
  • The ozone layer is in the stratosphere.
  • It stands at an altitude of about 25 kilometres from the surface.

Question 25.
Explain the features of the Mesosphere.
Answer:

  • This layer extends from about 50 kilometres to 80 kilometres above the stratosphere.
  • Decrease in temperature with the increase in height.
  • At an altitude of about 80 kilometres from the surface, the temperature drops to -100 degrees Celsius.
  • The lowest temperature in the atmosphere is experienced here.
  • Meteors that enter the Earth’s atmosphere burn down in this layer.

Question 26.
Explain the features of Thermosphere
Answer:

  • It lies about 80 to 400 kilometres above the mesosphere.
  • The temperature increases with an increase in altitude.
  • The lower part of the thermosphere is called the Ionosphere.

Our Earth Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 5

Question 27.
Explain the features of Exosphere.
Answer:

  • Uppermost layer of the atmosphere.
  • The presence of air molecules in the exosphere, which lies above 400 kilometres from the surface, gradually decreases, and the layer becomes a part of Outer space.

Question 28.
Define Ionosphere.
Answer:

  • At an altitude of about 80 to 400 kilometre in the atmosphere, intense solar radiation such as ultraviolet, X rays etc., converts the gas molecules into ions.
  • This process is called ionization and the region where this process takes place is called the Ionosphere.
  • Ions can conduct electricity.
  • Radio waves are electromagnetic waves. Therefore, this region enables long distance transmission of radio waves.

Question 29.
What is the role of Ozone? Write the negative Impacts of Ultra Violet Rays?
Answer:
The presence of ozone gas in the atmosphere protects the earth by blocking the harmful ultraviolet rays from the sun. If ultraviolet rays reach the earth’s surface at an increased rate, it is harmful to living organisms and ecosystems.
Negative Impacts are:

  • Collapse of the food chain
  • Crop damage
  • Stunting of plant growth
  • Early aging
  • Blindness, Cataract
  • Skin cancer

Question 30.
When is Ozone day celebrated and what are the objectives behind that day?
Answer:
September 16 is observed as World Ozone Day. The objective behind observing this day is to create awareness among people about the need to protect ozone layer and to control the use of products that can cause ozone depletion.

Std 7 Social Science Our Earth Notes

  • The temperature at the centre of the interior is about 5500 degrees Celsius
  • The distance from the surface to the centre of the earth is about 6371 kilometres.
  • The information regarding the interior of the earth is formed through scientific studies and inferences.
  • Different sources from which we get information on the Earth’s Interior are:
  • From the materials reaching the Earth’s surface through volcanic eruptions. From the information collected from mines
  • By analysing the motion of waves generated during an earthquake
  • Layers of the Earth are Crust, Mantle and Core.
  • The gaseous blanket that covers the earth is known as the Atmosphere.
  • Nitrogen, Oxygen, Carbon dioxide, etc., are the major gases in the atmosphere.
  • Apart from these, there are other gases, dust particles and water molecules.
  • As altitude increases, the amount of gases decreases.
  • Oxygen, the life giving gas for humans and other living things, and Carbon dioxide that helps the survival of plants are obtained from the atmosphere.
  • The process by which water from the earth’s surface is heated by the sun and reaches the atmosphere as vapour is called Evaporation.
  • The presence of water vapour in the atmosphere is only up to 90 km from the earth’s surface. Water vapour condenses around fine dust particles in the atmosphere to form clouds. The fine dust particles in the atmosphere are called Hygroscopic nuclei.
  • Main sources of the dust particles in the atmosphere are:
  • by wind
  • Through volcanic eruptions
  • Ash formed by the burning of meteors
  • The mixing up of smoke, toxic gases and other chemicals in the air that alters the composition of the atmosphere is known as atmospheric pollution.
  • Layers of the atmosphere are Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Thermosphere and Exosphere.
  • Negative Impact of Ultraviolet rays are:
    • Collapse of the food chain
    • Crop damage
    • Stunting of plant growth
    • Early aging
    • Blindness, Cataract
    • Skin cancer

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 4 From Injustice to Justice Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 4 From Injustice to Justice Notes Questions and Answers

From Injustice to Justice Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
Aren’t you familiar with the words margin, side, boarder? In what sense are these words commonly used?
Answer:
These words are commonly used for:

  • Divide
  • Inequality
  • Denial
  • Injustice

Question 2.
Observe the pictures. What are the conditions depicted in the pictures?
From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4 Img 1
Answer:
Conditions depicted in the picture:

  • War
  • Flood
  • Landslides
  • Sea erosions

Question 3.
Identify other causes of marginalisation and organise a discussion on different types of marginalisation.
Answer:
Marginalisation happens when a group of people are treated differently or excluded because of their race, religion, gender, disability, or even where they live. Marginalisation can have a big impact on people’s lives. It can make them feel lonely, frustrated, and even unsafe. Factors other than marginalisation are :

  • Exclusion: This happens when someone is deliberately kept out of something, like a club or a party. It’s similar to marginalisation but often more intentional.
  • Eviction: This is when someone is forced to leave their home, which can be due to things like high rent or natural disasters.
  • Disasters: These can be natural, like floods or earthquakes, or man-made, like accidents or wars. Disasters can destroy homes, communities, and even livelihoods.

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

Question 4.
Prepare and present a note on the artistic and cultural life of tribal people.
Answer:
Tribal art is heavily influenced by nature. Animals, plants, and landscapes are common themes, reflecting their deep connection to the environment. Art plays a central role in rituals and ceremonies. Masks, costumes, and body decorations hold spiritual significance and connect them to the spirit world. Music and dance are integral parts of tribal culture. Traditional instruments, rhythmic beats, and lively dances express their joys, sorrows, and stories.

Question 5.
Buildings, pathways, books etc., are generally designed in a way that is favourable and accessible to the non-disabled. What kind of difficulties do the physically challenged face in these places? Discuss in class.
Answer:
Difficulties faced by disabled persons:
a) Stairs without ramps: This is a major obstacle for people who use wheelchairs or have difficulty with stairs.
b) Narrow doorways: These can be difficult to navigate for wheelchairs, walkers, or people with limited ability to move.
c) Uneven surfaces: Cracked sidewalks, potholes, or change in elevation can be dangerous for people using walkers.
d) Small print: This can be difficult for people with visual impairments to read.
e) Lack of audiobooks: People with visual impairments or learning disabilities may

Question 6.
Find out which laws and articles exist in India against caste discrimination. Expand the list.
Answer:
Laws and articles which are against caste discrimination:
Article 15: Prohibits any state from discriminating any citizen on ground of any religion, caste, sex, place of birth etc.
Article 17: It states that untouchability is abolished and its practice in any form is forbidden.
Section 153 A: Criminalises the use of language that promotes discrimination or violence against people.
Article 14: The state shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India.
Article 16: Prohibits discrimination in employment in any government office.

Question 7.
Let’s expand the list by finding the social factors that considers everyone for an ideal society.
More policies for equality
More laws to prevent discrimination
Access to quality education for all
Measures to ensure quality in all sectors of employment
Answer:

  • Other factors for considering an ideal society are:
  • Good healthcare facilities
  • Good infrastructure development

Extended Activities

Question 1.
Prepare a short biography by collecting more information about Jyoti Rao Phule, Savitribai Phule, Periyar, Ambedkar etc. With the help of teachers find out more people who overcame marginalisation through education.
Answer:
a) Jyotirao Phule (1827-1890):
Pioneer of Anti-Caste Movement: Jyotirao Phule was a social reformer from Maharashtra. He opposed the caste system, particularly the plight of untouchables (Dalits).

Champion of Women’s Education: Phule, along with his wife Savitribai, opened India’s first school for girls in 1848. He believed education was key to women’s empowerment.

b) Savitribai Phule (1831-1897):
India’s First Female Teacher: Savitribai Phule, Jyotirao’s wife, was a remarkable woman who defied societal norms. She
became India’s first female teacher when she began teaching at the girls’ school opened by her husband.

Advocate for Widows: Savitribai fought for the rights of widows, a marginalised group in Indian society.

c) Periyar E.V. Ramasamy (1879-1973):
Self-Respect Movement: Periyar, from Tamil Nadu, was a vocal advocate for social justice. He founded the “Self-Respect Movement” to challenge the dominance of Brahmins and the caste system.
Women’s Rights: Periyar championed women’s rights, opposing practices like child marriage and sati (widow burning).

d) B.R. Ambedkar (1891-1956):
Dalit Rights Champion: Dr. B.R. Ambedkar, a Dalit leader, was a powerful voice against caste discrimination.

Architect of Indian Constitution: Ambedkar played a pivotal role in drafting India’s constitution, ensuring provisions for social justice and uplifting marginalised communities.

Question 2.
Prepare a digital album by finding out the unique contributions of tribal people in the field of agriculture, arts, culture and science.
Answer:
a) Shifting Cultivation: Many tribes practice shifting cultivation, where they rotate plots of land, allowing the soil to recover naturally.
From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4 Img 2
b) Painting: Warli paintings from Maharashtra depict daily life, rituals, and nature with detailed geometric patterns.
From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4 Img 3
c) Textiles: Tribals across India weave vibrant textiles using natural dyes and traditional looms.
From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4 Img 4

Question 3.
Visit the abode of tribal people and understand their social life. These indicators can be used such as lives of their ancestors Art, agriculture, food, contemporary life.
Answer:
While you visit the tribal people you have to keep in mind certain things:

  • Lives of their ancestors
  • Art, agriculture, food
  • Contemporary life
  • Textiles
  • Dance and music
  • Science and knowledge system

Question 4.
Collect biographies, autobiographies and memoirs that describes the experiences of women who survived discrimination, from school library and neighbourhood libraries and organise a book fest in class. Prepare short notes on each book.
Answer:
a) I Know Why the Caged Bird Sings by Maya Angelou (Autobiography)
This powerful memoir details Maya Angelou’s experiences with racism and sexual assault in the American South. It’s a story of finding one’s voice, and the healing power of words.

b) Born Crime by Trevor Noah (Autobiography): Trevor Noah recounts his childhood growing up biracial in South Africa during apartheid. This book explains the brutality of racial difference with humour.

c) Hunger by Roxane Gay (Memoir): Roxane Gay’s memoir shares her experiences with sexual assault, body image, and self- acceptance. It’s a powerful story of overcoming trauma and reclaiming one’s narrative.

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

Question 5.
Invite people working for differently abled to the school either directly or through digital media and organise a discussion. Ask them about the problems faced by the differently abled in various fields and the possible solutions.
Answer:
Questions to ask people working with differently-abled individuals in various fields:
a) How can educational institutions better support students with disabilities?
b) What are the specific healthcare needs of differently-abled people that are often overlooked?
c) How can public transportation systems be made more accessible for people with physical or sensory disabilities?
d) What are some success stories you’ve seen of differently-abled people overcoming challenges in your field?

Question 6.
What changes need to happen in the current situation for people with disabilities to reach everywhere like others? Based on your school premises prepare a small project for the improvement of physical and academic facilities of differently abled students. Submit it to the local self-government institution with the help of teachers.
Answer:

  • Wheelchair ramps
  • Handrails
  • Braille script and audio library
  • Physically challenged friendly washrooms
  • Educating and providing practical sessions on how to take care of specially abled students in case of emergency
  • Disability-friendly classrooms

Question 7.
How to respond to discrimination? Conduct a class discussion based on the following points
1) The marginalised themselves should come forward.
2) The conditions of the marginalised can be effectively addressed through the collective interventions of the community.
3) Effective intervention can be done using government systems. Add more indicators.
Answer:
Discrimination is a serious issue that can have a huge impact on individuals and communities. When those who experience discrimination speak up, it raises awareness and brings the issue to light. Lack of trust in authority, or feeling unheard can make speaking out difficult. Collective action by a community can put pressure on institutions to address discrimination. Petitions, protests, boycotts, and educational campaigns can all be effective tools. Many countries have laws against discrimination that people can use to file complaints.

Class 7 Social Science From Injustice to Justice Notes Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by marginalisation?
Answer:
Marginalisation is the process of excluding some groups from the places where they deserve equal consideration.

Question 2.
Give any two reasons for which marginalisation takes place?
Answer:
Marginalisation takes place due to natural disasters, manmade disasters.

Question 3.
What are the practices followed as a part of marginalisation?
Answer:
1) Certain social groups were excluded willfully on account of their cast, religion or class.
2) Some groups were denied employment and education.
3) Some were denied opportunities and were not even treated as individuals.
Who faces marginalisation in the society:
a) Women
b) Transgenders
e) Minorities
d) Poverty-stricken people, refugees etc.

Question 4.
Who faces marginalisation in the society?
Answer:
Marginalisation is the process of excluding some groups from the ¡laces where they deserve equal consideration.
Reasons for which marginalisation takes place:
a) Marginalisation takes place by the loss of assets caused due to natural disasters such as floods, earthquakes, landslides, sea erosion etc.,
b) Marginalisation takes place due to manmade disasters such as war, accidents and industrial disasters.
c) Marginalisation also occurs due to the intentional exclusion of people based on their caste, religion, tribe, or gender status. Eg: Denial of opportunity for education.

Question 5.
Who are social reformers?
Answer:
Social reformers are those who fight against the exclusion of gender, caste, religion etc and work to create a more just and equitable society.

Question 6.
Who preached the message of ‘enlightenment through education’?
Answer:
Sree Narayana Guru

Question 7.
Who used the term ‘Dalit’ for the first time?
Answer:
Jyoti Rao Phule

Question 8.
Give the names of four social reformers?
Answer:
Kuriakose Elias Chavara, Ayya Vaikunta Swamikal, Chattampi Swamikal, Vakkom Abdul Khader Moulavi.

Question 9.
Give the names of some social reformers and their specialities?
Answer:

Social Reformers Specialities
Kuriakose Elias Chavara Educating & uplifting people of lower class
yya Vaikunta Swamikal Eliminating caste-based discrimination
Chattampi Swamikal Child marriage & other customs were stopped.
Vakkom Abdul Khader Moulavi Nurtured women’s education
Poikayil Yohannan Dalit activist who fought against caste discrimination
Dakshayani Velayudhan Dalit women who stood up for the rights of women

Question 10.
Who are tribal people?
Answer:
Tribal people are those who live together in specific geographical areas and who create their own knowledge. They follow their own way of life, art, and cultural values.

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

Question 11.
Name two reformers who worked against the marginalisation of Dalits?
Answer:
Verrier Elwin, Dr. A. Aiyappan

Question 12.
Write a note on tribals?
Answer:

  • Tribal people are those who live together in specific geographical areas and who create their own knowledge.
  • They follow their own way of life, art, and cultural values.
  • The tribal people who had supreme command over the resources of their natural habitat were subsequently marginalised.
  • In the fields of art, language, literature, medicine and agriculture, the tribals have excellent knowledge and skills, which they have achieved through close contact with nature.

Question 13.
How did reformers like Verrier Elwin, Dr. A. Aiyappan worked against the marginalisation of Dalits?
Answer:
Verrier Elwin:
One of the most important contributors to Indian Anthropology. He worked for the preservation of the unique life of tribal people. He held significant influence in shaping India’s policy towards tribal people.

Dr. A. Aiyappan:
Aiyappan was born on February 5, 1905, at Pavaratty in Thrissur district. He was a prominent anthropologist who studied about Indian cultures. He completed research studies under Malinowski and Raymond Firth from the London School of Economics and made outstanding contnbutions to the study of Ezhava-Gothra community in Kerala.

Question 14.
Briefly explain marginalisation and women?
Answer:

  • Women are a social group that has been marginalised due to gender status.
  • During the early days, women were forbidden to engage in artistic activities.
  • Women were either marginalised or. denied equal rights just because of their gender.
  • A misconception persisted in the society was that women deserve only lower status in the field of arts, education, work and domestic spheres.

Question 15.
Name three reformers who worked against the marginalisation of Women?
Answer:
Pandita Ramabhai, Ponnen lukose, Janaki ammal

Question 16.
How did reformers like Pandita Ramabai, Poonnen Lukose, Janaki Ammal worked against the marginalisation of women?
Answer:
Pandita Ramabai:
A prominent figure among the social reformers in India who worked for the rights and empowerment of women in the 19th century. Education and welfare of widows were the major areas of activity. She studied about the condition of women in India and led the activities to solve the problems.

Dr. Poonnen Lukose
She did her MBBS from the University of London as Indian universities did not admit women for the same. She became famous as the first woman to graduate in medicine from Kerala. She was the first woman representative in the Travancore Legislative Council.

E.K. Janaki Ammal
The world-renowned botanist was born in Thalasseri, Kerala. She developed high-yielding sugarcane hybrids at the Sugarcane Research Centre in Coimbatore. She was the first Director General of the Botanical Survey of India. In 1977, the Nation honoured her with the Padma Shri award.

Question 17.
Briefly explain marginalisation & differently abled?
Answer:

  • Differently Abled means a person who lacks normal functioning of physical, mental or psychological processes. It is also defined as learning difficulties or difficulties in adjusting socially, which interfere with a person’s normal growth and development.
  • Differently abled people, due to their physical characteristics, face many challenges in their daily life compared to others.
  • Rights of Persons with Disabilities Act, 2016: This act was enacted to ensure non discrimination and equal social life for the differently abled.

Question 18.
What do you mean by differently abled?
Answer:
Differently Abled means a person who lacks normal functioning of physical, mental or psychological processes. It is also defined as learning difficulties or difficulties in adjusting socially, which interfere with a person’s normal growth and development.

Question 19.
Who is the father of Indian constitution?
Answer:
Dr. B.R. Ambedkar

Question 20.
What do Article 14 says?
Answer:
The Constitution of India guarantees equality to all citizens.

Question 21.
Which article stipulates that there shall be no discrimination on grounds of religion, race, caste, sex and place of birth.?
Answer:
Article 15

Question 22.
State the reasons for which constitution prohibits discrimination?
Answer:

  • Discrimination hinders social progress.
  • Creates economic inequality
  • Denies safe physical environment
  • Creates war or conflict.within the society
  • Citizens tend to shift to other countries in search of jobs and living
  • Makes the minority group feel less or alienated.

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

Question 23.
Define the term marginalisation.
Answer:
Marginalisation is the process of excluding some groups from the places where they deserve equal consideration.

Question 24.
State any three reasons for which marginalisation takes place.
Answer:
Three reasons for which marginalisation takes place:
a) Marginalisation takes place by the loss of assets caused due to natural disasters such as floods, earthquakes, landslides, sea erosion etc.,
b) Marginalisation takes place due to manmade disasters such as war, accidents and industrial disasters.
c) Marginalisation also occurs due to the intentional exclusion of people based on their caste, religion, tribe, or gender status. Eg: Denial of opportunity for education.

Question 25.
What are the practices followed for marginalisation?
Answer:
1) Certain social groups were excluded willfully on account of their cast, religion or class.
2) Some groups were denied employment and education.
3) Some were denied opportunities and were not even treated as individuals.

Question 26.
Who faces marginalisation in the society?
Answer:
Marginalisation is faced by:
a) Women
b) Transgenders
c) Minorities
d) Poverty-stricken people, refugees etc.

Question 27.
Give few examples of injustice in our society?
Answer:
Exclusion of individuals from the mainstream, denial of opportunities are some examples of injustice in our society.

Question 28.
Give the names of any two social reformers who worked against the marginalisation of Dalits.
Answer:
Jyoti Rao Phule, Savitribai Phule

Question 29.
Complete the table.
Answer:

Social Reformers Specialities
Kuriakose Elias Chavara Educating & uplifting people of lower class
Ayya Vaikunta Swamikal Eliminating caste-based discrimination
Chattampi Swamikal Child marriage & other customs were stopped.
Vakkom Abdul Khader Moulavi Nurtured women’s education
Poikayil Yohannan Dalit activist who fought against caste discrimination
Dakshayani Velayudhan Dalit women who stood up for the rights of women

Question 30.
How did Jyoti Rao Phule, Savitribai Phule help Dalits from marginalisation
Answer:
Jyoti Rao Phule: Dalit is the term used to describe a community subjected to caste and religious exploitation. The term was used by Jyoti Rao Phule, who initiated social change during his time. Phule established educational institutions for Women and Dalits.

Savitribai Phule: She was the headmistress of India’s first school for girls in Pune. A night school was established for farmers and workers. Pune University was renamed as Savitribai Phule Pune University in recognition of her great contributions in the field of education.

Question 31.
Who is E.V.Ramasamy Naicker and what movement did he find?
Answer:
E.V.Ramasamy Naicker is the founder of the Self-Respect Movement and was one of the leading anti-caste activists in India. Being a social reformer, he stood against social discrimination based on Brahmin dominance and also emphasised the importance of women’s education.

Question 32.
Write a short note on the greatest reformers who helped against the marginalisation of Dalits.
Answer:
Mahatma Ayyankali:
He worked to provide equal opportunities to the lower caste people. Ayyankali recognised education as a tool for social transformation.

Sree Narayana Guru:
He preached the message of ‘enlightenment through education’. Sree Narayana guru also opposed marginalisation through modern education.

Jyoti Rao Phule:
Dalit is the term used to describe a community subjected to caste and religious exploitation. The term was used by Jyoti Rao Phule who initiated social change during his times. Phule established educational institutions for Women and Dalits.

Savitribai Phule:
She was the headmistress of India’s first school for girls in Pune. A night school was established for farmers and workers. Pune University was renamed as Savitribai Phule Pune University in recognition of her great contributions in the field of education.

Periyar E.V.Ramasamy Naicker:
He is the founder of the Self-Respect Movement and was one of the leading anti-caste activists in India. Being a social reformer, he stood against social discrimination based on Brahmin dominance also emphasised the importance of women’s education.

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

Question 33.
Name two reformers who worked against marginalisation of tribals?
Answer:
Verrier Elwin and Dr.A.Aiyappan.

Question 34.
Write a short note on tribal people.
Answer:
Tribal people are those who live together in specific geographical areas and who create their own knowledge. They follow their own way of life, art, and cultural values. The tribal people who had supreme command over the resources of their natural habitat were subsequently marginalised. In the fields of art, language, literature, medicine and agriculture, the tribals have excellent knowledge and skills, which they have achieved through a close contact with nature.

Question 35.
How did reformers work against the marginalisation of Tribal people?
Answer:
Some reformers who worked against the marginalisation of Tribals:
Verrier Elwin:
One of the most important contributors to Indian Anthropology. He worked for the preservation of the unique life of tribal people. He held significant influence in shaping India’s policy towards tribal people.

Dr. A. Aiyappan:
Aiyappan was born on February 5, 1905, at Pavaratty in Thrissur district. He was a prominent anthropologist who studied about Indian cultures. He completed research studies under Malinowski and Raymond Firth from the London School of Economics and made outstanding contributions to the study of Ezhava- Gothra community in Kerala.

Question 36.
Write a nore about Nanjiyamma.
Answer:
Nanjiyamma from Irula tribe of Attappadi in Palakkad district won the 2020 National Film Award for the best female singer. She is the first person from tribes to win this award. Her song started with the lines” Kala katha sandanamere vegu voka poothiriko…”

Question 37.
What do you mean by differently abled?
Answer:
Differently Abled means a person who lacks normal functioning of physical, mental or psychological processes. It is also defined as learning difficulties or difficulties in adjusting socially, which interfere with a person’s normal growth and development.

Question 38.
Briefly explain about the reformers who worked against the marginalisation of Women?
Answer:
Pandita Ramabai:
A prominent figure among the social reformers in India who worked for the rights and empowerment of women in the 19th century. Education and welfare of widows were the major areas of activity. She studied about the condition of women in India and led the activities to solve the problems.

Dr. Poonnen Lukose
She did her MBBS from the University of London as Indian universities did not admit women for the same. She became famous as the first woman to graduate in medicine from Kerala. She was the first woman representative in the Travancore Legislative Council.

E.K. Janaki Ammal
The world-renowned botanist was born in Thalasseri, Kerala. She developed high- yielding sugarcane hybrids at Sugarcane Research Centre in Coimbatore. She was the first Director General of the Botanical Survey of India. In 1977, the Nation honoured her with the Padma Shri award.

Question 39.
Define the term transgender?
Answer:
Transgender means a person whose gender does not match with the gender assigned to that person by birth. This includes trans-men or trans-women.

Question 40.
What are the challenges Nilambur Ayisha faced from the society as a part of marginalisation? What was the reason
Answer:
In the early days, society didn’t approve of women acting in dramas. Ayisha mostly performed in places like North Malabar. She was stoned while playing drama. Also, an attempt was made on her life while she was performing a play at Melakkam in Manjeri. None of these stopped her from being the woman she was.

Question 41.
Identify the prominent personalities:
a) Education and welfare of widows were the major areas of her activity. She studied the condition of women in India and led the activities to solve the problems.
b) She became famous as the first
woman to graduate in medicine from Kerala.
Answer:
a) Pandita Ramabai
b) Dr.Poonnen Lukose

Question 42.
Who was Dr. B. R. Ambedkar ?
Answer:
Dr. B. R. Ambedkar is the architect of the Constitution of India. He worked hard for the socio-political upliftment of Dalits. He presented the problems of marginalised communities in India through his writings. and stood for their legal protection. He is also known as the father of Indian constitution.

From Injustice to Justice Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 4

Question 43.
State the reasons for prohibiting discrimination by our constitution.
Answer:

  • Reasons for prohibiting discrimination by our constitution
  • Discrimination hinders social progress.
  • Creates economic inequality
  • Denies safe physical environment
  • Creates war or conflict within the society
  • Citizens tend to shift to other countries in search of jobs and living
  • Makes the minority group feel less or alienated.

Question 44.
What is Rights of Persons with Disabilities Act?
Answer:
Rights of Persons with Disabilities Act, 2016 was enacted to ensure non-discrimination and equal social life for the differently abled.

Question 45.
Briefly explain articles that come under the constitution of India, which prohibits discrimination.
Answer:
Article 14: The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India, on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth.

Article 15: The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them.

Article16: There shall be equality of opportunity for all citizens in matters relating to employment or appointment to any office under the State.

Article17: Abolition of untouchability

Std 7 Social Science From Injustice to Justice Notes

  • Marginalisation is the process of excluding some groups from the places where they deserve equal consideration.
  • Marginalisation takes place due to natural disasters, manmade disasters and also occurs due to the intentional exclusion of people based on their caste, religion, tribe, or gender status.
  • Social reformers who fought to create a more just and equitable society for Dalits are: Mahatma Ayyankali, Sree Narayana Guru, Jyoti Rao Phule, Savitribai Phule, Periyar E.V.Ramasamy Naicker
  • Tribal people are those who live together in specific geographical areas and who create their own knowledge.
  • Social reformers who fought to create a more just and equitable society for Tribals are: Verrier Alwin, Dr.A.Aiyappan
  • Some reformers who worked against the marginalisation of women: Pandita Ramabai,
    Dr. Poonnen Lukose, Janaki Ammal.
  • Women were either marginalised or denied equal rights just because of their gender.
  • The Constitution of India guarantees equality to all citizens (Article 14).
  • The Constitution stipulates that there shall be no discrimination on grounds of religion, race, caste, sex and place of birth (Article 15).

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 3 Constitution: Path and Guiding Light Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 3 Constitution: Path and Guiding Light Notes Questions and Answers

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
Was it after Independence that we started thinking about a constitution?
Answer:
The process of creating a constitution for India began after independence from British rule in 1947. The Indian National Congress, led by figures like Jawaharlal Nehru, Sardar Vallabhbhai Patel, and B.R. Ambedkar, played a crucial crucial role in shaping the constitutional framework for the newly independent nation. The drafting of the Indian Constitution was undertaken by the Constituent Assembly, which was convened in December 1946. The Constituent Assembly worked over several years to draft and finalise the Constitution of India, which was adopted on January 26, 1950, marking the commencement of the Republic of India. So, yes, it was after independence that India began thinking about and ultimately drafting its constitution.

Question 2.
What ideas did Gandhiji wish to have in the future Constitution of India?
Answer:

  • Sovereignty
  • Equality
  • Fraternity
  • Gender justice
  • Decentralised economy
  • Sarvodaya (Welfare of All)
  • Swadeshi (Self-Reliance)
  • Nonviolence (Ahimsa)

Question 3.
Observe the figure below and record your conclusions.
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 1
Answer:

  • Individual freedom should be given priority
  • Civil rights must be ensured
  • All religions should be given equal importance
  • Social justice should be ensured
  • Democratic administration should be strengthened
  • Importance of nonviolence as a guiding principle for the nation
  • Self-reliance at both the individual and national levels
  • Decentralised governance and emphasised the importance of empowering local communities

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

Question 4.
Indian freedom struggle became the foundation of our constitution. Evaluate.
Answer:
The Indian freedom struggle profoundly influenced the foundation of the Indian Constitution, embedding its core values and principles. The movement emphasis on democratic ideals, social justice, and individual freedoms is reflected in the Constitution’s commitment to democracy, equality, and fundamental rights. The struggle highlighted the need for a federal structure to accommodate India’s diversity and underscored the importance of secularism among communal tensions. Leaders like B.R. Ambedkar, who played pivotal roles in both the struggle and the drafting process, ensured that Constitution addressed social inequalities through provisions for reservations and affirmative action. Thus, the Constitution embodies the aspirations for a just, inclusive, and democratic society rooted in the experiences and ideals of the freedom movement.

Question 5.
Organise a discussion based on the features of the Constitution.
Answer:
(Hints)
Preamble
Participant 1: The Preamble declaring India a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic and outlining objectives of justice, liberty, equality, and fraternity.
Fundamental Rights
Participant 2: Fundamental Rights in Part III protect individual liberties and provide checks on government power, ensuring dignity and democratic participation.

Directive Principles of State Policy Participant 3: Directive Principles in Part IV guide the state in policy-making to achieve social justice and reduce inequality, reflecting the goals of the freedom struggle. Federal Structure
Participant 4: The federal system balances power between central and state governments, accommodating India’s diversity and promoting unity.

Secularism
Participant 5: Secularism ensures the state does not favour any religion, maintaining communal harmony and protecting minority rights.

Independent Judiciary
Participant 6: The independent judiciary upholds the rule of law and protects citizen’s rights, acting as a check on the executive and legislative branches.

Parliamentary System
Participant 7: The parliamentary system promotes a responsible government, ensuring accountability to the legislature and reflecting the will of the people.

Question 6.
Check the following statements. Draw against the correct ones and to the wrong ones.

Our courts work under governments.
Certain powers are vested exclusively with the State governments.
Everyone who turns 18 has the right to vote.
No one is above the law.
A person in India has state citizenship in addition to national citizenship.
In a democracy. the people are sovereign.
As we have rights. we have duties, too.
No one has control over our rulers.

Answer:
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 2

Question 7.
List out the laws related to children’s rights.
Answer:

  • Child Labour Prohibition Act
  • Juvenile Justice Act.
  • Right to Education Act

Question 8.
Why does our country give great importance to children’s rights? Discuss.
Answer:
The emphasis on children’s rights in our country is a reflection of both ethical principles and practical considerations, rooted in the recognition that children are important members of society who require special protection and care. Here are several key reasons why children’s rights are given great importance:

Ethical and Moral Considerations
a) Inherent Vulnerability: Children are inherently vulnerable and dependent on adults for their survival, development, and well-being. Ensuring their rights protects them from exploitation, abuse, and neglect.

b) Moral Obligation: There are moral duty to ensure that every child has the opportunity to develop to their full potential in a safe and nurturing environment.

Legal and International Obligations
a) UN Convention on the Rights of the Child (CRC): This international treaty commits countries to prioritise children’s rights in legislation and policy.

b) National Legislation: Many countries have specific laws and policies in place. to protect children’s rights, reflecting a commitment to uphold these standards within their legal frameworks.

Social and Economic Benefits

a) Investment in the Future: Children represent the future of any nation. Protecting their rights and ensuring their healthy development translates into a more prosperous, educated, and stable society in the long term.

b) Reducing Social Problems: By addressing issues like child poverty, education, and health, countries can mitigate future social problems such as crime, unemployment, and poor health outcomes.

Developmental and Psychological Considerations
a) Healthy Development: Ensuring that children grow up in an environment where they feel safe, valued, and supported is crucial for their physical, emotional, and cognitive development.

b) Rights to Education and Healthcare: Access to education and healthcare is fundamental for the development of children, helping them to become well- rounded individuals who can contribute positively to society.

Advocacy and Awareness
a) Non-Governmental Organisations (NGOs): Various NGOS international bodies actively support for children’s rights, raising awareness and influencing policy to ensure that children’s issues remain a priority.

b) Public Awareness: Increased awareness among the public about the importance of children’s rights has led to greater demand for policies and practices that safeguard these rights.

Historical Context and Learning
a) Lessons from the Past: Historical instances of child exploitation and abuse have highlighted the need for specific protections for children.” Learning from these experiences has driven the development of strong child protection frameworks.

b) Evolving Societal Values: As societies evolve, there is a growing recognition of the importance of treating children as individuals with their own rights rather than just as property or dependents of adults.

Legal Protection and Enforcement
a) Child Protection Services: Establishing dedicated agencies and services for child protection ensures that children’s rights are actively monitored and enforced.

b) Judicial Support: Legal systems are increasingly supportive of children’s rights, with special provisions for handling cases involving children to ensure their best interests are prioritised.
In summary, the importance placed on children’s rights is varied, encompassing ethical, legal, social, and practical dimensions. By safeguarding children’s rights, countries not only fulfil their moral and legal obligations but also invest in a more just, humane, and prosperous future.

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

Question 9.
Organise a discussion and prepare an awareness pamphlet on the topic “detecting situations that may lead to crimes against children and the preventive measures to avoid such crimes”.
Answer:
(Hints)
Awareness Pamphlet
Front Page:

  • Title: Protecting Our Children: finding and Preventing Crimes Against Children
  • Insert a picture of happy, safe children
  • Slogan: “Every Child Deserves Safety and Love”

Inside Left: Understanding Risk Factors

  • Types of Crimes Against Children
    • Physical abuse
    • Sexual abuse
    • Neglect
    • Emotional abuse
    • Exploitation
  • Common Risk Factors
    • Domestic violence
    • Substance abuse
    • Community violence
    • Lack of social support

Inside Right: Detecting Warning Signs

  • Physical Indicators
    • Unexplained injuries
    • Poor hygiene, malnutrition
  • Environmental Indicators
    • Unsafe living conditions
    • Presence of substances

Back Page: Preventive Measures

  • Education and Awareness
    • Teach children about their rights
    • Community programs
  • Strengthening Families
    • Support services for families
    • Parenting classes
  • Community Involvement
    • Safe community spaces
    • Neighbourhood watch

Contact Information:

  • Helplines and Hotlines
    • National Child Protection Hotline: [Phone Number]
    • Local Child Services: [Phone Number]

Question 10.
Prepare placards for the Republic Day rally with messages reflecting constitutional principles.
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 3
Answer:
(Hints: Make placards with the help of elders with the following slogans)

  • “Equal Rights for All: Justice for Everyone!”
  • “Justice and Equality: Foundations of Our Constitution!”
  • “Liberty and Justice for All!”
  • “Your Vote, Your Voice: Strengthen Our Democracy!”
  • “Secularism is Our Strength!”
  • “Peace and Harmony: Respect All Religions!”

Question 11.
Look at the figure and write the answers to the questions given in the box.
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 4
Answer:

Which ideas were newly added to the constitution in 1976? Socialism, secularism and integrity
In which year did the Constitution of India come into force? 26th January 1950
What was the first amendment made in the constitution, and in which year? 1951- the number of schedules increased to 9
How long did the Right to Property remain a fundamental right in India? Nearly 30 years
Is Education a fundamental right in India? Since when? Yes, from 2002 onwards
How many times has the Indian Constitution been amended so far? As of June 2024, the Constitution of India has been amended 106 times since it was enacted in 1950

Question 12.
Prepare a timeline using some important constitutional amendments.
Answer:
1. First Amendment Act June 1951
Empowered the state to make special provisions for the advancement of socially and educationally backward classes. Added restrictions on freedom of speech and expression in the interests of public order.

2. Seventh Amendment Act November 1956
Reorganized states based on linguistic lines; created Union Territories.

3. Twenty-Fourth Amendment Act, November 1971
Declares Parliament’s power to amend any part of the Constitution, including Fundamental Rights.

4. Twenty-Fifth Amendment Act April 1971
Limited property rights by allowing the state to take over private property for public use without full compensation.

5. Thirty-Ninth Amendment Act August 1975
Placed the election of the Prime Minister and Speaker beyond judicial scrutiny.

6. Forty-Second Amendment Act December 1976
Known as the “Mini-Constitution,” it added words like “Socialist” and “Secular” to the Preamble, curtailed the power of the judiciary, and extended the duration of legislatures.

7. Forty-Fourth Amendment Act, April 1978
Reversed many provisions of the 42nd Amendment, restored civil liberties, and replaced the Right to Property from a fundamental right to a legal right.

8. Seventy-Fourth Amendment Act June 1992
Provided constitutional status to urban local bodies (Municipalities).

9. Eighty-Sixth Amendment Act December 2002
Made education a fundamental right for children aged 6 to 14 years under Article 21A.

10. Ninety-First Amendment Act January 2003
Limited the size of the Council of Ministers to 15% of the legislative members.

Question 13.
a) What have you understood by reading the below headlines?
b) What could be the reasons?
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 5
Answer:
a. It indicates the various challenges while implementing laws.
b.

  • Varied interests of people
  • Legislation that does not fully reflect the will of the people
  • Ignorance of law
  • Lack of public awareness and education
  • Corruption
  • Cultural resistance.

Extended Activities

Question 1.
Collect news headlines and pictures related to laws and prepare a collage.
Answer:
(Hints: collect more news headings as given below)
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 6

Question 2.
Organise a seminar based on ‘Features of Constitution’.
Answer:
(Hints)
Seminar Title: Understanding the Features of Constitution: Pillars of Democratic Governance Objective: The seminar aims to provide a comprehensive understanding of the key features of a constitution, emphasising their significance in upholding democratic principles and fostering good governance.
Agenda:
Session 1: Introduction to Constitutionalism

  • Definition and significance of a constitution
  • Historical evolution of constitutional governance
  • Role of constitutions in safeguarding rights and promoting the rule of law

Session 2: Key Features of a Constitution

  • Written vs. unwritten constitutions: a comparative analysis
  • Separation of powers: executive, legislative, and judicial branches
  • Fundamental rights and freedoms: guarantees for citizens
  • Federalism VS. unitary systems:
  • distribution of powers between central and regional authorities
  • Checks and balances: mechanisms to prevent abuse of power

Session 3: Case Studies and Comparative Perspectives

  • Examination of selected constitutions from different countries
  • Analysis of constitutional challenges and reform initiatives
  • Lessons learned and best practices in constitutional design

Session 4: Role of Citizens in Constitutional Governance

  • Civic education and awareness-raising on constitutional rights and responsibilities.
  • Public participation in constitutional processes: referendum, constitutional assembly, etc.
  • Civil society and advocacy constitutional reform and implementation.

Session 5: Q&A and Discussion

  • Open floor for questions, comments, and reflections
  • Exchange of ideas and experiences among participants
  • Opportunities for networking and collaboration

Conclusion: The seminar will conclude with a reaffirmation of the importance of understanding and ending with the features of a constitution for the advancement of democracy, human rights, and inclusive governance.

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

Question 3.
Prepare a constitution for your class based on the ideas in the Indian Constitution.
Answer:
(Hints)
We, the students of [Name of the Class/School/Institution], in our quest for knowledge, unity, and progress, hereby adopt and enact this Constitution to govern ourselves, uphold justice, promote equality, and secure the blessings of liberty for all.

Article I: Fundamental Rights
• Right to Education: Every student shall have the right to free and compulsory education up to a certain age as determined by the relevant educational authorities.

Freedom of Expression: Students shall have the right to freedom of speech and expression, subject to reasonable restrictions in the interest of public order, morality, or the reputation of the institution.

Equality before the Law: All students shall be equal before the law and shall not be discriminated against on the grounds of race, religion, caste, gender, or any other irrelevant factor.

Right to Assembly: Students shall have the right to to assemble and form associations or unions peacefully, provided they adhere to the principles of democracy and non-violence.

Article II: Directive Principles of State Policy

Promotion of Welfare: The institution shall endeavour to promote the welfare of its students by providing adequate facilities for education, health, and recreation.

Equality of Opportunity: The institution shall strive to ensure equal opportunities for all students, irrespective of their background, and take affirmative action. to address historical injustices.

Environmental Protection: The institution shall promote environmental awareness and sustainable practices among its students, staff, and stakeholders.

Article III: Powers and Responsibilities
Executive Authority: The executive authority of the class shall be vested in a Student Council, elected democratically by the students, and responsible for the day-to-day administration of the class affairs.

Legislative Authority: The legislative authority shall be vested in a General Body comprising all students, which shall have the power to enact rules and regulations for the governance of the class, subject to the provisions of this Constitution.

Judicial Authority: The judicial authority shall be vested in a Student Judiciary, independent of the Executive and Legislative branches, responsible for adjudicating disputes and upholding the principles of justice and fairness.

Article IV: Amendment Procedure
Amendments to this Constitution may be proposed by a two-thirds majority of the General Body and shall come into effect upon ratification by a similar majority in a subsequent General Body meeting.

Article V: Supremacy of the Constitution
This Constitution shall be the supreme law of the class, and all students, teachers, and staff shall be bound by its provisions.

Article VI: Ratification
This Constitution shall come into effect upon ratification by a two-thirds majority of the students present in a specially convened assembly for this purpose.
Signature of Ratification:
[Signatures of the Student Council Members]
[Date of Ratification].

Question 4.
Organise an awareness Programme on ‘Child Safety and POCSO Act’ with the help of legalerts.
Answer:
(Hints)
Title: Empowering Communities: Child Safety and the POCSO Act Awareness Programme
Objective: The awareness Programme aims to educate parents, caregivers, educators, and community members about child safety and the provisions of the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act. By increasing awareness and understanding of these issues, participants will be better equipped to protect children from abuse and ensure their well-being.

Agenda:
Session 1: Introduction to Child Safety
Overview of child rights and the importance of safeguarding children from harm.
Common types of child abuse and their impact on the physical, emotional, and psychological well-being of children. Role of communities in promoting child safety and creating protective environments.

Session 2: Understanding the POCSO Act Overview of the key provisions of the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, including definitions of sexual offences against children and related penalties. Reporting mechanisms and procedures for filing complaints under the POCSO Act. Legal rights and protections afforded to child victims and witnesses during investigation and trial proceedings.

Session 3: Prevention Strategies and Support Services
Strategies for preventing child sexual abuse, including age-appropriate education, communication, and supervision.

Identifying warning signs of abuse and grooming behaviours in children and adults.

Available support services and resources for child victims, survivors, and their families, including counselling and legal aid.

Session 4: Interactive Panel Discussion with Legal Experts

• Panel discussion featuring featuring legal experts, child rights activists, and representatives from child protection agencies. Q&A session with participants to address specific concerns, clarify doubts, and discuss best practices for ensuring child safety and seeking justice under the POCSO Act.

Conclusion: The awareness programme will conclude with a reaffirmation of the collective responsibility to protect children from sexual abuse and exploitation. Participants will be encouraged to take proactive measures within their families, schools, and communities to create safe and supportive environments for children to thrive.

Class 7 Social Science Constitution: Path and Guiding Light Notes Questions and Answers

Question 1.
What are the features of the Government of India Act 1935?
Answer:
Features ofGovernnicnt of India Act (1935)

  • Bicameral legislature in six provinces
  • Bicameral legislature at the centre
  • 321 sections and 1 0 schedules
  • Special constituencies for weaker sections, women and workers
  • Power is divided between the centre and Provinces

Question 2.
What is the main objective of the freedom struggle?
Answer:
The main objectives of the freedom struggle were not only to end foreign rule but also to ensure a better social and political life for every Indian.

Question 3.
Which is the world’s longest written constitution?
Answer:
India

Question 4.
Who is the father of Indian Constitution?
Answer:
Dr. B.R Ambedkar

Question 5.
The Indian constitution came into force in ……….
Answer:
26th January 1950

Question 6.
What are the key features of constituent assembly?
Answer:
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 7
Diverse features of Indian constitution:

  • Parliamentary Democracy: The legislature controls the executive of the country.
  • Popular Sovereignty: All the powers of the nation originate from the people.
  • Fundamental Rights: Each individual is guaranteed certain fundamental rights by the state.
  • Fundamental Duties: Responsibilities that every individual owes to the nation and society.
  • Directive Principles: Directions given to the state to ensure social and economic rights
  • Rule of Law: All citizens are subject to the law. No one is above the law.
  • Universal Adult Franchise: Right to vote given to all who attained a particular age.
  • Independent and Impartial Judiciary: The Judicial System is independent of the legislature and executive.
  • Federalism: A system in which power is divided between the Centre and the States.
  • Single citizenship: There is only one citizenship in the country; there is no separate citizenship for states.

Question 7.
What is meant by citizenship?
Answer:
A legal status and relation between an individual and a state that entails specific legal rights and duties. Citizenship is generally used as a synonym for nationality.

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

Question 8.
What is meant by parliamentary democracy?
Answer:
The legislature controls the executive of the country.

Question 9.
Define fundamental rights and fundamental duties.
Answer:
Fundamental Rights: Fundamental Rights in Part III protect individual liberties and provide checks on government power, ensuring dignity and democratic participation.
Fundamental Duties: Responsibilities that every individual owes to the nation and society.

Question 10.
Define “secularism”.
Answer:
Secularism ensures the state does not favour any religion, maintaining communal harmony and protecting minority rights.

Question 11.
Define POCSO case?
Answer:
Every child has the right to live safely without fear in the society. A child must be able to identify the uncomfortable and unsafe touches, looks, actions. etc., fi-orn any person. They’ should be capable enough to say ‘NO’ to such acts, able to keep away and complain to the authorities. The law states that cases of sexual assault are to be reported (under Section 19) to the Special Juvenile Police Unit or the local police. Officers handling POCSO cases are known as Child Welfare Police Officers (CWPO). The Kerala State Commission for Protection of Child Rights has set up a monitoring system (POCSO Monitoring Cell) under Section 44 of the POUSO Act

Question 12.
Officers handling POCSO cases are known as——
Answer:
Child Welfare police officers.

Question 13.
What was the major aim of the convention which was held in 1989?
Answer:
The 1989 Convention on the Rights of the Child aims to prevent sexual violence against children and to ensure appropriate punishment for the perpetrators.

Question 14.
Mention any two laws related to child right?
Answer:
Child labour protection Act and Right to education act

Question 15.
Define Mini constitution.
Answer:

  • The terms secularism, socialism and integrity were inserted in the Preamble of the Constitution through the 42nd Amendment of 1 976.
  • Some other changes were also brought in the constitution through this amendment.
  • Due to the significant changes brought by this amendment, it was also called the Mini Constitution.

Everyone is constitutionally bound to obey the public laws. When new laws are formulated, criticisms and struggles against them are likely to arise, It is natural in a democratic society. Such objections should be approached constitutionally and democratically.

Question 16.
What is constitutional amendment?
Answer:
Constitutional Amendment is the process of making changes in the constitution as per the changing social demands.

Question 17.
Define Education as a Fundamental right.
Answer:
Our constitution changes from time to time. Constitutional Amendment is the process of making changes in the constitution as per the changing social demands. According to Article 368. Parliament has the power to amend the Constitution, hut the basic structure of the Constitution should not be amended.

Question 18.
What are the major functions of constitution?
Answer:
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 8

Question 19.
When was the first meeting of the assembly held for the formation of the Indian Constitution?
Answer:
The first meeting of the Assembly was held on 9 December 1946.

Question 20.
What is republic?
Answer:
A Republic is a system in which the head of the state is an educated person. Thus, our constitution insists that the president of the country shall be an elected person.

Question 21.
What is Constitution?
Answer:
Constitution is an authentic document containing the basic ideas, principles and laws of a country. The laws governing a country originate from its constitution. Every country is ruled on the basis of its constitution.

Question 22.
What are the components of the content of the Indian constitution?
Answer:

  • Preamble
  • 395 Articles
  • 12 schedules
  • 22 parts

Question 23.
Explain the five basic goals mentioned in the preamble.
Answer:

  • Sovereignty: The complete power to make decisions on external and internal matters.
  • Socialism: Social justice is ensured by minimising social, economic, political inequalities in society.
    Democracy: The government is run by the representatives elected by the people.
  • Secularism: The citizens’ right to profess and propagate the religion of their preference. The state does not favour any religion. The state has no official religion.
  • Republic: The head of the state is decided through election.

Question 24.
Write a short note on the preamble.
Answer:
The Preamble reflects the basic ideals and values of our Constitution. Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India, prepared the Preamble in his poetic style. It is described as the essence and key of the Constitution. The Preamble clearly states and proclaims the objectives and goals of the Constitution.

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

Question 25.
What are the features of Govt. Of India Act 1935.
Answer:

  • Bicameral legislature at the centre
  • 321 sections and 10 schedules
  • Special constituencies for weaker sections women and workers
  • Power is divided between the centre and Provinces
  • Bicameral legislature in six provinces

Question 26.
What is Bicameral Legislature?
Answer:
Countries of a larger size and diversity usually have bicameral legislatures. It is helpful in representing the diversity (people and regions) of the country. In addition, bicameral legislatures play an important role in enabling democratic discussions and debates. State legislatures are responsible to make laws in the states.

Question 27.
Discuss the role of Gandhiji in cons- titutional formation.
Answer:

  • With the advent of Gandhi, the freedom movement transformed itself into a mass movement. Gandhiji’s influence strengthened the demand for democracy based on social justice.
  • National movement should be the foundation of our constitution. These views influenced the framing of our constitution.

Question 28.
How the Indian freedom struggle is considered as the basis of our constitution.
Answer:
The Indian freedom struggle profoundly influenced the foundation of the Indian Constitution, embedding its core values and principles. The movement’s emphasis on democratic ideals, social justice, and individual freedoms is reflected in the Constitution’s commitment to democracy, equality, and fundamental rights. The struggle highlighted the need for a federal structure to accommodate India’s diversity and underscored the importance of secularism amidst communal tensions. Leaders like B.R. Ambedkar, who played pivotal roles in both the struggle and the drafting process, ensured that the Constitution addressed social inequalities through provisions for reservations and affirmative action. Thus, the Constitution embodies the aspirations for a just, inclusive, and democratic society rooted in the experiences and ideals of the freedom movement.

Question 29.
Explain the major features of constituent assembly.
Answer:

  • Framing period- 2 years, 11 months and 17 days
  • First meeting- 9th December 1946
  • Chairman of drafting committee Dr B.R Ambedkar
  • Constitution adopted and signed on 26th November 1949

Question 30.
What are the six fundamental rights guaranteed by the Indian constitution?
Answer:

  1. Right to equality
  2. Right to freedom
  3. Right against exploitation
  4. Right to freedom of religion
  5. Cultural and educational rights
  6. Right to constitutional remedies

Question 31.
What is the difference between Fundamental rights and fundamental duties?
Answer:

  • Fundamental Rights: Each individual is guaranteed certain fundamental rights by the state.
  • Fundamental Duties: Responsibilities that every individual owes to the nation and society.

Question 32.
Write a short note on fundamental rights.
Answer:
The Fundamental Rights are guaranteed by the Indian Constitution for the success of democracy and the comprehensive development of citizens. The government have the responsibility to ensure these rights to their citizens. If Fundamental Rights are violated, the citizen has the right to approach either the High Court or the Supreme Court. The Constitution entrusts the courts to issue certain writs to protect the rights of the citizen in such circumstances.

Question 33.
What are the Directive principles of state policy?
Answer:
Some of the directive principles of state policy are the following:

  • Equal wages for equal work for all, irrespective of gender.
  • Protection of the environment by conserving forests and wildlife.

Question 34.
How far are the Directive Principles useful in ensuring the welfare of Indians?
Answer:
The Directive Principles should be followed for the welfare of the people and the development of the state. While framing laws and policies government are trying to implement them. You have seen that a person can approach the judiciary if his/her Fundamental Rights are violated. However, one cannot approach the court to enforce the Directive Principles. They are put into practice through the willpower of the government and the people.

Question 35.
From which constitution does India borrow the rule of law?
Answer:
The rule of law was developed in its civilised and modern form based on the British constitution.

Question 36.
Complete the table.
Answer:

Features Countries
1. Parliamentary system Britain
2. The Rule of law Britain
3. Fundamental rights USA
4. Independent judiciary USA
5. Directive principles of state policy Irland
6. Fundamental duties U.S.S.R
7. Constitutional amendment South Africa
8. Federal system Canadian

Question 37.
What are the major laws of our constitution?
Answer:
Major laws are

  • Forest and Wildlife Protection Act
  • National Security Act
  • Child Labour Prohibition Act
  • Disaster Management Act
  • Food Security Act
  • Land Reforms Act
  • Right to Information Act
  • Juvenile Justice Act
  • Prevention of Corruption Act
  • Labour Law
  • Right to Education Act

Question 38.
Have you seen this picture in schools? What does this picture indicate?
Constitution Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3 Img 9
Answer:
Free and compulsory education for all children between 6 and 14 years of age is a Fundamental Right. The Right to Education is included in Article 21(a) of the Constitution. It is the responsibility of the country to ensure quality primary education for all children. Given above is the logo of Sarva Siksha Abhiyan, which is one of the government responsibility.

Question 39.
It is desirable to make changes in the Constitution in accordance with the needs of the society. Justify your opinion.
Answer:
Yes. it is desirable to make changes in the constitution in accordance with the needs of society. The constitutional amendments were effective in co-operating periodical changes. Right to Education became a Fundamental Right through a constitutional amendment made by the Parliament in 2002. The Right to Property was a Fundamental Right in the beginning. However, it was deleted from the list through the 44th Amendment. Like this, amendments helped to solve many problems.

Question 40.
Present the process of the framing of the Constitution in the form of a timeline.
Answer:

  • The framing of the Indian constitution started.
  • The constituent assembly began functioning by forming various committees.
  • The constitution Drafting committee was one among them. it was responsible for preparing the draft constitution. Dr B.R. Ambedkar was the chairman of the Drafting committee.
  • The committee headed by Dr. Ambedkar prepared a draft of the Constitution. It was done based on the reports submitted by different committees.
  • After detailed discussions and debates, the Constituent Assembly approved the Constitution on 26 November 1949.

Question 41.
Match the persons with their roles.

Dr. BR Ambedkar Chairman of the Constituent Assembly
Dr. Rajendra Prasad Prepared the Preamble of the Constitution
Dr. Sachidananda Sinha Chairman of the Drafting Committee
Jawaharlal Nehru Acting Chairman of the Constituent Assembly

Answer:

Dr. BR Ambedkar Chairman of the Drafting Committee
Dr. Rajendra Prasad Chairman of the Constituent Assembly
Dr. Sachidananda Sinha Acting Chairman of the Constituent Assembly
Jawaharlal Nehru Prepared the Preamble of the Constitution

Question 42.
Read the following statements and mark the right answer from among the options given.
a) The Constitution is the supreme law of India.
b) New legislation should not be against the Constitution.
i. Only B is true
ii. Only A is true
iii. Neither A nor B is true
iv. Both A and B are true
Answer:
iv. Both A and B are true

Question 43.
What is RTE?
Answer:
The Right to Education. Right to Education became a fundamental Right through a constitutional amendment made by the parliament in 2002. It says that free and compulsory education for all children between 6 and 14 years of age has been made part of the Fundamental Rights.

Constitution: Path and Guiding Light Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 3

Question 44.
Mention the stages in the formation of the Indian Constitution.
Answer:
The framing of the Indian Constitution started with the formation of the Constituent Assembly. The Constituent Assembly began functioning by forming various committees. The Constitution Drafting Committee was one among them. It was responsible for preparing the draft constitution. Dr. B R Ambedkar was the Chairman of the Committee. The committee headed by Dr. Ambedkar prepared a draft of the Constitution. It was done based on the reports submitted by different committees. After detailed discussions and debates, the Constituent Assembly approved the Constitution on 26 November 1949.

Question 45.
Complete the following.
a) Who was the first President of Independent India?
b) Who is known as the architect of the Indian constitution?
c) When did our constitution come into force?
d) Who was the first Prime Minister of India?
Answer:
a) Dr. Rajendra Prasad
b) Dr. B. R. Ambedkar
c) 26 November 1950
d) Jawaharlal Nehru

Question 46.
What are the major functions of a constitution?
Answer:

  • Establishes the rights and duties of citizens.
  • Defines and delimits the powers of the government.
  • Defines the basic values and ideals of the nation.
  • Acts as a safeguard against tyranny and abuse of power.
  • Preserving unity in diversity.

Std 7 Social Science Constitution: Path and Guiding Light Notes

  • The first function of a constitution is to provide a set of basic rules that allow for minimal coordination amongst members of a society.
  • If the Fundamental Rights are violated, the citizen has the right to approach either the High Court or the Supreme Court.
  • The Constitution entrusts the courts to issue certain writs to protect the rights of the c in such circumstances.
  • Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India, prepared the Preamble in his poetic style. It is described as the essence and key of the Constitution.
  • The Preamble clearly states and proclaims the objectives and goals of the Constitution.
  • Our Constitution is the reflection of the ideas and concepts that came up in the debates and discussions all over India during the freedom struggle.
  • The First War of Independence in 1857 was the first mass movement against the British rule.
  • The strengthening of nationalism led to the formation of many regional organisations against foreign domination in different parts of India.
  • The main objectives of the freedom struggle were not only to end foreign rule but also to ensure a better social and political life for every Indian.
  • Parliamentary Democracy: The legislature controls the executive of the country.
  • Popular Sovereignty: All the powers of the nation originate from the people.
  • Fundamental Rights: Each individual is guaranteed certain fundamental rights by the state.
  • Fundamental Duties: Responsibilities that every individual owes to the nation and society.
  • Directive Principles: Directions given to the state to ensure social and economic rights.
  • Federalism: A system in which power is divided between the Centre and the States.
  • Single citizenship: There is only one citizenship in the country; there is no separate citizenship for states.
  • The first constitutional amendment in India was on 18th June 1951.
  • Constitutional Amendment is the process of making changes in the constitution as per the changing social demands.
  • Any law framed by Centre or State Governments should follow the provisions of our Constitution.
  • The boundaries within which governments can make and enforce laws are decided by our constitution, which holds the position as the supreme system and source of law.

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 2 Medieval India: Cultural Movements Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 2 Medieval India: Cultural Movements Notes Questions and Answers

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
What is the theme behind these lines?
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 1
Answer:
The above lines is from “Perumal Tirumozhi” written by Kulasekhara Alvar. Through these lines, he points out that the spiritual life is more important than the material life.

Question 2.
Make a note on the changes that South Indian Bhakti movement brought about in the social system.
Answer:
Bhakta poets, Alvars and Nayanars travelled from place to place, singing devotional songs in vernacular languages, which helped in spreading devotion among people. The compositions of Bhakta poets had a great- impact on the common people when evil practices and inequality were dominant. The meaningless customary practices that prevailed in the society were questioned. Irrespective of caste, all sections of the society were attracted to the Bhakti movement. The writings of Alvars and Nayanars popularised Hinduism. Many temples were also built during this period.

Question 3.
List out the key features of the social conditions during the Bhakti period
Answer:

  • Caste discrimination existed
  • Child Marriage prevailed
  • Superstitious belief existed
  • Discrimination against people by birth and occupation existed.

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

Question 4.
The Vira Shaiva movement questioned the caste system and inequalities. Evaluate this statement.
Answer:
The Vira Shaiva movement, also known as the Lingayat movement, started in the 12th century in Karnataka under the leadership of Basavanna. It strongly questioned the caste system and social inequalities. Vira Shaivas believed that devotion to Lord Shiva was the only important thing and not a person’s caste. They rejected rituals and the authority of the Brahmins, promoting the idea that all people are equal in the eyes of God. They also encouraged the involvement of women in religious practices. This movement helped to reduce the rigid caste distinctions and promoted social justice and equality.

Question 5.
Write your findings from Kabir’s Doha and stories.
Answer:

  • People call god by different names
  • Kabir made people think against superstitions
  • Rejecting Materialism
  • Self-Reliance
  • Equality and Tolerance

Question 6.
To what extent did Kabir’s ideas help to promote equality and religious harmony among the people? Organise a discussion.
Answer:
(Hint) Organise a discussion by using the given points

  • How did Kabir’s Doha affect the people?
  • Kabir’s view of Hindu-Muslim brotherhood
  • Kabir’s social vision

Question 7.
What ideas did you get from the given story?
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 2
Once, Guru Nanak and Bhai Mardana came to rest at Sajjan Thug’s inn. He had a habit of robbing those who stayed there. Knowing this Guru Nanak did not want to rest for the night. Instead, they started singing Shabad prayer songs composed by Guru Nanak. The recital meant it was unjust to loot others’ wealth. Sajjan Thug realized his mistake when he listened to the lyrics of the song. He begged Guru for forgiveness. Guru Nanak advised him to give back all the stolen wealth to the poor and to live honestly. Then on, Sajjan began a life helping those who visited his inn.
Answer:

  • It is unjust to rob others of their wealth
  • Apologise if you get it wrong
  • Be honest in Life
  • Power of music and Prayer

Question 8.
Make a note on the methods adopted by Guru Nanak to propagate the ideas of religious tolerance and universal brotherhood.
Answer:
Guru Nanak attempted to harmonise the ideas of different religions. He travelled within and outside India to propagate his thoughts. Guru Nanak was against the meaningless religious rituals. He attempted to propagate the message of One God. He promoted the ideals of equality, brotherhood, love, goodness, and religious tolerance. Caste discrimination, idolatry, pilgrimage, etc., were rejected by him. Economic inequality was questioned and people were encouraged to abstain from using intoxicants. He emphasised the importance of the ‘Langar’ or community kitchen where all classes of people could eat together. His ideas later paved the way for the formation of Sikhism. The Social and religious activities of Guru Nanak spread cultural harmony in medieval India.

Question 9.
Discuss the significant role of Mirabai, Akka Mahadevi, etc., in the growth of the Bhakti movement.
Answer:

  • Women were less recognised and respected in the medieval society.
  • Conditions remained the same in relation to freedom of worship.
  • With the advent of the Bhakti movement, many women took to composing and singing hymns and songs to worship the deity of their choice.
  • Mirabai was a Rajput princess.
  • She gave up all the worldly comforts and immersed herself in devotion to Krishna, and she composed Krishna Bhajans.
  • Akka Mahadevi was a prominent figure in the Vira Shaiva movement.
  • She led discussions against the social and spiritual oppression the women faced in those days.

Question 10.
Doesn’t this incident tell us that Khusru, who was not afraid of death, was afraid of the displeasure of his Sufi Sheikh Nizamuddin Auliya? What else did you learn from this story?
Answer:

  • He believes in the immortal life
  • He was a Sufi believer
  • He gave importance to Spiritual life

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

Question 11.
Prepare the information required to make a flip book on Sufi movement in the format of a flip page.
Answer:
Sufis were those who accepted devotion as a means to approach God
Sufi Masters were the ones who gave importance to spiritual life, abstaining from luxurious life.
Sufi Scholars thought that one of the ways to access God was devotional singing.
Sufism is an Islamic devotional movement which originated in Central Asia.

Question 12.
Prepare a note on how the Bhakti movement helped in growing vernacular languages.
Answer:
Bhakti-Sufi propagators used vernacular languages to spread their ideas among common people. This led to the growth of regional languages. Many devotional poems were composed in languages like Tamil, Punjabi, Bengali, Marathi, Telugu, Kannada, Malayalam etc. Many other literary works in vernacular languages were also composed. Urdu, a combination of Persian and Hindi, is an example of India’s cultural integration. Amir Khusru was one of the most prominent writers of the Urdu language during this period. Kabir has enriched the Hindi language. ‘Mahabharata’, ‘Ramayana’ and other works have been translated into various regional languages. This led to the rejuvenation of language and literature.

Question 13.
What were the changes that happened in the society as a result of Bhakti Sufi movements?
Answer:

  • Religious tolerance
  • Attitude against caste discrimination
  • Attitude to question imposed customs
  • Promote Peace and Harmony
  • Social Equality
  • Monotheism
  • Fraternity
  • Unity in Diversity
  • Thoughts against discrimination against
  • women
  • Growth of regional language
  • Hindu-Muslim Unity

Extended Activities

Question 1.
Organise a discussion on how the Bhakti-Sufi movements contributed to the emergence of a syncretic culture in modern India.
Answer:
(Hints) Organise a classroom discussion by using the given points:

  • To foster a vision of unity in diversity beyond differences such as caste, region, language, dress and gender differences.
  • Attitude to embrace differences and unite with them.
  • Develop world views based on humanism.

Question 2.
‘Ideas and Messages of Basavanna’ Prepare and present a skit and add the script to the school wiki.
Answer:
(Hints) Organise a skit on the basis of the given model.
Skit: “The Wisdom of Basavanna”
Characters:
Narrator
Basavanna
Young Student
Villager
Scene 1: Introduction
(Narrator stands at the centre of the stage.) Narrator: Welcome, everyone, to our skit on the wisdom and teachings of Basavanna, the great 12th- century philosopher and social reformer. Through this performance, we hope to share his messages of equality, devotion, and social justice.

Scene 2:Basavanna and the Young Student
(Basavanna is seated under a tree, reading a manuscript. A young student approaches him.)
Young Student: Guru Basavanna, I have heard many great things about your teachings. Could you please share some of your wisdom with me?
Basavanna: Of course, my child. Always remember, true devotion is not about rituals and ceremonies, but about sincerity and purity of heart. Let me tell you a vachana (poem) I wrote:
“The rich will make temples for Shiva, What shall I, a poor man, do? My legs are pillars, The body the shrine, The head a cupola of gold. Listen, O Lord of the Meeting Rivers, Things standing shall fall, But the moving ever shall stay.”

Young Student: That is beautiful, Guru. What does it mean?

Basavanna: It means that the true temple of God lies within us. It is not in the grand structures built of stone, but in our hearts and our actions. Always strive to be righteous and compassionate.

Scene 3: Basavanna and the Villager (A villager rushes in, looking distressed.)
Villager: Basavanna, our village is plagued with inequality and discrimination. The upper castes refuse to allow the lower castes into the temple. What should we do?

Basavanna: This injustice must be challenged. Remember, all humans are equal, regardless of their caste and gender.

Villager: But how can we change such deep-rooted beliefs?

Basavanna: Change begins with courage and conviction. We must educate and lead by example. We must create a society where everyone is treated with respect and dignity. Let us work together to build a community based on love and equality.

Scene 4: Conclusion
(Narrator steps forward.)
Narrator: And so, the teachings of Basavanna continue to inspire us to this day. His messages of devotion, equality, and social justice are timeless. Let us remember and follow his wisdom in our daily lives, striving to create a world where everyone is treated with respect and kindness. (All characters come to the front of the stage)

Narrator: Thank you for watching our skit on the ideas and messages of Basavanna. Let us carry these lessons with us and make the world a better place. (Everyone exits the stage.)

Question 3.
Prepare an edition/digital album with images and ideas of Bhakti-Sufi propagators with the help of the map given below.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 3
Answer:
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 4
Ramananda. a saint from North India, founded the Ramanandi Sampradaya, emphasising devotion to Rama and Sita. He was known for breaking social barriers by accepting disciples from all castes and promoting a more inclusive approach to spirituality.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 5
Guni Nanak. the founder of Sikhism, preached the oneness of God, devotion, equality, and social justice. His hymns form part of the Guru Granth Sahib. emphasising the importance of a simple. religious life dedicated to God and humanity.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 6
Surdas. a blind poet-singer from North India, is celebrated for his devotional songs dedicated to Krishna, particularly focusing on Krishna’s childhood and youthful exploits, which are compiled in the Sursagar.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 7
Tulsidas, a poet-saint from North India, authored the Ramcharitmanas, an epic poem that retells the Ramayana in the vernacular Awadhi, making the story of Rama accessible to the common people and emphasising devotion and rihteousness.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 8
Sant Eknath, a Marathi saint, is known for his works like the Eknathi Bhagavata. He played a significant role in the Warkari movement, stressing love, devotion, and the importance of leading a pious, moral life dedicated to God.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 9
Khwaja Moinuddin Chishti, known as “Gharih Nawaz (Benefactor of the Poor), founded the Chishti Order in India. His teachings emphasised love, charity, and social service. and his dargah (shrine) in Ajmer remains a major pilgrimage site, attracting millions annually.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 10
A pivotal figure in the Chishti Order, his khanqah in Delhi was a hub of spiritual guidance and cultural interaction. He promoted the principles of love, peace, and equality, influencing many through his discourses and poetry.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 11
Farid-ud-din Ganj-i-Shakar was another great Sufi Saint of India. Hc was popularly known as Baba Farid. He was a great disciple of Shaikh Muinuddin Chisti. He spent most of his time in Hansi and Ajodhan (in modern Haryana and the Punjab, respectively). He was deeply respected in Delhi. He was surrounded by a large number of people whenever he visited Delhi. His outlook was so broad and humane that some of his verses are later found quoted in the Adi Granth of the Sikhs. He avoided the company of the Sultan and the Amirs.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 12
Rumi, the renowned Sufi poet and mystic. go beyond borders and time to become one of the most influential figures in medieval India. Hispoetic expressions of divine love and spiritual longing resonated deeply with seekers across the Indian subcontinent, attracting a devoted following. Through his mesmerising poetry and timeless teachings. Rumi propagated the essence of Sutism, emphasising the path of love, compassion, and inner transformation. In medieval India, his words ignited hearts, fostering a culture of spiritual inquiry and devotion that continues to inspire seekers to this day. Rumis legacy endures as a beacon of light, guiding souls on their journey toward divine union and inner peace.
Medieval India Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2 Img 13
Lai Ded. also known as Lalleshwari or Lalla Arifa, was a prominent 14th-century Sufi mystic from Kashmir. She revered both in Hindu and Muslim traditions, reflecting her unique spiritual journey that go beyond religious boundaries. Born in 1320, Lai Ded’s poetry. composed in Kashmiri. is characterised by protound spiritual insights and a quest for the divine, often critiquing the rigidity of orthodox practices. lier verses, known as vukhs. arc still recited and cherished for their deep philosophical meanings and simple yet powerful expressions. Lai Ded’s lifè and works signitcant1y contributed to the spiritual and cultural heritage of Kashmir. fostering a message of love, unity, and spiritual enlightenment.

Class 7 Social Science Medieval India: Cultural Movements Notes Questions and Answers

Question 1.
Where did the Bhakti movement emerge?
Answer:
Tamil Nadu

Question 2.
Devotees of Vishnu, known as …………
Answer:
Alvars

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

Question 3.
Devotees of Shiva, known as ……………
Answer:
Nayanars

Question 4.
The writings of the Nayanars were titled as ………
Answer:
Thirumuraikal

Question 5.
Who established Anubhava Mandapam?
Answer:
Basavanna

Question 6.
The word ‘sufism’ is originated from which word?
Answer:
Scholars suggest that the word Sufism is derived from the word ‘suf’, meaning wool, or from the word ‘Safi’, meaning purity.

Question 7.
How did Sufi scholars believe one could achieve a connection with God?
Answer:
Sufi scholars believed that one of the ways to achieve a connection with God was through devotional singing.

Question 8.
Which Sufi sects, known as Silsilahs, reached India?
Answer:
Among the twelve Sufi sects known as Silsilahs, the Chishti and Suhrawardi silsilahs reached India.

Question 9.
What were Sufi masters and their followers called?
Answer:
The Sufi master was called Pir (Sheikh), and his followers were called Murid.

Question 10.
What were Khanqahs?
Answer:
The Khanqahs were the social centres where the Sufis resided.

Question 11.
How did Bhakti-Sufi propagators spread their ideas among common people?
Answer:
Bhakti-Sufi propagators used vernacular languages to spread their ideas among common people.

Question 12.
What was the impact of using vernacular languages by Bhakti-Sufi propagators?
Answer:
The use of vernacular languages by Bhakti- Sufi propagators led to the growth of regional languages.

Question 13.
In which languages were many devotional poems composed during the Bhakti-Sufi movement?
Answer:
Many devotional poems were composed in languages such as Tamil, Punjabi, Bengali, Marathi, Telugu, Kannada, and Malayalam.

Question 14.
Write an example of India’s cultural integration in terms of language?
Answer:
Urdu, a combination of Persian and Hindi, is an example of India’s cultural integration.

Question 15.
Who was one of the most prominent writers of the Urdu language during the Bhakti-Sufi period?
Answer:
Amir Khusru was one of the most prominent writers of the Urdu language during this period.

Question 16.
How did Kabir contribute to the Hindi language?
Answer:
Kabir enriched the Hindi language through his works.

Question 17.
Which epic works were translated into various regional languages?
Answer:
The ‘Mahabharata’ and ‘Ramayana’ were translated into various regional languages, leading to the rejuvenation of language and literature.

Question 18.
What critical role did the Bhakti-Sufi movements played in society?
Answer:
The Bhakti-Sufi movements played a critical role in reducing conflicts, bringing people together, and creating an atmosphere of peace and harmony.

Question 19.
How did the Bhakti-Sufi movements succeed in spreading their ideas?
Answer:
The Bhakti-Sufi movements were successful in bringing the ideas of different religions to the common people.

Question 20.
What impact did Bhakti and Sufi ideas had on people of different castes and religions?
Answer:
The influence of Bhakti and Sufi ideas helped people belonging to different castes and religions to co-exist peacefully.

Question 21.
What hallmarks of modern Indian society have evolved from the influence of Bhakti- Sufi movements?
Answer:
The hallmarks of modern Indian society, such as communal harmony, unity in diversity, fraternity, equality, and pluralism, have evolved from the influence of Bhakti-Sufi movements.

Question 22.
In what ways did the Bhakti-Sufi movements contribute to communal harmony?
Answer:
The Bhakti-Sufi movements contributed to communal harmony by promoting the coexistence of people from different religious and caste backgrounds, fostering an environment of mutual respect and understanding.

Question 23.
Define Bhakti Movement?
Answer:
Bhakti is the total submission of one’s life to God. The ideas and activities that arise out of Bhakti are known as the Bhakti movement.

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

Question 24.
How did the Bhakti movement impact society and religion in South India?
Answer:
The Bhakti movement, led by Alvars and Nayanars, had a profound impact on society and religion in South India. It attracted people from all sections of society. irrespective of caste, spreading devotion and questioning societal norms. The compositions of Bhakta poets, compiled as “Nalayira Divyaprabandham” by Alvars and “Thirumuraikal” by Nayanars, popularised Hinduism and inspired the construction of many temples during this period.

Question 25.
What were the key contributions of Alvars and Nayanars to the Bhakti movement?
Answer:
Alvars and Nayanars were instrumental in popularising the Bhakti movement in South India. As devotees of Vishnu and Shiva respectively, they composed devotional hymns and songs in vernacular languages, spreading the message of devotion and challenging societal norms. Their writings, compiled as “Nalayira Divyaprabandham” and “Thirumuraikal,” had a significant impact on the common people, attracting them to the path of devotion and spiritual inquiry.

Question 26.
What are the major Characteristics of the Bhakti Movement that existed between the 7th and 12th centuries?
Answer:

  • Composition and singing of devotional songs in vernacular languages
  • Love and Submission to God
  • Access to all irrespective of caste
  • Equal participation of women
  • Deep devotion to the beloved deity

Question 27.
Who are the Prominent poets of the Bhakti Movement?
Answer:
Devotees of Vishnu (Alvars)

  • Kulasekhara Alvar
  • Periyalvar
  • Nammalvar
  • Andal

Devotees of Shiva (Nayanars)

  • Karaikal Ammayar
  • Appar
  • Sambandar
  • Sundarar
  • Manikkavasagar

Question 28.
Who was Basavanna and what were his contributions?
Answer:
Basavanna was a philosopher, social reformer, and poet who lived in Kannada Desa during the 12th century. He try to raise awareness about the social and religious discrimination prevalent in society and worked towards eliminating them. Basavanna advocated for a vision centered on freedom, equality, and social justice, which he promoted through the Vira Shaiva movement founded by him.

Question 29.
What were the major activities of the Vira Shaiva Movement?
Answer:

  • Brahminical supremacy and the authenticity of the Vedas were questioned.
  • People were educated against caste discrimination and discrimination against women.
  • Monotheism was encouraged.
  • Convinced the people about the greatness of work and labour.
  • He opposed child marriage and encouraged marriage after puberty and widow remarriage.

Question 30.
Who was Kabir and what were his Ideas?
Answer:
Kabir was a propagator of the Bhakti movement who lived in Northern India (present-day Uttar Pradesh) in the 15th century.

  • Kabir propagated his ideas through hymns known as “Dohas”.
  • He composed his hymns in a language that common people could understand.
  • Kabir stood for Hindu-Muslim unity and brotherhood.
  • He reminded that the Hindus and Muslims are two vessels made of the same soil.
  • He questioned the caste system, untouchability, religious rituals, post- death rites, idol worship etc.
  • Kabir criticized all kinds of” discrimination based on caste, religion, race, legacy, wealth etc.
  • Kabir’s thoughts and activities were immensely influenced by Bhakti-Sufi’s ideas.
  • He rejected religious traditions.
  • He also ignored the external rituals of religions.
  • Kabir, who believed in a formless God, propagated Bhakti as a means of salvation.
  • Kabir travelled from place to place with his disciples to spread his ideas.

Question 31.
Who was Guru Nanak? What were his main Ideas and contributions?
Answer:
Guru Nanak was born in 15th century in the village of Talwandi (now in Pakistan) in Sheikhpura, Punjab.

  • Guru Nanak attempted to harmonise the ideas of different religions.
  • He travelled within and outside India to propagate his thoughts.
  • Guru Nanak was against meaningless religious rituals.
  • He attempted to propagate the message of One God.
  • He promoted the ideals of equality, brotherhood, love, goodness, and religious tolerance.
  • Caste discrimination. idolatry, pilgrimage, etc., were rejected by him. Economic inequality was questioned, and people were encouraged to abstain from using intoxicants.
  • He emphasised the importance of the “Langar” or Community kitchen where all classes of people could eat together.
  • “Shabad” was a prayer song composed by Guru Nanak
  • His ideas later paved the way for the formation of Sikhism

Question 32.
How did the Bhakti movement influence the role and recognition of women in medieval society?
Answer:
In medieval society, women were less recognised and respected. However, with the emergence of the Bhakti movement, many women began composing and singing hymns and songs to worship the deity of their choice. This movement provided them a platform to express their devotion and gain recognition. Prominent women like Mirabai, Karaikkal Ammayar, Andal, and Akka Mahadevi became well-known for their spiritual contributions, challenging social norms and advocating for women’s rights and spiritual equality.

Question 33.
Who were some of the notable female figures in the Bhakti movement, and what were their contributions?
Answer:
Notable female figures in the Bhakti movement included:

Mirabai: A Rajput princess from Chittor, Rajasthan, who gave up worldly comforts to devote herself to Krishna, composing numerous Krishna Bhajans.

Karaikkal Ammayar and Andal: Devotee poetesses from Tamil Nadu known for their compositions expressing deep devotion to their favourite deities.

Akka Mahadevi: A prominent figure in the Vira Shaiva movement who led discussions against the social and spiritual oppression of women.

Bahinabai and Soyarabai From Maharashtra and Lal Ded from Kashmir, who also contributed significantly to the growth of the Bhakti movement.

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

Question 34.
What were the main objectives and characteristics of the Bhakti movement?
Answer:
The aim of the Bhakti movement was dedication to one’s favourite deity through music and devotion. Most of the Bhakti poets were from the so-called marginalised caste groups, and they questioned the caste system and the privileges enjoyed by the Brahmins. Additionally, the movement allowed women to participate in discussions in the Anubhava Mandapam, where their opinions gained recognition, promoting ideas of equality between men and women. The movement also educated people about the greatness of occupation.

Question 35.
Where did the Sufi Movement originate?
Answer:
Sufism is an Islamic devotional movement that originated in Central Asia. The rulers here began to pay more attention to worldly pleasures like wealth, power and luxurious life. It was against such trends that the Sufi movement emerged. The Sufi movement reached India by the 12th century CE. Among the twelve Sufi sects known as Silsilahs, the Chishti and Suhrawardi silsilahs reached India.CE.

Question 36.
What were the circumstances that led to the emergence of the Sufi Movement?
Answer:
The Sufi Movement emerged in the 12th century as a response to the growing wealth and power of the Islamic empire, which some people felt led to a loss of spiritual values. Sufis sought a deeper, more personal connection with God, emphasising simplicity, devotion, and love. They often lived humble lives, focusing on meditation, prayer, and helping others. This movement spread as Sufi teachers travelled, sharing their spiritual practices and teachings, which attracted many followers seeking a more heartfelt and meaningful religious experience.

Question 37.
What were the main ideas propagated by the Sufis?
Answer:
The main ideas propagated by the Sufis include the importance of love and devotion to God, the pursuit of a personal and direct experience with the divine, and the practice of inner purification and self-discipline. Sufis emphasised that true knowledge and closeness to God come through inner spiritual practices rather than strict adherence to external rituals. They taught values such as humility, monotheism, fraternity, humanity, compassion, and tolerance, and often used poetry, music, and dance to express their mystical experiences and spiritual teachings.

Question 38.
Describe the Sufi Movement?
Answer:
Scholars suggest that the word Sufism is derived from the word ‘suf’, meaning wool, or from the word ‘Safi’, meaning purity. Sufis were those who accepted Bhakti as a means to approach God. Sufi scholars thought one of the ways to achieve this was devotional singing. They travelled among the common people and propagated Sufi principles. Emphasis was given to the concepts of monotheism, fraternity, humanity, and devotion to God. Sufism is an Islamic devotional movement which originated in Central Asia. The Sufi movement reached India by around 12th century CE.

Among the twelve Sufi sects known as Silsilahs, the Chishti and Suhrawardi silsilahs reached India. The Sufi masters were the ones who gave importance to spiritual life abstaining from luxurious life. The Sufi master was called Pir (Sheikh) and his followers were called Murid. The Khanqahs, where the Sufis resided, were the social centres of the time. Qawwalis are devotional songs rendered in a special chanting style called Sama in the Sufi centres. During the Sultanate and Mughal periods, Sufis were able to bring about unity among different religious sects.

Question 39.
Match the following

Prominent Sufi Masters Regions
Sheikh Shihabuddin Suhrawardi Ajmer
Sheikh Nizamuddin Auliya Sylhet
Khwaja Moinuddin Chishti Delhi

Answer:

Prominent Sufi Masters Regions
Sheikh Shihabuddin Suhrawardi Sylhet
Sheikh Nizamuddin Auliya Delhi
Khwaja Moinuddin Chishti Ajmer

Question 40.
Explain the Growth of Vernacular Languages?
Answer:
Bhakti-Sufi propagators used vernacular languages to spread their ideas among common people. This led to the growth of regional languages. Many devotional poems were composed in languages like Tamil, Punjabi, Bengali, Marathi, Telugu, Kannada, Malayalam etc. Many other literary works in vernacular languages were also composed. Urdu, a combination of Persian and Hindi, is an example of India’s cultural integration. Amir Khusru was one of the most prominent writers of the Urdu language during this period. Kabir has enriched the Hindi language. ‘Mahabharata’, ‘Ramayana’ and other works have been translated into various regional languages. This led to the rejuvenation of language and literature.

Question 41.
Fill in the Blanks

Vernacular language Literary work Author
Tamil Nalayira,
Divyaprabandham, Thirumuraikal
a) ………………………
Kannada b) …………… Basavanna, Akka Mahadevi, Allama Prabhu
Telugu c)…………… Nannayya, Thikanna, Yarapragada
Hindi Padmavat d) ………………..
e) ……………… Jnanappana,
Adhyatmaramayanam ,
Kilippattu,
Muhyudheen Mala
Poonthanam,
Thunchath
Ramanujan
Ezhuthachan,
Qasi Muhammad

Answer:
a) Alvars, Nayanars
b) Vachanas
c) Translation of Mahabharata
d) Malik Muhammad Jaisi
e) Malayalam

Question 42.
What role did the Bhakti-Sufi movements play in medieval Indian society?
Answer:
The Bhakti-Sufi movements played a critical role in reducing conflicts, bringing people together, and creating an atmosphere of peace and harmony.

Medieval India: Cultural Movements Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 2

Question 43.
How have the Bhakti-Sufi movements influenced modern Indian society?
Answer:
The hallmarks of modern Indian society, such as communal harmony, unity in diversity, fraternity, equality, pluralism, discrimination against women, growth of regional language, Hindu-Muslim unity, religious tolerance, attitude against caste discrimination and attitude to question imposed customs have evolved from the influence of Bhakti-Sufi movements.

Question 44.
Write the major ideas of Bhakti and Sufi Movements.
Answer:

Aspect Bhakti Movement Sufi Movement
Origin Originated in South India in the 7th century Originated in India by the 12th century
Key Philosophy Devotion to a personal god (bhakti) Mystical union with God through love (Sufism)
Central Beliefs Love and devotion to a personal deity.
Salvation through devotion (bhakti)
Love and devotion to Allah.
Inner mystical experience
Social Aspect Emphasised equality and rejected caste distinctions,
Emphasised a personal bond with God
Emphasised equality and fraternity,
Rejected social hierarchies and formalism
Religious Practices Singing hymns (bhajans)
Community singing and prayer
Spiritual practices
Poetry and music (qawwali)
Key Figures Guru Nanak, Kabir,Basavanna, Mirabai Sheikh Shihabuddin
Suhrawardi, Sheikh
Nizamuddin Auliya,
Khwaja Moinuddin Chishti
Impact on Society Fostered unity and social harmony, Promoted vernacular languages and literature Spread Islam through peaceful means, Promoted cultural synthesis and tolerance
Literary Contributions Rich devotional literature in regional languages Rich Sufi poetry and literature.
Role of Women Women saints like Mirabai played significant roles

Question 45.
Why are Bhakti-Sufi movements considered important in the context of Indian society?
Answer:
Bhakti-Sufi movements are considered important because they laid the foundation for key societal values like communal harmony, unity in diversity, and pluralism, which are essential for the peaceful coexistence and progress of Indian society.

Question 46.
What are Qawwalis? Where are they performed?
Answer:
Qawwalis are devotional songs rendered in a special chanting style called Sama, performed in the Sufi centres.

Question 47.
During which periods were Sufis able to bring about unity among different religious sects?
Answer:
During the Sultanate and Mughal periods, Sufis were able to bring about unity among different religious sects.

Question 48.
Write the names of three major Sufi Masters in India and their associated regions.
Answer:

  • Sheikh Shihabuddin Suhrawardi: Sylhet
  • Sheikh Nizamuddin Auliya: Delhi
  • Khwaja Moinuddin Chishti: Ajmer

Std 7 Social Science Medieval India: Cultural Movements Notes

  • Bhakti is the total submission of one’s life to God.
  • The ideas and activities that arise out of Bhakti are known as Bhakti movement.
  • The Bhakta poets were devotees of Vishnu, known as Alvars, and devotees of Shiva, known as Nayanars.
  • The Bhakti movement emerged in Tamil Nadu.
  • The writings of the Alvars came to be known as “Nalayira Divyaprabandham”.
  • The writings of the Nayanars were titled as “Thirumuraikal”.
  • Characteristics of the Bhakti Movement
    • Composition and singing of devotional songs in vernacular languages
    • Deep devotion to the beloved deity
    • Love and Submission to God
    • Access to all irrespective of caste
    • Equal participation of women
  • Basavanna was a philosopher, social reformer and poet who lived in Kannada Desa in the 12th century.
  • He decided to make people aware of the social and religious discrimination that existed in the society and endeavoured to wipe them out.
  • Kabir, a propagator of the Bhakti movement who lived in Northern India (present-day Uttar Pradesh) in the 15th century.
  • He questioned the caste system, untouchability, religious rituals, post-death rites, idol worship etc. and rejected religious traditions and external rituals of religions.
  • Guru Nanak was born in 15th century in the village of Talwandi (now in Pakistan) in Sheikhpura, Punjab
  • He promoted the ideals of equality, brotherhood, love, goodness, and religious tolerance. Mirabai was a Rajput princess who lived in Chittor, Rajasthan.
  • Krishna Bhajans were composed by Mirabai.
  • Karaikkal Ammayar, Andal, Akka Mahadevi, Bahinabai, Soyarabai and Lal Ded also contributed to the growth of the Bhakti movement.
  • The aim of the Bhakti movement was dedication to one’s favourite deity through music and devotion.
  • Women were allowed to participate in discussions in the Anubhava Mandapam.
  • The Bhakti movement was also able to educate people about the greatness of occupation.
  • Scholars suggest that the word Sufism is derived from the word ‘suf’, meaning wool, or from the word ‘Safi’, meaning purity.
    Emphasis was given to the concepts of monotheism, fraternity, humanity, and devotion to God.
  • Sufism is an Islamic devotional movement which originated in Central Asia.
  • The Sufi movement reached India by the 12th century CE.
  • Bhakti-Sufi propagators used vernacular languages to spread their ideas among common people.
  • This led to the growth of regional languages.
  • Many devotional poems were composed in languages like Tamil, Punjabi, Bengali, Marathi, Telugu, Kannada, Malayalam etc.
  • Amir Khusru was one of the most prominent writers of the Urdu language during this period. Bhakti-Sufi movements have played a critical role in reducing conflicts, bringing people together and creating an atmosphere of peace and harmony.
  • These movements were successful in bringing the ideas of different religions to the common people.
  • The influence of Bhakti and Sufi ideas helped people belonging to different castes and religions to co-exist.
  • The hallmarks of modern Indian society, such as communal harmony, unity in diversity, fraternity, equality and pluralism, have evolved from the influence of Bhakti-Sufi movements.

Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1

By reviewing Kerala Syllabus 7th Standard Social Science Notes Pdf Download and Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval India Questions and Answers Kerala SCERT Solutions, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval India Notes Questions and Answers

Medieval India Class 7 Notes Pdf

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Kerala Syllabus

Question 1.
Collect pictures of Mughal kings and prepare an album
Answer:
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 1
Founder of the Mughal Empire in India, Babur was a descendant of Timur and Genghis Khan. He established his rule after defeating Ibrahim Lodi at the Battle of Panipatin 1526.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 2
Babur’s son. Humayun. struggled to maintain his father’s conquests and was temporarily ousted by Sher Shah Suri. I-le regained the throne in 1555 but died a year later.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 3
Known as Akbar the Great, he expanded the empire substantially, promoting policies of religious tolerance and administrative reforms. His reign marked a golden age of Mughal culture and economy.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 4
Akbar’s son. Jahangir, continued his father’s policies but faced internal rebellions and external threats. He was a patron of the arts, and his court saw significant cultural developments.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 5
Best known for commissioning the Taj Mahal, Shah Jahan’s reign is often considered the pinnacle of Mughal architecture. His rule, however, ended in imprisonment by his son Aurangzeb.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 6
The last of the strong Mughal rulers. Aurangzeb. expanded the empire to its greatest extent. However, his reign was also marked by religious intolerance, heavy taxation, and prolonged military campaigns. leading to the empire’s eventual decline.

Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1

Question 2.
Observe the map and find out the existing countries where the Mughals had extended their rule.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 7
Answer:

  • Afghanistan
  • India
  • Bangladesh
  • Pakistan

Question 3.
What can you understand about the Mughal ruler Akbar from the above note?
Answer:

  • Akbar was a powerful ruler
  • Religious Tolerance.
  • Equality
  • Justice

Question 4.
What was Akbar’s aim in building Ibadat Khana? Make notes.
Answer:
Akbar constructed the Ibadat Khana as a place for discussions on religious and philosophical matters, including Islam, Hinduism, Christianity, Jainism, and Zoroastrianism. His objective was to work for religious tolerance, reduce religious conflict, and cultivate discussions of thought. This effort supported his objective of achieving worldwide harmony (Sulh-e-Kul) and played a role in the advancement of his blended religion, Din-i-Ilahi.

Question 5.
Based on the above statement, how much did Akbar’s policies help in maintaining religious tolerance among different sections of the people? Organise a class discussion.
Answer:
(Hint) Include the given points below in your class discussion.

  • Ibadat kahana
  • Jaziah
  • Din-i-Ilahi

Question 6.
Organise a discussion on the Mansabdari system of the Mughals.
Answer:
During the Mughal period, a strong army was needed to expand and maintain the kingdom. ‘Mansabdari’ was the military system implemented by Akbar for this purpose. According to this system, each officer had a regiment under him. The title ‘mansab’ refers to the number of cavalry each officer is required to maintain. The rank of the Mansab was determined by the number of soldiers to be maintained. This system was implemented as an alternative to maintain army paying directly from the state finances. Mansabdars were allotted land according to their ranks. The Mansabdar maintained his army by collecting tax from land allotted to them. The support of the Nobles and the military was necessary to carry forward the regime strongly. Mansabdari system was implemented to achieve this objective.

Question 7.
Find out the countries in which these Mughal cities are located now.
Answer:

Mughal cities Present countries
Dhaka Bangladesh
Murshidabad West Bengal
Lahore Pakistan
Surat Gujarat
Agra New Delhi

Question 8.
List out the present-day Indian states included in the city of Vijayanagara from the map given below.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 8
Answer:

  • Karnataka
  • Andhra Pradesh
  • Tamil Nadu
  • Telangana
  • Goa

Question 9.
Prepare a note by comparing the religious policies of Akbar and Krishna Deva Raya.
Answer:

Religious policies of Akbar Religious policies of Krishna Deva Raya
  • In 1575, Akbar built Ibadat Khana in his. new capital, Fatehpur Sikri.
  • Scholars and dignitaries of various religions gathered here to discuss Akbar’s policy of religious tolerance.
  • Akbar created Din-i-Ilahi, his visionary religion by combining the good aspects of all religions.
  • Peace to all or sulh-i-kul is the core of this vision.
  • He aimed to clarify the idea that all visions are for the welfare of human beings.
  • The abolition of the religious tax called ‘Jaziah’ proved that Akbar also followed tolerance in the administrative field.
  • People from all sectious were treated equally in all spheres of the Mughal rule.
  • Vijayanagara society consisted of various castes and religions.
  • Brahmins were the dominant group in the society.
  • They were entitled to the revenue from the land allotted to the temples.
  • Brahmins used to lead the rituals and religious ceremonies in the temples.
  • Other sections of the society were mainly engaged in agriculture, trade and handicrafts.
  • Polygamy prevailed among the wealthy.

Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1

Question 10.
Compare and list the Mansabdari-Amaranayaka practices
Answer:

Mansabdari Amaranayaka
  • During the Mughal period, ‘Mansabdari’ was the military system implemented by Akbar to expand the kingdom as well as to maintain the expanded kingdom.
  • According to this system, each officer had a regiment under him.
    The title ‘mansab’ refers to the number of cavalry each officer is required to maintain.
  • The rank of the Mansab was determined by the number of soldiers to be maintained. This system was implemented as an alternative to maintaining the army by paying directly from the state exchequer.
  • Mansabdars were allotted land according to their ranks.
  • The Mansabdar maintained his army by collecting tax from land allotted to them.
  • The support of the Nobles and the military was necessary to carry forward the regime strongly.
  • Nayakas and Amara-Nayakas played an important role in the administration of Vijayanagara.
  • The military commanders were known as ‘Amara-Nayakas’.
  • The Kings allotted lands known as ‘Amara’ to them.
  • The administration of Amara was carried out by Amara-Nayakas.
  • Amara-Nayakas had the right to collect taxes from these areas.
  • The Amara-Nayakas paid a fixed amount to the king.
  • They also maintained a certain number of foot soldiers (infantry), horses and elephants.

Extended Activities

Question 1.
Create a digital album by collecting pictures related to the cultural contributions of the Vijayanagara period and present it to the class.
Answer:
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 1

Question 2.
The achievements in various fields during the periods of Akbar and Krishna Deva Raya were exemplary. Compare their contributions based on the given clues and organise a seminar. Indicators

  • Governance
  • Culture
  • Wealth
  • Justice

Answer:
Title: A Comparative Analysis of Governance and Cultural Contributions: Akbar and Krishna Deva Raya

Introduction:

  • Brief overview of the reigns of Akbar and Krishna Deva Raya.
  • Importance of their contributions to governance, culture, wealth, and justice.

Governance:
Akbar:

  • Introduction of a centralised administrative system.
  • Land revenue reforms like the Dahsala system.
  • Establishment of a strong military administration.

Krishna Deva Raya:

  • Efficient administration through the division of the kingdom into provinces.
  • Promotion of local self-government.

Culture:
Akbar:

  • Patronage of art and architecture, including the construction of Fatehpur Sikri.
  • Encouragement of religious tolerance and the promotion of the Din-i Ilahi.

Krishna Deva Raya:

  • Establishment of schools for the study of Vedas and Sastras.
  • Construction of notable temples like the Vijaya Vittala Temple in Hampi.
  • Encouragement of Sanskrit and Telugu literature, leading to the proliferation of literary works.

Wealth:
Akbar:

  • Economic prosperity through trade and taxation reforms.
  • Expansion of the empire, leading to increased revenue.
  • Introduction of market regulations to ensure fair trade practices.

Krishna Deva Raya:

  • Economic stability through efficient taxation and revenue collection.
  • Promotion of trade and commerce, particularly in diamonds and textiles.
  • Development of infrastructure, including irrigation projects and road networks.

Justice:
Akbar:

  • Establishment of a secular legal system, with the introduction of the ‘Mansabdari’ system.
  • Fair treatment of subjects regardless of religion or caste.
  • Implementation of social reforms, including the abolition of the jizya tax.

Krishna Deva Raya:

  • Fair and impartial judicial system with the appointment of judges based on merit. Protection of the rights of peasants and artisans.
  • Swift resolution of disputes through the ‘Amara-Nayakas’ system.

Conclusion:

  • Recap of the significant contributions of Akbar and Krishna Deva Raya in governance, culture, wealth, and justice.
  • Reflection on the lasting legacies of their reigns and their impact on Indian history.

Question 3.
Complete the table by comparing the common features of the Mughal and Vijayanagara administrative systems.
Answer:

Mughal Administration Vijayanagara Administration
Monarchy Monarchy
Manasabdhari system Amara-Nayakas system
Religious Tolerance Religious Tolerance
Urdu language Sanskrit Language
Indo-Persian style in construction Dravida style in construction

Question 4.
Collect pictures and make a class presentation about the integration that took place in various fields during the Mughal rule.
Answer:
(Hints) Make a presentation with the help of given pictures.
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 2

Class 7 Social Science Medieval India Notes Questions and Answers

Question 1.
Explain about the Mughal Administration.
Answer:

It was during Akbar’s regime in Mughal rule that such an administrative order was effectively formed.

  • The emperor was the sovereign authority of the country, the commander-in-chief, the law-maker and the supreme judge.
  • During the Mughal period, there were no separate courts for the administration of justice as today. instead, local religious scholars (Qazi) investigated and settle disputes.
  • Those who were dissatisfied with this decision had the opportunity to complain directly to the emperor.
  • Ministers and Heads of departments were appointed to advise the king on administrative matters.
    Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 9

Question 2.
Describe the Socio-Economic status of the Mughal period.
Answer:

  • A feudal social system existed during the Mughal period.
  • Society was divided into different strata.
  • The common man was at the bottom of society with the king at the top.
  • The standard of living of the people depended on wages and income.
  • Most of the people were farmers.
  • A cae system existed among them.
  • Each caste had its own customs and rituals.
  • Tavernier, a French traveller who visited India during the Mughal period, recorded the social conditions and lifestyle of the people at that time.
  • There existed wide differences in the way of life, food habits and clothing of people from place to place.
  • Babur, in his memoirs, recorded the labour system and caste system prevalent in India during those days.
  • The economic condition of India was described by Ralph Fitch, an Englishman who visited India during the Mughal period.
  • Agricultural achievements were the basis for this economic progress.
  • Rice, wheat, barley, sugarcane, cotton and oilseeds were the major agricultural products of the time.
  • Abul Fazal in his book ‘Ain-i-Akbari’ recorded that Indians cultivated different varieties of rice.
  • The use of technology and new tools enriched the agricultural sector during the Mughal period.
  • Increased agricultural productivity accelerated trade and urbanisation.
  • Gujarat was the gateway of foreign goods.
  • The main export items were textiles,muslin, sugar and rice.
  • Water transport made significant progress during this period.
  • The major cities of this period were Dhaka, Murshidabad, Surat, Lahore, Agra etc.
  • The Persian wheel and canals were widely used for irrigation.
    Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 10

Question 3.
Define Ibadat Khana?
Answer:
In 1575, Akbar built Ibadat Khana in his new capital, Fatehpur Sikri. Scholars and dignitaries of various religions used to gather here. These discussions speak volumes about Akbar’s policy of religious tolerance.

Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1

Question 4.
What does the Mansabdari system mean?
Answer:

  • During the Mughal period, ‘Mansabdari’ was the military system implemented by Akbar to expand the kingdom as well as to maintain the expanded kingdom.
  • According to this system, each officer had a regiment under him.
  • The title ‘mansab’ refers to the number of cavalry each officer is required to maintain.
  • The rank of the Mansab was determined by the number of soldiers to be maintained.

The main objective on his system was:

  • This system was implemented as an alternative to maintaining the army by paying directly from the state exchequer.
  • Mansabdars were allotted land according to their ranks.
  • The Mansabdar maintained his army by collecting tax from land allotted to them.
  • The support of the Nobles and the military was necessary to carry forward the regime strongly.

Question 5.
Name the battle held between Babur and Ibrahim Lodi.
Answer:
Battle of Panipat

Question 6.
When was the Battle of Panipat held?
Answer:
1526

Question 7.
Where did Akbar build Ibadat Khana?
Answer:
Fatehpur Sikri

Question 8.
Explain about the Vijayanagara Empire.
Answer:

  • The Vijayanagara Kingdom existed in South India during the Mughal dynasty.
  • The Vijayanagara was founded in 1336 CE by the brothers Harihara and Bukka.
  • Krishna Deva Raya (1509-1529) was the most famous ruler of the powerful and wealthy kingdom of Vijayanagara.

Question 9.
Who was the powerful ruler of the Vijayanagara Empire?
Answer:
Krishna Deva Raya

Question 10.
Describe the Administrative system of the Vijayanagara Empire?
Answer:
Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1 Img 11

  • Monarchy prevailed in the Vijayanagara administrative system.
  • For administrative convenience, the country was divided into mandalam (provinces), nadu (districts), sthla (sub-districts) and grama (village).
  • There was a cabinet to help the king.
  • The King had the power to demote and punish ministers.
  • There were courts at various levels for the administration ofjustice.
  • The appellate authority was the King himself.
  • Minor offences and labour disputes were dealt by the village courts.
  • Nayakas and Amara-Nayakas played an important role in the administration of Vijayanagara.
  • The military commanders were known as ‘Amara-Nayakas’.
  • The Kings allotted lands known as ‘Amara’ to them.
  • The administration of Amara was carried out by Amara-Nayakas.
  • Amara-Nayakas had the right to collect taxes from these areas.
  • The Arnara-Nayakas paid a fixed amount to the king.
  • They also maintained a certain number of foot soldiers (infantry), horses and elephants.

Question 11.
Explain the cultural life of Vijayanagara.
Answer:

  • Many schools were established for the study of Vedas and Sastras.
  • The Vijayanagara period, witnessed unprecedented growth in the fields of art, architecture, sculpture, literature and music.
  • Kings like Krishna Deva Raya were patrons of art and literature.
  • The ‘Dravidian style of sculpture’ was dominant during this period.
  • Another important feature of the Vijayanagara style of sculpture was the gigantic temple gates known as ‘Gopurarns’.
  • Telugu literature was the most flourished one.
  • Numerous Sanskrit works were also translated into many regional languages during this period.

Question 12.
Akbar became successful as a ruler, acceptable to all through his adminis terative measures. Substantiate.Define the Mughal Administration.
Answer:
It was during Akbar’s regime in Mughal rule that such an administrative order (structure) was effectively formed. The emperor was the sovereign authority of the country, the commander-in-chief, the law-maker and the supreme judge. During the Mughal period, there were no separate courts for the administration of justice as today. Instead, local religious scholars (Qazi) investigated and adjudicated disputes. Those who were dissatisfied with this decision had the opportunity to complain directly to the Ministers and Heads emperor of departments were appointed to advise the king on administrative matters. The administration was divided into four sections they are Suba, Sarkar, Pargana and Grama

Question 13.
Explain the Socio-Economic status of the Mughal period.
Answer:
Social Status:
A feudal social system existed during the Mughal period. Society was divided into different strata. The common man was at the bottom of society, with the king at the top. The standard of living of the people depended on wages and income. Most of the people were farmers. A caste system existed among them. Each caste had its own customs and rituals. Tavernier, a French traveller who visited India during the Mughal period, recorded the social conditions and lifestyle of the people at that time.

Economic Status:
There existed wide differences in the way of life, food habits and clothing of people from place to place. Babur, in his memoirs, recorded the labour system and caste system prevalent in India during those days. The economic condition of India was described by Ralph Fitch, an Englishman who visited India during the Mughal period.

Question 14.
Define Din-i-Ilahi?
Answer:
In 1575, Akbar built Ibadat Khana in his new capital, Fatehpur Sikri. Scholars and dignitaries of various religions used to gather here. These discussions speak volumes about Akbar’s policy of religious tolerance.

Question 15.
Explain the Mansabdari system?
The Mansabdari system was introduced to strengthen the authority of the emperor. Substantiate.
Answer:
During the Mughal period, ‘Mansabdari’ was the military system implemented by Akbar to expand the kingdom as well as to maintain the expanded kingdom. According to this system, each officer had a regiment under him. The title ‘mansab’ refers to the number of cavalry each officer is required to maintain. The rank of the Mansab was determined by the number of soldiers to be maintained. This system was implemented as an alternative to maintaining the army by paying directly from the state exchequer, Mansabdars were allotted land according to their ranks. The Mansabdar maintained his army by collecting tax from land allotted to them. The support of the Nobles and the military was necessary to carry forward the regime strongly.

Question 16.
How was the rank of a Mansabdari determined?
Answer:
The rank of a Mansabdari was determined by the number of horses and cavalrymen he maintained.

Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1

Question 17.
To what extent Din-i-Ilahi formulated by Akbar was helpful in maintaining administrative stability and religious harmony? Analyse
Answer:
Akbar wanted to maintain peace, friendship and unity among different sections of people in his country. In order to have intellectual discourses, Akbar constructed the Ibadat Khana at his capital, Fatehpur Sikri. By inculcating the essence of all these discussions, he formulated the ideology of Din-i-Ilhai. It was a combination of ideas and principles of different religions. He never compelled anyone to accept it. It did not have any rites, religious texts, places of worship or priests, except the joining function.

Question 18.
Describe the Cultural Integration of the Mughal Period.
Answer:
The Mahabharata was translated into Persian during the Mughal era. Dara Shukoh, the son of the Mughal ruler Shah Jahan, translated it. This is an example of the Mughal’s blending with Indian culture. Such blending of culture took place in many regions. The Taj Mahal, Agra Fort and Red Fort are examples of the fusion of Indian Architectural style with the Persian style brought here by the Mughals. Urdu, a new language, was also formed by the fusion of Persian and Hindi languages during this period. Hindustani music also originated as a result of this synthesis.

Question 19.
Fill in the blanks
a) Babur established the Mughal rule in …………..
b) The name Mughal is derived from the term ……………
c) Akbar built …………. in his new capital, Fatehpur Sikri.
d) The abolition of the religious tax is called …………….
e) ……… was the military system implemented by Akbar.
Answer:
a) 1526
b) Mongol
c) Ibadat Khana
d) Jaziah
e) Mansabdari

Question 20.
Prepare a note on the administrative system of Vijayanagara rule.
Answer:
Monarchy prevailed in the Vijayanagara administrative system also. For administrative convenience, the country was divided into mandalam (provinces), nadu (districts), sthala (sub-districts) and grama (village). There was a cabinet to help the king. The King had the power to demote and punish ministers. There were courts at various levels for the administration of justice. The appellate authority was the King himself. Minor offences and labour disputes were dealt with by the village courts themselves.

Nayakas and Amara-Nayakas played an important role in the administration of Vijayanagara. The military commanders were known as ‘Amara- Nayakas’. The Kings allotted lands known as ‘Amara’ to them. The administration of Amara was carried out by Amara-Nayakas. Amara-Nayakas had the right to collect taxes from these areas. The Amara-Nayakas paid a fixed amount to the king. They also maintained a certain number of foot soldiers (infantry), horses and elephants. This system was called the ‘Amara-Nayaka System’.

Question 21.
Describe the Vijayanagara Kingdom.
Answer:
The Vijayanagara Kingdom existed in South India during the Mughal dynasty. The Vijayanagara was founded in 1336 CE by the brothers Harihara and Bukka. Krishna Deva Raya (1509-1529) was the most famous ruler of the powerful and wealthy kingdom of Vijayanagara. The reign of Krishna Deva bos Raya was a period of imperial expansion and development of the empire. A lot of construction works were carried out during his reign. Apart from constructing more facilities in the capital city of Hampi, he also built new forts, palaces and temples.

Another important reason for his fame was religious tolerance. Art, literature, and cultural spheres also witnessed remarkable progress under Krishna Deva Raya. He had extraordinary erudition and authored the works ‘Amuktamalyada’ and ‘Jambavatikalyanam’. He promoted Telugu, Kannada and Tamil literature. Scholars known as ‘Ashtadiggajas’ adorned the court of Krishna Deva Raya.

Question 22.
Explain the Socio-Economic Condition of Vijayanagar rule?
Answer:
Vijayanagara society consisted of various castes and religions. Brahmins were the dominant group in the society. They were entitled to the revenue from the land allotted to the temples. Brahmins used to lead the rituals and religious ceremonies in the temples. Other sections of the society were mainly engaged in agriculture, trade and handicrafts. Kings employed women to prepare accounts of the royal palace and decorate gardens. Polygamy prevailed among the wealthy. Child marriage and the practice of sati were also prevalent in society.

Economic Condition
Many travellers who visited that country recorded the grandeur and richness of Vijayanagara. The main occupation of the people was agriculture. Silk and cotton clothes were commonly used. Irrigation was the provided in arid around Vijayanagara. The Kamalapuram Lake, constructed in the 15th century CE, Hiriyakanal and the dam across the Tungabhadra River strengthened the agricultural sector. The land was surveyed and taxed according to productivity. Apart from land tax, the main sources of revenue to the government were professional tax, building tax, license fees of various kinds and fines imposed by courts.

Vijayanagara developed into a major trading centre. Traders from different parts of India and the world flocked to the famous city of Vijayanagara. The rulers greatly encouraged foreign trade. The Portuguese and the Arabs had a monopoly over foreign trade. Trade was also done with China and Sri Lanka.

The trade of horses, brought from Arabia and Central Asia, was mainly done by the Arabs. Horses were an important item of trade. Local traders involved in horse trading were known as ‘Kuthirachettis’. Gradually, the Portuguese pushed out the Arabs and took control of this trade. Income from trade strengthened the nation’s economy. Chinese pottery found in the city indicates trade relations with China.

Medieval India Class 7 Notes Questions and Answers Social Chapter 1

Question 23.
Write the importance of Nayakas and Amara-Nayakas in the administrative system of the Vijayanagara Empire.
Answer:
Nayakas and Amara-Nayakas played an important role in the administration of Vijayanagara. The military commanders were known as ‘Amara-Nayakas’. The Kings allotted lands known as ‘Amara’ to them. The administration of Amara was carried out by Amara-Nayakas. Amara-Nayakas had the right to collect taxes from these areas. The Amara-Nayakas paid a fixed amount to the king. They also maintained a certain number of foot soldiers (infantry), horses and elephants. This system was called the ‘Amara-Nayaka System’.

Question 24.
Krishna Deva Raya was the most famous ruler of the powerful and wealthy kingdom of Vijayanagara. Explain
Answer:
The reign of Krishna Deva Raya was a period of imperial expansion and development of the empire. A lot of construction works were carried out during his reign. Apart from constructing more facilities in the capital city of Hampi, he also built new forts, palaces and temples. Another important reason for his fame was religious tolerance. Art, literature, and cultural spheres also witnessed remarkable progress under Krishna Deva Raya. He had extraordinary erudition and authored the works ‘Amuktamalyada’ and ‘Jambavatikalyanam’. He promoted Telugu, Kannada and Tamil literature.Scholars known as ‘Ashtadiggajas’ adorned the court of Krishna Deva Raya.

Question 25.
Fill in the blanks
a) The Vijayanagara was founded by ………… and ………. brothers.
b) ……… and ………. are the works of authored by Krishna Deva Raya
c) Local traders involved in horse trading were known as ………….
d) Vijayanagara style of sculpture was the gigantic temple gates known as ………..
Answer:
a) Harihara and Bukka
b) Amuktamalyada and Jambavatikalyanam
c) Kuthirachettis
d) Gopurams

Std 7 Social Science Medieval India Notes

  • Babur established the Mughal rule in 1526.
  • The Mughals ruled India till 1857 with Delhi as their capital.
  • In 1575, Akbar built Ibadat Khana in his new capital, Fatehpur Sikri.
  • During the Mughal period, ‘Mansabdari’ was the military system implemented by Akbar to expand the kingdom as well as to maintain the expanded kingdom.
  • It was during Akbar’s regime in Mughal rule that such an administrative order was effectively formed.
  • Abul Fazal, in his book ‘Ain-i-Akbari’, recorded that Indians cultivated different varieties of rice.
  • The Persian wheel and canals were widely used for irrigation.
  • The Vijayanagara Kingdom existed in South India during the Mughal dynasty.
  • The Vijayanagara was founded in 1336 CE by the brothers Harihara and Bukka.
  • Krishna Deva Raya (1509-1529) was the most famous ruler of the powerful and wealthy kingdom of Vijayanagara.
  • Scholars known as ‘Ashtadiggajas’ adorned the court of Krishna Deva Raya.
  • Monarchy prevailed in the Vijayanagara administrative system.
  • For administrative convenience, the country was divided into mandalam (provinces), nadu (districts), sthala (sub-districts) and grama (village).
  • Nayakas and Amara-Nayakas played an important role in the administration of Vijayanagara. The military commanders were known as ‘Amara-Nayakas’.
  • Brahmins were the dominant group in the society.
  • Polygamy prevailed among the wealthy.
  • The Vijayanagara period, witnessed unprecedented growth in the fields of art, architecture, sculpture, literature and music.
  • The ‘Dravidian style of sculpture’ was dominant during this period.
  • Kings like Krishna Deva Raya were patrons of art and literature.
  • The ‘Dravidian style of sculpture’ was dominant during this period.
  • Another important feature of the Vijayanagara style of sculpture was the gigantic temple gates known as ‘Gopurams’.

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ

By reviewing 7th Standard Social Science Notes Pdf Malayalam Medium and മധ്യകാല ഇന്ത്യ Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Notes Malayalam Medium, students can improve their conceptual understanding.

Class 7 Social Science Chapter 1 Notes Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ

Medieval India Class 7 Notes Malayalam Medium

Question 1.
മുഗൾ രാജാക്കന്മാരുടെ ചിത്രങ്ങൾ ശേഖരിച്ച് ഒരു ആൽബം തയ്യാറാക്കൂ.
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ Img 1

Question 2.
ഭൂപടത്തിൽനിന്നും ഇന്നത്തെ ഏതെല്ലാം രാജ്യങ്ങളിൽ മുഗൾഭരണം വ്യാപിച്ചിരുന്നുവെന്ന് കണ്ടെത്തി പട്ടികപ്പെടുത്തുക.
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ Img 2
Answer:

  • അഫ്ഗാനിസ്ഥാൻ
  • ഇന്ത്യ
  • ബംഗ്ലാദേശ്
  • പാക്കിസ്ഥാൻ

Question 3.
ഈ കുറിപ്പിൽ നിന്ന് മുഗൾ ചക്രവർത്തിയായിരുന്ന അക്ബറിനെക്കുറിച്ച് നിങ്ങൾക്ക് എന്തൊക്കെയാണ് മനസ്സിലാക്കാൻ കഴിയുന്നത്.
Answer:

  • അക്ബർ അതിശക്തനായ ചക്രവർത്തിയായിരുന്നു.
  • മതസഹിഷ്ണുത
  • തുല്യനീതി

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ

Question 4.
അക്ബർ ഇബാദത്ത് ഖാന പണികഴിപ്പിച്ചതിന്റെ ലക്ഷ്യമെന്തായിരുന്നു? കുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കുക.
Answer:
അക്ബർ ഇബാദത്ത്ഖാന പണികഴിപ്പിച്ചതിന്റെ പ്രധാന ലക്ഷ്യം വിവിധ മതങ്ങളെക്കുറിച്ച് ചർച്ചകളും സംവാദങ്ങളും നടത്തുക എന്നതായിരുന്നു. 1575-ൽ ഫത്തേപ്പൂർ സിക്രിയിൽ പണികഴിപ്പിച്ച ഈ യോഗശാലയിൽ ഇസ്ലാം, ഹിന്ദു, ജൈന, ക്രിസ്ത്യൻ തുടങ്ങിയ വിവിധ മതങ്ങളുടെ പണ്ഡിതന്മാരെ ക്ഷണിച്ച് ധാർമ്മികവും തത്വശാസ്ത്രപരവുമായ ചർച്ചകൾ നടത്തുന്നതിന് അക്ബർ ശ്രമിച്ചു. മതങ്ങൾക്കിടയിലെ സംഘർഷങ്ങൾ കുറയ്ക്കുകയും സഹനവും സഹവാസവും പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുകയും ചെയ്യുക എന്നതായിരുന്നു ഒരു പ്രധാന ലക്ഷ്യം. അദ്ദേഹം പുതിയ മത സംരംഭമായ ദിൻ-ഇ-ലാഹി പ്രചരിപ്പിക്കുകയും വിവിധ മതചിന്തകളും തത്വങ്ങളും പഠിച്ച് ആത്മീയതയും സത്യാന്വേഷണവും പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുകയും ചെയ്തു. ഇബാദത്ത്ഖാന മതപരമായ സംവാദങ്ങൾക്കും, സഹിഷ്ണുതയ്ക്കും ആഗോള മത സംവാദത്തിനും ഒരു ഉദാഹരണമായിരുന്നു.

Question 5.
ഈ പ്രസ്താവനയുടെ അടിസ്ഥാനത്തിൽ മുഗൾഭരണകാലത്ത് വിവിധ ജനവിഭാഗങ്ങൾക്കിടയിൽ മതസഹിഷ്ണുത നിലനിർത്താൻ അക്ബറിന്റെ നയങ്ങൾ എത്രമാത്രം സഹായകമായെന്ന് ക്ലാസിൽ ഒരു ചർച്ച സംഘടിപ്പിക്കുക.
Answer:
(സൂചനകൾ) താഴെ കൊടുത്തിരിക്കുന്ന കാര്യങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ക്ലാസ് ചർച്ചയിൽ ഉൾപ്പെടുത്തുക.

  • ഇബാദത്ത്ഖാന
  • ജസിയ
  • ദിൻ-ഇ-ലാഹി

Question 6.
മുഗളരുടെ മാൻസബ്ദാരി സമ്പ്രദായത്തെക്കുറിച്ച് ക്ലാസിൽ ഒരു ചർച്ച സംഘടിപ്പിക്കുക.
Answer:
മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ, രാജ്യം വിപുലീകരിക്കുന്നതിനും വിപുലീകരിച്ച രാജ്യം നിലനിർത്തുന്നതിനുമായി അക്ബർ നടപ്പിലാക്കിയ സൈനിക സംവിധാനമായിരുന്നു ‘മാൻസബ്ദാരി’. ഈ സമ്പ്രദായമനുസരിച്ച് ഓരോ ഉദ്യോഗസ്ഥന്റെയും കീഴിൽ ഒരു സൈനികവ്യൂഹമുണ്ടായിരിക്കും. ഓരോ ഉദ്യോഗസ്ഥനും നിലനിർത്തേണ്ട കുതിരപ്പടയാളികളുടെ എണ്ണത്തെയാണ് ‘മാൻസബ്’ എന്ന പദവി സൂചിപ്പിക്കുന്നത്. നിലനിർത്തേണ്ട സൈനികരുടെ എണ്ണത്തിന് അനുസരിച്ചായിരുന്നു മാൻസബദാരുടെ പദവി നിശ്ചയിച്ചിരുന്നത്. സർക്കാർ ഖജനാവിൽ നിന്ന് നേരിട്ട് പണം നൽകി നിലനിർത്തുന്നതിന് പകരമാണ് ഈ സമ്പ്രദായം നടപ്പിലാക്കിയത്. മാൻസബ്ദാർമാർക്ക് അവരുടെ പദവിക്കനുസരിച്ച് ഭൂമി പതിച്ചുനൽകിയിരുന്നു. പ്രസ്തുത ഭൂമിയിൽനിന്നുള്ള നികുതി പിരിച്ചെടുത്താണ് മാൻസബ്ദാർ തന്റെ സൈന്യത്തെ നിലനിർത്തിയിരുന്നത്. ഭരണം ശക്തമായി മുന്നോട്ടു കൊണ്ടുപോകാൻ പ്രമുഖരുടെയും സൈനികരുടെയും പിന്തുണ ആവശ്യമായിരുന്നു. ഈ ലക്ഷ്യം കൈവരിക്കുന്നതിനായിരുന്നു മാൻസബ്ദാരി സമ്പ്രദായം നടപ്പിലാക്കിയത്.

Question 7.
മുഗൾ ഭരണകാലത്തെ നഗരങ്ങൾ ഇന്ന് ഏതെല്ലാം രാജ്യങ്ങളിലാണ് സ്ഥിതിചെയ്യുന്നത് എന്ന് കണ്ടെത്തി പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കുക.
Answer:

നഗരങ്ങൾ ഇന്നത്തെ രാജ്യങ്ങൾ
ധാക്ക ബംഗ്ലാദേശ്
മൂർഷിദാബാദ് പശ്ചിമ ബംഗാൾ
ലാഹോർ പാകിസ്ഥാൻ
സൂറത്ത് ഗുജറാത്ത്
ആഗ്ര ന്യൂഡൽഹി

Question 8.
ഭൂപടം നിരീക്ഷിച്ച് വിജയനഗരത്തിൽ ഉൾപ്പെട്ട ഇന്നത്തെ ഇന്ത്യൻ സംസ്ഥാനങ്ങൾ കണ്ടെത്തി പട്ടികപ്പെടുത്തുക.
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ Img 3
Answer:

  • കർണാടക
  • ആന്ധ്രപ്രദേശ്
  • തമിഴ്നാട്
  • തെലുങ്കാന
  • ഗോവ

Question 9.
അക്ബറിന്റെയും കൃഷ്ണദേവരായരുടെയും മതനയം താരതമ്യം ചെയ്ത് കുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കുക.
Answer:

അക്ബറിന്റെ മതപരമായ നയങ്ങൾ കൃഷ്ണദേവരായരുടെ മതപരമായ നയങ്ങൾ
  • 1575-ൽ അക്ബർ തന്റെ പുതിയ തലസ്ഥാനമായ ഫത്തേപ്പൂർ സിക്രിയിൽ ഇബാദത്ത്ഖാന നിർമ്മിച്ചു.
  • അക്ബറിന്റെ മതപരമായ സഹിഷ്ണു തയുടെ നയം ചർച്ച ചെയ്യാൻ വിവിധ മതങ്ങളിലെ പണ്ഡിതന്മാരും വിശിഷ്ടാതിഥികളും ഇവിടെ ഒത്തുകൂടി.
  • എല്ലാ മതങ്ങളുടെയും നല്ല വശങ്ങൾ സംയോജിപ്പിച്ച് അക്ബർ തന്റെ ദർശനാത്മക മതമായ ദിൻ-ഇ-ലാഹി സൃഷ്ടിച്ചു.
  • എല്ലാവർക്കും സമാധാനം അല്ലെങ്കിൽ സുൽഹ്-ഇ-കുൽ ആണ് ഈ ദർശനത്തിന്റെ കാതൽ.
  • എല്ലാ ദർശനങ്ങളും മനുഷ്യരുടെ ക്ഷേമത്തിനുവേണ്ടിയാണെന്ന ആശയം വ്യക്തമാക്കാൻ അദ്ദേഹം ലക്ഷ്യമിട്ടു.
  • ‘ജസിയ’ എന്ന മതനികുതി നിർത്ത ലാക്കിയത് അക്ബറും ഭരണമേഖലയിൽ സഹിഷ്ണുത പിന്തുടർന്നുവെന്ന് തെളിയിച്ചു.
  • മുഗൾ ഭരണത്തിന്റെ എല്ലാ മേഖലകളിലും എല്ലാ വിഭാഗങ്ങളിൽ നിന്നുമുള്ള ആളുകളെ തുല്യമായി പരിഗണിച്ചിരുന്നു.
  • വിജയനഗര സമൂഹത്തിൽ വിവിധ ജാതികളും മതങ്ങളും ഉൾപ്പെട്ടിരുന്നു.
  • ബ്രാഹ്മണർ സമൂഹത്തിലെ പ്രബല വിഭാഗമായിരുന്നു.
  • ക്ഷേത്രങ്ങൾക്ക് അനുവദിച്ച ഭൂമിയിൽ നിന്നുള്ള വരുമാനത്തിന് അവർക്ക് അർഹതയുണ്ടായിരുന്നു.
  • ക്ഷേത്രങ്ങളിലെ ആചാരങ്ങൾക്കും മതപരമായ ചടങ്ങുകൾക്കും ബ്രാഹ്മണർ നേതൃത്വം നൽകിയിരുന്നു.
  • സമൂഹത്തിലെ മറ്റ് വിഭാഗങ്ങൾ പ്രധാനമായും കൃഷി, വ്യാപാരം, കരകൗശലവസ്തുക്കൾ എന്നിവയിൽ ഏർപ്പെട്ടിരുന്നു.
  • സമ്പന്നർക്കിടയിൽ ബഹുഭാര്യാത്വം നിലനിന്നിരുന്നു.

Question 10.
മാൻസബ്ദാരി-അമരനായക സമ്പ്രദായങ്ങൾ തമ്മിൽ താരതമ്യം ചെയ്ത് പട്ടികപ്പെടുത്തുക.
Answer:

മാൻസബ്ദാരി അമരനായക
  • മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ, രാജ്യം
    വിപുലീകരിക്കുന്നതിനും വിപുലീകരിച്ച രാജ്യം നിലനിർത്തുന്നതിനുമായി അക്ബർ നടപ്പിലാക്കിയ സൈനിക സംവിധാനമായിരുന്നു ‘മാൻസബ്ദാരി’.
  • ഈ സമ്പ്രദായം അനുസരിച്ച്, ഓരോ ഉദ്യോഗസ്ഥനും അദ്ദേഹത്തിന് കീഴിൽ ഒരു റെജിമെന്റ് ഉണ്ടായിരുന്നു.
  • ‘മാൻസബ്’ എന്ന തലക്കെട്ട് ഓരോ ഉദ്യോഗസ്ഥനും പരിപാലിക്കേണ്ട കുതിര പ്പടയുടെ എണ്ണത്തെ സൂചിപ്പിക്കുന്നു.
  • നിലനിർത്തേണ്ട സൈനികരുടെ എണ്ണത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കിയാണ് മാൻസബ്ദാരുടെ പദവി നിർണ്ണയിച്ചത്.
  • സംസ്ഥാന ഖജനാവിൽ നിന്ന് നേരിട്ട് പണം നൽകി സൈന്യത്തെ പരിപാലിക്കുന്നതിനുള്ള ബദലായിട്ടാണ് ഈ സംവിധാനം നടപ്പിലാക്കിയത്.
  • മാൻസബ്ദാർമാർക്ക് അവരുടെ പദവിയനുസരിച്ച് ഭൂമി അനുവദിച്ചു.
  • അവർക്ക് അനുവദിച്ച ഭൂമിയിൽ നിന്ന് നികുതി ഈടാക്കിക്കൊണ്ട് മാൻസബ്ദാർ തന്റെ സൈന്യത്തെ നിലനിർത്തി.
  • ഭരണം ശക്തമായി മുന്നോട്ട് കൊണ്ടുപോകാൻ പ്രഭുക്കന്മാരുടെയും സൈന്യത്തിന്റെയും പിന്തുണ ആവശ്യമായിരുന്നു.
  • വിജയനഗര ഭരണത്തിൽ നായകന്മാരും അമരനായകന്മാരും ഒരു പ്രധാന പങ്ക് വഹിച്ചു.
  • സൈനിക കമാൻഡർമാർ ‘അമരനായകന്മാർ’ എന്നറിയപ്പെട്ടു. രാജാക്കന്മാർ അവർക്ക് ‘അമര’ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ഭൂമി അനുവദിച്ചു.
  • അമരനായകരാണ് അമരയുടെ ഭരണം നടത്തിയത്.
  • ഈ പ്രദേശങ്ങളിൽ നിന്ന് നികുതി പിരിക്കാൻ അമരനായകർക്ക് അവകാശമുണ്ടായിരുന്നു.
  • അമരനായകന്മാർ രാജാവിന് ഒരു നിശ്ചിത തുക നൽകി.
  • നിശ്ചിത എണ്ണം കാലാളുകളെയും കുതിരകളെയും ആനകളെയും അവർ പരിപാലിക്കുകയും ചെയ്തു.

Extended Activities
തുടർപ്രവർത്തനങ്ങൾ

Question 1.
വിജയനഗര ഭരണകാലത്തെ സാംസ്കാരിക സംഭാവനകൾ സംബന്ധിച്ച ചിത്രങ്ങൾ ശേഖരിച്ച് ഒരു ഡിജിറ്റൽ ആൽബം തയ്യാറാക്കി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ Img 4

Question 2.
അക്ബർ, കൃഷ്ണദേവരായർ എന്നിവരുടെ കാലഘട്ടത്തിൽ വിവിധ മേഖലകളിൽ കൈവരിച്ച നേട്ടങ്ങൾ മാതൃകാപരമായിരുന്നു. തന്നിട്ടുള്ള സൂചനകളുടെ അടിസ്ഥാനത്തിൽ ഇവരുടെ സംഭാവനകൾ താരതമ്യം ചെയ്ത് സെമിനാർ സംഘടിപ്പിക്കൂ.

  • സൂചനകൾ
  • ഭരണരീതി
  • സമ്പത്ത്
  • സംസ്കാരം
  • നീതിന്യായം

Answer:
ആമുഖം
അക്ബറിന്റെയും കൃഷ്ണദേവരായറിന്റെയും വിവിധ മേഖലകളിൽ കൈവരിച്ച നേട്ടങ്ങൾ.
ഉദ്ദേശം: രണ്ടുപേരുടെയും ഭരണകാലത്തെ പ്രധാന നേട്ടങ്ങൾ അവലോകനം ചെയ്യുക, അവയുടെ പ്രാധാന്യം വിലയിരുത്തുക.

വിവിധ മേഖലകളിലെ സംഭാവനകൾ
1. ഭരണരീതി
അക്ബർ:
ദിവാനി സംവിധാനം: പ്രദേശിക അധികാരികളെ പുനഃസംഘടിപ്പിച്ചുകൊണ്ട് ഒരു ശക്തമായ കേന്ദ്ര ഭരണ സംവിധാനമുണ്ടാക്കി.
മാൻസബ്ദാരി സിസ്റ്റം: ഭരണകൂടത്തിലെ ഉദ്യോഗസ്ഥർക്ക് റാങ്കും പദവിയും നിശ്ചയിച്ച സിസ്റ്റം.

കൃഷ്ണദേവരായർ:
ക്ഷത്രിയ ധർമ്മം: ക്ഷത്രിയ ധർമ്മങ്ങൾ പാലിച്ചു, ജനങ്ങളുടെ ക്ഷേമത്തിനായി പ്രവർത്തിച്ചു.
കേന്ദ്ര ഭരണക്രമം: പ്രദേശിക സർക്കാരുകളുടെ നിയന്ത്രണം ശക്തമായി ഉറപ്പുവരുത്തി.

2. സമ്പത്ത്
അക്ബർ:
ഭൂപ്രദേശങ്ങൾ നികുതി ഘടനയിലാക്കി.
വ്യാപാരം: ആഗോള വ്യാപാര ബന്ധങ്ങൾ സ്ഥാപിച്ചു.

കൃഷ്ണദേവരായർ:
ജലസേചനം: കൃഷിയുടെ പ്രോത്സാഹനം, ജലവിതരണം ശക്തമായി ഉറപ്പുവരുത്തി.
കൃഷി: നവീകരിച്ച കൃഷി രീതികൾ പ്രോത്സാഹിപ്പിച്ചു.

3. സംസ്കാരം
അക്ബർ:
സുലൈമാനി കല: വിവിധ സംസ്കാരങ്ങൾ തമ്മിൽ സംവേദനത്തിന് പ്രോത്സാഹനം നൽകി.
സംഗീത രംഗത്ത് വലിയ സംഭാവനകൾ.

കൃഷ്ണദേവരായർ:
ആന്ധ്ര മഹാഭാരതം: സാഹിത്യ രംഗത്ത് വൻ സംഭാവനകൾ.
കല, സംഗീതം: രാജധാനിയിലെ കലാ പരിപോഷണം.

4. നീതിന്യായം
അക്ബർ:
സുപ്രീം കോടതി: നിർപക്ഷമായ നീതിന്യായം ഉറപ്പുവരുത്തി.
നിയമ വ്യവസ്ഥയുടെ അടിസ്ഥാനത്തിൽ നിയമ സംവിധാനം.

കൃഷ്ണദേവരായർ:
സമരസ നീതി: സമ്പത്ത്, ജാതി, മത വ്യത്യാസം ഇല്ലാതെ നീതിന്യായം ഉറപ്പുവരുത്തി.
കേന്ദ്ര ഭരണത്തിൽ നിന്ന് പ്രവർത്തിച്ച ഒരു ശക്തമായ നീതിന്യായ സംവിധാനം.

താരതമ്യം
ഭരണരീതി: കേന്ദ്ര ഭരണ സംവിധാനവും, പ്രതിരോധ സംവിധാനങ്ങളും.
സമ്പത്ത്: വ്യാപാരവും, കൃഷിയും, ജലസേചനവും.
സംസ്കാരം: സാഹിത്യവും, സംഗീതവും, കലയും.
നീതിന്യായം: സുപ്രീം കോടതി, നിയമ വ്യവസ്ഥ.

ഉപസംഹാരം
ഭരണ കാലത്തിന്റെ നേട്ടങ്ങൾ: ഇരുവരുടെയും ഭരണകാലത്തെ നേട്ടങ്ങളെ പറ്റി സമഗ്രമായ അവലോകനം.
സമകാലിക പ്രാധാന്യം: ഇന്നത്തെ സാമൂഹിക, സാമ്പത്തിക, സാംസ്കാരിക സാഹചര്യങ്ങളിൽ ഈ നേട്ടങ്ങൾ എങ്ങനെ പ്രയോഗിക്കാം.

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ

Question 3.
മുഗൾ വിജയനഗര ഭരണസമ്പ്രദായങ്ങളുടെ പൊതുസവിശേഷതകൾ താരതമ്യം ചെയ്ത് പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കുക.
Answer:

മുഗൾ ഭരണം വിജയനഗര ഭരണകൂടം
രാജവാഴ്ച രാജവാഴ്ച
മാനസബ്ദാരി സമ്പ്രദായം അമരനായക സമ്പ്രദായം
മതപരമായ സഹിഷ്ണുത മതപരമായ സഹിഷ്ണുത
ഉർദു ഭാഷ സംസ്കൃത ഭാഷ
ഇന്തോ-പേർഷ്യൻ ശൈലി ദ്രാവിഡ ശൈലി

Question 4.
മുഗൾ ഭരണകാലത്ത് വിവിധ മേഖലകളിലുണ്ടായ സമന്വയത്തെ സംബന്ധിച്ച് ചിത്രങ്ങൾ ശേഖരിച്ച് ക്ലാസിൽ അവതരണം നടത്തുക.
Answer:
(സൂചനകൾ) തന്നിരിക്കുന്ന ചിത്രങ്ങളുടെ സഹായത്തോടെ ഒരു അവതരണം നടത്തുക.
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ Img 5

മധ്യകാല ഇന്ത്യ Class 7 Notes Questions and Answers

Question 1.
ഇബാദത്ത്ഖാന നിർവചിക്കുക?
Answer:
1575ൽ അക്ബർ തന്റെ പുതിയ തലസ്ഥാനമായ ഫത്തേപ്പൂർ സിക്രിയിൽ ഇബാദത്ത്ഖാന നിർമ്മിച്ചു. വിവിധ മതങ്ങളിൽപ്പെട്ട പണ്ഡിതന്മാരും വിശിഷ്ടാതിഥികളും ഇവിടെ ഒത്തുകൂടുമായിരുന്നു. ഈ ചർച്ചകൾ അക്ബറിന്റെ മതപരമായ സഹിഷ്ണുതയെക്കുറിച്ച് ധാരാളം സംസാരിക്കുന്നു.

Question 2.
ബാബറും ഇബ്രാഹിം ലോദിയും തമ്മിൽ നടന്ന യുദ്ധത്തിന്റെ പേര് എന്താണ്?
Answer:
പാനിപ്പത്ത് യുദ്ധം

Question 3.
എപ്പോഴാണ് പാനിപ്പത്ത് യുദ്ധം നടന്നത്?
Answer:
1526

Question 4.
അക്ബർ എവിടെയാണ് ഇബാദത്ത്ഖാന നിർമ്മിച്ചത്?
Answer:
ഫത്തേപ്പൂർ സിക്രി

Question 5.
മുഗൾ ഭരണത്തെ നിർവചിക്കുക.
Answer:
മുഗൾ ഭരണത്തിൽ അക്ബറിന്റെ ഭരണകാലത്താണ് അത്തരമൊരു ഭരണക്രമം (ഘടന) ഫലപ്രദമായി രൂപീകരിച്ചത്. ചക്രവർത്തി രാജ്യത്തിന്റെ പരമാധികാരിയായിരുന്നു, കമാൻഡർ-ഇൻ- ചീഫ്, നിയമനിർമ്മാതാവ്, പരമോന്നത ജഡ്ജി. മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ കാലഘട്ടത്തിൽ ഇന്നത്തെപ്പോലെ പ്രത്യേക കോടതികൾ ഉണ്ടായിരുന്നില്ല. പകരം, പ്രാദേശിക മതപണ്ഡിതന്മാർ (ഖാസി) തർക്കങ്ങൾ അന്വേഷിക്കുകയും തീരുമാനിക്കുകയും ചെയ്തു. ഈ തീരുമാനത്തിൽ അസംതൃപ്തരായവർക്ക് ചക്രവർത്തിക്ക് നേരിട്ട് പരാതി നൽകാൻ അവസരം ലഭിച്ചു. ഭരണപരമായ കാര്യങ്ങളിൽ രാജാവിന് ഉപദേശം നൽകാൻ മന്ത്രിമാരെയും വകുപ്പ് മേധാവികളെയും നിയമിച്ചു. സുബ, സർക്കാർ, പർഗാന, ഗ്രാമ എന്നിങ്ങനെ നാല് വിഭാഗങ്ങളായി ഭരണത്തെ വിഭജിച്ചു.

Question 6.
മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിലെ സാമൂഹിക-സാമ്പത്തിക സ്ഥിതി വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
സാമൂഹിക പദവി
മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ ഒരു ഫ്യൂഡൽ സാമൂഹിക സംവിധാനം നിലനിന്നിരുന്നു. സമൂഹം വിവിധ തലങ്ങളായി വിഭജിക്കപ്പെട്ടു. സാധാരണക്കാരൻ സമൂഹത്തിന്റെ അടിത്തട്ടിലായിരുന്നു, രാജാവായിരുന്നു മുകളിൽ. ജനങ്ങളുടെ ജീവിതനിലവാരം വേതനത്തെയും വരുമാനത്തെയും ആശ്രയിച്ചായിരുന്നു. ഭൂരിഭാഗം ആളുകളും കർഷകരായിരുന്നു. അവർക്കിടയിൽ ഒരു ജാതി സമ്പ്രദായം നിലനിന്നിരുന്നു. ഓരോ ജാതിക്കും അതിന്റേതായ ആചാരങ്ങളും ഉണ്ടായിരുന്നു. മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ ഇന്ത്യ സന്ദർശിച്ച ഫ്രഞ്ച് സഞ്ചാരിയായ ടാവെർനിയർ അക്കാലത്തെ ജനങ്ങളുടെ സാമൂഹിക സാഹചര്യങ്ങളും ജീവിതശൈലിയും രേഖപ്പെടുത്തിയിട്ടുണ്ട്.

സാമ്പത്തിക നില
ആളുകളുടെ ജീവിതരീതി, ഭക്ഷണശീലങ്ങൾ, വസ്ത്രധാരണം എന്നിവയിൽ ഓരോ സ്ഥലത്തും വലിയ വ്യത്യാസങ്ങളുണ്ടായിരുന്നു. ബാബർ തന്റെ ഓർമ്മക്കുറിപ്പുകളിൽ അക്കാലത്ത് ഇന്ത്യയിൽ നിലനിന്നിരുന്ന തൊഴിൽ സമ്പ്രദായവും ജാതി സമ്പ്രദായവും രേഖപ്പെടുത്തിയിട്ടുണ്ട്. മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ ഇന്ത്യ സന്ദർശിച്ച ഇംഗ്ലീഷുകാരനായ റാൽഫ് ഫിച്ച് ആണ് ഇന്ത്യയുടെ സാമ്പത്തിക സ്ഥിതി വിവരിച്ചത്.

Question 7.
മാൻസബ്ദാരി സമ്പ്രദായം വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ, രാജ്യം വിപുലീകരിക്കുന്നതിനും വിപുലീകരിച്ച രാജ്യം നിലനിർത്തുന്നതിനുമായി അക്ബർ നടപ്പിലാക്കിയ സൈനിക സംവിധാനമായിരുന്നു ‘മാൻസബ്ദാരി’. ഈ സമ്പ്രദായം അനുസരിച്ച്, ഓരോ ഉദ്യോഗസ്ഥനും അദ്ദേഹത്തിന് കീഴിൽ ഒരു റെജിമെന്റ് ഉണ്ടായിരുന്നു. ‘മാൻസബ്’ എന്ന തലക്കെട്ട് ഓരോ ഉദ്യോഗസ്ഥനും പരിപാലിക്കേണ്ട കുതിരപ്പടയുടെ എണ്ണത്തെ സൂചിപ്പിക്കുന്നു. നിലനിർത്തേണ്ട സൈനികരുടെ എണ്ണത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കിയാണ് മാൻ സാബിന്റെ റാങ്ക് നിർണ്ണയിച്ചത്. സംസ്ഥാന ഖജനാവിൽ നിന്ന് നേരിട്ട് പണം നൽകി സൈന്യത്തെ പരിപാലിക്കുന്നതിനുള്ള ബദലായിട്ടാണ് ഈ സംവിധാനം നടപ്പിലാക്കിയത്. മാൻസബ്ദാർമാർക്ക് അവരുടെ റാങ്കുകൾക്കനുസരിച്ച് ഭൂമി അനുവദിച്ചു. അവർക്ക് അനുവദിച്ച ഭൂമിയിൽ നിന്ന് നികുതി ഈടാക്കിക്കൊണ്ട് മാൻസബ്ദാർ തന്റെ സൈന്യത്തെ നിലനിർത്തി. ഭരണം ശക്തമായി മുന്നോട്ട് കൊണ്ടുപോകാൻ പ്രഭുക്കന്മാരുടെയും സൈന്യത്തിന്റെയും പിന്തുണ ആവശ്യമായിരുന്നു.

Question 8.
ഒരു മാൻസബ്ദാരിയുടെ പദവി എങ്ങനെ നിർണ്ണയിച്ചു?
Answer:
അദ്ദേഹം പരിപാലിക്കുന്ന കുതിരകളുടെയും കുതിരപ്പടയാളികളുടെയും എണ്ണത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കിയാണ് മാൻസബ്ദാരിയുടെ റാങ്ക് നിർണ്ണയിക്കപ്പെട്ടത്.

Question 9.
അക്ബർ രൂപീകരിച്ച ദിൻ-ഇ-ലാഹി ഭരണപരമായ സ്ഥിരതയും മതപരമായ ഐക്യവും നിലനിർത്താൻ എത്രത്തോളം സഹായിച്ചു? വിശകലനം ചെയ്യുക.
Answer:
തന്റെ രാജ്യത്തെ വിവിധ വിഭാഗങ്ങൾക്കിടയിൽ സമാധാനവും സൗഹൃദവും സൗഹൃദവും ഐക്യവും നിലനിർത്താൻ അക്ബർ ആഗ്രഹിച്ചു. ബൗദ്ധിക പ്രഭാഷണങ്ങൾ നടത്തുന്നതിനായി അക്ബർ തന്റെ തലസ്ഥാനമായ ഫത്തേപ്പൂർ സിക്രിയിൽ ഇബാദത്ത്ഖാന നിർമ്മിച്ചു. ഈ ചർച്ചകളുടെയെല്ലാം സാരാംശം ഉൾക്കൊള്ളിച്ചുകൊണ്ട് അദ്ദേഹം ദിൻ-ഇലാഹിയുടെ പ്രത്യയശാസ്ത്രം രൂപപ്പെടുത്തി. വിവിധ മതങ്ങളുടെ ആശയങ്ങളുടെയും തത്വങ്ങളുടെയും സംയോജനമായിരുന്നു അത്. അത് സ്വീകരിക്കാൻ അദ്ദേഹം ഒരിക്കലും ആരെയും നിർബന്ധിച്ചിട്ടില്ല. അതിൽ ചേരൽ ചടങ്ങുകളല്ലാതെ ആചാരങ്ങളോ മതഗ്രന്ഥങ്ങളോ ആരാധനാലയങ്ങളോ പുരോഹിതന്മാരോ ഉണ്ടായിരുന്നില്ല.

Question 10.
മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിലെ സാംസ്കാരിക സംയോജനം വിവരിക്കുക.
Answer:
മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിലാണ് മഹാഭാരതം പേർഷ്യൻ ഭാഷയിലേക്ക് വിവർത്തനം ചെയ്യപ്പെട്ടത്. മുഗൾ ഭരണാധികാരി ഷാജഹാന്റെ മകൻ ദാരാ ഷുക്കോയാണ് ഇത് വിവർത്തനം ചെയ്തത്. മുഗൾ ഇന്ത്യൻ സംസ്കാരവുമായി കൂടിച്ചേരുന്നതിന്റെ ഉദാഹരണമാണിത്. സംസ്കാരത്തിന്റെ അത്തരം സമ്മിശ്രണം പല പ്രദേശങ്ങളിലും നടന്നു. താജ്മഹൽ, ആഗ്ര കോട്ട, ചെങ്കോട്ട എന്നിവ മുഗളർ ഇവിടെ കൊണ്ടുവന്ന പേർഷ്യൻ ശൈലിയുമായി ഇന്ത്യൻ വാസ്തുവിദ്യാ ശൈലിയുടെ സംയോജനത്തിന്റെ ഉദാഹരണങ്ങളാണ്. ഈ കാലയളവിൽ പേർഷ്യൻ, ഹിന്ദി ഭാഷകളുടെ സംയോജനത്തിലൂടെ ഒരു പുതിയ ഭാഷയായ ഉർദുവും രൂപപ്പെട്ടു. ഈ സമന്വയത്തിന്റെ ഫലമായാണ് ഹിന്ദുസ്ഥാനി സംഗീതവും ഉത്ഭവിച്ചത്.

Question 11.
വിജയനഗര സാമ്രാജ്യത്തിലെ ശക്തനായ ഭരണാധികാരി ആരായിരുന്നു?
Answer:
കൃഷ്ണദേവരായർ

Question 12.
വിജയനഗര ഭരണത്തിന്റെ ഭരണസംവിധാനത്തെക്കുറിച്ച് ഒരു കുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കുക.
Answer:
വിജയനഗര ഭരണസംവിധാനത്തിലും രാജവാഴ്ച നിലനിന്നിരുന്നു. ഭരണപരമായ സൗകര്യത്തിനായി രാജ്യത്തെ മണ്ഡലം (പ്രവിശ്യകൾ), നാട് (ജില്ലകൾ), സ്ഥല (ഉപജില്ലകൾ), ഗ്രാമ എന്നിങ്ങനെ വിഭജിച്ചു. രാജാവിനെ സഹായിക്കാൻ ഒരു മന്ത്രിസഭ ഉണ്ടായിരുന്നു. മന്ത്രിമാരെ തരംതാഴ്ത്താനും ശിക്ഷിക്കാനും രാജാവിന് അധികാരമുണ്ടായിരുന്നു. നീതി നടപ്പാക്കുന്നതിന് വിവിധ തലങ്ങളിൽ കോടതികൾ ഉണ്ടായിരുന്നു. അപ്പീൽ അധികാരം രാജാവിനായിരുന്നു. ചെറിയ കുറ്റകൃത്യങ്ങളും തൊഴിൽ തർക്കങ്ങളും ഗ്രാമ കോടതികൾ തന്നെ കൈകാര്യം ചെയ്തിരുന്നു.

വിജയനഗര എന്നാണ് സൈനിക കമാൻഡർമാർ അറിയപ്പെട്ടിരുന്നത്. രാജാക്കന്മാർ അവർക്ക് ‘അമര’ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ഭൂമി അനുവദിച്ചു. അമരനായകരാണ് അമരയുടെ ഭരണം നടത്തിയത്. ഈ മരണത്തിൽ നായകന്മാരും അമരനായകന്മാരും ഒരു പ്രധാന പങ്ക് വഹിച്ചു. ‘അമരനായകന്മാർ’ പ്രദേശങ്ങളിൽ നിന്ന് നികുതി പിരിക്കാൻ അമരനായകർക്ക് അവകാശമുണ്ടായിരുന്നു. അമര നായകന്മാർ രാജാവിന് ഒരു നിശ്ചിത തുക നൽകി. നിശ്ചിത എണ്ണം കാലാൾപ്പടക്കളും കുതിരകളെയും ആനകളെയും അവർ പരിപാലിക്കുകയും ചെയ്തു. ഈ സമ്പ്രദായത്തെ ‘അമര-നായക സമ്പ്രദായം’ എന്ന് വിളിച്ചിരുന്നു.

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Malayalam Medium മധ്യകാല ഇന്ത്യ

Question 13.
വിജയനഗര സാമ്രാജ്യം വിവരിക്കുക.
Answer:
മുഗൾ രാജവംശത്തിന്റെ കാലത്ത് ദക്ഷിണേന്ത്യയിൽ വിജയനഗര രാജ്യം നിലനിന്നിരുന്നു. പൊതുവർഷം 1336ൽ സഹോദരന്മാരായ ഹരിഹരനും ബുക്കയും ചേർന്നാണ് വിജയനഗരം സ്ഥാപിച്ചത്. കൃഷ്ണദേവരായ (1509-1529) വിജയനഗരത്തിലെ ഏറ്റവും ശക്തവും സമ്പന്നവുമായ ഭരണാധികാരിയായിരുന്നു. കൃഷ്ണദേവരായരുടെ ഭരണകാലം സാമ്രാജ്യത്തിന്റെ സാമ്രാജ്യത്വ വിപുലീകരണത്തിന്റെയും വികസനത്തിന്റെയും കാലഘട്ടമായിരുന്നു.

അദ്ദേഹത്തിന്റെ ഭരണകാലത്ത് നിരവധി നിർമ്മാണ പ്രവർത്തനങ്ങൾ നടന്നു. തലസ്ഥാന നഗരമായ ഹംപിയിൽ കൂടുതൽ സൗകര്യങ്ങൾ നിർമ്മിക്കുന്നതിനുപുറമെ അദ്ദേഹം പുതിയ കോട്ടകളും കൊട്ടാരങ്ങളും ക്ഷേത്രങ്ങളും നിർമ്മിച്ചു. അദ്ദേഹത്തിന്റെ പ്രശസ്തിയുടെ മറ്റൊരു പ്രധാന കാരണം സഹിഷ്ണുതയായിരുന്നു. കൃഷ്ണദേവരായരുടെ കീഴിൽ കല, സാഹിത്യം, സാംസ്കാരിക മേഖലകളും ശ്രദ്ധേയമായ പുരോഗതി കൈവരിച്ചു.

അസാധാരണമായ പാണ്ഡിത്യമുള്ള അദ്ദേഹം ‘അമുക്തമാല്യദ’, ‘ജാംബവതീ കല്യാണം’ എന്നീ കൃതികൾ രചിച്ചു. തെലുങ്ക്, കന്നഡ, തമിഴ് സാഹിത്യങ്ങളെ അദ്ദേഹം പ്രോത്സാഹിപ്പിച്ചു.അഷ്ടദിഗ്ഗജങ്ങൾ എന്നറിയപ്പെടുന്ന പണ്ഡിതന്മാർ കൃഷ്ണദേവരായരുടെ കൊട്ടാരത്തെ അലങ്കരിച്ചു.

Question 14.
വിജയനഗര ഭരണത്തിന്റെ സാമൂഹിക-സാമ്പത്തിക അവസ്ഥ വിവരിക്കുക.
Answer:
• സാമൂഹിക അവസ്ഥ
വിജയനഗര സമൂഹത്തിൽ വിവിധ ജാതികളും മതങ്ങളും ഉൾപ്പെട്ടിരുന്നു. ബ്രാഹ്മണർ സമൂഹത്തിലെ പ്രബല വിഭാഗമായിരുന്നു. ക്ഷേത്രങ്ങൾക്ക് അനുവദിച്ച ഭൂമിയിൽ നിന്നുള്ള വരുമാനത്തിന് അവർക്ക് അർഹതയുണ്ടായിരുന്നു. ക്ഷേത്രങ്ങളിലെ ആചാരങ്ങൾക്കും മതപരമായ ചടങ്ങുകൾക്കും ബ്രാഹ്മണർ നേതൃത്വം നൽകിയിരുന്നു. സമൂഹത്തിലെ മറ്റ് വിഭാഗങ്ങൾ പ്രധാനമായും കൃഷി, വ്യാപാരം, കരകൗശലവസ്തുക്കൾ എന്നിവയിൽ ഏർപ്പെട്ടിരുന്നു. കൊട്ടാരത്തിന്റെ കണക്കുകൾ തയ്യാറാക്കാനും പൂന്തോട്ടങ്ങൾ അലങ്കരിക്കാനും രാജാക്കന്മാർ സ്ത്രീകളെ നിയമിച്ചു. സമ്പന്നർക്കിടയിൽ ബഹുഭാര്യാത്വം നിലനിന്നിരുന്നു. ബാലവിവാഹവും സതി ആചാരവും സമൂഹത്തിൽ പ്രചാരത്തിലുണ്ടായിരുന്നു.

• സാമ്പത്തിക സ്ഥിതി
ആ രാജ്യം സന്ദർശിച്ച നിരവധി സഞ്ചാരികൾ വിജയനഗരത്തിന്റെ മഹത്വവും സമ്പന്നതയും രേഖപ്പെടുത്തി. ജനങ്ങളുടെ പ്രധാന തൊഴിൽ കൃഷിയായിരുന്നു. സിൽക്ക്, പരുത്തി വസ്ത്രങ്ങളാണ് സാധാരണയായി ഉപയോഗിച്ചിരുന്നത്. വിജയനഗരത്തിന് ചുറ്റുമുള്ള വരണ്ട പ്രദേശങ്ങളിൽ ജലസേചനം ‘ നൽകി. പൊതുവർഷം പതിനഞ്ചാം നൂറ്റാണ്ടിൽ നിർമ്മിച്ച കമലാപുരം തടാകം, ഹിരിയകനൽ, തുംഗഭദ്ര നദിക്ക് കുറുകെയുള്ള അണക്കെട്ട് എന്നിവ കാർഷിക മേഖലയെ ശക്തിപ്പെടുത്തി. ഉൽപ്പാദനക്ഷമത അനുസരിച്ച് ഭൂമി സർവേ ചെയ്യുകയും നികുതി ചുമത്തുകയും ചെയ്തു.

ഭൂമി നികുതിയ്ക്ക് പുറമെ, പ്രൊഫഷണൽ നികുതി, കെട്ടിടനികുതി, വിവിധ തരത്തിലുള്ള ലൈസൻസ് ഫീസ്, കോടതികൾ ചുമത്തിയ പിഴ എന്നിവയായിരുന്നു സർക്കാരിന്റെ പ്രധാന വരുമാന സ്രോതസ്സുകൾ. വിജയനഗരം ഒരു പ്രധാന വ്യാപാര കേന്ദ്രമായി വികസിച്ചു. ഇന്ത്യയുടെ വിവിധ ഭാഗങ്ങളിൽ നിന്നും ലോകത്തിന്റെ വിവിധ ഭാഗങ്ങളിൽ നിന്നുമുള്ള വ്യാപാരികൾ പ്രശസ്തമായ നഗരമായ വിജയനഗരത്തിലേക്ക് ഒഴുകിയെത്തി.

ഭരണാധികാരികൾ വിദേശ വ്യാപാരത്തെ വളരെയധികം പ്രോത്സാഹിപ്പിച്ചു. പോർച്ചുഗീസുകാർക്കും അറബികൾക്കും വിദേശ വ്യാപാരത്തിൽ കുത്തകയുണ്ടായിരുന്നു. ചൈനയുമായും ശ്രീലങ്കയുമായും വ്യാപാരം നടത്തിയിരുന്നു. അറേബ്യയിൽ നിന്നും മധ്യേഷ്യയിൽ നിന്നും കൊണ്ടുവന്ന കുതിരകളുടെ വ്യാപാരം പ്രധാനമായും നടത്തിയത് അറബികളാണ്. കുതിരകൾ ഒരു പ്രധാന വ്യാപാരവസ്തുവായിരുന്നു. കുതിരക്കച്ചവടത്തിൽ ഏർപ്പെട്ടിരുന്ന പ്രാദേശിക വ്യാപാരികൾ ‘കുതിരച്ചെട്ടികൾ എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്നു. ക്രമേണ പോർച്ചുഗീസുകാർ അറബികളെ പുറത്താക്കുകയും ഈ വ്യാപാരത്തിന്റെ നിയന്ത്രണം ഏറ്റെടുക്കുകയും ചെയ്തു. വ്യാപാരത്തിൽ നിന്നുള്ള വരുമാനം രാജ്യത്തിന്റെ സമ്പദ്വ്യവസ്ഥയെ ശക്തിപ്പെടുത്തി. നഗരത്തിൽ കണ്ടെത്തിയ മൺപാത്രങ്ങൾ ചൈനയുമായുള്ള വ്യാപാര ബന്ധത്തെ സൂചിപ്പിക്കുന്നു.

Question 15.
വിജയനഗര സാമ്രാജ്യത്തിന്റെ ഭരണസംവിധാനത്തിൽ നായകരുടെയും അമരനായകരുടെയും പ്രാധാന്യം എഴുതുക.
Answer:
വിജയനഗര ഭരണത്തിൽ നായകന്മാരും അമര-നായകന്മാരും ഒരു പ്രധാന പങ്ക് വഹിച്ചു. ‘അമര നായകന്മാർ’ എന്നാണ് സൈനിക കമാൻഡർമാർ അറിയപ്പെട്ടിരുന്നത്. രാജാക്കന്മാർ അവർക്ക് ‘അമര’ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ഭൂമി അനുവദിച്ചു. അമരനായകരാണ് അമരയുടെ ഭരണം നടത്തിയത്. ഈ പ്രദേശങ്ങളിൽ നിന്ന് നികുതി പിരിക്കാൻ അമരനായകർക്ക് അവകാശമുണ്ടായിരുന്നു. അമര നായകന്മാർ രാജാവിന് ഒരു നിശ്ചിത തുക നൽകി. നിശ്ചിത എണ്ണം കാലാൾപ്പടകളെയും കുതിരകളെയും ആനകളെയും അവർ പരിപാലിക്കുകയും ചെയ്തു. ഈ സമ്പ്രദായത്തെ ‘അമര- നായക സമ്പ്രദായം’ എന്ന് വിളിച്ചിരുന്നു.

Question 16.
വിജയനഗരത്തിലെ ശക്തവും സമ്പന്നവുമായ രാജ്യത്തിന്റെ ഏറ്റവും പ്രശസ്തനായ ഭരണാധികാരിയായിരുന്നു കൃഷ്ണദേവരായർ. വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
കൃഷ്ണദേവരായരുടെ ഭരണകാലം സാമ്രാജ്യത്തിന്റെ സാമ്രാജ്യത്വ വിപുലീകരണത്തിന്റെയും വികസനത്തിന്റെയും കാലഘട്ടമായിരുന്നു. അദ്ദേഹത്തിന്റെ ഭരണകാലത്ത് നിരവധി നിർമ്മാണ പ്രവർത്തനങ്ങൾ നടന്നു. തലസ്ഥാന നഗരമായ ഹംപിയിൽ കൂടുതൽ സൗകര്യങ്ങൾ നിർമ്മിക്കുന്നതിനുപുറമെ അദ്ദേഹം പുതിയ കോട്ടകളും കൊട്ടാരങ്ങളും ക്ഷേത്രങ്ങളും നിർമ്മിച്ചു. അദ്ദേഹത്തിന്റെ പ്രശസ്തിയുടെ മറ്റൊരു പ്രധാന കാരണം മതപരമായ സഹിഷ്ണുതയായിരുന്നു. കൃഷ്ണദേവരായരുടെ കീഴിൽ കല, സാഹിത്യം, സാംസ്കാരിക മേഖലകളും ശ്രദ്ധേയമായ പുരോഗതി
കൈവരിച്ചു. അസാധാരണമായ പാണ്ഡിത്യമുള്ള അദ്ദേഹം ‘അമുക്തമാല്യദ’, ‘ ജാംബവതീ കല്യാണം’ എന്നീ കൃതികൾ രചിച്ചു. തെലുങ്ക്, കന്നഡ, തമിഴ് സാഹിത്യങ്ങളെ അദ്ദേഹം പ്രോത്സാഹിപ്പിച്ചു.അഷ്ടദിഗ്ഗജങ്ങൾ എന്നറിയപ്പെടുന്ന പണ്ഡിതന്മാർ കൃഷ്ണദേവരായരുടെ കൊട്ടാരത്തെ അലങ്കരിച്ചു.

Medieval India Class 7 Notes Pdf Malayalam Medium

  • 1526ൽ ബാബർ മുഗൾ ഭരണം സ്ഥാപിച്ചു.
  • ഡൽഹിയെ തലസ്ഥാനമാക്കി 1857 വരെ മുഗളർ ഇന്ത്യ ഭരിച്ചു.
  • 1575ൽ അക്ബർ തന്റെ പുതിയ തലസ്ഥാനമായ ഫത്തേപ്പൂർ സിക്രിയിൽ ഇബാദത്ത്ഖാന നിർമ്മിച്ചു.
  • മുഗൾ കാലഘട്ടത്തിൽ, രാജ്യം വിപുലീകരിക്കുന്നതിനും വിപുലീകരിച്ച രാജ്യം നിലനിർത്തുന്നതിനുമായി അക്ബർ നടപ്പിലാക്കിയ സൈനിക സംവിധാനമായിരുന്നു ‘മാൻസബ്ദാരി’.
  • മുഗൾ ഭരണത്തിൽ അക്ബറിന്റെ ഭരണകാലത്താണ് അത്തരമൊരു ഭരണക്രമം (ഘടന) ഫലപ്രദമായി രൂപീകരിച്ചത്.
  • ഇന്ത്യക്കാർ വിവിധ നെല്ലിനങ്ങൾ കൃഷി ചെയ്തതായി അബുൾഫസൽ തന്റെ ‘ഐൻ-ഇ- അക്ബാരി’ എന്ന പുസ്തകത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തിയിട്ടുണ്ട്.
  • പേർഷ്യൻ ചക്രവും കനാലുകളും ജലസേചനത്തിനായി വ്യാപകമായി ഉപയോഗിച്ചിരുന്നു.
  • മുഗൾ രാജവംശത്തിന്റെ കാലത്ത് ദക്ഷിണേന്ത്യയിൽ വിജയനഗര രാജ്യം നിലനിന്നിരുന്നു.
  • പൊതുവർഷം 1336ൽ സഹോദരന്മാരായ ഹരിഹരനും ബുക്കയും ചേർന്നാണ് വിജയനഗരം സ്ഥാപിച്ചത്.
  • കൃഷ്ണദേവരായ (1509-1529) വിജയനഗരത്തിലെ ഏറ്റവും ഭരണാധികാരിയായിരുന്നു.
  • അഷ്ടദിഗ്ഗജങ്ങൾ എന്നറിയപ്പെടുന്ന പണ്ഡിതന്മാർ കൃഷ്ണദേവരായരുടെ കൊട്ടാരത്ത അലങ്കരിച്ചു.
  • വിജയനഗര ഭരണസംവിധാനത്തിൽ രാജവാഴ്ച നിലനിന്നിരുന്നു.
  • ഭരണപരമായ സൗകര്യത്തിനായി രാജ്യത്തെ മണ്ഡലം (പ്രവിശ്യകൾ), നാട് (ജില്ലകൾ), സ്ഥല (ഉപജില്ലകൾ), ഗ്രാമ എന്നിങ്ങനെ വിഭജിച്ചു.
  • സൈനിക കമാൻഡർമാർ ‘അമരനായകന്മാർ’ എന്നറിയപ്പെട്ടു.
  • ബ്രാഹ്മണർ സമൂഹത്തിലെ പ്രബല വിഭാഗമായിരുന്നു.
  • സമ്പന്നർക്കിടയിൽ ബഹുഭാര്യാത്വം നിലനിന്നിരുന്നു.
  • കല, വാസ്തുവിദ്യ, ശിൽപം, സാഹിത്യം, സംഗീതം എന്നീ മേഖലകളിൽ അത്ഭുതപൂർവമായ വളർച്ചയ്ക്ക് വിജയനഗര കാലഘട്ടം സാക്ഷ്യം വഹിച്ചു. ഈ കാലയളവിൽ ‘ദ്രാവിഡ ശൈലിയിലുള്ള ശിൽപങ്ങൾ’ പ്രബലമായിരുന്നു.
  • കൃഷ്ണദേവരായരെപ്പോലുള്ള രാജാക്കന്മാർ കലയുടെയും സാഹിത്യത്തിന്റെയും രക്ഷാധികാരികളായിരുന്നു.
  • ഈ കാലയളവിൽ ‘ദ്രാവിഡ ശൈലിയിലുള്ള ശിൽപങ്ങൾ’ പ്രബലമായിരുന്നു.
  • വിജയനഗര ശൈലിയിലുള്ള ശില്പകലയുടെ മറ്റൊരു പ്രധാന സവിശേഷത ‘ഗോപുരങ്ങൾ’
  • എന്നറിയപ്പെടുന്ന ഭീമാകാരമായ ക്ഷേത്ര കവാടങ്ങളായിരുന്നു.

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Reviewing SCERT Class 7 Basic Science Solutions Malayalam Medium and Chapter 10 സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Notes Questions and Answers can uncover gaps in understanding.

സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Notes Class 7 Basic Science Chapter 10 Malayalam Medium

Safe Food Class 7 Malayalam Medium

Let Us Assess

Question 1.
കുരുമുളകിൽ ചേർക്കാൻ സാധ്യതയുള്ള മായം ഏത്?
a. ചെറുപയർ
b. പുളിങ്കുരു
C. പപ്പായക്കുരു
d. കടല
Answer:
c. പപ്പായക്കുരു

Question 2.
മത്സ്യമാർക്കറ്റിൽ ഉപയോഗിക്കുന്ന ഐസ് ക്യൂബുകൾ ശീതളപാനീയങ്ങൾ തയ്യാറാക്കാൻ ഉപയോഗിക്കാമോ? എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
ഇല്ല, മത്സ്യവിപണികളിൽ ഉപയോഗിക്കുന്ന ഐസ് ക്യൂബുകൾ തണുത്ത പാനീയങ്ങൾ തയ്യാറാ ക്കാൻ ഉപയോഗിക്കരുത്. ഇത് മലിനീകരണത്തിന് കാരണമാകും, കൂടാതെ അതിൽ ദോഷകരമായ ബാക്ടീരിയകളും അടങ്ങിയിരിക്കാം. കൂടാതെ, മത്സ്യവിപണികളിൽ ഉപയോഗിക്കുന്ന ഐസിൽ അമോണിയം ക്ലോറൈഡ് എന്ന രാസവസ്തു അടങ്ങിയിട്ടുണ്ട്. ഇത് നമ്മുടെ ശരീരത്തിന് വളരെ ദോഷകരമാണ്. അതിനാൽ, തണുത്ത പാനീയങ്ങൾ തയ്യാറാക്കാൻ അവ ഉപയോഗിക്കാൻ കഴിയില്ല.

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 3.
കടയിൽനിന്ന് പഴവർഗങ്ങൾ വാങ്ങുമ്പോൾ നിങ്ങൾ എന്തെല്ലാം ശ്രദ്ധിക്കും?
Answer:

  • കേടുപാടുകൾ ഉണ്ടോയെന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • പുറം ചർമ്മത്തിന് നിറവ്യത്യാസം ഉണ്ടോയെന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • സ്പർശിക്കുമ്പോൾ അത് ഉറച്ചതായിരിക്കണം
  • പാക്കിംഗിൽ എന്തെങ്കിലും കേടുപാടുകൾ ഉണ്ടോയെന്ന് പരിശോധിക്കുക

Question 4.
പാൽ, തക്കാളി, മത്സ്യം, വെള്ളരി, വെണ്ട, മാംസം എന്നിവ റഫ്രിജറേറ്ററിൽ സൂക്ഷിക്കണം. ഇവയിൽ ഫ്രീസറിൽ വയ്ക്കേണ്ടവ ഏതെല്ലാം?
റഫ്രിജറേറ്ററിന്റെ ഫ്രീസർ ഒഴികെയുള്ള ഭാഗങ്ങളിൽ വയ്ക്കേണ്ടത് ഏതെല്ലാം?
Answer:

  • മത്സ്യവും മാംസവും- ഫ്രീസർ
  • പാൽ, തക്കാളി, വെള്ളരി, വെണ്ട – ഫ്രീസർ ഒഴികെയുള്ള ഭാഗങ്ങളിൽ വയ്ക്കേണ്ടത്

Class 7 Basic Science Chapter 10 Extended Activities Answers Malayalam Medium

Question 1.
അടുക്കളയിൽ സൂക്ഷിച്ചുവച്ചിട്ടുള്ള ആഹാരവസ്തുക്കളുടെ പാക്കറ്റുകൾ ഹാന്റ് ലെൻസ് ഉപയോഗിച്ച് പരിശോധിക്കൂ. കാലാവധി കഴിഞ്ഞവയുണ്ടോ?
Answer:
ഇനിപ്പറയുന്ന ഭക്ഷണ പാക്കറ്റുകളുടെ കാലഹരണ തീയതികൾ നമുക്ക് പരിശോധിക്കാം

  • ബിസ്കറ്റ് പാക്കറ്റ്
  • ചീസ് പാക്കറ്റ്
  • പാക്കറ്റ് പാൽ
  • കറി മസാല പാക്കറ്റുകൾ

Question 2.
പയർ, മുളക്, പാവൽ, വെണ്ട, കോവൽ, ചക്ക തുടങ്ങിയവ സുലഭമായി ലഭിക്കുമ്പോൾ ഉണക്കി സൂക്ഷിക്കാറുണ്ടോ? ഉണക്കുന്നതിനുമുമ്പ് ഉപ്പ് ചേർക്കേണ്ടതുണ്ടോ? വീട്ടുകാരോട് ചോദിച്ച് പ്രവർത്തനം ചെയ്തു.
Answer:
അതെ, ഈ ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ ധാരാളമായി ലഭ്യമാകുമ്പോൾ നാം അവ ഉണക്കി സൂക്ഷിക്കുന്നു. ആദ്യം, നമ്മൾ ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ വൃത്തിയാക്കുകയും പിന്നീട് കഷണങ്ങളായി മുറിക്കുകയും പിന്നീട് സാധാരണയായി സൂര്യപ്രകാശത്തിൽ ഉണക്കുകയും ചെയ്യും. ചിലർ ഉണക്കാൻ അടുപ്പ് ഉപ യോഗിച്ചേക്കാം, മത്സ്യം, മാംസം, മുതലായവ പോലുള്ള ചില ഇനങ്ങൾക്ക് നമ്മൾ ഉപ്പ് ഉപയോഗിക്കും.

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 3.
‘സുരക്ഷിത ഭക്ഷണം മനുഷ്യന്റെ അവകാശം’ എന്ന വിഷയവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് ഒരു പ്രഭാ ഷണം തയ്യാറാക്കി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
പ്രസംഗം തയ്യാറാക്കാൻ ഇനിപ്പറയുന്ന പോയിന്റുകൾ ഉപയോഗിക്കുക:

സുരക്ഷിതമായ ഭക്ഷണം ഒരു ആഡംബരം മാത്രമല്ല, വ്യക്തികളുടെയും സമൂഹങ്ങളുടെയും ക്ഷേമത്തിന് അത്യാവശ്യമാണ്.

നാം കഴിക്കുന്ന ഭക്ഷണം ദോഷകരമായ മാലിന്യങ്ങളിൽ നിന്ന് മുക്തമാണെന്നും മതിയായ പോഷകാഹാരം നൽകുന്നുവെന്നും ഇത് ഉറപ്പാക്കുന്നു.

വളർച്ചയ്ക്കും വികസനത്തിനും മൊത്തത്തിലുള്ള ആരോഗ്യത്തിനും സുരക്ഷിതവും പോഷകസമൃദ്ധവുമായ ഭക്ഷണത്തിനുള്ള ലഭ്യത നിർണായകമാണ്.

ദോഷകരമായ ബാക്ടീരിയകൾ, രോഗങ്ങളിലേക്ക് നയിച്ചേക്കാം.

വൈറസുകൾ എന്നിവയുടെ മലിനീകരണം ഭക്ഷ്യജന്യ

ശരിയായ കൈകാര്യം ചെയ്യൽ, സംഭരണം, പാചകരീതികൾ തുടങ്ങിയ ഭക്ഷ്യ സുരക്ഷാ രീതികളെക്കുറിച്ച് ഉപഭോക്താക്കളെ ബോധവൽക്കരിക്കണം.

സുരക്ഷിതമായ ഭക്ഷണം എല്ലാവർക്കും പ്രാപ്യമായ ഒരു മൌലിക മനുഷ്യാവകാശമാണ്.

Class 7 Basic Science Chapter 10 Intext Questions and Answers Malayalam Medium

Question 1.
നിങ്ങൾ കഴിക്കാറുള്ള ആഹാരവിഭവങ്ങൾ ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ ലിസ്റ്റ് ചെയ്യൂ.
Answer:

  • ചോറ്
  • പൊറോട്ട
  • ദേശ
  • ഓട്സ്

Question 2.
നമ്മൾ എന്തിനാണ് ആഹാരം കഴിക്കുന്നത്? ചർച്ച ചെയ്ത് അഭിപ്രായങ്ങൾ രേഖപ്പെടുത്തൂ.
Answer:

  • ആരോഗ്യകരമായ വളർച്ചയ്ക്ക്
  • പ്രവർത്തിക്കാനുള്ള ഊർജം ലഭിക്കാൻ
  • നമ്മുടെ ശരീരത്തിന്റെ നന്നാക്കലിനെ പിന്തുണയ്ക്കുന്നു
  • ആരോഗ്യം നിലനിർത്താൻ

Question 3.
നിങ്ങളുടെ ഒരുനേരത്തെ ആഹാരം താഴെപ്പറയുന്ന പ്രകാരം പട്ടികപ്പെടുത്തൂ.
Answer:

ആഹാരം ഉപയോഗിച്ച വസ്തുക്കൾ ഉപയോഗിച്ച വസ്തുക്കൾ ലഭിച്ച സഥലം
1.ചോറ് • അരി കടയിൽ നിന്ന്
2. സാമ്പാർ വറ്റൽ മുളക്, മല്ലിപ്പൊടി, ജീരകം, മഞ്ഞൾ പൊടി, ഉപ്പ്, എണ്ണ, പരിപ്പ്, കടുക്, ഉള്ളി, തക്കാളി, മുരിങ്ങക്ക, മത്തങ്ങ, വഴുതന, ഉരുളക്കിഴങ്ങ്, കാരറ്റ് കടയിൽ നിന്ന്
കുരുമുളക്, കറിവേപ്പില, പുളി വീട്ടിൽ നിന്ന്
• ജലം കിറിൽ നിന്ന്
3. മാങ്ങാ ചമ്മന്തി ഇഞ്ചി, വെളുത്തുള്ളി, ഉപ്പ് കടയിൽ നിന്ന്
• തേങ്ങ, കറിവേപ്പില, മാങ്ങ വീട്ടിൽ നിന്ന്
ജലം കിണറിൽ നിന്ന്
4. തോരൻ കാരറ്റ്, കടുക്, മഞ്ഞൾപ്പൊടി, ഉപ്പ്, വെളിച്ചെണ്ണ കടയിൽ നിന്ന്
• തേങ്ങ, പച്ചമുളക്, കറിവേപ്പില വീട്ടിൽ നിന്ന്

Question 4.
സുരക്ഷിതമായ ഭക്ഷണം ലഭിക്കാൻ ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളുടെ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് മുതൽ ഭക്ഷിക്കു ന്നതുവരെ എന്തെല്ലാം കാര്യങ്ങളാണ് ശ്രദ്ധിക്കേണ്ടത്? എഴുതിനോക്കൂ.
Answer:
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളുടെ തിരഞ്ഞെടുപ്പ്
കാലാവധി തീരുന്ന തീയതിയും പാക്കേജിംഗ് തീയതിയും
ഭക്ഷണം പാകം ചെയ്യുന്ന സമയത്തെ ശുചിത്വം
ശരിയായ സംഭരണം
ഭക്ഷണം കഴിക്കൽ

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 5.
പാകം ചെയ്യാനായി മത്സ്യം തിരഞ്ഞെടുക്കമ്പോൾ ശ്രദ്ധിക്കേണ്ട കാര്യങ്ങൾ എന്തൊക്കെ യാണെന്ന് പട്ടികയിൽനിന്ന് കണ്ടെത്തി ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തൂ.
Answer:

  • ഉറപ്പുള്ള മാംസമാണോ എന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • കണ്ണുകൾ യഥാസ്ഥാനത്തുള്ളതും സ്വാഭാവികനിറമുള്ളതുമാണോ എന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • മത്സ്യത്തിന്റെ ഗന്ധം പരിശോധിക്കുക
  • മാംസം അസ്ഥിയിൽനിന്ന് വിട്ടുപോകുന്നുണ്ടെങ്കിൽ അത് ഒഴിവാക്കണം
  • ചാരനിറമോ നേർത്ത പച്ചനിറമോ ആയ ചെകിളപ്പൂക്കൾ കാണുന്നുണ്ടെങ്കിൽ, ആ മത്സ്യം ഒഴിവാക്കുക

Question 6.
നിങ്ങളുടെ വീട്ടിൽ എവിടെ നിന്നാണ് പാൽ ലഭിക്കുന്നത് ? ചർച്ചചെയ്യൂ.
Answer:

  • പാക്കറ്റ് പാൽ വാങ്ങുന്നു
  • ഫാമിൽ നിന്നുള്ള പാൽ
  • വീട്ടിലെ സ്വന്തം പശുവിൽ നിന്നോ ആടുകളിൽ നിന്നോ
  • പാൽപ്പൊടി വാങ്ങുക

Question 7.
കടകളിൽനിന്ന് പാലോ പാലുൽപന്നങ്ങളോ തിരഞ്ഞെടുക്കുമ്പോൾ എന്തെല്ലാം കാര്യങ്ങൾ ശ്രദ്ധിക്കണം? നൽകിയിട്ടുള്ള പ്രസ്താവനകൾ പരിശോധിക്കൂ. ഉചിതമായതിന് നേരെ അടയാളം ചേർക്കൂ,

  • കവറിൽ ലോഗോ ഉള്ള പാൽ
  • നിറംമാറ്റമുള്ള പാൽ
  • പായ്ക്ക് ചെയ്യാത്ത പാലും പാലുൽപന്നങ്ങളും
  • പായ്ക്ക് ചെയ്ത തീയതിയും കാലാവധിയും കവറിൽ അടയാളപ്പെടുത്തിയത്
  • ചീസ്, പനീർ എന്നിവ പാക്ക് ചെയ്തതും സീലുള്ളതും

Answer:

  • കവറിൽ ലോഗോ ഉള്ള പാൽ (✔)
  • നിറംമാറ്റമുള്ള പാൽ
  • പായ്ക്ക് ചെയ്യാത്ത പാലും പാലുൽപന്നങ്ങളും
  • പായ്ക്ക് ചെയ്ത തീയതിയും കാലാവധിയും കവറിൽ അടയാളപ്പെടുത്തിയത് (✔)
  • ലഭ്യമാകുന്ന സ്രോതസ്സിന്റെ ഗുണനിലവാരം (✔)
  • ചീസ്, പനീർ എന്നിവ പാക്ക് ചെയ്തതും സീലുള്ളതും (✔)

Question 8.
നിങ്ങൾ കടയിൽ പോയി പഴങ്ങളും പച്ചക്കറികളും വാങ്ങാറില്ലേ. ഇവ തിരഞ്ഞെടുക്കു മ്പോൾ എന്തെല്ലാം കാര്യങ്ങൾ ശ്രദ്ധിക്കേണ്ടതുണ്ട്? പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കൂ.
Answer:

തിരഞ്ഞെടുക്കേണ്ടത് ഒഴിവാക്കേണ്ടത്
  • പുറന്തോട് കേടില്ലാത്തത്
  • പുറന്തോടിന് സാധാരണ നിറം
  • തൊടുമ്പോൾ ഉറപ്പുള്ളത്
  • സുഗന്ധമുള്ളത്
  • കേടുപാടുകൾ സംഭവിക്കാത്ത പാക്കിംഗ്
  • ചർമ്മത്തിന് കേടുപാടുകൾ
  • നിറവ്യത്യാസം
  • ദുർഗന്ധം
  • പാക്കിംഗിൽ കേടുപാടുകൾ

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 9.
വീട്ടിൽ വാങ്ങിയ ഒരു ഒഴിഞ്ഞ ഭക്ഷ്യപായ്ക്കറ്റ് (ബിസ്കറ്റ്, ബ്രഡ്, ചോക്ലേറ്റ് തുടങ്ങിയവ) സ്കൂളിൽ കൊണ്ടുവന്ന് ഹാൻഡ് ലെൻസ് ഉപയോഗിച്ച് അതിന്റെ ലേബൽ പരിശോധിക്കൂ. എന്തെല്ലാം വിവരങ്ങളാണ് കണ്ടെത്താൻ കഴിയുന്നത്? ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തു.
Answer:

  • ഭക്ഷ്യവസ്തുവിന്റെ പേര്
  • ചേരുവകളുടെ പട്ടിക
  • പോഷകഘടകങ്ങൾ സംബന്ധിച്ച വിവരം
  • കലോറിക മൂല്യം
  • വെജിറ്റേറിയൻ, നോൺ വെജിറ്റേറിയൻ അടയാളങ്ങൾ
  • അളവ്, തൂക്കം
  • നിർമ്മിച്ച തീയതി, കാലാവധി കഴിയുന്ന തീയതി
  • ഉൽപാദിപ്പിച്ച സ്ഥലം, നിർമ്മാതാവിന്റെ വിലാസം
  • ഉപയോഗിച്ച പ്രിസർവേറ്റീവുകൾ
  • നിറം കൊടുക്കാൻ ഉപയോഗിച്ച വസ്തുക്കൾ
  • ലൈസൻസ് നമ്പറും fssai ലോഗോയും
  • ഉപയോഗിക്കേണ്ട രീതി

Question 10.
മായം ചേർക്കലുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് വന്ന പത്രവാർത്ത വിശകലനം ചെയ്ത് താഴെ നൽകിയിട്ടുള്ള ചോദ്യങ്ങളോട് പ്രതികരിക്കൂ.
a) ശർക്കരയിൽ എന്തിനാണ് റൊഡോമിൻ ബി ചേർക്കുന്നത്?
b) റൊഡോമിൻ ബി ചേർക്കുന്നതുകൊണ്ടുള്ള ദോഷമെന്ത്?
Answer:
a) ശർക്കരയുടെ നിറം മെച്ചപ്പെടുത്തുന്നതിനായി റോഡോമിൻ ബി ചേർക്കുന്നു.

ആവശ്യമായ സാമഗ്രികൾ: തണ്ടോടുകൂടിയ ചേമ്പില 2 എണ്ണം, ബീക്കർ 2 എണ്ണം, ജലം, ഉപ്പ് പ്രവർത്തനക്രമം: രണ്ട് ബീക്കർ എടുക്കുക. ഒരു ബീക്കറിൽ ശുദ്ധജലവും അടുത്തതിൽ ഗാഢ ഉപ്പുലായ നിയും എടുക്കുക. രണ്ടിലും തണ്ടോടുകൂടിയ ചേമ്പില ഇറക്കിവയ്ക്കുക. ഒരുദിവസം കഴിഞ്ഞ് നിരീക്ഷി നിരീക്ഷണം: ഉപ്പുലായനിയിൽ ഇറക്കിവച്ച് ചേമ്പിൻ തണ്ടിലെ കോശങ്ങളിൽനിന്ന് ജലം ഉപ്പുവെള്ള ത്തിലേക്ക് ഒഴുകുന്നു. അതുമൂലം ചേമ്പിൻ തണ്ടിലെ കോശങ്ങൾ ചുരുങ്ങുകയും ചേമ്പില വാടുകയും ചെയ്യുന്നു. ഇതുപോലെ ഉപ്പിലിട്ടുവയ്ക്കുന്ന ഭക്ഷണസാധനങ്ങളിൽ നിന്ന് ജലാംശം ഉപ്പുലായനിയി ലേക്ക് വരുന്നു.

ഭക്ഷണസാധനങ്ങളിൽ നിന്നുമാത്രമല്ല അവയോടൊപ്പമുള്ള സൂക്ഷ്മജീവികളുടെ കോശങ്ങളി ലുള്ള ജലാംശവും ഉപ്പ് വലിച്ചെടുക്കുന്നു. സൂക്ഷ്മജീവികളുടെ കോശങ്ങളിൽനിന്ന് ജലം നഷ്ടപ്പെടുമ്പോൾ അവ നശിച്ചുപോകുന്നു. ഇതുതന്നെയാണ് ഭക്ഷണപദാർഥങ്ങൾ പഞ്ചസാരലായനിയിൽ സൂക്ഷിക്കു മ്പോഴും സംഭവിക്കുന്നത്.

Question 13.
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ സൂക്ഷിച്ചുവയ്ക്കേണ്ടിവരുന്നതിന്റെ കാരണങ്ങൾ എന്തെല്ലാമെന്ന് കണ്ടെത്തൂ.
Answer:

  • ഭക്ഷ്യക്ഷാമം മറികടക്കാൻ
  • കേടുപാടുകൾ തടയുന്നതിന്
  • വർഷം മുഴുവൻ സീസണൽ ഭക്ഷണം ആസ്വദിക്കാൻ
  • ഭക്ഷണം പാഴാക്കൽ കുറയ്ക്കുന്നതിന്

Question 14.
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ ശരിയായി സൂക്ഷിച്ചുവച്ചില്ലെങ്കിൽ എന്തുസംഭവിക്കും? ചർച്ച ചെയ്യൂ.
Answer:
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ കേടാകും.

Question 15.
വീട്ടിൽ പാത്രത്തിൽ സൂക്ഷിക്കുന്ന അരി കുറേകാലം കേടുവരാതിരിക്കുന്നുണ്ടല്ലോ. എന്നാൽ ചോറ് ഒരു ദിവസം കഴിയുമ്പോ ഴേക്കും കേടുവരുന്നു. അപ്പോൾ വേവിച്ചതു കൊണ്ടാണോ കേടുവരുന്നത്?
OR
Question 16.
പാത്രത്തിൽ സൂക്ഷിക്കുന്ന അരി ദീർഘനാൾ കേടുവരാതിരിക്കാനും ചോറ് ഒരുദിവസം കഴിയുമ്പോൾ കേടുവരാനുമുള്ള കാരണം എന്തായിരിക്കും? ചർച്ചചെയ്യൂ.
Answer:
ബാക്ടീരിയ, ഫംഗസ് തുടങ്ങിയ സൂക്ഷ്മജീവികളുടെ വിഘടന പ്രവർത്തനമാണ് പ്രധാനമായും ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളുടെ കേടുപാടുകൾക്ക് കാരണം. വളരെ ഉയർന്നതും വളരെ കുറഞ്ഞതുമായ താപനിലയിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾ നിഷ്ക്രിയമാകുന്നു. മാത്രമല്ല, ഈർപ്പത്തിന്റെ അഭാവത്തിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് സജീവമാകാൻ കഴിയില്ല. പായ്ക്ക് ചെയ്ത ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളിൽ അവർക്ക് പ്രവർത്തിക്കാൻ കഴിയില്ല. അതിനാൽ, പാകം ചെയ്ത ഭക്ഷണത്തിൽ ഈർപ്പം ഉണ്ടായിരിക്കാം. അതിനാൽ, സൂക്ഷ്മജീവികളുടെ പ്രവർത്തനം കാരണം ഇത് വേഗത്തിൽ കേടാകും.

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 17.
ബ്രഡ്ഡിന്റെ പാക്കറ്റിൽനിന്ന് ഒരു കഷണം ബ്രഡ്ഡ് എടുത്ത് പുറത്തുവയ്ക്ക. ബ്രഡ്ഡിൽ ഒന്നോ രണ്ടോ തുള്ളി വെള്ളം തളിക്കൂ. മൂന്നു ദിവസം കഴിഞ്ഞ് ഹാൻഡ് ലെൻസിലൂടെയോ മൈക്രോസ്കോപ്പിലൂടെയോ നിരീക്ഷി ക്കൂ. നിങ്ങൾ ബ്രഡ്ഡിൽ എന്താണ് കാണുന്നത്? ഇതിനു കാരണം എന്താണ്? നിങ്ങളുടെ നിരീക്ഷണങ്ങൾ ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ കുറിക്കൂ. നിരീക്ഷിച്ച പൂപ്പൽ (ഫംഗസ്) ശാസ്ത്രപുസ്ത കത്തിൽ ചിത്രീകരിക്കൂ.
Answer:
മൂന്ന് ദിവസത്തിന് ശേഷം, ബെഡിൽ കുറച്ച് പൂപ്പൽ വളർച്ച നമുക്ക് നിരീക്ഷിക്കാൻ കഴിയും. ഈർപ്പത്തിന്റെ സാന്നിധ്യം മൂലം വളരുന്ന ഒരു തരം ഫംഗസാണ് ഇത്.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 14

Question 18.
ഓരോന്നും കേടുവരാതെ ഏത് രീതിയിലാണ് സൂക്ഷിച്ചിരിക്കുന്നത് എന്ന് കണ്ടെത്തി പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കൂ,
Answer:

ഭക്ഷ്യവസ്തു സൂക്ഷിക്കുന്ന രീതി കേടാകാത്തതിന് കാരണം
മുളക് ഉണക്കി സൂക്ഷിക്കുന്നു. ഈർപ്പത്തിന്റെ അഭാവത്തിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് പ്രവർത്തിക്കാൻ കഴിയില്ല.
ചെറി പഞ്ചസാര ലായനിയിൽ സൂക്ഷിക്കുന്നു പഞ്ചസാരയുടെ ലായനിയിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് അതിജീവിക്കാൻ കഴിയില്ല.
നെല്ലിക്ക ഉപ്പ് ലായനിയിൽ സൂക്ഷിക്കുന്നു സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് ഉപ്പ് ലായനിയിൽ അതിജീവിക്കാൻ കഴിയില്ല.
പൈനാപ്പിൾ പഞ്ചസാര ലായനിയിൽ സൂക്ഷിക്കുന്നു പഞ്ചസാരയുടെ ലായനിയിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് അതിജീവിക്കാൻ കഴിയില്ല.
ചിപ്സ് പഞ്ചസാര ലായനിയിൽ സൂക്ഷിക്കുന്നു വായുവിന്റെ അഭാവത്തിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് വളരാൻ കഴിയില്ല.
പാനീയങ്ങൾ കുറഞ്ഞ താപനിലയിൽ സൂക്ഷിക്കുന്നു സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് കുറഞ്ഞ താപനിലയിൽ പ്രവർത്തിക്കാൻ കഴിയില്ല.
പച്ചക്കറികൾ കുറഞ്ഞ താപനിലയിൽ സൂക്ഷിക്കുന്നു സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് കുറഞ്ഞ താപനിലയിൽ പ്രവർത്തിക്കാൻ കഴിയില്ല.

Question 19.
ഓരോ രീതിയിലും സൂക്ഷിക്കുന്ന ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾക്ക് കൂടുതൽ ഉദാഹരണങ്ങൾ കണ്ടെത്തി പട്ടിക വിപുലീകരിക്കൂ.
Answer:
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 15

Question 20.
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ എങ്ങനെയാണ് റഫ്രിജറേറ്ററിൽ ശാസ്ത്രീയമായി ക്രമീകരിക്കേണ്ടത് എന്ന് അന്വേഷിച്ചറിഞ്ഞ് ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
തണുത്ത മേഖല

  • റഫ്രിജറേറ്ററിന്റെ ഏറ്റവും തണുപ്പുള്ള ഭാഗം, മുകളിലെ ഷെൽഫിന്റെ പിൻഭാഗത്ത് കാണപ്പെടുന്നു
  • മാംസം, കോഴി, കടൽ വിഭവങ്ങൾ, പാൽ ഉൽപ്പന്നങ്ങൾ എന്നിവ സംഭരിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു
  • തണുത്ത താപനില ബാക്ടീരിയയുടെ വളർച്ചയെ മന്ദഗതിയിലാക്കാൻ സഹായിക്കുന്നു

ഊഷ്മള മേഖല

  • തണുത്ത മേഖലയേക്കാൾ ചൂട്, മുകളിലെ ഷെൽഫിലോ വാതിൽ ഷെൽഫിലോ സ്ഥിതിചെയ്യുന്നു
    ജ്യൂസുകളും ബാക്കിയുള്ളവയും സൂക്ഷിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
  • കേടുപാടുകൾക്ക് വിധേയമാകാത്ത ഇനങ്ങൾക്ക് അല്പം ഉയർന്ന താപനിലയെ നേരിടാൻ കഴിയും

ഫ്രീസർ മേഖല

  • 0 ° F അല്ലെങ്കിൽ അതിൽ താഴെയായി സജ്ജമാക്കണം
  • മാംസം, പച്ചക്കറികൾ, തയ്യാറാക്കിയ ഭക്ഷണം എന്നിവ സംഭരിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു തണുത്ത
  • താപനില ബാക്ടീരിയയുടെ വളർച്ചയെ തടയുകയും ദീർഘകാലത്തേക്ക് ഭക്ഷണം സംരക്ഷിക്കുകയും ചെയ്യുന്നു.

Question 21.
ആഹാരവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് ചുവടെ നൽകിയിട്ടുള്ള കാര്യങ്ങൾ നിങ്ങൾ പരിഗണിക്കാറു ണ്ടോ? നിങ്ങൾ പരിഗണിക്കുന്നവയ്ക്ക് നേരെ (✔) അടയാളവും അല്ലാത്തവയ്ക്ക് നേരെ (x) അടയാളവും നൽകൂ.
Answer:

  • പഴം, പച്ചക്കറി, മത്സ്യം, മാംസം തുടങ്ങിയവ വാങ്ങുന്ന സ്ഥലങ്ങൾ/ മാർക്കറ്റുകൾ വൃത്തിയു ള്ളതാണ്. (×)
  • കച്ചവടക്കാർ ഗ്ലൗസ്, മാസ്ക് എന്നിവ ധരിക്കാറുണ്ട്. (x)
  • മാർക്കറ്റിൽ ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ വൃത്തിയായി സൂക്ഷിച്ചുവച്ചിട്ടുണ്ട്. (x)
  • ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ അടച്ച് സൂക്ഷിക്കുന്നുണ്ട്. (✔)
  • ശുദ്ധമായ ജലമാണ് പാചകത്തിന് ഉപയോഗിക്കുന്നത്. (✔)
  • കത്തി, പാത്രം, കട്ടിംഗ് ബോർഡ്, ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ എന്നിവ നന്നായി കഴുകിയശേഷമാണ് ഉപയോഗിക്കുന്നത്. (✔)
  • പഴം, പച്ചക്കറി, മത്സ്യം, മാംസം തുടങ്ങിയവ കഴുകിയാണ് മുറിക്കുന്നത്. (✔)
  • പാചകം ചെയ്തശേഷം ആഹാരം അടച്ചുവയ്ക്കുന്നു. (✔)
  • ആഹാരം വിളമ്പുന്നതിനും കഴിക്കുന്നതിനും മുൻപ് കൈ സോപ്പ് ഉപയോഗിച്ച് കഴുകുന്നു. (✔)
  • വൃത്തിയാക്കിയ പാത്രങ്ങളാണ് ആഹാരം കഴിക്കാനുപയോഗിക്കുന്നത്. (✔)
  • പാചകം ചെയ്ത് അധികസമയം കഴിയുന്നതിനുമുമ്പ് ആഹാരം കഴിക്കുന്നു. (✔)
  • വൃത്തിയുള്ള സ്ഥലത്തിരുന്ന് വീട്ടിലെ എല്ലാവരും ഒരുമിച്ച് ആഹാരം കഴിക്കുന്നു. (✔)
  • ബാക്കിയുള്ള ആഹാരം പിന്നീട് ഉപയോഗിക്കാൻ പറ്റിയതുമാത്രം കേടുവരാതെ സൂക്ഷിക്കുന്നു. (✔)
  • ആഹാരം കഴിച്ചസ്ഥലം തുടച്ച് വൃത്തിയാക്കുന്നു. (✔)

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 22.
നമുക്ക് സ്കൂളിലൊരു ഭക്ഷ്യമേള സംഘ ടിപ്പിക്കാം. എന്തെല്ലാം ഒരുക്കങ്ങൾ വേണം?
Answer:

  • ഒറ്റയ്ക്കോ ചെറിയ ഗ്രൂപ്പുകളായോ വിഭവങ്ങൾ തയ്യാറാക്കാം.
  • വിഭവങ്ങൾ, അവ ഓരോന്നും ഉണ്ടാക്കേണ്ട അളവ് എന്നിവ തീരുമാനിക്കൽ
  • ആവശ്യമായ ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ ലിസ്റ്റ് ചെയ്യലും സംഘടിപ്പിക്കലും
  • സുരക്ഷിതമായി പാചകം ചെയ്യൽ
  • ആ വിഭവങ്ങൾ ശുചിയായും മനോഹരമായും ക്രമീകരിക്കൽ
  • ഭക്ഷ്യമേള കഴിഞ്ഞതിനുശേഷമുള്ള ശുചീകരണ പ്രവർത്തനങ്ങൾ

Question 23.
ഭക്ഷ്യമേള സംഘടിപ്പിക്കാനുള്ള പ്രവർത്തനങ്ങൾ ആസൂത്രണം ചെയ്തു. തയാറാക്കി പ്രദർശിപ്പിക്കൂ, ഭക്ഷ്യമേള കഴിഞ്ഞശേഷം മേളയെക്കുറിച്ച് റിപ്പോർട്ട് തയ്യാറാ ക്കി ശാസ്ത്രക്ലബ്ബിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
ആമുഖം
സയൻസ് ക്ലബ് സംഘടിപ്പിച്ച ഫുഡ് ഫെസ്റ്റ് ഗംഭീര വിജയമായിരുന്നു. ആരോഗ്യകരമായ ഭക്ഷണ ശീലങ്ങൾ പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുന്നതിനൊപ്പം ഞങ്ങളുടെ അംഗങ്ങളുടെ പാചക സർഗ്ഗാത്മകതയും ശാസ്ത്രീയ ധാരണയും പ്രദർശിപ്പിക്കുകയാണ് പരിപാടി ലക്ഷ്യമിട്ടത്

റിപ്പോർട്ടിൽ ചേർക്കേണ്ടവ

  • വിവിധ പാചക രീതികൾ
  • ആരോഗ്യകരമായ പാചകക്കുറിപ്പ് മത്സരം
  • അംഗങ്ങൾ തയ്യാറാക്കിയ രുചികരവും ആരോഗ്യകരവുമായ വിഭവങ്ങൾ സാമ്പിൾ ചെയ്യാനുള്ള അവസരം
  • ഭക്ഷ്യ ശാസ്ത്രത്തിൻറെ പ്രാധാന്യം
  • ആരോഗ്യകരമായ ഭക്ഷണശീലങ്ങൾ

സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Class 7 Extra Questions and Answers

Question 1.
നമ്മുടെ ഭക്ഷണത്തിലെ ചില സാധാരണ വിഭവങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:
അരി, മീൻ കറി, പുട്ടു അപ്പം, ചിക്കൻ കറി, ചെമ്മീൻ കറി, ബിരിയാണി, പോറോട്ട, പായസം, അച്ചാർ മുതലായവയാണ് സാധാരണ വിഭവങ്ങൾ.

Question 2.
നമ്മുടെ വിഭവങ്ങൾക്കുള്ള ചേരുവകൾ നമുക്ക് എവിടെ നിന്ന് ലഭിക്കും?
Answer:
കടകൾ, മാർക്കറ്റുകൾ, വീടുകൾ എന്നിവിടങ്ങളിൽ നിന്നാണ് സാധാരണയായി ചേരുവകൾ ശേഖരി ക്കുന്നത്.

Question 3.
ഭക്ഷണം തയ്യാറാക്കുമ്പോൾ ശ്രദ്ധിക്കേണ്ട കാര്യങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:
ഭക്ഷണം പോഷകസമൃദ്ധവും സുരക്ഷിതവുമാണെന്ന് ഉറപ്പാക്കാൻ ചേരുവകളുടെ ഗുണനിലവാരവും തയ്യാറാക്കുന്ന രീതിയും ഉറപ്പാക്കേണ്ടത് പ്രധാനമാണ്.

Question 4.
പാൽ, പാൽ ഉൽപ്പന്നങ്ങൾ തിരഞ്ഞെടുക്കുമ്പോൾ എന്തെല്ലാം ഘടകങ്ങൾ പരിഗണിക്കണം?
Answer:

  • പാക്കിംഗ് തീയതിയും കാലഹരണപ്പെടൽ തീയതിയും പരിശോധിക്കുക
  • എന്തെങ്കിലും കേടുപാടുകൾ ഉണ്ടോയെന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • അത് ശരിയായി സീൽ ചെയ്തിട്ടുണ്ടോ എന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • പാൽ ഉൽപ്പന്നങ്ങൾ കേടാകുന്നത് തടയാൻ ശീതീകരിച്ചിട്ടുണ്ടോ എന്ന് പരിശോധിക്കുക
  • ബ്രാൻഡ് ലോഗോയ്ക്കായി പാക്കറ്റ് പരിശോധിക്കുക
  • ഉറവിടത്തിന്റെ ഗുണനിലവാരം പരിശോധിക്കുക

Class 7 Basic Science Chapter 10 Notes Malayalam Medium സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Question Answer

Question 5.
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളുടെ പാക്കറ്റുകളിൽ രേഖപ്പെടുത്തിയിട്ടുള്ള വിശദാംശങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:

  • ഗുണനിലവാരത്തെ സൂചിപ്പിക്കുന്ന അടയാളം.
  • പാക്കിംഗ് തീയതിയും കാലഹരണ തീയതിയും.
  • ചേരുവകളുടെ അനുപാതം സൂചിപ്പിക്കുന്നു.
  • വെജിറ്റേറിയൻ-നോൺ വെജിറ്റേറിയൻ പദാർത്ഥങ്ങളുടെ ഉപയോഗം സൂചിപ്പിക്കുന്ന അടയാളങ്ങൾ.

Question 6.
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളിൽ മായം ചേർക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്ന ചില സാധാരണ പദാർത്ഥങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്?
Answer:
സിന്തറ്റിക് ചായങ്ങൾ, കൃത്രിമ സുഗന്ധങ്ങൾ, പ്രിസർവേറ്റീവുകൾ, എന്നിവ സാധാരണ മായം ചേർക്കുന്ന വസ്തുക്കളിൽ ഉൾപ്പെടുന്നു.

Question 7.
മായം കലർന്ന ഭക്ഷണം കഴിക്കുന്നതുമായി ബന്ധപ്പെട്ട ആരോഗ്യപരമായ അപകടങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:
മായം കലർന്ന ഭക്ഷണം അലർജി, ദഹന പ്രശ്നങ്ങൾ, ദീർഘകാല ആരോഗ്യപ്രശ്നങ്ങൾ തുടങ്ങി വിവിധ ആരോഗ്യ പ്രശ്നങ്ങൾക്ക് കാരണമാകും.

Question 8.
ചില ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ നന്നായി ഉണക്കു മ്പോൾ കേടാകില്ല. എന്തായിരിക്കാം കാരണം?
Answer:
ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കൾ ഉണങ്ങുമ്പോൾ അതിലെ ജലത്തിന്റെ അളവ് നഷ്ടപ്പെടുന്നു. ഈ അവസ്ഥയിൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് പ്രവർത്തിക്കാൻ കഴിയില്ല. ഇതുമൂലം ഭക്ഷ്യ പദാർത്ഥം കേടുപാടുകളില്ലാതെ നിലനിൽക്കുന്നു.

Question 9.
ഏതുതരം ഭക്ഷണങ്ങളാണ് സാധാരണയായി പാസ്ചറൈസ് ചെയ്യുന്നത്?
Answer:
പാൽ, വീഞ്ഞ്, പഴച്ചാറുകൾ എന്നിവ സാധാരണയായി പാസ്ചറൈസ് ചെയ്യപ്പെടുന്നു.

Question 10.
ആരോഗ്യം നിലനിർത്തുന്നതിന് ഭക്ഷണ ശുചിത്വം പ്രധാനമായിരിക്കുന്നത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
ഭക്ഷ്യ ശുചിത്വം ദോഷകരമായ മാലിന്യങ്ങളിൽ നിന്ന് ഭക്ഷണം സുരക്ഷിതമാണെന്ന് ഉറപ്പാക്കുകയും ഭക്ഷ്യജന്യരോഗങ്ങൾ തടയുകയും ചെയ്യുന്നു.

Question 11.
വാങ്ങിയതിനുശേഷം ഭക്ഷണം എങ്ങനെ സൂക്ഷിക്കണം?
Answer:
ശരിയായ താപനിലയിൽ, വായു കടക്കാത്ത കണ്ടെയ്നറുകളിലോ ബാഗുകളിലോ ഭക്ഷണം സംഭരിക്കുകയും വായുവിലേക്കും ഈർപ്പത്തിലേക്കുമുള്ള സമ്പർക്കം കുറയ്ക്കുകയും ചെയ്യുക.

സുരക്ഷിതഭക്ഷണം Class 7 Notes

ഭക്ഷണം നമുക്ക് പ്രവർത്തനങ്ങൾക്ക് ആവശ്യമായ ഊർജ്ജം നൽകുന്നു, നമ്മുടെ വളർച്ചയും, നമ്മുടെ ആരോഗ്യവും നിലനിർത്തുന്നു, അവയവങ്ങളുടെ ശരിയായ പ്രവർത്തനം ഉറപ്പാക്കുന്നു.

സുരക്ഷിതമായ ഭക്ഷണ ഉപഭോഗം ഉറപ്പാക്കുന്നതിന്, ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളുടെ ഉറവിടം, കാലഹരണ തീയതി, പാക്കേജിംഗ് തുടങ്ങിയ ഘടകങ്ങൾ പരിഗണിക്കുക.

തയ്യാറാക്കുമ്പോഴും സംഭരിക്കുമ്പോഴും ശരിയായ ശുചിത്വം പാലിക്കുക.

കടകളിൽ നിന്നും ഹോട്ടലുകളിൽ നിന്നും മാർക്കറ്റുകളിൽ നിന്നും പാകം ചെയ്ത ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളും പാചകത്തിനുള്ള ചേരുവകളും വാങ്ങുന്നു. അവ തിരഞ്ഞെടുക്കുമ്പോൾ ഗുണനിലവാരം ഉറപ്പാക്കണം.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Reviewing SCERT Class 7 Basic Science Solutions Malayalam Medium and Chapter 9 പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Notes Questions and Answers can uncover gaps in understanding.

പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Notes Class 7 Basic Science Chapter 9 Malayalam Medium

Hurt not the Environment Class 7 Malayalam Medium

Let Us Assess

Question 1.
താഴെക്കൊടുത്തിട്ടുള്ള ചിത്രങ്ങൾ നിരീക്ഷിക്കൂ. ഓരോ സന്ദർഭത്തിലും വായു മലിന പ്പെടുന്നത് എങ്ങനെയെന്ന് കണ്ടെത്തി പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 1
Answer

സന്ദർഭം വായു മലിനമാകുന്ന രീതി ഉണ്ടാകുന്ന പ്രശ്നങ്ങൾ
കെട്ടിട നിർമ്മാണം കുഴിക്കുന്ന, അരിച്ചെടുക്കുന്ന വസ്തുക്കളിൽ നിന്നുള്ള പൊടിപടലങ്ങൾ ശ്വാസകോശ സംബന്ധമായ പ്രശ്നങ്ങൾ, കണ്ണിൽ ഉണ്ടാകുന്ന അസ്വസ്ഥതകൾ.
കെട്ടിടം പൊളിക്കൽ പൊളിക്കുമ്പോൾ പുറത്ത് വരുന്ന പൊടി, അവശിഷ്ടങ്ങൾ, മറ്റ് കണികകൾ. ശ്വാസകോശ സംബന്ധമായ പ്രശ്നങ്ങൾ, കണ്ണിൽ ഉണ്ടാകുന്ന അസ്വസ്ഥതകൾ.
വ്യവസായശാല ഫാക്ടറി ചിമ്മിനികളിൽ നിന്നുള്ള പുകയും പുറന്തള്ളുന്ന വാതകങ്ങളും ശ്വസന പ്രശ്നങ്ങൾ, ആസിഡ് മഴ, ആഗോളതാപനം, സസ്യങ്ങൾക്കും പരിസ്ഥിതി വ്യവസ്ഥകൾക്കും കേടുപാടുകൾ.
വാഹനകുരുക്ക് ഫോസിൽ ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തിക്കുന്നത് വഴി വാഹനങ്ങൾ പുറന്തള്ളുന്ന വാതകങ്ങൾ ശ്വാസകോശ സംബന്ധമായ പ്രശ്നങ്ങൾ, ഹൃദ്രോഗം, ആസിഡ് മഴ, ആഗോളതാപനം, മൂടൽമഞ്ഞ്

Question 2.
പരിസ്ഥിതി മലിനീകരണം ഒഴിവാക്കാൻ ആഹ്വാനം ചെയ്യുന്ന പോസ്റ്ററുകൾ നിർമ്മിക്കൂ.
Answer:
ഉപയോഗം കുറയ്ക്കുക, പുനരുപയോഗിക്കുക,
മാലിന്യം കത്തിക്കുന്നത് തടയുക

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 3.
പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യങ്ങൾ കൈകാര്യം ചെയ്യുന്നതുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് താഴെ കൊടുത്തിരിക്കു ന്നവയിൽ ശരിയായ പ്രസ്താവനകൾ കണ്ടെത്തുക.
a. കനംകുറഞ്ഞ പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ കത്തിച്ചു കളയണം.
b. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ പരമാവധി റീസൈക്കിൾ ചെയ്യണം.
c. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ പരമാവധി പുനരുപയോഗിക്കണം.
d. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങളുടെ ഉപയോഗം പരമാവധി കുറയ്ക്കണം.
Answer:
b. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ പരമാവധി റീസൈക്കിൾ ചെയ്യണം.
c. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ പരമാവധി പുനരുപയോഗിക്കണം.
d. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങളുടെ ഉപയോഗം പരമാവധി കുറയ്ക്കണം.

Question 4.
സമുദ്രജലത്തിൽ നിന്ന് ശുദ്ധജലം വേർതിരിക്കാൻ സ്വീകരിക്കാവുന്ന ശുദ്ധീകരണ മാർഗം ഏത്?
a. അരിക്കൽ
b. ക്ലോറിനേഷൻ
c. ഡിസ്റ്റിലേഷൻ
d. അടിയിക്കൽ
Answer:
ഡിസ്റ്റിലേഷൻ

Class 7 Basic Science Chapter 9 Extended Activities Answers Malayalam Medium

Question 1.
ഒരു ചട്ടിയിൽ നനവുള്ള മണ്ണെടുക്കുക. ഒരു പഴത്തൊലിയും ഒരു പ്ലാസ്റ്റിക് കവറും ഒരേസമയം ചട്ടിയിലെ മണ്ണിൽ കുഴിച്ചിടുക. രണ്ടാഴ്ച്ച കഴിഞ്ഞ് നിരീക്ഷിക്കുക. നിങ്ങളുടെ കണ്ടെത്ത ലുകൾ ഉൾപ്പെടുത്തി കുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കൂ.
Answer:
പഴത്തൊലി മണ്ണിൽ സ്വാഭാവികമായി വിഘടിക്കുന്നു, അതേസമയം പ്ലാസ്റ്റിക് കവറുകൾ കേടു കൂടാതെയിരിക്കും. പഴത്തൊലി ഒരു ജൈവവസ്തുവും അതേസമയം പ്ലാസ്റ്റിക് ഒരു അജൈവ വസ്തുവുമാണെന്ന് പരീക്ഷണം തെളിയിക്കുന്നു.

Question 2.
‘വാഹനങ്ങളും വായുമലിനീകരണവും’ എന്ന വിഷയത്തിൽ ഒരു പ്രഭാഷണം തയ്യാറാക്കൂ.
Answer:
എല്ലാവർക്കും നമസ്കാരം,
ഇന്ന് ഞാൻ സംസാരിക്കാൻ ആഗ്രഹിക്കുന്നത് വാഹനങ്ങൾ മൂലമുണ്ടാകുന്ന അന്തരീക്ഷ മലിനീകര ണത്തെക്കുറിച്ചാണ്. നമ്മുടെ നഗരങ്ങൾ വളരുന്നതനുസരിച്ച്, കൂടുതൽ ആളുകൾ കാറുകൾ, ബൈക്കുകൾ, ബസുകൾ എന്നിവയെ ആശ്രയിക്കുന്നു, ഇത് നാം ശ്വസിക്കുന്ന വായുവിനെ മോശമാക്കുന്നു. പെട്രോളിലും ഡീസലിലും ഓടുന്ന വാഹനങ്ങൾ അന്തരീക്ഷ മലിനീകരണത്തിൽ വലിയ പങ്കുവഹിക്കുന്നു. ഈ ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തിക്കുമ്പോൾ അവ വായുവിലേക്ക് ദോഷകരമായ വസ്തുക്കൾ പുറപ്പെടുവിക്കുന്നു.

ഇതിലൊന്നാണ് കണികാ പദാർഥം, ഇത് നമ്മുടെ ശ്വാസകോശത്തിലേക്ക് ആഴ്ന്നിറങ്ങുകയും ശ്വസന പ്രശ്നങ്ങൾ ഉണ്ടാക്കുകയും ചെയ്യും. നൈട്രജൻ ഓക്സൈഡുകളുടെ അളവ് അന്തരീക്ഷ ത്തിൽ കൂടുന്നത് മൂടൽമഞ്ഞ്, ആസിഡ് മഴ എന്നിവയിലേക്ക് നയിക്കുന്നു, അതേസമയം കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് വളരെ അപകടകാരിയായ ഒരു വിഷ വാതകമാണ്.

മറ്റൊരു വാതകമായ ഡൈഓക്സൈഡ് ആഗോളതാപനത്തിന് കാരണമാകുന്ന ഒരു ഹരിതഗൃഹ നഗരങ്ങളിൽ താമസിക്കുന്ന ആളുകൾക്ക് പലപ്പോഴും വായു മലിനീകരണം മൂലം ശ്വാസതടസ്സം, ഹൃദ്രോഗം തുടങ്ങിയ ആരോഗ്യപ്രശ്നങ്ങൾ അനുഭവിക്കുന്നു. ഇലക്ട്രിക് വാഹനങ്ങളിലേക്ക് മാറുന്നത് ഈ മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ സഹായിക്കും.
കാർബൺ വാതകമാണ്.

ശുദ്ധമായ ഇന്ധനങ്ങൾ ഉപയോഗിക്കുന്നതിലൂടെയും ഫോസിൽ ഇന്ധനങ്ങളുടെ ഉപയോഗം കുറയ്ക്കുന്നതിലൂടെയും, നമുക്ക് ശ്വസിക്കുന്ന വായു മെച്ചപ്പെടുത്താനും ഭാവി തലമുറകൾക്ക് ലോകത്തെ ആരോഗ്യകരമാക്കാനും കഴിയും.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 3.
മാലിന്യസംസ്കരണവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് പ്രാദേശികഭരണകൂടം നടപ്പാക്കുന്ന പദ്ധതികളിൽ നിങ്ങളുടെ വീട്ടിൽ നടത്തിവരുന്ന ഒരു പ്രവർത്തനത്തെ ആസ്പദമാക്കി ലഘുകുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
പാരിസ്ഥിതിക പ്രശ്നങ്ങൾ പരിഹരിക്കുന്നതിനായി ഞങ്ങളുടെ തദ്ദേശസ്വയംഭരണ സ്ഥാപനം മാലിന്യ സംസ്കരണ പദ്ധതി ആരംഭിച്ചു. ശുചീകരണ വേളയിൽ, ഞങ്ങൾ ഗണ്യമായ പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യങ്ങൾ കണ്ടെത്തി, പുനരുപയോഗത്തിന്റെ ആവശ്യകത ഊന്നിപ്പറയുന്നു. പദ്ധതിയിലൂടെ മാലിന്യ സംസ്കര ണത്തെക്കുറിച്ച് ബോധവൽക്കരണം നടത്തി. ഒറ്റത്തവണ ഉപയോഗിക്കാവുന്ന പ്ലാസ്റ്റിക് ഉപഭോഗം കുറയ്ക്കുക, മാലിന്യങ്ങൾ വേർതിരിക്കുക, പുനരുപയോഗ സംരംഭങ്ങളിൽ പങ്കുചേരുക, മറ്റുള്ള വരെ ബോധവൽക്കരിക്കുക എന്നതാണ് നമ്മൾ ഉദ്ദേശിക്കുന്നത്.

Question 4.
നിങ്ങളുടെ സ്കൂൾ മാലിന്യമുക്ത ഹരിതവിദ്യാലയമാക്കി മാറ്റുന്നതുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് ഒരു ലോഗോ തയ്യാറാക്കി പ്രദർശിപ്പിക്കൂ.
Answer:
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 2

Class 7 Basic Science Chapter 9 Intext Questions and Answers Malayalam Medium

Question 1.
ഇതുപോലുള്ള കാഴ്ചകൾ നിങ്ങൾ കണ്ടിട്ടുണ്ടോ? നിങ്ങൾ നിരീക്ഷിച്ചിട്ടുള്ള ഇത്തരം സന്ദർഭങ്ങളും അവയുണ്ടാക്കുന്ന പ്രശ്നങ്ങളും പട്ടികപ്പെടുത്തൂ.
Answer:

സന്ദർഭം പ്രശ്നങ്ങൾ
പ്ലാസ്റ്റിക് കത്തിക്കുന്നു. പുകമൂലം വായു മലിനമാകുന്നു.
വാഹനങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള വായു മലിനീകരണം പഴയതോ മോശമായി പരിപാലിക്കുന്നതോ ആയ വാഹനങ്ങൾ കാർബൺ മോണോക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഓക്സൈഡ് തുടങ്ങിയ ദോഷകരമായ വാതകങ്ങൾ പുറത്തുവിടുന്നത് വായുവിനെ മലിനമാക്കുന്നു.
തെറ്റായ വ്യാവസായിക മാലിന്യ നിർമാർജനം സംസ്ക്കരിക്കാത്ത മാലിന്യങ്ങൾ നദികളിലേക്കും തടാകങ്ങളിലേക്കും ഒഴുക്കിവിടുന്നതു വഴി ജലം മലിനമാകുന്നു.

Question 2.
പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൾപ്പെടെയുള്ള ഖരമാലിന്യങ്ങൾ കത്തുമ്പോൾ എന്തൊക്കെ പദാർഥങ്ങളാണ് ഉണ്ടാകുന്നത്?
Answer:
കാർബൺ മോണോക്സൈഡ്, സൾഫർ ഡൈഓക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഡൈഓക്സൈഡ്, കണി കകൾ, ഡയോക്സിൻ തുടങ്ങിയവ.

Question 3.
പ്ലാസ്റ്റിക്കും മറ്റും കത്തിക്കുമ്പോൾ കത്തിത്തീരാതെ അവശേഷിക്കുന്ന വസ്തുക്കളും ഉണ്ടാ കില്ലേ? മഴപെയ്യുമ്പോൾ ഈ അവശിഷ്ടങ്ങൾക്ക് എന്ത് സംഭവിക്കും? ഇത്തരം സന്ദർഭങ്ങൾ ഉണ്ടാക്കുന്ന പ്രത്യാഘാതങ്ങൾ എന്തെല്ലാമാണ്? താഴെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്ന ചിത്രീകരണം വിശകലനം ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കണ്ടെത്തലുകൾ ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ എഴുതൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 3
Answer:
പ്ലാസ്റ്റിക് കത്തിക്കുന്നത് അന്തരീക്ഷത്തിലേക്ക് ദോഷകരമായ പുക പുറന്തള്ളുന്നു. പുകയിൽ വായു മലിനമാക്കുന്ന ഡയോക്സിൻ, കണികാ പദാർഥങ്ങൾ തുടങ്ങിയ വിഷ രാസവസ്തുക്കൾ അടങ്ങിയിട്ടുണ്ട്. മനുഷ്യരും മൃഗങ്ങളും സസ്യങ്ങളും ഈ മലിനമായ വായു ശ്വസിക്കുന്നു, ഇത് ശ്വസന പ്രശ്നങ്ങൾക്കും ദീർഘകാല ശ്വാസകോശ രോഗങ്ങൾക്കും കാരണമാകുന്നു. പ്ലാസ്റ്റിക് കത്തിക്കു മ്പോൾ കത്തിത്തീരാത്ത അവശിഷ്ടങ്ങൾ വെള്ളത്തിൽ കലരുകയോ മണ്ണിൽ ഒലിച്ചിറങ്ങുകയോ ചെയ്യാം. ഇത് മനുഷ്യർക്കും മൃഗങ്ങൾക്കും സസ്യങ്ങൾക്കുമുള്ള കുടിവെള്ളം, മണ്ണ് എന്നിവ മലിനമാക്കും.

Question 4.
പ്ലാസ്റ്റിക് കത്തുമ്പോൾ ഉണ്ടാകുന്ന പുകയിൽ എന്തൊക്കെ രാസവസ്തുക്കൾ ഉണ്ടാകും? അവ നമ്മുടെ ആരോഗ്യത്തെ എങ്ങനെയാണ് ബാധിക്കുന്നത്?
Answer:

പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൾപ്പെടെയുള്ള മാലിന്യങ്ങൾ കത്തിക്കുമ്പോൾ ഉണ്ടാകുന്ന രാസവസ്തുക്കൾ മനുഷ്യർക്കുണ്ടാകുന്ന ആരോഗ്യപ്രശ്നങ്ങൾ
കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് കുറഞ്ഞ അളവിൽപ്പോലും ശരീരത്തിലെത്തുമ്പോൾ തലവേദന, ക്ഷീണം, കാഴ്ച മങ്ങൽ, ഓർമ്മക്കുറവ് എന്നീ പ്രശ്നങ്ങൾ ഉണ്ടാകുന്നു. കൂടിയ അളവിൽ കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് ശ്വസിക്കുന്നത് മരണത്തിന് കാരണമാകുന്നു.
സൾഫർ ഡൈഓക്സൈഡ് ഹൃദയസംബന്ധമായും ശ്വാസകോശ സംബന്ധമായും ഉള്ള അസുഖങ്ങൾക്ക് കാരണമാകുന്നു
നൈട്രജൻ ഡൈഓക്സൈഡ് ശ്വാസകോശരോഗങ്ങൾക്ക് കാരണമാകുന്നു
പദാർഥങ്ങളുടെ സൂക്ഷ്മ കണികകൾ (Particulate Matter) ശ്വസനത്തിലൂടെ ഉള്ളിൽ എത്തുമ്പോൾ തൊണ്ടയ്ക്കും കണ്ണുകൾക്കും ചൊറിച്ചിൽ, അലർജി, ആസ്ത്മ, ശ്വാസകോശ കാൻസർ എന്നിവയ്ക്ക് കാരണമാകുന്നു.
ഡയോക്സിനുകൾ കാൻസർ ഉണ്ടാകാനുള്ള സാധ്യത വർധിപ്പിക്കുന്നു. തൈറോയിഡുമായി ബന്ധപ്പെട്ട പ്രശ്നങ്ങൾ, ശ്വാസ കോശ രോഗങ്ങൾ എന്നിവയ്ക്ക് കാരണമാകുന്നു

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 5.
പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൾപ്പെടെയുള്ള മാലിന്യങ്ങൾ കത്തിക്കുമ്പോൾ പുറന്തള്ളുന്ന രാസവസ്തുക്കൾ ഏതൊക്കെയാണ്? ഇവ നമുക്കുണ്ടാക്കുന്ന ആരോഗ്യപ്രശ്നങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്? ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തൂ.
Answer:
പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൾപ്പെടെയുള്ള വസ്തുക്കൾ കത്തിക്കുന്നത് കാർബൺ മോണോക്സൈഡ്, സൾഫർ ഡൈഓക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഡൈഓക്സൈഡ്, ഡയോക്സിൻ, കണികാപദാർഥങ്ങൾ തുടങ്ങിയ ദോഷകരമായ രാസവസ്തുക്കൾ വായുവിലേക്ക് പുറപ്പെടുവിക്കുന്നതിനുള്ള കാരണമാകുന്നു. ഈ രാസവസ്തുക്കൾ ശ്വാസതടസ്സം, ഹൃദ്രോഗം, കാൻസർ തുടങ്ങിയ ഗുരുതരമായ ആരോഗ്യ- പ്രശ്നങ്ങൾക്ക് കാരണമാകും.

Question 6.
വായുമലിനീകരണം മൂലം വായുവിലെ ഘടകങ്ങൾക്ക് മാറ്റം ഉണ്ടാകുമോ?
Answer:
അതെ, രാസവസ്തുക്കൾ, കണികകൾ, തുടങ്ങിയ ഹാനികരമായ വസ്തുക്കൾ അന്തരീക്ഷ ത്തിലേക്ക് എത്തുകയും വായുവിന്റെ ഘടകങ്ങളിൽ മാറ്റങ്ങൾ വരുത്തുകയും ചെയ്യുന്നു.

Question 7.
വായുവിൽ സ്വാഭാവികമായി കാണപ്പെടുന്ന ഘടകങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്? അവയുടെ അളവുകൾ താഴെ നല്കിയ പൈ ഡയഗ്രത്തിൽനിന്ന് കണ്ടെത്തി പട്ടികപ്പെടുത്തൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 4
a. അന്തരീക്ഷവായുവിൽ ഏതെല്ലാം ഘടകങ്ങളുണ്ട്?
b. ഏറ്റവും കൂടുതൽ കാണുന്ന ഘടകം ഏതാണ്?
c. വായുവിലെ ഓക്സിജന്റെ അളവ് എത്രയാണ്?
ലലപ ഡയഗ്രം വിശകലനം ചെയ്ത് ഓരോ ഘടകത്തിന്റെയും അളവ് രേഖപ്പെടുത്തി പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കൂ.
Answer:
വായുവിൽ സ്വാഭാവികമായി കാണപ്പെടുന്ന ഘടകങ്ങളിൽ ഓക്സിജൻ, കാർബൺ നൈട്രജൻ തുടങ്ങിയവ ഉൾപ്പെടുന്നു.

വായുവിലെ ഘടകങ്ങൾ അളവ്
നൈട്രജൻ 78%
ഓക്സിജൻ 21%
കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ് 0.04%
മറ്റുള്ളവ 0.96%

a. ഓക്സിജൻ, കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ, മറ്റുള്ളവ
b. നൈട്രജൻ
c. 21%
അന്തരീക്ഷവായുവിൽ രാസവസ്തുക്കൾ കലരുമ്പോൾ വായുവിലെ സ്വാഭാവികഘടകങ്ങളുടെ അളവു കൾക്ക് മാറ്റം വരുന്നു.

Question 8.
പാചകത്തിന് ഏതൊക്കെ തരം അടുപ്പുകൾ ഉപയോഗിക്കാറുണ്ട്?
Answer:
വിറകടുപ്പ്, മണ്ണെണ്ണ സ്റ്റൗ, ഗ്യാസ് സ്റ്റൗ, ഇലക്ട്രിക് സ്റ്റൗ മുതലായവ.

Question 9.
താഴെക്കൊടുത്തിട്ടുള്ള അടുപ്പുകളുടെ ചിത്രങ്ങൾ നിരീക്ഷിക്കൂ. ഓരോന്നിലും ഉപയോഗി ക്കുന്ന ഇന്ധനം ഏതാണ്?
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 5
Answer:

അടുപ്പ് ഉപയോഗിക്കുന്ന ഇന്ധനം
വിറകടുപ്പ് വിറക്
മണ്ണെണ്ണ സ്റ്റ മണ്ണെണ്ണ
ഗ്വാസ് സൗ പാചക വാതകം

വിറക്, മണ്ണെണ്ണ, പാചകവാതകം തുടങ്ങിയ ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തുമ്പോൾ വിവിധ രാസവസ്തുക്കൾ പുറന്തള്ളുന്നുണ്ട്. കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ്, കാർബൺ മോണോക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഡൈഓ ക്സൈഡ്, പദാർഥങ്ങളുടെ സൂക്ഷ്മകണികകൾ (Particulate matter) തുടങ്ങിയ രാസവസ്തുക്കളാണ് പ്രധാനമായും പുറത്തുവരുന്നത്.

Question 10.
പാചക ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തുന്നതു മൂലം അടുക്കളയിൽ ഉണ്ടാകുന്ന വായുമലിനീകരണം നിയന്ത്രിക്കാൻ എന്തൊക്കെ മാർഗങ്ങൾ സ്വീകരിക്കാം? കൂട്ടുകാരുമായി ചർച്ചചെയ്ത് ശാസ്ത്ര പുസ്തകത്തിൽ എഴുതൂ.
Answer:

  • ചിമ്മിനി നിർമ്മിക്കൽ
  • മതിയായ വെന്റിലേഷൻ
  • സ്റ്റൗവിന്റെ കൃത്യസമയത്തുള്ള അറ്റകുറ്റപ്പണികൾ
  • വിറക് അടുപ്പുകൾക്ക് പകരം എൽപിജി, പ്രകൃതി വാതകം അല്ലെങ്കിൽ ഇലക്ട്രിക് സ്റ്റൗ തുടങ്ങിയ ശുദ്ധമായ ഇന്ധനങ്ങളുടെ ഉപയോഗം.

Question 11.
അടുക്കളയിൽ ഇന്ധനങ്ങൾ ഉപയോഗിക്കുന്നതുപോലെ വാഹനങ്ങളിലും നാം ഇന്ധനങ്ങൾ ഉപയോഗിക്കാറില്ലേ? വാഹനങ്ങളിൽ നാം സാധാരണയായി ഉപയോഗിക്കുന്ന ഇന്ധനങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്? ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ എഴുതൂ.
Answer:
പെട്രോൾ, ഡീസൽ, വൈദ്യുതി തുടങ്ങിയവ.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 12.
കേരളത്തിൽ വാഹനങ്ങളുടെ എണ്ണത്തിൽ 2013-മുതൽ ഉണ്ടായ മാറ്റമാണ് താഴെ ബാർ ഡയഗ്രത്തിൽ നല്കിയിരിക്കുന്നത്.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 6
a. 2013 – ൽ വാഹനങ്ങളുടെ എണ്ണം ഏകദേശം എത്രയായിരുന്നു?
b. 2023 – ൽ വാഹനങ്ങളുടെ എണ്ണം എത്രയായി?
c. 2013 – ൽ നിന്ന് 2023 ആയപ്പോഴേക്കും വാഹനങ്ങളുടെ എണ്ണത്തിൽ എന്തുമാറ്റമാണ് വന്നത്?
Answer:
a. 80 ലക്ഷം
b. 1 കോടി 63 ലക്ഷം
c. 2013 – ൽ നിന്ന് 2023 ആയപ്പോഴേക്കും വാഹനങ്ങളുടെ എണ്ണം 83 ലക്ഷം കൂടി.

Question 13.
പെട്രോൾ/ഡീസൽ വാഹനങ്ങളുടെ വർധനവ് വായുവിനെ എങ്ങനെയാണ് ബാധിക്കുക? കൂടുതൽ പേർക്ക് യാത്രചെയ്യാവുന്ന സ്വകാര്യവാഹനങ്ങളിൽ ഒരാൾ മാത്രം യാത്ര ചെയ്യുന്ന സന്ദർഭങ്ങൾ കണ്ടിട്ടില്ലേ? ഇത് കഴിയുന്നത്ര ഒഴിവാക്കേണ്ടതല്ലേ?
Answer:
പെട്രോളിലും ഡീസലിലും ഓടുന്ന വാഹനങ്ങൾ അന്തരീക്ഷത്തെ മലിനമാക്കുന്ന കാർബൺ മോണോ ക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഓക്സൈഡ് തുടങ്ങിയ ദോഷകരമായ വാതകങ്ങൾ പുറത്തുവിടുന്നു. സ്വകാര്യവാഹനങ്ങളിൽ ഒരാൾ മാത്രം യാത്ര ചെയ്യുന്നത് കൂടുതൽ ഇന്ധനം ഉപയോഗിക്കുകയും ഗതാഗതക്കുരുക്ക് വർദ്ധിപ്പിക്കുകയും ചെയ്യുന്നു. മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ ഒറ്റയ്ക്ക് വാഹന മോടിക്കുന്നതിന് പകരം ബസുകളും ട്രെയിനുകളും പോലുള്ള പൊതുഗതാഗത സംവിധാനങ്ങൾ ഉപയോഗിക്കുന്നതാണ് നല്ലത്.

Question 14.
സൈക്കിൾ പോലെയുള്ള വാഹനങ്ങൾ ഉപയോഗിക്കുന്നത് പരിസ്ഥിതിയ്ക്ക് എങ്ങനെ ഗുണകരമാകും? നിങ്ങളുടെ കണ്ടെത്തലുകൾ ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
ഇന്ധനം ഉപയോഗിക്കാത്തതിനാൽ സൈക്കിളുകൾ മികച്ചതാണ്. അവ കാർബൺ ഓക്സൈഡ് പോലുള്ള ദോഷകരമായ വാതകങ്ങൾ പുറന്തളളുന്നില്ല. അതുവഴി മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ സഹായിക്കുന്നു.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 15.
പുക പരിശോധന എങ്ങനെയാണ് വായുമലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ സഹായകമാകുന്നത്? ക്ലാസിൽ ചർച്ച ചെയ്യൂ. ഒരു വാഹനപുക പരിശോധനകേന്ദ്രം സന്ദർശിച്ച് അവിടെ നടക്കുന്ന പ്രവർത്തനങ്ങൾ ചോദിച്ചറിയൂ.
Answer:
എഞ്ചിൻ തകരാറുകൾ, കാലപ്പഴക്കം, അല്ലെങ്കിൽ മോശം ഇന്ധനം ഉപയോഗിക്കുന്നത് വഴി ഉണ്ടാകുന്ന വാഹനത്തിന്റെ പുറന്തള്ളലുകളിൽ കൂടുതൽ ദോഷകരമായ രാസവസ്തുക്കൾ അടങ്ങിയിട്ടുണ്ടോ എന്ന് തിരിച്ചറിയാൻ പുക പരിശോധന സഹായിക്കുന്നു. വാഹന പരിശോധനയ്ക്കിടെ, എക്സ്ഹോസ്റ്റും എഞ്ചിനും ശരിയായി പ്രവർത്തിക്കുന്നുണ്ടെന്ന് ഉറപ്പാക്കുന്നു. തുടർന്ന്, മലിനീകരണ തോത് അളക്കാൻ വാഹനം ഒരു എമിഷൻ ടെസ്റ്റിംഗ് മെഷീനുമായി ബന്ധിപ്പിച്ചിരിക്കുന്നു. ഈ പരിശോധനയിൽ വിജയിച്ചാൽ പൊല്യൂഷൻ അണ്ടർ കൺട്രോൾ (പിയുസി) സർട്ടിഫിക്കറ്റ് നൽകും. ഇതിൽ പരാജയപ്പെട്ടാൽ, അറ്റകുറ്റപ്പണികൾ നടത്താനും മറ്റൊരു പരിശോധനയ്ക്കായി മടങ്ങാനും ഉടമയോട് നിർദ്ദേശിക്കും.

Question 16.
വായുമലിനീകരണം നിയന്ത്രിക്കാൻ വാഹന ഉപയോഗവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട നിങ്ങളുടെ അഭിപ്രായങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്? നിങ്ങളുടെ ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ എഴുതി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:

  • അന്തരീക്ഷ മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാനുള്ള മികച്ച മാർഗമാണ് ഇലക്ട്രിക് വാഹനങ്ങൾ.
  • റോഡിൽ വാഹനങ്ങൾ കുറവാണെങ്കിൽ മലിനീകരണം കുറയും, അതിനാൽ പൊതുഗതാഗതം ഉപയോഗിക്കുന്നത് മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ സഹായിക്കുന്നു.
  • വാഹനങ്ങൾ നന്നായി പരിപാലിക്കുന്നതും ശുദ്ധമായ ഇന്ധനങ്ങൾ ഉപയോഗിക്കുന്നതും അന്തരീക്ഷ മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ സഹായിക്കും.

Question 17.
നമ്മുടെ രാജ്യത്ത് വായുമലിനീകരണം എങ്ങനെയെല്ലാം സംഭവിക്കുന്നുവെന്ന് താഴെക്കൊ ടുത്തിരിക്കുന്ന പൈഡയഗ്രം വിശകലനം ചെയ്ത് കണ്ടെത്തൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 7
ഏതെല്ലാം രീതികളിലാണ് വായുമലിനീകരണം സംഭവിക്കുന്നത്? നമാക്കി നിങ്ങളുടെ കണ്ടെത്തലുകൾ ഉൾപ്പെടുത്തി ഒരു കുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
നിർമ്മാണ പ്രവർത്തനങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള പൊടിയാണ് അന്തരീക്ഷ മലിനീകരണത്തിന്റെ ഏറ്റവും വലിയ ഉറവിടം. മാലിന്യങ്ങൾ കത്തിക്കുന്നത് 17%, വാഹനങ്ങൾ 14%, ഡീസൽ ജനറേറ്ററുകൾ 9%, വ്യവസായങ്ങൾ 8%, ‘ഗാർഹിക പാചകം 7% എന്നിവ വായു മലിനീകരണത്തിന് സംഭാവന ചെയ്യുന്നു. നിർമ്മാണ പ്രവർത്തനങ്ങൾ, കത്തുന്ന മാലിന്യങ്ങൾ, വാഹനങ്ങളുടെ പുറന്തള്ളൽ എന്നിവയാണ് ഇന്ത്യയിലെ വായു മലിനീകരണത്തിന്റെ പ്രധാന കാരണങ്ങൾ എന്ന് പൈഡയഗ്രത്തിൽ നിന്ന് വ്യക്തമാണ്. വാഹനങ്ങളിൾ ഫോസിൽ ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തിക്കുന്നത്, കാർബൺ മോണോ ക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഓക്സൈഡ് തുടങ്ങിയ ദോഷകരമായ വാതകങ്ങൾ ഉൽപ്പാദിപ്പിക്കുന്നു.

Question 18.
വായുമലിനീകരണത്തിന്റെ കാരണങ്ങളും അവയ്ക്കുള്ള പരിഹാരമാർഗങ്ങളും ഉൾപ്പെടുത്തി ക്ലാസിൽ ഒരു സെമിനാർ സംഘടിപ്പിക്കൂ.
Answer:
വ്യവസായശാലകളിൽ നിന്നുള്ള പുറന്തള്ളലുകൾ, വാഹനങ്ങളുടെ പുറന്തള്ളലുകൾ, നിർമ്മാണ പ്രവർത്തനങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള പൊടി എന്നിവയാണ് വായുമലിനീകരണത്തിന്റെ പ്രധാന കാരണങ്ങൾ. ഫാക്ടറികൾ സൾഫർ ഡൈഓക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഓക്സൈഡ്, കണികാവസ്തുക്കൾ തുട ങ്ങിയ ദോഷകരമായ വാതകങ്ങൾ പുറത്തുവിടുന്നു. ഫോസിൽ ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തിക്കുന്ന വാഹനങ്ങൾ കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്നു. മാലിന്യം കത്തിക്കുന്നതും, അഗ്നിപർവ്വത സ്ഫോടനങ്ങളും കാട്ടുതീയും പോലുള്ള പ്രകൃതി സംഭവങ്ങളും മലിനീകരണം വർദ്ധിപ്പിക്കുന്നു. അതേസമയം വനനശീകരണം വനങ്ങളുടെ കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ് ആഗിരണം ചെയ്യാനുള്ള കഴിവ് കുറയ്ക്കുന്നു.

പരിഹാരമാർഗങ്ങൾ:
പൊതുഗതാഗതം ഉപയോഗിക്കുന്നത്, ഇലക്ട്രിക് വാഹനങ്ങളിലേക്ക് മാറുന്നത് എന്നിവയിലൂടെ നമുക്ക് വായുമലിനീകരണം കുറയ്ക്കാം. ഉപയോഗത്തിലില്ലാത്തപ്പോൾ വീട്ടുപകരണങ്ങൾ ഓഫ് ചെയ്തുകൊണ്ട് ഊർജ്ജം ലാഭിക്കാം. കൂടുതൽ മരങ്ങൾ നടുന്നത് കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ് ആഗിരണം ചെയ്യുന്നതിനാൽ വായുവിന്റെ ഗുണനിലവാരം മെച്ചപ്പെടുത്തുന്നു. ശരിയായ മാലിന്യ സംസ്കരണം, സൗരോർജ്ജം, കാറ്റ്, ജലവൈദ്യുതി തുടങ്ങിയ പുനരുപയോഗ ഊർജ സ്രോതസ്സുകളെ പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുന്നതു വഴിയും മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാം.

Question 19.
ഭൂമിയുടെ മൂന്നിൽ രണ്ട് ഭാഗവും ജലമാണെന്ന് അറിയാമല്ലോ. താഴെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്ന ചിത്രങ്ങൾ നിരീക്ഷിക്കൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 8
Answer:

  • ഭൂമിയിൽ ജലം ഏതൊക്കെ രൂപത്തിലാണ് കാണപ്പെടുന്നത്?
  • മഞ്ഞുപാളികൾ, ഹിമാനികൾ മുതലായവ
  • നീരാവി
  • മഞ്ഞ്, മഞ്ഞുമലകൾ
  • ശുദ്ധജലം, ഉപ്പുവെള്ളം, തണ്ണീർത്തടങ്ങൾ, മഴ.

ഭൂമിയിലെ ആകെ ജലത്തിന്റെ 97% വും സമുദ്രജലമാണ്. വെറും 3% മാത്രമാണ് ശുദ്ധജലം (ഉപ്പ് കലരാത്ത ജലം) ഉള്ളത്. ശുദ്ധജലത്തിന്റെ ഏകദേശം 69% വും മഞ്ഞു പാളികളായിട്ടാണ് കാണുന്നത്. ഇതും നമുക്ക് ഉപയോഗിക്കാൻ കഴിയില്ല. 30% ഭൂഗർഭജലമാണ്. ആകെ ശുദ്ധജലത്തിന്റെ 0.3% മാത്രമാണ് നമ്മുടെ കായലുകളിലും നദികളിലും കുളങ്ങളിലും ഉൾപ്പെടെ എല്ലാ ജലാശയങ്ങളിലുമായി ഉള്ളത്.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 9

Question 20.
ജലാശയങ്ങൾ എങ്ങനെയൊക്കെയാണ് മലിനീകരിക്കപ്പെടുന്നത്?
Answer:

  • പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യങ്ങൾ വലിച്ചെറിയൽ
  • രാസവസ്തുക്കൾ ഒഴുകിയെത്തൽ
  • ഫാക്ടറികൾ ഹാനികരമായ രാസവസ്തുക്കളും വിഷ മാലിന്യങ്ങളും നേരിട്ട് നദികളിലേക്കും തടാകങ്ങളിലേക്കും തള്ളുന്നു.
  • വീടുകളിൽ നിന്നുള്ള മലിനജലം.

Question 21.
പായലും ആൽഗകളും നിറഞ്ഞ് മലിനമായ ഒരു ജലാശയത്തിന്റെ ചിത്രമാണ് താഴെക്കൊ ടുത്തിരിക്കുന്നത്.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 10
എന്താണ് ജലാശയത്തിന്റെ ഈ അവസ്ഥയ്ക്ക് കാരണം? താഴെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്ന കുറിപ്പ് വായിച്ച് ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തൂ.
Answer:
യൂട്രോഫിക്കേഷൻ.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 22.
താഴെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്ന ചിത്രങ്ങൾ വിശകലനം ചെയ്തും നിങ്ങളുടെ ചുറ്റുപാടുകൾ നിരീക്ഷിച്ചും ജലമലിനീകരണത്തിന് കാരണമാകുന്ന സന്ദർഭങ്ങൾ കണ്ടെത്തി ശാസ്ത്രപു സ്തകത്തിൽ എഴുതൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 11
Answer:
രാസകീടനാശിനികളുടെ അമിതോപയോഗം.
മലിനജലം ഓടകളിലേക്ക് ഒഴുക്കിവിടൽ.
അറവുശാലകളിലെ മാലിന്യം മണ്ണിലും ജലാശയങ്ങളിലും നിക്ഷേപിക്കുന്നത്.
വ്യവസായശാലകളിലെ മാലിന്യങ്ങൾ ജലാശയങ്ങളിലേക്ക് ഒഴുക്കി വിടുന്നത്.
ശുദ്ധീകരിക്കാത്ത മലിനജലം ജലസ്രോതസ്സുകളിലേക്ക് പുറന്തള്ളുന്നു.
മാലിന്യം, പ്ലാസ്റ്റിക്, ഗാർഹിക മാലിന്യങ്ങൾ എന്നിവ നേരിട്ട് ജലാശയങ്ങളിലേക്ക് വലിച്ചെറിയുന്നു.

Question 23.
ജലമലിനീകരണവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട സന്ദർഭങ്ങൾ ലിസ്റ്റ് ചെയ്തല്ലോ. ഇവയുടെ പ്രത്യാ ഘാതങ്ങൾ ചർച്ചചെയ്ത് ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ എഴുതൂ.
Answer:
കോളറ, ടൈഫോയ്ഡ്, ഡിസന്ററി, ഹെപ്പറ്റൈറ്റിസ് തുടങ്ങിയ രോഗങ്ങൾക്ക് കാരണമാകുന്ന ബാക്ടീരിയ, വൈറസുകൾ, തുടങ്ങിയ ഹാനികരമായ അണുക്കൾ മലിനമായ വെള്ളത്തിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്നു.

വിഷ രാസവസ്തുക്കൾ, മലിനജലം, പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യങ്ങൾ എന്നിവ മത്സ്യങ്ങളെയും മറ്റ് ജലജീവികളെയും ദോഷകരമായി ബാധിക്കുന്നു. മൈക്രോപ്ലാസ്റ്റിക്, ഘന-ലോഹങ്ങൾ തുടങ്ങിയ മലിന വസ്തുക്കൾ അവരുടെ ശരീരത്തിൽ അടിഞ്ഞുകൂടും.

ഫാക്ടറികൾ, കൃഷിയിടങ്ങൾ എന്നിവിടങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള രാസവസ്തുക്കൾ ഭൂഗർഭജലത്തെ മലിനമാക്കുന്നു.

Question 24.
എല്ലാ രീതിയിലുമുള്ള മലിനീകരണങ്ങളിൽ നിന്നും ജലസ്രോതസ്സുകളെ സംരക്ഷിക്കേണ്ടത് നമ്മുടെ കടമയാണ്. ജലസ്രോതസ്സുകളെ മാലിന്യമുക്തമാക്കാൻ എന്തൊക്കെ നടപടികൾ സ്വീകരിക്കാം? ചർച്ചചെയ്യൂ.
Answer:
സാമഗ്രികൾ പുനരുപയോഗം ചെയ്യുക, പ്ലാസ്റ്റിക് ഉപയോഗം കുറയ്ക്കുക എന്നിവ മാലിന്യത്തിന്റെ അളവ് കുറയ്ക്കാൻ സഹായിക്കും.
മലിനജല സംസ്കരണ പ്ലാന്റുകൾ സ്ഥാപിച്ച് വ്യാവസായിക മാലിന്യങ്ങൾ കൈകാര്യം ചെയ്യുക. ജൈവവളങ്ങളുടെയും പ്രകൃതിദത്ത കീടനിയന്ത്രണ മാർഗ്ഗങ്ങളുടെയും ഉപയോഗം പ്രോത്സാഹിപ്പി ക്കുക. കാർഷികമേഖലയിൽ രാസവസ്തുക്കളുടെ നിയന്ത്രണം കൊണ്ടുവരുക.

Question 25.
ജലസ്രോതസ്സുകളിൽ ഏറ്റവും പ്രധാനപ്പെട്ട ഒന്നാണല്ലോ കുടിവെള്ളസ്രോതസ്സുകൾ. നിങ്ങളുടെ വിദ്യാലയത്തിലെ കുടിവെള്ളസ്രോതസ്സുകൾ ഏതൊക്കെയാണ്?
Answer:
പൈപ്പ് വെള്ളം, കിണർ വെള്ളം, കുപ്പിവെള്ളം, ഭൂഗർഭജലം മുതലായവ.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 26.
കുടിവെള്ളത്തിനുണ്ടായിരിക്കേണ്ട ഗുണങ്ങൾ എന്തെല്ലാം? താഴെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്ന പ്രസ്താവനകളിൽ കുടിവെള്ളത്തിന് ഉണ്ടായിരിക്കേണ്ട ഗുണങ്ങൾക്ക് നേരെ ടിക് (✔) അടയാളം രേഖപ്പെടുത്തുക.
Answer:
✔ തെളിഞ്ഞ ജലം.
✔ നിറവും മണവും ഇല്ലാതിരിക്കുക.
✔ രോഗാണുക്കൾ ഇല്ലാതിരിക്കുക.
✔ അപകടകാരികളായ രാസവസ്തുക്കൾ ഇല്ലാതിരിക്കുക.
✔ ആവശ്യത്തിനുള്ള ധാതുലവണങ്ങൾ ഉണ്ടായിരിക്കുക.
X ഉപ്പുരസം ഉണ്ടായിരിക്കുക.
✔ ആസിഡ്ഗുണമോ ബേസ്ഗുണമോ ഇല്ലാതിരിക്കുക.

Question 27.
ജലത്തിന്റെ നിറം, മണം എന്നിവ എങ്ങനെ നിരീക്ഷിക്കാം?
Answer:
നിറം നിരീക്ഷിക്കാൻ: ജലത്തിന്റെ നിറം പരിശോധിക്കാൻ ജലം ഒരു സുതാര്യമായ കുപ്പിയിൽ എടുത്ത് വെളിച്ചത്തിന്റെ നേർക്കുനോക്കുക. ശുദ്ധജലത്തിന് നിറമില്ല. ജലത്തിന്റെ നിറം മാറിയാൽ, അത് മാലിന്യങ്ങളോ മറ്റോ കലർന്നതിന്റെ സൂചനയായിരിക്കാം.
വെള്ളത്തിന്റെ മണം പരിശോധിക്കാൻ, വൃത്തിയുള്ള ഗ്ലാസ് പാത്രവും പഞ്ഞിയും ഉപയോഗിക്കുക. കണ്ടെയ്നറിൽ വെള്ളം ഒഴിക്കുക, പഞ്ഞി കൊണ്ട് മൂടുക, സൗമ്യമായി ചുഴറ്റുക. എന്നിട്ടു പഞ്ഞിയുടെ മണം പരിശോധിക്കുക. കുടിവെള്ളത്തിന് മണം ഉണ്ടാകരുത്. വിചിത്രമായ ഗന്ധമുണ്ടെങ്കിൽ, അതിൽ മാലിന്യങ്ങൾ ഉണ്ടാകാം.

Question 28.
ഫിൽറ്റർ പേപ്പർ, ഹാൻഡ് ലെൻസ് എന്നിവ ഉപയോഗിച്ച് കുടിവെള്ളത്തിന്റെ ഏതെല്ലാം പ്രത്യേകതകൾ കണ്ടെത്താൻ കഴിയും?
Answer:
വെള്ളത്തിൽ ലയിക്കാത്ത മാലിന്യങ്ങളുടെ സാന്നിധ്യം തിരിച്ചറിയാൻ ഫിൽറ്റർ പേപ്പർ ഉപയോ ഗിക്കാം. ചെറിയ അവശിഷ്ടങ്ങൾ, പൊടിപടലങ്ങൾ അല്ലെങ്കിൽ ഓർഗാനിക് വസ്തുക്കൾ പോലുള്ള മാലിന്യങ്ങളുടെ വലുപ്പവും തരവും തിരിച്ചറിയാൻ ഹാൻഡ് ലെൻസ് നിങ്ങളെ സഹായിക്കുന്നു.

Question 29.
സാർവികസൂചകം ഉപയോഗിച്ച് ജലത്തിന് ആസിഡ് സ്വഭാവമോ ബേസിക സ്വഭാവമോ ഉണ്ടോ എന്ന് കണ്ടെത്താൻ കഴിയില്ലേ? നിങ്ങൾ കൊണ്ടുവന്ന കുടിവെള്ള സാമ്പിളുകൾ പരിശോ ധിക്കൂ. വിവരങ്ങൾ ശേഖരിച്ചു പട്ടികപ്പെടുത്തൂ. അവ വിശകലനം ചെയ്ത് പരിശോധനാ ഫലങ്ങൾ ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ എഴുതി ക്ലാസ്സിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
അതെ, വെള്ളത്തിന് ആസിഡ് സ്വഭാവമാണോ ബേസിക സ്വഭാവമാണോ എന്ന് നിർണ്ണയിക്കാൻ നമുക്ക് ഒരു സാർവിക സൂചകം ഉപയോഗിക്കാം. സാർവികസൂചകം ജല സാമ്പിളിന്റെ pH-നെ അടിസ്ഥാനമാക്കി നിറം മാറും.
വിവിധ സ്രോതസ്സുകളിൽ നിന്ന് കുടിവെള്ള സാമ്പിളുകൾ ശേഖരിക്കുക (ഉദാ. പൈപ്പ് വെള്ളം, കുപ്പിവെള്ളം, മഴവെള്ളം, കിണർ വെള്ളം). ഓരോ ജല സാമ്പിളിലും സാർവിക സൂചകത്തിന്റെ ഏതാനും തുള്ളി ചേർക്കുക.

സ്രോതസ്സുകൾ സാർവിക സൂചകത്തിന്റെ നിറം pHമൂല്യം ആസിഡ് സ്വഭാവമോ/ബേസിക സ്വഭാവമോ/നിർവീര്യം
പൈപ്പ് വെള്ളം പച്ച 7 നിർവീര്യം
കുപ്പിവെള്ളം പച്ചകലർന്ന നീല 7.5 ചെറുതായി ബേസിക സ്വഭാവം
കിണർ വെള്ളം പച്ച 7 നിർവീര്യം
മഴവെള്ളം മഞ്ഞകലർന്ന പച്ച 6.5 ചെറുതായി ആസിഡ് സ്വഭാവം

Question 30.
കുടിവെള്ളത്തിൽ മാലിന്യങ്ങൾ കലർന്നാൽ ശുദ്ധീകരിക്കുന്നതിനുള്ള ഏതൊക്ക മാർഗങ്ങൾ നിങ്ങൾക്കറിയാം? ലിസ്റ്റ് ചെയ്യൂ.
Answer:
• അരിക്കൽ
തിളപ്പിക്കൽ
കുടിവെള്ളം ശുദ്ധീകരിക്കുന്നതിനുള്ള ചില മാർഗങ്ങളും അവയുടെ മേന്മകളും പരിമിതികളും താഴെ ക്കൊടുത്തിരിക്കുന്നു.

തിളപ്പിക്കൽ കുറഞ്ഞത് ഒരുമിനിറ്റ് നേരമെങ്കിലും തിളപ്പിച്ചാൽ ജലത്തിലെ സൂക്ഷ്മജീവികൾ നശിക്കും. എന്നാൽ ജലത്തിൽ അലിഞ്ഞുചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ നില നിൽക്കും.
അരിക്കൽ ജലത്തിലുള്ള അലേയമാലിന്യങ്ങളെ അരിപ്പകൾ ഉപയോഗിച്ച് വേർതിരിക്കുന്നു. എന്നാൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾ, ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ എന്നിവ നീക്കം ചെയ്യപ്പെടുന്നില്ല.
അടിയിക്കൽ ജലത്തിലുള്ള അലേയമാലിന്യങ്ങളെ അടിയാൻ അനുവദിക്കുന്നു. മുകളിൽ തെളിയുന്ന ജലത്തെ വേർതിരിച്ച് ഉപയോഗിക്കാം. സൂക്ഷ്മജീവികൾ, ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ എന്നിവയെ ഈ രീതി ഉപയോഗിച്ച് പൂർണമായി മാറ്റാൻ കഴിയില്ല.
ക്ലോറിനേഷൻ ശരിയായ അളവിൽ ബ്ലീച്ചിങ് പൗഡർ ചേർത്താൽ ജലത്തിലെ സൂക്ഷ്മജീവികൾ നശിക്കും. എന്നാൽ ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങളെ മാറ്റാൻ കഴിയില്ല.
പൂർണമായി ജലം തിളപ്പിച്ച് നീരാവിയാക്കുകയും അതിനെ തണുപ്പിച്ച് ശുദ്ധജലം ഡിസ്റ്റിലേഷൻ ശേഖരിക്കുകയും ചെയ്യുന്ന മാർഗമാണിത്. ഇങ്ങനെ ശേഖരിക്കുന്ന ജലത്തിൽ അലിഞ്ഞുചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ ഉണ്ടാകില്ല.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 31.
കുടിവെള്ളം ശുദ്ധീകരിക്കുന്നതിനുള്ള മറ്റു മാർഗങ്ങൾ അന്വേഷിക്കൂ. ശാസ്ത്ര പുസ്തക- ത്തിൽ രേഖപ്പെടുത്തൂ.
Answer:
സെറാമിക് ഫിൽട്ടറേഷൻ:- സുഷിരങ്ങളുള്ള സെറാമിക് ഫിൽട്ടറുകളിലൂടെ വെള്ളം കടന്നുപോകുന്നു,
ഇത് ബാക്ടീരിയകളെയും അവശിഷ്ടങ്ങളെയും ഇല്ലാതാക്കുന്നു.
അയോഡിൻ:- അയോഡിൻ ഗുളികകളോ ലായനികളോ ജലത്തെ അണുവിമുക്തമാക്കാൻ ചേർക്കുന്നു. ബയോസാൻഡ് ഫിൽട്ടർ:- മണലിന്റെയും ചരലിന്റെയും പാളികളിലൂടെ വെള്ളം കടന്നുപോകുന്ന മണൽ അടിസ്ഥാനമാക്കിയുള്ള ഫിൽട്ടറേഷൻ സംവിധാനം.

Question 32.
ചുവടെ നൽകിയിരിക്കുന്ന പത്രവാർത്തയുടെ തലക്കെട്ടും ചിത്രവും നിരീക്ഷിക്കൂ. പത്രവാർത്തയിൽ എന്തൊക്കെ കാര്യങ്ങളെക്കുറിച്ചാണ് പരാമർശിക്കുന്നത്? നമ്മുടെ സമൂഹത്തിലെ ചിലരുടെ ഇത്തരം ശീലങ്ങൾ എങ്ങനെയാണ് പരിസ്ഥിതിയെ ബാധിക്കുന്നത്? നിങ്ങളുടെ കണ്ടെത്തലുകൾ ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ എഴുതൂ. ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 12
Answer:
അനധികൃതമായി മാലിന്യം തള്ളുന്നതാണ് ചിത്രം സൂചിപ്പിക്കുന്നത്. ഈ പ്രദേശത്ത് മാലിന്യം തള്ളുന്നത് നിയമപ്രകാരം ശിക്ഷാർഹമാണെന്ന് ഒരു അടയാളം സൂചിപ്പിക്കുന്നു. അനധികൃതമായി മാലിന്യം തള്ളുന്നവരെ കുറിച്ച് വിവരം നൽകുന്നവർക്ക് 2500 രൂപ പാരിതോഷികവും വാഗ്ദാനം ചെയ്യുന്നു.
അനിയന്ത്രിതമായി മാലിന്യം തള്ളുന്നത് ഭൂഗർഭജലവും സമീപത്തെ ജലാശയങ്ങളും ദോഷകരമായ രാസവസ്തുക്കളാൽ മലിനമാകാൻ ഇടയാക്കും. മാലിന്യങ്ങൾ കുമിഞ്ഞുകൂടുന്നത് ദുർഗന്ധത്തിനും അന്തരീക്ഷ മലിനീകരണത്തിനും കാലാവസ്ഥാ വ്യതിയാനത്തിനും കാരണമാകുന്നു. കെട്ടിക്കിട ക്കുന്ന മാലിന്യം കീടങ്ങൾ, എലി, കൊതുകുകൾ എന്നിവയെ ആകർഷിക്കും, ഇത് മലേറിയ, കോളറ, ഛർദ്ദി തുടങ്ങിയ രോഗങ്ങളുടെ വ്യാപനത്തിലേക്ക് നയിക്കുന്നു.

Question 33.
വീടുകളിൽ ഉണ്ടാകുന്ന മാലിന്യങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്? അവയുടെ ഒരു പട്ടിക തയ്യാറാക്കൂ.
Answer:

  • പഴത്തൊലി
  • പച്ചക്കറി മാലിന്യങ്ങൾ
  • പ്ലാസ്റ്റിക് കവറുകൾ
  • ഗ്ലാസ്സ് കുപ്പികൾ
  • കാർഡ്ബോർഡ്
  • പഴയ ബാറ്ററികൾ
  • ദിനപത്രങ്ങൾ
  • ലോഹങ്ങൾ

സൂക്ഷ്മജീവികളുടെ പ്രവർത്തനഫലമായി വിഘടിച്ച് മണ്ണിൽ അലിഞ്ഞുചേരുന്ന മാലിന്യങ്ങളാണ് ജൈവ മാലിന്യങ്ങൾ. പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യങ്ങൾ, ചില്ലുകഷണങ്ങൾ, ലോഹങ്ങൾ, ഇലക്ട്രോണിക് മാലിന്യങ്ങൾ, തെർമോകോൾ, തുടങ്ങിയവയെ വിഘടിപ്പിക്കാൻ മണ്ണിലെ സൂക്ഷ്മജീവികൾക്ക് കഴിയില്ല. ഇവയാണ് അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ.

Question 34.
മാലിന്യങ്ങളെ ജൈവമാലിന്യങ്ങൾ, അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ എന്നിങ്ങനെ തരംതിരിച്ച് പട്ടിക പ്പെടുത്തൂ. ഇവയിൽ ഏതു തരം മാലിന്യങ്ങളാണ് മണ്ണ് മലിനീകരണത്തിന് കാരണമാകുന്നത്? ചർച്ചചെയ്യൂ.
Answer:

ജൈവമാലിന്യങ്ങൾ അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ
  • പഴത്തൊലി
  • പച്ചക്കറി മാലിന്യങ്ങൾ
  • പേപ്പറുകൾ
  • പ്ലാസ്റ്റിക് കവറുകൾ
  • ചില്ലു കുപ്പികൾ
  • ലോഹങ്ങൾ
  • ബാറ്ററികൾ

ഇവയിൽ അജൈവമാലിന്യങ്ങളാണ് മണ്ണ് മലിനീകരണത്തിന് കാരണമാകുന്നത്. പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ, കീടനാശിനികൾ, രാസവസ്തുക്കൾ തുടങ്ങിയ അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ മണ്ണിനെ മലിനീകരിക്കുന്നു. സി.എഫ് ലാമ്പുകൾ, കംപ്യൂട്ടർ, ഇലക്ട്രോണിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ എന്നിവയിൽ അടങ്ങി യിട്ടുള്ള മെർക്കുറി, കാഡ്മിയം പോലുള്ള ലോഹങ്ങളും മണ്ണിന്റെ മലിനീകരണത്തിനു കാരണമാകുന്നുണ്ട്.

Question 35.
വീടുകളിൽ ഉണ്ടാകുന്ന ചില മാലിന്യങ്ങളാണ് താഴെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്നത്. ബൾബുകൾ, ഭക്ഷണാവശിഷ്ടങ്ങൾ, സി.എഫ്. ലാമ്പുകൾ, കടലാസ്, പേപ്പർകപ്പ്, ചെരിപ്പുകൾ, ബാഗുകൾ, തുണികൾ, തുണികൾ, കീടനാശിനിയുടെ പാത്രം, പെയിന്റ് പാത്രം, പ്ലാസ്റ്റിക്ബാഗ്, പച്ചക്കറിമാലിന്യം, കാർഡ്ബോർഡ് പാക്കിംഗ്, പ്ലാസ്റ്റിക് കപ്പ്, മൊബൈൽ ഫോൺ ബാറ്ററി, പ്ലാസ്റ്റിക് കുപ്പികൾ, സ്ഫടികക്കുപ്പികൾ, ഒഴിഞ്ഞ ടൂത്ത് പേസ്റ്റ് ട്യൂബ്, മത്സ്യമാംസാവശിഷ്ടങ്ങൾ. ഇവയെ ചിത്രത്തിൽ നല്കിയിട്ടുള്ള അനുയോജ്യമായ ബിന്നുകളിൽ നിക്ഷേപിക്കാൻ സഹായകമായ രീതിയിൽ തരംതിരിച്ച് ഒരു പട്ടിക തയ്യാറാക്കൂ.
Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer Img 13
Answer:

ജൈവമാലിന്യങ്ങൾ അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ അപകടകരമായ മാലിനും
കടലാസ്
പേപ്പർകപ്പ്
പച്ചക്കറിമാലിന്യം
കാർഡ്ബോർഡ്
പാക്കിംഗ്
മത്സ്യമാംസാവശിഷ്ടങ്ങൾ
ബൾബുകൾ
ചെരിപ്പുകൾ
ബാഗുകൾ
തുണികൾ
പ്ലാസ്റ്റിക്ബാഗ്
പ്ലാസ്റ്റിക്കപ്പ്
പ്ലാസ്റ്റിക് കുപ്പികൾ
സ്ഫടികക്കുപ്പികൾ
ഒഴിഞ്ഞ ടൂത്ത് പേസ്റ്റ്
ട്യൂബ്
സി.എഫ്. ലാമ്പുകൾ
കീടനാശിനിയുടെ പാത്രം
പെയിന്റ് പാത്രം
മൊബൈൽ ഫോൺ
ബാറ്ററി

Question 36.
ഉറവിടത്തിൽത്തന്നെ മാലിന്യം ഇങ്ങനെ തരം തിരിക്കുന്നത് കൊണ്ടുള്ള മെച്ചം എന്താണ്?
Answer:

  • വേർതിരിച്ച മാലിന്യങ്ങൾ ശരിയായ മാലിന്യസംസ്കരണ പ്ളാന്റുകളിലേക്ക് എത്തിക്കാൻ സാധി ക്കുന്നു.
  • പ്ലാസ്റ്റിക്, ലോഹം, കടലാസ്, ഗ്ലാസ് എന്നിവയുടെ സാമഗ്രികൾ പുനരുപയോഗം ചെയ്യുന്നു.

Question 37.
നിങ്ങൾ തരംതിരിച്ച മാലിന്യങ്ങളിൽ ചിലത് ജൈവവളം നിർമ്മിക്കുന്നതിന് ഉപയോഗിക്കാൻ കഴിയും? അവ ഏതൊക്കെയാണ്?
Answer:
ജൈവമാലിന്യങ്ങളായ ഭക്ഷണാവശിഷ്ടങ്ങൾ, കടലാസ്, പേപ്പർകപ്പ്, പച്ചക്കറിമാലിന്യം മുതലായവ. ജൈവമാലിന്യങ്ങളെ സൂക്ഷ്മാണുക്കളുടെ സഹായത്തോടെ ചെറു രാസസംയുക്തങ്ങളായി വിഘടിപ്പി ക്കാൻ കഴിയും. ഇവ ജീർണ്ണിച്ചുണ്ടാകുന്ന നൈട്രേറ്റ്, ഫോസ്ഫേറ്റ്, സൾഫേറ്റ് എന്നിവ സസ്യങ്ങളുടെ വളർച്ചയ്ക്ക് സഹായകമാണ്. അതിനാൽ ഇവയെ വളമായി ഉപയോഗിക്കാൻ കഴിയുന്നു. ജൈവമാലിന്യങ്ങൾ ശരിയായ മാർഗങ്ങളിലൂടെ സംസ്കരിച്ചാൽ മാത്രമേ അവ ജൈവവളമായി മാറുക യുള്ളൂ. ഗാർഹികതലത്തിൽ ജൈവമാലിന്യ സംസ്കരണത്തിന് പ്രധാനമായും മൂന്നു രീതികളാണ് ഉള്ളത്.

  • മണ്ണിര കമ്പോസ്റ്റിങ്
  • വായുസമ്പർക്ക കമ്പോസ്റ്റിങ്
  • ജൈവവാതക (Biogas) നിർമ്മാണം

Question 38.
ബയോകമ്പോസ്റ്റർ ബിന്നിന്റെ പ്രവർത്തനരീതി അന്വേഷിച്ചു മനസ്സിലാക്കൂ.
Answer:
എല്ലാ ജൈവമാലിന്യങ്ങളും ഒരു ബയോകമ്പോസ്റ്റർ ബിന്നിലേക്ക് ചേർക്കുക. ഒന്നിലധികം നിരക ളിലൂടെ വായു പ്രവഹിച്ചുകൊണ്ടാണ് ബയോകമ്പോസ്റ്റർ ബിൻ പ്രവർത്തിക്കുന്നത്. ബിന്നിലെ സൂക്ഷ്മാണുക്കൾ ഓക്സിജന്റെയും ചൂടിന്റെയും സഹായത്തോടെ ഈ മാലിന്യങ്ങളെ വിഘടിപ്പിച്ച് കാലക്രമേണ മാലിന്യങ്ങൾ കമ്പോസ്റ്റായി മാറുന്നു, ഇത് പൂന്തോട്ട പരിപാലനത്തിന് ഉപയോഗിക്കുന്ന പോഷക സമ്പുഷ്ടമായ വസ്തുവാണ്.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 39.
ബയോഗ്യാസ് പ്ലാന്റ് പ്ലാന്റ് സന്ദർശിച്ച് അതിന്റെ പ്രവർത്തനരീതിയെക്കുറിച്ച് മനസ്സിലാക്കൂ. ശാസ്ത്രപുസ്തകത്തിൽ കുറിക്കൂ.
Answer:
ഡൈജസ്റ്റർ എന്ന് സീൽ ചെയ്ത പാത്രത്തിൽ ജൈവ മാലിന്യങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ചാണ് ഒരു ബയോഗ്യാസ് പ്ലാന്റ് പ്രവർത്തിക്കുന്നത്. അതിന്റെ ഉള്ളിൽ, ബാക്ടീരിയകൾ ഓക്സിജൻ ഇല്ലാതെ മാലിന്യങ്ങളെ വിഘടിപ്പിച്ച്, ബയോഗ്യാസ് (പ്രധാനമായും മീഥെയ്ൻ), ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്നു. ബയോഗ്യാസ് ഒരു പുനരുപയോഗ ഊർജ സ്രോതസ്സായി ഉപയോഗിക്കാം.

Question 40.
കടലാസും കടലാസ് നിർമ്മിത ഉൽപന്നങ്ങളും പുനഃചംക്രമണത്തിനു വിധേയമാക്കാൻ കഴിയും. എന്നാൽ അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ എല്ലാം ഒരുപോലെ സംസ്കരിക്കാൻ കഴിയുമോ?
Answer:
ഇല്ല. അജൈവമാലിന്യങ്ങളിൽ പ്ലാസ്റ്റിക്, ലോഹങ്ങൾ, ഗ്ലാസ്, ഇലക്ട്രോണിക് മാലിന്യങ്ങൾ തുടങ്ങിയ വസ്തുക്കളും ഉൾപ്പെടുന്നതുകൊണ്ട് ഓരോ തരവും വ്യത്യസ്തമായി കൈകാര്യം ചെയ്യേണ്ടതുണ്ട്.

Question 41.
കനം വളരെ കുറഞ്ഞ പ്ലാസ്റ്റിക് കവറുകളുടെ ഉൽപാദനവും വിതരണവും തടയുന്നതിന്റെ കാരണം എന്തായിരിക്കും?
Answer:
കനം വളരെ കുറഞ്ഞ പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൽപന്നങ്ങൾ പുനഃചംക്രമണത്തിനു വിധേയമാക്കാൻ കഴിയില്ല. അതുപോലെ ഉപേക്ഷിച്ച പ്ലാസ്റ്റിക് കവറുകൾ വളരെയധികം നാളുകൾ നശിക്കാതെ മണ്ണിൽ അവശേഷിക്കുകയും ചെയ്യുന്നു.

Question 42.
അജൈവമാലിന്യങ്ങൾ കുറയ്ക്കാൻ എന്തെല്ലാം നടപടികൾ സ്വീകരിക്കാൻ കഴിയും?
Answer:

  • ബാഗുകൾ, സ്ട്രോകൾ, കപ്പുകൾ എന്നിങ്ങനെ ഒറ്റത്തവണ ഉപയോഗിക്കാവുന്ന പ്ലാസ്റ്റിക് വസ്തുക്കൾക്ക് പകരം വീണ്ടും ഉപയോഗിക്കാവുന്ന ബാഗുകൾ, കുപ്പികൾ, പാത്രങ്ങൾ എന്നിവ ഉപയോഗിക്കുക.
  • പ്ലാസ്റ്റിക് രഹിത പാക്കേജിംഗ് പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുക.
  • പ്ലാസ്റ്റിക്കിനുപകരം മുള, തുണി പോലെയുള്ള പരിസ്ഥിതി സൗഹൃദ വസ്തുക്കളിലേക്ക് മാറുക.

Question 43.
ഹരിതകർമ്മസേനയുടെ പ്രവർത്തനങ്ങളെകുറിച്ച് കൂടുതൽ അന്വേഷിച്ച് ശാസ്ത്രപുസ്തക ത്തിൽ എഴുതൂ. പരിസ്ഥിതിമലിനീകരണം ഒഴിവാക്കാൻ പ്രാദേശികഭരണകൂടങ്ങൾ വിവിധ പ്രവർത്തനങ്ങൾ നടപ്പിലാക്കുന്നുണ്ട്. അത്തരം
അത്തരം പ്രവർത്തനങ്ങളെക്കുറിച്ച് വിവരങ്ങൾ ശേഖരിച്ച് റിപ്പോർട്ട് തയ്യാറാക്കി ക്ലാസ്സിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:
മാലിന്യശേഖരണം, മാലിന്യസംസ്കരണം, പരിസ്ഥിതി ശുചിത്വം, പരിസ്ഥിതി ബോധവത്കരണം എന്നിങ്ങനെയാണ് ഹരിതകർമ്മസേനയുടെ പ്രവർത്തനങ്ങൾ.
പ്രാദേശികഭരണകൂടങ്ങളുടെ പരിസ്ഥിതി സംരക്ഷണ പ്രവർത്തനങ്ങൾ: വൃക്ഷതൈകൾ നട്ടു വളർത്തൽ, ജലശുദ്ധീകരണ പദ്ധതി തുടങ്ങിയവ.

Question 44.
നിങ്ങളുടെ വിദ്യാലയത്തെ ഒരു ‘മാലിന്യമുക്ത ഹരിതവിദ്യാലയ’മാക്കി മാറ്റുന്നതിനുള്ള പ്രവർത്തനങ്ങൾ ക്ലാസിൽ ചർച്ചചെയ്യൂ.
Answer:

ലക്ഷ്യങ്ങൾ നടപ്പിലാക്കേണ്ട പ്രവർത്തനങ്ങൾ
ഉച്ചഭക്ഷണ മാലിന്യനിർമ്മാർജനം
  • ജൈവമാലിന്യം കമ്പോസ്റ്റിംഗിനായി പ്രത്യേകം ശേഖരിക്കുക.
  • ഭക്ഷണം ചെറിയ പൊതികളിലായി കൊണ്ടുവരാൻ വിദ്യാർത്ഥികളെ പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുക.
കടലാസ് മാലിന്യനിർമ്മാർജനം
  • പേപ്പർ മാലിന്യങ്ങൾക്കായി ബിന്നുകൾ ഉപയോഗിച്ച് പേപ്പർ പുനഃചം ക്രമണം ആരംഭിക്കുക.
  • പേപ്പർ ഉപയോഗം കുറയ്ക്കുന്നതിന് ഡിജിറ്റൽ ആശയവിനിമയം പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുക.
പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യനിർമ്മാർജനം
  • പുനരുപയോഗിക്കാവുന്ന കുപ്പികൾ, പാത്രങ്ങൾ, എന്നിവ പ്രോത്സാ ഹിപ്പിക്കുന്നതിലൂടെ ഒറ്റത്തവണ ഉപയോഗിക്കാവുന്ന പ്ലാസ്റ്റിക്കുകൾ കുറയ്ക്കുക.
  • പ്ലാസ്റ്റിക് വസ്തുക്കൾക്കായി പ്രത്യേകമായി ബിന്നുകൾ സജ്ജീകരി ക്കുക.
ജൈവവൈവിധ്യ ഉദ്യാനനിർമ്മാണം
  • ജൈവവൈവിധ്യ ഉദ്യാനം നിർമ്മിക്കുന്നതിന് സ്കൂളിൽ അനുയോജ്യ മായ സ്ഥലം കണ്ടെത്തുക.
  • പ്രാദേശിക ജൈവവൈവിധ്യം വർദ്ധിപ്പിക്കുന്നതിനായി നാടൻ ചെടി കളും മരങ്ങളും നട്ടുപിടിപ്പിക്കുക.

പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Class 7 Extra Questions and Answers

Question 1.
വായു മലിനീകരണത്തിന്റെ പ്രധാന ഘടകമാണ്
Answer:
കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ്.

Question 2.
മാലിന്യ നിർമാർജനത്തിന് വേണ്ടി നമുക്ക് എന്തുചെയ്യാൻ കഴിയും?
Answer:

  • മാലിന്യങ്ങൾ തരംതിരിക്കുകയും നീക്കംചെയ്യുകയും ചെയ്യുക.
  • ജൈവമാലിന്യങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ച് ജൈവവളങ്ങൾ നിർമ്മിക്കുക.
  • പ്ലാസ്റ്റിക്കിന്റെ ഉപയോഗം നിയന്ത്രിക്കുകയും അവയുടെ പുനരുപയോഗം നടത്തുകയും ചെയ്യുക. ഒരിക്കലും മാലിന്യങ്ങൾ വലിച്ചെറിയരുത്.
  • പുനരുൽപ്പാദിപ്പിക്കാൻ കഴിയുന്നവ പുനരുപയോഗിക്കുക.
  • പരിസ്ഥിതിയുടെ സംരക്ഷണവും പ്രഖ്യാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ട പ്രധാന നിയന്ത്രണങ്ങളും പാലിക്കുക.

Question 3.
വാഹനങ്ങളുടെ പുറന്തള്ളലിൽ നിന്നുള്ള കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് സൃഷ്ടിക്കുന്ന ആരോഗ്യപ്രശ്നങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:
ചെറിയ അളവിൽ കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് ശരീരത്തിൽ എത്തുമ്പോൾ തലവേദന, ക്ഷീണം, മങ്ങിയ കാഴ്ച, ഓർമ്മക്കുറവ് തുടങ്ങിയ പ്രശ്നങ്ങൾ ഉണ്ടാകുന്നു. വലിയ അളവിൽ കാർബൺ മോണോക്സൈഡ് ശ്വസിക്കുന്നത് മരണത്തിലേക്ക് നയിക്കുന്നു.

Question 4.
അന്തരീക്ഷവായുവിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ഘടകങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:
വായുവിൽ സ്വാഭാവികമായി കാണപ്പെടുന്ന മൂലകങ്ങളിൽ ഓക്സിജൻ, ഓക്സിജൻ, കാർബൺഡൈ ഓക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ തുടങ്ങിയവ ഉൾപ്പെടുന്നു.

Class 7 Basic Science Chapter 9 Notes Malayalam Medium പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Question Answer

Question 5.
എന്താണ് വായു മലിനീകരണം?
Answer:
അന്തരീക്ഷ വായുവിൽ പുക, വിഷവാതകങ്ങൾ, മറ്റ് രാസവസ്തുക്കൾ എന്നിവ കലരുന്നതാണ് വായു മലിനീകരണത്തിന് കാരണമാകുന്നത്. കാട്ടുതീയും അഗ്നിപർവ്വത സ്ഫോടനങ്ങളും ഭൂകമ്പങ്ങളും പോലുള്ള പ്രകൃതി പ്രതിഭാസങ്ങളും വായു മലിനീകരണത്തിന് കാരണമാകുന്നു. മനുഷ്യരുടെ വിവേചനരഹിതമായ പ്രവർത്തനങ്ങളാണ് വായു മലിനീകരണത്തിന് പ്രധാന കാരണം.

Question 6.
……………. ജൈവവസ്തുക്കളെ വിഘടിപ്പിക്കുകയും അങ്ങനെ മണ്ണിന്റെ ഫലഭൂയിഷ്ഠത മെച്ചപ്പെടുത്തുകയും ചെയ്യുന്നു.
Answer:
സൂക്ഷ്മജീവികൾ

Question 7.
ജലസ്രോതസ്സുകൾ മലിനമാക്കാതിരിക്കാൻ നമുക്ക് എന്തൊക്കെ ചെയ്യാൻ കഴിയും? നിങ്ങളുടെ പ്രദേശത്തെ ജലസ്രോതസ്സുകൾ മലിനീകരണരഹിതമായി നിലനിർത്താൻ ഒരു കർമപദ്ധതി തയ്യാറാക്കുക.
Answer:
i. ഫാക്ടറികളിൽ നിന്നും വ്യവസായശാലകളിൽ നിന്നുമുള്ള മലിനജലം നദി, കുളം മുതലായ വയിലേക്ക് ഒഴുകാൻ അനുവദിക്കരുത്.
ii. ജലസ്രോതസ്സുകൾക്ക് സമീപം വാഹനങ്ങൾ കഴുകുന്നത് ഒഴിവാക്കുക.
iii. ജലസ്രോതസ്സുകൾക്ക് സമീപം കന്നുകാലികളെ കുളിപ്പിക്കുന്നത് ഒഴിവാക്കുക.
iv. മനുഷ്യ വിസർജ്ജ്യം വെള്ളത്തിൽ കലരുന്ന സാഹചര്യങ്ങൾ ഒഴിവാക്കുക.

Question 8.
മണ്ണ് മലിനീകരണത്തിന്റെ ദോഷകരമായ ഫലങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
Answer:

  • മണ്ണിന്റെ സ്വാഭാവിക ഘടന നഷ്ടപെടുന്നു.
  • മണ്ണിന്റെ ജലം പിടിച്ചുനിർത്താനുള്ള ശേഷി കുറയുന്നു.
  • വിഷവസ്തുക്കൾ സസ്യങ്ങളിലും മൃഗങ്ങളിലും എത്തുന്നു.
  • ഭക്ഷണത്തിലൂടെ ഈ വിഷങ്ങൾ മനുഷ്യരിലേക്ക് എത്തുന്നു.

Question 9.
യൂട്രോഫിക്കേഷൻ എന്നാൽ എന്ത്?
Answer:
ജലാശയങ്ങളിൽ ആൽഗപോലുള്ള ജലസസ്യങ്ങളുടെ അമിതവളർച്ചയ്ക്ക് യൂട്രോഫിക്കേഷൻ എന്ന പ്രതിഭാസം കാരണമാകുന്നു. നൈട്രജൻ കലർന്ന രാസവളങ്ങളും മറ്റും ജലാശയങ്ങളിൽ ഒഴുകിയെത്തുമ്പോൾ അധിക പോഷകഘടകങ്ങളാണ് ജല സസ്യങ്ങളുടെ അമിത വളർച്ചയ്ക്ക് കാരണമാകുന്നത്. ഈ ജലസസ്യങ്ങൾ ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിരിക്കുന്ന ഓക്സിജൻ അമിതമായി ഉപയോഗിക്കുന്നു. ഇതുമൂലം ജലത്തിലെ മറ്റ് സസ്യങ്ങളും ജന്തുക്കളും ഓക്സിജൻ ലഭിക്കാതെ നശിക്കുകയും ജലാശയത്തിൽ നിലനിന്നിരുന്ന ആവാസവ്യവസ്ഥ തകിടംമറിയുകയും ചെയ്യുന്നു.

Question 10.
വാഹനങ്ങളുടെ വിഷപ്പുക മൂലമുണ്ടാകുന്ന വായു മലിനീകരണത്തിനുള്ള പരിഹാരം എന്താണ്?
Answer:
ഇലക്ട്രിക് വാഹനങ്ങൾ

Question 11.
ഏതെല്ലാം രാസവസ്തുക്കളാണ് ഓട്ടോമൊബൈൽ എൻജിനുകൾ പുറന്തള്ളുന്നത് ?
Answer:
പെട്രോൾ, ഡീസൽ തുടങ്ങിയ ഇന്ധനങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ച് ഓട്ടോമൊബൈൽ എഞ്ചിനുകൾ പ്രവർത്തി പ്പിക്കുമ്പോൾ സൾഫർ ഡൈഓക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഡൈഓക്സൈഡ്, കാർബൺ മോണോ ക്സൈഡ്, കണികാ പദാർഥങ്ങൾ എന്നിവ പുറത്തുവിടുന്നു.

Question 12.
പുക പരിശോധനയുടെ ഉദ്ദേശ്യം എന്താണ്?
Answer:
വാഹനങ്ങളുടെ പുകയിൽ അനുവദനീയമായ അളവിൽ ഹാനികരമായ രാസവസ്തുക്കൾ ഉണ്ടോ എന്ന് കണ്ടെത്താൻ പുക പരിശോധന നടത്തുന്നു. എഞ്ചിൻ തകരാർ, വാഹനങ്ങളുടെ പഴക്കം, ഇന്ധനത്തിലെ മാലിന്യങ്ങൾ എന്നിവ കാരണം വാഹനങ്ങളുടെ പുറന്തള്ളലിൽ കൂടുതൽ ദോഷകരമായ രാസവസ്തുക്കൾ അടങ്ങിയിട്ടുണ്ടോ എന്ന് പുക പരിശോധനയിലൂടെ കണ്ടെത്താൻ കഴിയും.

Question 13.
എന്തുകൊണ്ടാണ് പ്ലാസ്റ്റിക്കിന്റെ വർദ്ധിച്ച ഉപയോഗം തടയേണ്ടത് ആവശ്യമായി വരുന്നത്?
Answer:
വായു, ജലം, മണ്ണ് എന്നിവ മലിനമാക്കുന്ന, കേടുപാടുകൾ സംഭവിക്കാത്ത പദാർഥങ്ങളാണ് പ്ലാസ്റ്റിക്. ഇവ കത്തിക്കുന്നത് വിഷവാതകങ്ങൾ പുറന്തള്ളുകയും വായു മലിനീകരണത്തിനും ശാരീരിക അസ്വസ്ഥതകൾക്കും കാരണമാകുന്നു. പ്ലാസ്റ്റിക് മണ്ണിൽ നശിക്കുന്നില്ല, ഇത് ജലം മണ്ണിനടിയിലേക്ക് ഊഴ്ന്നിറങ്ങുന്നതും വേരുകളുടെ വളർച്ചയും തടയുന്നു. പ്ലാസ്റ്റിക് പാത്രങ്ങളിൽ കൊതുകുകൾ പെരുകുന്നു, കെട്ടിക്കിടക്കുന്ന വെള്ളം ജലജീവികളുടെ നാശത്തിലേക്ക് നയിക്കുന്നു. പ്ലാസ്റ്റിക് മാലിന്യങ്ങൾ സംസ്കരിക്കുന്നത് ഗുരുതരമായ പ്രശ്നമാണ്.

Question 14.
കുടിവെള്ളം ശുദ്ധീകരിക്കുന്നതിനുള്ള വിവിധ രീതികൾ വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
തിളപ്പിക്കൽ കുറഞ്ഞത് ഒരുമിനിറ്റ് നേരമെങ്കിലും തിളപ്പിച്ചാൽ ജലത്തിലെ സൂക്ഷ്മജീവികൾ നശിക്കും. എന്നാൽ ജലത്തിൽ അലിഞ്ഞുചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ നിലനിൽക്കും.
അരിക്കൽ ജലത്തിലുള്ള അലേയമാലിന്യങ്ങളെ അരിപ്പകൾ ഉപയോഗിച്ച് വേർതിരിക്കുന്നു. എന്നാൽ സൂക്ഷ്മജീവികൾ, ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ എന്നിവ നീക്കം ചെയ്യപ്പെടുന്നില്ല.

അടിയിക്കൽ – ജലത്തിലുള്ള അലേയമാലിന്യങ്ങളെ അടിയാൻ അനുവദിക്കുന്നു. മുകളിൽ തെളി യുന്ന ജലത്തെ വേർതിരിച്ച് ഉപയോഗിക്കാം. സൂക്ഷ്മജീവികൾ, ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ എന്നിവയെ ഈ രീതി ഉപയോഗിച്ച് പൂർണമായി മാറ്റാൻ കഴിയില്ല.

ക്ലോറിനേഷൻ – ശരിയായ അളവിൽ ബ്ലീച്ചിങ് പൗഡർ ചേർത്താൽ ജലത്തിലെ സൂക്ഷ്മജീവികൾ നശിക്കും. എന്നാൽ ജലത്തിൽ ലയിച്ചു ചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങളെ മാറ്റാൻ കഴിയില്ല.
ഡിസ്റ്റിലേഷൻ ജലം തിളപ്പിച്ച് നീരാവിയാക്കുകയും അതിനെ തണുപ്പിച്ച് ശുദ്ധജലം ശേഖരി ക്കുകയും ചെയ്യുന്ന മാർഗമാണിത്. ഇങ്ങനെ ശേഖരിക്കുന്ന ജലത്തിൽ അലിഞ്ഞുചേർന്നിട്ടുള്ള ഘടകങ്ങൾ ഉണ്ടാകില്ല.

പരിസ്ഥിതിയെ നോവിക്കാതെ Class 7 Notes

പ്ലാസ്റ്റിക് ഉൾപ്പെടെയുള്ള മാലിന്യങ്ങൾ കത്തിക്കുന്നതിലൂടെ ഉണ്ടാകുന്ന പുകയും കത്തിത്തീരാത്ത അവശിഷ്ടങ്ങളും വായു, മണ്ണ്, ജലം, ജീവജാലങ്ങൾ എന്നിവയെ പ്രതികൂലമായി ബാധിക്കുന്നു.

അന്തരീക്ഷ വായുവിൽ പുകയും വിഷവാതകങ്ങളും മറ്റ് രാസവസ്തുക്കളും കലരുന്നതാണ് വായു മലിനീകരണത്തിന് കാരണം.

അന്തരീക്ഷത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതലായി കാണപ്പെടുന്ന ഘടകമാണ് വിറക്, മണ്ണെണ്ണ, പാചകവാതകം തുടങ്ങിയ ഇന്ധനങ്ങൾ കത്തുമ്പോൾ വിവിധ രാസവസ്തുക്കൾ പുറന്തള്ളുന്നുണ്ട്. കാർബൺ ഡൈഓക്സൈഡ്, കാർബൺ മോണോക്സൈഡ്, നൈട്രജൻ ഡൈഓക്സൈഡ്, പദാർഥങ്ങളുടെ സൂക്ഷ്മകണികകൾ (Particulate matter) തുടങ്ങിയ രാസ വസ്തുക്കളാണ് പ്രധാനമായും പുറത്തുവരുന്നത്.

പെട്രോൾ, ഡീസൽ തുടങ്ങിയ ഇന്ധനങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ച് പ്രവർത്തിപ്പിക്കുന്നതും വായു മലിനീകരണം ഉണ്ടാക്കുന്നു.

വാഹനങ്ങളുടെ എഞ്ചിൻ
വാഹനങ്ങളുടെ പുകയിൽ അനുവദനീയമായതിൽ കൂടുതൽ ദോഷകരമായ രാസവസ്തുക്കൾ അടങ്ങിയിട്ടുണ്ടോ എന്ന് കണ്ടെത്തുന്നതിനാണ് പുകപരിശോധന നടത്തുന്നത്.

വാഹനങ്ങൾ മൂലമുള്ള വായുമലിനീകരണത്തിന് ഒരു പരിഹാരമാണ് ഇലക്ട്രിക് വാഹനങ്ങൾ. ജലാശയങ്ങളിൽ ആൽഗപോലുള്ള ജലസസ്യങ്ങളുടെ അമിതവളർച്ചയ്ക്ക് യൂട്രോഫിക്കേഷൻ എന്ന പ്രതിഭാസം കാരണമാകുന്നു.

നൈട്രജൻ കലർന്ന രാസവളങ്ങളും മറ്റും ഒഴുകിയെത്തുന്ന ജലാശയങ്ങളിലാണ് ഇത് സംഭവിക്കുന്നത്.

തിളപ്പിക്കൽ, അരിക്കൽ, അടിയിക്കൽ, ക്ലോറിനേഷൻ, ഡിസ്റ്റിലേഷൻ എന്നിങ്ങനെ വിവിധ സാങ്കേതിക വിദ്യകൾ ഉപയോഗിച്ച് കുടിവെള്ളം ശുദ്ധീകരിക്കാവുന്നതാണ്.

ഗാർഹികതലത്തിൽ ജൈവമാലിന്യ സംസ്കരണത്തിന് പ്രധാനമായും മൂന്നു രീതികളാണ് ഉള്ളത് മണ്ണിര കമ്പോസ്റ്റിങ്, വായുസമ്പർക്ക കമ്പോസ്റ്റിങ്, ജൈവവാതക നിർമ്മാണം.