Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Students can Download Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation Pdf, Kerala SSLC English Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Time: 2½ Hours
Maximum: 80 Scores

Instructions:

  • The first fifteen minutes is cool-off time. You may use the time to read the questions and plan the answers.
  • Read the questions carefully before answering.
  • Certain Sections of the questions have choices. Follow the instructions.

Questions 1 – 5: Read the extract from Adventures in a Banyan Tree and answer the questions that follow. Each question carries one score. (5 × 1 = 5)

In the spring, when the banyan tree was full of small red figs, birds of all kinds would flock into its branches, the red-bottomed bulbul, cheerful and greedy; gossiping rosy pastors, and parrots and crows, squabbling with each other all the time. During the fig season, the banyan tree was the noisiest place on the road.

Halfway up the tree I had built a small platform on which I would often spend the afternoons when it wasn’t too hot. I could read there, propping myself up against the bole of the tree with cushions taken from the drawing room. Treasure Island, Huckleberry Finn. The Mowgli stories, and the Novels of Edgar Rice Burroughs and Louisa May Alcott made up my bag of very mixed reading.

Question 1.
When would birds flock into the branches of the banyan tree?
Answer:
Birds would flock into the branches of the’ banyan tree in the spring, when it was full of small red figs.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 2.
A word in the passage means ‘noisy quarrel’. Identify the word.
Answer:
Squabbling

Question 3.
What did the boy do while sitting on the platform on the banyan tree?
Answer:
He spent the afternoons, when it was not too hot, reading different kinds of books.

Question 4.
How did the banyan tree become the noisiest place?
Answer:
The banyan tree became the noisiest place because different kinds of birds came to the tree to eat its small red figs.

Question 5.
Name the books that gave the boy the mixed reading experience.
Answer:
Treasure Island, Huckleberry Finn, the Mowgli Stories, Novels of Edgar Rice Burroughs and Louisa May Alcott.

Questions 6 – 9: Read the following lines from the poem Lines Written in Early Spring and answer the questions that follow. Each question carries one score. (4 × 1 = 4)

I heard a thousand blended notes,
While in a grove I sate reclined,
In that sweet mood when pleasant thoughts
Bring sad thoughts to the mind.

To her fair works did Nature link The human sould that through me ran ‘
And much it grieved my heart to think What man has made of man.

Question 6.
What does the poet mean by the expression a thousand blended notes’?
Answer:
He means different kinds of music.

Question 7.
Why did the pleasant thoughts bring sad thoughts to the poet’s mind?
Answer:
The pleasant thoughts brought sad thoughts to the poet’s mind because he saw what man has made of man because of his greed, jealousy and conflicting ideologies.

Question 8.
Pick out an example of auditory image from the given lines.
Answer:
“I heard a thousand blended notes.”

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 9.
Identify the lines that tell us Nature is linked to the soul of human beings.
Answer:
To her fair works did Nature link/The human soul that through me ran.

Question 10.
Read the following lines from Lines Written in Early Spring and write a note of appreciation focusing on the theme, and other poetic devices.  (1 × 5 = 5)

The budding twigs spread out their fan,
To catch the breezy air;
And I must think, do all I can,
That there was pleasure there.

If this belief from heaven be sent,
If such be Nature’s holy plan,
Have I not reason to lament
What man had made of man?
Answer:
The poet says that while sitting reclined on a woodland grove, his mind was filled with several thoughts. While he finds solace in the nature’s beauty, the same beauty also reminds him of sad thoughts. The speaker appreciates the nature for her god like abilities of linking a human soul to herself but he also feels grief while thinking about how cruelly man has separated himself from mother nature. The poet is highly appreciative of nature’s beauty.

He finds delight in the green bowers and has faith that the beautiful flowers enjoy every ounce of the air they breathe and they are thankful for living beside the nature. The speaker observes the birds which sing and hop around him. He is in awe of these creatures. Though the speaker does not understand their language and ways, he does recognize that the birds are creating all these movements out of sheer pleasure and joy.

The breeze blowing is sweet and light, the twigs are spreading out as if to catch the sweet air and all the poet can do is gather pleasure in their existence. The speaker questions that if this is heaven and this is the holy plan of nature then what man has done to himself is really bad. Man has separated himself from such joy and is spending his time hating one another and fighting wars.

The poem has 6 quatrains and the rhyming scheme is abab. There are examples of personification. There ‘is fine visual and auditory imagery. We too feel like the poet reclining in the grove watching the flowers and listening to the music of the birds. Nature is really beautiful.

Questions 11 – 15: Read the story given below and answer the questions that follow. (5 × 1 = 5)

There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each to go and look at a pear tree that was a great distance away.

The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in autumn. When they had all gone and returned, he called them together to describe what they had seen. The first son said that the tree was ugly, bent and twisted. The second son said it was covered with green buds and full of blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen.

The third son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfilment. The fourth son disagreed to all and said that the tree was covered with red leaves and the floor was carpeted with golden leaves. The man then explained to his sons that they had each seen one season in the tree’s life.

He told them, that they could not judge a tree, or a person, by only one season, but could only be measured at the end, when all the seasons were up. If you give up when it’s winter, you will miss the promise of your spring, the fulfillment of your summer, beauty of your autumn. He said, “Don’t judge a life by one difficult season. Don’t let the pain of one season destroy the joy of all the rest.”

Question 11.
Where did the man send his sons to learn the lesson of life?
Answer:
The man sent his sons to go and look at a pear tree that was a great distance away.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 12.
How did the second son describe the tree?
Answer:
He described the tree as covered with green buds and full of blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful. It was the most graceful thing he had ever seen.

Question 13.
How was the tree in autumn season?
Answer:
It was covered with red leaves and the floor was carpeted with golden leaves.

Question 14.
What made the father say that no one can judge a tree by only one season?
Answer:
He said that because a tree has different appearances in different seasons. In winter it may look ugly, bent and twisted. In summer it is full of buds and flowers. In spring it is full of fruit and in autumn the leaves fall away.

Question 15.
What message did the father give his sons?
Answer:
The pain of one season should not ruin the joy of all the rest.

Question 16.
Prepare a profile of william Wordsworth, using the hints given below. Use appropriate linkers whereever necessary.
Born: April 7,1770 Cockermouth, England
Famous as: One among the trios of romantic revolution in poetry.
Notable works: The Solitary Reaper, The Prelude, Lyrical Ballads, The World Is Too Much with Us, Ode: Intimations of Immortality, The Excursion
Title: Poet Laureate (1843-1850)
Movement: Romanticism
Died: April 23,1850 (aged 80) Westmorland, England
Answer:
William Wordsworth was born on 7 April 1770 at Cockermouth in England. He is famous as one of the three poets who led the romantic revolution in poetry. His notable works are “The Solitary Reaper”, “The Prelude”, “Lyrical Ballads”, “The World is Too Much with Us”, “Ode: Intimations of Immortality” and “The Excursion”.

He was the Poet Laureate of England from 1843 to 1850. He is known as the High Priest of Nature, He along with Samuel Taylor Coleridge paved the way for Romanticism in poetry. He died on 23 April, 1850 at Westmoreland, England. The world remembers him as one of the greatest English poets who instilled the love of Nature into his readers.

Questions 17 -18: Answer any ONE of the following questions. (1 × 7 = 7)

Question 17.
The boy in the story ‘Adventures in a Banyan Tree’ had a wonderful experience during his vacation. He narrated the events to his friends. Prepare the likely narrative.
(Hints: Old Banyan tree – favourite domain – friendship with squirrel – hot summer – making platform for reading – fight between mongoose and the snake – supporters of mongoose – friendship of white rat and grey squirrel)
Answer:
There is an old banyan tree near my house. I often sit on a platform I made in the tree and read different books. It was an Aprif afternoon and itwas quite warm.

I soon saw a black cobra coming out of a group of cactus and he was looking for a very cool place in the garden. A mongoose also came out and went towards a cobra. They came face to face. The cobra knew the mongoose was a fine fighter, very clever and aggressive. But the cobra was also an experienced fighter.

His teeth were full of poison. I was now seeing a battle of champions. The cobra darted its tongue in and out. The cobra was 6 feet long. It raised its head and spread its hood. The mongoose also was ready to fight. Its hair on the spine stood up like bristles. This would prevent its body from getting bitten by the cobra.

A myna and a jungle crow were watching the fight. At one stage they dived towards the cobra but they missed it. The myna went back to the tree. But the crow was trying to turn around and it was struck by the cobra. The crow died soon. The mongoose proved too clever for the cobra and finally the cobra was killed by the mongoose which dragged it into the bush nearby.

I saw another interesting sight. I saw a glint from nest of the squirrel which I had seen often. I wanted to investigate. To my great surprise I saw three white baby squirrels in the in the nest. The nest was made with wool taken from my grandmother’s knitting. I told my grandfather about the 3 white baby squirrels in the nest. My grandfather had brought a white rat.

I had often seen the white rat often going with the squirrel. I soon learned that rats and squirrels belonged to the same family and they could breed. In fact the white rat was the father of white baby squirrels.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 18.
Satyajit Ray made eleborate preparations for the shooting of a scene with the tiger in his film ‘Goopy Gyne Bagha Byne’. In the light of reading the memoir, ‘Project Tiger’, prepare a write up on the difficulties faced by Ray in the making of the film.
(Hints: meeting with Thorat travel to Notun Gram – large crowd gathered – tiger’s violent behaviour – tiger walks in the grove – dim light – second shooting at . Calcutta-successful)
Answer:
As arranged with Mr. Thorat of Bharat Circus, a lorry arrived with two well-fed tigers. He brought two so that if one did not do things properly the other could be used. Atripod was placed facing the bamboo grove to mount the camera. The audience was instructed to get behind the camera. Goopy and Bagha were placed close to the bamboo grove so that they could be seen along with the tiger. A five-foot iron rod was fixed to the ground, some 30 feet from the area where the tiger was to walk.

A tiger-skin collar with a thin wire inside was placed in the neck of the tiger. The door of the cage was opened and the tiger jumped out. But instead of walking calmly it started running and jumping about. When it became calm some shots were taken. But the shots were later found to be dark owing to poor light.

The scenes had to be shota second time. A bamboo grove near Calcutta in Boral was found. The lorry arrived with Thorat, the tiger, the steel wire, the special collar arid the iron rod. The whole village came to watch the shooting. The villagers were told to keep at least 70 feet away from the scene of the shot.

Without listening to the instructions, the entire crowd got as close to the camera as they could. Thorat opened the cage. With a roar the tiger charged towards the crowd. The crowd disappeared as if my magic. Soon the tiger calmed down and the shots were taken as required. This time the tiger and the camera behaved well.

Questions 19 – 21: Answer any TWO of the following questions. (2 × 5 = 10)

Question 19.
The boy was excited to see the thrilling fight between the snake and the mongoose. That night, he wrote his feelings in his diary. Prepare the likely diary entry.
Answer:
I was sitting on the platform of the old banyan tree near my house. I often sit there and read different books. Today being an April afternoon and it was quite warm. I soon saw a black cobra coming out of a group of cactus and he was looking for a very cool place in the garden. A mongoose also came out and went towards a cobra. They came face to face. The cobra knew the mongoose was a fine fighter, very clever and aggressive. But the cobra was also an experienced fighter.

His teeth were full of poison. I was now seeing a battle of champions. The cobra darted its tongue in and out. The cobra was 6 feet long. It raised its head and spread its hood. The mongoose also was ready to fight. Its hair on the spine stood up like bristles. This would prevent its body from getting bitten by the cobra. A myna and a jungle crow were watching the fight.

At one stage they dived towards the cobra but they missed it. The myna went back to the tree. But the crow was trying to turn around and it was struck by the cobra. The crow died soon. The mongoose proved too clever for the cobra and finally the cobra was killed by the mongoose which dragged it into the bush nearby. What a wonderful fight it was!

Question 20.
The news about the robbery that happened in the homoeopath’s house appeared in a leading daily. Write the likely news report.
Answer:
Robbery In a Hotel:
Palakkad: A robbery was reported in a local hotel named “Everyman’s Hotel”. The police said that a homeopath rented a room in this small hotel as he did not have much money. The room had no electricity and it was rat-infested. The homeopath took his meal in a restaurant nearby. He returned to the room. He lit a lamp. He sat on a chair near the table and looked into the mirror. As he sat admiring himself and making his future plans, a cobra fell from above and coiled around his hand.

He was so shaken that he could not even utter a sound. He thought his end was near and cursed himself for choosing such a hotel which did not even have electricity. Fortunately, the cobra saw its reflection in the mirror and it thought it was another cobra. It then uncoiled itself from the body of the homeopath.

The homeopath ran for his life and spent the night in the house of a friend. . But the homeopath’s misfortune did not end there. When he returned to bis room in the hotel with his friend the next morning, all his belongings were gone. His trunk which had all his possessions was gone. Even the mirror was gone. He had to borrow some money from his friend to buy some clothes – and other essential things. The police are investigating.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 21.
The English Club of your school invites teh noted writer Ruskin Bond to inaugurate a three day literary festival in your school. Prepare a notice to invite the parents, teachers and students of the school to the function.
Answer:

St. Joseph’S H.S.S. Edappally
English Club

8 December 2019

Notice

The English Club of our School is planning to organize a Three-Day Literary Festival. The famous writer Ruskin Bond has kindly agreed to inaugurate the Festival. The festival will feature poems, short stories ’and short plays written by our students. The Festival is from 15 to 17 December 2019. On the last day of the Festival many famous writers will be presenting their compositions. The Festival will end with the staging of the play “Never-Never Nest” by the famous writer Cedric Mount. The play satirizes modern man’s desire to live beyond his means and the consumer culture that has gripped our society.

The Inaugural Meeting will be at 10.00 a.m. on 15 December 2019, in the Assembly Hall. Parents, teachers and all students are cordially invited for this great event. Do come and make the event a resounding success.
Natasha Saj
Secretary

Questions 22 – 26: Answer any TWO of the following questions. (2 × 6 = 12)

Question 22.
The homoeopath narrates his experience with teh snake to one of his friends, who is a journalist in a leading newspaper. Prepare the likely conversation between the homoeopath and the journalist.
Answer:
Journalist: Doctor, I heard that you had a problem in the Everyman’s Hotel. What was it?
Homeopath: Problem? You can say I escaped from death.
Journalist: What happened?
Homeopath: Everyman’s hotel is a cheap one. It has no electricity and its rooms are infested with rats.
J: Then why did you go there?
H: I did not have much cash with me. I thought I can spend the night there.
J: Then what happened?
H: I took my supper in a nearby restaurant. Then I went back to the hotel. My room had a table with a mirror on it. I was sitting on the chair
near the table and looking into the mirror and thinking about my future when suddenly a cobra fell down on ‘ my body. It coiled around my hand. I was so frightened that I could neither move nor scream. I thought my end was near.
J: Oh my God! And then?
H: Fortunately for me, the cobra looked into the mirror and saw its reflection there. It must have thought there is another cobra. It slowly uncoiled itself and started moving towards the mirror. I then ran for my life. I went to a friend’s house nearby to,pass the night. The next morning I went back to my hotel room to take my things. And what do I see there? All my things were stolen. Even the mirror was stolen.
J: Most unlucky! What did you do then?
H: I reported the matter to the police. They are investigating.
J: I hope and pray you get back your things.
H: Thanks!

Question 23.
Satyajit Ray arranges a press meet soon after the shooting of his film ‘Goopy Gyne Bagha Byne’. You are one of the reporters present on the occasion. Prepare six questions that you may ask ray about the shooting.
Answer:
Mr Ray, how did you manage to shoot with a tiger? Wasn’t it dangerous to job?
Did the shots come the way you wanted?
Would you use a tiger in your next film?
Why do you take such great risks?
Was the film a great success in the box office?

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 24.
Based on the reading of the stories Adventures in a Banyan free and ‘Snake and the Mirror’, prepare a Speech on the topic The need of living in harmony with nature’, to be delivered in the school assembly.
Answer:
Respected Principal, teachers and my dear students, Today I am going to talk to you about the need for living in harmony with nature. We know that nature is like our mother who nourishes us by giving us all the things we need. Who gives us the air we breathe? From where does the food we eat come from? Who gives us the water we drink? Who gives us the beautiful dawn and glorious sunset? The answer to all these questions is “Mother Nature”.

When I talk about the need of living in harmony with nature, I am reminded of two stories from a lesson we have to study for four SSLC. The lesson is titled “Adventures in a Banyan Tree” by the famous writer Ruskin Bond. There was an old banyan tree near the house of the narrator of the story. He made a platform on the tree and often spent his time-there reading different books and watching the things going on around him.

In the spring when the banyan tree had small red figs, different kinds of birds would come to eat them. The birds included bulbul, rosy pastors, parrots and crows. During the fruit season, the banyan tree was the noisiest place around, One he saw a fight between a mongoose and a cobra. The fight was watched by a myna and also a crow. The crow was killed by the cobra as it went too close to it. In the end the mongoose kills the cobra and takes it away into the bush around.

Another sight was very thrilling. There was squirrel living in the tree. The narrator’s grandfather had brought a white rat, The rat became a close friend of the squirrel. The squirrel made a nest taking the wool from the narrator’s grandmother’s knitting. Once, the narrator saw a glint from the nest.

When he went to investigate he found there were three white squirrel babies. The white rat was the father of the squirrel babies. He was told by his grandfather that squirrels and rats belonged to the same family and so they could breed! It was new knowledge to him. Nature has many wonders for us. Nurture her and observe her for a rewarding life.

Thanks for listening!

Question 25.
The homeopath in the story The Snake and The Mirror’ is a man who is able to find humour in every aspect of life. Prepare the character sketch of the homoeopath.
Answer:
The homeopath in the story “The Snake and the Mirror” is a man who is able to find humour in every aspect of life. Basheer has used contrasts to bring humour into a frightening story where a full-blooded cobra coils around a doctor. The doctor is a poor man. His earnings were meagre. He had only Rs. 60 with him. He lived in a small rented room. There was no electricity in the room. It was infested with rats. He is concerned with his appearance.

He is conscious that he is a doctor. He realizes that he is capable of committing blunders. But he wants to appear smart and more handsome. For that he will keep a thin moustache and keep smiling. He wants to be a successful and rich man. He wants to marry a lady doctor with money and also good practice. He wants her to be fat so that she does not catch up with him if he makes a mistake and wants to run away. But he ends up marrying a thin and slender woman.

She could run like a sprinter. He was proud of his looks. He is a doctor and he would marry a rich woman. He wanted to appear more handsome. He was feeling happy when suddenly from the beam a cobra fell down and coiled around him. All his thoughts about making himself more handsome and getting married vanished like mist in sunshine.

He was so terrified that he turned into a stone. He thought of God. He felt pain when the snake coiled around his arm. He would be in trouble if the snake bit him. He had no medicine against snake poison. He considers himself as a poor, foolish and stupid doctor. When the snake releases its hold on him we see him fleeing for his life.

Question 26 – 31: Given below is a pie-diagram of the time spend by a cricket team. Study the diagram carefully and answer the questions that follow.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation 1

Question 26.
What does the cricket team spend maximum time for?
Answer:
For eating and sleeping.

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 27.
How mucli time does the team spend for batting?
Answer:
Ten percent.

Question 28.
The circket team speds 15% of their time for ……………….. and ………………..
Answer:
The cricket teams spend 15% of their time for fitness exercises and 15% for field work.

Question 29.
What percentage of time is spend for improving fit-ness?
Answer:
15%

Question 30.
What is the percentage of time spend by the team for eating and sleeping?
Answer:
37.50%

Question 31.
Read the coversation between the boy and the grandfather and answer the questions given below. (2 × 1 = 2)
Grandfather: Why do you look very excited?
The Boy: I saw a thrilling fight between a snake and a mongoose
a) What did the grandfather ask the boy?
b) What was his reply?
Answer:
a) The grandfather asked the boy why he looked very excited.
b) The boy replied saying that he had seen a thrilling fight between a snake and a mongoose.

Question 32.
Fill in the blanks using the phrasal verbs given in brackets. (4 × 1 = 4)

The homoeopath ………….a…………. to look hand-some. He …………..b………….. another idea that his wife had to be rich and fat. Suddenly an unwelcome guest entered the room. It was a snake. The doctor was …………..c………….. when it coiled around his arm. The snake suddenly saw its reflection in the mirror and got fascinated. It slowly uncoild itself and moved on to the table. The doctor …………..d…………. his shirt and ran to his friend’s house.
Answer:
a) made up his mind
b) put forward,
c) taken aback,
d) put on

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Question 33.
Edit the following passage. The errors are given in bold. (4 × 1=5)
It was (a) at April. The warm breeze of the approaching summer (b) have sent everyone indoors including grandfather. Suddenly I saw a snake (c) out coming of a group of cactus and (d) slow moving to the cooler part of the garden.
Answer:
a) in
b) had
c) coming out
d) slowly

Question 34.
Some parts of the conversation between Ali’s father and mother are missing complete them suitably.

Father: What happened dear?
Mother: The back pain is troubling me again.
Father: Oh! If you work with his slipped disc, ……………(a)………………
Mother: You want me to take rest all day, …………(b)………….. ?
Father: Then you tell me a solution.
Mother: We had better …………….c)…………….
Father: Surgery is very risky. It is very expensive as well.
Mother: …………… (d)……………?
Father: But the company has already stopped giving loans.
Mother: …………… (e)…………….?
Father: You should learn to live with it.
Answer:
a) the pain will continue,
d) don’t you
c) go for a surgery
d) Can’t you take a loan from the company?
e) Then what will I do?

Question 35.
Pick out the noun phrase in the subject position from the following sentences.
a) A fat snake coiled around the doctors arm.
b) The owners of the dogs mage a lot of money from just one film.
Answer:
a) A fat snake,
b) The owners of the dogs

Question 36.
Given the below is a chart displaying the classroom conduct for students inside a classroom. Some ar- eas.are missing in it. Fill them up from those given in the box. (4 x 1 = 4)

1. Maintain discipline …………(a)………… the classroom.
2. Follow the instructions ……………(b)………….. teachers.
3. Keep ………………(c)…………….. classroom neat and clean.
4. Do not scribble ……………(d)………….. the blackboard,

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation 2
Answer:
a) in
b) of
c) the
d) on

Kerala SSLC English Model Question Paper First Term Evaluation

Leave a Comment

error: Content is protected !!