Kerala SSLC IT Theory Questions and Answers Chapter 10 Operating Systems

You can Download Operating Systems Questions and Answers, Kerala SSLC 10th IT Theory Questions and Answers Chapter 10 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Syllabus SSLC IT Theory Questions and Answers Chapter 10 Operating Systems

Operating Systems Questions and Answers

Section -1

Question 1.
Who is the father of computers?
a) Analytical Engine
b) Charles Babbage
c) Newton
d) Linus Torvalds
Answer:
b) Charles Babbage

Question 2.
Charles Babbage tried to build a computer called
a) Analytical Engine
b) ENIAC
c) I phone
d) Laptop
Answer:
a) Analytical Engine

HSSLive.Guru

Question 3.
Which is the first working computer?
a) Desktop
b) Analytical Engine
c) ENIAC
d) Laptop
Answer:
c) ENIAC

Question 4.
Analytical Engine is called the first computer, why?
a) Basic concepts related to a modem computer are in the machine
b) Analytical engine can use for different activities
c) Analytical engine for special use
d) Basic concepts related to a modem computer were envisaged to this machine
Answer:
d) Basic concepts related to a modem computer ‘ were envisaged to this machine

Question 5.
Analytical engine was meant to be operated using
a) Current
b) Steam
c) Gas
d) Diesel
Answer:
b) Steam

Question 6.
Who agreed to prepare a program for analytical engine?
a) Parameswaran
b) Shakuntala Devi
c) Ada Byron
d) Madam Query
Answer:
c) Ada Byron

Question 7.
A software is designed for specific purposes are called
a) Application Software
b) Application
c) Files
d) Softwares
Answer:
a) Application Software

Question 8.
Do you know which operating system used in your school?
a) Unix
b) Windows
c) GNU/Linux
d) Mac os X
Answer:
GNU/Linux

Question 9.
AH, the computers have a general mode of operation. What is the name for the above general mode of operation?
a) Apple
b) Operating system
c) Linux
d) Application Software
Answer:
b) Operating system

Question 10.
Operating system having the mechanism to co-ordinate several applications is called…
a) Application
b) Places
c) Menu
d) Panel
Answer:
c) Menu

Question 11.
Which mechanism don’t have in many modern operating systems?
a) Application
b) Places
c) Menu
d) Panel
Answer:
c) Menu

Question 12.
A hardware is connected to a computer. It needs a …. is added to the operating system that controls the hardware.
a) Software
b) Operating system
c) Menu
d) Application
Answer:
a) Software

Question 13.
Who sorts and saves the files?
a) Hard disc
b) Operating system
c) Hardware
d) CD Drive
Answer:
d) CD Drive

Question 14.
Where does the files to be saved?
a) Operating system
b) CD
c) Hard disc
d) CD Drive
Answer:
c) Hard disc

Question 15.
Hard disc is divided into blocks giving them separate addresses is called
a) Formatting
b) Hard Disc
c) Operating System
d) FileSystem
Answer:
a) Formatting

Question 16.
Hard disc is divided into blocks are called
a) Operating System
b) Partition
c) Disc
d) Home
Answer:
b) Partition

Question 17.
How many partitions are required for GNU/Linux OS?
a) 2
b) 3
c) No need of partition
d) 4
Answer:
b) 3

Question 18.
The least number of partitions required for the proper working of GNU/Linux os is
a) 4
b) 3
c) 0
d) 2
Answer:
d) 2

Question 19.
Correct statement related to root partition is….
a) Files are saved in operating system
b) The store the programs of the operating system
c) To store the files created by the user
d) To store the details temporary
Answer:
b) The store the programs of the operating system

Question 20.
To store the files prepared by the user
a) Root (/)
b) Swap
c) /home
d) /user
Answer:
c) /home

Question 21.
Swap is a ……. file system
a) Application
b) fast
c) windows
d) data
Answer:
b) fast

HSSLive.Guru

Question 22.
……… are designed normally for a single user
a) Computer
b) Smartphone
c) Pen Drive
d) laptop
Answer:
b) Smartphone

Question 23.
…….. are designed normally for more than one person
a) Smartphone
b) Computer
c) Operating system
d) Spectacles
Answer:
b) Computer

Question 24.
Name the person who handles the computer.
a) User
b) System
c) Home
d) Driver
Answer:
a) User

Question 25.
Give the order of activity to create a new user
a) Application → graphics → administration → user and group
b) Application → Office → User and groups
→ U s e r
accounts
c) Application → System Tools → User and groups user accounts
d) Application → system tools → User and groups
Answer:
c) Application → System Tools → User and groups. user accounts

Question 26.
Select the statement related to kernel
a) System to display the software windows
b) Which interacts with the hardware directly or through drives
c) An operating system
d) Appearance can be arranged to our wish
Answer:
b) Which interacts with the hardware directly or through drives

Question 27.
Which kernel program is used in GNU/Linux
a) Windows NT
b) X nu
c) Linux
d) Red hot
Answer:
c) Unix

Question 28.
Which kernel program is used in Microsoft windows?
a) X nu
b) Linux
c) Red hot
d) WindowsNT
Answer:
d) Windows NT

Question 29.
What are the specialties in olden days about the programs?
a) Able to copy
b) Able to copy and not allowed to share
c) Not allowed to copy and share
d) It is possible to copy and share
Answer:
d) It is possible to copy and share

Question 30.
The statement related to the pirated software?
a) Allow to copy
b) Allow to share
c) Allow to study
d) Not allow to study the software creation. Keep as secret.
Answer:
d) Not allow to study the software creation. Keep as secret.

Question 31.
The main cause for establishing GNU project is the following
a) To prepare free software ‘
b) To prepare proprietary software
c) Not able to examine the software’s for an academic purposes
d) To construct new software
Answer:
c) Not able to examine the software’s for a academic purposes

Question 32.
The aim of GNU/Linux is one of the following. Select the aim
a) To prepare proprietary software
b) To prepare an operating system that able to study, rewrite, copy and share
c) To prepare a new operating system
d) To prepare software for commercial purpose
Answer:
b) To prepare an operating system that able to study, rewrite, copy and share

Question 33.
The computer programmer of GNU/Linux project is
a) Richard Mathew Stallman
b) Ken Thomson
c) Linus Torvalds
d) Dennis Ritchie
Answer:
a) Richard Mathew Stallman

Question 34.
Unix is a model of a new operating system having all facilities of it. Programmers rewrite the operating system without using any Unix code. So they give a name
a) GNU
b) Linux
c) GNU Hurd
d) Kernel
Answer;
a) GNU

Question 35.
Correct statement is
a) GNU is Unix
b) GNU is not Unix
c) GNU is apple
d) GNU is windows
Answer:
b) GNU is not Unix

Question 36.
The other parts of GNU is completed before its kerned part who prepared the kernel part?
a) Richard Stallman
b) Linus Torvalds
c) Bill gralts
d) Charles Babbage
Answer:
b) Linus Torvalds

Question 37.
Kernel of Linus Torvalds and GNU components are used together as an operating system. So it is known as
a) Free BSD
b) Unix
c) GNU
d) GNU/Linux
Answer:
d) GNU/Linux

Question 38.
The name of the kernel to be built for GNU project is ……….
a) GNU HURD
d) Unix
c) Unix
d) GNU
Answer:
a) GNU HURD

Question 39.
Give the name of an free operating system using Linux Kernel
a) Windows 10
b) MacOSx
c) GNU/Linux
d) Microsoft windows
Answer:
c) GNU/Linux

Question 40.
Say the name of basic program used in Android operating system
a) Unix
b) Linux
c) QNX
d) Microsoft windows
Answer:
b) Linux

HSSLive.Guru

Question 41.
A file is created by the user Thomas and Saved with table.odt on desktop. Location of the file is /home/ Thomas/Desktop/my-works/table.odf. The meaning is
a) the file should be in the folder Holy-works in the desktop folder.
b) File should be in the folder my-works in the Thomas desktop.
c) File name my-works in the desktop folder inside the home folder of Thomas created by him in the computer.
d) File is on the desktop named my-works.
Answer:
c) File name my-works in the desktop folder inside the home folder of Thomas created by him in the computer.

Question 42.
Number of users for a computer is
a) One
b) Five
c) Two
d) more than one
Answer:
d) more than one

Question 43
Select the correct statements given below.
a) Car is built for a single user
b) Smartphone is built for a single user
c) Computer is built for a single user
d) Television is build for a single user
Answer:
b) Smartphone is built for a single user

Question 44.
……… and ………. section of Bell Laboratories in USA built Unix operating System
a) Charts Babbage
b) Dennis Ritchie
c) Ken Thompson
d) Ada Byron
Answer:
b) Dennis Ritchie
and
c) Ken Thompson

Question 45.
Mention the relationship between Unix and operating systems that are existence today. Select the correct statements from given below
a) Expanded from Unix
b) Not designed like Unix
c) Designed and build like Unix
d) Unix
Answer:
a) Expanded from Unix
and
c) Designed and build like Unix

Question 46.
Applications in the mobile phones are activated by ……… and ………..
a) Using icons
b) Using menu
c) Giving commands to a terminal
d) Using a computer
Answer:
a) Using icons
and
c) Giving commands to a terminal

Question 47.
Bell Laboratories build Unix operating system. These versions used later, with a lot of modifications and addition in other operating systems made by
a) GNU/Linux
b) Berkeley
c) Microsoft
d) Apple Corporation
Answer:
b) Berkeley
and
d) Apple Corporation

Question 48.
Select the suitable file systems for GNU/Linux
a) NTFS
b) Ext 3
c) HPFS
d) Ext 4
Answer:
b) Ext 3
and
d) Ext 4

Question 49.
Select the suitable file systems for Microsoft windows
a) FAT32
b) Ext3
c) NTFS
d) Ext 4
Answer:
a) FAT32
and
c) NTFS

Question 50.
Select the statements suitable for swap
a) To store the operating system
b) To store the files created by the user
c) fast file system
d) for temporary storage of data
Answer:
c) fast file system
and
d) for temporary storage of data

Question 51.
What are the partitions needed for the proper working GNU/Linux
a) Root (/)
b) Linux
c) Swap
d) Windows
Answer:
a) Root (/)
and
c) Swap

Question 52.
What are benefits of a registered user of a computer?
a) They can protect their files and other arrangements using a password
b) Each user can keep their files separately from that of others
c) They can’t protect their files using a password
d) They can’t change the appearance as they like
Answer:
a) They can protect their files and other arrangements using a password
and
b) Each user can keep their files separately from that of others

HSSLive.Guru

Question 53.
What are the two parts of an operating system?
a) Root(/)
b) Kernel
d) Appearance
d) Shell
Answer:
b) Kernel
and
d) Appearance

Question 54.
Select suitable statements for the computer programs during the early days
a) Made free to copy and study
b) No freedom to copy and share
c) Freedom to share
d) No freedom to share
Answer:
a) Made free to copy and study
and
c) Freedom to share

Question 55.
Free Softwares are installed in GNU/Linux. So many users change share and reuse the software. What are the other GNU/Linux versions using now?
a) Unix
b) Apple mac osx
c) IT @ school Linux
d) Red hat
Answer:
c) IT @ school Linux
and
d) Red hat

Question 56.
What are the facilities arranged in a smartwatches
a) Camera.
b) to listen to music
c) Make phone calls
d) Sensors
Answer:
b) to listen to music
and
c) Make phone calls

Question 57.
Correct statements for free software
a) Computer programs are made free to copy and share
b) Able to examine the programs for study purposes
c) No freedom to copy and share
d) No freedom to examine them for study purposes
Answer:
a) Computer programs are made free to copy and share
and
b) Able to examine the programs for study purposes

Question 58.
Correct statements for proprietary software
a) Computer programs are made free to copy and share
b) Able to examine the programs for study purposes
c) No freedom to copy and share
d) No freedom to examine them for study purposes
Answer:
d) No freedom to examine them for study purposes

Question 59.
Activities performed in a computer are given below. Also, the software used for the activities are given in four sets select the proper one form, each set.

Set -1

To edit an image
a) Libre Office writer
b) Libre Office Cale
c) Inkscape
d) Synfig studio
Answer:
c) Inkscape

Set – II

To create animation
a) GIMP
b) Synfig studio
c) Python
d) Libre Office base
Answer:
b) Synfig studio

Set – III

To handle a database
a) Libre office base
b) Libre office writer
c) Libre office calc
d) Abhiword
Answer:
a) Libre office base

Set – IV

To process text
a) Libre Office writer
b) Gimp
d) Libre office base
c) Synfig studio
Answer:
a) Libre Office writer

Question 60.
A file is saved in a computer with some other the information are also. Select one information form each set.

Set-I

a) Name of the operating system
b) Name of the computer
c) Name of the file
d) The name of the file creates
Answer:
c) Name of the file

Set – II

a) Computer
b) Pendrive
c) CD drive
d) location of saving
Answer:
d) location of saving

Set – III

a) File format
b) Name of the owner
c) Operating system
d) Temporary Name
Answer:
a) File format

Set – IV

a) Swap
b) Size of the file
d) Software
c) Driver
Answer:
b) Size of the file

Question 61.
What are the benefits of a user in a computer?

Set -1

a) No folder facility in a computer
b) When a user is created, at the same time a user folder is formed in the home
c) When a user is created, no folder formed in the home
d) Not able to create a folder in a computer
Answer:
b) When a user is created, at the same time a user folder is formed in the home

Set – II

a) Operating system creates a Desktop for each user in the home folder of the user.
b) As single desktop for a computer
c) Operating system creates a Desktop, not in the home
d) Operating system creates a Desktop for all users.
Answer:
a) Operating system creates a Desktop for each user in the home folder of the user.

Set-III

a) A user change system application
b) Not able to use all devices by the user
c) All users can configure the appearance of the computer separately
d) Users canot change appearance
Answer:
c) All users can configure the appearance of the computer separately

Set-IV

a) Anyone can delete the file
b) Files can’t be protected by the user
c) Files cannot be protected using password
d) Users can protect their files, configurations, etc. using a password
Answer:
d) Users can protect their files, configurations, etc. using a password

HSSLive.Guru

Question 62.
A list of wearable devices with OS are given in four select correct devices from each set.

Set -1

a) Camera
b) Lockets contain camera and sensors
c) Phone
d) Watch
Answer:
b) Lockets contain camera and sensors.

Set – II

a) Gadgets that control the flow of insulin for diabetics
b) Syringe
c) TV set
d) Computer
Answer:
a) Gadgets that control the flow of insulin for diabetics,

Set – III

a) BP apparatus
b) Microscope
c) Window to mobile
d) Wrist bands that measure blood pressure
Answer:
d) Wrist bands that measure blood pressure

Set – IV

a) IT @ Linux
b) 1C chips
c) Black berry limited
d) Chips that are installer under the skin
Answer:
d) Chips that are installer under the skin

Question 63.
Devices having an operating system and work according to the given instruction. What are they?

Set-I

a) Watch
b) TV set
c) Mobile phone
d) Mobile charger
Answer:
c) Mobile phone

Set – II

a) Internet
b) ATM
c) Softwares
d) Radio
Answer:
b) ATM

HSSLive.Guru

Set – III

a) Computer
b) Linux
c) Spectacles
d) Camera
Answer:
a) Computer

Set – IV

a) Cars
b) Motorcars
c) 1C chips
d) Apple corporation Inc
Answer:
b) Motorcars

Leave a Comment

error: Content is protected !!