Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal

You can Download Taj Mahal Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 helps you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal (Rabindranath Tagore)

Taj Mahal Textbook Questions And Answers

Question 1.
What, in the poet’s view, are the things that would float away down the stream of time?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 1
Answer:
Life, youth, wealth and renown – all float away down the stream of time.

HSSLive.Guru

Question 2.
What do you think was Shah Jahan’s ‘heart’s pain’?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 2
Answer:
The memories of his beloved wife, Mumtaz. He wanted to preserve it by building a monument.

Question 3.
Why is ‘imperial power’ compared to the splendor of sunset?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 3
Answer:
Like the sunset, imperial power also diminishes/fades.

Question 4.
Pick out the lines which mean emeralds, rubies and pearls are transient.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 4
Answer:
“Though emerald, rubies, pearls are all But as the glitter of a rainbow trick¬ing out empty air And must pass away”

Question 5.
‘All float away down the stream of time’. What image do you get from this line?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 5
Answer:
The visual image of things floating down the stream of time gives us the idea that whatever is worldly will perish oneday.

Question 6.
Pick out two instances of simile from the poem.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 6
Answer;
i. The harsh thunder of imperial power Would fade into sleep Like a sunset’s crimson splendor
ii. ii. Though emeralds, rubies, pearls are all But as the glitter of a rainbow tricking out empty air And must pass away,

Taj Mahal Textbook Activities And Answers

Activity 1.

In this poem, the poet uses similes and metaphors. A simile is a figure of speech that draws comparison between two things using the words ‘like’ or ‘as’.
Pick out instances of similes from the poem.
……………………………………
……………………………………
Answer:
Instance of similes from the poem

  • Like a sunset’s crimson splendor
  • As the glitter of rainbow tricking out empty air.

HSSLive.Guru

Activity 2.

Poets use various images to lead the readers to a sensory experience. Images often give us mental pictures that appeal to our senses of sight, sound, taste, touch, and smell. Pick out instances of visual and auditory (sound) images from the poem. One is done for you.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 7
Answer:

Visual Auditory
1. Crimson Harsh thunder
2. splendor
3. Rainbow sign

Activity 3.

Write down words from the poem related to transience and eternity.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 8
Answer:

Transience Eternity
Youth Beauty
Wealth Time
Life Art

Taj Mahal Additional Questions and Answers

Question 1.
Read the lines from the poem ‘Taj Mahal’ and answer the following questions.
You knew, Emperor of India, Shah Jahan,
That Life, youth,wealth, renown
All float away down the stream of time
Your only dream
Was to preserve forever your heart’s pain
The harsh thunder of imperial power
Would fade into deep
Like a sunset’s crimson splendour,
But it was your hope
That at least a single, eternally- heaved sigh would stay
To grieve the sky
a. Who does the poet address as ‘you’ in the poem?
b. What does the expression ‘float away down the stream of time’ signify?
c. Pick out an instance of simile from the above lines?
d. What does the expression ‘heart pain’ refer to?
e. Pick out the word which is related to ‘Kingship’.
Answer:
a. Emperor of India Shahjahan.
b. They are transient.
c. Like a sunset’s crimson splendor
d. The loss of memories of his beloved queen.
e. Imperial

HSSLive.Guru

Question 2.
Prepare a short profile of Rabindranath Tagore using the hints given below.
Born: 1861
Famous as: poet, short story writer, musician, educationist, and philosopher
Achievement: The first non – European to win the Nobel Prize for literature.
Important Works: Gitanjali, The Golden Boat, Cabuliwalah, The Post office, The Broken Nest, etc
Died: 1941
Answer:
Rabindranath Tagore:
Rabindranath Tagore was born in 1861. He was famous as a poet, short story writer, musician, educationist, and philosopher. He was the first non- European to win the Nobel Prize for literature. His important works are Gitanjali, The Golden Boat, Cabuliwalah, The Post Office and The Broken Nest. He passed away in 1941.

Taj Mahal Summary in English

Rabindranath Tagore was a great admirer of ‘Taj Mahal’. According to some, he could feel the soul of Taj Mahal. He goes beyond the materialistic aspect of the monument. For Shah Jahan it was not just a beautifully carved building made of white marble. It was an expression of his love for his late wife Mumtaz Mahal. According to the poet, life, youth, money, power etc., will come and go. Only the feelings and memories built by love will remain in the hearts of people. Thus Taj Mahal being a symbol of love and memory of Shah Jahan’s beloved will remain forever.

Taj Mahal Summary in Malayalam

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 9

Taj Mahal Glossary

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 10
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 3 Taj Mahal 11

Leave a Comment

error: Content is protected !!