Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Indian Constitution: Rights and Duties

You can Download Indian Constitution: Rights and Duties Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Indian Constitution: Rights and Duties

Indian Constitution: Rights and Duties Textual Questions and Answers

Question 1.
Fundamental Rights are very essential for leading a dignified life. Discuss.
Answer:
Fundamental rights are those rights which cannot be denied to a person at any cost. Right to equality, right to freedom, right against exploitation, right to freedom of religion, cultural and educational rights and right to constitutional remedies are the fundamental rights.

Every individual wishes to lead a dignified life. This is not an easy task. When one gets freedom, equality and relief from exploitation, a dignified in made possible. The constitution provides all these rights to an individual through provision of fundamental rights. Thus it can be seen that fundamental rights are very essential for leading a dignified life.

HSSLive.Guru

Question 2.
Elaborate the list by adding the important measures taken by the government for achieving equality.
1. Untouchability Offences Act 1955
2. ……………….
3. ……………….
4. ……………….
Answer:

  1. Untouchability Offences Act 1955
  2. Equality before law
  3. Abolition of Titles
  4. Equality of opportunity in public employment
  5. Prohibition of discrimination on the basis of caste, religion, race sex play of birth.

Question 3.
How does the right against exploitation protect the citizens? Discuss.
Answer;
It is the right of every citizen the enjoyment of freedom. In a democratic country, such freedom has great significance. In India there exist different types of exploitation including child labour. We can see economic exploitation similar to slavery around us. The Right against exploitation is concerned with the prohibition of this type of exploitation and equip the individuals for lead¬ing a dignified life.
As per this right:

  • Forced labour and trafficking human beings are prohibited
  • Employment of children in factories and other dangerous sectors are forbidden.

Question 4.
How does the right against exploitation protect the citizens? Discuss.
Answer:

  • Protection form child labour
  • Protects citizens form forced labour
  • Prohibits human trafficking
  • Protects children and women from employment in factories and dangerous sectors

Question 5.
How does right to freedom of religion promote secularism? Discuss.
Answer:
Indian Constitution ensures the right to freedom of religion. This enables people to believe in any religion. The right to freedom of religion ensures the right to protects, practice and propagate any religion. Freedom is also given to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes. The country is not having any official religion. In this way the right to freedom of religion promotes secularism.

Question 6.
Cultural and educational rights help to protect the cultural progress of the nation. Discuss.
Answer:
Every nation expects cultural advancement. India, the land of cultural diversity is particular about it. The Constitution also helps to achieve this goal, by ensuring cultural and educational rights. By education, everyone learn about the cultural diversity of our nation. Similarly one can learn the culture of various regions through education. This knowledge will enable us to improve our cultural aspects and life in this way cultural and educational rights help to protect the cultural progress of the nation.

Question 7.
Analyse the importance of the right to Constitutional remedies.
Answer:
Fundamental rights are to be protected.
The Constitution proposes remedial measures if the Fundamental Rights are violated. This is known as the Right to constitutional remedies. As per this right, if the Fundamental Rights are violated an individual can approach either the Supreme Court or the High Courts for enforcing them. The orders issued by the respective courts for the enforcement of the Fundamental rights are known as writs. Thus the right to constitutional remedies plays significant role in protecting our rights.

Question 8.
Fill column B with appropriate fundamental rights corresponding to the items given in A.
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Indian Constitution Rights and Duties 1
Answer:

A B
Right to freedom of expression Right to freedom
Right to form association Right to freedom
Right to protect language Cultural and educational rights
Protection from arbitrary arrest Right to freedom
Abolition of gender discrimination Right to freedom
Right to approach the court if equality is negated Right against exploitation
Protection of children from engaging in dangerous job situations. Right to Constitutional remedies

Question 9.
Define Directive Principles. Evaluate their importance.
Answer;
The Constitution directs the central and the state governments to organize and implement programmes keeping the public welfare in mind. Such directives are included in part IV of the Indian Constitution as the Directive Principles.

There is an indivisible relationship between Fundamental Rights and Directive Principles. Directive Principles are to be implemented for the realization of Fundamental Rights in its full sense. As a criterion which helped the evaluation and betterment of the governmental activities, no one can deny the importance of the Directive Principles.

HSSLive.Guru

Question 10.
Find out the Directive Principles which are implemented by the government and list them.
Answer:

  • Free legal aid
  • Equal pay for equal work to both and women.
  • Protection of the education, economic interests of the school’s castes and scheduled tribes.
  • Ensuring international peace security.

Question 11.
Fundamental duties are the responsibility which individuals have to perform towards themselves. Analyze
Answer:
Fundamental Duties are included in Part IV A of the constitution. Certain duties are to be performed by the citizens towards the state to protect the unity and integrity of the nation. These duties are known as Fundamental Duties. When the state provides us rights and protection, it is our duty to abide The Constitution to develop cordiality among the citizens and to provide help for the betterment of the nation.

Accomplishing the fundamental Duties in this manner will create a better society and its result will reach everyone. In effect, the Fundamental Duties can be considered as the responsibilities which the individual have to perform towards themselves.

Question 12.
Prepare a chart containing the fundamental duties.
Answer:

  • Stand up while the national anthem is sung
  • Protect historical monuments
  • Foster cordiality among the people
  • Protect the unity and integrity of the nation
  • Protect the environment

Let Us Assess

Question 13.
Define fundamental rights
Answer;
Fundamental rights are those rights which cannot be denied to a person at any cost.

Question 14.
Which country’s Constitution influenced the formation of Fundamental Rights in India (America, Britain, France) ’
Answer:
America

Question 15.
What are the Fundamental Rights in the Constitution of India?
Answer:

  • Right to equality
  • Right to freedom
  • Right against exploitation
  • Right to freedom of religion, cultural and educational rights
  • Right to constitutional remedies are the fundamental rights.

Question 16.
Why are certain rights known as Fundamental Rights?
Answer:
Fundamental Rights are those rights which cannot be denied to a person at any cost. They are inevitable for the holistic development of an individual. They are very essential for leading a dignified life. So the Fundamental Rights and their protection are very important in a democratic society.

Question 17.
Which are the ideas included in the Right to Equality
Answer:
The ideas included in the Right to equality are given below:

  • Ensure equality before law
  • Prohibition of discrimination on the basis of caste, religion, race, sex, place of birth, etc.
  • Ensure equality of opportunity in public employment
  • Abolition of titles

Question 18.
Which are the different types of freedom given in the Fundamental Right to Freedom? Evaluate its importance.

  • Freedom of speech and expression.
  • Freedom to assemble peacefully, without arms. Besides these two rights, the following rights are also included in the right to freedom.
  • Freedom to form associations.
  • Freedom to travel anywhere in India.
  • Freedom to reside anywhere in India
  • Freedom to carry on any occupation, trade, or business
  • Right to life and personal liberty.
  • Right to free and compulsory education to all children in the age group of 6 -14 years.
  • Protection from arbitrary arrest and detention.

Question 19.
Free and compulsory education to all children in the age group of 6 to 14 is a part of which Fundamental Right? (cultural and Educational Rights, Right to Equality, Right to Freedom of Religion)
Answer:
Cultural and educational rights

Question 20.
Which are the areas protected by Right against Exploitation?
Answer:

  • Child labor
  • Exploitation at job sites
  • Forced labor
  • Human trafficking
  • Dangerous job conditions
  • Slavery

HSSLive.Guru

Question 21.
Explain the Rights to freedom of religion, analyze how it protects secularism.
Answer:
There is no official religion for India. India does not promote any religion. But religious, freedom is en¬sured by the constitution.
Right to freedom of religion ensures the following.

  • Right to professes, practice and propagate any religion.
  • Freedom to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes.

Question 22.
Which Fundamental right prohibits untouchability? (Right against Exploitation, Right to Equality, Right to Freedom of Religion)
Answer:
Right to equality

Question 23.
Which Fundamental Right mentions about the right ‘ of minorities? (Right to Equality, Cultural and Educational Rights, Right to Freedom of Religion)
Answer:
Cultural and educational right

Question 24.
Explain how cultural and educational rights protect the interest of minorities.
Answer:
India is a land of diversity. It is inevitable to recognize and respect the diversity for maintaining the unity and development of the country. Hence, our Consti¬tution gives prime consideration for the protection of minority interest. Cultural and educational rights have been included in the Constitution for the protection of the interest of the minority sections. According to this, the following aspects have been ensured for the minorities.

  • Protection of their language, script, and culture
  • Religious and linguistic minorities have the right to establish and administer educational institu¬tions of their choice.

Question 25.
What is meant by Right to Constitutional remedies?
Answer:
Fundamental rights are to be protected.
The Constitution proposes remedial measures if the Fundamental Rights are violated. This is known as the Right to constitutional remedies. As per this right, if the Fundamental Rights are violated an individual can approach either the Supreme Court or the High Courts for enforcing them. The orders issued by the respective courts for the enforcement of the Fundamental rights are known as writs. Thus the right to constitutional remedies plays significant role in protecting our rights.

Question 26.
Find out the Fundamental right which was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution and evaluate its importance.
Answer:
Right to constitutional remedies

Question 27.
Arrange the facts given below in the table.
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Indian Constitution Rights and Duties 2
Answer:
Right to freedom, organization of village panchayaths, protecting the unity and integrity of the nation, cultural and educational rights, prohibition of intoxicating substances protection of historical monuments, ensure international peace and security.
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Indian Constitution Rights and Duties 3

Question 28.
What is meant by writs? Evaluate its importance.
Answer;
The orders issued by the supreme court and the High courts for the enforcement of the fundamental rights are known as writs. Writes are of 5 types. Through writs, the court are protecting the fundamental rights.

Question 29.
Explain the Directive Principles. Analyze how it becomes a criterion for the valuation of the working of the government.
Answer;
The Constitution directs the central and the state governments to organize and implement programmes keeping the public welfare in mind. Such directives are included in part IV of the Indian Constitution as the Directive Principles.

There is an indivisible relationship between Fundamental Rights and Directive Principles. Directive Principles are to be implemented for the realization of Fundamental Rights in its full sense. As a criterion which helped the evaluation and betterment of the governmental activities, no one can deny the importance of the Directive Principles.

HSSLive.Guru

Question 30.
What is meant by fundamental duties?
Answer:
Fundamental duties can be considered as the responsibilities which the individual have to perform towards themselves.

Indian Constitution: Rights and Duties Model Questions and Answers

Question 31.
Name the country which influenced the formulation of our Fundamental Rights
Answer:
a) America
b) France
c) Australia
d) Switzerland

Question 32.
Who is the architect of the Constitution of India?
Answer:
Dr. B.R. Ambedkar

Question 33.
Did the people of India enjoy rights and liberty during foreign rule? How as India’s response?
Answer:
You might have understood that the Indians have been denied many rights during the British rule. The Indian freedom movement repeatedly raised the demand for ensuring rights of the citizens. The most important among them was the Nehru Committee Report of 1928. This report submitted a list of rights which are to be ensured to the people of India. The framers of the Constitution prepared the Fundamental Rights based on the rights aimed by the struggle for Independence and recommended by Nehru Committee Report.

Question 34.
Read the following news item.
Human Rights Associations for demolishing the ‘Caste Fort’ in Madhyamapuram village.
Delhi: Various Human Rights Associations urged the government to demolish the wall in the north Indian village of Madhyamapuram which was constructed to present the entry of Dalit sections in the residential area of the upper caste people. The discrimination in Madhyamapuram are not confined to caste alone. Denial of entry for. women in streets and restaurants and no entry for outside villagers to this village were also in the’ news early.
What are the different types of discrimination mentioned in the news given above?
Answer:

  • Discrimination based on caste
  • Gender inequality
  • Discrimination based on place of birth

Question 35.
Complete the checklist given below.
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Indian Constitution Rights and Duties 4
Answer:
a) yes
b) yes
c) yes
d) yes
e) yes

Question 36.
Point out the idea of Mahatma Gandhi that have been. included in the Directive Principles
Answer:
Several ideas of the father of our nation, Mahatma Gandhi, have been included in the Directive Principles. Some of them are mentioned below.

  • Organization of Grama Panchayaths.
  • Promotion of cottage industries
  • Prohibiting of intoxicating substances.

Question 37.
Prepare a note on welfare state.
Answer:
A welfare state aims to develop and implement policies for the welfare of all the people. Welfare states aim to provide protection and services for the uplift of the people
as best as they can. A welfare state ensures the fair distribution of public resources, education, and health.

Question 38.
What is the aim of issuing writs?
Answer:
The aim of issuing writs is the enforcement of the fundamental rights.

Question 39.
Point out different types of writs.
Answer:
Write are of 5 types. They are

  1. Habeas corpus
  2. Mandamus
  3. Quowarrantto
  4. Certiorari
  5. Prohibition

Question 40.
‘Directive Principle are directions’. Justify.
Answer:
As the name indicates, all these are directions. These are the directives to the state, which are to be considered while formulating policies and implementing plans.

HSSLive.Guru

Question 41.
What do you mean by equality before law?
Answer:
Equality before law means that all are equal before the legal system. Whatever be the official position and powers, one should not be above the law.

Leave a Comment

error: Content is protected !!