Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India

You can Download Society and Economy in Medieval India Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India

Society and Economy in Medieval India Textual Questions and Answers

Question 1.
Complete the table related to agricultural progress in medieval India.
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 1
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 2

Question 2.
Analyze the progress in the field of agriculture during the Chola period.
Answer:
During the medieval India, there was tremendous, progress in agricultural activities. Irrigation facilities improved with the construction of canals and digging of wells. Advent of new machines and tools improved the possibility of crop production. Many varieties of paddy and other crops were being cultivated in India. The Chola kings who ruled south India at the beginning of the medieval period adopted several measures to ensure agricultural progress. The steps taken by the Chola kings include the following.

  • Construction of canals
  • Steps to ensure water prosperity in river Kaveri
  • Measures taken by the summit that worked. under the Subhas, the body for village administration.

HSSLive.Guru

Question 3.
How did the technological advancement help occupational field? Conduct a discussion and prepare a note.
Answer:
Several technological advancements and inventions took place in medieval period.
Charkha (a domestic spinning wheel) was the key factor that facilitated the development of textile industry. It was in the fourteenth century that charkha began to be used in India. Indians adopted this technology from the Chinese. With the advent of charkha, the production of yarn in-creased by six times.

Weaving also advanced along with spinning. The invention of loom brought tremendous changes in weaving. The technology for the production of silk from silkworms also spread widely during that period. It was Bengal that pioneered the production of silk in the fourteenth century. The production of carpet and paper were other major handi-crafts prevalent then. There was great demand for Indian carpets in the foreign market. In India paper began to be used in the thirteenth century.

Metallurgy and mining were other industries that flourished in this period. Those who were engaged in metallurgy mostly produced agriculture tools and war equipment. The production of horseshoe, and iron stirrup made drastic changes in war technology. Copper and gems were mined from Rajasthan and Golkonda respectively. Salt production was another important occupation that thrived much in this period. Seashore, salt rocks, and salt lakes were the major sources of salt. West Punjab and Sambhar in Rajasthan were the chief salt-producing centers.

Question 4.
With the help of an atlas, identify and mark the above-given countries in the world map
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 3
Answer:

  • Sumatra and Java (Indonesia)
  • Persia (Iran)
  • Holland
  • England
  • China
  • Portugal
  • France

Question 5.
Mark the major ports in the map of India and identify the states where they are situated now.
Answer:

  • Ports — States
  • Cambaby — Gujarat
  • Broach — Gujarat
  • Surat — Gujarat
  • Goa — Goa
  • Nagapatanam — Tamil Nadu
  • Kozhikode — Kerala
  • Kollam — Kerala

Question 6.
Discuss the role of the government in the promotion of medieval trade and commerce.
Answer:
The government played significant role in the promotion of medieval trade and commerce. The measures taken by the government include the following.

  • Constructed roads connecting major cities
  • Granted loans to traders
  • Constructed Sarais (rest houses)
  • Implemented uniform taxation
  • Postal facilities were made efficient
  • Implemented efficient coinage system

Question 7.
What were the factors that facilitated the growth of medieval Indian cities.
Answer:

  • Agricultural and commercial progress
  • Rapid increase in urban population
  • New sections of people inhabited in the cities
  • Large number of slaves were captured from battles to cities
  • Migration of people including cooks, weavers and leather craftsmen to the cities.

Question 8.
The medieval period was played with inequalities’. Analyze the statement.
Answer:
In medieval India, there were 3 strata of people such as the upper class, the middle class, and the lower class. Majority of the people were farmers. When landlords lived luxuriously, the common mass had to struggle with a pathetic life. They were burdened by excessive tax. Majority of the farmers could not own land, oxen, and plough. According to the historical sources of the Mughal period, there were two types of peasants-Khud-Kashta and Pahi-Kashta.

The Zamindars were the dominant class in the agricultural sector during the Mughal period. They were the owners of vast agricultural fields. They did not cultivate directly. They used others to cultivate. They enjoyed high position in the society and collected tax from peasants on behalf of the rulers. They maintained their own castles and troop. Slavery system was also prevalent in medieval India. In short, it can be stated that the medieval period was plagued with inequalities

HSSLive.Guru

Question 9.
Prepare a note on the condition of women in medieval India
Answer:
The condition of women in medieval India was very pathetic. The practice of Sati and child marriage were existed in India. There were restrictions for remarriage. Since girls were married at a very tender age, they did not get the opportunity for education. The role of women in agricultural and non-agricultural sectors was significant. They involved themselves in all the stages of farming from sowing to harvesting.

They were engaged in weaving, pottery, and embroidery too. Even then, there were several women who had adorned higher political and social positions. Noorjahan, the wife of the Mughal Emperor Jahangir and Sultana Rasiya were excellent administrators. Gulbadan Begum (sister of Humayun), Jahanara (daughter of Shah Jahan), and Jeeja Bai (the mother of Shivaji) were women who. held higher positions.

Question 10.
Discuss the social life in medieval India and prepare a note.
Answer:
The hierarchy based on caste system prevailed in medieval period too. The Brahmins enjoyed a higher status. Increase in the number of castes was a major feature of this period. The newly formed occupational groups gradually evolved as castes.

Similar to that in North India, the castes in South India were Idankai and valenki. Even though there was economic progress in medieval period, very less could get benefit from it. Majority were affected by poverty. Caste system and slavery intensified inequalities in the social set up.

Let Us Assess

Question 11.
How did the development in agricultural sector help the economic progress of medieval India? Evaluate
Answer:

  • Large scale cultivation of crops helped attain food security.
  • As part of agricultural progress, irrigation facilities improved in the country.
  • Several industries based on agricultural products were developed in medieval India.
  • Textile Industry, weaving, and spinning, handi-crafts, metallurgy and mining flourished in India leading to economic prosperity.
  • Surplus agricultural production helped the growth of commerce and trade.
  • Trade centers and ports were developed.

Question 12.
What were the major means of livelihood of Indians during the Sultanate and the Mughal periods?
Answer:

  • Forming
  • Construction for farming purposes
  • Handicrafts
  • Spinning and weaving
  • Metallurgy and mining
  • Trade and commerce

Question 13.
How did the invention of new technologies help the progress in occupational and industrial sectors.
Answer:
Several technological advancement and inventions took place in medieval period.
Charkha (a domestic spinning wheel) was the key factor that facilitated the development of textile industry. It was in the fourteenth century that charkha began to be used in India. Indians adopted this technology from the Chinese. With the advent of charkha, the production of yarn increased by six times.

Weaving also advanced along with spinning. The invention of loom brought tremendous changes in weaving. The technology for the production of silk from silkworms also spread widely during that period. It was Bengal that pioneered the production of silk in the fourteenth century. The production of carpet and paper were other major
handicrafts prevalent then. There was great demand for Indian carpets in the foreign market. In India paper began to be used in the thirteenth century. Metallurgy and mining were other industries that flourished in this period.

Those who were engaged in metallurgy mostly produced agriculture tools and war equipments. The production of horseshoe, and iron stirrup made drastic changes in war technology. Copper and gems were mined from Rajasthan and Golkonda respectively. Salt production was another important occupation that thrived much in this period. Seashore, salt rocks, and salt lakes were the major sources of salt. West Punjab and Sambhar in Rajasthan were the chief salt-producing centers.

Question 14.
What were the steps taken by the rulers of India in medieval period for the progress in trade.
Answer;

  • Constructed roads connecting major cities
  • Granted loans to traders
  • Constructed Sarais (rest houses)
  • Implemented uniform taxation
  • Postal facilities were made efficient
  • Implemented efficient coinage system

Question 15.
What were the two major trade groups in India? Which were the areas of trade they engaged?
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 4
Export items:

  • Cotton fabrics
  • Indigo
  • Salt
  • Sugar

Import Items Metals:

  • Leather
  • Velvet
  • Dry fruits
  • Horse

Question 16.
Prepare a note on the life of peasants in medieval India.
Answer:
In the medieval India, there were two types of peas-ants namely khud-kasta and Pahi-Kashta
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 5

Question 17.
What was the socio-economic status of women in medieval India
Answer:
The socio-economic status of women in Medieval India was not satisfactory. The practice of Sati and child marriage were existed in India. There were restrictions for remarriage. Since girls were married at a very tender age, they did not get the opportunity for education. The role of women in agricultural and non-agricultural sectors was significant. They involved themselves in all the stages of farming from sowing to harvesting. They were engaged in weaving, pottery, and embroidery too.

Even then, there were several women who had adorned higher political and social position. Noorjahan, the wife of the Mughal Emperor Jahangir and Sultana Rasiya were excellent administrators Gulbadan Begum (sister of Humayun), Jahanara (daughter of Shah Jahan), and Jeeja Bai (the mother of Shivaji) were women who held higher positions.

Society and Economy in Medieval India Model Questions and Answers

Question 18.
‘Qitab-ul-Rihla’ was written by
Answer:
I bn Battuta

HSSLive.Guru

Question 19.
List the factors that helped agricultural progress in, South India.
Answer:

  • Water prosperity in River Kaveri
  • Alluvaial deposit of its tributaries
  • Canal constructed for irrigation by the Chola Kings
  • The measures taken by the Samitis that worked under the Sabhas, the body for village administration.

Question 20.
Construct a table showing types of farmlands and their features
Answer:
The historical sources of the Chola period confirm that there were four types of farmlands.

Question 21.
……….. was the key factor that facilitated the development of textile industry.
Answer:
UseofCharkha

Question 22.
Indians adopted the technology of charkha from
a) England
b) Portugal
c) South Africa
d) China
Answer:
d) China

Question 23.
Identify important handicrafts prevalent during medi-eval period.
Answer:

  • Carpet
  • Paper

Question 24.
What made drastic changes in war technology
Answer:

  • Production of horseshoe
  • Production of iron stirrup

Question 25.
Complete the table related to production of salt during medieval period.

Sources of salt Production centres
1. 1.
2. 2.
3. 3.

Answer:

Sources of salt Production centres
1. Seashore 1. West Punjab
2. Salt rocks 2. Sambhar in Rayastan
3. Salt lakes

Question 26.
Identify two major inland trade routes that facilitated trade during medieval period.
Answer:

  1. From Lahore to Kabul
  2. From Multan to Kandahar

Question 27.
Maritime trade was who known as
Answer:
Coastline trade

Question 28.
Name major ports of medieval India
Answer:

  1. Cambay
  2. Broach
  3. Surat
  4. Goa
  5. Nagapattanam
  6. Kozhikode
  7. Kollam

Question 29.
Categories the following items an export and import items.
1. Cotton fabrics
2. Indigo metal
3. Salt leather
4. Velvet
5. Sugar
6. Dry fruits horse
Answer:
Export items:
1. Cotton fabrics
2. Indigo
3. Salt
4. Sugar
Import Items Metals
5. Leather
6. Velvet
7. Dry fruits
8. Horse

Question 30.
In south India, the horse traders were also known as
Answer:
Kuthirachettis

Question 31.
Name the countries in the field of horse trade
Answer:

  • Arab countries
  • Portuguese

HSSLive.Guru

Question 32.
Prepare a note on the postal system that prevailed in India.
Answer:
Ullokh and Dava were the postal systems that prevailed in India. For carrying posts, horses and foot runners were used in Ullookand Dava respectively. There were three collection and distribution centers within a distance of one mile.

Question 33.
Complete the table showing the Europeans who arrived in India for trade and the items they traded

Europeans Items traded
1. 1.
2. 2.
3. 3.

Answer:

Europeans Items traded
1. Portuguese traders 1. Spices
2. Dutch traders 2. Fabrics
3.English traders 3. Indigo
4. French traders 4. Sugar
5. Salt

Question 34.
What lead to the direct trade between India and Europe?
Answer:
Arrival of Vasco da Gama at Calicut in 1498 led to the direct trade between India and Europe.

Question 35.
Prepare a note on the system of coinage existed in medieval India.
Answer:
Ah efficient coinage existed in the Sultanate period. Tanka, the silver coin and Jital, the copper coin were in use at that time. SherShah made drastic reforms in coinage. The Rupeed, a silver coin he introduced, survived for long Emperor Akbar issued the silver coin called Jalali and the gold coin called illahi.

Question 36.
Identify major cities in Medieval India.
Answer:

  • Gra
  • Lahore
  • Delhi
  • Khandesh
  • Ahmmedabad
  • Dacca
  • Daulathabad
  • Banaras

Question 37.
Complete the flow chart
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 6
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 7

Question 38.
The Zamindars who belonged to high castes were known as ……………
Answer:
Deshmukh, Patil and Naik

Question 39.
Complethe flowchart
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 8
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 5 Society and Economy in Medieval India 9

Question 40.
The travelogues of the medieval period record that slavery had prevailed in India. Substantiate.
Answer:
The travelogues of the medieval period record that slavery had prevailed in India then. Ibn Bathuta, a traveler to India in the 14th century, revealed that he had bought horses, camels, and slaves to present to Muhammed Bin Tughlaq, the then ruler. He also stated that the slaves in the courts excelled in music and dance. Markets exclusively for slave trade existed then. Majority of the slaves were detainers of the battles. They were imported from Africa.

HSSLive.Guru

Question 41.
Name the women who held higher positions during medieval period.
Answer:

  • Noorjahan
  • Sultana Rasiya
  • Gulbadan Beegum
  • Jahanara
  • Jeeja Bai

Question 42.
What do you mean by Idankai and Valankai?
Answer:
The castes in South India were broadly divided into Idankai and Valankai. Those who engaged in trade and handicrafts were known as Idankai castes and those who engaged in agriculture sector were known as Valankai castes.

Leave a Comment

error: Content is protected !!