Plus One Computer Application Chapter Wise Questions Chapter 10 IT Applications

Students can Download Chapter 10 IT Applications Questions and Answers, Plus One Computer Application Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Computer Application Chapter Wise Questions Chapter 10 IT Applications

Plus One Computer Application IT Applications 1 Mark Questions and Answers

Question 1.
Name the application of Information and Communication Technology (ICT) for delivering government services to the citizens in a convenient, efficient, and transparent manner.
Answer:
e-Governance

Question 2.
“e-Governance facilitates interaction between different stakeholders in governance”. Say whether the statement is True or False.
Answer:
It is true.

Question 3.
The system of financial exchange between buyers and sellers in an online environment is known as _________.

Answer:
Electronic Payment System(EPS)

Question 4.
Check whether the following statement is True or False.
“e-Business is an extension of e-Commerce”
Answer:
Yes It is True.

Question 5.
Real time exchange of text messages between two or more persons over Internet is termed as _____.
Answer:
Online chat

Question 6.
Pick the odd one out
a) e- Book Reader
b) e-Text
c) Television channels
d) e-Business
Answer:
c) e-Business, the others are e-Learning tools

Question 7.
Define e-Text.
Answer:
The electronic form&t of textual data is called e- Text. It can be read aloud by an e-Text reader device that will help the visually challenged people.

Question 8.
Give an example for e-Learning tool.
Answer:
Electronic Books Reader

Question 9.
Name an electronic device using which we can easily read e-Text.
Answer:
e-Book reader

Question 10.
Write the full forms of BPO and KPO.
Answer:
BPO is Business Process Outsourcing KPO is Knowledge Process Outsourcing

Question 11.
Name any two e-Learning tools.
Answer:
1) e-Book Reader
2) Online chat

Question 12.
The system used for financial exchange between buyers and sellers in a online business is _____
a) electronic business online
b) electronic payment system
c) business process outsourcing
d) online payment system
Answer:
b) Electronic Payment System

Question 13.
Online railway reservation is an example of _____.
a) e-Business
b) e-Rail
c) e-Governance
d) e-Leaming
Answer:
e-Governance

Question 14.
Which one of the following is NOT an e-business website?
a) www.amazon.com
b) www.dhsekerala.gov.in
c) www.keralartc.com
d) www.irtc.com
Answer:
b) www.dhsekprala.gov.in

Question 15.
In ICT enabled services BPO stands for _____.
Answer:
Business Process Outsourcing

Question 16.
Application of ICT for delivering government services to citizens in a convenient and transparent manner is called_______.
Answer:
e- Governance

Plus One Computer Application IT Applications 2 Marks Questions and Answers

Question 1.
Define the term e-Governance.
Answer:
The integration of computers and communication technology for the benefit of government functions to#the public is termed as E-Governance by this Govt can serve the public in a convenient, efficient and transparent manner.

Question 2.
Give an example for e-Governance website.
Answer:
m www.hscap.kerala.gov.in, This site is used to manage +2 admission (Ekajalakam or Single Window System)

Question 3.
What is KSWAN?
Answer:
It is envisaged to be the core common network infrastructure for e-Governance and the State Information Infrastructure(SII), connecting Thiruvananthapuram, Kochi and Calicut. It acts as backbone of SII.

Question 4.
Define e-Business
Answer:
It is Electronic business. It provides services or running business through internet is called E business

Question 5.
Define e-Banking.
Answer:
Doing all the banking activities at any time and place through internet. We can check the balance amount, transfer money from our a/c to another a/c at any time and location. We can sit our home or any place and conduct banking activities hence it is very convenient to the public.

Question 6.
Write down the functions of call centres.
Answer:
Call centre is a third party company and its main aim is to serve the public for the payment of bills, purchase of goods, doubt clearance, etc. Here Telephone facility is set up to handle incoming and out going calls about goods or service for an organisation.

Plus One Computer Application IT Applications 3 Marks Questions and Answers

Question 1.
List out different types of interactions in e-Governance.
Answer:
The integration of computers and communication technology for the benefit of government functions to the public is termed as E-Govemance.
Types of interactions in e-Governance is given below

  • Government to Government(G2G): Electronically exchanging data or information among Government agencies, departments or organizations. Government to Citizens(G2C): Exchange of information between
  • Government and Citizens Government to Business(G2B) : Interaction between the Government and
  • Business men. Government to Employees(G2E) : The exchange of information between Government and its employees

Question 2.
Differentiate between BPO and KPO.
Answer:
BPO means Business Process Outsourcing: A business firm’s main aim is to increase the profit by reduce the expenditure for this some works are transferred to other contractors(man power supply company common in other countries). The parent company is not responsible to such employees but the work will be carried out smoothly. Knowledge Process Outsourcing(KPO): It is similar as BPO but the main job in KPO is knowledge and information related that is carried out by a third party company

Question 3.
What are the advantages of e-Governance?
Answer:
The advantages of e-Governance is given below Its main aim is to provide better service to the people at any time and place with high speed. In the modern world it is very helpful and convenient to the people.

  • It enables automation of Govt, services .
  • It ensures the participation of citizens hence strengthen the democracy
  • It ensures more transparency hence eliminates corruption
  • It enhances responsibilities of various Govt. Departments
  • Its proper implementation saves time and money of the people by avoiding unnecessary visits to offices,

Question 4.
What are the duties of Akshaya?
Answer:
These were launched in 2002 in the Malappuram Dist.ln Kerala by the project of Kerala State Information Technology Mission(KSITM). Its aim is to provide services such as e-grants, e filing, e district, e ticketing,/ation card application, Voters Id application,New Vehicles Registration application, insurance and Banking to the peoples of Kerala.

Question 5.
What is Common Service Center(CSC)? List some of the services offered through CSC.
Answer:
Common Service Centres are the web enabled points of the government, private and social sector services. They provide services such as Agriculture, Health, Banking, Educational, Entertainment, Commercial, Transport services for the rural citizens of India. In Kerala Akshaya centers are working as CSC.

Question 6.
What are the major challenges faced in the implementation of e-Learning?
Answer:
Following are the challenges to e Learning

  • Face to face contact between student and teachers is not possible
  • Proper interaction is limited lack of infrastructure facilities
  • Its implementation requires computer and high speed Internet
  • Pupil may not get proper motivation
  • It does not provide a real lab facility

Question 7.
a) Explain the term, ICT.
b) Briefly explain the advantages of implementing e-Governance.
Answer:
a) Information and Communication Technology .
b) The advantages of e-Govemance is given below Its main aim is to provide better service to the people at any time and place with high speed. In the modern world it is very helpful and convenient to the people.

  • It enables automation of Govt, services.
  • It ensures the participation of citizens hence strengthen the, democracy
  • It ensures more transparency hence eliminates corruption
  • It enhances responsibilities of various Govt. Departments
  • Its proper implementation saves time and money of the people by avoiding unnecessary visits to offices.

Question 8.
Remya has got a job at a call center. What is a call center? What kind of job does a call center provide?
Answer:
Call centre is a third party company and its main aim is to serve the public for the payment of bills, purchase’of goods, doubt clearance, etc. Here Telephone facility is set up to handle incoming and out going calls about goods or service for an organisation

Question 9.
Explain any three e-learning tools,
Answer:
e Learning tools

  • Electronic books reader(e Books): With the help of a tablet or portable computer or any other device we can read digital files by using a s/w is called electronic books reader.
  • e text: The electronic format of textual data is called e-Text.
  • Online chat: Real time exchange of text or audio or video messages between two or more person over the Internet.
  • e Content : The data or information such as text, audio, video , presentations, images, animations etc, are stored in electronic format.
  • Educational TV channels : TV channels dedicated only for the e-Learning purpose :
    Eg-. VICTERS (Virtual Class room Technology on Edusat for Rural Schools OR Versatile ICT Enabled Resources for Students)

Question 10.
Define e-Governance. Write any four advantages of e-Governance.
Answer:
E-Governance
The integration of computers and communication technology for the benefit of government functions to the public is termed as E-Governance by this Govt can serve the public in a convenient, efficient and transparent manner.

Benefits of E-Governance : Its main aim is to provide better service to the people at any time and place with high speed. In the modern world it is very helpful and convenient to the people.

  • It enables automation of Govt.services.
  • It ensures the participation of citizens hence strengthen the democracy.
  • It ensures more transparency hence eliminates corruption.
  • It enhances responsibilities of various Govt Departments.
  • Its proper implementation saves time and money of the people by avoiding unnecessary visits to offices.

Question 11.
i) Which of the following system in e-Business . exchanges money between buyer and seller?
a) Automatic Teller Machine
b) Electronic Payment System
c) Payment Service System
d) Financial Data Center.
ii) e-Governance provide a lot of government services to citizens through ICT. What are the different categories of e-Governance interactions?
Answer:
i) b) Electronic Payment System
ii) Types of interactions in e-Governance e-Governance facilitates interaction between different stakeholders in governance .
Government to Government(G2G): Electronically exchanging data or information among Government agencies, departments or organizations.
Government to Citizens(G2C): Exchange information between Government and Citizens .
Government to Business(G2B) : Interaction’ between the Government and Business men.
Government to Employees(G2E) : The exchange of information between Government and its employees

Question 12.
Explain any three tools that enhance e-Learning process.
Answer:
e Learning tools

  • Electronic books reader(e Books): With the help of a tablet or portable computer or any other device we can read digital files by using a s/w is called electronic books reader.
  • e text: The electronic format of textual data is called e-Text.
  • Online chat: Real time exchange of text or audio or video messages between two or more person over the Internet.
  • e Content : The data or information such as text, audio, video , presentations, images, animations etc, are stored in electronic format.
  • Educational TV channels : TV channels dedicated only for the e-Learning purpose : Eg. VICTERS (Virtual Class.room Technology on Edusat for Rural Schools OR Versatile ICT Enabled Resources for Students).

Question 13.
Compare the advantages and disadvantages of implementing e-Business.
Answer:
Advantages of E-business is given below

  • It overcomes geographical limitations
  • It reduces the operational cost
  • It minimizes the time and cost
  • It remains open all the time
  • We can locate the product faster from a wider range of choices

Disadvantages of E-business is given below

  • Peoples are unaware of IT applications and its uses
  • Most peoples don’t have plastic money(credit / debit card) and net banking
  • It requires high security measurements otherwise you may lose money
  • We can’t touch or smell products through online
  • Some companies may not have proper Goods delivery service.

Plus One Computer Application IT Applications 5 Marks Questions and Answers

Question 1.
Compare the advantages and disadvantages of implementing e-Business?
Answer:
Advantages of e business is given below

  • It overcomes geographical limitations
  • It reduces the operational cost
  • It minimizes the time and cost
  • It remains open all the time
  • We can locate the product faster from a wider range of choices

Disadvantages of E business is given below:

  • Peoples are unaware of IT applications and its uses
  • Most peoples don’t have plastic money(credit / debit card) and net banking
  • It requires high security measurements otherwise you may lose money
  • We can’t touch or smell products through online
  • Some companies may not have proper Goods delivery service

Question 2.
Explain any three IT enabled services in detail.
Answer:
1) Call centre : It is a third party company and its main aim is to serve the public for the payment of bills, purchase of goods, doubt clearance, etc. Here Telephone facility is set up to handle incoming and out going calls about goods or service for an organisation.
2) Teleconferencing : It is a Way of conferring, discussing or communicating by audio and video circuits, by a group of people located in geographically distributed areas. There are two types of conferencing video and audio. In audio conferencing the participants can’t see each other but only hear voices of one another.
3) Video conferencing : It is a type of Teleconferencing. The participants can see each other live on screen and can speak to each other with the help of teleconferencing. They must be sit in conference rooms connected through a teleconference system(A video camera and a speaker phone are connected to a computer with Internet connection)

Question 3.
Discuss in detail various uses of IT in health care field.
Answer:
In the field of medicine and health care computers play very important role. Such as diagnosing diseases, monitoring patients during surgery etc.

1) Medical equipments : Most of the medical equipments such as CT scanner, MRI scanner, Ultra Sound scanner, ECG, ECHO test, TMT, etc work with the help of computers

2) Electronic Medical Record(EMR): It is a digital version of a paper chart that contains all of a patient’s medical history from one practice. An EMR is mostly used by doctors fordiagnosis and treatment.

3) Web based support / diagnosis : Internet is used by the doctors to acquire information to diagnose and give treatment to the patients who are suffering from diseases.

4) Telemedicine : With the help of TeleMedicine equipment doctors and nurses can examine patients in remote locations by monitoring the patient conditions such as BP, temperature etc. and give the correct medical treatment. Tele medicine is implemented with a telephone line and a computer.

5) Research and development: Computers play inevitable role in almost every branch of science and engineering. The role of computers in different fields of research and development is unavoidable. The most complex genetic problem may evaluated with the help of computers easily and can simulate actual system using a computer. The computers help in diagnosis, treatment of patients and better running of hospitals.

Leave a Comment