Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Students can Download Chapter 7 Web Hosting Questions and Answers, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Plus Two Computer Application Web Hosting One Mark Questions and Answers

Question 1.
The companies that provide web hosting services are called_____.
Answer:
Web Hosts

Question 2.
The service of providing storage space in a web server to make a website available on Internet is called______.
Answer:
web hosting

Question 3.
Which of the following is true in the case of dedicated hosting?
(a) It shares server with other websites.
(b) It is usually inexpensive.
(c) It does not guarantee performance.
(d) It offers freedom for the clients to choose the hardware and the software.
Answer:
(d) It offers freedom for the clients to choose the hardware and the software.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.
Choose the odd one out, and justify your answer,
(a) Shared hosting
(b) Dedicated hosting
(c) DNS
(d) Virtual Private Server
Answer:
(c) DNS others are types of web hosting.

Question 5.
______is the service of providing storage space in a Webserver.

OR

Storing the web pages of a website in a server is popularly known as_____.
Answer:
Web hosting

Question 6.
The companies that provides web hosting services are called______.
Answer:
Web hosts

Question 7.
Odd one out.
(a) Shared
(b) Dedicated
(c) VPS
(d) DNS
Answer:
(d) DNS, means Domain Name System. The others are types of web hosting.

Question 8.
VPS stands for______.
Answer:
Virtual Private Server

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 9.
From the following select the most commonly used web hosting.
(a) Shared
(b) Dedicated
(c) VPS
(d) DNS
Answer:
(a) Shared hosting

Question 10.
DNS stands for_____.
Answer:
Domain Name System

Question 11.
‘A record’ means_____.
Answer:
Address record

Question 12.
FTP stands for______.
Answer:
File Transfer Protocol

Question 13.
Odd one out.
(a) Mozilla Firefox
(b) FileZilla
(c) CuteFTP
(d) SmartFTP
Answer:
(a) Mozilla Firefox, it is a web browser, the others are popular FTP client software.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 14.
______hosting provides web hosting services free of change.
Answer:
Free hosting

Question 15.
Give an example for Free web hosting services with sub domain website address.
Answer:
www.bvmhsskaiparamba.facebook.com

Question 16.
Give an example for Free web hosting services with directory service website address.
Answer:
www.facebook.com/bvm hss kalparamba

Question 17.
CMS stands for______.
Answer:
Content Management System

Question 18.
The term ‘responsive web designing’ was introduced by______.
Answer:
Ethan Marcotte.

Question 19.
The method of Flexible designing of web pages to suit the various types of screens is called______.
Answer:
Responsive web design method

Question 20.
In dedicated hosting, if the client is allowed to place his own purchased web server in the service
provider’s facility, then it is called______.
Answer:
Co-location

Question 21.
What are the information contain in a ICANN database?
Answer:
Registered domain names/name, address, telephone number and e-mail address of the registrants.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 22.
What is ‘A record’?
Answer:
‘A record’ is used to store the IP address and the corresponding domain name.

Question 23.
Joomla is an example for______.
(a) CMS
(b) ISP
(c) DNS
(d) None of the above
Answer:
(a) CMS

Question 24.
The responsive web design feature that converts horizontal menu to a dropdown menu in mobile phones is called______.
Answer:
Media queries.

Question 25.
The organization that maintains the WHOIS data-base of domain names is______.
Answer:
ICANN

Plus Two Computer Application Web Hosting Two Mark Questions and Answers

Question 1.
Consider that your school is planning to host a website. What are the factors that you will consider while choosing the type of web hosting?
Answer:
Following factors to be considered

  1. Buying sufficient amount of memory space for storing our website files
  2. If the web pages contain programming contents supporting technology must be consider
  3. Based upon the programs select Windows hosting or Linux hosting.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 2.
Emmanuel wishes to buy a suitable domain for his company. Unfortunately, the domain name he chose is already registered by someone else. Name the feature that will help him to find the current owner. List the details will he get.
Answer:
WHOIS. Name, address, telephone number and e-mail address of the registrant.

Question 3.
What is the use of FTP client software? Give an example.
Answer:
FTP (File Transfer Protocol) client software. When a client requests a website by entering website address. Then FTP client software helps to establish a connection between client computer and remote server computer.

Unauthorised access is denied by using username and password hence secure our website files for that SSH(Secure Shell) FTP simply SFTP is used. Instead of http://, it uses ftp://.

By using FTP client s/w we’ can transfer(upload) the files from our computer to the web server by using the ‘drag and drop’ method. The popular FTP client software are FileZilla, Cute FTP, Smart FTP, etc.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.
Haseena has decided to host her new website using free hosting facility; her friend Rinisha is against this move. Can you guess her argument against the utilization of free hosting facility?
Answer:
In free web hosting service, the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facility such as limited storage space, do not allow multimedia (audio and viedo) files.

Plus Two Computer Application Web Hosting Three Mark Questions and Answers

Question 1.
Priya has developed a website for her shop. She has purchased a domain name and hosting space.

  1. Name the software that will help her to transfer her files from her computer to the web server.
  2. List the requirements in that software that are necessary to connect to the web server.

Answer:

  1. FTP software such as FileZilla, Cute FTP, Smart FTP
  2. Following are the requirements to connect to the web server
    • Domain name/IP address
    • Username
    • Password

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 2.
Explain the advantages of using SFTP protocol in FTP client software.
Answer:
Un authorised access is denied by using username and password hence secure our website files, for this SSH (Secure Shell) FTP simply SFTP is used. It encrypts and sends usernames, passwords, and data to the web server.

Question 3.
Merin plans to create a website for their family without spending money.

  1. List some of the limitations that Merin will face regarding the hosting space for website.
  2. How will she provide a domain name for the website?

Answer:
1. In free web hosting service, the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facility such as limited storage space, do not allow multimedia (audio and viedo) files.

2. Usually two types of free web hosting services as follows.

  • as a directory service: service provider’s website address/our website address
    eg: www.facebook.com/bvmhsskalparamba
  • as a sub domain: Our website address.service providers website address
    eg: www.bvmhsskalparamba.facebook.com

Question 4.
Recentlly more and more people are using Content Management Systems (CMS) for developing professional websites. What can be the reasons for this?
Answer:
CMS means Content Management System. Do you heard about Data Base Management System (DBMS). DBMS is a software (collection of programs) used to create, alter modify, delete and retrieve records of a Data Base.

Similarly CMS is a collection of programs that is used to create, modify, update and publish website contents. CMS can be downloaded freely and is useful to design and manage attractive and interactive websites with the help of templates that are available in CMS. WordPress, Joomla, etc. are the examples of CMS.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 5.
Suggest a hosting type for the following websites given below. Justify.

  1. Website for a medical shop in your city.
  2. Website for Public Service Commission (PSC) of Kerala.
  3. Website for an online shopping facility.

Answer:

  1. Shared hosting
  2. Dedicated/VPS
  3. Dedicated/VPS

Question 6.
Consider that a college in your locality plans to shift its website from shared type of hosting to VPS hosting. List the advantages that the website will gain from this change.
Answer:
Virtual Private Server (VPS):
A VPS is a virtual machine sold as a service by an Internet hosting Service. A VPS runs its own copy of an OS(Operating System) and customers have super level access to that OS instance, so they can install almost any s/w that runs on that OS.

This type is suitable for websites that require more features than shared hosting but less features than dedicated hosting.
Eg: It is similar to owning a Condo

Question 7.
Mr. Mohan wants to host a personal website with minimal cost. Which type of web hosting would you advise for him? Justify your answer.
Answer:
Shared Hosting:
This type of hosting sharing resources, like memory, disk space, and CPU hence the name shared. Several websites share the same server. This is suitable for small websites that have less traffic and it is not suitable for large websites that have large bandwidth, large storage space and have large volume of traffic.

Eg: Shared hosting is very similar to living in an Apartment(Villas) complex. All residents are in the same location and must share the available resources(Car parking area, Swimming pool, Gymnasium, playground, etc) with every one.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 8.
A super market in a city wishes to take its business online. It plans to accept orders for its products through a website and receive payments online.

  1. Which type of hosting is suitable for this website?
  2. Explain the reason for your choice,

Answer:
1. Dedicated Hosting.

2. A web server and its resources are exclusively for one website that have large volume of traffic means large volume of requests by the visitors.

Some Govt, departments or large organizations require uninterrupted services for that round the clock power supply is needed. It is too expensive but it is more reliable and provide good service to the public.

Eg: It is similar to living in an Our own house. All the resources in your house is only for you. No one else’s account resides on the computer and would not be capable of tapping into your resourses.

Question 9.
Emil wishes to purchase the web hosting space required to host a website for his medical shop. List the features to be taken into consideration while buying hosting space on a web server.
Answer:
Following factors to be considered

  1. Buying sufficient amount of memory space for storing our website files
  2. If the web pages contain programming contents supporting technology must be consider
  3. Based upon the programs select Windows hosting or Linux hosting.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 10.
How can we connect a website hosted in a Webserver to a domain name?
Answer:
Millions of websites are available over Internet so that our website must be registered with a suitable name. Domain Name registration is used to identify a website over Internet.

A domain name must be unique(i.e. no two website with same name is available). So you have to check the availability of domain name before you register it, for this www.whois.net website will help.

If the domain name entered is available then we can register it by paying the Annual registration fees through online. Consider a Post Office, it has two addresses one string address (Irinjalakuda) and one numeric(pin) code (680121).

Just like this, the website has also two addresses a string address for example www.agker.cag.gov in and a numeric address (http:/ /210.212.239.70/). We are following string address, hence this domain name has to be connected to the corresponding IP address of the web server.

This is done by using ‘A record’(Address record) of the domain. ‘A record’ is used to store the IP address and the corresponding domain name.

Question 11.
What is the advantage of using SFTP protocol in FTP software?
Answer:
FTP(File Transfer Protocol) client software. When a client requests a website by entering website address. Then FTP client software helps to establish a connection between client computer and remote server computer.

Unauthorised access is denied by using username and password hence secure our website files for that SSH(Secure Shell) FTP simply SFTP is used. Instead of http://, it uses ftp://.

By using FTP client s/w we can transfer(upload) the files from our computer to the web server by using the ‘drag and drop’ method. The popular FTP client software are FileZilla, CuteFTP, SmartFTP, etc.

Question 12.
Raju wishes to host a website for his family. What are the advantages that free web hosting companies provide?
Answer:
The name implies it is free of cost service and the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facility such as limited storage space, do not allow multimedia(audio and video) files.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

A paid service website’s address is as follows
eg: www.bvmhsskalparamba.com
Usually two types of free web hosting services as follows

  1. as a directory service: Service provider’s website address/our website address
    eg: www.facebook.com / bvm hss kalparambu
  2. as a Sub domain: Our website address.service providers website address
    eg: www.bvmhsskalparamba.facebook.com

Earlier web hosting services are expensive but nowadays it is cheaper hence reduced the need for free web hosting.

Question 13.
What is CMS? What are the features of CMS? Give Examples.
Answer:
CMS means Content Management System. Do you heard about Data Base Management System (DBMS). DBMS is a software(collection of programs) used to create, alter, modify, delete and retrieve records of a Data Base.

Similarly, CMS is a collection of programs that is used to create, modify, update and publish website contents. CMS can be downloaded freely and is useful to design and manage attractive and interactive websites with the help of templates that are available in CMS. WordPress, Joomla, etc. are the examples of CMS.

Plus Two Computer Application Web Hosting Five Mark Questions and Answers

Question 1.
Explain different types of web hosting?
Answer:
Types of web hosting:
Various types of web hosting services are available. We can choose the web hosting services according to our needs depends upon the storage space needed for hosting, the number of visitors expected to visit, etc.

1. Shared Hosting:
This type of hosting sharing resources, like memory, disk space, and CPU hence the name shared. Several websites share the same server.

This is suitable for small websites that have less traffic and it is not suitable for large websites that have large bandwidth, large storage space and have large volume of traffic.

Eg: Shared hosting is very similar to living in an Apartment(Villas) complex. All residents are in the same location and must share the available resources(Car parking area, Swimming pool, Gymnasium, play ground, etc) with every one.

2. Dedicated Hosting:
A web server and its resources are exclusively for one website that have large volume of traffic means large volume of requests by the visitors.

Some Govt, departments or large organizations require uninterrupted services for that round the clock power supply is needed. It is too expensive but it is more reliable and provide good service to the public.

Eg: It is similar to living in an Our own house. All the resources in your house is only for you. No one else’s account resides on the computer and would not be capable of tapping into your resourses.

3. Virtual Private Server (VPS):
A VPS is a virtual machine sold as a service by an Internet hosting Service. A VPS runs its own copy of an OS (Operating System) and customers have super level access to that OS instance, so they can install almost any s/w that runs on that OS.

This type is suitable for websites that require more features than shared hosting but less features than dedicated hosting.
Eg: It is similar to owning a Condo.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 2.

  1. What is responsive web design? (3)
  2. Why is it gaining importance recently? (2)

Answer:
1. The home page is displayed differently according to the screen size of the browser window(different screen sized devices mobile phone, palmtop, tablet, laptop, and desktop) we used.

The website is designed dynamically (flexibly) that suit the screen size of different device introduced by Ethan Marcotte. Before this, companies have to design different websites for different screen sized devices.

By responsive web design, companies have to design only one website that suitably displayed according to the screen size of the devices. It is implemented by using flexible grid layout, images, and media queries.

Flexible grid layouts: It helps to set the size of the web page to fit the screen size of the device.

Flexible image and video: It helps to set the image or video dimension to fit the screen size of the
device.

Media queries: There is an option(settings) to select the size of the web page to match our device, this can be done by using media queries inside the CSS file.

A well known Malayalam daily Malayala Manorama launched their responsive website.

2. Insted of using desktops or laptops many people nowadays visit websites using tablets and mobiles phones. Portability is the main reason for this.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 3.
Today, we visit websites using tablets and mobile phones also. You might have noticed that the same website is displayed in a different layout in different devices.

  1. Name the concept used for this. (1)
  2. List and explain the technologies used for implementing this concept. (5)

Answer:

  1. Responsive web design.
  2. It is implemented by using flexible grid layout, images, and media queries.

Flexible grid layouts: It helps to set the size of the web page to fit the screen size of the device.

Flexible image and video: It helps to set the image or video dimension to fit the screen size of the device.

Media queries: There is an option(settings) to select the size of the web page to match our device, this can be done by using media queries inside the CSS file.

A well known Malayalam daily Malayala Manorama launched their responsive website.

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.

  1. What is responsive web design? (3)
  2. How is responsive web design implemented? (2)

Answer:
1. The home page is displayed differently according to the screen size of the browser window(different screen sized devices mobile phone, palmtop, tablet, laptop, and desktop) we used.

The website is designed dynamically(flexibly) that suit the screen size of different device introduced by Ethan Marcotte. Before this, companies have to design different websites for different screen sized devices.

By responsive web design, companies have to design only one website that suitably displayed according to the screen size of the devices.

2. It is implemented by using flexible grid layout, images, and media queries

Flexible grid layouts: It helps to set the size of the web page to fit the screen size of the device.
Flexible image and video: It helps to set the image or video dimension to fit the screen size of the device.

Media queries: There is an option(settings) to select the size of the web page to match our device, this can be done by using media queries inside the CSS file.

A well known Malayalam daily Malayala Manorama launched their responsive website.

Leave a Comment