Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Students can Download Chapter 7 Web Hosting Questions and Answers, Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations

Kerala Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Plus Two Computer Science Web Hosting One Mark Questions and Answers

Question 1.
The companies that provide web hosting services are called ______.
Answer:
Web Hosts

Question 2.
The service of providing storage space in a web server to make a website available on Internet is called
Answer:
web hosting

Question 3.
Which of the following is true in the case of dedicated hosting?
(a) It shares server with other websites.
(b) It is usually inexpensive.
(c) It does not guarantee performance.
(d) It offers freedom for the clients to choose the hardware and the software.
Answer:
(d) only

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.
Choose the odd one out, and justify your answer.
(a) Shared hosting
(b) Dedicated hosting
(c) DNS
(d) Virtual Private Server
Answer:
(c) DNS others are types of web hosting.

Question 5.
______ is the service of providing storage space in a Webserver.

OR

Storing the web pages of a website in a server is popularly known as _____.
Answer:
Web hosting

Question 6.
The companies that provide web hosting services are called _______.
Answer:
Web hosts

Question 7.
Odd one out.
(a) Shared
(b) Dedicated
(c) VPS
(d) DNS
Answer:
(d) DNS means Domain Name System. The others are types of web hosting

Question 8.
VPS stands for _____ .
Answer:
Virtual Private Server.

Question 9.
From the following select the most commonly used web hosting.
(a) Shared
(b) Dedicated
(c) VPS
(d) DNS
Answer:
(a) Shared hosting

Question 10.
DNS stands for ____.
Answer:
Domain Name System

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 11.
‘A record’ means ______ .
Answer:
Address record

Question 12.
FTP stands for _____ .
Answer:
File Transfer Protocol.

Question 13.
Odd one out.
(a) Mozilla Firefox
(b) FileZilla
(c) CuteFTP
(d) SmartFTP
Answer:
(a) Mozilla Firefox, it is a web browser, the others are popular FTP client software

Question 14.
______ hosting provides web hosting services free of charge.
Answer:
Free hosting

Question 15.
Give an example for Free web hosting services with sub-domain website address.
Answer:
www.bvmhsskalparamba.facebook.com

Question 16.
Give an example for Free web hosting services with directory service website address.
Answer:
www.facebook.com/bvmhsSkalparamba

Question 17.
CMS stands for ____.
Answer:
Content Management System

Question 18.
The term ‘responsive web designing’ was introduced by _____.
Answer:
Ethan Marcotte

Question 19.
The method of Flexible designing of web pages to suit the various types of screens is called _____.
Answer:
Responsive web design method

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 20.
In dedicated hosting, if the client is allowed to place his own purchased web server in the service provider’s facility, then it is called _______.
Answer:
Co-location

Question 21.
What are the information contained in a ICANN database?
Answer:
Registered domain names/name, address, telephone number and e-mail address of the registrants.

Question 22.
What is‘A record’?
Answer:
‘A record’ is used to store the IP address and the corresponding domain name

Question 23.
Joomla is an example for ______ .
(a) CMS
(b) ISP
(c) DNS
(d) None of the above
Answer:
(a) CMS

Question 24.
The responsive web design feature that converts horizontal menu to a drop-down menu in mobile phones is called ______.
Answer:
Media queries

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 25.
The organization that maintains the WHOIS database of domain names is ______.
Answer:
ICANN

Plus Two Computer Science Web Hosting Two Mark Questions and Answers

Question 1.
Consider that your school is planning to host a website. What are the factors that you will consider while choosing the type of web hosting?
Answer:
Following factors to be considered

  1. Buying sufficient amount of memory space for storing our website files
  2. If the web pages contain programming contents supporting technology must be considered
  3. Based upon the programs select Windows hosting or Linux hosting

Question 2.
Emmanuel wishes to buy a suitable domain for his company. Unfortunately, the domain name he chose is already registered by someone else. Name the feature that will help him to find the current owner. List the details will he get.
Answer:
WHOIS
Name, address, telephone number and e-mail address of the registrant

Question 3.
What is the use of FTP client software? Give an example.
Answer:
FTP (File Transfer Protocol) client software:
When a client requests a website by entering website address. Then FTP client software helps to establish a connection between client computer and remote server computer. Unauthorised access is denied by using user name and password hence secure our website files for that SSH(Secure Shell) FTP simply SFTP is used.

Instead of http://, it uses ftp://. By using FTP client s/w we can transfer(upload) the files from our computer to the web server by using the ‘drag and drop’ method. The popular FTP client software are FileZilla, CuteFTP, SmartFTP, etc.

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.
Haseena has decided to host her new website using free hosting facility; her friend Rinisha is against this move. Can you guess her argument against the utilization of free hosting facility?
Answer:
In free web hosting service, the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facilities such as limited storage space, do not allow multimedia (audio and video) files.

Plus Two Computer Science Web Hosting Three Mark Questions and Answers

Question 1.
Priya has developed a website for her shop. She has purchased a domain name and hosting space.

  1. Name the software that will help her to transfer her files from her computer to the webserver.
  2. List the requirements in that software that are necessary to connect to the webserver.

Answer:

  1. FTP software such as FileZilla, Cute FTP, Smart FTP
  2. Following are the requirements to connect to the Webserver
    • Domain name /IP address
    • User name.
    • Password

Question 2.
Explain the advantages of using SFTP protocol in FTP client software.
Answer:
Unauthorized access is denied by using username and password hence secure our website files, for this SSH (Secure Shell) FTP simply SFTP is used. It encrypts and sends usernames, passwords, and data to the webserver.

Question 3.
Merin plans to create a website for their family without spending money.

  1. List some of the limitations that Merin will face regarding the hosting space for website.
  2. How will she provide a domain name for the website?

Answer:
1. In free web hosting service, the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facilities such as limited storage space, do not allow multimedia (audio and video) files.

2. Usually, two types of free web hosting services as follows.

  • As a directory service: service provider’s website address/ our website address
    eg: www.facebook.com/bvmhsskalparamba
  • As a subdomain: Our website address. service providers website address
    eg: www.bvmhsskalparamba.facebook.com

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.
Recently more and more people are using Content Management Systems (CMS) for developing professional websites. What can be the reasons for this?
Answer:
CMS means Content Management System. Do you heard about Data Base Management System (DBMS). DBMS is a software (collection of programs) used to create, alter, modify, delete and retrieve records of a DataBase. Similarly CMS is a collection of programs that is used to create, modify, update and publish website contents.

CMS can be downloaded freely and is useful to design and manage attractive and interactive websites with the help of templates that are available in CMS. WordPress, Joomla, etc. are the examples of CMS.

Question 5.
Suggest a hosting type for the following websites given below. Justify.

  1. Website for a medical shop in your city.
  2. Website for Public Service Commission (PSC) of Kerala.
  3. Website for an online shopping facility.

Answer:

  1. Shared hosting
  2. Dedicated/VPS
  3. Dedicated/VPS

Question 6.
Consider that a college in your locality plans to shift its website from shared type of hosting to VPS hosting. List the advantages that the website will gain from this change.
Answer:
Virtual Private Server (VPS):
A VPS is a virtual machine sold as a service by an Internet hosting Service. A VPS runs its own copy of an OS(Operating System) and customers have super level access to that OS instance, so they can install almost any s/ w that runs on that OS.

This type is suitable for websites that require more features than shared hosting but less features than dedicated hosting.
Eg: It is similar to owning a Condo

Question 7.
Mr. Mohan wants to host a personal website with minimal cost. Which type of web hosting would you advise for him? Justify your answer.
Answer:
Shared Hosting:
This type of hosting sharing re-sources, like memory, disk space, and CPU hence the name shared. Several websites share the same server. This is suitable for small websites that have less traffic and it is not suitable for large websites that have large bandwidth, large storage space and have large volume of traffic.

Eg: Shared hosting is very similar to living in an Apartment(Villas) complex. All residents are in the same location and must share the available resources(Car parking area, Swimming pool, Gymnasium, playground, etc) with everyone.

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 8.
A supermarket in a city wishes to take its business online. It plans to accept orders for its products through a website and receive payments online.

  1. Which type of hosting is suitable for this website?
  2. Explain the reason for your choice.

Answer:
1. Dedicated Hosting

2. A web server and its resources are exclusively for one website that have large volume of traffic means large volume of requests by the visitors. Some Govt, departments or large organizations require uninterrupted services for that round the clock power supply is needed. It is too expensive but it is more reliable and provides good service to the public.

Eg: It is similar to living in an Our own house. All the resources in your house is only for you. No one else’s account resides on the computer and would not be capable of tapping into your resourses

Question 9.
Emil wishes to purchase the web hosting space required to host a website for his medical shop. List the features to be taken into consideration while buying hosting space on a web server.
Answer:
Following factors to be considered:

  1. Buying sufficient amount of memory space for storing our website files
  2. If the web pages contain programming contents supporting technology must be considered
  3. Based upon the programs select Windows hosting or Linux hosting

Question 10.
How can we connect a website hosted in a Web server to a domain name?
Answer:
Millions of websites are available over Internet so that our website must be registered with a suitable name. Domain Name registration is used to identify a website over Internet. A domain name must be unique(i.e. no two websites with same name is available).

So you have to check the availability of domain name before you register it, for this www.whois.net website will help. If the domain name entered is available then we can register it by paying the Annual registration fees online. Consider a Post Office, it has two addresses one string address (Irinjalakuda) and one numeric(pin) code (680121).

Just like this the website has also two addresses a string address, for example, www.agker.cag.gov.in and a numeric address (http:/ /210.212.239.70/). We are following string address, hence this domain name has to be connected to the corresponding IP address of the webserver. This is done by using ‘A record’(Address record) of the domain. ‘A record’ is used to store the IP address and the corresponding domain name.

Question 11.
What is the advantage of using SFTP protocol in FTP software?
Answer:
FTP(File Transfer Protocol) client software:
When a client requests a website by entering website address. Then FTP client software helps to establish a connection between client computer and remote server computer. Unauthorised access is denied by using username and password hence secure our website files for that SSH(Secure Shell) FTP simply SFTP is used.

Instead of http://, it uses ftp://. By using FTP client s/w we can transfer(upload) the files from our computer to the web server by using the ‘drag and drop’ method. The popular FTP client software are FileZilla, CuteFTP, SmartFTP, etc.

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 12.
Raju wishes to host a website for his family. What are the advantages that free web hosting companies provide?
Answer:
The name implies it is free of cost service and the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facilities such as limited storage space, do not allow multimedia(audio and video) files. A paid service website’s address is as follows:
Eg: www.bvmhsskalparamba.com

Usually two types of free web hosting services as follows:
1. As a directory service:
Service provider’s website address/ our website address.
eg: www.facebook.com / bvm hss kalparambu.

2. As a Sub domain:
Our website address.service providers website address.
eg: www.bvmhsskalparamba.facebook.com Earlier web hosting services are expensive but nowadays it is cheaper hence reduced the need for free web hosting.

Question 13.
What is CMS? What are the features of CMS? Give Examples.
Answer:
CMS means Content Management System. Do you heard about Data Base Management System (DBMS)? DBMS is a software(collection of programs) used to create, alter, modify, delete and retrieve records of a DataBase. Similarly, CMS is a collection of programs that is used to create, modify, update and publish website contents.

CMS can be downloaded freely and is useful to design and manage attractive and interactive websites with the help of templates that are available in CMS. WordPress, Joomla, etc. are examples of CMS.

Plus Two Computer Science Web Hosting Five Mark Questions and Answers

Question 1.
Explain different types of web hosting?
Answer:
Types of web hosting:
Various types of web hosting services are available. We can choose the web hosting services according to our needs depends upon the storage space needed for hosting, the number of visitors expected to visit, etc.

1. Shared Hosting:
This type of hosting sharing resources, like memory, disk space, and CPU hence the name shared. Several websites share the same server. This is suitable for small websites that have less traffic and it is not suitable for large websites that have large bandwidth, large storage space and have large volume of traffic.

Eg: Shared hosting is very similar to living in an Apartment(Villas) complex. All residents are in the same location and must share the available resources(Car parking area, Swimming pool, Gymnasium, playground, etc) with everyone.

2. Dedicated Hosting:
A web server and its resources are exclusively for one website that have large volume of traffic means large volume of requests by the visitors. Some Govt, departments or large organizations require uninterrupted services for that round the clock power supply is needed. It is too expensive but it is more reliable and provides good service to the public.

Eg: It is similar to living in an Our own house. All the resources in your house is only for you. No one else’s account resides on the computer and would not be capable, of tapping into your resources.

3. Virtual Private Server (VPS):
A VPS is a virtual machine sold as a service by an Internet hosting Service. A VPS runs its own copy of an OS (Operating System) and customers have super level access to that OS instance, so they can install almost any s/what runs on that OS. This type is suitable for websites that require more features than shared hosting but less features than dedicated hosting.
Eg: It is similar to owning a Condo

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 2.

  1. What is responsive web design?
  2. Why is it gaining importance recently?

Answer:
1. The home page is displayed differently according to the screen size of the browser window (different screen sized devices mobile phone, palmtop, tablet, laptop, and desktop) we used. The website is designed dynamically (flexibly) that suit the screen size of different device introduced by Ethan Marcotte.

Before this, companies have to design different websites for different screen sized devices. By responsive web design, companies have to design only one website that suitably displayed according to the screen size of the devices. It is implemented by using flexible grid layout, images, and media queries.

  • Flexible grid layouts: It helps to set the size of the web page to fit the screen size of the device.
  • Flexible image and video: It helps to set the image or video dimension to fit the screen size of the device.
  • Media queries: There is an option (settings) to select the size of the web page to match our device, this can be done by using media queries inside the CSS file.

A well known Malayalam daily Malaysia Manorama launched their responsive website.

2. Instead of using desktops or laptops many people nowadays visit websites using tablets and mobile phones. Portability is the main reason for this.

Question 3.
Today, we visit websites using tablets and mobile phones also. You might have noticed that the same website is displayed in a different layout in different devices.

  1. Name the concept used for this.
  2. List and explain the technologies used for implementing this concept

Answer:
1. Responsive web design.

2. It is implemented by using flexible grid layout, images, and media queries:

  • Flexible grid layouts: It helps to set the size of the web page to fit the screen size of the device.
  • Flexible image and video: It helps to set the image or video dimension to fit the screen size of the device.
  • Media queries: There is an option (settings) to select the size of the web page to match our device, this can be done by using media queries inside the CSS file.

A well known Malayalam daily Malayala Manorama launched their responsive website.

Plus Two Computer Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Web Hosting

Question 4.

  1. What is responsive web design?
  2. How is responsive web design implemented?

Answer:
1. The home page is displayed differently according to the screen size of the browser window (different screen sized devices mobile phone, palm top, tablet, laptop and desktop) we used. The website is designed dynamically (flexibly) that suit the screen size of different device introduced by Ethan Marcotte.

Before this, companies have to design different websites for different screen sized devices. By responsive web design, companies have to design only one website that suitably displayed according to the screen size of the devices.

2. It is implemented by using flexible grid layout, images, and media queries:

  • Flexible grid layouts: It helps to set the size of the web page to fit the screen size of the device.
  • Flexible image and video: It helps to set the image or video dimension to fit the screen size of the device.
  • Media queries: There is an option (settings) to select the size of the web page to match our device, this can be done by using media queries inside the CSS file.

A well known Malayalam daily Malayala Manorama launched their responsive website.

Leave a Comment