Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

The comprehensive approach in Kerala Syllabus 9th Standard Physics Textbook Solutions Chapter 2 Equations of Motion Notes Questions and Answers English Medium ensures conceptual clarity.

Std 9 Physics Chapter 2 Notes Solutions Equations of Motion

SCERT Class 9 Physics Chapter 2 Notes Solutions Kerala Syllabus Equations of Motion Questions and Answers

Class 9 Physics Chapter 2 Let Us Assess Answers Equations of Motion

Question 1.
A car starts from rest and moves with uniform acceleration. Calculate the acceleration of the car if it covers a distance of 200 m in 20 s.
Answer:
Initial speed u = 0
distance travelled s = 200 m
time taken t = 20 sec
acceleration a = ?
Using the second equation
s = ut + \(\frac{1}{2}\) at2
⇒ 200 = (0)t + \(\frac{1}{2}\) a(20)2
a = 200/200 = 1 m s-2

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 2.
If an object starts from rest and moves with an acceleration of 2 m/s2, what will be the velocity of the object after 10 s?
Answer:
Given, a = 2 m/s2, time = 10 s
Initial velocity u=0
According to the equation of motion:
v = u + at
=0 + 2 × 10
= 20 m/s

Question 3.
Three different graphs related to the motion of a vehicle are given below. Analyse the graphs and find the characteristics of the motion.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 1
Answer:

  • Graph 1 shows a vehicle moving with uniform acceleration.
  • Graph 2 shows a vehicle moving with uniform deceleration.
  • Graph 3 shows a vehicle moving with non-uniform acceleration.

Question 4.
Graph related to the motion of Car A and Car B is given.
a) Which car has more acceleration? Why?
b) Redraw the graph by changing the scale and compare the graphs.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 2
Answer:
a) Car A
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 3
When the scale of a graph changes, it affects the appearance and readability of the graph, but the underlying data and relationships remain the same.

Question 5.
Observe the figure.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 4
A child runs along a circular path of circumference 440 m at a constant speed. The radius of the circular path is 70 m. The time taken to run from A and reach A in clockwise direction through B is 80 s. Find the distance, displacement, speed and velocity in each case in the table.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 5

Question 6.
A train starts from rest and attains a speed of 72 km/h in 5 minutes. Find the acceleration and displacement of the train.
Answer:
Given,
v = 72 km/h = 20 m/s
(I km/hr = 1000/3600 (m/s))
Time (t) = 5 minutes = 300 s
Acceleration a = \(\frac{v-u}{t}\) = \(\frac{20-0}{300}\) = \(\frac{1}{15}\) = m/s
Displacement s= ut + \(\frac{1}{2}\) at2
= 0 × 300 + \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{1}{15}\) 3002
= 3000 m

Question 7.
Analyse Table and draw the velocity-time graph.

X Time (s) 0 2 4 6 8 10
Y Velocity(m/s) 10 15 20 20 20 15

a) From the graph, find the time interval during which there is no acceleration.
b) Find the time interval during which deceleration occurs.
c) Find the displacement between the fourth second and the eighth second.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 6
a) 4 s to 8 s
b) 8 s to 10 s
c) Time t = 4s
Velocity = 20 m/s
Displacement = Velocity × Time = 20 × 4 = 80 m

Question 8.
Observe the graphs.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 7
In which graph,
a) does the object have uniform acceleration?
b) does the object have uniform velocity?
c) does the object have acceleration and deceleration?
Answer:
a) Graph 2
b) Graph 1
c) Graph 3

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 9.
The velocity-time graph of an object in straight line motion is given.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 8
Identify the regions of the graph where the object is moving with:
a) acceleration.
b) uniform velocity.
c) deceleration.
Answer:
a) Region OA
b) Region AB
c) Region BC

Question 10.
It is not safe for pedestrians to wear dark coloured clothes at night and in conditions with dim light. The school authorities decided to choose a dark coloured uniform for your school. Record your response to the decision. Justify the answer with respect to road safety.
Answer:
Choosing a dark coloured uniform for our school raises significant safety concerns, particularly regarding pedestrian safety at night and in low- light conditions. This decision is problematic because: visibility issues, road safety. For the safety of all students, it would be better for the school to choose a uniform that includes lighter or reflective elements. This change would help ensure that students are more visible to drivers, particularly in low-light conditions, thereby reducing the risk of accidents and enhancing overall road safety.

Question 11.
In the figure given below, a child travels from P to S through Q and R and comes back straight to P.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 9
Analyse the figure and complete the table given below.
Answer:

Starting from P Speed Velocity
On reaching Q \(\frac{60}{10}\) = 6 m/s \(\frac{60}{10}\) = 6 m/s
On reaching R \(\frac{150}{25}\) = 6 m/s \(\frac{125}{25}\) = 5 m/s
On reaching S \(\frac{204}{34}\) = 6 m/s \(\frac{136}{16}\) = 8.5 m/s
While returning to P \(\frac{340}{50}\) = 6.8 m/s \(\frac{0}{50}\) = 0 m/s

Question 12.
A stone is thrown vertically upwards with a velocity of 20 m/s. (a = -10 m/s2)
a) What is the maximum height that the stone has reached?
b) How far will this stone travel in 3 s after it is thrown?
c) How high will the stone be from the ground, 3 s after it is released?
Answer:
Given,
v = 0m/s; u 20 m/s; a = -10 m/s2
a) Using equation of motion, v2 = u2 + 2as
0 = 202 + 2(-10)h
0 = 400 – 20 h
20 h = 400
h = 400/20 = 20 m

b) s = ut + 1⁄2 at2
20 = (20×t) + 1⁄2 (-10 t2)
20 = 20 t – 5 t2
t2 – 4t + 4 = 0
(t-2)2 = 0
t = 2s
During the first 2 seconds, it reaches the maximum height of 20 m. Then it falls for 1 second. Now the stone falls down, then u=0.
s = 1⁄2 × 10 × (1)2 = 5 m
Total distance travelled by the stone in 3 s = 20 + 5 = 25 m.
c) During the first 2 seconds, it reaches the maximum height of 20 m. Then it falls for 1 second. Now the stone falls down, then u=0.
s = 1⁄2 × 10 × (1)2 = 5 m
Therefore, the height from the ground after 3 seconds: 20 m – 5m = 15 m.

Question 13.
An object is moving with a speed of 40 m/s.
If it is given a deceleration of 8 m/s2,
a) how long will it take to come to rest?
b) what is the displacement of the object in this time?
Answer:
a) Here, v = 0 m/s
u = 40 m/s
a = -8 m/s
By using the equation, v = u + at
0 = 40 + (-8) t
= 40 – 8t
8t = 40
t = 40/8 = 5 s
So, it will take 5 seconds for the object to come to rest.

b)Displacement s = ut + \(\frac{1}{2}\) at2
= (40 × 5 ) + \(\frac{1}{2}\) (-8)52
= 200 + \(\frac{1}{2}\) (-200)
=200 – 100
= 100 m

Question 14.
An object is moving with a velocity of 20 m/s. This object is given an acceleration of 5 m/s2. What is the velocity when the displacement is 120 m?
Answer:
Given,
u = 20 m/s
a = 5 m/s2
s = 120 m
By using equation, v2 = u2 + 2as
v2 = 202 + 2 × 5 × 120
v2 = 400 + 1200
v2 = 1600
v = √1600 = 40 m/s

Question 15.
A bullet travelling with a velocity of 60 m/s comes to rest after penetrating 2 cm into a wooden block. What is the acceleration of this bullet? How much is its deceleration?
Answer: Given,
Initial velocity (u) = 60 m/s
Final velocity (v) = 0m/s
Distance (s) = 2 cm = 0.02 m.
We know, v2 = u2 + 2as
02 = 602 + 2 × a × 0.02
0 = 3600 + 0.04 a
a = \(\frac{-3600}{0.04}\) = 90000 m/s2
The deceleration (since it is negative acceleration) is 90000 m/s.

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 16.
Observe the table illustrating the motion of an object, select an appropriate scale and draw the graph. Interpret the graph and write down the answers to the questions given below.

Time (s) 0 5 10 15 20 25 30
Velocity (m/s) 20 25 30 30 30 25 20

a) Which is the time interval with no acceleration?
b) Which is the time interval with deceleration?
c) Calculate the displacement of this object in 30 s.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 10
a) 10s to 20s
b) 20s to 30s
c) Time t = 30 s
Velocity v = 20 m/s
Displacement-Area under velocity-time graph.
= \(\frac{1}{2}\) × (20+30) × 10 + (10×30) + \(\frac{1}{2}\) ×(20+30) × 10
= \(\frac{500}{2}\) + 300 + \(\frac{500}{2}\)
= 250 + 300 + 250
= 800 m

Question 17.
The velocity-time graph of the motion of Car A and Car B is given below.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 11
a) Which car started first?
b) How much time did each car take to attain the same speed?
c) Which car possesses more acceleration?
d) Which car has more displacement?
Answer:
a) Car A
b) 14 s
c) Car B
d) Car A

Class 9 Physics Chapter 2 Extended Activities Answers Equations of Motion

Question 1.
The Science Club organises an awareness class on ‘Road accidents due to over speeding. Prepare the necessary slides for the presentation. (Hints: traffic rules, signboards, traffic rules to be followed by pedestrians, etc.)
Answer:
Hint:
Slide 1:
Title: Road Accidents Due to Over speeding Subtitle: Understanding the Risks and Prevention Measures
Introduction: Brief overview of the importance of road safety and the focus on over speeding.

Slide 2: Introduction
Road accidents are a major cause of injury and death.
Over speeding is a leading factor in many accidents.
Today, we’ll learn about how to stay safe on the road.

Slide 3: Importance of Traffic Rules
Traffic rules are designed to keep everyone safe.
Following these rules helps prevent accidents.

Slide 4: Common Traffic Signs
Stop Sign: Stop your vehicle completely. Speed Limit Sign: Do not exceed the speed indicated.
Pedestrian Crossing Sign: Slow down and be ready to stop for people crossing.

Slide 5: Traffic Rules for Pedestrians
Use pedestrian crossings.
Look both ways before crossing the road. Avoid crossing between parked cars. Walk on sidewalks whenever possible.

Slide 6: Tips for Safe Driving
Always stay within speed limits.
Keep a safe distance from the vehicle in front of you.
Stay alert and focused on the road.

Slide 7: Conclusion
Following traffic rules saves lives.
Over speeding is dangerous for everyone.
Stay safe and be responsible on the road.

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 2.
An object is thrown upwards with a velocity of 30 m/s. It returns to the same position after some time. Draw the velocity-time graph of this object and display it in the class (Consider the deceleration as 10 m/s2).
Hint:
Initial velocity (u): 30 m/s (upwards).
Final velocity (v) when it comes back to the same
position: -30 m/s (downwards).
Deceleration (a): 10 m/s2.
Time to reach the highest point (t): Calculate using V = u + at.
After finding the value, then take the correct scale and draw the graph similar to this.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 12
Prepare a project on whether the safety measures implemented in your area are adequate to reduce road accidents.
Project planning can be done with the help of your teacher.
Bring relevant findings to the attention of the Road Safety Authority

(For more information, the services of the National Transportation Planning and Research Conor (NATPAC) and the Motor Vehicles Department can be availed.

The report should include:

  • Introduction
  • Hypothesis
  • Objectives
  • Methodology
  • Analysis
  • Results
  • Conclusion
  • Suggestions

Hint:
Introduction
Road accidents are a serious issue affecting our community. This project aims to evaluate whether the current safety measures in our area are sufficient to reduce road accidents.

Hypothesis
The existing safety measures in our area are adequate to significantly reduce road accidents.

Objectives

  • To identify the current safety measures implemented in our area.
  • To assess the effectiveness of these safety measures.
  • To gather opinions from local residents and authorities.
  • To make suggestions for improvement based on findings.

Methodology
Planning: Work with our teacher to create a project plan.

Data Collection:

  • Conduct surveys with local residents.
  • Interview local traffic authorities.
  • Observe road conditions and safety measures (e.g., traffic signs, speed limits, pedestrian crossings).

Research: Use resources from NATPAC and the Motor Vehicles Department.
Analysis: Compare collected data with road safety standards.

Analysis

  • Survey Results: Summarize the responses from local residents about their perception of road safety.
  • Interviews: Key points from interviews with traffic authorities.
  • Observations: Note the presence and condition of traffic signs, speed bumps, pedestrian crossings, etc.

Results

  • Positive Findings: List of effective safety measures currently in place (e.g., well-marked pedestrian crossings, functional traffic lights).
  • Areas of Concern: Identify any shortcomings (e.g., lack of speed bumps in critical areas, poor visibility of traffic signs).

Conclusion
Summarize whether the safety measures are adequate. If they are not, highlight the main issues identified.

Equations of Motion Class 9 Notes Questions and Answers Kerala Syllabus

Activity
Observe figure.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 13
A,B,C and Dare four electric poles erected on the side of the road. The distance between any two adjacent poles is 40 m. A child starts walking from pole B, passes C and reaches D. After that, the child returns from D and reaches the pole C.

Question 1.
What is the total distance travelled by the child?
Answer:
120 m

Question 2.
What is the distance between the current position C and the initial position B of the child?
Answer:
40 m

Question 3.
If the child travels 40 m from B, which are the possible positions of the child?
Answer:
Child can reach at A or C.

Question 4.
In which direction should the child travel 40 m to reach C from B? (towards the east /towards the west)
Answer:
Towards the east
Here 40 m eastward from B to C is the displacement of the child. So, Displacement is the shortest distance.

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 5.
Is displacement a vector or a scalar?
Answer:
Vector

Question 6.
If the child travels 40 m in the westward direction from B, the current position of the child is …………
Answer:
A
Note: If the displacement from B in the forward direction (towards the east) is considered as positive, the displacement in the backward direction (towards the west) should be considered as negative. (These can also be considered in the reverse order). Once the direction is determined, the positive and negative directions should not be changed thereafter. Here, B is the initial position and A is the final position. Hence the displacement is negative.

Question 7.
Complete table based on the child’s travel given above.
Answer:

Stages of path covered by the child Distance covered Displacement
Directly from B to C 40 m 40 m
Starts from B, reaches D and returns to C 120 m 40 m (from B to C)
Starts from B and reaches D 80 m 80 m (from B to D)
From B to A 40 m 40 m (from B to A)
Starts from B, reaches A and returns to B 80 m Zero

Question 8.
The child moved from A to D and returned to A. What is the distance covered? What is the displacement? Aren’t the initial position and final position the same?
Answer:
The distance covered is 240 m and the displacement is zero because of initial position and final position are same.

Question 9.
Write down the situations in which the distance covered and displacement are equal.
Answer:

  • When you travel directly from the start point to the end point.
  • When there are no turns or curves in your path.
  • When you move in a straight line without changing direction.

Question 10.
Two different paths taken by a child to move from position P through Q are depicted.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 14
a) What is the distance covered in figure (a)? What is the displacement?
b) What is the distance covered as per the motion in figure (b)? What is the displacement?
c) In which situation is the magnitude of the distance and displacement equal?
Answer:
a) Distance is 100 m. Displacement is 80 m. (From P to R)
b) From P to Q, the distance is 100 m and displacement is also 100 m. (From P to S)
c) In the second case; i.e., Displacement and distance are equal only when an object moves in a straight line without changing direction.

Question 11.
Tabulate the differences between distance and displacement related to the path traversed by a person in Table.
Answer:

Distance Displacement
Length of the path covered Straight-lone distance
Can’t be zero Can be zero
Scalar Vector

Question 12.
The classrooms and some other locations of a school are depicted.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 15
During the interval, a student from Class 9B went to the staff room. The child then proceeded to the statue of the Father of the Nation in the school garden and returned to the class via the school office. Complete Table based on the path followed by the child.
Answer:

Child’s path Distance (m) Displacement (m)
When the child reaches the corridor in front of the staff room from Class 9B 15 m 15 m
When the child reaches the garden near the statue of the Father of the Nation from 9B via the staff room. 85 m 60 m
When the child returns to Class 9B 180 m 0 m

A child travels from P to R via Q in 18 seconds, as shown in the figure.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 16

Question 13.
What is the total distance covered by the child to reach R from P through Q?
Answer:
90 m

Question 14.
What is the speed of the child when the child travels from P to R through Q?
Answer:
Speed = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time}}\)
= \(\frac{90}{18}\)
= 5 m/s

Question 15.
What is the displacement of the child?
Answer:
72 m

Question 16.
Isn’t the child’s displacement of 72 m taking place in 18 s?
Answer:
Yes
Let’s find out the displacement in one second.
Displacement in one second = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time}}\)
= \(\frac{72 m}{18 s}\) = 4 m/s
The displacement in unit time is the velocity.

Question 17.
What is its direction?
(P → R/R → P/P → Q → R)
Answer:
P → R
So the direction of displacement and velocity are same.

Question 18.
Now, let’s consider the doubt raised by the child at the beginning of this lesson. A train of length 200 m travels with a velocity of 20 m/s. What is the time taken by this train to cross a straight bridge of length 800 m?
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 17
Displacement = Length of the bridge + length of the rain
s = 800 m + 200 m = 1000 m
Velocity (v) = 20 m/s
Time (t) = ?
t = \(\frac{s}{v}\) = \(\frac{1000 m}{20 m/ s}\)
Time = 50 s

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 19.
Calculate the speed and velocity of the child from P to Q in figure c. What inferences can you draw from this?
Answer:
Speed = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time}}\)
= \(\frac{40}{8}\) = 5 m/s.
Velocity = \(\frac{\text { Displacement }}{\text { Time}}\)
= \(\frac{40}{8}\) = 5 m/s.
This shows that the speed and velocity is same when it travels through a straight line.

Question 20.
A vehicle travels along a straight line with a velocity of 25 m/s and covers a distance of 400 m. Calculate the time taken for this.
Answer:
Given,
Velocity = 25 m/s
Distance = 400m
Here Speed and Velocity is same (along a straight line)
So, Speed = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time}}\)
Time = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Speed}}\)
= \(\frac{400}{25}\) = 16 s.

Question 21.
What is the displacement of an object moving with a velocity of 36 m/s in one minute?
Answer:
Given,
Velocity = 36 m/s
Time = 1 minute = 60 s
Displacement = Velocity × Time
=36 × 60 = 2160 m

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 18

Question 22.
Is the velocity of CarA always the same? Why?
Answer:
Yes. Because it travels equal distance in equal interval of time.

Question 23.
What about the velocity of Car B? Why?
Answer:
Not same. Because it travels unequal distance in equal interval of time.

Question 24.
Haven’t you noticed the mud sticking to the tyres of vehicles being thrown off when they rotate? Does the mud splash in the same direction every time?
Answer:
No, the mud does not splash in the same direction every time. It is thrown off tangentially due to the rotation of the tires.

Question 25.
Isn’t the direction of motion of an object moving along a circular path always changing?
Answer:
Yes, the direction of motion of an object moving along a circular path is always changing.

Question 26.
Is the velocity of Car C the same every second? Does the velocity change?
Answer:
Even though the magnitude of the speed does not change, the velocity changes because the direction changes.

Question 27.
Complete the table based on the information in figures (1), (2), (3).
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 19
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 19

Question 28.
Classify the situations given below as uniform velocity and non-uniform velocity. Record it in the science diary.

  • Motion of a stone dropped from a height
  • When light travels through vacuum
  • A bus starts from a bus stop and is moving forward
  • A train travelling at a uniform speed in the same direction
  • Swinging on a swing

Answer:

Uniform velocity Non-uniform velocity
  • When light travels through vacuum
  • A train travelling at a uniform speed in the same direction
  • Motion of a stone dropped from a height
  • A bus starts from a bus stop and is moving forward
  • Swinging on a swing

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 29.
The velocity of a bus starting from a bus stop keeps changing. Will the change in velocity be the same in each second?
Answer:
No.

The data related to the straight line motion of the bus is given below. Analyse the information and answer the questions.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 21

Question 30.
Imagine that you are sifting in a bus. When the bus starts and moves forward in a straight line, doesn’t the velocity change?
Answer:
Yes

Question 31.
When the bus travels from A to B, the velocity at A is……………
(initial velocity / final velocity)
Answer:
Initial velocity.

Question 32.
The velocity at B is……………(initial velocity / final velocity)
Answer:
Final velocity.

Question 33.
While considering the motion from B to C, velocity at B is……………………
Answer:
Initial velocity.

Question 34.
Complete the table using the data of the motion of the bus.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 22
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 23

Question 35.
A car is moving along a straight road with a velocity of 10 m/s. It is given an acceleration of 5 m/s2. Calculate the velocity of the car after 2s.
Answer:
Initial velocity u = 10 m/s
Acceleration a = 5 m/s2
time t = 2s
Final velocity v = ?
a = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\)
V – u = at
V = u + at = 10 + 5 × 2 = 20 m/s
To calculate the final velocity, we can use the equation v = u + at

Question 36.
The velocity of an object changes from 4 m/s to 28 m/s in 4 s. Calculate the acceleration.
Answer: Given,
Initial velocity (u) = 4 m/s
Final velocity (y) = 28 m/s
Time (t) = 4s
Acceleration = \(\frac{\text { change in velocity }}{\text { t}}\)
a = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\)
a = \(\frac{28-4}{4}\) = 6m/s2

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 37.
Have a look at the scene in an amusement park. List the instances in which acceleration occurs.
Answer:
Motion of a giant wheel
Roller Coasters
Swing Rides: When the swings begin to move, accelerate outward, decelerate back inward.

Question 38.
Find instances of acceleration in your daily life and record them in the science diary.
Answer:

  • Motion of a coconut falling from a coconut tree
  • A car speeding up
  • A bicycle starting from rest
  • An airplane taking off
  • An elevator starting to ascend or descend

Question 39.
Can you think of some instances ¡n everyday life where the velocity decreases? Expand the list by giving more examples.
Answer:

  • Train arrivingata station
  • The upward motion of a stone thrown upwards
  • A car approaching a red traffic light
  • A ball rolling up hill
  • A parachutist landing

Question 40.
Observe the figure, and complete the table.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 24
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 25
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 26

Question 41.
Should negative sign be given while writing the value of retardation?
Answer:
Yes, a negative sign should be given while writing the value of retardation, as it indicates a decrease in velocity.

Question 42.
An object starts from rest and attains a velocity of 10 m/s in 5 s.
a) What is its acceleration?
b) What is the acceleration if it comes to rest in 5 s? What is the retardation?
Answer:
Given,
a) Initial velocity (u)=0 m/s
Final velocity (v) = 10 m/s
Time (t) = 5 s
Acceleration (a) = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\)
= \(\frac{\text { 10-0 }}{\text { 5}}\) = 2 m/s2

b) Here,
initial velocity (u) = 10 m/s
Final velocity (v) = 0 m/s
Time (t) = 5 s
Acceleration (a) = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\) = \(\frac{\text { 0-10 }}{\text { 5}}\) = -2 m/s2
Retardation is simply the magnitude ofthe negative acceleration.
Thus, retardation = 2 m/s2

Question 43.
A vehicle travelling at a speed of 5 m/s is brought to. rest ¡n 2 s by applying brakes. Calculate the retardation of the vehicle.
Answer:
Initial velocity u = 5 m/s
Final velocity v = 0
Time taken = 2 s
Acceleration a = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\)
= \(\frac{\text { 0-5 }}{\text {2}}\) = -2.5 m/s2
Thus, retardation = 2.5 m/s2

Question 44.
If the velocity of an object in the 2nd second is 40 m/s and 30 m/s in the 4th second, what is its acceleration? What is its retardation? What is its velocity at the 8th second?
Answer:
Velocity at the 2nd second u = 40 m/s
Velocity at the 4th second v = 30 m/s
Time (t) = 2s
Acceleration a = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\) = \(\frac{\text { 30 – 40 }}{\text {2}}\) = -5 m/s2
So retardation is 5 m/s2.
To find velocity at 8th second.
Initiai velocity (u) = 40 m/s
Time (t) = 6 s
So, a = \(\frac{\text { v-u }}{\text { t}}\)
V = u + at
= 40 + (-5 × 6)
=40 – 30 = 10 m/s.

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 45.
Was the acceleration obtained as per Table 1 the same on each occasion?
Answer:
Yes

Question 46.
What about the acceleration obtained as per Table 2?
Answer:
Not same and also have negative sign.
You have learned about speed, velocity, and acceleration. Over speeding of vehicles can cause accidents. We must follow traffic rules to reduce accidents. However, accidents aren’t caused only by over speeding. Pedestrians should also follow traffic rules.

Question 47.
Which are the traffic rules for pedestrians to follow?
Answer:

  • Pedestrians should walk along the right side of the road.
  • Cross the road only at the zebra crossing, obeying the traffic signal.
  • Use sidewalks
  • Avoid crossing between parked cars

Question 48.
In addition to the signs mentioned above, collect more symbols for each category, prepare separate posters and display them on the school bulletin board.
Answer:
Hint: An example shown below.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 27

Question 49.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 28
What information can be gathered from the above graph?
Answer:
From 2020 to 2022 there is a significant spike in accidents. The highest number of accidents happened in 2022. From 2019 to 2020 the number of accidents decreased.

Question 50.
List down your findings.
Answer:
The number of road accidents is generally increasing, this might indicate issues with traffic management, increasing vehicle numbers, or lack of road safety measures. Significant drops in 2019 to 2020 could be attributed to the COVID-19 pandemic, which resulted in lockdowns and reduced road traffic.

Question 51.
In which year is the number of accidents the least?
Answer:
2020

Question 52.
How many accidents occurred in 2019?
Answer:
43000

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 29

Question 53.
What is the nature of the graph obtained?
Answer:
An inclined straight line

Question 54.
By what name is this graph known?
Answer:
Position-Time graph

Question 55.
From the shape of the graph obtained, what is the nature of the velocity of the object?
Answer:
Uniform velocity

Question 56.
What is the displacement of the object in 5 s?
Answer:
2.5 m

Question 57.
What is the time taken to travel 1.5 m?
Answer:
3 s
Let’s consider another situation.
Position-Time graph of a moving car.
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 30

Question 58.
How can we find the velocity of the car from A to B from above graph?
Answer:
Here,
Displacement=30 m, Time=6 s
Velocity = Displacement/Time = \(\frac{30}{6}\) = 5 m/s

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 59.
What is the displacement of the car from A to B in the graph?
Answer:
30 m

Question 60.
What is the time taken by the car to travel from A to B?
Answer:
6 s

Question 61.
What is the position of the car at the sixth second in the graph?
Answer:
30 m

Question 62.
Which type of velocity does this car have?
Answer:
Uniform velocity

Question 63.
Find out the velocity of the car between 6 s and 8 s from the graph.
Answer:
Here,
Displacement = 10m
Time = 2 m
Velocity = Displacement/ Time
= \(\frac{10}{2}\) = 5 m/s
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 31
A velocity-time graph is a graph that plots velocity on the Y-axis and time on the X-axis.

Question 64.
From the graph, find the displacement of the vehicle between the fourth and tenth second.
Answer:
Velocity = Displacement/Time
Then, displacement = velocity × time
On the graph, it will be equal to AB × AD (Equal to the area of the rectangle ABCD)
Displacement = 40 × 6 = 240 m

Question 65.
Isn’t this equal to the area of the portion below BC on the graph?
Answer:
Yes.
Area = 40 × 6 = 240 m

Question 66.
Find the displacement during the first 4 s from graph.
Answer:
displacement Area of triangle AOB
= \(\frac{1}{2}\) × 40 × 4 = \(\frac{160}{2}\) = 80 m

Question 67.
What is the change in velocity in the first 4 s? What is the acceleration?
Answer:
Initial velocity (u) = 0 m/s
Final velocity (v) = 40 m/s
Change in velocity = v – u – 0 – 40 = -40 m/s
Acceleration a = \(\frac{v-u}{t}\) = \(\frac{-40}{4}\) = -10 m/s2

Question 68.
What is the acceleration of this vehicle between 4 s and 10 s?
Answer:
Initial velocity (u) = 40 m/s
Final velocity (v) = 40 m/s
Acceleration a = \(\frac{v-u}{t}\) = \(\frac{40-40}{6}\) = 0 m/s2

Question 69.
A body starts from rest and acquires a velocity of 20 m/s in 2 s and 40 m/s in 6 s. What is the displacement of the object during this time interval?
Answer:
Initial velocity, u = 20 m/s
Time t = t2 – t1 = 6s – 2s = 4 s
Final velocity, v = 40 m/s
Acceleration, a = \(\frac{v-u}{t}\)
= \(\frac{40 \mathrm{~m} / \mathrm{s}-20 \mathrm{~m} / \mathrm{s}}{4 \mathrm{~s}}\)
= 5 m/s2
Displacement s = ut + \(\frac{1}{2}\) at2
= (20 m/s × 4 s) + [\(\frac{1}{2}\) × 5 m/s2 (4 s)2]
= 80 m + 40 m
=120 m

Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions

Question 70.
If the velocity of a car increases from 6 m/s to 16 m/s in 10 s.
a) calculate the acceleration of the car.
b) what is the displacement of the car during this time?
Answer:
a) u = 6 m/s
v = 16 m/s
t = 10 s
Acceleration a = \(\frac{v-u}{t}\)
= \(\frac{16 \mathrm{~m} / \mathrm{s}-6 \mathrm{~m} / \mathrm{s}}{10 \mathrm{~s}}\)
= \(\frac{10 \mathrm{~m} / \mathrm{s}}{10 \mathrm{~s}}\)
= 1 m/s2

b) s = ut + \(\frac{1}{2}\) at2
=(6 m/s × 10 s) + [\(\frac{1}{2}\) × 1 m/s2 (10 s)2]
=60 m + 50 m
= 110 m

Question 71.
The velocity of a train that started from a railway station becomes 90 km/h in 10 minutes. Calculate the acceleration of the train.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Physics Chapter 2 Equations of Motion Notes Solutions Img 32

Question 72.
An object falls down from rest and moves with an acceleration 10 m/s, hits the ground with a velocity 20 m/s. From what height does the object fall?
Answer:
u = 0
a = 10 m/s2
v = 20 m/s
v2 = u2 + 2as
(20 m/s)2 = 02 + 2 × 10 × s
400 = 20 × s
s = \(\frac{400}{20}\) = 20 m

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Students rely on Kerala Syllabus 9th Standard Chemistry Textbook Solutions Chapter 7 Non Metals Notes Questions and Answers English Medium to help self-study at home.

Kerala SCERT Class 9 Chemistry Chapter 7 Solutions Non Metals

Kerala Syllabus Std 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions Questions and Answers

Class 9 Chemistry Chapter 7 Let Us Assess Answers Non Metals

Question 1.
Some gases are given in the following box. Choose suitable answers from the box and answer
the questions below.
Hydrogen, Chlorine, Oxygen, Nitrogen
a. Which gas is formed in the thermal decomposition of KMn04?
b. Which gas is used for the purification of water?
c. Which element is essential for the growth of plants?
d. Which is the inflammable gas obtained during the electrolysis of water?
Answer:
a. Oxygen.
b. Chlorine.
c. Nitrogen.
d. Hydrogen.

Question 2.
Find examples of allotropes of carbon and complete the table.

Crystalline allotropes Amorphous allotropes

Answer:

Crystalline allotropes Amorphous allotropes
Diamond, Graphite, Fullerenes, Graphene Charcoal, Carbon Black, Soot, Lampblack

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 3.
An experiment is given to identify chloride salt. Write down the observations and inferences.

Experiment Observation Inference
i. Add AgNO3 solution to the given salt solution.
ii. Add NH4OH solution to the precipitate formed

Answer:

Experiment Observation Inference
i. Add AgNO3 solution to the given salt solution. A white precipitate forms. The formation of this white precipitate indicates the presence of Cl– ions in the original salt solution.
ii. Add NH4OH solution to the precipitate formed The white precipitate of AgCl dissolves in the NH4 OH solution, forming a colouriess solution. This solubility of AgCl in NH4OH is a characteristic property of AgCl. It confirms the presence of Cl– ions in the original salt solution.

Question 4.
Find the suitable gas for each of the following situations. (Chlorine, nitrogen, CFC, oxygen)
• As an oxidising agent in rocket fuels.
• Depletion of ozone.
• To inflate the tyres of vehicles.
Answer:
As an oxidising agent in rocket fuels – Oxygen
Depletion of ozone – CFC, Chlorine
To inflate the tyres of vehicles – Nitrogen

Question 5.
Potassium permanganate is heated in a boiling tube.
a. A burning matchstick is inserted into the mouth of the boiling tube. Write down your observation.
b. Which gas is produced?
Answer:
a. Observation: When a burning matchstick is inserted into the mouth of the boiling tube containing heated potassium permanganate, the matchstick will reignite with a bright flame.

b. The gas produced during the decomposition of potassium permanganate is oxygen. The oxygen gas supports combustion, hence the reignite of the matchstick.

Question 6.
Write the answers to the following questions on the preparation of chlorine gas in the laboratory.
a. What are the chemicals required to prepare chlorine gas?
b. Chlorine gas is collected by passing it through water. Why?
c. Chlorine gas is passed through concentrated sulphuric acid. Why?
Answer:
a. Potassium permanganate (KMnO4)

Concentrated hydrochloric acid (HCl)

b. To remove the HCl vapours.

c. Chlorine gas is passed through concentrated sulphuric acid to remove any water vapour that may have been carried over from the reaction mixture. Concentrated sulphuric acid is a dehydrating agent, which means it can absorb water from other substances.

Question 7.
The bleaching action of chlorine requires moisture. Give reason
Answer:
Chlorine gas reacts with water to form hypochlorous acid.

  • Hypochlorous acid is the active bleaching agent.
  • The reaction between chlorine gas and water requires moisture.
  • Without moisture, chlorine gas will not have any bleaching action.

Question 8.
“Chemical fertilisers must be banned completely, and organic fertilisers must be promoted.” What is your opinion about this argument? Justify your answer.
Answer:
Reasons to Ban:

  • Environmental Health: Chemical fertilisers can harm soil and water, so reducing them can help ecosystems.
  • Sustainability: Organic fertilisers are often better for long-term soil health
  • Human Health: Less chemical use means fewer harmful residues in food and water.

Reasons Against Ban:

  • Food Production: Chemical fertilisers help increase crop yields, which is vital for feeding a growing population.
  • Farmer Struggles: Farmers who rely on chemicals may have a hard time switching to organic
    methods without support.

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 9.
a. What are the chemicals required for preparing hydrogen in the laboratory? b. How will you identify that the gas obtained is hydrogen?
Answer:
a. Zinc granules: A reactive metal that reacts with acids to produce hydrogen.
Dilute hydrochloric acid: The acid reacts with the zinc to produce hydrogen gas
Zn + 2HCl → ZnCl2 + H2

b. Hydrogen gas can be identified by a simple test known as the “pop” test.
Collect the gas produced in a test tube.
Bring a lighted splint near the mouth of the test tube.
Observe the reaction: If the gas is hydrogen, it will ignite with a “pop” sound

Question 10.
a. What are the merits of hydrogen when it is used as a fuel?
b. What are the isotopes of hydrogen?
c. Which among these is an isotope without a neutron?
Answer:
a. High calorific value.
Clean combustion.
Abundant availability.
Possibility of pollution is low.

b. Hydrogen has three isotopes:
Protium: The most common isotope, with one proton and no neutrons in its nucleus.
Deuterium: An, isotope with one proton and one neutron in its nucleus.
Tritium: An isotope with one proton and two neutrons in its nucleus.

c. Protium

Question 11.
a. What is meant by calorific value?
b. Some fuel is given in the box. Which has the highest calorific value?
Petrol, Coal, Ethanol, Hydrogen, Methanol
c. Hydrogen is not used as a domestic fuel. What are the reasons for this limitation?
Answer:
a. The calorific value of a fuel is the heat energy released from unit mass of the fuel on complete combustion.

b. Hydrogen.

c. Hydrogen is a gas that bums with an explosion.
It is difficult to store and distribute hydrogen.
Safety concerns.
High Cost.
Technological limitations.

Question 12.
One of the crystalline forms of carbon is diamond. Diamond does not conduct electricjty. Why?
Answer:
In diamond, each carbon atom is covalently bonded to four other carbon atoms surrounding it. This
strong bond is responsible for the hardness of the diamond. Due to the absence of free electrons in this crystalline structure, diamond does not conduct electricity.

Question 13.
a. Which allotrope of carbon is a conductor of electricity?
b. Give a reason for this.
c. Write down any two uses of this allotrope.
Answer:
a. Graphite

b. The reason for graphite’s electrical conductivity lies in its unique structure:
Layered Structure: Graphite has a layered structure, where each layer consists of carbon atoms arranged in hexagonal rings.

Free Electrons: Within each layer, one of the carbon atom’s valence electrons is delocalised and can move freely between the hexagonal rings. These delocalised electrons act as charge carriers, allowing graphite to conduct electricity.

c) Graphite is used as the “lead” in pencils.
Graphite is used as an electrode in various types of batteries, such as lithium-ion batteries.

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 14.
Match the following

A B
Diamond Nanotechnology
Graphite Making of ornaments
Graphene Lubricants

Answer:

A B
Diamond Making of ornaments
Graphite Lubricants
Graphene Nanotechnology

Question 15.
a. Dilute hydrochloric acid and calcium carbonate are taken in a test tube. Which gas is produced? b. Complete the chemical equation of the reaction.
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + …………… + ……………
c. The gas obtained is passed through clear lime water. Write down the observation.
Answer:
a. Carbon dioxide (CO2) gas is produced.

b. CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + CO2 + H2O

c. When the gas obtained r(carbon dioxide) is passed through clear lime water (calcium hydroxide solution), it turns the lime water milky.

Extended Activities

Question 1.
Write a short note on the bleaching property of chlorine and present it.
Answer:
Chlorine is a powerful oxidising agent, which means it can remove electrons from other substanCes. This property allows chlorine to act as a bleaching agent, breaking down coloured compounds and making them colourless.
When chlorine comes into contact with a coloured compound, it oxidises the coloured molecules, breaking down their chemical structure.
The oxidation process results in the loss of colour, as the coloured molecules are transformed into colourless products.

Applications of Chlorine Bleaching:
Textile Industry: Chlorine is used to bleach cotton, linen, and other fabrics.
Paper Industry: Chlorine is used in the pulp and paper industry to bleach wood.
Water Treatment: Chlorine is added to drinking water and swimming pools to disinfect and remove impurities.

Question 2.
Prepare a table showing the use of oxygen, nitrogen and hydrogen in daily life.
Answer:

Gas Common use
Oxygen Breathing, medical treatments, industrial processes (combustion, steelmaking), rocket fuel, oxyacetylene flames is used for welding.
Nitrogen Fertilizer production, food packaging (to prevent spoilage), industrial gases (creating inert atmospheres), automotive airbags, In the production of ammonia.
Hydrogen Fuel cells (generating electricity), rocket fuel, production of ammonia (fertilizers), hydrogenation of fats and oils, used as an reducing agent in metal production.

Question 3.
Visit any chemical fertiliser factory, prepare a project report and present it
Answer:
Guidelines for Preparing Your Chemical Fertiliser Factory Project Report
1. Introduction:

  • Clearly state the purpose of your visit and the overall goal of the report.
  • Provide a brief overview of the factory, including its name, location, and any relevant background information.

2. Factory Tour:

  • Describe the physical layout and facilities of the factory.
  • Discuss the production process, step-by-step, including any diagrams or flowcharts to illustrate the process

3. Raw Materials and Production:

  • Identify the primary raw materials used in fertiliser production.
  • Explain the chemical reactions involved in the manufacturing process.
  • Discuss any specific equipment or machinery used.

4. Environmental Impact:

  • Assess the potential environmental impacts of fertiliser production (Eg: water pollution, airpollution, soil contamination).
  • Discuss any sustainability initiatives or measures taken by the factory to minimise
    environmental harm.

5. Safety Measures:

  • Describe the safety precautions and regulations implemented at the factory.
  • Discuss any potential hazards or risks associated with fertiliser production.

6. Technology and Innovation:

  • Highlight any advanced technologies or innovative practices used by the factory.
  • Discuss the potential benefits of these technologies.

7. Challenges and Future Outlook:

  • Identify any challenges or obstacles faced by the factory.
  • Discuss the factory’s future plans and goals.

8. Conclusion:

  • Summarize the key findings and observations from your visit.
  • Offer your personal reflections or insights.
  • Provide any recommendations or suggestions for improvement.

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Non Metals Class 9 Notes Questions and Answers Kerala Syllabus

Question 1.
Examine the periodic table, find out some examples of metals, non metals and metalloids, and

Metals Non metals Metalloids

Answer:

Metals Non metals Metalloids
Sodium
Potassium
Magnesium
Calcium
Aluminium
Iron
Copper
Gold
Carbon
Nitrogen
Oxygen
Hydrogen
Chlorine
Sulphur
Fluorine
Metalloids
Boron
Silicon
Germanium
Arsenic
Antimony
Tellurium

Hydrogen, carbon, oxygen, nitrogen and chlorine are some important non-metals. Let us examine the methods of their preparation and some of their physical and chemical properties.

Hydrogen is the most abundant element in the universe. It is the major component of the sun and other stars. Hydrogen is seen in the atmosphere in a very small quantity in free state.

Question 2.
Complete the given table and write a short note on hydrogen.
Answer:

Atomic Number 1
Mass number 1
No. of electrons 1
No. of protons 1
No. of neutrons No neutrons
Solubility in water Insoluble in water
Isotopes Protium, Deuterium, Tritium

Question 3.
Take 5 mL of dilute hydrochloric acid in a test tube. Add some zinc granules to it. Record your observation.
a) Is the gas produced hydrogen? How do you confirm it? Insert a burning splint to the mouth of the test tube. What do you observe?
Answer:
Yes, the hydrogen gas bums with a pop sound. Hydrogen is a flammable gas.

b) Write the balanced chemical equation of the above reaction.
Answer:
Zn + 2HCl → ZnCl2 + H2
Hydrogen is industrially prepared by the electrolysis of water.

Question 4.
To which category do the above reactions belong?
(Combination reaction, displacement reaction, decomposition reaction)
Answer:
Combination reaction.

Question 5.
The graph given below shows some fuels and their calorific values.
Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions 1
a. Which fuel has the lowest calorific value?
Answer:
Carbon monoxide.

b. Which fuel has the highest calorific value?
Answer:
Hydrogen.

c. What is the product obtained when hydrogen burns in air?
Answer:
Water.
The calorific value of hydrogen is higher than that of other fuels.

The merits of hydrogen as a fuel:

  • When hydrogen is used as a fuel, the possibility of pollution is very low since water is the only product formed.
  • High calorific value

In spite of these merits, hydrogen is not used as a domestic fuel due to the below-given limitations:

  • Hydrogen is a gas that bums with an explosion.
  • It is difficult to store and distribute hydrogen.

If these limitations are overcome, hydrogen will become a universal fuel. The problems like the scarcity of fossil fuels and environmental pollution can thus be resolved.

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 6.
Which compounds of hydrogen are known to you?
Answer:
Water, Acids, Alkalies, Carbohydrates, Oils, Sugar

Question 7.
Which properties of hydrogen are used in the following situations?
a. Balloons filled with hydrogen fly high in the air.
b. Used as fuel.
Answer:
a. Hydrogen has less density than air

b.

  • High calorific value
  • The possibility of pollution is very low.
  • Ease in preparing.

Question 8.
Prepare a note on the possibility of using hydrogen as a fuel.
Answer:
Hydrogen as a fuel:
Hydrogen is a colourless, odourless, tasteless gas that is highly flammable. It is the most abundant element in the universe and is found in water, natural gas, and other sources. Hydrogen can be used as a fuel in a variety of ways, including in fuel cells, internal combustion engines, and gas turbines.

Advantages of Hydrogen as a Fuel

  • Hydrogen is a clean fuel that produces no greenhouse gases when burned.
  • Hydrogen has a high energy density, which means that it can be stored in a small space and used to generate a large amount of energy.
  • Hydrogen can be used in a variety of engines and fuel cells, making it a versatile fuel option.
  • Hydrogen can be produced from a variety of sources, including renewable energy sources such as wind, solar, and geothermal power.

Disadvantages of Hydrogen as a Fuel:

  • Hydrogen is a flammable gas, which means that it must be stored and handled carefully.
  • Hydrogen is currently more expensive to produce than other fuels, such as gasoline and diesel.
  • Hydrogen infrastructure is not yet widely available, which can make it difficult to refuel hydrogen-powered vehicles.

Future of Hydrogen as a Fuel:
Despite the challenges, hydrogen has the potential to become a major source of energy in the future. As technology advances and the cost of producing hydrogen decreases, it is likely that hydrogen will become a more viable option for transportation and other applications.

  • Almost all substances around us contain carbon.
  • Carbon is found both in an elemental state and a combined state in nature.

Question 9.
Examine the periodic table and record the position, atomic number and electronic configuration of carbon in your science diary.
Answer:
Atomic number – 6
Electronic configuration – 2, 4
Period – 2
Group – 14

Question 10.
In diamond, each carbon atom is covalently bonded to how many surrounding carbon atoms?
Answer:
In diamond, each carbon atom is covalently bonded to four surrounding carbon atoms.

Question 11.
What is the valency of carbon?
Answer:
The valency of carbon is 4.

Question 12.
Are free electrons present in the diamond?
Answer:
No, free electrons are not present in diamonds.

Properties of diamond

  • Hardness is very high.
  • Do not conduct electricity.
  • High thermal conductivity.
  • High refractive index.

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 13.
Find out the reason for using diamonds for making ornaments and cutting glasses.
Answer:
Diamonds are used for making ornaments and cutting glasses due to their unique properties:

  • Hardness
  • Durability
  • Precision

Question 14.
Some uses of graphite are given below. Find out and write the characteristics and properties that facilitate it.
a) Used as an electrode in dry cell
b) Used to make pencil lead
c) Used as a lubricant
Answer:
a) Used as an electrode in dry cell
Property: Good electrical conductivity
Characteristic: Graphite’s layered structure allows for the easy movement of electrons, making it an excellent conductor of electricity. This property is essential for its use as an electrode in dry cells, where it facilitates the flow of electrical current.

b) Used to make pencil lead
Property: Soft and easily markable
Characteristic: Graphite’s layered structure allows the layers to slide over each other easily, making it soft and easily markable. This property is ideal for pencil lead, as it allows the graphite to leave a mark on paper with minimal pressure.

c) Used as a lubricant
Property: Low friction between layers.
Characteristic: The force of attraction between these layers is weak. Hence, one layer can slide over the other. So, graphite is used as a lubricant

Question 15.
List out and compare the properties of graphite and diamond
Answer:

Graphite Diamond
Layered structure with hexagonal rings of carbon atoms Three-dimensional network structure with tetrahedral arrangement of carbon atoms
Soft Extremely hard
Good conductor Insulator
High thermal conductivity High thermal conductivity
Lubricant, pencils, electrodes Cutting tools, jewellery, abrasives

Question 16.
What are the carbon compounds that you know?
Answer:
Carbon dioxide (CO2)
Carbon monoxide (CO)
Carbonates (CO32-)
Bicarbonates

Question 17.
Which of these compounds contain carbon and oxygen?
Answer:
Carbon dioxide (CO2)
Carbon monoxide (CO2)
Carbonates (CO32-)
Bicarbonates

Question 18.
What is the major compound produced when carbon or carbon compounds burn in the air?
Answer:
Carbon dioxide (CO2).
C + O2 → CO2
Preparation of carbon dioxide in the laboratory
Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions 2

Question 19.
What are the reactants used here?
Answer:
Calcium carbonate, Diluted HCl

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 20.
Complete the chemical equation of the reaction.
Answer:
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

Question 21.
How can we identify that the gas formed here is CO2?
Answer:
When the gas formed is passed through lime water (Ca(OH)2), if it turns milky we can say that the gas is Carbon dioxide (CO2).

Carbon dioxide gas is produced when calcium carbonate and dilute hydrochloric acid react with each other. When this gas is passed through lime water Ca(OH)2, it turns milky.

Uses of Carbon dioxide

  • In fire extinguishers.
  • To make soda water and soft drinks.
  • In the manufacture of washing soda (Na2CO3.10H2O), and baking soda (NaHCO3).
  • In the manufacture of chemical fertilisers like urea.
  • In Carbogen (95% oxygen and 5% carbon dioxide), which is used for artificial respiration.
  • Solid carbon dioxide is known as dry ice. It is used to create a smoky effect in stage shows etc.

Question 22.
Tick the properties of carbon dioxide from the following.
Answer:

  • Coloured / colourless (√)
  • Helps combustion / does not help combustion (√)
  • Odourous / odourless (√)
  • Denser than air (√) / lighter than air
  • Aqueous solution – Acidic (√) / Basic

Question 23.
Match the columns A and B suitably.

A B
Washing soda NaHCO3
Carbon monoxide + Hydrogen Na2CO3.10H2O
Baking soda Producer gas
Water gas

Answer:

A B
Washing soda Na2CO3.10H2O
Carbon monoxide + Hydrogen Water gas
Baking soda NaHCO3

 

  • Nitrogen is the most abundant gas in the atmosphere.
  • Nitrogen is present in all living beings.
  • Nitrogen is an element that is essential for the growth of plants.

Question 24.
Under normal circumstances, atmospheric nitrogen is inert. Write down the reason.
Answer:
Inert behaviour refers to the tendency of a substance to resist chemical reactions. An inert substance is relatively unreactive and does not readily combine with other elements or compounds.

Reason:

  • Triple Covalent Bond: Nitrogen atoms share three pairs of electrons, forming a very stable bond. This bond is much stronger than a single or double bond.
  • High, Activation Energy: Breaking this triple bond requires a high activation energy, which is the minimum amount of energy needed to start a chemical reaction. This high energy barrier makes it difficult for nitrogen to react with other substances.

Question 25.
Which gas helps combustion?
Answer:
Oxygen.

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 26.
Which gas helps to control the rate of combustion?
Answer:
Nitrogen.
Plants cannot absorb nitrogen directly from the atmosphere. It involves following steps

Step: 1
Through thunder and lightning: The triple bond in the nitrogen molecule is broken down during thunder and lightning, and nitrogen combines with atmospheric oxygen to form nitric oxide (NO). N2 + O2 → 2NO
The nitric oxide thus produced combines with more oxygen to form nitrogen dioxide (NO2).
2NO + O2 → 2NO2
In the presence of oxygen, nitrogen dioxide dissolves in rainwater and reaches the soil as nitric acid (HNO3).
4NO2 + 2H2O + O2 → 4HNO3
This nitric acid reacts with the minerals in the soil and forms nitrate salts which are absorbed by plants.

Step: 2
Through nitrogen fixation: Rhizobium bacteria in the roots of leguminous plants absorb atmospheric nitrogen and convert it into compounds that can be absorbed by the plants.

Question 27.
What are the methods by which we can supply the elements required for plant growth in large amounts?
Answer:
Use of organic fertilisers
Use of chemical fertilisers
Merits and demerits of chemical and organic fertilisers

Organic fertilisers Chemical fertilisers
Eco friendly Increase crop yield
Maintain the original nature of the soil Easily available
Delay in making the nutrients available Quick supply of the three nutrients (N, P, K)
Do not destroy microorganisms in the soil Change the organic structure of the soil.
More quantity is required. Increase the acidity of the soil.
Reduce the possibility of pollution. Cause pollution.

Question 28.
Observe the picture of the preparation of oxygen in the laboratory.
a. Which is the reactant in this chemical reaction?
Answer:
Potassium permanganate

b. Heat the boiling tube containing potassium permanganate.
Insert a burning matchstick to the mouth of the boiling tube. What is the observation?
Answer:
The glowing matchstick flares up.

c. Complete the chemical equation of the reaction.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions 3

d. Pick out from the following the physical properties suitable to oxygen. Write them down.
Answer:

Colour Yes/ No √
Odour Yes/ No √
Solubility in water Soluble √ / Insoluble
Nature of combustion Bums/ Helps to burn

Oxygen is manufactured by the electrolysis of water.
Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions 4

Question 29.
Haven’t you noticed that some metals lose lustre in the course of time due to their reaction with oxygen? Write the reason.
Answer:
Oxygen reacts with metals and non-metals to produce their oxides. Due to this, metals lose lustre in the course of time.

Question 30.
Prepare a note on the role of plants in maintaining the level of oxygen in the atmosphere. Present it in the class.
Answer:
Plants play a crucial role in maintaining the oxygen levels in our atmosphere. Through the process of photosynthesis, plants convert carbon dioxide into oxygen, a gas essential for the survival of most life on Earth.

Photosynthesis is a complex process that occurs in the chloroplasts of plant cells. It involves the use of sunlight, water, and carbon dioxide to produce glucose and oxygen. The chemical equation for photosynthesis is:
6CO2 + 6H2O + sunlight → C6H12O6 + 6O2

The oxygen produced by plants is released into the atmosphere, where it is used by animals, humans, and other organisms for respiration. During respiration, these organisms consume oxygen and release carbon dioxide back into the atmosphere. This creates a continuous cycle of oxygen and carbon dioxide exchange.

Question 31.
Conduct a seminar on ozone depletion and its solutions.
Answer:
Seminar: Ozone Depletion and Its Solutions

Introduction:
The ozone layer, a vital shield in Earth’s atmosphere, is facing a serious threat: depletion. This depletion has far-reaching consequences for human health, ecosystems, and the planet as a whole. In this seminar, we will explore the causes, effects, and potential solutions to ozone depletion.

Causes of Ozone Depletion:
Chlorofluorocarbons (CFCs): These man-made chemicals, once widely used in refrigerants, aerosols, and foam insulation, are the primary culprits in ozone depletion. When released into the atmosphere, CFCs rise to the stratosphere and react with ozone molecules, destroying them.

Effects of Ozone Depletion:
Increased UV Radiation: Ozone depletion allows more harmful ultraviolet (UV) radiation to reach Earth’s surface.
This can lead to:

  • Skin cancer
  • Cataracts
  • Weakened immune systems
  • Damage to plants and marine ecosystems

Climate Change: Ozone depletion can indirectly contribute to climate change by affecting atmospheric circulation and temperature patterns.

Solutions to Ozone Depletion:

  • Raising awareness about the importance of the ozone layer and the consequences of its depletion.
  • Encouraging people to choose products that are ozone-friendly.
  • Strict regulations and enforcement are essential.
  • Develop advanced monitoring techniques to track ozone levels.

Question 32.
Complete the table about chlorine after analysing the periodic table.
Answer:

Atomic number 17
Electronic configuration 2, 8, 7
Mass number/Atomic mass 35
No. of electrons 17
No. of neutrons 18
Valency 1
Name of the element family Halogen

Question 33.
Analyse the given figure depicting chlorine preparation and write answers to the questions given below.
Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions 5
a. What are the chemicals required to prepare chlorine in the laboratory?
Answer:
Potassium permanganate (KMnO4), Concentrated Hydrochloric acid (Con. HCl)

b. What are the products formed?
Answer:
Potassium chloride (KCl), Manganese chloride (MnCl2), Water (H2O), Chlorine gas (Cl2).

Kerala Syllabus Class 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Notes Solutions

Question 34.
The chlorine gas obtained is collected in the jar after passing it first through water and then through sulphuric acid. Why is it done so?
Answer:
A small amount of hydrogen chloride vapour is also released along with the chlorine gas. Hydrogen chloride vapours dissolve in water when passed through it. Sulphuric acid can absorb the water vapour in the chlorine gas. So it is passed through concentrated sulphuric acid.

PROPERTIES OF CHLORINE

  • Greenish yellow in colour
  • Pungent smelling.
  • Denser than air.

Question 35.
Take two jars filled with chlorine gas. Take a coloured cloth and cut it into two pieces. Put a wet piece into one jar and the other dry piece of cloth into the second jar. What happens to the colour of the cloth in the two jars?
Answer:
The cloth in the first jar remains unchanged in colour. The colour of the wet cloth in the second jar disappears. This is because of the bleaching properties of chlorine. Chlorine bleaches coloured materials into colourless materials in the presence of moisture.
H2O + Cl2 → HCl + HOCl
HOCl → HCl + [O]
Water reacts with chlorine to form hydrochloric acid and hypochlorous acid. Hypochlorous acid is unstable. So, it decomposes to form hydrochloric acid and nascent oxygen. Nascent oxygen acts as a powerful oxidising agent to decolourise the coloured substances.

Question 36.
Some questions are given below. Find suitable answers from the box given. Write them down.
Nitrogen, Nitric oxide, Oxygen, Carbon, Carbon dioxide
a) Which gas is obtained when potassium permanganate is heated?
b) What is the product formed when nitrogen combines with oxygen at high temperatures?
c) Which reactant is used along with hydrogen for the manufacture of ammonia?
Answer:
a) Oxygen
b) Nitric oxide
c) Nitrogen

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

A thorough understanding of Kerala Syllabus 9th Standard Biology Textbook Solutions Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Questions and Answers English Medium can improve academic performance.

SCERT Class 9 Biology Chapter 3 Notes Questions and Answers Respiration and Excretion

Std 9 Biology Chapter 3 Notes Pdf Kerala Syllabus English Medium Solutions Questions and Answers

Class 9 Biology Chapter 3 Let Us Assess Answers Respiration and Excretion

Question 1.
Which among the following given below is not the characteristic feature of an efficient gaseous exchange surface?
a) Thick cell wall
b) Proximity to blood capillaries
c) Moist membrane
d) Large surface area
Answer:
a. Thick cell wall

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 2.
Redraw the diagram and label the parts.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 1
Answer:
a) Trachea
b) Lungs
c) Diaphragm

Question 3.
Write the role of each of the following in the exchange of gases.
a) Plasma
b) RBC
c) Haemoglobin
d) Tissue fluid
Answer:
a) Plasma: The cells need oxygen for metabolism, which creates carbon dioxide as a waste product. The carbon dioxide is absorbed from the cells by the blood plasma (some of it binds to hemoglobin too) and is transported back to the lungs in the bloodstream.

b) RBC: Oxygen molecules attach to red blood cells, which travel back to the heart. At the same time, the carbon dioxide molecules in the alveoli are blown out of the body the next time a person exhales.

c) Haemoglobion: Haemoglobin is a molecule that is responsible for carrying almost all of the oxygen in the blood. It is composed of four subunits, each with a heme group plus a globin chain. A single haemoglobin molecule can carry four O2 molecules along with the blood.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

d) Tissue fluid: It is also called lymph or interstitial fluid helps to bring oxygen and nutrients to cells and to remove waste products from them.

Question 4.
Redraw the diagram, label the parts, and write their functions.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 2

Answer:
a) Kidney: They remove waste products from the blood and produce urine. Kidneys control the levels of many substances in the blood. Kidneys help to control our blood pressure.
b) Ureters: The ureters are the part of the urinary system, The ureters’ role in the process is to carry urine from the kidneys to the bladder. Contractions in the ureter force urine away from the kidneys and into the bladder.
c) Urinary bladder: A hollow organ that stores urine from the kidneys before disposal by urination.
d) Urethra: The urethra acts as a passage to expel urine from the urinary bladder to the outside of the body.

Question 5.
Analyse the figure and answer the questions.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 3

a) Write the names of the circulations X and Y.
b) Write the names of the blood vessels i, ii, iii, iv, y.
c) What is the role of these circulations in the exchange and transport of gases?
d) Explain the role of these circulations in the process of excretion.

a) X- Alveolar exchange of gases (Pulmonary circulation), Y – Systemic exchange of gases (Systemic circulation).

b) (i) Inferior vena cava, (ii) Superior vena cava, (iii) Pulmonary artery, (iv) Pulmonary vein, (v) Aorta

c) Pulmonary circulation moves blood between the heart and the lungs. It transports deoxygenated blood to the lungs to absorb oxygen and release carbon dioxide. The oxygenated blood then flows back to the heart. Systemic circulation moves blood between the heart and the rest of the body.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

d) The pulmonary veins by pulmonary circulation return oxygenated blood to the heart, which releases CO2 from the deoxygenated blood to the lungs for gaseous exchange. The release of CO2 is a kind of excretion. In systemic circulation, blood with oxygen, nutrients, and hormones travels from the heart to the rest of the body. In the veins, the blood picks up waste products as the body uses up oxygen, nutrients, and hormones.

Extended Activities

Question 1.
Visit a primary health centre and conduct an interview with a doctor on diseases affecting the lungs and kidneys.
Answer:
(Hints: Some question answers regarding this topic are given below for your reference.)

1. Can you explain some common lung diseases and their symptoms?
Answer:
Pulmonary fibrosis and sarcoidosis are examples of lung tissue disease.

2. How can lifestyle choices, such as smoking or pollution exposure, impact lung health?
Answer:
Smoking is one of the biggest contributors to lung-related health problems. It damages the airways and structures of the lungs, leading to chronic conditions like chronic bronchitis and emphysema, as well as various types of lung cancer. Quitting smoking is the best way to improve lung health.

3. Can you discuss the relationship between lung health and kidney function?
Answer:
The function of the lungs is also closely linked to the kidneys, both in health and in disease. In fact, regulation of acid-base balance, control of blood pressure, and fluid homeostasis are closely linked to the interaction of the kidneys and lungs.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 2.
Construct models of the respiratory system, kidney, and related parts and display them in the class.
Answer:
Materials:
Respiratory System:

  • Cardboard boxes (different sizes for various organs)
  • Balloons (represent lungs)
  • Straws (represent trachea and bronchi)
  • Pipe cleaners (represent smaller airways)
  • Tape
  • Markers/ paints
    Labels

Kidneys:

  • Play dough or modeling clay (in different colors)
  • Beans or pebbles (represent nephrons)
  • Pipe cleaners or string (represent ureters)
  • Cardboard or plastic sheet (to create a base)
  • Markers/ paints
  • Labels

Hints for Construction:

Research: Before diving in, have students research the basic structure and function of the respiratory system and kidneys. This will guide their model building process.

Divide and Conquer: Break the class into groups, each focusing on either the respiratory system or the kidneys. This allows for focused work and better model representation.

Creative Representation: Emphasize creativity! Cardboard boxes can become lungs, balloons can represent their inflation, and straws can depict the airways. Playdough can be molded into kidney shapes, beans as nephrons, and pipe cleaners as ureters.

Labeling is Key: Labels are crucial for understanding. Encourage students to label the different parts of their models (lungs, trachea, bronchi, nephrons, ureters, etc.) with clear descriptions of their function.

Showcase and Explain: Once the models are built, each group can present their work to the class. This allows students to explain the structure and function of the respiratory system or kidneys using their model as a visual aid.

Connect the Systems: Discuss the connection between these two systems. Explain how the respiratory system provides oxygen needed by the kidneys for proper function, and how the kidneys filter waste products produced by the body during respiration.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 3.
Organize an awareness class on organ donation.
Answer:
(Hints: important points to be included in the awareness class are given below)

  • The Critical Need for Organ Donation
  • Types of Organs and Tissues Donated
  • The Organ Donation and Transplantation Process
  • Dispelling Myths and Misconceptions
  • Legal Aspects of Organ Donation

By including these key points, you can create a comprehensive and informative organ donation awareness class that empowers individuals to make informed decisions and potentially save lives.

Question 4.
Organize and implement programs to make your home and school waste-free.
Answer:
Here are some programs you can implement to reduce waste at home and school:

At Home:
Reduce:

  • Plan meals: Reduce impulse buys and food waste by planning meals and creating a grocery list.
  • Buy in bulk (with caution): Purchase staples like grains or nuts in bulk to minimize packaging, but ensure you’ll use everything before it expires.
  • Choose reusable products: Opt for reusable shopping bags, water bottles, and coffee mugs instead of disposable alternatives.
  • Fix instead of toss: Try to repair broken items instead of throwing them away.
  • Borrow or rent: Instead of buying something you’ll rarely use, consider borrowing it from a friend or renting it.

Reuse:

  • Get creative with containers: Repurpose old jars, containers, and boxes for storage or crafting projects.
  • Donate or sell unwanted items: Give pre-loved clothes, toys, or furniture a second life through donations or online marketplaces.
  • Compost food scraps: Start a compost bin to turn food scraps into nutrient-rich fertilizer for your plants (check local regulations for composting restrictions).

Recycle:

  • Learn your local recycling guidelines: Understand what materials your local program accepts and ensure proper sorting.
  • Invest in recycling bins: Have designated bins for recyclables (paper, plastic, glass, etc.) to make sorting easier.
  • Recycle electronics responsibly: Don’t throw away old electronics; many electronics stores or specialized facilities accept them for proper recycling.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

At School:
Reduce:

  • Paperless communication: Encourage online communication (school websites, email) for announcements and assignments whenever possible.
  • Double-sided printing: Set printers to default to double-sided printing to reduce paper usage.
  • Reusable lunchware: Promote reusable lunch containers and water bottles among students and staff.
  • Reusable alternatives: Replace single-use items like paper towels with cloth towels in classrooms and kitchens.

Reuse:

  • Refill stations: Install water bottle refill stations to discourage the use of disposable water bottles.
  • Donate or sell old textbooks: Organize textbook donation drives or sales to give them a second life.
  • Creative project materials: Encourage the use of recycled or repurposed materials for art projects.

Recycle:

  • Clearly labeled recycling bins: Place clearly labeled recycling bins throughout the school for easy sorting of paper, plastic, and other recyclables.
  • Composting programs: If feasible, explore starting a school composting program for food scraps (check local regulations).
  • Educational campaigns: Organize workshops or presentations to educate students and staff about the importance of waste reduction and recycling.

Respiration and Excretion Class 9 Notes Questions and Answers Kerala Syllabus

Question 1.
What is the role of oxygen in respiration and burning?
Answer:
Oxygen is essential for the respiration of living organisms, and it supports combustion because it is essential for burning components. Burning of candles involves the addition of oxygen to carbon hydrogen which forms carbon dioxide, water vapour and energy in the form of heat and light. Respiration utilises oxygen from the atmosphere to break down glucose in food and release carbon dioxide.

Question 2.
What are the products of respiration and burning?
Answer:
Both processes require oxygen for the production of energy. They produce carbon dioxide as a byproduct.

Question 3.
What is the respiratory surface in human beings? How is it arranged in our body?
Answer:
The respiratory surface in humans is the alveoli. They are tiny ballon-shaped sacs found in the lungs which exchange carbon dioxide and oxygen. The human respiratory system is composed of a pair of external nostrils, nasal chamber, pharynx, larynx, and trachea (the windpipe), which is bifurcated when enters into two lungs, bronchi again divides into fine branches called bronchioles inside the lungs and at the ends of the bronchioles we can find some sac-like structures called the alveoli. Alveoli are covered by thin blood capillaries through this exchange of gases takes place.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 4.
Complete the by analyse the description and prepare a short note on the respiratory surface in human beings.
Answer:

  • Nostrils
  • Nasal Cavity
  • Trachea
  • Bronchi

The respiratory surface is the area or space where the gas exchanges take place, It should have larger surface-to-volume ratio, moist inner surface, and thin wall in contact with blood capillaries Gaseous exchange in the lungs takes place between alveoli and alveolar blood capillaries. The respiration surface in humans is the alveoli.

Question 5.
Don’t you involved in sports and physical exercises? Is there any change in the rate o ventilation (breathing) during such activities? Do the activity given below?

  • Form a group of two children each.
  • Take rest for 5 minutes. Both of them record the number of inspirations that happen within a minute during this time.
  • Record the time using a stop watch.
  • In an interval of one minute, record the number of inspirations two more times.
  • Then record the number of inspirations of the two children after running for three minutes as mentioned above.
  • Continue to record the number of inspirations in every minute till they reach the normal condition.
  • Complete the table given below using the recorded results, draw a line graph and compare the rate of ventilation of both the children.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 4
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 5

Question 6.
Analyse the figure and illustration and complete the table.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 6

Indicators  Inspiration Expiration
Action of intercostal muscles
Movement of ribs
Change that occurs to the diaphragm
The volume of the thoracic cavity Increases Decreases
The pressure of air in the lungs
Movement of air

Answer:

Indicators Inspiration Expiration
Action of intercostal muscles Contracts Relaxes
Movement of ribs Rises Lowers
Change that occurs to the diaphragm Contracts Relaxes
The volume of the thoracic cavity Increases Decreases
The pressure of air in the lungs Decreases Increases
Movement of air From outside to the lungs From lungs to the outside

Question 7.
What are the characteristic features of the walls of the alveolus and blood capillaries?
Answer:
The walls of the alveoli are very thin, which makes it easier for oxygen and CO2 to pass between the alveoli and very small blood vessels (capillaries). Both are made up of a single layer of cells.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 8.
What is the importance of moisture in the wall of the alveolus?
Answer:
Moisture is important for gas exchange because, in order for oxygen and carbon dioxide to effectively cross the alveoli membrane, they must dissolve in an aqueous-like solution. With the right amount of moisture, gas exchange occurs properly.

Question 9.
Mention the concentration level of O2 and CO2 in the alveolus and in the blood capillaries.
Answer:
During inspiration, the concentration of oxygen inside the alveoli is more than that in blood capillaries whereas the concentration of carbon dioxide in blood capillaries is more than that in alveoli.

Question 10.
How does the exchange of O2 and CO2 between the alveolus and the blood capillaries happen?
Answer:
The exchange of gases (oxygen and carbon dioxide) occurs between the alveoli and blood capillaries by simple diffusion.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 7

Indicators Glycolysis Krebs cycle
Site of activity
Substances that take part in the chemical process
Products
Requirement of oxygen

Answer:

Indicators Glycolysis Krebs cycle
Site of activity Cytoplasm Mitochondria
Substances that take part in the chemical process Glucose converted into pyruvic avid Pyruvic acid is converted into carbon dioxide and water
Products Pyruvic acid and 2 ATP molecules Carbon dioxide, water and 28 ATPs
Requirement of oxygen Oxygen is not required Oxygen is required

Question 11.
Complete the chemical process illustrated below by including the missing reactants required for cellular respiration and the products formed.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 8
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 9
Question 12.
Photosynthesis and respiration are metabolic processes that take place in the living world. Compare these two processes and revise Table replacing glycolysis and Krebs cycle with photosynthesis and respiration respectively.
Answer:

Indicators Photosynthesis Respiration
Site of activity Chloroplast Mitochondria
Substances that take part in the chemical process CO2 , Water, Sunlight, Chlorophyll Glucose
Products Cilucose, Water, Energy CO2, Water, Energy
Requirement of oxygen Oxygen not required Oxygen is required

Question 13.
What are the conditions that lead to the decrease in the level of haemoglobin? What are the different types of anaemia? Find out.
Answer:
Conditions that lead to the decrease in the level of haemoglobin:

  • Blood loss, which can occur because of: Bleeding in your digestive tract, such as from ulcers, cancers, etc.
  • Frequent blood donation
  • Heavy menstrual bleeding

Different types of anaemia:

  • Haemolytic anaemia
  • Vitamin deficiency anaemia
  • Iron deficiency anaemia
  • Sickle cell anaemia, etc.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 14.
What are the healthy habits that can be followed to prevent anaemia? Discuss.
Answer:

  • Eat foods rich in iron and B vitamins.
  • Eat fruits and vegetables high in vitamin C, which helps your body absorb iron.
  • Ask your doctor about iron supplements if you don’t get enough iron in your diet.
  • Get checked every year or 2 if you’re a woman of childbearing age who has heavy menstrual periods or a previous diagnosis of anaemia.

Question 15.
Analyse illustration and description. Now prepare a short note on respiration in plants.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 10
Answer:
Plants do not have a respiratory system or separate organs for the transport of gases. But they have special features in leaf, stem, and root for the exchange of gases.

The small pores on the surface of leaves and young stems are called stomata. Stomata remain open in the daytime and close at night. During the day photosynthesis and respiration take place simultaneously in the mesophyll cells of leaves. Since the rate of photosynthesis is high during the day, oxygen formed is used for respiration and the excess oxygen is expelled. CO2 formed as a result of respiration is utilized for photosynthesis and insufficient CO2 is received from the atmosphere. At night when stomata close, respiratory gas exchange occurs through diffusion.

Lenticels are the lens-shaped openings found on the surface of mature stems and roots. They also help in gaseous exchange in plants. Plant roots have special cells that perform gaseous exchange with the air that is present in the soil particles.

Question 16.
Does anaerobic respiration take place in human beings? Find out.
Answer:
Yes. In humans, aerobic respiration takes place in all cells as part of energy production in mitochondria. But in certain conditions, our cells lack oxygen to produce enough energy. For example, when we are doing strenuous exercises or something like that, our muscle cells lack oxygen. In such situations, muscle cells respire without oxygen which results in the production of lactic acid in cells.

Question 17.
Mention the differences in the cellular respiratory processes in bacteria and yeast.
Answer:
Both bacteria and yeast respire anaerobically within the cytoplasm of the cell. In both cases, the respiratory substances are the same, ie, glucose. But the end products are different. In lactobacillus, glucose is anaerobically broken down with the production of 2 molecules of ATP.

This breaking produces lactic acid through an intermediate production of pyruvic acid. In the case of yeast cells, alcohol and CO2 are the end products of anaerobic respiration. Here also glucose is first converted into pyruvic acid with the production of two ATP molecules and then to alcohol and CO2.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 18.
Some situations in daily life are given below. Discuss how anaerobic respiration is beneficial in such situations and prepare short notes on the same.
a) Yeast is added to leaven the dough.
b) Curd is added to milk to prepare curd.
Answer:
a) Yeast is added to leaven the dough:
Yeasts ferment the sugar and produce carbon dioxide in the process. Fermentation is otherwise called anaerobic respiration. Carbon dioxide results in the leavening or rising of the dough to three times its original size.

b) Curd is added to milk to prepare curd:
A teaspoon of curd is added to milk contains the bacteria Lactobacillus. As the bacteria gets more lactose, it will produce lactic acid in the milk converting the entire milk into curd.

Question 19.
Which are the major excretory substances in our body?
Answer:
The main excretory product generated by the human body is urea. The urea is excreted out of the body via urine. Sweat is another excretory substance from skin.

Question 20.
If CO2 is not eliminated on time, how does it adversely affect the body? Find out.
Answer:
CO2 transported through our body in three different ways, such as bicarbonate ions, as Carbonic acid when combine with water, then as CO2 as such. Whern excess CO2 accumulated in the body it will combines with water molecules which are abaundant in our body results in the formation of excess amount of carbonic acid. Presence of carbonic acid increases the acid content in our body.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 21.
How does the formation of ammonia happens?
Answer:
Amino acids are formed by the breakdown of proteins in the cells. As a result of the metabolic activities of amino acids, several nitrogenous by-products are formed. The most harmful among these is ammonia.

Question 22.
Name the organ where urea is synthesised?
Answer:
Liver

Question 23.
How does Urea synthesis happens?
Answer:
The ammonia formed in tissues diffuses into blood through tissue fluids and blood transports it to the liver. In liver with the help of certain enzymes, ammonia combines with carbon dioxide and water to form urea.

Question 24.
Explain the elimination of urea.
Answer:
Kidneys play a major role in the excretion of urine which contains waste materials including urea. Urea is made when foods containing protein (such as meat, poultry, and certain vegetables) are broken down in the body. Urea is carried in the blood to the kidneys. This is where it is removed, along with water and other wastes in the form of urine

Question 25.
Which are the excretory organs in our body?
Answer:

  • Kidney – Excretes water and salts through urine.
  • Liver – Synthesises urea
  • Skin – Secretes sweat
  • Lungs – Eliminates Carbon dioxide

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 26.
Analyze illustrations based on the hints and find out how the structure of kidneys and nephrons are suitable to remove waste materials and complete the given table.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 11

Hints Parts
Blood vessel which carries blood to the kidneys
Blood vessel which carries blood away from the kidneys
Ultra filters present in the kidneys
The double walled cup-shaped structure present at one end of the nephron
Network of minute capillaries present in the Bowman’s capsule
Blood vessel which carries bkxxl to the capillary network
Blood vessel which carries blood away from the capillary- network
The long tubule which connects the Bowman’s capsule and the collecting duct
The part where renal tubules enter, collects urine and carries it to the pelvis.
The initial part of ureter
Part that carry urine to urinary bladder.

Answer:

Hints Parts
Blood vessel which carries blood to the kidneys Renal artery
Blood vessel which carries blood away from the kidneys Renal vein
Ultra filters present in the kidneys Nephron
The double-walled cup-shaped structure present at one end of the nephron Bowman’s capsule
A network of minute capillaries present in the Bowman’s capsule Glomerulus
Blood vessel which carries blood to the capillary network Afferent vessel
Blood vessel which carries blood away from the capillary network Efferent vessel
The long tubule that connects the Bowman’s capsule and the collecting duct Renal tubules
The part where renal tubules enter, collects urine and carries it to the pelvis. Collecting duct
The initial part of the ureter Pelvis
The part that carry urine to the urinary’ bladder Ureters

Question 27.
Analyze the illustration and complete the given worksheet using the hints.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 12
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 13
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 14

Question 28.
Why all components in the glomerular filtrate are not present in urine? Find out the components that are reabsorbed and the components that are secreted.
Answer:
Because some of the components in the glomerular filtrate are reabsorbed into the blood and some are secreted into the renal tubules. so that all compoments in the glomerular fillrate are not present in urine.
Components that are reabsorbed: Glucose, amino acids, NaCl , and other essential salts
Components which are secreted: Hydrogen ions, potassium ions, etc

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 29.
Is diagnosis of diseases possible through urine tests?
Answer:
Yes. Urine as a Sample to Diagnose Sexually Transmitted Diseases. Urine is extremely useful to diagnose infections of the reproductive tract.

Question 30.
Kidney stone, nephritis, uraemia etc. are some diseases affecting the kidneys. Prepare a presentation including the causes, symptoms, etc of these diseases and present it in the class.
Answer:

Diseases Causes Symptoms
Kidney stone Not drinking enough water Severe pain in your back or side, Blood in urine, A burning feeling when urinating.
Nephritis Diabetes, genetic disorder link that affects the kidneys. Decreased urine output, High blood pressure, urine appears dark, tea-coloured, or cloudy
Uraemia Diabetes, High blood pressure Nausea, Vomiting, Loss of appetite

Question 31.
Analyze the illustration and prepare a short note on how hemodialysis is done.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 15
Answer:
Hemodialysis is a process of filtering the blood of a person whose kidneys are not working normally. Hemodialysis helps control blood pressure and balance important minerals, such as potassium, sodium, and calcium, in your blood. In this process, blood with a high quantity of waste materials is passed to the dialysis unit after adding heparin to prevent coagulation.

When blood flows through the dialysis unit the waste materials in the blood diffuse into the dialysis fluid. This fluid is removed in due course. Antiheparin is added to the purified blood and is returned to the body.

Question 32.
Why is the dialysis fluid removed from the dialysis unit in due course of time?
Answer:
If the dialysis fluid is not removed properly, it can cause swelling and increase your blood pressure, which makes your heart work harder. Too much fluid can build up in the lungs, making breathing difficult. Hemodialysis removes fluid as the blood is filtered through the dialysis machine.

Question 33.
When is kidney transplantation required?
Answer:
Kidney transplantation is done when a person whose kidneys no longer function properly.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 34.
Complete the given table by collecting information about the main excretory products and excretory organs of the organisms.

Organism Main excretory product Main excretory organ/mechanism
Amoeba Ammonia Contractile vacuole
Earthworm
Insects
Frog
Reptiles
Birds

Answer:

  • The kidney is the main excretory organ in human beings, but it is different in various organisms.
  • Plants do not have special excretory systems like animals.
  • The Hydathodes are also known as the water stomata

The excretory material is different in each organism depending on its life processes. The kidney is the main excretory organ in human beings, but it is different in various organisms.

Organism Main excretory product Main excretory organ/Mechanism
Amoeba
Earthworm
Insects
Fishes
Frogs
Reptiles
Birds
Ammonia
Urea
Uric acid
Ammonia
Urea
Uric acid
Uric acid
Contractile vacuole
Nephridia
Malpighian tubules
Kidney
Kidney
Kidney
Kidney

Question 35.
Analyze illustration and prepare a short note on excretion in plants.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 16
Answer:
Animals have extensive systems for excretion. But plants do not have special excretory systems like animals. The different plant structures that eliminate different forms of waste are leaves, stems, ageing tissues, xylem, roots, bark, fruits, and flowers.

The process of excretion in plants occurs in the following ways: Through the stomata of leaves and lenticels of stems, oxygen, carbon dioxide, and water vapour are expelled as gaseous wastes. Some waste materials are gathered in tree bark and leaves. The wastes are removed when the leaves and bark are shed.The Hydathodes are also known as the water stomata; they are found at the tips of the veins of the leaves and help in the removal of water and salts from plants.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Question 36.
Analyze illustration and prepare a short note on how the excretory organs help in maintaining homeostasis.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions 17

Answer:
The excretory organs includes of the kidneys, liver, skin, large intestine, and the lungs. The excretory system maintains homeostasis through the elimination of excess water and wastes from the body.
Refer to topic 9 for more information.

Maintenance of homeostasis is the sign of life. The excretory system maintains homeostasis through the elimination of excess water and wastes from the body. The excretory structures consists of the kidneys, liver, skin, large intestine, and the lungs.

Kidneys:

  • Regulate Salt and water balance.
  • Regulation of blood pressure.
  • Regulation of pH
  • Expels waste

Liver:

  • Regulates metabolism.
  • Neutralises toxins.

Skin:

  • Regulation of temperature, salt, and water.

Lungs:

  • Elimination of CO2
  • Regulation of O2 level.
  • Regulation of pH

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 3 Respiration and Excretion Notes Solutions

Any change in the internal environment disrupts homeostasis. The major factors that may cause a change in the internal environment are:

  • Improper lifestyles
  • Wrong food habits
  • Over-nutrition and under-nutrition,
  • Lack of exercise
  • Mental stress
  • Alcoholism
  • Smoking and the use of addictive drugs
  • Pollution
  • Lack of hygiene
  • The abundance of pathogens
  • Improper use of medicines, and contact with toxic substances.

The external environment is also as important as the internal environment. The External environment should be kept waste-free for the well-being of living organisms. Every individual should develop the right attitude towards this. Prepare a master plan for making the school and its surroundings waste-free on behalf of the health club and implement it as part of the school master plan.

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

When preparing for exams, Kerala SCERT Class 9 Maths Solutions Chapter 5 Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം can save valuable time.

Kerala SCERT Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Class 9 Maths Chapter 5 Kerala Syllabus Malayalam Medium

Class 9 Maths Chapter 5 Malayalam Medium Textual Questions and Answers

Question 1.
ഒരേ വലുപ്പമുള്ള നാലു സമഭുജത്രികോണങ്ങളിൽ രണ്ടെണ്ണം നെടുകെ മുറിച്ചതും, രണ്ടെണ്ണം മുഴുവനായും ചേർത്തുവച്ച് ഒരു ചതുരമുണ്ടാക്കാം:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 1
സമഭുജത്രികോണങ്ങളുടെയെല്ലാം വശങ്ങളുടെ നീളം 2 സെന്റിമീറ്റർ ആണെങ്കിൽ, ചതുരത്തിന്റെ ചുറ്റളവും പരപ്പളവും എത്രയാണ്?
Answer:
ത്രികോണങ്ങളുടെ വശങ്ങളുടെ അളവുകൾ പരിഗണിക്കുകയാണെങ്കിൽ;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 2
എന്ന് കിട്ടും.
അപ്പോൾ ചതുരത്തിന്റെ വശങ്ങളുടെ നീളം;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 3
വീതി = 2 സെ.മീ
നീളം = √3 + √3 = 2√3 സെ.മീ

ചതുരത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2(വീതി + നീളം)
= 2(2 + 2√3)
= 4 + 4√3
≈ 4+4 × 1.732
≈ 4 + 6.928
≈ 10.928 സെ.മീ

ചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = വീതി × നീളം
= 2 × 2√3
= 4√3
≈ 4 × 1.732
≈ 6.928 സെ.മീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Question 2.
ഒരു സമചതുരവും, അതിന്റെ വശങ്ങളുടെ രണ്ടു മടങ്ങ് നീളമുള്ള വശങ്ങളോടുകൂടിയ ഒരു സമഭുജത്രികോണവും ചുവടെ കാണുന്നതുപോലെ മുറിച്ചു മാറ്റിയടുക്കി ഒരു ലംബകമുണ്ടാക്കാം.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 4
സമചതുരത്തിന്റെ വശങ്ങളുടെ നീളം 2 സെന്റിമീറ്റർ എന്നെടുത്താൽ, ലംബകത്തിന്റെ ചുറ്റളവും, പരപ്പളവും എത്രയായിരിക്കും?
Answer:
സമചതുരങ്ങൾ രണ്ടായി മുറിച്ചതിൽ ഒരു കഷ്ണത്തിന്റെ അളവുകൾ;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 5
സമഭുജത്രികോണം രണ്ടായി മുറിച്ചതിൽ ഒരു കഷണത്തിന്റെ അളവുകൾ;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 6
ലംബകത്തിന്റെ വശങ്ങളുടെ അളവുകൾ;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 7
ലംബകത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2 + 2√3 + 2 + 2√2 + 2√3 + 2√2
= 4 + 4√3 + 4√2
= 4 (1 + √3 + √2)
≈ 4(1 +1.732 + 1.414)
≈ 4 × 4.146
≈ 16.584 m.

ലംബകത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = സമചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവ് + സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ പരപ്പളവ്
= 22 + \(\frac{4 \times 2 \sqrt{3}}{2}\)
= 4 + 4√3
= 4 (1 + √3)
≈ 4 (1 + 1.732)
≈ 4 × 2.732
≈ 10.928 ചതു. സെ.മീ

Question 3.
രണ്ടു സമചതുരങ്ങൾ ചേർത്തുവച്ച രൂപമാണ് ചിത്രത്തിൽ. ഈ രൂപത്തിന്റെ താഴത്തെ വശത്തിന്റെ നീളം, സെന്റിമീറ്റർ വരെ കൃത്യമായി കണക്കാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 8
Answer:
വലിയ സമചതുരത്തിന്റെ ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം = \(\sqrt{27}\)
= \(\sqrt{9 \times 3}\)
= √9 × √3
= 3 × √3
= 3 × 1,73
= 5.19 6m.

ചെറിയ സമചതുരത്തിന്റെ ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം = \(\sqrt{12}\)
= √4 × √3
= 2 × √3
= 2 × 1.73
= 3.46 സെ.മീ.

താഴത്തെ വശത്തിന്റെ നീളം
= വലിയ സമചതുരത്തിന്റെ ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം + ചെറിയ സമചതുരത്തിന്റെ ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം
= 5.19 + 3.46
= 8.65 സെ.മീ.

Question 4.
രണ്ടു സമചതുരങ്ങൾ ഒരു മൂലയിൽ ചേർത്തുവച്ച രൂപമാണ് ചിത്രത്തിൽ. ചരിഞ്ഞ വരയുടെ നീളം കണ്ടുപിടിക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 9
Answer:
വശത്തിന്റെ നീളം 2 ആയിട്ടുള്ള ഒരു സമചതുരത്തിന്റെ വികർണ്ണത്തിന്റെ നീളം 2 ആണെന്ന് നമുക്കറിയാം. അതുകൊണ്ട്,
വലിയ സമചതുരത്തിന്റെ വികർണ്ണത്തിന്റെ നീളം = 3/2 സെ.മീ
ചെറിയ സമചതുരത്തിന്റെ വികർണ്ണത്തിന്റെ നീളം = 22 സെ.മീ
ചരിഞ്ഞ വരയുടെ നീളം = 3√2 + 2√2 = 5√2 സെ.മീ

Question 5.
ചിത്രത്തിലെ മട്ടത്രികോണത്തിന്റെ മൂന്നാമത്തെ വശത്തിന്റെ നീളവും ചുറ്റളവും കണക്കാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 10
Answer:
പൈഥാഗറസ് സിദ്ധാന്തം അനുസരിച്ച് മട്ടത്രികോണത്തിന്റെ മൂന്നാമത്തെ വശത്തിന്റെ നീളം
= \(\sqrt{50-18}\)
= \(\sqrt{32}\)
= \(\sqrt{16×2}\)
= √16 × √2
= 4 × √2
= 4√2 സെ.മീ .

വലിയ സമചതുരത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം
= \(\sqrt{50}\)
= \(\sqrt{25 \times 2}\)
= \(\sqrt{25}\) × √2
= 5 √2

ചെറിയ സമചതുരത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം = \(\sqrt{18}\)
= \(\sqrt{9×2}\)
= √9 × √2
= 3 × √2
= 3√2 സെ.മീ .
മട്ടത്രികോണത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 4√2 + 5√2 + 3√2
= 12√2 സെ.മീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Question 6.
ചുവടെയുള്ള സംഖ്യാ ജോടികളിൽ ചിലതിന്റെ ഗുണനഫലം എണ്ണൽ സംഖ്യയോ ഭിന്നസംഖ്യയോ ആണ് അവ കണ്ടുപിടിക്കുക.
(i) √3, √12
Answer:
√3 × √12 = √3 × \(\sqrt{3 \times 4}\)
= √3 × √3 × √4
= 3 × 2
= 6
ഗുണനഫലം എണ്ണൽസംഖ്യ.

(ii) √3, √1.2
Answer:
\(\sqrt{3} \times \sqrt{1.2}=\sqrt{3 \times 1.2}\)
= \(\sqrt{3.6}\)

(iii) √5, √8
Answer:
\(\sqrt{5} \times \sqrt{8}=\sqrt{5 \times 8}\)
= \(\sqrt{40}\)
= \(\sqrt{4 \times 10}\)
= √4 × √10
= 2 × √10
= 2√10

(vi) √0.5, √8
Answer:
√0.5 × √8 = \(\sqrt{0.5 \times 8}\)
= √4
= 2
ഗുണനഫലം എണ്ണൽസംഖ്യ.

(v) \(\sqrt{7 \frac{1}{2}}, \sqrt{3 \frac{1}{3}}\)
Answer:
\(\sqrt{7 \frac{1}{2}} \times \sqrt{3 \frac{1}{3}}=\sqrt{\frac{15}{2}} \times \sqrt{\frac{10}{3}}\)
= \(\sqrt{\frac{15}{2} \times \frac{10}{3}}\)
= \(\sqrt{5 \times 5}\)
= \(\sqrt{25}\)
= 5
ഗുണനഫലം എണ്ണൽസംഖ്യ.

(vi) \(\sqrt{\frac{2}{5}}, \sqrt{\frac{1}{10}}\)
Answer:
\(\sqrt{\frac{2}{5}} \times \sqrt{\frac{1}{10}}=\sqrt{\frac{2}{5} \times \frac{1}{10}}\)
= \(\sqrt{\frac{1}{25}}\)
= \(\frac{1}{5}\)
ഗുണനഫലം ഭിന്നസംഖ്യ.

Question 7.
(√2 + 1) (√-2 – 1) = 1 എന്ന് തെളിയിക്കുക. ഇത് ഉപയോഗിച്ച്:
i. \(\frac{1}{\sqrt{2}-1}\) രണ്ടു ദശാംശസ്ഥാനം വരെ കണക്കാക്കുക.
ii. \(\frac{1}{\sqrt{2}+1}\) രണ്ടു ദശാംശസ്ഥാനം വരെ കണക്കാക്കുക.
Answer:
(√2 + 1)(√2 – 1) = (√2)² – 1²
= 2 – 1
= 1

i. \(\frac{1}{\sqrt{2}-1}=\frac{(\sqrt{2}+1)(\sqrt{2}-1)}{\sqrt{2}-1}\)
= √2 + 1
= 1.41 + 1
= 2.41

ii. \(\frac{1}{\sqrt{2}+1}=\frac{(\sqrt{2}+1)(\sqrt{2}-1)}{\sqrt{2}+1}\)
= √2 – 1
= 1.41 – 1
= 0.41

Question 8.
ചിത്രത്തിൽ സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ വശങ്ങളുടെ നീളം മില്ലിമീറ്റർ വരെ കൃത്യമായി കണക്കാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 11
Answer:
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന ത്രികോണം പരിഗണിക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 12
പൈഥാഗറസ് സിദ്ധാന്തം ഉപയോഗിച്ച്;
(2x)² – x² = 4²
4x² – x² = 16
3x² = 16
x² = \(\frac{16}{3}\)
x = \(\sqrt{\frac{16}{3}}\)
= \(\frac{\sqrt{16}}{\sqrt{3}}\)
= \(\frac{4}{1.732}\)
= 2.30 സെ.മീ

വശങ്ങളുടെ നീളം = 2 × 2.30
= 4.60 സെ.മീ

Question 9.
ചിത്രത്തിലെ ചുവന്ന ത്രികോണങ്ങളെല്ലാം സമഭുജമാണ്. പുറത്തെ സമചതുരത്തിന്റെയും, അകത്തെ സമചതുരത്തിന്റെയും വശങ്ങൾ തമ്മിലുള്ള അംശബന്ധം എന്താണ്?
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 13
Answer:
സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം ‘a’ എന്നെടുത്താൽ
പുറത്തെ സമചതുരത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം = a + a√3 = a(1 + √3) = a (√3 + 1)
അകത്തെ സമചതുരത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം = a + a√3 – (a + a)
= a + a√3 – 2a
= a√3 – a
= a (√3 − 1)
പുറത്തെ സമചതുരത്തിന്റെയും, അകത്തെ സമചതുരത്തിന്റെയും വശങ്ങൾ തമ്മിലുള്ള അംശബന്ധം
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 14
= \(\frac{\mathrm{a}(1+\sqrt{3})}{\mathrm{a}(\sqrt{3}-1)}\)
= \(\frac{\sqrt{3}+1}{\sqrt{3}-1}\)
= (√3 + 1) (√3 – 1)

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Question 10.
\(\sqrt{2 \frac{2}{3}}\) = 2\(\sqrt{\frac{2}{3}}\) എന്നും \(\sqrt{3 \frac{3}{8}}=3 \sqrt{\frac{3}{8}}\) എന്നും തെളിയിക്കുക. ഇതുപോലുള്ള മറ്റു സംഖ്യകൾ കണ്ടുപിടി ക്കാമോ?
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 15
ഇതുപോലുള്ള മറ്റു സംഖ്യകളുടെ പൊതുരൂപം ഇങ്ങനെ വിശദീകരിക്കാം;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 16

Question 11.
ചുവടെയുള്ള സംഖ്യാജോടികളിൽ ആദ്യസംഖ്യയെ രണ്ടാം സംഖ്യകൊണ്ട് ഹരിച്ചാൽ ചിലത് എണ്ണൽസംഖ്യയോ ഭിന്നസംഖ്യയോ കിട്ടും. അവ കണ്ടുപിടിക്കുക.
(i) √72, √2
(ii) √27, √3
(iii) √125, √50
(iv) √10, √2
(v) √20, √5
(vi) √18, √8
Answer:
(i) \(\frac{\sqrt{72}}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{36 \times 2}}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{36} \times \sqrt{2}}{\sqrt{2}}\)
= \(\sqrt{36}\)
= 6
ആദ്യസംഖ്യയെ രണ്ടാം സംഖ്യകൊണ്ട് ഹരിച്ചാൽ എണ്ണൽസംഖ്യ കിട്ടും.

(ii) \(\frac{\sqrt{27}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{9 \times 3}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{9} \times \sqrt{3}}{\sqrt{3}}\)
= √9
= 3
ആദ്യസംഖ്യയെ രണ്ടാം സംഖ്യകൊണ്ട് ഹരിച്ചാൽ എണ്ണൽസംഖ്യ കിട്ടും.

(iii) \(\frac{\sqrt{125}}{\sqrt{50}}=\frac{\sqrt{25 \times 5}}{\sqrt{25 \times 2}}\)
= \(\frac{\sqrt{25} \times \sqrt{5}}{\sqrt{25} \times \sqrt{2}}\)
= \(\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{2}}\)

(iv) \(\frac{\sqrt{10}}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2 \times 5}}{\sqrt{2}}\)
= \(\frac{\sqrt{2} \times \sqrt{5}}{\sqrt{2}}\)
= √5

(v) \(\frac{\sqrt{20}}{\sqrt{5}}=\frac{\sqrt{4 \times 5}}{\sqrt{5}}\)
= \(\frac{\sqrt{4} \times \sqrt{5}}{\sqrt{5}}\)
= √4
= 2
ആദ്യസംഖ്യയെ രണ്ടാം സംഖ്യകൊണ്ട് ഹരിച്ചാൽ എണ്ണൽസംഖ്യ കിട്ടും.

(vi) \(\frac{\sqrt{18}}{\sqrt{8}}=\frac{\sqrt{9 \times 2}}{\sqrt{4 \times 2}}=\frac{\sqrt{9} \times \sqrt{2}}{\sqrt{4} \times \sqrt{2}}\)
= \(\frac{\sqrt{9}}{\sqrt{4}}=\frac{3}{2}\)
ആദ്യസംഖ്യയെ രണ്ടാം സംഖ്യകൊണ്ട് ഹരിച്ചാൽ ഭിന്നസംഖ്യ കിട്ടും.

Question 12.
ചില സമഭുജത്രികോണങ്ങളുടെ ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം ചുവടെ കൊടുത്തിരിക്കുന്നു. പരപ്പളവ് കണക്കാക്കുക.
i) 10 സെ.മീ
ii) 5 സെ.മീ
iii) √3 സെ.മീ
Answer:
സമഭുജത്രികോണങ്ങളുടെ പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) (വശO)²
i. പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × a
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 10²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 100
= √3 × 25
~ 1.732 × 25
~ 43.3 സെ.മീ

ii. പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × a²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 5²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 25
= √3 × 6.25
~ 6.25 × 1.732
~ 10.825 ചതു.സെ.മീ

iii. പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × a²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (√3)²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 3
= √3 × 0.75
~ 1.732 × 0.75
~ 1.299 ചതു.സെ.മീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Question 13.
വശങ്ങളുടെയെല്ലാം നീളം 6 സെന്റിമീറ്റർ ആയ സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ പരപ്പളവ് കണക്കാക്കുക.
Answer:
ഒരു സമഷഡ്ഭുജത്തിനെ അതിന്റെ വശങ്ങളുടെ അതേ നീളമുള്ള വശങ്ങളുള്ള ആറ് സമഭുജത്രികോ ണങ്ങളായി മുറിക്കാൻ പറ്റും.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 17
സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ പരപ്പളവ്
= ആറ് സമഭുജത്രികോണങ്ങളുടെയും പരപ്പളവിന്റെ തുക
= 6 × ഒരു സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ പരപ്പളവ്
= 6 × \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 6²
= 6 × √3 × 9
= 54 × √3
= 54 × 1.732
= 93.528 ചതു.സെ.മീ

Question 14.
ഉയരം 12 സെന്റിമീറ്റർ ആയ സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ ചുറ്റളവും പരപ്പളവും കണക്കാക്കുക.
Answer:
ഉയരം = 12 സെ.മീ
\(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × വശം = 12
വശം = \(\frac{12 \times 2}{\sqrt{3}}\)
= \(\frac{3 \times 4 \times 2}{\sqrt{3}}\)
= \(\frac{4 \times \sqrt{3} \times \sqrt{3} \times 2}{\sqrt{3}}\)
= 8√3

പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (വശം)
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (8√3)²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 64 × 3
= √3 × 16 × 3
≈ 1.732 × 48
≈ 83.136 ചതു.സെ.മീ

ചുറ്റളവ് = 3 × വശം
= 3 × 8√3
= 24√3 സെ.മീ
≈ 24 × 1.732
≈ 41.568 സെ.മീ

Question 15.
സമാന്തരവശങ്ങൾ തമ്മിലുള്ള അകലം 6 സെന്റിമീറ്റർ ആയ സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ ചുറ്റളവും പരപ്പളവും കണക്കാക്കുക.
Answer:
ഒരു സമഷഡ്ഭുജത്തിനെ അതിന്റെ വശങ്ങളുടെ അതേ നീളമുള്ള വശങ്ങളുള്ള ആറ് സമഭുജ ത്രികോണങ്ങളായി മുറിക്കാൻ പറ്റും.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 18
അങ്ങനെനോക്കിയാൽ,
സമാന്തരവശങ്ങൾ തമ്മിലുള്ള അകലം = 2 × ഒരു സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ ഉയരം
6 = 2 × \(\frac{\sqrt{3}}{2}\) × സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം
= 2 × \(\frac{\sqrt{3}}{2}\) × സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം
\(\frac{6}{2} \times \frac{2}{\sqrt{3}}\) = സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം

സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം = \(\frac{6}{\sqrt{3}}\)
= \(\frac{3 \times 2}{\sqrt{3}}\)
= \(\frac{\sqrt{3} \times \sqrt{3} \times 2}{\sqrt{3}}\)
= √3 × 2
= 2√3 സെ.മീ

സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 6 × സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ വശത്തിന്റെ നീളം
= 6 × 2√3
= 12√3
≈ 12 × 1.732
≈ 20.784 സെ.മീ

സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = ആറ് സമഭുജത്രികോണങ്ങളുടെയും പരപ്പളവിന്റെ തുക
= 6 × \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (2√3)²
= 6 × \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 4 × 3
= 18 × √3
≈ 18 × 1.732
≈ 31.176 ചതു.സെ.മീ

Question 16.
വശങ്ങളുടെ നീളം 8 സെന്റിമീറ്റർ, 6 സെന്റിമീറ്റർ, 6 സെന്റിമീറ്റർ ആയ ത്രികോണത്തിന്റെ ഉയരവും പരപ്പളവും കണക്കാക്കുക.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 19
ഉയരം = \(\sqrt{6^2-4^2}\)
= \(\sqrt{36-16}\)
= \(\sqrt{20}\)
= \(\sqrt{4 \times 5}\)
= √4 × √5
= 2 × √5
= 2√5 സെ.മീ

പരപ്പളവ് = \(\frac{1}{2}\) × base × height
= \(\frac{1}{2}\) × 8 × 2√5
= 8√5 ചതു.സെ.മീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Question 17.
ചില ത്രികോണങ്ങളുടെ വശങ്ങളുടെ നീളം ചുവടെ പറഞ്ഞിരിക്കുന്നു. ഓരോന്നിന്റെയും പരപ്പളവ് കണക്കാക്കുക.
i. 4 സെന്റിമീറ്റർ, 5 സെന്റിമീറ്റർ, 7 സെന്റിമീറ്റർ
ii. 4 സെന്റിമീറ്റർ, 13 സെന്റിമീറ്റർ, 15 സെന്റിമീറ്റർ
iii. 5 സെന്റിമീറ്റർ, 12 സെന്റിമീറ്റർ, 13 സെന്റിമീറ്റർ
Answer:
i. a = 4 സെ.മീ
b = 56 സെ.മീ
c = 7 സെ.മീ
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 20

ii. a = 4 സെ.മീ
b = 13 സെ.മീ
c = 15 സെ.മീ
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 21

iii. a = 5 സെ.മീ
b = 12 സെ.മീ
c = 13 സെ.മീ
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 22

Irrational Multiplication Class 9 Extra Questions and Answers Malayalam Medium

Question 1.
തന്നിരിക്കുന്നവ ചെറുതിൽനിന്ന് വലുതിലേക്ക് എന്ന രീതിയിൽ എഴുതുക.
i. 3√5 and 4√3
ii. 2√5, 5√2 and 3√7
Answer:
(i) \(\sqrt{53}=\sqrt{3 \times 3 \times 5}=\sqrt{45}\)
4√3 = \(\sqrt{4 \times 4 \times 3}=\sqrt{48}\)
48 > 45 ⇒ \(\sqrt{48}>\sqrt{45}\)
⇒ 4√3 > 3√5
ചെറുതിൽനിന്ന് വലുതിലേക്ക് എന്ന രീതിയിൽ എഴുതിയാൽ; 3√5, 4√3

(ii) 2√5 = √2 × 2 × 5 = √20
5√2 = √5 × 5 × 2 = √50
3√7 = √3 × 3 × 7 = √63
20 < 50 < 63 ⇒ √20 <√50 < √63
⇒ 2√5 < 5√2 < 3√7
ചെറുതിൽനിന്ന് വലുതിലേക്ക് എന്ന രീതിയിൽ എഴുതിയാൽ; 2√5, 5√2, 3√7

Question 2.
x = √0.5, y = √32, z = √128
a) xy, yz, xz എന്നിവ കണ്ടെത്തുക.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം 23

b) xy + yz + xz കണ്ടുപിടിക്കുക.
Answer:
xy + yz + xz = 4 + 64 + 8
= 76

c) y = 8x എന്ന് തെളിയിക്കുക
Answer:
8x = 8 × \(\sqrt{0.5}\)
= \(\sqrt{64 \times 0.5}\)
= \(\sqrt{32}\)
= y

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Solutions Malayalam Medium അഭിന്നകഗുണനം

Question 3.
√8 നെ \(\sqrt{4 \times 2}\) = 2√2 എന്ന് എഴുതാം
a) ഒരു പൂർണ്ണസംഖ്യയുടെയും √2 വിന്റെയും ഗുണനമായി √18 നെയും √32 നെയും എഴുതുക.
Answer:
\(\sqrt{18}=\sqrt{9 \times 2}\) = 3√2
\(\sqrt{32}=\sqrt{16 \times 2}\) = 4√2

b) √2 + √8 + √18 – √32 നെ ചെറുതാക്കി എഴുതുക.
Answer:
\(\sqrt{2}+\sqrt{8}+\sqrt{18}-\sqrt{32}\)
= √2 + 2√2 + 3√2 – 4√2
= 6√2 – 4√2
= 2√2

Question 4.
ചുറ്റളവ് 18 സെ.മീ ആയ സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ ഏരിയ എത്ര?
Answer:
ചുറ്റളവ് = 18
3 × വശം = 18

വശം = \(\frac{18}{3}\)
= 6 സെ.മീ

പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (വശം)²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 6²
= √3 × 9
= 9√3 ചതു.സെ.മീ

Question 5.
38 ഉം 7/8 ഉം തമ്മിൽ ഗുണിക്കുക.
Answer:
3√8 × 7√8 = 3 × √8 × 7 × √8
= 3 × 7 × √8 × √8
= 21 × 8
= 168

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

A thorough understanding of Kerala Syllabus 9th Standard Biology Textbook Solutions Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Questions and Answers English Medium can improve academic performance.

SCERT Class 9 Biology Chapter 2 Notes Questions and Answers Digestion and Transport of Nutrients

Std 9 Biology Chapter 2 Notes Pdf Kerala Syllabus English Medium Solutions Questions and Answers

Class 9 Biology Chapter 2 Let Us Assess Answers Digestion and Transport of Nutrients

Question 1.
Which one of the following is related to the digestion of Fat?
a) Protease
b) Lipase
c) Amylase
d) Carbohydrase
Answer:
b) Lipase

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Question 2.
An illustration related to the circulatory system of human beings is given below. Analyse it and answer the questions.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 2
a) Which letter indicates Pulmonary artery?
Answer: A

b) Which blood vessel is indicated by the letter D?
Answer: Aorta

c) Does the blood that has entered the ventricles return to the atria? Why?
Answer:
No, the blood do not flow back to the atria. Because, tricuspid valve and bicuspid valve prevents the back flow of blood from ventricles to atria.

d) What is the importance of double circulation in human?
Answer:
The same amount of blood passes through the heart twice. This type of circulation is called double circulation. It includes pulmonary circulation and systemic circulation. Double circulation helps to maintain the level of oxygen.

Question 3.
A flowchart on the path of nutrients is given below. Observe it and answer the questions.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 1
a) Name the blood vessels indicated by the letters A, B and C. A, B,C
Answer:
A – Portal vein
B – Hepatic vein
C – Venacava

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

b) Do all the nutrients absorbed from the small intestine have the same path? Explain.
Answer:
Nutrients like amino acids and glucose are absorbed into the blood capillaries of the villus and are transported to liver through portal vein. Then they are carried to venacava through hepatic vein. Substances like fatty acid and glycerol are absorbed by lacteal of villus. They are carried to venacava by lymph vessel. Venacava carries all these nutrients to the heart.

Question 4.
Which among the following processes takes place by utilising energy?
a) Entry of water into the root cells.
b) Entry of sucrose into the sieve tube.
c) Loss of water from leaves through transpiration.
d) Conduction of water molecules through xylem tubes.
Answer:
b) Entry of sucrose into the sieve tube

Question 5.
Redraw the figure given below, name and label the parts based on the indicators.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 3

a) Part where odontoblast cells are seen
Answer: Pulp cavity

b) Tissue that holds the tooth in the gum.
Answer: Cementum

c) The living tissue by which tooth is made.
Answer: Dentine

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Extended Activities

Question 1.
Conduct an awareness class on the topic ‘Bad habits and health of the heart’.
Answer:
Main Points

  • Heart disease is the leading cause of death globally.
  • While some risk factors are uncontrollable (age, genetics), many lifestyle habits significantly influence heart health:
  • Excessive saturated and trans fats raise bad cholesterol, clogging arteries.
  • High sodium intake increases blood pressure, putting strain on the heart.
  • A sedentary lifestyle increases the risk of obesity, diabetes, and heart disease
  • Smoking increases the risk of blood clots and heart attacks.
  • Limit saturated and trans fats, processed foods, and added sugars
  • Regular exercise strengthens your heart muscle and improves blood flow.
  • Ensure adequate sleep for better overall health and stress management.

Question 2.
Organize a nutritious food fest under the auspices of the school health club using locally available food items.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 4

Digestion and Transport of Nutrients Class 9 Notes Questions and Answers Kerala Syllabus

Question 1.
Which are the different stages of nutrition?
Answer:

  • Ingestion
  • Mechanical Digestion
  • Chemical Digestion
  • Absorption
  • Transport
  • Egestion of digestive waste

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Question 2.
Compare the nutritional processes of amoeba, a unicellular organism and hydra, a multicellular organism and complete the table.

Hints Amoeba Hydra
Body structure Unicellular
Means to help ingestion
Part where digestion takes place Inside the cell
Egestion of digestive wastes

Answer:

Hints Amoeba Hydra
Body structure Unicellular Multicellular
Means to help ingestion Pseudopodia Mouth
Part where digestion takes place Inside the cell Outside the cell
Egestion of digestive wastes Through the cell surface Through the mouth

Question 3.
Which are the parts where mechanical digestion takes place?
Answer:

  • Mouth
  • Stomach
  • Small intestine

Question 4.
How does mechanical digestion take place in these parts? prepare a note based on the indicators.
Indicators:

  • Structure of tooth.
  • Mechanical digestion in mouth, stomach and small intestine.

Answer:
Teeth facilitate the process of breaking down food into smaller pieces and grinding it during chewing. Enamel is the hardest substance in the human body, serving as the non-living outer covering of the tooth. Beneath the enamel is dentine, a living tissue that forms the bulk of the tooth. The innermost part of the tooth is the pulp cavity, which contains soft connective tissue called pulp, along with blood vessels, nerves, and odontoblast cells. The tooth is anchored in the gum socket by cementum, a calcium-containing connective tissue.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

The strong peristalsis occurring in the stomach transforms food into a paste form. The circular muscles of the stomach maintain food within the stomach for a sufficient duration. The small intestine involves mechanical processes, namely peristalsis and segmentation, to help in the movement of food and the blending of food with digestive fluids.

Question 5.
What are the things to be taken care for proper dental care? Conduct an interview with a doctor, prepare a poster and exhibit it.
Answer:
Interview
Interviewer: What are the most important things people can do to maintain a good oral health?
Doctor:

  • Brush your teeth twice a day
  • Flossing once a day removes plaque and food particles from between the teeth, where a brush can’t reach
  • Schedule dental checkups and cleanings at least once a year.

Interviewer: Are there any additional tips you recommend for optimal dental health?
Doctor:

  • Limit sugary drinks and foods
  • Don’t use tobacco products
  • Drink plenty of water
  • Consider using mouthwash

Poster
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 5

Question 6.
Why doesn’t food enter trachea while swallowing it?
Answer:
Tongue compresses the food into balls with the help of palate. Uvula closes the nasal cavity that opens to the pharynx. Posterior part of the tongue allows food to move over the epiglottis into the oesophagus. Trachea rises up and is closed by the epiglottis.

Question 7.
What is the reason for saying that one should not talk while eating food? Find out.
Answer:
Talking while eating can cause food to enter the trachea instead of oesophagus. This will trigger coughing or choking.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Question 8.
How far is the structure of villus suitable for the absorption process? Prepare note according to the indicators.
Indicators:

  • Villus and surface area of absorption.
  • Lacteal and absorption.
  • Blood capillaries and absorption.

Answer:
Villi increase the surface area of absorption of nutrients to a great extent within the small intestine. Absorption of simple nutrients and 90 percent of water takes place through villi. Villi are lined with single-layered epithelial cells, which are the primary surface for nutrient absorption.

Blood capillaries within the villus, formed from an arterial branch, absorb glucose, fructose, galactose, and amino acids, and then unite to form veins that exit the villus. Additionally, the lacteal, a branch of the lymph vessel, absorbs fatty acids and glycerol into the lymph.

Question 9.
Complete the illustration related to the blood components.
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 6
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 7

Question 10.
Find out the functions of different proteins in plasma.
Answer:
Albumin – Regulates blood pressure
Globulin – Helps in defence
Fibrinogen – Plays a major role in the coagulation of blood

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Question 11.
How is the quantity of tissue fluid regulated in the space between cells? Find out.
Answer:
Along with the formation of tissue fluid, it absorbs into the lymph capillaries. So there is no increase of pressure in the intercellular space.

Question 12.
Complete the flowchart using the hints.
Hints:

  • Portal vein
  • Lacteal of villus
  • Amino acids
  • Glycerol
  • Hepatic vein
  • Lymph vessel

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 8
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions 9
Question 13.
Which are the phases included in a cardiac cycle?
Answer:

  • Atrial systole
  • Ventricular systole
  • Joint diastole

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Question 14.
How the function of heart is maintained in people with a functionless pacemaker. Find out.
Answer:
In people with functionless pacemaker, artificial pacemaker is implanted for the functioning.

Question 15.
Apart from the wrist, which are the other parts of the body where we can feel pulse? Find out.
Answer:
Neck, Groin, Foot

Question 16.
Complete the chart

SI . No Name of Children Rate of heart beat Pulse rate
At rest After doing exercise At rest After doing exercise
1
2

Answer:

SI No Name of Children Rate of heart heat Pulse rate
At rest After doing exercise At rest After doing exercise
1. Megha 72/m in 120/min 72/min 120/min
2. Nikhil 74/min 125/min 74/min 125/min

Question 17.
What is the reason for variations of blood pressure? How does it affect the body? Find out.
Answer:
The normal rate of blood pressure is 120/80 mmHg. The disease condition in which the blood pressure increases above the normal rate is called hypertension. This happens due to many reasons. Unhealthy habits such as excess use of salt and fat, smoking, lack of exercise etc. The condition in which the blood pressure rate goes below the prescribed rate is called hypotension. These hypotension and hypertension may lead to stroke or heart attack.

Question 18.
How does the body utilise each nutrient? Find out.
Answer:
Carbohydrates are broken down into simple sugars in the digestive system. Glucose enters the bloodstream and is transported to cells, where it’s used for immediate energy production or stored for later use as glycogen in the liver and muscles.

Proteins are broken down into amino acids during digestion. Amino acids are then absorbed into the bloodstream and used to build, repair, and maintain various body structures and functions.

Kerala Syllabus Class 9 Biology Chapter 2 Digestion and Transport of Nutrients Notes Solutions

Fats are broken down into fatty acids and glycerol during digestion. Fatty acids are then transported to cells for energy storage or used to build cell membranes and signaling molecules.

Vitamins are absorbed in small amounts from food and transported throughout the body. They work in conjunction with enzymes to regulate numerous metabolic processes.

Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium

Students can read Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 with Answers Malayalam Medium and Kerala SSLC Chemistry Previous Year Question Papers with Answers helps you to score more marks in your examinations.

Kerala Syllabus Class 10 Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium

Time: 1½ Hours
Total Score: 40

പൊതു നിർദ്ദേശങ്ങൾ :

  • ആദ്യത്തെ 15 മിനിട്ട് സമാശ്വാസ സമയമാണ്. ഈ സമയം ചോദ ങ്ങൾ വായിക്കുന്നതിനും ഉത്തരങ്ങൾ ആസൂത്രണം ചെയ്യുന്ന തിനും ഉപയോഗിക്കാവുന്നതാണ്.
  • ചോദ്യങ്ങളും നിർദ്ദേശങ്ങളും ശരിയായി വായിച്ചതിനു ശേഷം ഉത്തരം എഴുതുക.
  • ചോദ്യങ്ങൾ 1, 2, 3, 4 സ്കോർ വീതമുള്ള A, B, C, D എന്നീ സെക്ഷ നുകളായാണ് നൽകിയിരിക്കുന്നത്. ഓരോ വിഭാഗത്തിലും 5 ചോദ്യങ്ങൾ വീതം ഉണ്ട്. അവയിൽ ഏതെങ്കിലും 4 എണ്ണത്തിന് ഉത്തരം എഴുതുക.
  • ഓരോ ചോദ്യത്തിനും സമയക്രമം പാലിച്ച് ഉത്തരമെഴുതുക.

Section – A

(1 മുതൽ 5 വരെയുള്ള ചോദ്യങ്ങളിൽ ഏതെങ്കിലും 4 എണ്ണത്തിന് മാത്രം ഉത്തരമെഴുതിയാൽ മതി. 11 സ്കോർ വീതം)

Question 1.
ഹീലിയം ഒഴികെയുള്ള ഉൽകൃഷ്ട വാതകങ്ങളുടെ ബാഹ്യതമ സബ് ഷെല്ലിൽ ________________ ഇലക്ട്രോണുകൾ ഉണ്ടായിരിക്കും. (1)
(2, 6, 10, 14)
Answer:
6

Question 2.
STP യിൽ സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന 32 g ഓക്സിജന്റെ വ്യാപ്തം എത്ര? (1)
(അറ്റോമിക മാസ് : O = 16)
Answer:
22.4 L

Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium

Question 3.
ഓർഗാനിക് ആസിഡുകളിലെ ഫങ്ഷണൽ ഗ്രൂപ്പിന്റെ പേരെന്ത്? (1)
Answer:
കാർബോക്സിലിക്, -COOH, Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium Q3

Question 4.
പാരസെറ്റമോൾ, ഔഷധങ്ങളുടെ ഏത് വിഭാഗത്തിൽ പെടുന്നു? (1)
Answer:
ആന്റിപൈറെറ്റിക്ക്

Question 5.
LPG യിലെ പ്രധാന ഘടകം ഏത്? (1)
Answer:
ബ്യൂട്ടെയ്ൻ

Section – B

6 മുതൽ 10 വരെയുള്ള ചോദ്യങ്ങളിൽ ഏതെങ്കിലും 4 എണ്ണ ത്തിന് മാത്രം ഉത്തരമെഴുതിയാൽ മതി. (2 സ്കോർ വീതം).

Question 6.
ഏതാനും ലോഹങ്ങളുടെ ക്രിയാശീലത്തിന്റെ ക്രമം തന്നിരി ക്കുന്നു.
Mg > Zn > Fe > Cu
(a) ഇവയിൽ നേർത്ത HCl-മായി രാസപ്രവർത്തനത്തിൽ പങ്കെ ടുക്കാനിടയില്ലാത്ത ലോഹമേത്? (1)
(b) ZnSO4 ലായനിയിൽ ഒരു കഷണം Mg റിബ്ബൺ മുക്കി വച്ചി രിക്കുന്നു. അപ്പോൾ നടക്കുന്ന റിഡോക്സ് പ്രവർത്തനത്തെ കാണിക്കുന്ന സമവാക്യം എഴുതുക. (1)
Answer:
(a) Cu
(b) Mg + ZnSO4 → MgSO4 + Zn
or
Mg + Zn2+ → Mg2+ + Zn

Question 7.
ചില അയിരുകളാണ് മാഗ്നറ്റൈറ്റ് (Fe3O4), പെറ്റൈറ്റ് (Fe2O3), കോപ്പർ പൈറൈറ്റിസ് എന്നിവ.
(a) ഇവയിൽ പ്ലവന പ്രക്രിയ ഉപയോഗിച്ച് സാന്ദ്രീകരിക്കുന്ന അയിത്? (1)
(b) ഏത് അയിരിനെയാണ് കാന്തിക വിഭജനത്തിലൂടെ സാന്ദ്രണം ചെയ്യുന്നത്? (1)
Answer:
(a) കോപ്പർ പൈറൈറ്റിസ്
(b) മാഗ്നറ്റൈറ്റ് (Fe3O4)

Question 8.
ചില മൂലകങ്ങളുടെ ഏതാനും സാമ്പിളുകൾ തന്നിരിക്കുന്നു.
8 g H2, 64 g O2, 28 g N2, 10 g He
(a) ഇവയിൽ തന്മാത്രകളുടെ എണ്ണം ഏറ്റവും കൂടുതലുള്ള സാമ്പിൾ ഏത്? (1)
(b) STP യിൽ 22,4 ലിറ്റർ വ്യാപ്തമുള്ള സാമ്പിൾ ഏത്? (1)
(ആറ്റോമിക് മാസ് : H = 1, He = 4, N = 14 പിന്നെ O = 16)
Answer:
(a) 8 g H2
(b) 28 g N2

Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium

Question 9.
3 കാർബൺ ആറ്റങ്ങളുള്ള ഒരു ഓർഗാനിക് സംയുക്തത്തിൽ ഫങ്ഷണൽ ഗ്രൂപ്പായി 2-ാ മത്തെ കാർബൺ ആറ്റത്തിൽ ഒരു-OH ഗ്രൂപ്പുണ്ട്.
(a) ഇതിന്റെ IUPAC നാമം എഴുതുക. (1)
(b) ഇതിന്റെ ഒരു പൊസിഷൻ ഐസോമറിന്റെ ഘടന എഴുതുക. (1)
Answer:
(a) പാപ്പാൻ-2-ഓൾ
Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium Q9
(b) CH3 – CH2 – CH2 – OH

Question 10.
X എന്ന ആറ്റത്തിന്റെ മൂന്നാമത്തെ ഷെല്ലിൽ 6 ഇലക്ട്രോണു കൾ ഉണ്ട്.
(a) X-ന്റെ സബ്ഷെൽ ഇലക്ട്രോൺ വിന്യാസം എഴുതുക (1).
(b) X സാധാരണയായി കാണിക്കുന്ന സംയോജകത (valency) എത്ര? (1)
Answer:
(a) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p4
(b) -2

Section – C

(11 മുതൽ 15 വരെയുള്ള ചോദ്യങ്ങളിൽ ഏതെങ്കിലും 4 എണ്ണ ത്തിന് മാത്രം ഉത്തരമെഴുതിയാൽ മതി. (3 സ്കോർ വീതം).

Question 11.
വളരെ പ്രധാനപ്പെട്ട ഒരു നിർമ്മാണ വസ്തുവാണല്ലോ സിമന്റ്
(a) സിമന്റ് നിർമ്മാണത്തിനുപയോഗിക്കുന്ന പ്രധാന അസം സ്കൃത വസ്തുക്കൾ ഏവ? (1)
(b) സിമന്റ് നിർമ്മാണത്തിൽ ജിപ്സത്തിന്റെ ധർമമെന്ത്? (1)
(c) സിമന്റ് ഈർപ്പമുള്ള സ്ഥലങ്ങളിൽ സൂക്ഷിക്കാറില്ല. കാരണ മെന്ത്? (1)
Answer:
(a) ചുണ്ണാമ്പുകല്ലും കളിമണ്ണും
(b) സിമന്റിന്റെ സെറ്റിംഗ് സമയം നിയന്ത്രിക്കുന്നതിന്
(c) ജലാംശം ആഗിരണം ചെയ്തു സിമെൻറ് സ്ഥിരമായി കട്ടപി ടിക്കുന്നു.

Question 12.
ഇരുമ്പിന്റെ അറ്റോമിക് നമ്പർ 26 ആണ്.
(a) ഇരുമ്പ് പിരിയോഡിക് ടേബിളിൽ ഏത് ഗ്രൂപ്പിൽ ഉൾപ്പെ ടുന്നു? (1)
(b) Fe2O3 എന്ന സംയുക്തത്തിൽ ഇരുമ്പിന്റെ ഓക്സീകരണാ വസ്ഥ എത്ര? (1)
(c) ഈ ഓക്സീകാവസ്ഥയുള്ള ഇരുമ്പ് അയോണിന്റെ സബ്ഷെൽ ഇലക്ട്രോൺ വിന്യാസം എഴുതുക. (1)
Answer:
(a) 26Fe – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d6 4s2 (group – 8)
(b) +3
(c) Fe – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5

Question 13.
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന സംതുലനാവസ്ഥ നിരീക്ഷിക്കുക.
N2O4 + താപം \(\rightleftharpoons\) 2NO2
(a) ഒരു ഉഭയദിശാ പ്രവർത്തനം സംതുലനാവസ്ഥ പ്രാപിക്കു ന്നതെപ്പോൾ? (1)
(b) വ്യൂഹത്തിൽ ഉയർന്ന മർദ്ദം പ്രയോഗിക്കുകയാണെങ്കിൽ പുരോ പ്രവർത്തന വേഗതക്ക് എന്തു മാറ്റം സംഭവിക്കും? (1)
(c) താഴ്ന്ന താപനിലയിൽ N2O4 സാവധാനം മാത്രമേ വിഘടിക്കു കയുള്ളു. കാരണമെന്ത്? (1)
Answer:
(a) പുരോ പ്രവർത്തനത്തിന്റെയും പശ്ചാത് പ്രവർത്തനത്തി ന്റെയും വേഗം തുല്യമാകുമ്പോൾ.
(b) പുരോ പ്രവർത്തന വേഗത കുറയുന്നു. കാരണം പുരോപ വർത്തന ഫലമായി വ്യാപ്തം തന്മാത്രകളുടെ എണ്ണം കൂടുന്നു.
(c) പുരോപ്രവർത്തനം താപാഗിരണ പ്രവർത്തനമാണ്.

Question 14.
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന സമവാക്യങ്ങൾ പൂർത്തീകരിക്കുക.
(a) C2H6 + Cl2 → ______________ + HCl (1)
(b) C3H6 – Cl2 → ______________ (1)
(c) nCH2 – CH2 → ______________ (1)
Answer:
(a) C2H6 + Cl2 → C2H5Cl
(b) C3H6 – Cl2 → C3H6Cl2
(c) nCH2 – CH2 → [-CH2 – CH2-]n

Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium

Question 15.
ഹൈഡ്രജനും ഓക്സിജനും സംയോജിച്ച് ജലമുണ്ടാകുന്ന പ്രവർത്തനത്തിന്റെ സമവാക്യം തന്നിരിക്കുന്നു.
2H2 + O2 → 2H2O
(a) ഈ പ്രവർത്തനത്തിലെ അഭികാരകങ്ങൾ ആയ ഹൈഡ്രജനും ഓക്സിജനും തമ്മിലുള്ള അംശബന്ധമെന്ത്? (1)
(b) 32 g ഓക്സിജനും 10 g ഹൈഡ്രജനും തമ്മിൽ പ്രവർത്തിപ്പി ക്കുന്നു എന്ന് കരുതുക. എങ്കിൽ
(i) ഉണ്ടാകുന്ന ജല തന്മാത്രകളുടെ എണ്ണമെത്ര? (1)
(ii) പ്രവർത്തനശേഷം ബാക്കിയാവുന്ന അഭികാരകം ഏത്? (1)
Answer:
(a) 2 : 1
(b) (i) 2 തന്മാത്രകൾ
(ii) 6 g H2 പ്രവർത്തിക്കാതെ അവശേഷിക്കും.

Section – D

16 മുതൽ 20 വരെയുള്ള ചോദ്യങ്ങളിൽ ഏതെങ്കിലും 4 എണ്ണ ത്തിന് മാത്രം ഉത്തരമെഴുതിയാൽ മതി. (4 സ്കോർ വീതം).

Question 16.
ഭൂവൽക്കത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ കാണപ്പെടുന്ന ലോഹമാണ് അലുമിനിയം:
(a) അലുമിനിയത്തിന്റെ അയിരേത്? (1)
(b) അലൂമിനിയത്തിന്റെ അയിരിന്റെ സാന്ദ്രണത്തിനായി ലീച്ചിംഗ് ഉപയോഗിക്കുന്നു. എന്താണ് ലീച്ചിംഗ്? (1)
(c) അലുമിനിയത്തിന്റെ നിർമ്മാണത്തിൽ ക്രയോലൈറ്റിന്റെ ധർമ മെന്ത്? (1)
(d) അലുമിനിയത്തിന്റെ ഏതെങ്കിലും ഒരു ലോഹസങ്കരത്തിന്റെ പേരും അതിന്റെ ഒരുപയോഗവും എഴുതുക. (1)
Answer:
(a) ബോക്സൈറ്റ് (Al2O3 . 2H2O)
(b) അനുയോജ്യമായ ലായകത്തിൽ അയിരിനെ ലയിപ്പിക്കുന്നു. അപദ്രവങ്ങൾ അരിച്ചു മാറ്റുന്നു.
(c) വൈദ്യുത വിശ്ലേഷണ രീതിയിൽ അലുമിനിയം നിർമിക്കു മ്പോൾ ശുദ്ധമായ അലുമിന ഉരുകിയ ക്രയോലൈറ്റിൽ ലയി പ്പിക്കുന്നു. ക്രയോലൈറ്റ്അ ലുമിനയുടെ ദ്രവണാങ്കം താഴ്ത്തുകയും വൈദ്യുത ചാലകത വർധിപ്പിക്കുകയും ചെയ്യുന്നു.
(d) അൽനിക്കോ. ശക്തിയേറിയ കാന്തങ്ങൾ നിർമ്മിക്കാൻ.

Question 17.
Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium Q17
നൽകിയിരിക്കുന്ന ഘടനയെ അടിസ്ഥാനമാക്കി ചുവടെയുള്ള ചോദ്യങ്ങൾക്ക് ഉത്തരമെഴുതുക.
(a) ചെയിൻ ശരിയായ രീതിയിൽ നമ്പർ ചെയ്യുക. (1)
(b) ശാഖകളുടെ പേരെഴുതുക. (1)
(c) ഈ സംയുക്തത്തിന്റെ IUPAC നാമം എഴുതുക. (1)
(d) ഇതിന്റെ ഐസോമറായി വരുന്ന ശാഖകളില്ലാത്ത ഹൈഡ്രോ കാർബണിന്റെ ഘടന എഴുതുക. (1)
Answer:
(a)
Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium Q17.1
(b) മീതൈൽ
(c) 2, 4-ഡൈമീതൈൽ ഹെയ്ൻ
(d) CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3 (ഹെക്ടെയ്ൻ)

Question 18.
(a) വ്യാവസായികമായി എതനോൾ നിർമ്മിക്കുന്നതെങ്ങനെ? (2)
(b) സമവാക്യം പൂർത്തിയാക്കുക. (1)
CH3 – CH2 -OH + CH3COOH → ______________ + H2O
(c) മേൽ പ്രവർത്തനത്തിലെ ഉൽപ്പന്നം ഓർഗാനിക് സംയുക്ത ങ്ങളുടെ ഏത് വിഭാഗത്തിൽ പെടുന്നു? (1)
Answer:
(a) മൊളാസസിന്റെ (പഞ്ചസാര ലായനിയുടെ ഫെർമെന്റേഷൻ വഴിയാണ് എതനോൻ നിർമിക്കുന്നത്.
(b) CH3 – CH2 – OH + CH3 – COOH → CH3 – CO – CH2 – CH3 + H2O
(c) എസ്റ്ററുകൾ

Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium

Question 19.
Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium Q19
ഒരു ഗാൽവനിക് സെല്ലാണ് ചിത്രീകരിച്ചിരിക്കുന്നത്
(a) ഇതിൽ ഓക്സീകരണം നടക്കുന്നത് ഏത് ലോഹ ഇലക്ട്രോ ഡിലാണ്? (1)
(b) ഏതു ലോഹത്തിൽ നിന്നും ഏതു ലോഹത്തിലേക്കായി രിക്കും ഇലക്ട്രോണുകൾ പ്രവഹിക്കുന്നത്? (1)
(c) കാഥോഡായി പ്രവർത്തിക്കുന്ന ലോഹമേത്? (1)
(d) സെല്ലിൽ നടക്കുന്ന റിഡോക്സ് പ്രവർത്തനത്തെ കാണി ക്കുന്ന സമവാക്യം എഴുതുക. (1)
(സൂചന: ക്രിയം ശീലം Mg > Fe)
Answer:
(a) മഗ്നീഷ്യം (Mg)
(b) മഗ്നീഷ്യത്തിൽ നിന്നും അയണിലേയ്ക്ക് (Mg – Fe)
(c) അയൺ (Fe)
Kerala SSLC Chemistry Board Model Paper March 2019 Malayalam Medium Q19.1

Question 20.
സോഡിയം തയോസൾഫേറ്റ്, ഹൈഡ്രോക്ലോറിക് ആസിഡ് എന്നിവ തന്നിരിക്കുന്നു.
(a) താപനിലയും രാസപ്രവർത്തന വേഗതയും തമ്മിലുള്ള ബന്ധം തെളിയിക്കുന്നതിന് ഇവ ഉപയോഗിച്ചുള്ള പരീക്ഷണം എഴുതുക. (2)
(b) താപനില കൂടുന്നതനുസരിച്ച് രാസപ്രവർത്തന വേഗത വിത്യാ സപ്പെടാനുള്ള കാരണമെന്ത്? (1)
(c) ഈ രാസപ്രവർത്തനത്തിന്റെ വേഗത വർദ്ധിപ്പിക്കാൻ മറ്റൊരു മാർഗ്ഗം നിർദ്ദേശിക്കുക. (1)
Answer:
(a) രണ്ടു ബോയിലിംഗ് ട്യൂബുകളിൽ തുല്യവ്യാപ്തം നേർപ്പിച്ച സോഡിയം തയോസൾഫേറ്റ് ലായനി എടുക്കുക. ഒന്നിനെ ചൂടാക്കുക. രണ്ടിലും തുല്യ അളവ് നേർപ്പിച്ച HCl ചേർ ക്കുക. ചൂടാക്കിയ ടെസ്റ്റ്ട്യൂബിൽ വേഗത്തിൽ പ്രവർത്തനം നട ക്കുന്നു.
(b) താപനില വർധിക്കുമ്പോൾ രാസപ്രവർത്തന വേഗത വർധി ക്കുന്നു.
(c) സോഡിയം തയോസൾഫേറ്റ് ലായനി അല്ലെങ്കിൽ HCl ന്റെ ഗാഢത വർധിപ്പിക്കുക.

Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7

Students rely on Kerala Syllabus 9th Standard Chemistry Notes Pdf Download Chapter 7 Non Metals Extra Questions and Answers to help self-study at home.

Kerala Syllabus Std 9 Chemistry Chapter 7 Non Metals Extra Questions and Answers

Question 1.
a) What are the chemicals required for the laboratory preparation of Hydrogen?
b) Hydrogen-filled balloons rise up in the air. Why?
Answer:
a) Zinc and Hydrochloric acid
b) The density of hydrogen is less than air.

Question 2.
Hydrogen is used as a fuel because of its high calorific value.
a) What is calorific value?
b) Write any other advantage of hydrogen fuel.
c) Hydrogen is not commonly used as domestic fuel. Give reason
Answer:
a) The calorific value of a fuel is the heat energy released from one unit mass of that fuel on complete combustion.
b) Availability is plenty / High calorific value/pollution free.
c) Bum with an explosion, it is very difficult to store and transport.

Question 3.
a) What are the chemicals required to prepare hydrogen in the laboratory?
b) Write the balanced chemical equation of this reaction?
c) Which type of reaction is this?
Answer:
a) Dilute hydrochloric acid and Zinc
b) Zn + 2HCl → ZnCl2 + H2
c) Displacement reaction

Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7

Question 4.
List the uses of hydrogen
Answer:

  • For the industrial production of ammonia and methanol.
  • To saturate unsaturated oils.
  • As a fuel.

Question 5.
a) Which fuel has the highest calorific value?
b) What will be the product formed when hydrogen burns in the air?
Answer:
a) Hydrogen
b) Water (H2O)

Question 6.
Write the reaction between Hydrogen and chlorine.
Answer:
Hydrogen combines with chlorine in the presence of sunlight to form hydrogen chloride.
H22 + Cl2 Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7 1 2HCl

Question 7.
Write any three properties of Hydrogen.
Answer:
Insoluble in water, Hydrogen gas bums with a pop sound, Hydrogen is a colourless and odourless gas

Question 8.
Carbon is an element that shows allotropy.
a) What is allotropy?
b) Non-crystalline allotropes of carbon are commonly called __________
Answer:
a) Different forms of the same element having different physical properties but with the same chemical properties are known as Allotropes, and this phenomenon is called Allotropy.

b) Amorphous carbon.
The structure of two crystalline allotropes of carbon is given below,

Question 9.
The structure of two crystalline allotropes of carbon is given below.
a) Which among these is the structure of a diamond?
Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7 2
Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7 3
b) Which of these crystalline structures has no free electron?
c) Graphite is used as a lubricant. Why?
Answer:
a) Figure B
b) Figure B (Diamond)
c) Layers are held together by weak van der Waals forces. Hence, one layer can slide over another.

Question 10.
Carbon monoxide and carbon dioxide are two compounds formed by the combination of carbon and oxygen.
a) Write the balanced chemical equation showing the formation of carbon monoxide
b) Which are the gases mixed with carbon monoxide to prepare water gas and producer gas respectively?
c) Inhaling of excess carbon monoxide leads even to death. Why?
Answer:
a) 2C + O2→ 2CO
b) Water gas → CO + H2, Producer gas → CO + N2
c) It reacts with the haemoglobin in the blood and forms carboxyhaemoglobin. As a result, the oxygen-carrying capacity of blood decreases, leading even to death.

Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7

Question 11.
When eggshell is added to Hydrochloric acid, a gas is produced.
a) Identify this gas.
b) Write the chemical equation of this reaction.
Answer:
a) Carbon dioxide
b) CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

Question 12.
Carbon dioxide (CO2) is an important oxide of carbon.
a) Name the process by which CO2 is utilised by plants.
b) Write an environmental problem due to the tremendous increase in the amount of CO2 in the atmosphere.
c) What is dry ice? Write any one use.
Answer:
a) Photosynthesis
b) Climate change/ Greenhouse effect
c) The solid form of carbon dioxide.
Used as refrigerant / To create foggy effects in stage shows.

Question 13.
Writ any three uses of carbon dioxide.
Answer:
As gaseous fuel, To produce industrial fuels like water gas and producer gas, As a reducing agent in metallurgy.

Question 14.
a) Why does graphite conduct electricity?
b) Write any two properties of graphene
c) What are Buckyballs and Buckytubes?
Answer:
a) Graphite conducts electricity due to delocalised electrons and layered structure.

b) High electrical conductivity
High thermal conductivity

c) Fullerene has a hollow spherical structure consisting of pentagons and hexagons. They are
known as Bucky balls.
Fullerene with a cylindrical structure is used as carbon nanotubes. These are called Buckytubes.

Question 15.
What are the different ways in which nitrogen is obtained by plants?
Answer:

  • By decomposition
  • Through fertilisers
  • By nitrogen fixing by bacteria

Question 16.
“It is said that lightning is a boon to plants”. Justify the statement.
Answer:
During lightning, the triple bond in nitrogen breaks, and nitrogen combines with the atmospheric oxygen to form nitric oxide (NO)
N2 + O2 → NO
Nitric oxide thus combines with oxygen to form nitrogen dioxide (NO2)
2NO + O2 → 2NO2
Nitrogen dioxide dissolves in rainwater in the presence of oxygen and reaches the soil as nitric acid (HNO3)
4NO2 + 2H2O + O2 → 4HNO3
Nitric acid reacts with the minerals in the soil to form nitrate salts, which the plants absorb. So, it is said that lightning is a boon to plants.

Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7

Question 17.
Can you list out which other means are there for getting a greater amount of elements for plants?
Answer:

  • Use of organic fertilisers
  • Use chemical fertilisers
  • Bio decomposition
  • Through nitrogen fixation

Question 18.
Write any two advantages of using organic fertilizers.
Answer:
Eco-friendly, Preserve the nature of the soil.

Question 19.
Nitrogen is inert in nature. Because it contains ………………. in the molecule.
(a) single bond (b) double bond (c) triple bond (d) ionic bond
Answer:
Triple bond

Question 20.
Classify the following gases into molecules having single bond, double bond and triple bond (a) Nitrogen (b) Chlorine (c) oxygen
Answer:
Single bond – Chlorine, Double bond – Oxygen, Triple Bond – Nitrogen

Question 21.
List the merits and limitations of the application of organic fertilisers.
Answer:
Merits:

  • Eco friendly
  • Preserve the nature of the soil

Limitations:

  • Biodegradation needs time, so it cannot easily be absorbed by plants in time.
  • The presence of microorganisms is necessary.
  • Storage and transportation are not easy

Question 22.
Heat potassium permanganate in a dry boiling tube. When a glowing match stick is shown into
this boiling point tube, it flares up.
a) The presence of which gas is indicated by the flaring up of the glowing match stick?
b) Write down the chemical equation of the reaction taking place in the boiling tube.
c) To which category does this reaction belong?
Answer:
a) Oxygen
b) 2KMnO4 + Heat → K2MnO4 + MnO2 + O2
c) Decomposition

Question 23.
Suggest a method to prepare oxygen in the laboratory
Answer:
Oxygen can be produced in the laboratory by the strong heating of potassium permanganate. 2KMnO4 + heat → K2MnO4 + MnO2 + O2
Oxygen can also be prepared in the laboratory, by adding a small pinch of manganese dioxide in hydrogen peroxide (H2O2)
2H2O2 → 2H2O + O2

Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7

Question 24.
a) What is ozone?
b) Where is ozone found in the atmosphere?
c) What are chlorofluorocarbons (CFCs)?
Answer:
a) Ozone is an allotrope of oxygen. Three oxygen atoms combine to form an ozone molecule, O3.
b) In the stratosphere.
c) Chlorofluorocarbons are a class of compounds containing chlorine fluorine and carbon.

Question 25.
How CFC causes ozone layer depletion.
Answer:
Chlorofluorocarbons released into the atmosphere reach the stratosphere and break down by the action of ultraviolet radiations and release chlorine. This chlorine decomposes ozone molecules into oxygen. This disturbs the equilibrium in the ozone-oxygen cycle process.

Question 26.
What is the importance of ozone in the atmosphere?
Answer:
Ozone acts like a shield, protecting us from the sun’s harmful rays. It forms and breaks down in a continuous cycle to maintain a balance.

  • The sun emits harmful ultraviolet (UV) radiation.
  • UV radiation breaks apart oxygen molecules (O2) into oxygen atoms (O).
  • These oxygen atoms combine with other oxygen molecules to form ozone (O3)
  • Ozone absorbs more harmful UV radiation, protecting Earth’s surface.
  • Some ozone molecules break down back into oxygen, but the formation of new ozone balances this process.
  • This constant cycle helps maintain a stable level of ozone in the atmosphere, protecting us from harmful UV rays.

Question 27.
What are the uses of oxygen?
Answer:

  • It’s the breath of life for all living organisms.
  • For combustion, oxygen is necessary.
  • As an oxidant in rocket fuels.
  • For artificial respiration.
  • For decomposition of wastes.

Question 28.
How can we reduce the rate of depletion of the ozone layer?
Answer:
Today, the use of CFC is being controlled in most countries. Harmful CFCs are replaced nowadays with safer substances. This has helped in reducing the rate of depletion of the ozone layer.

Question 29.
The picture given below shows the laboratory preparation of chlorine. Analyse the picture and answer the following questions.
Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7 4
a) What are the chemicals required for the preparation of chlorine gas?
b) Why is chlorine gas passed through water?
c) Which substance is used to remove moisture from chlorine?
d) How is bleaching powder prepared?
Answer:
a) KMnO4 & HCl
b) To remove the traces of hydrogen chloride vapours that come out along with chlorine.
c) Sulphuric acid (H2SO4)
d) By passing dry chlorine gas over dry slaked lime.

Question 30.
List out the chlorine compounds you are familiar with.
Answer:
Hydrogen chloride (HCl), Sodium chloride (NaCl), Potassium chloride (KCl)

Question 31.
In the laboratory preparation of chlorine, why is chlorine gas passed through water?
Answer:
Hydrogen chloride vapours coming along with chlorine is removed by passing it through water.

Non Metals Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 7

Question 32.
Write the balanced chemical equation for the preparation of chlorine. Write the name of the reactant involved in the preparation of chlorine.
Answer:
2KMnO4 + 16HCl → 2KCl + 2MnCl2 + 8H2O + 5Cl2
Potassium permanganate and Con. HCl are the reactants.

Question 33.
Write the uses of chlorine.
Answer:
For bleaching.
For the preparation of insecticides.
For removing stains in the fabrics.
For purification of water.
For the preparation of bleaching powder.

Question 34.
How is bleaching powder produced, and what is the chemical process involved in its bleaching action?
Answer:
Bleaching powder is prepared by passing dry chlorine gas over dry slaked lime. Chlorine gas reacts
with the water to give hydrochloric acid and hypochlorous acid (HClO).
Cl2 + H2O → HCl + HOCl
Hypochlorous acid decomposes and liberates atomic oxygen
HOCl → HCl + [O] This atomic oxygen oxidises coloured substances

Question 35.
Which of the following is used to purify water?
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Chlorine
Answer:
(d) Chlorine

Question 36.
Chlorine gas is passed through concentrated sulphuric acid. Why?
Answer:
Sulphuric acid can absorb the water vapour present in chlorine gas when it passes through the concentrated sulphuric acid (as a drying agent).

Solutions Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 6

Students rely on Kerala Syllabus 9th Standard Chemistry Notes Pdf Download Chapter 6 Solutions Extra Questions and Answers to help self-study at home.

Kerala Syllabus Std 9 Chemistry Chapter 6 Solutions Extra Questions and Answers

Question 1.
Some solutions are given below.
Brass, Sugar solution, Mixture of alcohol and water, Soda water
a. Which among these has solid solute and solid solvent?
b. Which are the solute and solvent in the mixture of alcohol and water?
c. Which among these has gaseous solute?
Answer:
a. Brass
b. Solute: Alcohol
Solvent: Water
c. Soda water

Question 2.
The constituents of Brass are Zinc and ………………….
Answer:
Copper

Question 3.
a. Which is the solute present in dilute hydrochloric acid?
b. What is meant by the concentration of a solution?
Answer:
a. Hydrochloric acid
b. The amount of solute dissolved in a fixed amount of solvent is called the concentration of the solution.

Question 4.
What do you mean by crystallisation?
Answer:
The process by which crystals of the solute are formed when a supersaturated solution is cooled slowly is called crystallisation.

Solutions Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 6

Question 5.
A solution is formed when a solute dissolves in a solvent.
a. What is meant by the concentration of a solution?
b. By which name the solution containing a very small amount of solute is known?
c. What is a saturated solution?
Answer:
a. The amount of solute dissolved in a fixed amount of solvent is called the concentration of solution.
b. Dilute solution
c. A solution obtained by dissolving a maximum amount of solute at a given temperature is known as a saturated solution.

Question 6.
a. What is the difference between a saturated solution and a supersaturated solution?
b. Write two factors that influence the solubility.
Answer:
a. A solution obtained by dissolving a maximum amount of solute at a given temperature is known as a saturated solution.
A solution that contains more amount of solute than what is required to saturate it at high temperature is known as a supersaturated solution.

b. Nature of solute and the temperature.

Question 7.
Analyse the table and answer the questions given below

Mixture A Mixture B Mixture C
• Particles cannot be separated by filtration
• On passing an intense beam of light, its path is visible.
• Particles can be separated by filtration • Particles cannot be separated by filtration
• On passing an intense beam of light, its path is not visible.

a. Which one of the given mixtures represents a true solution?
b. In which mixture particles settle down when kept undisturbed for some time?
c. To which of these mixtures does milk belong?
Answer:
a. Mixture C (True solution)
b. Mixture B (Suspension)
c. Mixture A (Colloid)

Question 8.
Find the relation and fill up suitably.
Milk : Colloid
Muddy water : ……………………
Answer:
Suspension

Question 9.
Haven’t you noticed the caption “Shake well before use” in certain medicine bottles? Which class does the substance in them belong to?
(Solution, Colloid, Suspension)
Answer:
Suspension

Question 10.
Classify the following substances into True solution, Colloid and Suspension.
Muddy water, Fog, Milk, Sugar solution, Copper sulphate solution, mixture of chalk powder and water
Answer:

True Solution Colloid Suspension
Sugar solution
Copper sulphate solution
Milk
Fog
Muddy water
Mixture of chalk powder and water

Question 11.
Identify the true solution.
(Muddy water, Milk, Saltwater, Rice water)
Answer:
Saltwater

Solutions Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 6

Question 12.
Classify the following mixtures into homogeneous and heterogeneous.
Sugar solution, Salt and sand, Air, Muddy water
Answer:

Homogeneous mixtures Heterogeneous mixtures
Sugar solution
Air
Salt and sand
Muddy water

Question 13.
Some statements are given below. Pick out the statements suitable for true solutions.
i. If an intense beam of light is passed, the path of the light becomes visible.
ii. Components cannot be separated by filtration using a filter paper.
iii. The substance settles down on standing for some time.
iv. If an intense beam of light is passed, the path of the light does not become visible.
Answer:
ii. Components cannot be separated by filtration using a filter paper.
iv. If an intense beam of light is passed, the path of the light does not become visible.

Question 14.
The components of a mixture of chalk powder and water can be separated using filter paper.
a) To which type does this mixture belong?
(True solution, Colloid, Suspension)
b) Write any two other characteristics of mixture belonging to this type.
Answer:
a) Suspension
b) When kept undisturbed, particles settle down.
Particles can be separated by filtration.

Question 15.
What are the use of stabilisers in artificial soft drinks?
Answer:
Stabilisers are added to retain the mixture for a long time without settling.

Question 16.
Identify the relation and fill up the blank.
Tartrazine: Yellow colour
__________ : Red colour
Answer:
Erythrosine

Question 17.
Give examples of stabilisers used in soft drinks.
Answer:
Brominated vegetable oil, sucrose acetate isobutyrate, glyceryl ester of rosin, etc.

Question 18.
Substances added to present the settling of particles in soft drinks are called __________.
(colloids, stabilisers, suspensions)
Answer:
Stabilisers

Solutions Class 9 Extra Questions and Answers Kerala Syllabus Chemistry Chapter 6

Question 19.
What is the impact of the chemicals in soft drinks on our bodies?
Answer:
Increases acidity in the stomach that leads to ulcers and cancer, Chemicals like Ajinomoto affect our nervous system, Cause indigestion, and cause addiction (tendency to use again and again).’

Question 20.
For what purposes chemicals are used in soft drinks.
Answer:
To prevent the setting of components, to add colour, to add flavour and to add sour taste*.

Question 21.
Name the chemical substance added to artificial drinks to obtain a sour taste.
(Tartrazine, Phosphoric acid, Allyl hexanoate)
Answer:
Phosphoric acid

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

When preparing for exams, Kerala SCERT Class 9 Maths Solutions Chapter 7 Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ can save valuable time.

Kerala SCERT Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

Class 9 Maths Chapter 7 Kerala Syllabus Malayalam Medium

Class 9 Maths Chapter 7 Malayalam Medium Textual Questions and Answers

Question 1.
ചുവടെക്കൊടുത്തിരിക്കുന്ന പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 10
Answer:
6 + (-10) = 6 – 10
= -(10 – 6)
= -4

-6 + 10 = 10 – 6
= 4

-6 + (-10) = -6 – 10
= -(6 + 10)
= -16

-6 + 6 = 6 – 6
= 0

6 + (-6) = 6 – 6
= 0

x y x + y
6 -10 -4
-6 10 4
-6 -10 -16
-6 6 0
6 -6 0

Question 2.
ചുവടെപ്പറയുന്ന ഓരോ കണക്കിലും പറഞ്ഞിരിക്കുന്ന തരത്തിലുള്ള രണ്ടു ജോടി x, y കണ്ടുപിടി ക്കുക.
(i) x അധിസംഖ്യ, y ന്യൂനസംഖ്യ, x + y = 1
(ii) x ന്യൂനസംഖ്യ, y അധിസംഖ്യ, x + y = 1
(iii) x അധിസംഖ്യ, y ന്യൂനസംഖ്യ, x + y = 1
(iv) x ന്യൂനസംഖ്യ, y അധിസംഖ്യ, x + y = 1
Answer:
(i) x = 2, y = -1 ഉം x = 5, y = -4 ഉം
(ii) x = -3, y = 4 ഉം x = -6, y = 7 20
(iii) x = 1, y = -2 ഉം x = 3, y = -4 ഉം
(iv) x = -3, y = 2 ഉം x = -5, y = 4 ഉം

Question 3.
ചുവടെയുള്ള പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 11
Answer:
ആദ്യത്തെ വരി
(x + y) + z = (2 + 4) + (-5)
= 6 – 5
= 1

x + (y + z) = 2 + (4 + (-5))
= 2 + (4 – 5)
= 2 + (-1)
= 2 – 1
= 1

രണ്ടാമത്തെ വരി
(x + y) + z = ( (2 + (-4)) + 5
= (2 – 4)+ 5 = -2 + 5
= 5 – 2 = 3

x + (y + z)
= 2 + (-4 + 5)
= 2 + (5 – 4)
= 2 + 1
= 3

മൂന്നാമത്തെ വരി
(x + y) + z = (-2 + ·4) + (-5)
= (4 – 2) – 5 = 2 – 5
= -(5 – 2)
= -3

x + (y + z) = -2+(4 + (-5))
2 + (4 – 5) )
= -2 + – (5 – 4)
= -2 + (-1)
= -2 – 1
= -(2 + 1)
= -3

നാലാമത്തെ വരി
(x + y) + z = (2 + (-4)) + (-5)
= (2 – 4) + (-5)
= -2 – 5
= -(2 + 5)
= -7

x + (y + z) = 2 + (-4 + (-5))
= 2 + (-4 – 5)
= 2 + -(4 + 5)
= 2 + (-9)
= 2 – 9
= -(9 – 2)
= -7.

അഞ്ചാമത്തെ വരി
(x + y) + z = (-2 + 4) + 5
= (4 – 2) + 5
= 2 + 5
= 7

x + (y + z)
= -2 + (4 + 5)
= -2 + 9
= 9 – 2
= 7

ആറാമത്തെ വരി
(x + y) + z = (-2 + (-4)) + 5
= -(2 + 4) + 5
= -6 + 5
= 5 – 6
= -1

x + (y + z) = -2 + (-4 + 5)
= -2 + (5 – 4)
= -2 + 1
= 1 – 2
= -1

ഏഴാമത്തെ വരി
(x + y) + z = (-2 + (-4)) + (-5)
= (-2 – 4) – 5
= -(2 + 4) – 5
= -6 – 5
= -(6 + 5)
= -11

x + (y + z) = -2 + (-4 + (-5))
= -2 + (-4 – 5)
= -2 – 9
= -(2 + 9)
= -11

x y z (x + y) + z x +(y + z)
2 4 -5 1 1
2 -4 5 3 3
-2 4 -5 -3 -3
2 -4 -5 -7 -7
-2 4 5 7 7
-2 -4 5 -1 -1
-2 -4 -5 -11 -11

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

Question 4.
x, y, z ഇവ പല അധിസംഖ്യകളായും ന്യൂനസംഖ്യകളായും എടുത്ത്, x – (y – z) ഉം (x – y) + z ഉം കണക്കാക്കുക. രണ്ടും ഒരേ സംഖ്യയാണോ?
Answer:
x = 1, y = -1, z = 2 എന്നെടുക്കുക.
x – (y – z) = 1 -(-1 – 2)
= 1 – (-3)
= 1 + 3 = 4

(x – y) + z = (1 – (-1)) + 2
= (1 + 1) + 2
= 2 + 2
= 4
രണ്ടും ഒരേ സംഖ്യയാണ്.

Question 5.
ചുവടെപ്പറയുന്ന ഓരോ കണക്കിലും, പറഞ്ഞിരിക്കുന്ന തരത്തിലുള്ള രണ്ടു ജോടി x, y കണ്ടുപിടി ക്കുക.
(i) x അധിസംഖ്യ, y ന്യൂനസംഖ്യ, x – y = 1
(ii) x ന്യൂനസംഖ്യ, y അധിസംഖ്യ, x – y = 1
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 12

Question 6.
(i) a, b, c, d ഇവ അടുത്തടുത്തുള്ള നാലു എണ്ണൽ സംഖ്യകളോ, അല്ലെങ്കിൽ അവയുടെ ന്യൂനങ്ങ ളായോ എടുത്ത് b- – c + d കണക്കാക്കുക.
(ii) സംഖ്യകൾ ഏതായാലും ഇതു പൂജ്യമാകുന്നത് എന്തുകൊണ്ടാണെന്ന് ബീജഗണിതമുപയോഗിച്ച് വിശദീകരിക്കുക.
(iii) a – b = c + d എന്നതിനുപകരം a + b – c – d ആയാലോ?
(iv) a – b + c – d ആയാലോ?
Answer:
i) a = 1, b = 2, c = 3, d = 4 എന്നെടുക്കുക.
a – b – c + d = 1 – 2 – 3 + 4
= -1 – 3 + 4
= -4 + 4
= 0

ii) Let a = x, b = x + 1, c = x + 2, d = x + 3 എന്നെടുക്കുക.
a – b – c + d = x – (x + 1) – (x + 2) + (x + 3)
= x – x – 1 – x – 2 + x + 3

iii) a + b – c – d = 1 + 2 – 3 – 4
= 3 – 3 – 4
= 0 – 4
= -4

iv) a – b + c – d = 1 – 2 + 3 – 4
= -1 + 3 – 4
= 2 – 4
= -2

Question 7.
x, y, 2 ആയി പല അധിസംഖ്യകളും ന്യൂനസംഖ്യകളും എടുത്ത് (x + y) ഉം xz + yz ഉം കണക്കാക്കുക. എല്ലാറ്റിലും (x + yz = xz + yz എന്ന സമവാക്യം ശരിയാകുന്നുണ്ടോ എന്ന് പരിശോധിക്കുക.
Answer:
x = 1, y = 2, z = -1 എന്നെടുത്താൽ,
(x + y)z = (1 + 2)(-1) = 3 × (-1) = -3.
xz + yz = 1 × (-1) + 2 × (-1) = -1 + (-2) = -1 − 2 = -3.
ഇവിടെ, (x + y)z = xz + yz.

x = -1, y = 3, z = -4 എന്നെടുത്താൽ,
(x + y)z = (-1+3)(-4) = 2 × (-4) = -8.
xz + yz = -1 × (-4) + 3 × (-4) = 4 + (-12) = 4 – 12 = -8.
ഇവിടെ, (x + y)z = xz + yz.

Question 8.
(x + y)(u + v) = xu + xv + yu +v എന്ന സമവാക്യം x, y, u, v ഇവയ്ക്കു പകരം -x, -y, -u, -v എടുത്താലും ശരിയാകുമെന്ന് തെളിയിക്കുക.
Answer:
(-x + (-y))(-u + (-v)) = (-x- y)(-u – v)
= -(x + y) × -(u + v)
= (x + y)(u + v)
= xu + xv + yu + yv

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

Question 9.
ചുവടെയുള്ള സമവാക്യങ്ങളിലെല്ലാം x ആയി പറഞ്ഞിട്ടുള്ള സംഖ്യകൾ എടുക്കുമ്പോൾ, y ആയി കിട്ടുന്ന സംഖ്യ കണ്ടുപിടിക്കുക.
Answer:
(i) y = x², x = -1
(ii) y = x² + 3x + 2, x =’-1
(iii) y = x² + 3x + 2, x = -2
(iv) y = (x + 1)(x + 2), x = -1
(v) y = (x + 1)(x + 2), x = -2
Answer:
i) y = (-1)²
= -1 × -1
= 1

ii) y = (-1)² + 3 × (-1) + 2
= 1 + (-3) + 2
= 1 – 3 + 2
= -2 + 2
= 0

iii) y = (-2)² + 3 × (-2) + 2
= 4 + (-6) + 2
= 4 – 6 + 2
= -2 + 2
= 0

iv) y = (-1 + 1)(-1 + 2)
= 0 × 1
= 0

v) y = (-2 + 1)(-2 + 2)
= -1 × 0
= 0

Question 10.
y = x² + 4x + 4 എന്ന സമവാക്യത്തിൽ x ആയി പല അധിസംഖ്യകളും, ന്യൂനസംഖ്യകളും എടുത്ത് y കണക്കാക്കുക. എന്തുകൊണ്ടാണ് x എന്തായാലും y അധിസംഖ്യയോ പൂജ്യമോ തന്നെ ആകുന്നത്?
Answer:
x = -1, എന്നെടുത്താൽ, y = (-1)² + 4 × (-1) + 4 = 1 – 4 + 4 = -3 + 4 = 1.
x = 1, എന്നെടുത്താൽ, y = 1² + 4 × 1 + 4 = 1 + 4 + 4 = 9.
x = 2, എന്നെടുത്താൽ, y = 2² + 4 × 2 + 4 = 4 + 8 + 4 = 16.
x = -2, എന്നെടുത്താൽ, y = (-2)² + 4 × (-2) + 4 = 4 – 8 + 4 = -4 + 4 = 0.
ഇവിടെ, y = x² + 4x + 4 = (x + 2)²
പൂജ്യമല്ലാത്ത ഏതൊരു സംഖ്യയുടെയും വർഗ്ഗം അധിസംഖ്യ ആയിരിക്കും. പൂജ്യത്തിന്റെ വർഗ്ഗം പൂജ്യം തന്നെയാണ്. ചുരുക്കിപറഞ്ഞാൽ ഏതൊരു സംഖ്യയുടെയും വർഗ്ഗം പൂജ്യമോ അധിസംഖ്യയോ ആയിരിക്കും. അതുകൊണ്ടാണ് x എന്തായാലും y അധിസംഖ്യയോ പൂജ്യമോ തന്നെ ആകുന്നത്.

Question 11.
എണ്ണൽ സംഖ്യകൾ, അവയുടെ ന്യൂനങ്ങൾ, പൂജ്യം ഇവയെ എല്ലാം പൊതുവായി പൂർണ്ണസംഖ്യകൾ എന്ന് പറയാം.
(i) x + y = 25 എന്ന സമവാക്യം ശരിയാകുന്ന എത്ര ജോടി പൂർണ്ണസംഖ്യകൾ കണ്ടുപിടിക്കാം?
(ii) x – y = 25 എന്ന സമവാക്യം ശരിയാകുന്ന എത്ര ജോടി പൂർണ്ണസംഖ്യകൾ കണ്ടുപിടിക്കാം?
Answer:
i) 0² + 5² = 25 → (0, 5)
5² + 0² = 25 → (5,0)
0² + (-5)² = 25 → (0, -5) .
(-5)² + 0² = 25 → (-5, 0)
3² + 4² = 25 → (3, 4)
42 + 3² = 25 → (4, 3)
(-3)² + (-4)² = 25 → (-3,-4)
(-4)² + (-3)² = 25 → (-4,-3) ‘
(-3)² + 4² = 25 → (-3, 4)
4² + (-3)² = 25 → (4, -3)
(-4)² + 3² = 25 → (-4, 3)
3² + (4)² = 25 → (3,-4)
പന്ത്രണ്ടു ജോടി പൂർണ്ണസംഖ്യകൾ.

ii) 5² – 0² = 25
(-5)² – o² = 25
13² – 12² = 25
(-13)² – 12² = 25
13² – (-12)² = 25
(-13)² – (-12)² = 25
ആറു ജോടി പൂർണ്ണസംഖ്യകൾ : (5, 0), (-5, 0), (13, 12), (-13, 12), (13, -12), (-13, -12)

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

Question 12.
1 × 2 × 3 × 4 × 5 = 120. ആണല്ലോ. (-1) × (-2) × (-3) × (-4) × (-5) എത്രയാണ്?
Answer:
(-1) × (-2) × (-3) × (-4) × (-5) = 2 × (-3) × (-4) × (-5)
= -6 × (-4) × (-5)
= 24 × (-5)
= -120

Question 13.
(1 × 2 × 3 × 4 × 5) + [(-1) × (-2) × (-3) × (-4) × (-5)] എത്രയാണ്?
Answer:
1 × 2 × 3 × 4 × 5 = 120
(-1) × (-2) × (-3) × (-4) × (-5) = -120
(1 × 2 × 3 × 4 × 5) + [(-1) × (-2) × (-3) × (-4) × (-5)]
= 120 + (-120)
= 120 – 120
= 0

Question 14.
y = \(\frac{1}{x}\) എന്ന സമവാക്യത്തിൽ, x ആയി 2, -2, \(\frac{1}{2}\), –\(\frac{1}{2}\) എന്നീ സംഖ്യകളെടുത്താൽ y ആയി കിട്ടുന്ന സംഖ്യകൾ കണക്കാക്കുക.
Answer:
x = 2, എന്നെടുത്താൽ, y = \(\frac{1}{2}\)
x = -2, എന്നെടുത്താൽ, y = \(\frac{1}{-2}\) = -(\(\frac{1}{2}\))
x = \(\frac{1}{2}\), എന്നെടുത്താൽ, y = \(\frac{1}{\frac{1}{2}} = 2\) = 2
x = –\(\frac{1}{2}\), എന്നെടുത്താൽ, y = \(\frac{1}{\frac{-1}{2}} = 2\) = 2

Question 15.
y = \(\frac{1}{x-1}+\frac{1}{x+1}\) എന്ന സമവാക്യത്തിൽ x = -2 എന്നെടുക്കുമ്പോഴും x = –\(\frac{1}{2}\) എന്നെടുക്കുമ്പോഴും y ആയി കിട്ടുന്ന സംഖ്യകൾ കണക്കാക്കുക.
Answer:
x = -2 എന്നെടുത്താൽ,
y = \(\frac{1}{-2-1}+\frac{1}{-2+1}\)
= \(\frac{1}{-3}+\frac{1}{-1}\)
= \(-\left(\frac{1}{3}+\frac{3}{3}\right)\)
= \(-\left(\frac{4}{3}\right)\)

x = –\(\frac{1}{2}\) എന്നെടുത്താൽ,
y = \(\frac{1}{-\left(\frac{1}{2}\right)-1}+\frac{1}{-\left(\frac{1}{2}\right)+1}\)
= \(\frac{1}{-\frac{3}{2}}+\frac{1}{\frac{1}{2}}\)
= \(-\frac{2}{3}+\frac{2}{1}=\frac{2}{1}-\frac{2}{3}\)
= \(\frac{4}{3}\)

Question 16.
z = \(\frac{x}{y}-\frac{y}{x}\) എന്ന സമവാക്യത്തിൽ, x, y ആയി ചുവടെപ്പറയുന്ന സംഖ്യകളെടുക്കുമ്പോൾ 2 ആയി കിട്ടുന്ന സംഖ്യകൾ കണക്കാക്കുക.
(i) x = 10, y = -5
Answer:
Z = \(\frac{10}{-5}-\frac{-5}{10}\)
= -2 – \(\frac{-1}{2}\)
= -(2 –\(\frac{1}{2}\))
= \(\frac{-3}{2}\)

(ii) x = -10, y = 5
Answer:
Z = \(\frac{-10}{5}-\frac{5}{-10}\)
= – 2 – \(\frac{1}{-2}\)
= -(2 – \(\frac{1}{2}\))
= \(\frac{-3}{2}\)

(iii) x = -10, y = -5
Answer:
Z = \(\frac{-10}{-5}-\frac{-5}{-10}\)
= 2 – \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{3}{2}\)

Class 9 Maths Chapter 7 Malayalam Medium Intext Questions and Answers

Question 1.
ചുവടെ പറഞ്ഞിരിക്കുന്ന കണക്കുകൾ ചെയ്യുക.
(i) 6 – 8
Answer:
6 – 8 = -(8 – 6)
= -2

(ii) -6 + 8
Answer:
-6 + 8 = 8 – 6
= 2

(iii) -6 – 8
Answer:
-6 – 8 = -(6 + 8)
= -14

(iv) 2\(\frac{1}{2}\) – 3\(\frac{1}{2}\)
Answer:
2\(\frac{1}{2}\) – 3\(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{5}{2}-\frac{7}{2}=-\left(\frac{7}{2}-\frac{5}{2}\right)\)
= \(-\left(\frac{7-5}{2}\right)=-\left(\frac{2}{2}\right)\)
= -1

(v) -2\(\frac{1}{2}\) + 3\(\frac{1}{2}\)
Answer:
-2\(\frac{1}{2}\) + 3\(\frac{1}{2}\)
= \(-\frac{5}{2}+\frac{7}{2}\)
= \(\frac{7}{2}-\frac{5}{2}=\frac{2}{2}\)
= 1

(vi) -2\(\frac{1}{2}\) – 3\(\frac{1}{2}\)
Answer:
-2\(\frac{1}{2}\) – 3\(\frac{1}{2}\)
= \(-\frac{5}{2}-\frac{7}{2}\)
= \(-\left(\frac{5}{2}+\frac{7}{2}\right)=-\left(\frac{12}{2}\right)\)
= -6

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

Question 2.
സ്ഥാനങ്ങൾ അടയാളപ്പെടുത്തിയ വരയിൽ, ആദ്യസ്ഥാനവും സ്ഥാനമാറ്റവും വേറെ സംഖ്യകളാക്കിയ ഒരു പട്ടികയാണ് ചുവടെ.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 1
ചിത്രം വരച്ച് അവസാനസ്ഥാനങ്ങൾ കണക്കാക്കി പട്ടികയിൽ എഴുതുക.
Answer:
ആദ്യത്തെ വരി;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 2

രണ്ടാമത്തെ വരി
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 3

മൂന്നാമത്തെ വരി
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 4

നാലാമത്തെ വരി
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 5

അഞ്ചാമത്തെ വരി
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 6

ഏഴാമത്തെ വരി
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 7

എട്ടാമത്തെ വരി;
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 8

ന്യൂനസംഖ്യകൾ
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ 9

സ്ഥാനമാറ്റം ആദ്യസ്ഥാനം അവസാനസ്ഥാനം
7 3 വലത്തേയ്ക്ക് 10
3 7 വലത്തേയ്ക്ക് 10
-7 3 വലത്തേയ്ക്ക് -4
-3 7 വലത്തേയ്ക്ക് 4
7 3 ഇടത്തേയ്ക്ക് 4
3 7 ഇടത്തേയ്ക്ക് -4
-7 3 ഇടത്തേയ്ക്ക് -10
-3 7 ഇടത്തേയ്ക്ക് -10

Negative Numbers Class 9 Extra Questions and Answers Malayalam Medium

Question 1.
തന്നിരിക്കുന്ന നമ്പറുകൾ ഉപയോഗിച്ച് z = x – y എന്ന സമവാക്യത്തിലെ 2 ന്റെ മൂല്യം കണക്കാക്കുക.
) x = 7, y = 2
b) x = -3, y = -6
c) x = -8, y = 3
d) x = -4, y = 9
Answer:
a) x = 7, y = 2
z = x – y
= 7 – 2
= 5

b) x = -3 y = -6
z = x- y = -3- (-6)
= -3 + 6
= 3

c) x = -8 y = 3
z = x – y
= -8 – 3
= -11

d) x = -4 y = 9
z = x – y
= -4 – 9
= -13

Question 2.
x = 4, y = -3, z = 8 ആയാൽ തന്നിരിക്കുന്നവ കണക്കാക്കുക.
a) (x + y) + z
b) x + (y + z)
c) xyz
d) (x + y)z
e) xy + xz
Answer:
a) (x + y) + z
= (4 – 3) + 8
= (4 – 3) + 8
= 1 + 8
= 9

b) x + (y + z)
= 4 + (-3 + 8)
=4 + 5
= 9

c) yz = 4 × (-3) × 8
= -12 × 8
= -96

d) (x + y)z = (4 – 3) × 8
= 1 × 8
= 8

e) xy + xz = (4 × (-3)) + (4 × 8)
= -12 + 32
= 20

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 7 Solutions Malayalam Medium ന്യൂനസംഖ്യകൾ

Question 3.
x ന് തന്നിരിക്കുന്ന മൂല്യങ്ങൾ എടുത്ത് y = x² + 9x – 5 കണക്കാക്കുക.
a) x = 1
b) x = -3
c) x = 0
Answer:
a) x = 1
y = x² + 9x – 5
= 1² + (9 × 1) – 5
= 1 + 9 – 5
= 10 – 5
= 5

b) x = -3
y = x² + 9x – 5
= (-3)² + (9 × (-3)) – 5
= 9 – 27 – 5
= -23

c) x = 0
y = x² + 9x – 5
= 0² + (9 × 0) – 5
= -5

Question 4.
x = -1 ആയാൽ y = x4 + x3 + x2 + x + 2 കണക്കാക്കുക.
Answer:
y = (-1)4 + (-1)3 + (-1)2 + (-1) + 2
= 1 + (-1) + 1 + (-1) + 2
= 1 – 1 + 1 – 1 + 2
= 2.

Question 5.
തന്നിരിക്കുന്ന സമവാക്യങ്ങൾ സർവ്വസമവാക്യങ്ങൾ ആണോ എന്ന് പരിശോധിക്കുക. x = 1, 2, 3 എന്നും x = -1, -2, -3 എന്നും എടുത്ത് ഓരോന്നിലും നിന്നും കിട്ടുന്ന പാറ്റേൺ എഴുതുക.
a) -x + (x + 3)
b) (x + 2) – (x + 3)
c) -x – (x + 1) + 2x + 1
Answer:
x = 1 ആയാൽ,
a) -x + (x + 3) = -1 + (1 + 3)
= -1 + 4
= 3

b) (x + 2) – (x + 3) = (1 + 2) – (1 + 3)
= 3 – 4
= -1

c) -x – (x + 1) + 2x + 1 = -1 – (1 + 1) + 2 + 1
= -1 – 2 + 2 + 1
= 0

ഇതുപോലെ, x = 2, 3 എടുക്കുമ്പോഴും ഇവ സർവ്വസമവാക്യങ്ങൾ ആണെന്ന് കാണാം. ഇനി, if x = -1 ആയാൽ,
a) -x + (x + 3) = -(-1) + (-1 + 3)
= 1 + 2
= 3

b) (x + 2) – (x + 3) = (-1 + 2) – (-1 + 3)
= 1 – 2
= -1

c) -x-(x + 1) + 2x + 1 = -(-1) – (-1 + 1) – 2 + 1
= 1 – 0 – 1
= 0
ഇതുപോലെ, x = -2, -3 എടുക്കുമ്പോഴും ഇവ സർവ്വസമവാക്യങ്ങൾ ആണെന്ന് കാണാം.

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

When preparing for exams, Kerala SCERT Class 9 Maths Solutions Chapter 8 Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ can save valuable time.

Kerala SCERT Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

Class 9 Maths Chapter 8 Kerala Syllabus Malayalam Medium

Class 9 Maths Chapter 8 Malayalam Medium Textual Questions and Answers

Question 1.
വ്യാസം 2 മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് ഏകദേശം 6.28 മീറ്ററാണെന്നു അളന്നു കണ്ടു പിടിച്ചു.
i) വ്യാസം 4 മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവെത്രയാണെന്ന് അളക്കാതെ എങ്ങനെ കണക്കാക്കും?
ii) വ്യാസം 1 മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവോ?
iii) വ്യാസം 3 മീറ്ററായാലോ?
Answer:
i) വ്യാസം 2 മീറ്ററായുള്ള വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് 6.28 ആയതിനാൽ വ്യാസം 4 മീറ്ററായുള്ള വൃത്ത ത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് 6.28 ന്റെ ഇരട്ടി ആയിരിക്കും. അതായതു 2 × 6.28 = 12.56

ii) വ്യാസം 1 മീറ്ററായാൽ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = \(\frac{6.28}{2}\) = 3.14 മീ

iii) വ്യാസം 1 മീറ്റർ ആയാൽ വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം 3.14
∴ വ്യാസം 3 മീറ്റർ ആയാൽ വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം = 3 × 3.14 = 9.42 മീ

Question 2.
ഒരു കമ്പി വളച്ച് 4 സെന്റിമീറ്റർ വ്യാസമുള്ള വൃത്തമുണ്ടാക്കി. ഇതിന്റെ പകുതി നീളമുള്ള കമ്പി വളച്ചുണ്ടാക്കുന്ന വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസമെന്തായിരിക്കും ?
Answer:
വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവുകൾ മാറുന്നത് വ്യാസങ്ങൾ മാറുന്ന അതെ തോതിലാണ് .ആയതിനാൽ കമ്പിയുടെ നീളം പകുതിയാക്കി അത് വളച്ചുണ്ടാക്കുന്ന വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസവും പകുതിയായി കുറയുന്നു .
അതായതു വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം 2 സെന്റിമീറ്റർ ആയിരിക്കും.

Question 3.
ചുവടെ വരച്ചിരിക്കുന്ന വൃത്തങ്ങളുടെയെല്ലാം ചുറ്റളവ് കണക്കാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 1
Answer:
ചിത്രം: 1
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 2
ചിത്രത്തിൽ കാണിച്ചിരിക്കുന്നതുപോലെ സമഷഡ്ഭുജത്തെ ആറു തുല്ല്യ സമഭുജത്രികോണങ്ങളാക്കി ഭാഗിക്കുന്നു
ഇവിടെ ത്രികോണം OAB പരിഗണിച്ചാൽ,
OA എന്ന വശം വൃത്തത്തിന്റെ ആരത്തിനു തുല്ല്യമാണ്
OA = r = 2 സെമീ
ആയതിനാൽ,
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π
= 2 × π × 2
= 47 സെമീ

ചിത്രം: 2
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 3
ചിത്രത്തിലെ സമചതുരം ABCD എന്ന് പരിഗണിച്ചാൽ, വികർണ്ണം AC വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസത്തിനു തുല്യമാണ്
ആയതിനാൽ,
AB = BC = 2 സെമീ, കോൽ B = 90 °
AC = \(\sqrt{2^2+2^2}=\sqrt{8}=2 \sqrt{2}\) സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = \(\frac{1}{2}\) × 2√2 = 2 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π × √2 = 2√2 π സെമീ

ചിത്രം: 3
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 4
ചിത്രത്തിൽനിന്നും,
PR = \(\sqrt{2^2+(1.5)^2}=\sqrt{6.25}\) = 2.5 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = \(\frac{1}{2}\) × 2.5 = 1.25 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π × 1.25 = 2.5π സെമീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

Question 4.
ഒരു വൃത്തത്തിന്റെ കേന്ദ്രത്തിൽ നിന്നും 4 സെന്റിമീറ്റർ അകലെയുള്ള ഞാണിന്റെ നീളം 6 സെന്റി മീറ്ററാണ്. വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് കണക്കാക്കുക.
Answer:
വൃത്തത്തിന്റെ കേന്ദ്രത്തിൽ നിന്നും ഞാണിലേക്കുള്ള ദൂരം = 4 സെമീ
ഞാണിന്റെ നീളം = 6 സെമീ
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 5
മുകളിൽ പറഞ്ഞ ചിത്രത്തിൽ നിന്നും AC യുടെ നീളം AB യുടെ പകുതിയാണ്
അതായത്,
AC = \(\) = 3 സെമീ
ത്രികോണം AOC പരിഗണിച്ചാൽ,
(OA)² = (AC)² + (OC)²
r² = 4²+ 3²
r² = 16 + 9 = 25
r = √25 = 5 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π × r = 2π × 5 = 10 സെമീ

Question 5.
ചുവടെയുള്ള ചിത്രത്തിൽ, വൃത്തത്തിലെ മൂന്നു ബിന്ദുക്കൾ മൂലകളായി പാദവും ഉയരവും 4 സെന്റിമീറ്ററായ സമപാർശ്വത്രികോണം വരച്ചിരിക്കുന്നു.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 6
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് കണക്കാക്കുക.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 7
മുകളിൽ പറഞ്ഞിരിക്കുന്ന ചിത്രത്തിൽ O വൃത്തകേന്ദ്രമാണ്
OA = OB = OC = r
CD = 4 സെമീ ആയതിനാൽ,
OD = CD – OC = 4 – r സെമീ
AD = 2 സെമീ

ത്രികോണം AOD യിൽ
(AO)² = (AD)² + (OD)²
r² = 2² + (4 – r)²
r² = 4 + 16
8r = 20
r = \(\frac{20}{8}=\frac{5}{2}\) = 2.5 സെമീ

വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π × r
= 2π × 2.5
= 5π സെമീ

Question 6.
ചുവടെയുള്ള ചിത്രങ്ങളിലെല്ലാം, വൃത്തങ്ങളുടെ കേന്ദ്രങ്ങൾ ഒരേ വരയിലാണ്. ആദ്യത്തെ രണ്ടു ചിത്രങ്ങളിൽ, ചെറിയ വൃത്തങ്ങൾക്ക് ഒരേ വ്യാസമാണ്.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 8
എല്ലാ ചിത്രങ്ങളിലും, ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവുകളുടെ തുകയാണ് വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് എന്നു തെളിയിക്കുക.
Answer:
ചിത്രം: 1
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 9
ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ വ്യാസം തുല്ല്യമാണ്
വ്യാസം d എന്ന് എടുത്താൽ
ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = π × വ്യാസം = πd
ചെറിയ രണ്ടു വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവ് = 2πd
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം = d + d = 2d
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = π × 2d = 2πd
അതായത്, ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവുകളുടെ തുകയാണ് വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ്

ചിത്രം: 2
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 10
ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ വ്യാസം d എന്ന് കരുതിയാൽ
ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = πd
ചെറിയ മൂന്നു വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവ് = 3πd
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം = d + d + d = 3d
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = π × 3d = 3rd
അതായത്, ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവുകളുടെ തുകയാണ് വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ്

ചിത്രം: 3
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 11
ചിത്രത്തിൽ നിന്നും ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ വ്യാസം p, q, r എന്നു കരുതാം
അങ്ങനെയെങ്കിൽ,
ആദ്യത്തെ ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = πp
രണ്ടാമത്തെ ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = πq
മൂന്നാമത്തെ ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = πr
മൂന്നു ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവ് = πp + πq + πr = π(p + q + r)
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം = (p + q + r)
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = π (р + q + r)
അതായത്, ചെറിയ വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവുകളുടെ തുകയാണ് വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ്

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

Question 7.
ചുവടെയുള്ള ചിത്രത്തിൽ, ഒരേ കേന്ദ്രമായ രണ്ടു വൃത്തങ്ങൾ വരച്ചിരിക്കുന്നു.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 12
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ്, ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവിനേക്കാൾ എത്ര കൂടുതലാണ്?
Answer:
ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ആരം എന്ന് കരുതാം
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = r + 1 സെമീ
ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2πr സെമീ
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π (r + 1) = 2πr + 2π സെമീ
അതായതു, വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ്, ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവിനേക്കാൾ 2π കൂടുതൽ ആണ്

Question 8.
ഒരു വൃത്തത്തിന്റെ കേന്ദ്രത്തിൽ നിന്നും 3 സെന്റിമീറ്റർ അകലെയുള്ള ഞാണിന്റെ നീളം 4 സെന്റിമീറ്ററാണ്. വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് കണക്കാക്കുക.
Answer:
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 13
cerardo = \(\sqrt{3^2+2^2}=\sqrt{9+4}=\sqrt{13}\)
പരപ്പളവ് = πr² = π(√13)² = 13π m

Question 9.
ചുവടെയുള്ള ചിത്രങ്ങളിൽ, വൃത്തത്തിന്റെയും സമബഹുഭുജത്തിന്റെയും പരപ്പളവുകൾ തമ്മിലുള്ള വ്യത്യാസം രണ്ടു ദശാംശസ്ഥാനങ്ങൾ വരെ കണക്കാക്കുക?
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 14
Answer:
ചിത്രം 1
സമചതുരത്തിന്റെ വികർണ്ണത്തിന്റെ നീളം = 2.5 സെമീ

സമചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = വികർണ്ണത്തിന്റ വർഗ്ഗത്തിന്റെ പകുതിയാണ്
= \(\frac{2.5^2}{2}=\frac{6.25}{2}\)
= 3.125 ച.സെമീ

വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം = 2.5 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = 1.25 സെമീ

വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr²
= π(1.25)²
= 4.91 ച.സെമീ

പരപ്പളവുകൾ തമ്മിലുളള വ്യത്യാസം = 4.91 – 3.125
= 1.79 ച.സെമീ

ചിത്രം 2
സമഷഡ്ഭുജം 6 സമഭുജത്രികോണങ്ങൾ ചേർന്നതാണ്.
സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ ഒരുവശം = വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = 2 സെമീ
ഒരു സമഭുജത്രികോണത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (വശം)²
= \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × (2)²
= √3
= 1.73 ച. സെമീ

സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = 6 × 1.73
= 10.38 ച.സെമീ

വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr² = 1(2)
= 12.56 ച.സെമീ

പരപ്പളവുകൾ തമ്മിലുളള വ്യത്യാസം = 12.56 – 10.38
= 2.18 ച.സെമീ

Question 10.
ഒരു സമചതുരത്തിന്റെ നാലു മൂലകളിൽക്കൂടിയും, ഒരു ചതുരത്തിന്റെ നാലു മൂലകളിൽക്കൂടിയും വൃത്തങ്ങൾ വരച്ചത് ചുവടെ കാണിച്ചിരിക്കുന്നു.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 15
രണ്ടു വൃത്തങ്ങളുടെയും പരപ്പളവ് കണക്കാക്കുക.
Answer:
ചിത്രം 1
വ്യാസം = സമചതുരത്തിന്റെ വികർണം
വ്യാസം = \(\sqrt{(3)^2+(3)^2}\)
= \(\sqrt{2 \times 9}\)
= 3√2 സെമീ

വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr²
= π × \(\left(\frac{3 \sqrt{2}}{2}\right)^2\)
= 4.5 π ച.സെമീ

ചിത്രം 2
= \(\sqrt{(4)^2+(2)^2}\)
= \(\sqrt{20}\) സെമീ

ആരം = \(\frac{\sqrt{20}}{2}\) സെമീ

പരപ്പളവ്= π × (\(\frac{\sqrt{20}}{2}\))²
= 5 ച.സെ.മീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

Question 11.
ഒരു സമചതുരം വരച്ച്, അതിന്റെ നാലു മൂലകൾ കേന്ദ്രമായും, വശത്തിന്റെ പകുതി ആരമായും വൃത്തങ്ങൾ വരയ്ക്കുക. ആദ്യത്തെ സമചതുരത്തിന്റെ അതേ വലുപ്പമുള്ള നാലു സമച തുരങ്ങൾ ചേർന്ന സമചതുരം വരച്ച്, അതിനുള്ളിൽ കൃത്യമായി ചേർന്നിരിക്കുന്ന വൃത്തം വരയ്ക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 16
വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ്, നാലു ചെറുവൃത്തങ്ങളുടെയും പരപ്പളവുകളുടെ തുക യാണെന്ന് തെളിയിക്കുക.
Answer:
ചിത്രം 1
ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = r സെമീ
ഒരു ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr² ച.സെമീ
4 ചെറിയ വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = 4 × πr² ച.സെമീ
= 4πr² ച.സെമീ

ചിത്രം 2
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = രണ്ടു ചെറിയ വ്യത്തങ്ങളുടെ ആരങ്ങളുടെ തുകയാണ് = 2r
വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = (2r)²
= 4πr² ച.സെമീ
ചെറിയ നാല് വ്യത്തങ്ങളുടെ പരപ്പളവുകളുടെ തുകയാണ് വലിയ വ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ്

Question 12.
ചുവടെയുള്ള രണ്ട് ചിത്രങ്ങളിലെയും സമചതുരങ്ങൾക്ക് ഒരേ വലുപ്പമാണ്. ചിത്രങ്ങളിലെ പച്ച ഭാഗങ്ങൾക്ക് (ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗം) ഒരേ പരപ്പളവാണെന്നു തെളിയിക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 17
Answer:
ചിത്രം 1
സമചതുരത്തിന്റെ വശം = 2a സെമീ
സമചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = (2a)² = 4 a² ച.സെമീ
ഒരു വൃത്തത്തെ നാലു തുല്യഭാഗങ്ങളാക്കി സമചതുരത്തിന്റെ നാലു മൂലകളിൽ വെച്ചിരിക്കുന്നു അതിനാൽ, വൃത്തഭാഗത്തിന്റെ ആരം = a സെമീ
വൃത്തഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = \(\frac{\pi a^2}{4}\) ച.സെമീ
സമചതുരത്തിന്റെ നാലു മൂലകളിൽ വെച്ചിരിക്കുന്നു വൃത്തഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ്
= 4 × \(\frac{\pi a^2}{4}\) = πa² ച.സെ.മീ
പച്ചഭാഗത്തിന്റെ (ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗം) പരപ്പളവ് = (4 a² – πa²) ച.സെമീ

ചിത്രം 2
സമചതുരത്തിന്റെ വശം = 2a സെമീ
സമചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = (2a)² = 4 a² ച.സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = a സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πa² ച.മീ
പച്ചഭാഗത്തിന്റെ (ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗം) പരപ്പളവ് = (4a² – πa²) ച.മീ

Question 13.
ഒരു സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ മൂലകൾ കേന്ദ്രമായി വൃത്തഭാഗങ്ങൾ വരച്ച്, ചുവടെക്കാണുന്ന രൂപം വെട്ടിയെടുക്കുന്നു. മുറിച്ചെടുത്ത രൂപത്തിന്റെ പരപ്പളവ് കണക്കാക്കുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 18
Answer:
ചിത്രത്തിൽ സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ ആറു മൂലകളിലും ഓരോ വ്യത്തഭാഗങ്ങൾ കാണാൻ കഴിയും. സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ ഓരോ മൂലയുടെയും കോൺ 120° ആണ്
ഇതിൽ നിന്നും മൂന്നു വൃത്തഭാഗങ്ങൾ ചേർന്നാൽ ഒരു പൂർണ്ണ വൃത്തം ലഭിക്കും
ചിത്രത്തിൽ ഇത്തരത്തിൽ ആറു വൃത്തഭാഗങ്ങളാണ് ഉള്ളത്
അതിനാൽ ഇതിൽനിന്നും രണ്ടു പൂർണ്ണ വൃത്തങ്ങൾ ലഭിക്കും
അതായത്, ആറു വൃത്തഭാഗങ്ങൾ രണ്ടു പൂർണ്ണ വൃത്തങ്ങൾക്ക് തുല്യമായി കാണാൻ കഴിയും വൃത്തഭാഗത്തിന്റെ ആരം = 1 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr²
= π ച.സെമീ

രണ്ടു വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = 2 × πr²
= 2π ച.സെമീ

സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = \(\frac{1}{2}\) × 2 × √3 × 6
= 6√3 ച.സെമീ

മുറിച്ചെടുത്ത രൂപത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ പരപ്പളവ് – രണ്ടു പൂർണ്ണ
വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ്
= (6√3 – 2π) ച.മീ

Question 14.
ഒരു സമചതുരത്തിനുള്ളിൽ, ചുവടെക്കാണുന്നതുപോലെ വൃത്തഭാഗങ്ങൾ വരയ്ക്കുന്നു.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 19
ചിത്രത്തിൽ നീലനിറം കൊടുത്തിരിക്കുന്ന (ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ്, സമചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവിന്റെ പകുതിയാണെന്നു തെളിയിക്കുക.
Answer:
സമചതുരത്തിന്റെ വശം = a സമീ
സമചതുരത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = a² ച.സെമീ
ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ് കാണാൻ സമചതുരത്തിന്റെ പകുതി ഭാഗത്തിൽ
വരുന്ന അർദ്ധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവും കൂടാതെ ബാക്കി വരുന്ന ഭാഗത്തിലുള്ള രണ്ടു കാൽ വ്യത്തങ്ങൾക്കിടയിലുള്ള ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവു കണ്ടു പിടിക്കുകയാണ് വേണ്ടത്,
അർദ്ധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = \(\frac{\pi a^2}{8}\) ച.സെമീ
രണ്ടു കാൽ വൃത്തങ്ങൾക്കിടയിലുള്ള ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = [\(\frac{a^2}{2}\) – 2 × \(\frac{1}{4}\) × π × \(\left(\frac{a}{2}\right)^2\)] ച.സെമീ
ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = \(\frac{\pi a^2}{8}+\frac{a^2}{2}-\frac{\pi a^2}{8}=\frac{a^2}{2}\) ച.മീ

Circle Measures Class 9 Extra Questions and Answers Malayalam Medium

Question 1.
ഒരു കമ്പി വളച്ച് 6 സെന്റിമീറ്റർ വ്യാസമുള്ള വൃത്തമുണ്ടാക്കി. ഇതിൻറെ ഇരട്ടി നീളമുള്ള കമ്പി വളച്ചുണ്ടാക്കുന്ന വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസമെന്തായിരിക്കും ?
Answer:
വൃത്തങ്ങളുടെ ചുറ്റളവുകൾ മാറുന്നത് വ്യാസങ്ങൾ മാറുന്ന അതെ തോതിലാണ്. ആയതിനാൽ കമ്പിയുടെ നീളം ഇരട്ടിയാക്കി അത് വളച്ചുണ്ടാക്കുന്ന വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസവും ഇരട്ടിയാക്കുന്നു. അതായതു വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം 12 സെന്റിമീറ്റർ ആയിരിക്കും.

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

Question 2.
വ്യാസം 3 മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് ഏകദേശം 9.42 മീറ്ററാണെന്നു അളന്നു കണ്ടു പിടിച്ചു.
i) വ്യാസം 6 മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവെത്രയാണെന്ന് അളക്കാതെ എങ്ങനെ കണക്കാക്കും?
ii) വ്യാസം 1\(\frac{1}{2}\) മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവോ?
Answer:
i) വ്യാസം 2 മീറ്ററായുള്ള വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് 9.42 ആയതിനാൽ വ്യാസം 6 മീറ്ററായുള്ള വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് 9.42 ന്റെ ഇരട്ടി ആയിരിക്കും. അതായതു 2 × 9.42 = 18.84 മീ
ii) വ്യാസം 1\(\frac{1}{2}\) മീറ്ററായ വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = \(\frac{9.42}{2}\) = 4.7 മീ

Question 3.
20 സെമീ നീളമുള്ള ഒരു കമ്പി വളച്ചൊരു വൃത്തം ഉണ്ടാക്കിയിരിക്കുന്നു. അതെ കമ്പിയുടെ പകുതി വെട്ടി മറ്റൊരു വൃത്തമായി വളച്ചാൽ പുതിയ വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം എത്രയായിരിക്കും.
Answer:
കമ്പിയുടെ ആകെ നീളം = 20 സെമീ
കമ്പിയുടെ പകുതി നീളം = \(\frac{20}{2}\) = 10 സെമീ

കമ്പിയുടെ നീളം വൃത്തത്തിന്റ ചുറ്റളവിനു തുല്യമായിരിക്കും
അതായത്,
10 = π × വ്യാസം
വ്യാസം = \(\frac{10}{\pi} /latex] സെമീ

Question 4.
ചുറ്റളവ് 81 സെമീ ആയ വൃത്തത്തിന്റെ കേന്ദ്രത്തിൽ നിന്നും 2 സെമീ അകലെയുള്ള ഞാണിന്റെ നീളം കണ്ടെത്തുക.
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 20
Answer:
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2πг
8π = 2πr
r = [latex]\frac{8}{2}\) = 4 സെമീ

ത്രികോണം POR പരിഗണിച്ചാൽ,
(OP)² = (OR)² + (PR)²
4² = 2² + (PR)²
PR² = 16 – 4 = 12
PR = √12 = 2√3 സെമീ

Question 5.
ചിത്രത്തിലെ സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് 24 സെമീ ആണ്
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 21
i) വൃത്തത്തിന്റെ ആരമെത്ര?
ii) വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവെത്ര?
Answer:
സമഷഡ്ഭുജത്തിന്റ ചുറ്റളവ് = 6 × ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം
24 = 6 × ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം
ഒരു വശത്തിന്റെ നീളം = \(\frac{24}{6}\) = 4 സെമീ
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 22
ചിത്രത്തിൽ കാണിച്ചിരിക്കുന്നതുപോലെ സമഷഡ്ഭുജത്തെ ആറുതുല്ല്യ സമഭുജത്രികോണങ്ങളാക്കി
മാറ്റുന്നു
വശത്തിന്റെ നീളം = വൃത്തത്തിന്റെ ആരം
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = 4 സെമീ
വൃത്തത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് = 2π
= 2π × 4
= 8 സെമീ

Question 6.
ആരം 8 സെന്റിമീറ്റർ ആയ വൃത്തത്തിൻറെ ചുറ്റളവും പരപ്പളവും കണക്കാക്കുക.
Answer:
വൃത്തത്തിന്റെ ആരം = 8 സെമീ
ചുറ്റളവ് = 2 πr = 2 × π × 8 = 16 π സെമീ
പരപ്പളവ് = πr² = π × 8² = 64 ച.സമീ

Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ

Question 7.
ഒരു വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം 10 സെന്റീമീറ്ററാണ്. വൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് കണ്ടുപിടിക്കുക.
Answer:
വൃത്തത്തിന്റെ വ്യാസം = 10 സെമീ
ആരം = 5 സെമീ
പരപ്പളവ് = πr² = π × 5² = 25 ച.മീ

Question 8.
i) ആരം 15 സെന്റിമീറ്ററായ ഒരു ചക്രത്തിന്റെ ചുറ്റളവ് എന്ത്? ഈ ചക്രം 5 തവണ കറങ്ങിയാൽ എത്ര ദൂരം സഞ്ചരിക്കും?
ii) ഈ ചക്രത്തിന്റെ രണ്ട് മടങ്ങ് ആരമുള്ള ചക്രം 5 തവണ കറങ്ങുകയാണെങ്കിൽ എത്ര ദൂരം സഞ്ചരിക്കും
Answer:
i) ചക്രത്തിന്റെ ആരം = 15 സെമീ
ചുറ്റളവ് = 2πr = 2 × π × 15 = 30 π സെമീ
ചക്രം 5 തവണ കറങ്ങിയാൽ സഞ്ചരിക്കുന്ന ദൂരം = 5 × 30 π = 150 π സെമീ

ii) ചക്രത്തിന്റെ ആരം = 2 × 15 = 30 സെമീ
ചുറ്റളവ് = 2πr = 2 × π × 30 = 60 7 സെമീ
ചക്രം 5 തവണ കറങ്ങിയാൽ സഞ്ചരിക്കുന്ന ദൂരം = 5 × 60 π = 300 π സെമീ

Question 9.
ചിത്രത്തിന്റെ AB വലിയ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ വ്യാസമാണ്. AC, CD, DB ഇവ വ്യാസങ്ങളായ അർധവൃത്തങ്ങൾ വരച്ചിരിക്കുന്നു AC = 4 സെന്റിമീറ്റർ, CD = 4, DB = ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ് എത്രയാണ്?
Kerala Syllabus Class 9 Maths Chapter 8 Solutions Malayalam Medium വൃത്തങ്ങളുടെ അളവുകൾ 23
Answer:
AB വ്യാസമായാ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr² = π(3.5)² = 12.25π ച.സെ.മീ
AC വ്യാസമായാ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr² = π(2)² = 4π ച.സെ.മീ
CD വ്യാസമായാ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr² = π(1) = π ച.സെ.മീ
DB വ്യാസമായാ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = πr² – π(0.5)² = 0.25π ച.സെ.മീ
ഷെയ്ഡ് ചെയ്ത ഭാഗത്തിന്റെ പരപ്പളവ് = AB വ്യാസമായാ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് – (AC വ്യാസമായ അർധവൃത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ് + CD വ്യാസമായ അർധവ്യത്തത്തിന്റ പരപ്പളവ്+ DB വ്യാസമായ അർധവ്യത്തത്തിന്റെ പരപ്പളവ്)
= 12.25π – (4π + π + 0.25π) = 7π ച.സെ.മീ