From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Students often refer to SCERT Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Notes Pdf and Class 9 History Chapter 6 From the Land of Cholas to Delhi Notes Questions and Answers English Medium that include all exercises in the prescribed syllabus.

Kerala Syllabus 9th Standard Social Science History Notes Chapter 6 From the Land of Cholas to Delhi

Class 9 Social Science History Chapter 6 Notes Question Answer Kerala Syllabus From the Land of Cholas to Delhi

Class 9 History Chapter 6 Notes Kerala Syllabus English Medium

Question 1.
Given below inscription describes the economic condition of the Chola kingdom. What information do we receive from this?
From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers 1
Answer:

  • The people gave paddy, gold and money to the King as taxes.
  • The Chola kingdom was prosperous.
  • The king collected huge taxes from the people.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 2.
Observe the given map, identify and list the present south Indian regions that were included in the Chola kingdom.
From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers 2
Answer:
Madurai, Nagapattinam,Gangaikonda Cholapuram, Kanchipuram – Tamil Nadu

Question 3.
Analyse the role played by the agriculture sector in the economy of the Chola Kingdom.
Answer:
The Chola Kingdom was located in the Kaveri River Valley, which made the area rich in resources. Most of the people lived in villages as agriculture was their main occupation. They cultivated cereals, fruits, pulses, sugarcane, betel leaf, areca nut, ginger, turmeric and different varieties of flowers. The rulers recognised the significance of irrigation in agriculture and constructed different irrigation facilities.

These included ponds, tanks, canals and wells. In addition to this, bunds were constructed across the rivers and the water thus collected was distributed to different parts of the country through canals. Huge ponds were built in areas where there were no natural streams, and rainwater was collected in them during the rainy season.

These water reservoirs that were protected from going dry were called ‘Erippatti.’ Apart from this, cultivators were given tax concessions for the development of agriculture, and they were encouraged to bring barren land under cultivation.By donating land to temples and Brahmins, it became possible to expand agriculture to a larger area.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 4.
Observe the map and identify the lands with which the Chola Kingdom had trade relations.
Answer:
Indonesia, Sumatra, Malaysia, Thailand, Cambodia, Vietnam.

Question 5.
Assess the role played by temples in the socio-economic life of the Chola Kingdom.
Answer:
The world-famous temple located at Thanjavur, the capital of the Chola kingdom. It is the * Brihadiswara Temple built during the reign of Rajaraja Chola (985-1014). This temple of Gangaikondacholapuram was built during the reign of his successor, Rajendra Chola I (1014-1044). The rich exchequer inspired the kings to build temples.

Income from land got as gift, contributions from Grama Sabhas, tax collected from lands entitled to be taxed, contributions from devotees, the wealth derived from the economic transactions of the institution in the village, etc. were the sources of income of the temples. Educational institutions and hospitals functioned along with temples. A large number of people were employed in connection with the construction and maintenance of the temples. Artisans and craftsmen depended on the temples for their livelihood.

Question 6.
Discuss the role played by the Cholas in spreading the Tamil language and the culture of South India to Southeast Asia and their impact on the life of the people of Southeast Asia.
Answer:
In Sri Lanka, they had established their political domination in addition to trade relations. The Chola inscriptions, as well as the Sri Lankan literary works like Mahavamsa and Choolavamsa, confirm this. South India’s relationship with South East Asia became very close under the Cholas.

In addition to traders, the Buddhist and Hindu sages and scholars also travelled frequently from Cholanadu to Sumatra, Java and Malaysia. These travels resulted in the spread of language, religion, ideas, and architecture of the Chola kingdom in those lands.

Question 7.
Evaluate the efficiency of the Chola rule in comparison with the modern systems of governance.
Answer:
If the Chola system of governance is compared to our modern-day system of governance. The Cholas implemented special administrative reforms at the village level and created a unique system for the people and local bodies to get direct participation in the administration. Gram Sabhas, for example, Ur, Sabha and Nadu were actively engaged in the fields of rural development, tax collection, irrigation systems and public services.

This helped to solve the problems and needs of the villages in a democratic manner. During the Chola rule, tax collection was implemented in a very precise manner, through which public amenities, including irrigation and roads, were developed. On the industrial front, they improved maritime trade, regulated sea transport, and strengthened trade relations with foreign countries.

The rule of the Cholas was not merely a powerful military force, but an effective method for making comprehensive progress in many social and economic spheres. The efficiency of village importance and people’s participation elevates the system of governance they established in a similar way to modern times.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 8.
How did the geographical features of south India influence the temple construction of the Chalukyas?
Answer:
The Chalukyas built several temples, and they constructed rock-cut temples but later shifted to structured temples. The Megutti Jaina Temple of Aihole in Karnataka and the Virupaksha Temple of Pattadakkal are examples of the structural temples of the Chalukyas. Carvings can be seen on the pillars that support the roof of the temple.

Even though the temples of the Chalukyas evolved out of the Gupta style, they reflected the Dravidian style, which was the local traditional style of South India. The main feature of the Dravidian architectural style was the use of rock-cut stone for construction. Plenty of rocks were obtained from the Western Ghats and Deccan Plateau. Skilful sculptors carved beautiful temples out of natural rocks.

Question 9.
Observe the map and identify the present Indian states where the Chalukya kingdom had extended.
Answer:
Kerala, TamilNadu, Karnataka, Andra Pradesh, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat.
From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers 5

Question 10.
Compare the Chola and Chalukya reigns based on the following hints.
(Centralised Administration, Samanta Rule (Rule of feudatories), Local Administration, Influence of the Temples)
Answer:
Centralised Administration
Cholas: The centre of governance was the king. There was a committee of ministers to assist the king. They maintained a strong army. Taxes were collected.

Chalukyas: Although the authority was exercised by members of the royal family during the Chalukya rule, there was no centralised monarchy. There exists a monarchy controlled by temples, Brahmins and samantas.

Samanta Rule
There was no feudal rule in the Chola kingdom. But the rule of the Chalukyas was a monarchy controlled by the Samantas. The rule was centred on nobles based on soldiers.

Local Administration
Two types of Councils called ‘Ur’ and ‘Sabha’ existed during the Chola period. They had autonomous power. There is no evidence of the existence of local rule in the Chalukya kingdom.

Influence of the Temples
The temples were influenced by the Chola and Chalukya rule. However, the temples had the greatest impact on the socio-economic life ‘of the Chola kingdom.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 11.
The age of Pala rule was a period of the spread of Indian culture and Buddhism. Bring out a digital magazine based on this statement.
Answer:
Visual components:

  • Maps: The geography of the rule of the Palas.
  • Photos: Nalanda, Vikramshila, famous temples, sculptures

Question 12.
Prepare an album elucidating the achievements of Pratiharas in the fields of art and literature.
Answer:

  • Include ‘Kavyameemamsa’ and ‘Karppuramanjari’ by Sanskrit poet and playwright Rajasekharan.
  • Include images of the temple built during the Pratihara period.

Question 13.
Despite the progress they achieved in the fields of art and literature, could the Rashtrakuta society be considered an egalitarian one? Evaluate.
Answer:
During the period of the Rashtrakutas, society was further divided on the basis of caste. In addition to the Chaturvarnya, there were other sections of the society that were subjected to untouchability and discrimination. Carpenters, cobblers and fishermen were included in this section.

The dominant sections of the society-the Brahmins and the Kshatriyas-maintained their status. However, the fall of trade and the growth of agriculture led to the decline of the status of the Vaishyas and paved the way for the uplift of the status of the Sudras. As the Sudras had become members of the army, their status improved. Though women participated in the religious and administrative areas along with men, their status declined.

Question 14.
Evaluate the conditions that existed in the local kingdoms of India from the eighth to twelfth centuries CE.
Answer:
From the 8th to the 12th centuries CE, various regions of India saw the rise of local kingdoms, which contributed to distinct political and cultural progress. During this period, strong regional dynasties emerged in areas such as Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Rajasthan, the Gangetic Plains, and Punjab.

While dynasties like the Cholas, Pandyas, and Cheras gained prominence in South India, the Palas, Pratiharas, and Rashtrakutas were powerful in North and Western India. The Cholas expanded their empire in Southeast Asia through maritime trade and a powerful military. Additionally, they built irrigation systems to support agriculture, ensuring the prosperity of their regions.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 15.
Organise a panel discussion in the class on the ways to be adopted to reduce the public expenses of the governments and the everyday expenses of the people in modern times.
Answer:

  • Include the ideas given below in the discussion.
  • Control of prices of foodgrains
  • Controlling the prices of all products
  • Reduce military spending
  • Reduce administrative costs
  • Punish hoarders
  • Market Regulation

Question 16.
How the agricultural progress during the reign of the Sultan influenced the country’s economy.
Answer:
In the Sultan period, cultivation was done twice or thrice a year. The majority of the population was farmers. But, continuous famines and wars made the life of farmers difficult. Sugarcane, wheat, indigo, cotton, oil seeds, fruits and flowers were cultivated. This led to the development of crafts like oil making, jaggery making, weaving and colouring of textiles. ‘Rahat Irrigation system’ in which water was drawn from a water body for irrigation by spinning a wheel using cattle was in practice. This led to agricultural progress during the reign of the Sultan period.

Question 17.
Compare the social life in ancient India with that in the Sultanate period based on the following hints. (Caste System and Status of Women)
Answer:

Ancient India Sultanate Rule
Caste System • The caste system was rigid, with limited social mobility and defined roles for each caste, deeply influencing daily life and occupations. • The caste system continued among Hindus, but new social hierarchies developed among Muslims based on their origins and status.
Status of Women •  Women had some rights, such as access to education and participation in religious rituals, especially during early periods.

• Over time, women’s status declined, leading to practices like child marriage and increased restrictions on their freedoms.

• Women faced more limitations on their freedoms, often living in seclusion (purdah) and having restricted roles.

• Both Hindu and Muslim women had diminished public participation, although some elite women held influence in their households.

Question 18.
Organise a discussion on how the cultural contributions of the Sultanate period are still reflected in the culture of India.
Answer:
Include the ideas given below in the discussion.

  • Musical instruments such as the sitar and the tabla came to India.
  • Cultural integration.
  • Many scientific texts have been translated into Arabic.
  • The Persian language came to India.
  • Literary works of Amir Khusrau.
  • Development of Urdu language.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 19.
Organise a seminar on the influence of Sultan rule on the administrative and cultural life of India.
Answer:
Seminar Structure:

  • An introduction to the Sultan’s rule in India.
  • An overview of the administrative reforms and governance under the Sultanate rulers.
  • An analysis of architectural achievements and their cultural significance.
  • Examining the impact on trade, urbanisation, and literary development.
  • Discuss religious integration and its implications.
  • Conclusion highlighting the lasting impact of the Sultan’s rule on the administrative and cultural life of India.

From the Land of Cholas to Delhi Class 9 Extended Activities

Question 1.
Prepare a digital magazine showing the changes and influences in the field of architecture in India under the Sultans.
Answer:
The evolution of architecture in India: changes and influences
Slide 1: Introduction
A brief overview of Indian architecture.
The importance of cultural, historical, and technological influences.

Slide 2: Historical Influences
Indus Valley Civilization: Urban Planning and Drainage Systems
Maurya- Gupta periods: Stupas, architecture made of rock
Islamic architecture: mosques, forts, and palaces

Slide 3: Trends in Contemporary Architecture
Sustainable and eco-friendly designs
Use of technology: smart buildings, green roofs
Example projects: Lotus Temple, Infosys campuses

Slide 4: The Impact of Globalization
A combination of Western and Indian styles
Growth of global architectural institutions in India
Impact on urban topography and local communities

Slide 5: The Future of Architecture in India
Innovation in materials and construction technologies
Trends towards community-centric and holistic design
The role of technology in shaping the future

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Slide 6: Conclusion
Summary of the major changes and their impact

Question 2.
Prepare a digital atlas including the maps of the important dynasties of south India and the Delhi Sultanate.
Answer:
From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers 4

Question 3.
Develop a digital presentation on the changes in the cultural life in India during the Sultanate period and present it in the class.
Answer:
Slide 1: Title: “Cultural Transformations in India During the Sultanate Period”

Slide 2: Introduction: Briefly introduce the Sultanate period (1206-1526) and its significance in shaping cultural life in India.

Slide 3: Architectural Innovations
Discuss the evolution of architecture, including Indo-Islamic styles characterised by arches, domes, and minarets.

Slide 4: Influence on Art
Describe how Persian and Indian styles blended, leading to unique art forms, including painting, calligraphy, and decorative arts.

Slide 5: Literature and Language
Explain the rise of Persian as a court language and its influence on regional languages and literature.

Slide 6: Conclusion
Visuals: Include images of architecture, paintings, and relevant cultural artifacts.

Std 9 History Chapter 6 Notes Kerala Syllabus Extra Question Answer

Question 1.
From ………….. to the ………….. century, south India was ruled by the Chola kingdom.
Answer:
From the ninth to the thirteenth centuries.

Question 2.
Which river was most helpful to the prosperity of the Chola kingdom?
Answer:
Kaveri River

Question 3.
What is ‘Erippatti’?
Answer:
Huge ponds were built in areas where there were no natural streams, and rainwater was collected in them during the rainy season. These water reservoirs that were protected from going dry were called ‘Erippatti.’

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 4.
What are the main coastal commercial centers?
Answer:
Nagapattinam, Mahabalipuram, Kaveripoompattinam, Shaliyur and Korkai

Question 5.
Who was the ruler of the Chola kingdom?
Answer:
Kulothunga Chola

Question 6.
What is the capitai of the Cholas?
Answer:
Thanjavur

Question 7.
Point out the progress made by the Chola Kingdom in the Commercial Trade.
Answer:

  • In the Chola period, both internal and overseas trade were developed.
  • Several products were sold out in the local markets.
  • Weaving was an important industry.
  • Sugarcane was also an important commercial product.
  • Pearl and coral were collected from the seashores and exported to foreign countries.
  • Commercial Trade centres existed.
  • Rich merchant guilds like Nagarathar and Manigramam made brisk trade possible.

Question 8.
Make a note on the system of administration of the Cholas.
Answer:
The kingdom was divided into Mandalas, Valanadus and Nadus for administrative convenience. The rulers built many roads for the development of trade and the movement of the army. In addition to land tax, forests, mines, and salt were also taxed. Sale tax and professional tax were also collected.

The unpaid service called ‘Vetti’ was also considered equal to the tax. The important evidence regarding village self-governance under the Cholas was the Uttharamaerur Inscription. Two types of Councils called ‘Ur’ and ‘Sabha’ existed during that period. They had autonomous power.

Question 9.
Evaluate the Chola community.
Answer:
The society of the Chola kingdom was not egalitarian. A caste system and several hierarchies existed there. Brahmins were the highest section in the society. There were many landless agricultural workers and slave labourers in the society.

Question 10.
Match the following.

A B
Erippatti Merchant Guilds
Kulothungacholapattanam Sabha
Nagarathar Irrigation System
Ur Port

Answer:

A B
Erippatti Irrigation System
Kulothungacholapattanam Port
Nagarathar Merchant Guilds
Ur Sabha

Question 11.
Who ruled South India and Deccan from C.E 6th to 12th Century?
Answer:
Chalukyas

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 12.
Write examples of the structural temples of the Chalukyas.
Answer:
The Megutti Jaina Temple of Aihole in Karnataka and the Virupaksha Temple of Pattadakkal are examples of the structural temples of the Chalukyas.

Question 13.
How did the Chalukyas get the resources, labourers and wealth they needed to build their temples?
Answer:
Plenty of rocks were obtained from the Western Ghats and Deccan Plateau. Skilful sculptors carved beautiful temples out of natural rocks. They collected the required wealth from agriculture in the fertile Deccan region. They produced surplus through agriculture in the Krishna-Godavari Valleys. This surplus production made it possible to bring and employ the required workforce from outside.

Question 14.
How is the political composition of the Chalukyas different from that of the Cholas?
Answer:
There was no centralised monarchy like the Cholas. The monarchy was controlled by temples, . Brahmins who were the owners of the Brahmadeya land and the Samantas. Thus, the centres of power often shifted.

Question 15.
Write a note on the administrative system of the Chalukyas.
Answer:
The Chalukyas ruled from the sixth to twelfth century CE, concentrating their power in places like Vatapi, Venki and Kalyani. Although the Chalukyas had a centralised taxation system and an organised bureaucracy, the rule was centred on the military-powered lords. There was no standing army. Unlike the Cholas, there was no Council of Ministers to assist the king. The power was exercised by the members of the royal family.

Question 16.
Who was the ruler who rebuilt Nalanda University?
Answer:
Dharmapala ruler of the Pala Kingdom

Question 17.
What were the areas ruled by Shailendra kings?
Answer:
Shailendra kings ruled Malaya, Java and Sumatra

Question 18.
Which is the most notable work written by Amoghavarasan in Kannada?
Answer:
Kavirajamargam

Question 19.
Who were Pratiharas? Write the name of a Prathihara ruler.
Answer:
The Pratiharas were the rulers of the western part of north India in the same period (from the eighth to the tenth century CE) when the Palas were in power. Bhoja was the most prominent Pratihara ruler.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 20.
Write a short note on the Pala Dynasty.
Answer:
The Buddhist study centre Nalanda existed in India in the fifth century CE and was visited and studied by famous Chinese traveller Huan Tsang, but faced collapse later. But, the Pala king, Dharmapala, was one of the important rulers who rebuilt the Nalanda University. He granted 200 villages towards meeting the expenses of Nalanda. Moreover, he founded the Vikramashila University in Magadha on the top of a hill on the banks of the Ganga with the aim of spreading knowledge.

The Pala kings, who ruled from the eighth to mid-ninth century CE with their centre of power in Eastern India (Bengal), built a lot of Buddha Viharas. They established relations with the neighbouring country Tibet. As a result, many Buddhist followers came to Nalanda and Vikramashila for studies. The Palas maintained relations with the Caliphs of Arabia and South East Asia. The economic condition of the Pala state improved through trade with these areas. Besides, the Shailendra kings, who ruled Malaya, Java and Sumatra, had sent their diplomats to the palace of the Palas.

Question 21.
Write a short note on the Pratihara Dynasty.
Answer:
The Pratiharas were the rulers of the western part of north India in the same period (from the eighth to the tenth century CE) when the Palas were in power. A native of Baghdad, Al-Masudi, who visited Gujarat at the beginning of the tenth century CE, describes the achievements of the Pratihara kings. Bhoja was the most prominent Pratihara ruler. The Pratiharas promoted art and literature.

The Sanskrit poet and playwright Rajasekharan, who authored ‘Kavyameemamsa’ and ‘Karppuramanjari’, lived in the palace of the Pratiharas. They built many beautiful temples and buildings at Kanauj in modern Uttar Pradesh. During the eighth and ninth centuries CE, scholars from India were sent as diplomats to the palace of the Caliph of Baghdad. They spread Indian Science and Mathematics to the Arab world. In spite of the hostility between the Arab rulers of Sindh and the Pratiharas, the exchange of goods and travels of scholars between India and West Asia went on freely.

Question 22.
Understand the connection in the ‘a’ section and complete the ‘b’ section.
a) Thelikamandir: Pratiharar
b) Malkhed Fort : …………….
Answer:
(b) Rashtrakutas

Question 23.
What were the five dynasties during the Sultan’s reign?
Answer:
Mamluk, Khalji, Tughlaq, Sayyid, Lodi

Question 24.
During whose rule was market regulation implemented?
Answer:
Alauddin Khalji (1296-1316)

Question 25.
Which two Turkish rulers invaded India in the eleventh and twelfth centuries, and what was their main interest?
Answer:
Mahmud of Ghazni and Muhammed of Ghor invaded India in the eleventh and twelfth centuries CE. Their main interest was the wealth of India.

Question 26.
How many times did Mahmud of Ghazni invade India?
Answer:
Mahmud of Ghazni invaded India 17 times.

Question 27.
Who introduced the Market Control policy, and what was its main objective?
Answer:
Alauddin Khalji introduced the Market Control policy. Its main objective was to control the prices of products, especially foodstuffs, to support a large army with lower expenses on salaries.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 28.
What was a notable achievement of Sultana Razia’s rule?
Answer:
Sultana Razia’s rule was notable because she was the first woman to ascend the throne in Delhi, which was significant as it was uncommon to nominate a woman as ruler during that period.

Question 29.
What was the opinion of Ibn Battuta about India’s soil and agriculture?
Answer:
Ibn Battuta, the Moroccan traveller, observed that India’s fertile soil was very suitable for agriculture. He noted that cultivation could take place two or three times a year, and most of the population were farmers.

Question 30.
What challenges did farmers face in India during the fourteenth century?
Answer:
Farmers in India faced hardships due to continuous famines and wars, which made their lives difficult.

Question 31.
Which crops were cultivated in India, according to Ibn Battuta?
Answer:
According to Ibn Battuta, crops such as sugarcane, wheat, indigo, cotton, oil seeds, fruits, and flowers were cultivated in India.

Question 32.
How did agricultural development lead to the growth of different crafts?
Answer:
The agricultural development encouraged the growth of crafts like oil making, jaggery making, weaving, and textile colouring.

Question 33.
Describe the ‘Rahat Irrigation system’ practised in medieval India.
Answer:
The ‘Rahat Irrigation system’ involved drawing water from a waterbody by spinning a wheel using cattle, which was used for irrigation.

Question 34.
What factors contributed to the growth of trade in medieval India?
Answer:
Factors such as administrative stability, improvements in transportation, and a monetary system based on the Tanka (Silver) and Dirham (Copper) contributed to the growth of trade.

Question 35.
What were some of the main imports and exports of India during the fourteenth century?
Answer:
India imported goods like soft silk, glass, horses, Chinese vessels, ivory, and spices. Exports exceeded imports, leading to an influx of gold and silver into the country.

Question 36.
What were some prominent cities in India during this period?
Answer:
Delhi and Daulatabad were among the biggest cities of the eastern world, while Bengal and Gujarat were famous for their textiles. Lahore, Multan, and Lucknow were also busy towns.

Question 37.
Explain the Iqta system.
Answer:
The Iqta system was introduced during the reign of the Delhi Sultan Iltumish. This was the system under which the land of the country was divided into large and small units that were granted to soldiers, bureaucrats and nobles. The land granted was known as Iqta.

Question 38.
Write a short note on the social life during the Sultanate period.
Answer:
Medieval society was full of several inequalities. The Sultan, chief nobles, village chiefs called Muqdams, and lower nobles led their lives to high standards. Most of the people in the cities and villages underwent several sufferings. The existing social structure based on the caste system did not undergo any fundamental changes. Some people are of the opinion that there have been some changes in the status of women.

This progressive change can be seen in the women’s right over the property. However, the caste system did not limit the interaction between the Hindus and the Muslims. The leaders of the army and administration were often the Hindus.

Question 39.
How did the Sultanate’s rule impact the cultural life of India?
Answer:
The Sultanate’s rule significantly influenced India’s cultural life, especially in music, architecture, and literature. This influence emerged over time through a mutual relationship between Indian and Sultanate cultures.

Question 40.
Name some architectural contributions from the Sultanate period found in Delhi.
Answer:
Architectural contributions from the Sultanate period in Delhi include the Qutb Minar, Tughlaqabad Fort, Hauz Khas Complex, and Lodi Gardens.

Question 41.
Which language was introduced to India by the Turks, and who was a notable writer in this language?
Answer:
The Persian language was introduced to India by the Turks. Amir Khusru was a prominent writer known for his works in Persian.

Question 42.
What administrative changes occurred in Deccan and South India after the decline of Gupta rule?
Answer:
In Deccan and South India, small kingdoms were replaced by large states, local cultures strengthened, and a monarchical rule not based on individuals emerged.

Question 43.
Who conquered Sindh in the eighth century, and what did the Turks establish in India afterwards?
Answer:
The Arabs conquered Sindh in the eighth century, and later, the Turks established the rule of the Delhi Sultan, which lasted for about three centuries.

From the Land of Cholas to Delhi Notes Class 9 History Chapter 6 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 44.
How did the interaction between Indian and Sultanate cultures unfold over time?
Answer:
The interaction between Indian and Sultanate cultures was a gradual process, resulting in a blend of influences that saw both growth and challenges, ultimately leading to lasting cultural exchanges in various fields.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Students often refer to SCERT Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Notes Pdf and Class 9 History Chapter 5 Demographic Trends in India Notes Questions and Answers English Medium that include all exercises in the prescribed syllabus.

Kerala Syllabus 9th Standard Social Science History Notes Chapter 5 Demographic Trends in India

Class 9 Social Science History Chapter 5 Notes Question Answer Kerala Syllabus Demographic Trends in India

Class 9 History Chapter 5 Notes Kerala Syllabus English Medium

Question 1.
What problems arise when the population increases?
Answer:

  • Poverty
  • Unemployment
  • Starvation
  • Resource depletion
  • Environment degradation
  • Insufficient public services

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 2.
Will our country be able to achieve sustainable development?
Answer:
Creating a strong economy, implementing new technology, and Higher education will help our country to achieve sustainable development.

Question 3.
Shouldn’t the population be controlled in proportion to available resources on earth?
Answer:
Yes. An approach that focuses on sustainability, education, and responsible consumption may be more successful in ensuring a future with a healthy population.

Question 4.
When was the census started in India?
Answer:
There were earlier attempts at counting the population in India. The first was conducted in 1872 under British rule.

Question 5.
When was the last census conducted in India?
Answer:
The last census conducted in India was in 2011.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 6.
Prepare a note on population growth in India by observing the given table and graph.
Answer:
In 1901, India’s population was around 238 million. For the first 20 years (1901-1921), the growth wasn’t very fast. This was because some people sadly couldn’t survive due to illnesses. There was even a decrease in population around 1921. After 1921, the population started growing faster. By 2001, it had almost quadrupled (four times) to 1,029 million. Even by 2011, the population had grown more to 1,211 million. India’s population is still one of the largest in the world.
Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers 1

Question 7.
What might be the reasons for their migration in search of employment?
Answer:

  • Better income
  • High social status
  • Better living standards and opportunities
  • For career growth

Question 8.
Different types of migration are given below. Identify which migration they are and add more examples to the list.

  • Malayalees working in foreign countries
  • North Indian workers working in the construction sector in Kerala
  • Students going abroad for higher studies.

Answer:

Internal migration International migration
North Indian workers working in construction sector in Kerala. Malayalees working in foreign countries.
A construction worker relocates from a town to a city with a high demand for construction services. Students going abroad for higher studies.

Question 9.
Observe the table and graph given above and find out the trends of birth rate and death rate in India. Find out the birth rate and death rate in India as per the 2011 census.
Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers 2
Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers 3
Answer:
During (1901-1921), the birth rate remained relatively high. The death rate was high throughout this period, with fluctuations due to factors like famines and epidemics. After that, improvements in health care and sanitation led to a decline in the death rate, while the birth rate remained high(1921-1951). Thereafter, the death rate continued to decline, but the birth rate stayed high, leading to a rapid population explosion. During the 1980 s-2001, Family planning initiatives and social changes, like increased female education, resulted in a gradual decrease in the birth rate.

India’s birth rate in 2011 was around 21 per 1,000 people. This means for every 1,000 people, on average, about 21 babies were born that year. Similarly, the death rate was around 7.2 per 1,000 people in 2011.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 10.
Where do we register births and deaths in rural areas?
Answer:
In rural areas of India, births and deaths are registered at the Gram Panchayat.

Question 11.
Where do we register births and deaths in urban areas?
Answer:
Municipal Health Office/Health Department or at hospitals

Question 12.
Prepare a note discussing how epidemics, famines, and climate change affect mortality rates. Find out the birth and death rates in India and Kerala based on the 2011 census report and write it in your notebook.
Answer:
The rapid spread of infectious diseases like influenza, cholera, or COVID-19 can lead to a sudden increase in deaths. This is because many people might become infected within a short time. Severe food shortages due to droughts, wars, or crop failures can cause widespread malnutrition and starvation.

This weakens people’s immune systems, making them more susceptible to diseases and increasing the risk of death. The effects of climate change, such as extreme weather events like heat waves or floods, can directly cause deaths through accidents, injuries, or exposure. Additionally, climate change can disrupt food production and increase the spread of vector-borne diseases, resulting in higher mortality rates.

India’s birth rate in 2011 was around 21 per 1,000 people. This means for every 1,000 people, on average, about 21 babies were born that year. Similarly, the death rate was around 7.2 per 1,000 people in 2011.

Question 13.
Examine the 2011 Census report and identify the states with the highest population and population density, and the states with the lowest. Prepare the chart and display it in the class.
Answer:

Highest
population
density
Lowest population density
Bihar Arunachal Pradesh
West Bengal Mizoram
Delhi Sikkim
Kerala Jammu & Kashmir
UttarPradesh Himachal Pradesh
Haryana

Question 14.
What are the social problems in densely populated areas? Complete the table.
Answer:

  • Lack of open spaces
  • Pollution
  • Lack of water storage
  • Crowding
  •  Poverty and Inequality

Question 15.
Why do some Indian states have higher population growth and some have lower?
Answer:

  • Climate
  • Topography
  • Availability of water
  • Types of soil
  • Cost of living
  • Access to healthcare
  • Development levels of states
  • Education

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 16.
Observe the table, discuss and make notes on the trends in Male – Female Sex Ratio and Child Sex Ratio in India. Compare the Male – Female ratio and Child Sex Ratio of Kerala.

Year Male-Female ratio Child Sex ratio
1961 941 960
1971 930 964
1981 934 962
1991 927 945
2001 933 927
2011 940 914

Answer:
Kerala has shown a positive trend in both the overall sex ratio (females per 1000 males) and the child sex ratio (girls under 6 per 1000 boys under 6 ) from 1961 bullet to 2011. Efforts to promote gender equality and women’s education, Better access to prenatal care and health care for girls, and Initiatives to raise awareness about the importance of girls enhance the Male-Female sex ratio and the child sex ratio. Research initiatives undertaken by organisations working on women’s empowerment and child rights in Kerala might greatly influence the Male-female sex ratio and child sex ratio.

Question 17.
What is the male-female ratio in India and Kerala as per the 2011 census?
Answer:
In 2011, Kerala had 1084 females per 1000 males.
The male-female ratio in India, according to the 2011 census, is approximately 943 females per 1000 males.

Question 18.
What might be the social problems created by the decreasing male-female ratio?
Answer:

  • Gender Inequality
  • Violence Against Women
  • Strain on Social Services
  • Lower Population Growth

Question 19.
The Government has implemented various programmes like Pakal Veedu, Vayoraksha Project, Vayomithram Project, Amritham Project, etc., to address the problem of old age people. Prepare a brief note on these and present it to the class.
Answer:
These programmes reflect the support of the government towards the various needs of the elderly people. By providing healthcare, social interaction, and nutritional support, these initiatives help to improve the quality of life for senior citizens.

1.Pakal Veedu (Day Care Home)
It is an initiative designed to provide daytime care and companionship for the elderly. It offers a safe environment where seniors can engage in various recreational activities, social interactions and receive basic medical care. This programme aims to reduce loneliness and provide a support system for elderly people.

2. Vayoraksha Project
The Vayoraksha Project focuses on the health and well-being of senior citizens. It includes regular health check-ups, provision of medicines, and awareness programmes on health-related issues. The project aims to ensure that elderly people receive timely medical attention and are educated about maintaining a healthy lifestyle.

3. Vayomithram Project
Vayomithram (Friend of the Elderly) is a comprehensive programme that offers healthcare, counselling, and recreational activities to senior citizens. It includes home visits by healthcare professionals, telephone counselling, and organising social events. The goal is to provide both physical and emotional support to elderly people.

4. Amritham Project
The Amritham Project is dedicated to improving the nutritional health of elderly people. It includes providing balanced and nutritious meals to senior citizens, mainly those who are economically backward.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 20.
Which day is observed as World Population Day? Prepare and display placards showing the messages of World Population Day.
Answer:
Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers 4

Question 21.

Age group of the population Percentage of population
0 -14 age 29
15-59 63
60 years and above 8

a) Which age group has the largest population?
b) Which age group has the lowest population?
Answer:
a) 0-14 age has the largest population
b) 60 years and above has the lowest population

Question 22.
Conduct a discussion in your class by identifying the population age structure of India and Kerala as per the 2011 census and find out how ‘old age people’ affect the country and the state.
Answer:
Population Age Structure ( 2011 Census) India:
Children ( 0-14 years): 29.5 %
Working Age ( 15-59 years): 62.5 %
Elderly ( 60 years and above): 8 %

Population Age Structure (2011 Census) Kerala:
Children ( 0-14 years): 23.4%
Working Age ( 15-59 years): 61.5 %
Elderly ( 60 years and above): 12.6 %

Kerala’s age structure indicates a more advanced demographic change compared to the rest of India, with a higher proportion of elderly people. A larger elderly population can strain public resources as more funds are needed for pensions, healthcare, and social services. The working-age population must support a higher dependency ratio, thereby slowing economic growth if not managed properly. In Kerala, family structures and community-based support systems play an important role in taking care of elderly people. Programmes like Pakal Veedu, Vayoraksha, Vayomithram, and Amritham in Kerala are based on care for elderly people through day-care homes, healthcare services, nutritional support, and social interaction opportunities.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 23.
Discuss and prepare a note on what should be taken care of for India to achieve the benefits of the demographic dividend.
Answer:
The number of employed people is more than the number of unemployed among the working-age population. This is called the demographic gift or demographic dividend. Invest in improving the quality of education at all levels. Ensure that children and young adults receive not just basic education but also critical thinking and problem solving skills. Implement healthcare systems that ensure access to medical services for all, particularly preventive and primary healthcare.

Focus on reproductive health services to control birth rates and improve maternal and child health. Implement labour market reforms that make it easier for businesses to hire and train employees while protecting workers’ rights. Investing in transportation, energy, and communication networks, to support economic activities. Promote innovation and adoption of new technologies to enhance productivity.

Demographic Trends in India Class 9 Extended Activities

Question 1.
Visit the website www.censusindia.gov.in and gather more information related to population.
Answer:
The total population of India is approximately 1.21 billion and the total population of Kerala is around 33.4 million. Population Density of India is 382 persons per square kilometre. Kerala has the highest population density in the country which is about 860 persons per square kilometer. In 2011, Kerala had 1084 females per 1000 males. The male-female ratio in India, according to the 2011 census, is approximately 943 females per 1000 males.

India’s birth rate in 2011 was around 21 per 1,000 people. This means for every 1,000 people, on average, about 21 babies were born that year. Similarly, the death rate was around 7.2 per 1,000 people in 2011. In 1901, India’s population was around 238 million. For the first 20 years (1901-1921), the growth wasn’t very fast.

This was because some people sadly couldn’t survive due to illnesses. There was even a decrease in population around 1921. After 1921, the population started growing faster. By 2001, it had almost quadrupled (four times) to 1,029 million. Even by 2011, the population had grown more to 1,211 million. India’s population is the largest in the world.

Question 2.
Collect news about areas in Kerala where human resource decline is happening due to international migration, and prepare a collage.
Answer:
Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers 5

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 3.
Visit the website of Ministry of External Affairs and collect the statistics of migration from India and prepare a chart and display it.
Answer:

Country Number of Indian migrants (in millions)
United Arab Emirates 3.5
United States 2.7
Saudi Arabia 2.5
Kuwait 1.0
Oman 0.8
United Kingdom 0.7
Canada 0.5
Qatar 0.4
Australia 0.3
Singapore 0.2

Question 4.
You may find the female-male ratio Of other states on the NSO website (https://mospi.gov.in). Why is there a difference in the female-male ratio in different states? You may discuss and present it in your class.
Discussion points

  • Female foeticide
  • Preferential attitude towards boys
  • Inadequate healthcare

Answer:

State Female- male ratio (per 1000 males)
Kerala 1084
Haryana 879
Punjab 895
Tamil Nadu 996
Maharashtra 929
Uttar Pradesh 912
Rajasthan 928
West Bengal 950
Gujarat 919
Singapore 918

States with higher rates of female foeticide show significantly lower female-male ratios. Cultural traditions often value male children more than female children. This results in better care, nutrition, and opportunities for boys, affecting the survival and development rates of girls. Poor access to healthcare services, especially for women and girls, contributes to higher mortality rates.

Question 5.
The Kerala Government is implementing many schemes to improve the male-female ratio in Kerala and for the upliftment of women and children.

  • Helping Hand
  • Hope
  • Viva Kerala

Collect the details of the above and prepare a brief note.
Answer:
Helping Hand: This scheme aims to provide financial assistance and support to economically backward women and children in Kerala. It offers various services such as financial aid, educational support, healthcare assistance, and vocational training to empower women and ensure the well¬being of children from lower backgrounds.

The ‘Hope’ initiative focuses on promoting gender equality and empowering women in Kerala. It includes measures to improve access to education, healthcare, employment opportunities, and legal rights for women. The scheme also emphasises raising awareness about gender-based discrimination and violence, advocating for women’s rights, and promoting a supportive environment for their socio-economic development.

Viva Kerala: This scheme is designed to address the issue of the declining male-female ratio in Kerala by promoting the birth and welfare of girl children. It provides incentives and benefits to families that have female children, encouraging them to invest in their education, health, and overall well-being.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 6.
Organise a seminar on population growth in Kerala. The seminar paper should be prepared considering the conceptual areas given below.

  • Population of Kerala – District with the highest population
  • Population Density of Kerala – District with the lowest population
  • Migration – Domestic and International
  • Birth and death rate
  • Life expectancy
  • Age structure
  • Population, Dividends

Answer:
The population of Kerala has been steadily increasing over the years, contributing to its demographic significance. Among the districts, Thiruvananthapuram holds the distinction of having the highest population. Factors contributing to high population density in Thiruvananthapuram include urbanisation, employment opportunities, and infrastructure development.

Wayanad is known for its lower population density compared to other districts in Kerala. The hilly terrain and forest cover in Wayanad influence settlement patterns and contribute to its lower population density. Despite its lower population, Wayanad faces challenges related to sustainable development and resource management.

Domestic migration is primarily due to employment opportunities and urbanisation, with migrants moving from rural to urban areas within Kerala. International migration, especially to Gulf countries, plays a crucial role in Kerala’s economy. Kerala exhibits relatively low’ birth and death rates compared to other states in India. Factors such as high literacy rates, access to healthcare, and awareness of family planning contribute to lower birth rates. Factors contributing to higher life expectancy include access to quality healthcare, education, sanitation, and lifestyle choices.

Question 7.
Make a note of the social characteristics of demography.
Answer:
Social demography deals with the study of population structure and change and how it interacts with sociological factors (region, religion, caste, gender, etc). It emphasises the socioeconomic and political patterns of a region. It analyses how the demographics of an area relate to various social factors in that area.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Std 9 History Chapter 5 Notes Kerala Syllabus Extra Question Answer

Question 1.
Compare the male-female ratio and child-sex ratio.
Answer:
Sex Ratio (Sex Ratio) is the number of females per thousand males in a particular area during a specific period of time. The child sex ratio is defined as the number of females per 1000 males in the age group 0-6 years.

Question 2.
What are the indicators of demography?
Answer:

  • Migration
  • Birth rate and death rate
  • Population density
  • Male- female ratio & child sex ratio
  • Life expectancy
  • Age Structure
  • Dependency ratio

Question 3.
Write an example of formal demography.
Answer:
Census

Question 4.
What is an ageing population?
Answer:
The age structure ratio of the relatively older age group is higher than that of the younger age group. This age structure is called the ageing population. This can happen due to a decrease in fertility rates and an increase in life expectancy. With the development of the country and standard of living also increases which leads to a further increase in Life Expectancy.

Question 5.
Explain the two major types of migration.
Answer:
Internal Migration
Migration within a country’s border is called internal migration. People of Kerala going to other states in search of employment and people from other states coming to Kerala are examples of internal migration.

International Migration
Migration across country borders is generally called international migration. An example of international migration is the movement of people from India to Gulf countries and European countries.

Question 6.
How will you find the population of an area?
Answer:
Population is the total number of people residing in an area during a given period of time.

Question 7.
What do you mean by demography?
Answer:
Demography is the branch of science that deals with the population structure such as birth and death rates, migration, and population density. Demography analyses the diverse human resources of an area and its structural changes. Demography is a detailed method of studying how these human resources can be utilised for the development of a society.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 8.
What are the factors which influence the population size?
Answer:

  • Birth
  • Death
  • Migration
  • Environmental factors (natural disasters, climate change etc..)
  • Political factors (war, political instability, government policies)

Question 9.
What do you mean by Density of population?
Answer:
The population of an area is the total number of people residing in that area during a specific period of time. But the average population per square kilometre is called the Density of Population.

Question 10.
How the population growth affect the birth rate and death rate?
Answer:
Population growth is calculated based on the difference between birth rate and death rate. Population growth slows down when the birth rate is low and the death rate is high. Population increases when the birth rate exceeds the death rate.

Question 11.
Differentiate between the Male-female Sex ratio and child sex ratio.
Answer:
The male-female ratio influences population growth and its consequences. The male-female ratio in the population affects the birth rate, death rate, migration, etc. Sex Ratio (Sex Ratio) is the number of females per thousand males in a particular area during a specific period of time. The child sex ratio is defined as the number of females per 1000 males in the age group 0-6 years.

Question 12.
How does the rise in dependency ratio affect the development of the country?
Answer:
As the dependency ratio rises, then the number of old age population also increases, which is one of the problems that the country faces. The employable population (between the ages of 15 and 64)is forced to take up the responsibility of a large segment of the unemployed. This leads to a decrease in the economic development of the country.

Question 13.
What do you mean by demographic dividend or demographic gift?
Answer:
The number of employed people is more than the number of unemployed among the working-age population. This is called the demographic gift or demographic dividend.

Demographic Trends in India Notes Class 9 History Chapter 5 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 14.
What are the factors that contribute to the high life expectancy rate in Kerala?
Answer:

  • High literacy rate and higher education
  • Decentralised public health policy
  • Cleanliness
  • Food availability and public distribution

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

Practicing with SCERT Kerala Syllabus 6th Standard Hindi Textbook Solutions Unit 3 Chapter 3 दो भाई Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi improves language skills.

Do Bhai Class 6 Question Answer Notes Summary

SCERT Class 6 Hindi Unit 3 Chapter 3 Question Answer Kerala Syllabus दो भाई

Do Bhai Question Answer

प्रश्न 1.
पढें। വായിക്കാം
दो भाई थे ।
രണ്ടു സഹോദരങ്ങൾ ഉണ്ടായിരുന്നു

बडे की शादी हो गई थी। उसके दो बच्चे भी थे।
മൂത്ത സഹോദരന്റെ വിവാഹം കഴിഞ്ഞിരുന്നു. അവന് രണ്ടു കുട്ടികളുണ്ടായിരുന്നു.

छोटा कुँआरा था ।
ഇളയവൻ അവിവാഹിതനായിരുന്നു.

दोनों भाई साझा खेती करते थे।
രണ്ടു സഹോദരങ്ങളും കൂട്ടു ചേർന്ന് കൃഷി ചെയ്തിരുന്നു.

इन वाक्यों में ‘था, ‘थे’, ‘थी’ शब्द क्या अर्थ प्रदान करते हैं?
ഈ വാക്യങ്ങളിൽ ‘था, ‘थे’, ‘थी’ വാക്ക് എന്താണ് അർത്ഥമാക്കുന്നത്.
उत्तर :
‘था, ‘थे’, ‘थी’ पूर्ण भूतकाल की सूचना देता है।
പൂർണ്ണ ഭൂതകാലത്തെപ്പറ്റി/കഴിഞ്ഞുപോയ കാര്യത്തെപ്പറ്റി സൂചിപ്പിക്കുന്നു.

‘था, ‘थे’, ‘थी’ का प्रयोग कर्ता के लिंग, वचन के अनुसार होता है।
നാമത്തിൻ്റെे (subject) ലിംഗ വചനമനുസരിച്ച് था, ‘थी’ യുടെ പ്രയോഗം നടക്കുന്നു.

उदाहरण : एक लडका था ।
ഒരു ആൺകുട്ടിയുണ്ടായിരുന്നു

एक लडकी थी।’
ഒരു പെൺകുട്ടിയുണ്ടായിരുന്നു

दो लडके थे।
രണ്ടു ആൺകുട്ടികളുണ്ടായിരുന്നു.

वाक्य में कर्ता ‘लडका’ होने पर ‘था’ आया है “थे।
वाक्य में कर्ता ‘लडकी’ होने पर ‘थी’ आया है।
वाक्य में कर्ता ‘लडके’ होने पर ‘थे’ आया है।

വാക്യത്തിൽ लड़का നാമമായി വന്നപ്പോൾ ‘था’ എന്നും
‘लडकी’ നാമമായി വന്നപ്പോൾ ‘थी’ എന്നും ‘लडके’
നാമമായി ‘थे’ വന്നപ്പോൾ എന്നും പ്രയോഗിച്ചു.

1) कहानी से ऐसे वाक्यों को पहचानकर लिखें।
കഥയിൽ നിന്ന് ഇങ്ങനെയുള്ള വാക്യങ്ങൾ കണ്ടുപിടിച്ച്.

i) गेहूँ की फसल पककर तैयार हो गई थी।
ii) अब गेहूँ ढोकर घर ले जाना बचा था।
iii) रात हो गयी थी ।
iv) इसलिए काम अगले दिन ही होना था ।
v) रात को दोनों को फसल की रखवाली केलिए खलिहान पर ही रुकना था ।

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 2.
कहानी कैसी रही……?
अब यह अंश पढें
കഥ എങ്ങനെ ഉണ്ടായിരുന്നു? ഇനി ഈ ഭാഗം വായിക്കാം.
रात को दोनों को फसल की रखवाली के लिए : खलिहान पर ही रुकना था। दोनों को भूख भी लगी थी। उन्होंने बारी-बारी से खाना का सोचा। पहले बडे भाई खाना खाने घर गया । छोटा भाई खलिहान पर ही रुका रहा। वह सोचने लगा भाई की शादी हो गई है। उनका परिवार है। इसलिए उन्हें ज्यादा गेहूँ की ज़रूरत होगी। यह सोचकर उसने अपनी ढेर से कई टोकरी गेहूँ लेकर बडे भाई वाले ढेर में मिला दी । बडा भाई थोडी देर में खाकर लौटा ।
संवाद और विचार जोडकर इस अंश का पुनर्लेखन करें ।

സംഭാഷണങ്ങളും ചിന്തകളും ചേർത്ത് ഈ ഭാഗം ഒന്ന് മാറ്റി എഴുതി നോക്കാം.

(बडे भाई ने सोचा, “आज रात फसल की रखवाली करनी पडेगी। इसलिए खलिहान पर ही रुकें। “)
മൂത്ത സഹോദരൻ ചിന്തിച്ചു, ഇന്ന് രാത്രി വിളവ് സൂക്ഷിക്കേണ്ടതുണ്ട്. അതുകൊണ്ട് കളപ്പുരയിൽ തന്നെ നിൽക്കാം

छोटा भाई : “भैया, बडी भूख लगती है”।
ഇളയ സഹോദരൻ : സഹോദരാ, എനിക്ക് നല്ല വിശപ്പ് തോന്നുന്നു.

बडे भाई (മൂത്ത സഹോദരൻ) मुझे भी। आज फसल की रखवाली करनी है, इसलिए बारी-बारी से जाके खाएँ ।
എനിക്കും : ഇന്ന് വിളവ് സൂക്ഷിക്കേണ്ടതുണ്ട്. അതുകൊണ്ട് ഊഴമനുസരിച്ച് പോയി കഴിക്കാം.

छोटा भाई : अच्छा, पहले आप जाइए।
ശരി, ആദ്യം താങ്കൾ പോയാലും.

(बडे भाई घर गया। उसके जाने पर छोटा भाई सोचने लगा, “भाई की शादी हो गयी है। उनके परिवार है। इसलिए इन्हें ज्यादा गेहूँ की ज़रूरत होगी।” उसने अपनी ढेर से कई टोकरी गेहूँ लेकरे बडे भाई वाले ढेर में मिला दिया। थोडी देर में बड़े भाई खाकर लौटा।)
മൂത്ത സഹോദരൻ വീട്ടിൽ പോയി. അയാൾ പോയതിനുശേഷം ഇളയ സഹോദരൻ ചിന്തിക്കാൻ തുടങ്ങി, സഹോദരന്റെ വിവാഹം കഴിഞ്ഞതാണ്. അദ്ദേഹത്തിന് കുടുംബവുമുണ്ട്. അതുകൊണ്ട് കൂടുതൽ ഗോതമ്പിന്റെ ആവശ്യം ഉണ്ടാകും. അയാൾ തന്റെ കൂമ്പാരത്തിൽ നിന്നും കുറെ കുട്ട ഗോതമ്പ് എടുത്ത് മൂത്ത സഹോദരന്റെ കൂമ്പാരത്തിൽ ഇട്ടു. കുറെ കഴിഞ്ഞപ്പോൾ മൂത്ത സഹോദരൻ മടങ്ങി വന്നു.

प्रश्न 3.
पृष्ठ संख्या (Page No : 53)
चित्र में हम क्या-क्या देखते हैं ?
ചിത്രത്തിൽ നാം എന്തെല്ലാം കാണുന്നു?
उत्तर :
एक दादाजी है, लडकी है और एक पौधा भी है।
ഒരു മുത്തശ്ശൻ ഉണ്ട്, പെൺകുട്ടിയുണ്ട് ഒരു ചെടിയുമുണ്ട്.

प्रश्न 4.
चित्र देखकर लिखिए वहाँ क्या-क्या घटित है?
ചിത്രം നോക്കി അവിടെ എന്തെല്ലാം നടന്നുവെന്ന് എഴുതാം
उत्तर :
एक लडकी दूर से आ रही है। दादाजी बहुत प्यासी हैं। वह बेंच पर बैठा है। दादाजी लडकी से पानी माँगा । लडकी ने उसे पानी दिया। लेकिन दादाजी ने पहले उस मुरझाये पौधे पर पानी डाल दिया है। उसके बाद वह पानी पिया |

ഒരു പെൺകുട്ടി ദൂരെ നിന്നും വരുന്നു. മുത്തശ്ശൻ വളരെയധികം ദാഹമുള്ളവനായിരുന്നു. അദ്ദേഹം ഒരു ബെഞ്ചിൽ ഇരിക്കുകയാണ്. മുത്തശ്ശൻ പെൺകുട്ടിയോട് വെള്ളം ചോദിച്ചു. പെൺകുട്ടി വെള്ളം അദ്ദേഹത്തിന്
കൊടുത്തു. എന്നാൽ അദ്ദേഹം ആദ്യം തന്നെ ആ വെള്ളം വാടിയ ചെടിയിലാണ് ഒഴിച്ചുകൊടുത്തത്. അതിനുശേഷം അദ്ദേഹം വെള്ളം കുടിച്ചു.

प्रश्न 5.
दादाजी ने पहले मुरझाए पौधे को पानी दिया । इससे क्या संदेश मिलता है ?
മുത്തശ്ശൻ ആദ്യം വാടിയ ചെടിക്കാണ് വെള്ളം ഒഴിച്ചത്. ഇതിൽ നിന്ന് നമുക്ക് എന്ത് സന്ദേശം ലഭിക്കുന്നു?
उत्तर :
दादाजी को मालूम हुआ है कि वे दोनों जीवन के अंतिम घडियों में है। इसलिए वह पौधे का तकलीफ कम करके उसे शीतलता प्रदान करना चाहता है। हम भी दूसरों की तकलीफ को समझकर उनके प्रति इंसानियत प्रकट करना चाहिए ।

മുത്തശ്ശന് അവർ രണ്ടുപേരും ജീവിതത്തിന്റെ അവസാന നിമിഷങ്ങളിലാണ് എന്ന് മനസ്സിലായി. അതുകൊണ്ട് അദ്ദേഹം ചെടിയുടെ ബുദ്ധിമുട്ട് കുറയ്ക്കാൻ അതിന് കുളിർമ നൽകാൻ ആഗ്രഹിച്ചു. നാമും മറ്റുള്ളവരുടെ ബുദ്ധിമുട്ടുകൾ മനസ്സിലാക്കി അവരോട് മനുഷ്വത്വം പ്രകടിപ്പിക്കണം.

प्रश्न 6.
लडकी और दादाजी के बीच में क्या बातचीत हुई होगी? लिखें
പെൺകുട്ടിയും മുത്തശ്ശനും ഇടയിൽ സംഭാഷണം ഉണ്ടായി കാണും, എഴുതാം
उत्तर :
लडकी : दादाजी आपको प्यास लगी है तो पानी पीजिए ।
പെൺകുട്ടി : മുത്തശ്ശാ താങ്കൾക്ക് ദാഹം തോന്നുന്നെങ്കിൽ കുറച്ച് വെള്ളം കുടിച്ചാലും

दादाजी : लाओ बेटी, मुझे दो
മുത്തശ്ശൻ: ഇങ്ങു തരൂ മോളെ

लडकी : दादाजी, आप क्यों पानी इस मुरझाये पौधे पर डाल रही हो? मुझे लगा आपको प्यास है।
പെൺകുട്ടി : മുത്തശ്ശാ, താങ്കൾ വെള്ളം ഈ വാടിയ ചെടിയിൽ എന്തിനാണ് ഒഴിക്കുന്നത് ? താങ്കൾക്ക് ദാഹം ഉണ്ടെന്നാണ് എനിക്ക് തോന്നിയത്.

दादाजी : बेटी, मैं इस पौधे का हालत जानता है।
മുത്തശ്ശൻ : മോളെ, ഞാൻ ഈ ചെടിയുടെ അവസ്ഥ മനസ്സിലാക്കുന്നു.

लडकी : लेकिन इस पौधा पहले से ही मुरझाये हुआ है । कल मैं नया लाऊँगा।
പെൺകുട്ടി : പക്ഷേ ഈ ചെടി നേരത്തേ തന്നെ വാടിയതാണല്ലോ? നാളെ ഞാൻ പുതിയത് കൊണ്ടു തരാം.

दादाजी : बेटी मैं भी इस पौधे की तरह हूँ । क्या तुम मेरा ध्यान नहीं रखूँगी ।
മുത്തശ്ശൻ : മോളെ, ഞാനും ഈ ചെടിയുടെ പോലെ തന്നെ ആണ്. എന്താ നീ എന്നെ ശ്രദ്ധിക്കില്ലേ?

लडकी : मुझे माफ कर दो दादाजी, मैं इसे अभी पानी देता हूँ।
പെൺകുട്ടി : എന്നോട് ക്ഷമിച്ചാലും മുത്തശ്ശാ, ഞാൻ ഇപ്പോൾ തന്നെ അതിന് വെള്ള മൊഴിക്കാം.

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 7.
गुब्बारों को पकडें
ബലൂണുകൾ പിടിക്കാം
गुब्बारों से अधिकाधिक वाक्य बनाएँ ।
ഓരോ ബലൂണിലും ഓരോ വാക്കുകൾ എഴുതിയിട്ടുണ്ട്. ആ വാക്കുകൾ ചേർത്ത് വാക്യങ്ങൾ എഴുതാം.
दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 1
उत्तर :
1) भाई कुँआरा था | സഹോദരൻ അവിവാഹിത നായിരുന്നു
2) बडा पेड है। വലിയ മരമാണ് അവിവാഹിത
3) वह मुरझाया फूल है। അവൾ ഒരു വാടിയ പുഷ്പമാണ്.
4) खलिहान खेत में है । കളപ്പുര വയലിലാണ്.
5) घर सुंदर था। വീട് സുന്ദരമായിരുന്നു
6) वहाँ खेत है। അവിടെ വയലാണ്
7) आँगन में पेड़ है। മുറ്റത്ത് ഒരു മരമുണ്ട്.

दो भाई अन्य महत्वपूर्ण परीक्षा केंद्रित प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
कोष्ठक से सही शब्द चुनकर वाक्य पूरा कीजिए ।
ബ്രായ്ക്കറ്റിൽ നിന്നും ശരിയായ വാക്ക് തിരഞ്ഞെടുത്ത് വാക്യം പൂർത്തിയാക്കുക)
(शादी, खलिहान, अकेला, ज्यादा, लौटा)
i) छोटा भाई ______ पर रुका था ।
ii) बड़े भाई की ______ हो गयी है।
iii) इसलिए उन्हें ______ गेहूँ की ज़रूरत होगी।
iv) बडा भाई थोडी देर में खाकर ______ ।
v) लेकिन छोटा भाई ______ है।
उत्तर :
(i) खलिहान
(ii) शादी
(iii) ज़्यादा
(iv) लौटा
(v) अकेला

प्रश्न 2.
कहानी को क्रमबद्ध कीजिए ।
കഥയിലെ സന്ദർഭങ്ങൾ ക്രമമായി എഴുതുക
i) रात को दोनों को फसल की रखवाली के लिए खलिहान पर रुकना था ।
ii) दोनों भाई साझा खेती करते थे।
iii) बड़े भाई के घर जाने के बाद छोटा भाई अपने ढ़ेर से कई टोकरी गेहूँ बडे भाईवाले ढ़ेर में मिला दी।
iv) गेहूँ पककर तैयार होने समय दोनों ने आधा- आधा गेहूँ बाँट लिया।
v) छोटे भाई के घर जाने के बाद बडा भाई भी अपने ढेर में मिला दी ।
vi) उन्होंने बारी-बारी से खाने का सोचा ।
उत्तर :
(i) दोनों भाई साझा खेती करते थे।
ii) गेहूँ पककर तैयार होते समय दोनों ने आधा-आधा गेहूँ बाँट लिया।
iii) रात को दोनों को फसल की रखवाली के लिए खलिहान पर रुकना था ।
iv) उन्होंने बारी-बारी से खाने का सोचा।
v) बडे भाई के घर जाने के बाद छोटा भाई अपने ढेर से कई टोकरी गेहूँ बडे भाईवाले ढेर में मिला दी।
vi) छोटे भाई के घर जाने के बाद बडा भाई भी अपने ढेर से कई टोकरी गेहूँ छोटे भाईवाले ढेर में मिला दी ।

प्रश्न 3.
सही मिलान करें | (പേരും പടി ചേർക്കുക).

i) दोनों भाई (क) बाँट लिया।
ii) उन्होंने बारी- बारी से गई थी। (ख) पककर तैयार हो
iii) गेहूँ की फसल (ग) साझा खेती करते थे ।
iv) दोनों ने आधा- आधा गेहूँ सोचा। (घ) खाने का

उत्तर :

i) दोनों भाई (ग) साझा खेती करते थे ।
ii) उन्होंने बारी- बारी से गई थी। (घ) खाने का
iii) गेहूँ की फसल (ख) पककर तैयार हो
iv) दोनों ने आधा- आधा गेहूँ सोचा। (क) बाँट लिया।

प्रश्न 4.
लिखें सही / गलत (ശരിയോ തെറ്റോ എഴുതുക)
i) बड़े भाई की शादी हो गयी थी । (ഇഉയ സഹോദരൻ വിവാഹം കഴിഞ്ഞിരുന്നു.
ii) छोटा भाई कुँआरा न था। (ഇഉയ സഹോദരൻ അവിവാഹിതനല്ല)
ii) दोनों भाईयों के खेत में गेहूँ पककर तैयार हो गया था। (ഇഉയ സഹോദരൻ ഗോതമ്പ് വിളഞ്ഞ് പാകമായി നിൽക്കുന്നു.)
iv) फसल की रखवाली के लिए दोनों भाइयों को घर पर रुकना था । വിളവ് സുകഴിക്കുന്നതിനായി രണ്ട് സഹോദരങ്ങളും വീട്ടിൽ തന്നെ നിന്നു
उत्तर :
(i) सही
(ii) गलत
(iii) सही
(iv) गलत

प्रश्न 5.
उचित उत्तर चुनकर लिखिए (ഉച്ചിത് മായ ഉത്തരം തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക)
i) ______ दो बच्चे थे (उसके / उसको)
ii) ______ कुँआरा था (छोटा / छोटी)
iii) दोनों भाई ______ खेती करते थे (साझा / अलग-अलग)
iv) भाइयों के खेत में ______ की फसल थी। (गेहूँ / धान)
(v) भाइयों को भूख ______ (लगा था / लगी थी)
उत्तर :
i) उसके
(ii) छोटा
(iii) साझा
(iv) गेहूँ
(v) लगी भी

प्रश्न 6.
पूर्व भूतकाल ( था, थी, थे) का प्रयोग कर वाक्य
पूरा कीजिए:
i) बलबीर लखनऊ गया
ii) शालू गाना गा रही – ।
iii) चाची बाज़ार गई _
iv) लडके गेंद खेलते _
v) तरुंण पत्र लिखता – ।
उत्तर :
i) था
(ii) थी
(iii) थी
(iv) थे
(v) था

प्रश्न 7.
किसकी शादी हो गई थी ?
ആരുടെ വിവാഹമാണ് കഴിഞ്ഞിരുന്നത്?
उत्तर :
बड़े भाई की शादी हो गई थी।
മൂത്ത സഹോദരന്റെ വിവാഹമാണ് കഴിഞ്ഞിരുന്നത്?

प्रश्न 8.
छोटा भाई कौन था ?
ഇളയ സഹോദരൻ ആരായിരുന്നു?
उत्तर :
छोटा भाई कुँआरा था ।
ഇളയ സഹോദരൻ അവിവാഹിതനായിരുന്നു.

प्रश्न 9.
दोनों भाई क्या करते थे?
രണ്ട് സഹോദരങ്ങളും എന്ത് ചെയ്യുകയായിരുന്നു?
उत्तर :
दोनों भाई साझा खेती करते थे।
രണ്ട് സഹോദരങ്ങളും ചേർന്ന് കൃഷി ചെയ്യുകയായിരുന്നു.

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 10.
वे दोनों किसकी खेती करते थे?
അവർ രണ്ടുപേരും എന്തിന്റെ കൃഷിയാണ് ചെയ്തത്?
उत्तर :
वे दोनों गेहूँ की खेती करते थे ?
അവർ രണ്ടുപേരും ഗോതമ്പിന്റെ കൃഷിയാണ് ചെയ്തത്.

प्रश्न 11.
छोटे भाई ने कई टोकरी गेहूँ लेकर बडे भाई वाली ढेर में मिला दिया । क्यें ?
ഇളയ സഹോദരൻ കുറെ കുട്ട ഗോതമ്പെടുത്ത് മൂത്ത സഹോദരന്റെ കൂമ്പാരത്തിൽ ഇട്ടു. എന്തുകൊണ്ട്?
उत्तर :
उसन े सोचा कि भाई की शादी हो गई है। उनका परिवार है। इसलिए भाई को ज़्यादा गेहूँ की ज़रूरत होगी।
അവൻ ചിന്തിച്ചു. സഹോദരന്റെ വിവാഹം കഴിഞ്ഞതാണ്. അദ്ദേഹത്തിനു കുടുംബവുമുണ്ട്. അതുകൊണ്ട് സഹോദരന് കൂടുതൽ ഗോതമ്പിന്റെ ആവശ്യം ഉണ്ടാകും.

प्रश्न 12.
बडे भाई ने क्या सोचा?
മൂത്ത സഹോദരൻ എന്താണ് ചിന്തിച്ചത്?
उत्तर :
बडे भाई ने सोचा कि मेरा तो परिवार है। लेकिन वह अकेला है। इसलिए भाई को ज़्यादा गेहूँ की ज़रूरत होगी।
മൂത്ത സഹോദരൻ ചിന്തിച്ചു

प्रश्न 13.
शब्द बनाएँ (വാക്കുകൾ സൃഷ്ടിക്കുക)
नीचे दिए गए अक्षरों से शब्द बनाओ
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന അക്ഷരങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ച് വാക്കുകൾ നിർമ്മിക്കുക
दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 2
उत्तर :
(i) खलिहान
(ii) बडे भाई
(iii) गेहूँ
(iv) परिवार
(v) खेती
(vi) शादी
(vii) कुँआरा
(viii) अकेला

प्रश्न 14.
वार्तालाप की पूर्ति करें ।
സംഭാഷണം പൂർത്തീകരിക്കാം.
अमल : दादाजी, आप कैसे हैं ?
दादाजी : ______
अमल : यह लो पानी ।
दादाजी : ______
उत्तर :
अमल : दादाजी, आप कैसे हैं?
दादाजी : ठीक है, पर मुझे प्यास लगा है।
अमल : यह लो पानी ।
दादाजी : धन्यवाद बेटा ।

प्रश्न 15.
नीचे दिए गए गद्द खंड पढकर उत्तर दीजिए ।
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന ഗദ്യഭാഗം വായിച്ചിട്ട് ഉത്തരമെഴുതുക.
उत्तर :
मनोज ग्यारह साल का लड़का है। घर में पिताजी, माताजी, दादाजी और दादी है। उनका घर गाँव में नदी के पास है। उसके घर के पीछे एक पहाड है। नाव चलाना उसका सपना था ।
i) मनोज कितने साल का लडका है ? (बारह / ग्यारह)
ii) मनोज का घर किस के पास हे ? (नदी / सागर)
iii) उनके घर के पीछे क्या है ? ( पहाड / जंगल)
iv) उसका सपना क्या था ? (तैरना / नाव चलाना)
उत्तर :
(i) ग्यारह
(ii) नदी
(iii) पहाड
(iv) नाव चलाना

प्रश्न 16.
चित्र विवरण कीजिए (ചിത്ര വിവരണം)
दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 3
उत्तर :
यह एक घोंसले का चित्र है।
ഇതൊരു പക്ഷിക്കൂടിന്റെ ചിത്രമാണ്.

घोंसला पेड की डालियों के बीच में है ।
പക്ഷിക്കൂട് മരക്കൊമ്പുകൾക്കിടയിലാണ്

घोंसले में चिडिया और उसके तीन बच्चे हैं ।
പക്ഷിക്കൂട്ടിൽ പക്ഷിയും മൂന്നു കുഞ്ഞുങ്ങളുമുണ്ട്.

चिडिया अपने बच्चों को खाना खिलाती है।
പക്ഷി അതിന്റെ കുഞ്ഞുങ്ങൾക്ക് തീറ്റ കൊടുക്കുന്നു.

प्रश्न 17.
‘इंसानियत की मिसाल’ पाठ का यह अंश पढ़ें और प्रश्नों के उत्तर लिखें।
‘इंसानियत की मिसाल’ എന്ന പാംത്തിൻ്റെ ഈ ഭാഗം വായിച്ച് ചോദ്യങ്ങൾക്ക് ഉത്തരമെഴുതുക.
उत्तर :
लखनऊ के राजीव शर्मा और राजस्थान के पारीख को घर जाने की बारी कई दिन पहले आ गई थी। लेकिन उन्होंने जाने से मना कर दिया । औरों की तकलीफ देख कर इन्होंने अपना मौका दूसरे ज़रीरतमंदों को दे दिया।

क) पारीख का घर कहाँ है?
പാരിഖിന്റെ വീട് എവിടെയാണ്?
(लखनऊ, मुंबई, राजस्थान, चेन्नै)

ख) राजीव शर्मा के उस दिन की डायरी लिखें ।
രാജീവ് ശർമയുടെ ആ ദിവസത്തെ ഡയറിക്കുറിപ്പ് എഴുതാം.

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

  • बद्रीनाथ में प्रलय ।
  • घर जाने का अवसर आने पर भी नहीं जाना ।
  • हज़ार लोगों की सहायता करना ।
  • लोगों की प्रशंसा और खुशी ।

उत्तर :
क) राजस्थान
ख)

२०-०८-२०२२
सोमवार

बद्रीनाथ में घोर, प्रलय है। हज़ारों तीर्थयात्री बुरी तरह फँस गए थे। उन्हें हेलिकॉप्टर के ज़रिए बाहर निकाला गया। मुझे भी घर जाने का अवसर मिला, फिर भी मैं मना कर दिया। हज़ारों लोगों की सहायता करनी है। ज़रूरतमंदों को मैं ने अपना

अवसर दे दिया। लोगों की खुशी और प्रशंसा देखकर मुझे आज का दिन बहुत अच्छा बन गया ।

20-08-2018
തിങ്കൾ

ബദീനാഥിൽ ഘോരമായ പ്രളയമാണ്. ആയിരക്കണക്കിന് തീർത്ഥാടകർ വളരെ മോശപ്പെട്ട അവസ്ഥയിൽ അവിടെ കുടുങ്ങിപ്പോയി. അവരെയെല്ലാം ഹെലികോപ്റ്ററിന്റെ സഹായത്തോടെ വെളിയിലെത്തിച്ചു.

എനിക്കും വീട്ടിൽ പോകാൻ അവസരം കിട്ടിയിരുന്നു. എന്നിട്ടും ഞാൻ അത് വിസമ്മതിച്ചു. ആയിരക്കണക്കിന് ആളുകളെ സഹായിക്കേണ്ടതുണ്ട്. ആവശ്യക്കാർക്ക് എന്റെ അവസരം ഞാൻ നൽകി. ആളുകളുടെ സന്തോഷവും, പ്രശംസയും കണ്ട് എനിക്ക് ഇന്നത്തെ ദിവസം വളരെ നല്ലതായി മാറി.

प्रश्न 18.
समाचार का अंश पढें, उत्तर लिखें।
उत्तर :
पिछले दो दिनों से केरल में भारी वर्षा हो रही है। कई स्थानों पर बाढ के कारण खेती – बाडी का नाश हुआ है। विशेषज्ञों का कहना है कि प्रकृति के संरक्षण से ही हम इस प्रकार के विनाश से बच- सकते हैं।

കഴിഞ്ഞ രണ്ടു ദിവസമായി കേരളത്തിൽ ഘോരമായ മഴ പെയ്തുകൊണ്ടിരിക്കുകയാണ്. ഒരുപാട് സ്ഥലങ്ങളിൽ വെള്ളപ്പൊക്കം കാരണം കൃഷികൾക്ക് നാശനഷ്ടമുണ്ടായി. വിദഗ്ധരുടെ അഭിപ്രായമനുസരിച്ച് പ്രകൃതിയെ സംരക്ഷിച്ചാൽ മാത്രമേ ഇത്തരത്തിലുള്ള വിനാശത്തിൽ നിന്നു നമുക്ക് രക്ഷപെടാൻ സാധിക്കുകയുള്ളൂ.

क) प्रकृति संरक्षण की आवश्यकता का संदेश देते हुए पोस्टर तैयार करें ।
പ്രകൃതി സംരക്ഷണത്തിന്റെ ആവശ്യകതയെ സംബന്ധിച്ച് ഒരു സന്ദേശം തയ്യാറാക്കാം.

ख) सही प्रस्ताव चुनकर
ശരിയായ പ്രസ്താവന തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക
उत्तर :
प्रकृति का संरक्षण करना हमारा कर्तव्य है ।
പ്രകൃതിയെ സംരക്ഷിക്കുക എന്നത് നമ്മുടെ കർത്തവ്യമാണ്.

प्रकृति का संरक्षण करना हमारा कर्तव्य नहीं है ।
പ്രകൃതിയെ സംരക്ഷിക്കുക എന്നത് നമ്മുടെ കർത്തവ്യം

प्रकृति का संरक्षण करना दूसरों का कर्तव्य नहीं है।
പ്രകൃതിയെ സംരക്ഷിക്കുക എന്നത് മറ്റുള്ളവരുടെ കർത്തവ്യമാണ്.

क)
दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 4

ख) प्रकृति का संरक्षण करना हमारा कर्तव्य है।

प्रश्न 19.
समाचार पढ़ें और प्रश्नों के उत्तर लिखे
വാർത്ത വായിച്ചിട്ട് ചോദ്യങ്ങൾക്ക് ഉത്തരമെഴുതുക.

केरल में बाढ़ प्रभावित किसानों को मुफ्त बीज देगी – सरकार
आगस्त २१, तिरुवनंतपुरमः केरल में इस साल आए बाढ में खेती का बडा नष्ट हुआ है। उनकेलिए सरकार ने बीज मुफ्त देने की घोषणा की है । मुख्यमंत्री ने राज्य के पुर्ननिर्माण के लिए लोगों की सहायता की।
കേരളത്തിൽ പ്രളയത്തിലകപ്പെട്ട കർഷകർക്ക് സൗജന്യമായി വിത്തുകൾ നൽകും. സർക്കാർ

ആഗസ്റ്റ് 21, തിരുവനന്തപുരം ഈ വർഷം ഉണ്ടായ പ്രളയത്തിൽ കൃഷിയിൽ വളരെയധികം നാശനഷ്ടങ്ങൾ ഉണ്ടായി. പ്രളയത്തിൽ അകപ്പെട്ട കർഷകർക്ക് സർക്കാർ സൗജന്യമായി വിത്തുകൾ നൽകുമെന്ന് പ്രഖ്യാപിച്ചു. മുഖ്യമന്ത്രി സംസ്ഥാനത്തിന്റെ പുനർനിർമ്മാണത്തിനായി ജനങ്ങളുടെ സഹായസഹകരണം അഭ്യർത്ഥിച്ചു.

क)सरकार बाढ प्रभावित किसानों के लिए क्या मुफ्त में देगी?
ख) मुख्यमंत्री किसकी सहातया की ?
उत्तर :
(क) बीज
ख) मुख्यमंत्री ने राज्य के पुर्ननिर्माण के लिए लोगों की सहायता की

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 5

प्रश्न 19.
चित्र में क्या- क्या देखते हैं ?
ചിത്രത്തിൽ എന്തൊക്കെയാണ് കാണുന്നത്?
उत्तर :
चित्र में एक किसान पेड के नीचे बैठता है। वह चिंतामग्न हो । पेड फलों से भरा हुआ है। पेड के सामने गेहूँ का ढेर है। पेंड के पीछे एक हरा-भरा खेत है।

ചിത്രത്തിൽ ഒരു കർഷകൻ വൃക്ഷത്തിന് കീഴെ ഇരിക്കുന്നു. അവൻ ചിന്തയിൽ മുഴുകി ഇരിക്കുക ആണ്. വൃക്ഷം പഴങ്ങൾ കൊണ്ട് നിറഞ്ഞതാണ്. വൃക്ഷത്തിനു സമീപം ഗോതമ്പിന്റെ കൂമ്പാരം ഉണ്ട്. വൃക്ഷത്തിന് പുറകിൽ ഒരു പച്ചപ്പ് നിറഞ്ഞ വയലുണ്ട്.

प्रश्न 20.
छोटा भाई और बडे भाई का वार्तालाप पूरा करें।
ചെറിയ സഹോദരനും, മൂത്ത സഹോദരനും തമ്മിലുള്ള സംഭാഷണം പൂർത്തിയാക്കാം.

  • छोटा भाई : भैया, बहुत भूख लगी है।
  • बडे भाई : ______
  • छोटा भाई : भैया, फसल की रखवाली करने के
  • लिए यहाँ रुकना ज़रूर है।
  • बडे भाई : पहले तुम खाना खाने के लिए घर चलो।
  • छोटा भाई : ______
  • बडे भाई : ठीक है, तुम यहाँ रुको। मैं अभी आऊँगा ।
  • छोटा भाई : ठीक है

उत्तर :

  • छोटा भाई : भैया, बहुत भूख लगी है ।
    സഹോദരാ, വളരെയധികം വിശക്കുന്നു.
  • बडे भाई : मुझे भी । ഞാനും
  • छोटा भाई : भैया, फसल की रखवाली करने के लिए यहाँ रुकना ज़रूर है।
    സഹോദരാ, വിളവിന്റെ സംരക്ഷണത്തി നായി ഇവിടെ നിൽക്കേണ്ടത് ആവശ്യമാണ്.
  • बडे भाई : पहले तुम खाना खाने के लिए घर चलो ।
    ആദ്യം നീ ഭക്ഷണം കഴിക്കാനായി വീട്ടിൽ ഇപ്പോൾ.
  • छोटा भाई : नहीं, पहले आप जाइए।
    വേണ്ട, ആദ്യം താങ്കൾ പോയാലും.
  • बडे भाई : ठीक है, तुम यहाँ रुको। मैं अभी आऊँगा ।
    ശരി, നീ ഇവിടെ നിൽക്കു. ഞാൻ ഇപ്പോൾ വരാം.
  • छोटा भाई : ठीक है। ശരി.

दो भाई Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

दो भाई Summary in Hindi

Do Bhai Summary in Hindi

दो भाई थे । बडे की शादी हो गई थी। उसके दो बच्चे भी थे। छोटा कुँआरा था। दोनों भाई साझा खेती करते थे। एक बार उनके खेत में गोहूँ की फसल पककर तैयार हो गई थी। दोनों ने मिलकर फसल काटी और गेहूँ तैयार किया। इसके बाद दोनों ने आधा आधा गेहूँ बाँट लिया। अब गेहूँ ढोकर घर ले जाना बचा था। रात हो गई थी। इसलिए काम अगले दिन ही होना था। रात को दोनों को फसल की रखवाली के लिए खलिहान पर ही रुकना था। दोनों को भूख भी लगी थी। उन्होंने बारी-बारी से खाने का सोचा ।

पहले बडा भाई खाना खाने घर गया । छोटा भाई खलिहान पर ही रुका रहा। वह सोचने लगा- भाई की शादी हो गई है। उनका परिवार है। इसलिए उन्हें ज्यादा गेहूँ की ज़रूरत होगी। यह सोचकर उसने अपनी ढेर से कई टोकरी गेहूँ लेकर बडे भाई वाले ढेर में मिला दी। बडा भाई थोडी देर में खाकर लौटा। छोटा खाना खाने घर चला गया । बडा भाई सोचने लगा – मेरा तो परिवार है। बच्चे हैं । वे मेरा ध्यान रख सकते हैं। लेकिन छोटा भाई अकेला है । उसे देखनेवाला कोई नहीं है। उसे ज्यादा गेहूँ की ज़रूरत है। उसने अपने ढेर से उठाकर कई टोकरी गेहूँ छोटे भाई वाले गेहूँ के ढेर में मिला दी ।

Do Bhai Summary in Malayalam

दो भाई Summary in Malayalam

രണ്ട് സഹോദരങ്ങളുണ്ട്. മൂത്ത സഹോദരന്റെ വിവാഹം കഴിഞ്ഞിരുന്നു. അയാൾക്ക് രണ്ട് മക്കളുമുണ്ടായിരുന്നു. ഇളയ സഹോദരൻ അവിവാഹിതനായിരുന്നു. രണ്ടുപേരും കൂട്ടു ചേർന്ന് കൃഷി ചെയ്തിരുന്നു. ഒരിക്കൽ അവരുടെ വയലിൽ ഗോതമ്പ് വിളഞ്ഞ് പാകമായി വന്നു. രണ്ടുപേരും ചേർന്ന് ഗോതമ്പ് വിളവെടുത്തു. ഇതിനുശേഷം രണ്ട് പേരും ചേർന്ന് ഗോതമ്പ് പകുതി പകുതിയായി വീതിച്ചെടുത്തു. ഗോതമ്പ് ചുമന്ന് വീട്ടിലേക്ക് കൊണ്ടുപോകണമായിരുന്നു. അപ്പോഴേക്കും രാത്രിയായിരുന്നു. അതുകൊണ്ട് ബാക്കി ജോലി അടുത്ത ദിവസമേ ചെയ്യാൻ കഴിയുക യുള്ളായിരുന്നു. രാത്രി വിളവ് സൂക്ഷിക്കു ന്നതിനു വേണ്ടി കളപ്പുരയിൽ അവർക്ക് താമസിക്കേണ്ടി വന്നു. രണ്ടു പേർക്കും നല്ല വിശപ്പുണ്ടായിരുന്നു. ഊഴമനുസരിച്ച് ആഹാരം കഴിച്ചിട്ടു വരാം എന്നവർ ചിന്തിച്ചു.

ആദ്യം മൂത്ത സഹോദരൻ ഭക്ഷണം കഴിക്കാൻ വീട്ടിലേക്ക് പോയി. ഇളയ സഹോദരൻ കളപ്പുരയിൽ തന്നെ ഇരുന്നു. അവൻ ചിന്തിക്കാൻ തുടങ്ങി, സഹോദരന്റെ വിവാഹം കഴിഞ്ഞതാണ്. അദ്ദേഹത്തിന് കുടുംബവുമുണ്ട്. അതുകൊണ്ട് തന്നെ അദ്ദേഹത്തിന് കൂടുതൽ ഗോതമ്പിന്റെ ആവശ്യം ഉണ്ടാകും. ഇങ്ങനെ ചിന്തിച്ചുകൊണ്ട് ഇളയ സഹോദരൻ തന്റെ ധാന്യ കൂമ്പാരത്തിൽ നിന്നും കുറച്ച് കുട്ട ഗോതമ്പ് എടുത്ത് ചേട്ടന്റെ ധാന്യ കൂമ്പാരത്തിലേക്ക് ഇട്ടു. കുറച്ച് സമയം കഴിഞ്ഞപ്പോൾ മൂത്ത സഹോദരൻ ഭക്ഷണം കഴിച്ച് തിരികെ വന്നു. ഇളയ സഹോദരൻ ഭക്ഷണം കഴിക്കാനായി വീട്ടിലേക്ക് പോയി. മുത്ത സഹോദരൻ ചിന്തിച്ചു, എനിക്ക് കുടുംബമുണ്ട്, കുട്ടികളുണ്ട്. അവർ എന്റെ കാര്യങ്ങളെല്ലാം ശ്രദ്ധിക്കും. പക്ഷേ അനുജൻ ഒറ്റയ്ക്കാണ്. അവന്റെ കാര്യങ്ങൾ നോക്കാൻ ആരുമില്ല. അവന് കൂടുതൽ ഗോതമ്പിന്റെ ആവശ്യമുണ്ട്. ഇങ്ങന ചിന്തിച്ചു കൊണ്ട് മൂത്ത സഹോദരൻ തന്റെ ധാന്യ കൂമ്പാരത്തിൽ നിന്നും കുറെ കുട്ട ഗോതമ്പ് അനുജന്റെ ധാന്യകൂമ്പാരിലേക്കിട്ടു.

दो भाई शब्दार्थ

  • शादी – വിവാഹം marriage
  • बड़े भाई – മൂത്ത സഹോദരൻ elder brother
  • कुँआरा – ബാച്ചിലർ bachelor
  • छोटा भाई – ഇളയ സഹോദരൻ younger brother
  • साझा – പങ്കാളിത്തം partnerships
  • खेती – കൃഷി farming
  • गेहूँ – ഗോതമ്പ് wheat
  • आधा – പകുതി half
  • बाँढ लिया – വിഭജിച്ച divided
  • टोकर – വഹിക്കൽ carrying
  • खलिहान – കളപ്പുര barn
  • भूख – വിശപ്പ് hunger
  • बारी-बारी से – ഊഴമനുസരിച്ച് by turn
  • परिवार – കുടുംബം family
  • ज़रूरत – ആവശ്യകത requirement
  • ढेर – കൂമ്പാരം heap
  • अकेला – തനിച്ച് alone
  • तीर्थयात्रि – വിനോദസഞ്ചാരികൾ Tourists
  • समाचार – വാർത്തകൾ news
  • फँसना – കുടുങ്ങി കിടക്കുക
  • हज़ार – ആയിരം thousand
  • मना करना – നിരസിക്കാൻ to decline
  • फसल – വിളവ്
  • पककर – പാകമായി
  • अगले दिन – അടുത്ത ദിവസം
  • ज़्यादा – കൂടുതൽ
  • टोकरी – കൊട്ട basket
  • ध्यान करना – ധ്യാനിക്കുന്നു

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Students often refer to SCERT Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Notes Pdf and Class 9 History Chapter 4 Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Questions and Answers English Medium that include all exercises in the prescribed syllabus.

Kerala Syllabus 9th Standard Social Science History Notes Chapter 4 Distribution of Power in the Indian Constitution

Class 9 Social Science History Chapter 4 Notes Question Answer Kerala Syllabus Distribution of Power in the Indian Constitution

Class 9 History Chapter 4 Notes Kerala Syllabus English Medium

Question 1.
Which ideas put forward by the National Movement were included in the Objective Resolution?
Answer:

  • Equality of Opportunity
  • Justice
  • Equality of Status
  • Fundamental Freedoms
  • Sovereignty to people

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 2.
Identify the ideas presented in the Objective Resolution that were included in the Preamble of the Constitution of India and compare them.
Answer:

  • Sovereignty to people
  • Justice
  • Freedom
  • Equality

Question 3.
How many parts and schedules are there in the constitution at present? Find out.
Answer:
Parts -25 , Schedules – 12

Question 4.
Find out the reasons why India adopted the federal system
Answer:

  • To strengthen democracy through power sharing between the centre and the states.
  • To preserve the unity and diversity of the country.
  • To effectively counter secessionist tendencies by ensuring local representation
  • To achieve economic progress by integrating various levels of governance.
  • To ensure the well-being of all.
  • To make the concept of democracy more meaningful.

Question 5.
Have you noticed the news headlines given below? Note which list these topics belong to.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 3
Answer:

Union List State List Concurrent. List
New train allowed to Kerala Jail Rules were revised Revising the structure of undergraduate courses
India signs diplomatic agreement with Sri Lanka New Police Policy Announced National Forest policy announced

Question 6.
How has Indian federalism influenced democracy? Organise a debate on the influence of Indian Federalism on our democracy.
Answer:
Conduct debate by using the following points Positive Influences on Democracy:
Decentralisation of Power:

  • Federalism ensures power is not concentrated at the centre, allowing state governments to have significant authority.
  • Local governance and state autonomy empower regional leaders and local populations, promoting democratic participation.

Representation of Diversity:

  • India’s federal structure allows for representation of its diverse populations, including linguistic, cultural, and regional groups.
  • States have the ability to enact laws and policies that reflect the unique needs and preferences of their populations, fostering inclusive governance.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Laboratories of Democracy:

  • States can experiment with policies and programs independently, serving as “laboratories of democracy.”
  • Successful state policies can be adopted at the national level, leading to innovative and responsive governance.

Conflict Resolution:

  • Federalism provides a framework for resolving conflicts between different regions and communities.
  • The division of powers between the central and state governments helps manage regional tensions and disputes, maintaining national unity.

Checks and Balances:

  • Federalism introduces a system of checks and balances between different levels of government.
  • State governments can act as a counterbalance to the central government, preventing the abuse of power and ensuring accountability.

Challenges and Criticisms:

  • Coordination and Policy Implementation:
  • Coordination between central and state govemments can be challenging, leading to inefficiencies and delays in policy implementation.
  • Varied political agendas and priorities between the center and states can result in conflicts and inconsistencies.

Economic Disparities:

  • Federalism can sometimes show economic disparities between richer and poorer states.
  • Uneven development and resource allocation can lead to regional imbalances and social tensions.

Political Division:

  • Regional parties and state-level political dynamics can lead to political division.
  • Coalition politics at the national level can be complex and unstable, affecting governance and policy-making.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Centralisation Tendencies:

  • There are instances where the central government attempts to centralise power, undermining the autonomy of states.
  • Tensions between centralising tendencies and state autonomy can strain the federal structure.

Question 7.
Complete the following table by listing the features of Lok Sabha and Rajya Sabha.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 13

Answer:

Lok Sabha Rajya Sabha
Lower house Upper house
Tenure is 5 years Tenure is 6 years
Total strength is 550 members Total strength is 250 members.
The age of the member should be 25 years or above The age of the member should be 30 years or above
House of people Council of ministers

Question 8.
How many Lok Sabha constituencies are there in Kerala? Find out their names.
Answer:
Kerala has 20 Lok Sabha constituencies. Here are their names:
1. Thiruvananthapuram
2. Attingal
3. Kollam
4. Pathanamthitta
5. Alappuzha
6. Mavelikkara
7. Kottayam
8. Idukki
9. Ernakulam
10. Chalakudy
11. Thrissur
12. Palakkad
13. Alathur
14. Ponnani
15. Malappuram
16. Kozhikode
17. Wayanad
18. Vadakara
19. Kannur
20. Kasaragod

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 9.
Read the news headlines above. Discuss the need for the constitutional amendment.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 2
Answer:
Constitutional amendments are necessary to adapt the legal framework of a country to changing societal, political, and economic dynamics. They ensure that the Constitution remains relevant and effective in addressing contemporary issues and challenges. Amendments can rectify flaws in the original document, expand fundamental rights, and enhance the efficiency of governance structures. The process typically involves rigorous debate, consensus-building, and democratic scrutiny to uphold the integrity and legitimacy of the Constitution.

Question 10.
Complete the following list based on amendments.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 1
Answer:

Subjects Method of Amendment
Renaming of the states Flexible Amendment
86th constitutional Amendment More rigid amendment
Amendment in the concurrent list Flexible amendment

Question 11.
Read the given statements and put (✓) against the true ones and (✗) the false ones.
The head of the Executive is the Prime Minister.
The President has discretionary powers.
The head of the cabinet is the Prime Minister
The Prime Minister is the Commander-in-Chief of the Defence Forces
Governors are appointed by the President
The President submits his resignation to the Prime Minister
The Prime Minister is appointed by the Governor
Answer:
The head of the Executive is the Prime Minister. (✓)
The President has discretionary powers (✓)
The head of the cabinet is the Prime Minister (✓)
The Prime Minister is the Commander-in-Chief of the Defence Forces (✗)
Governors are appointed by the President (✓)
The President submits his resignation to the Prime Minister (✗)
The Prime Minister is appointed by the Governor (✗)

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Distribution of Power in the Indian Constitution Class 9 Extended Activities

Question 1.
Organise a seminar on the salient features of Indian Federalism.
Answer:
Features of Indian Federalism are:

  • A common Constitution for the centre and the states
  • Sovereignty of the Constitution
  • Single citizenship
  • The centre has an upper hand in the powers to amend the Constitution
  • Bicameral legislature
  • Division of powers between the centre and states
  • In the division of powers, more subjects and key powers are with the centre
  • An Independent and Impartial judiciary
  • Quasi-federal system

Question 2.
With the help of the library, find out the subjects that are currently included in each of the three lists of the Constitution.
Answer:

  • Union list – Railway, Banking
  • State list – Agriculture, Jail
  • Concurrent list – Education, Forest

Question 3.
Organise a model parliament in the class covering the various stages of the legislative process.
Answer:
Organise model parliament by using the following steps.
Preparation
Assign Roles

  • Speaker of the House
  • Prime Minister
  • Cabinet Ministers
  • Leader of the Opposition
  • Members of Parliament (MPs)
  • Clerk of the House
  • Sergeant-at-Arms

Draft a Bill

  • Prepare a sample bill on a relevant and interesting topic for the students.
  • Distribute Materials
  • Provide each participant with a copy of the bill, an agenda, and a brief on their roles.

Legislative Process Stages

  • Introduction of the Bill
  • The Prime Minister or a Cabinet Minister introduces the bill.
  • The Clerk reads the title of the bill aloud.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

First Reading

  • No debate occurs.
  • The bill is presented, and its purpose is explained briefly.
  • MPs vote to move the bill to the second reading.

Second Reading

  • The main debate on the bill takes place.
  • MPs discuss the bill’s principles and overall purpose.
  • The Speaker manages the debate, ensuring order and faimess.
  • A vote is taken at the end of the debate.

Committee Stage

  • A smaller group of MPs (the committee) examines the bill in detail.
  • The committee discusses each clause and can suggest amendments.

Report Stage

  • The committee reports back to the whole parliament.

Third Reading

  • The final version of the bill is debated.
  • Discussion focuses on what is actually in the bill, not its general principles.
  • A final vote is taken.

Passing the Bill

  • If the bill passes the third reading, it is sent to the other house (if applicable) for a similar process.
  • If both houses pass the bill, it goes to the President (or equivalent) for approval.

Presidential Approval

  • The President (a student role) can sign the bill into law or send it back with recommendations.

Conducting the Model Parliament

  • Set Up the Classroom
  • Arrange the seating to resemble a parliamentary chamber.
  • Have designated seats for the Speaker, Prime Minister, Cabinet Ministers, and other MPs.

Start the Session

  • The Speaker calls the house to order.
  • The Clerk announces the agenda for the day.

Proceed Through the Stages

  • Follow the stages of the legislative process as outlined above.
  • Ensure students stick to their roles and participate in debates and voting.

Encourage Participation

  • Allow students to ask questions, propose amendments, and express their views.

Debrief

  • After the session, discuss what was learned.
  • Reflect on the importance of each stage and the role of each participant.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 4.
Conduct an interview with a legal expert focusing on the powers of the Supreme Court.
Answer:
Interviewer: Good morning. Thank you for joining us today to discuss the powers of the Supreme Court. Could you start by telling us about the significance of the Supreme Court in India?

Legal Expert: Good morning. The Supreme Court of India is the high judicial authority in the country. It plays a crucial role as the guardian of the Constitution and the highest appellate court. The Supreme Court ensures the rule of law, protects fundamental rights, and provides a final resolution to legal disputes.

Interviewer: Could you explain the various powers of the Supreme Court?

Legal Expert: Certainly. The Supreme Court has several key powers:

  • Original Jurisdiction: This allows the Supreme Court to hear cases that can only be resolved by the Supreme Court itself, such as disputes between the central government and one or more states, or between different states.
  • Appellate Jurisdiction: As the highest appellate court, the Supreme Court can hear appeals against the judgments of lower courts. This includes civil, criminal, and constitutional cases.
  • Advisory Jurisdiction: The Supreme Court has the authority to provide legal advice to the President of India on any matter of public importance or law. This is done when the President seeks its opinion.
  • Writ Jurisdiction: The Supreme Court can issue writs for the enforcement of fundamental rights. These writs include habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto, and certiorari.
  • Judicial Review: The Supreme Court has the power to review laws and executive actions to ensure they follow the Constitution. This power is crucial in upholding the Constitution and preventing any arbitrary use of power by the legislature and executive.

Interviewer: How does the Supreme Court protect fundamental rights through its writ jurisdiction?

Legal Expert: The writ jurisdiction is a powerful tool for protecting fundamental rights. The Supreme Court can issue various writs to address violations of these rights:

  • Habeas Corpus: Orders a person who has detained another to bring the detainee to court and justify the detention.
  • Mandamus: Directs a public. official or institution to perform a duty they are obligated to complete.
  • Prohibition: Stops a lower court from exceeding its jurisdiction.
  • Quo Warranto: Challenges the legality of a person holding a public office.
  • Certiorari: Transfers a case from a lower court to a higher court for review.

These writs ensure that the fundamental rights of individuals are upheld and any unlawful actions by authorities are checked.
Interviewer: What role does the Supreme Court play in maintaining the balance of power between the different branches of government?

Legal Expert: The Supreme Court plays a pivotal role in maintaining the balance of power through its power of judicial review. By reviewing and potentially invalidating laws and actions that violate the Constitution, the Supreme Court ensures that the legislative and executive branches do not overstep their bounds. This system of checks and balances is fundamental to India’s democratic framework, preventing any one branch from becoming too powerful and protecting the rights and liberties of the people.

Interviewer: How does the Supreme Court’s power of judicial review function in practice?

Legal Expert: When a law or executive action is challenged as unconstitutional, the Supreme Court reviews the case to determine whether it aligns with the provisions of the Constitution. If the Court finds that the law or action violates the Constitution, it can declare it null and void. This power acts as a safeguard against the misuse of legislative and executive power, ensuring that all actions conform to constitutional principles.

Interviewer: Thank you for your insights. Finally, what do you think are the challenges faced by the Supreme Court in exercising its powers?

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Legal Expert: The Supreme Court faces several challenges, including a heavy caseload that leads to delays in justice, the need to balance judicial independence with accountability, and ensuring that its judgments are effectively implemented.

Additionally, maintaining public trust and upholding the integrity of the judiciary are ongoing challenges. Despite these, the Supreme Court continues to play a vital role in upholding the Constitution and the rule of law in India.

Interviewer: Thank you for sharing your expertise with us today. Your insights have been incredibly valuable in understanding the powers and significance of the Supreme Court.

Legal Expert: Thank you for having me. It was a pleasure to discuss these important aspects of our judicial system.

Std 9 History Chapter 4 Notes Kerala Syllabus Extra Question Answer

Question 1.
What is the structure and length of the Constitution of India
Answer:
The Constitution of India is the longest written constitution of any country, comprising a Preamble, 470 articles in 25 parts, 12 schedules, and numerous amendments. It is a comprehensive and extensive document containing about one and a half million words.

Question 2.
Find out the difference between the Union List and the State List.
Answer:

Union List State List
This is a list of subjects over which the Union Government has exclusive law­-making powers. This is a list of subjects over which State governments have legislative powers in normal circumstances.
97 subjects. Initially, it had 66 subjects.
Example – Foreign Affairs, Defence, Railways, Banking, Citizenship, etc. Example – Agriculture, Jails, Police, Local Government, etc.

Question 3.
Define constitutional amendment.
Answer:

  • A constitutional amendment is the making of corrections, omissions or additions to the Constitution.
  • The power to amend the Constitution of India is vested with the Parliament.
  • Article 368 empowers the Parliament to amend the Constitution.

Question 4.
What is the role of the Supreme Court under its Writ Jurisdiction?
Answer:
Under its Writ Jurisdiction, the Supreme Court has the power to issue special orders in the form of writs for the protection of fundamental rights when they are violated.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 5.
Define the term “Prime Minister”
Answer:

  • The Prime Minister, the administrative head of the country, is also the leader of the party and its alliance with a majority in the Lok Sabha and the nation.
  • It is the Prime Minister who forms the Council of Ministers and decides the members of his/her Cabinet.
  • The Prime Minister acts as the link between the President, the Cabinet and the Parliament.

Question 6.
Distinguish between Lok Sabha and Rajya Sabha.
Answer:

Lok Sabha Rajya Sabha
Lower house Upper house
Tenure is 5 years Tenure is 6 years
Total strength is 550 members. Total strength is 250 members.
The age of the member should be 25 years or above The age of the member should be 30 years or above
House of people Council of ministers

Question 7.
What was the Objective Resolution presented by Nehru?
Answer:
The Objective Resolution, presented by Jawaharlal Nehru, declared the Constituent Assembly’s determination to make India an independent sovereign republic and to frame a constitution for it. It emphasised the union of former British Indian territories and states, autonomy for territories forming the Union, and ensuring social, economic, and political justice, equality, and fundamental freedoms for all citizens.

Question 8.
Define a more rigid amendment.
Answer:
Some very crucial provisions can be amended only with the special majority of both houses of the Parliament, along with the approval of not less than half of the states. Examples are the division of powers between the Centre and State, the Representation of the Peoples Act, etc.

Question 9.
What were the two most important promises given to the people of India upon gaining independence on 15th August 1947?
Answer:

  • India’s independence on 15th August 1947 entrusted a huge and important responsibility to our Constituent Assembly.
  • Democratic governance and the construction of a welfare state were the two most important promises given to the people by independence.
  • The first step in this direction was the formation of the Constituent Assembly and the Objective Resolution presented by Nehru.

Question 10.
What was the first step taken by India towards democratic governance and the construction of a welfare state after independence?
Answer:

  • The Constitution of India, adopted on January 26, 1950, is the supreme law of India and outlines the framework for the country’s political principles, procedures, and powers of government institutions.
  • It establishes India as a sovereign, socialist, secular, and democratic republic, ensuring justice, liberty, equality, and fraternity for its citizens.
  • It is the longest written constitution, comprising a Preamble, 470 articles in 25 parts, 12 schedules, and numerous amendments.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 11.
When was the Drafting Committee of the Constituent Assembly constituted, and how long did it take to draft the Constitution of India?
Answer:
The Constitution of India was drafted by the Drafting Committee of the Constituent Assembly constituted on 6th December 1946 on the recommendation of the Cabinet Mission, which lasted for 2 years, 11 months and 17 days from 9 December 1946.

Question 12.
Explain the Features of the Constitution.
Answer:
The Constitution of India, adopted on 26 November 1949, had 395 articles and schedules in parts.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 4

Question 13.
Mention some of the ideas from the Objective Resolution.
Answer:
Objective Resolution

  • The Constituent Assembly declares its solemn determination to make India an independent sovereign republic and to frame a constitution for it.
  • The independent sovereign India would be a union of former British Indian territories, Indian states and other parts outside British India were willing to become a part of the Indian Union.
  • The territories forming the Union of India will be autonomous units. In addition, they are vested with all powers and duties not vested in the Central Government.
  • All the powers of an independent sovereign India will emanate from the people.
  • Social, economic and political justice, equality of status, equality of opportunity and equality before the law, as well as fundamental freedom of speech, expression, belief, worship, profession, association and assembly, subject to law and public morality, shall be ensured and protected for all the people of India.

Question 14.
What is federalism, and what are its basic features?
Answer:

  • Federalism is a system of administration in which power is divided between the central government and the state governments.
  • The basic features of federalism are considered to be a Written and Rigid Constitution, a Division of Powers, and an Independent Judiciary.
  • The Constitution doesn’t mention that India is a federal state.
  • We have adopted the federal system to accommodate the social, regional and geographical diversity of India and to preserve the unity and integrity of the country.

Question 15.
What are the Union List, State List, and Concurrent List in the division of power as per the seventh schedule of the Indian Constitution?
Answer:
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 6

Question 16.
What are the features of Indian Federalism?
Answer:
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 5

Question 17.
What are residuary powers, and who has legislative authority over them? Provide an example.
Answer:
Residuary Powers

  • Subjects which are not included in the above three lists.
  • Powers are vested in the central government.

eg:- Cyber Laws.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 18.
How are the powers of government separated?
Answer:
The Constitution is a fundamental document.
It defines the position and powers of the three branches of government:

  • Executive
  • Judiciary
  • Legislature

The purpose of the Constitution is not only to create the institutions of government but also to limit their powers.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 11Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 12

Question 19.
What are the major functions of parliament?
Answer:
Main functions of parliament

  • Law making
  • Act as custodian of the public treasury
  • To control the executive
  • Act as judicial authority in impeachment
  • Consider and give assent to constitutional amendment
  • Participate in the presidential and vice presidential elections

Question 20.
Distinguish between the Upper House and Lower House.
Answer:
Lok Sabha:

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 9

  • The Lok Sabha is the lower house of the Parliament.
  • Members of the Lok Sabha are elected directly by the people on a majority system.
  • Indian citizens who have completed 25 years of age are eligible to contest in Lok Sabha elections.
  • The term of the Lok Sabha is 5 years.
  • It has more powers than the Rajya Sabha on financial matters.
  • The Money Bills and No-confidence motions are presented in the Lok Sabha.
  • The maximum strength of the Lok Sabha is 550. But at present, there are 543 (2023) members in the Lok Sabha. The formation and existence of governments are possible on the basis of the majority in the Lok Sabha.

Rajya Sabha:
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 10

  • The Rajya Sabha is the upper house of the Parliament.
  • Members of the Rajya Sabha are elected by elected members of State Legislative Assemblies.
  • Indian citizens who have completed 30 years of age are eligible to contest in Rajya Sabha.
  • It is a permanent house.
  • The term of office of its members is six years.
  • It is from the Rajya Sabha the proceedings to remove the vice president begins.
  • The Rajya Sabha is vested with the power to mandate the parliament to create a new All India Service.
  • The maximum strength of the Rajya Sabha is 250. Of these, 238 are elected, and the remaining 12 are nominated by the president.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers

Question 21.
What are the major functions of the Council of Ministers?
Answer:
The Council of Ministers helps the President in the exercise of his/her functions. The Prime Minister is the head of the Council of Ministers.
Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 7

Question 22.
Explain about the judicial system.
Answer:

  • The Judiciary is the mechanism that ensures the functions of legislative and executive, in accordance with the Constitution.
  • Along with protecting the rights of the citizens, it protects constitutional values.
  • The Judiciary is known as the “Protector of the Constitution”.
  • As we go up in our pyramidical judicial system, the number of courts decreases, and the powers increase. As we go down, the number of courts increases, and the powers decrease.

Distribution of Power in the Indian Constitution Notes Class 9 History Chapter 4 Kerala Syllabus Questions and Answers 8

Question 23.
What are the key powers of the Supreme Court?
Answer:

  • The Supreme Court, came into existence on 28 January 1950.
  • Its Headquarters is in New Delhi.
  • The retirement age of Supreme Court judges is 65 years.
  • The Parliament has the power to remove Judges of the Supreme Court before completing his/her term.
  • It is before the President that the Chief Justice and other judges take oath as well as submit their resignation.
  • The Supreme Court acts as the supreme interpreter of the Constitution and the guardian of fundamental rights while providing solutions to various legal disputes.

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

The comprehensive approach in Kerala SCERT Class 9 Physics Solutions Chapter 8 Notes Malayalam Medium ശബ്ദം Questions and Answers ensures conceptual clarity.

Std 9 Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Kerala Syllabus 9th Class Physics Notes Malayalam Medium Chapter 8 Questions and Answers ശബ്ദം

Class 9 Physics Chapter 8 Notes Malayalam Medium Let Us Assess Answers

Question 1.
ചുവടെ നൽകിയിരിക്കുന്ന ശബ്ദസ്രോതസ്സു കളുടെ ഏത് പ്രധാന ഭാഗം കമ്പനം ചെയ്യുമ്പോഴാണ് ശബ്ദം ഉണ്ടാകുന്നത്?
a) ഡ്രംസ്
b) മദ്ദളം
c) ബ്യൂഗിൾ
Answer:
a) ഡ്രംസ് – തുകൽ
b) മദ്ദളം – തുകൽ
c) ബ്യൂഗിൾ – വായു

Question 2.
ശബ്ദം കേൾക്കുന്നതിന് ആവശ്യമായ ഒരു ഘടകമാണ് ശബ്ദസ്രോതസ്സ്. മറ്റു രണ്ടു ഘടകങ്ങൾ ഏതെല്ലാം?
Answer:
ശ്രവണേന്ദ്രിയം(ചെവി), മാധ്യമം

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 3.
ശബ്ദം പ്രേഷണം ചെയ്യും എന്ന് തെളിയി ക്കുന്നതിന് ഒരു പ്രവർത്തനം ആസൂത്രണം ചെയ്യുക.
Answer:
തീപ്പെട്ടി ഫോൺ(തീപ്പെട്ടിക്കൂട്, നൂൽ നൂൽകമ്പി ഇവ ഉപയോഗിച്ച് തീപ്പെട്ടി ഫോൺ നിർമ്മിച്ച് പ്രവർത്തിപ്പിക്കുന്ന പ്രവർത്തനം രണ്ട് തീപ്പെട്ടിക്കൂടുകളെ നൂൽ കമ്പി (ചരട്) ഉപയോഗിച്ച് ബന്ധിപ്പിക്കുക. നൂൽ നന്നായി വലിഞ്ഞു നിൽക്കുന്ന രീതിയിൽ തീപ്പെട്ടിക്കൂടു കളെ പിടിക്കണം. ഒരു തീപ്പെട്ടിയിലൂടെ സംസാരിക്കുമ്പോൾ ഉണ്ടാകുന്ന ശബ്ദം നൂലിലൂടെ പ്രേഷണം ചെയ്തു മറ്റേ തീപ്പെട്ടി യിൽ എത്തുകയും നന്നായി കേൾക്കാൻ കഴിയുകയും ചെയ്യും.

Question 4.
താഴെക്കൊടുത്ത പ്രസ്താവനകൾ ശരിയോ തെറ്റോ എന്ന് എഴുതുക. തെറ്റുണ്ടെങ്കിൽ തിരുത്തി എഴുതുക.
a) ശബ്ദം ശൂന്യതയിലൂടെ സഞ്ചരിക്കും.
b) വസ്തുക്കളുടെ കമ്പനം മൂലം ശബ്ദം ഉണ്ടാകുന്നു.
c) ഖരവസ്തുക്കളിൽ ശബ്ദവേഗം വാതകങ്ങളിലെ വേഗത്തേക്കാൾ കൂടുതലാണ്.
d) താപനില കൂടുമ്പോൾ ശബ്ദവേഗം കുറയുന്നു.
Answer:
a) തെറ്റ്, ശബ്ദം ശൂന്യതയിലൂടെ സഞ്ചരിക്കില്ല.
b) ശരി
c) ശരി
d) തെറ്റ്, താപനില കൂടുമ്പോൾ ശബ്ദവേഗം കൂടുന്നു

Question 5.
തന്നിരിക്കുന്ന സംഗീതോപകരണങ്ങളിൽ തുകൽ കമ്പനം ചെയ്യുന്നതുമൂലം ശബ്ദം ഉണ്ടാക്കുന്നവ ഏതെല്ലാം എന്ന് എഴുതുക? (വയലിൻ, ചെണ്ട, ഓടക്കുഴൽ, മൃദംഗം, വീണ, തബല)
Answer:
ചെണ്ട, മൃദംഗം, തബല

Question 6.
ചാന്ദ്രയാത്രികർക്ക് ചന്ദ്രോപരിതലത്തിൽ നിന്നുകൊണ്ട് നേരിട്ട് സംസാരിക്കുന്നത് പരസ്പരം കേൾക്കുവാൻ സാധിക്കുമോ? എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
ഇല്ല, ചന്ദ്രനിൽ അന്തരീക്ഷ വായു
ഇല്ലാത്തതിനാൽ ശബ്ദപ്രേഷണം സാധ്യമല്ല.

Question 7.
സംഗീതം, ഒച്ച എന്നിവയ്ക്ക് ഓരോ ഉദാഹ രണം എഴുതുക
Answer:
സംഗീതം – ഉദാഹരണം- ഓടക്കുഴൽ നാദം
ഒച്ച -ഉദാഹരണം – പാറ പൊട്ടിക്കുമ്പോൾ ഉണ്ടാകുന്ന ശബ്ദം

Question 8.
ശബ്ദമലിനീകരണം കുറയ്ക്കാൻ രണ്ട് മാർഗങ്ങൾ നിർദേശിക്കുക.
Answer:
അത്യാവശ്യ സന്ദർഭങ്ങളിൽ അല്ലാതെ ഹോൺ ഉപയോഗിക്കരുത്.
ഗതാഗതക്കുരുക്കുകൾ ഒഴിവാക്കുക.

Question 9.
ചുവടെ നൽകിയവയിൽ ഏതിലാണ് ശബ്ദത്തിന് ഏറ്റവും കൂടിയ വേഗം ഉള്ളത്? കുറഞ്ഞ വേഗമോ
a) ഖരം
b) വാതകം
c) ശൂന്യത
d) ദ്രാവകം
Answer:
ശബ്ദത്തിന് ഏറ്റവും കൂടിയ വേഗം ഉള്ളത് –
a) ഖരം
ശബ്ദത്തിന് ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ വേഗം ഉള്ളത്
b) വാതകം

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 10.
ശബ്ദത്തിന് സഞ്ചരിക്കാൻ ഒരു മാധ്യമം ആവശ്യമാണെന്ന് തെളിയിക്കുവാനുള്ള ബെൽജാർ പരീക്ഷണം വിശദമാക്കുക.
Answer:
വാക്വം പമ്പ് ഘടിപ്പിച്ച ഒരു ഗ്ലാസ് ജാറിനുള്ളിൽ ബാറ്ററിയിൽ തൂക്കിയിടുക. സ്വിച്ച് ഓണാക്കുമ്പോൾ പ്രവർത്തിക്കുന്ന അലാം ബെൽ കാണുന്നതോടൊപ്പം പ്രവർത്തിക്കുന്നത് ശബ്ദം കേൾക്കുകയും ചെയ്യുന്നു. വാക്വം പമ്പ് പ്രവർത്തിപ്പിക്കുക. ജാറിനുള്ളിലെ വായു കുറയുന്നതിനനുസരിച്ച് ശബ്ദവും നേർത്ത് വരുന്നതായി അനുഭവപ്പെടുന്നു. വായു പൂർണ്ണമായും നീക്കം ചെയ്യപ്പെട്ടപ്പോൾ ശബ്ദം കേൾക്കാതെ ആകുന്നു. അപ്പോഴും ബെൽ പ്രവർത്തിക്കുന്നത് കാണാൻ സാധിക്കുന്നു. ശബ്ദം ശൂന്യതയിലൂടെ സഞ്ചരിക്കില്ല.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 1

തുടർപ്രവർത്തനങ്ങൾ

Question 1.
നിങ്ങൾ ഉപകരണസംഗീതം പഠിച്ചിട്ടുണ്ട ങ്കിൽ ആ ഉപകരണത്തിന്റെ വാദനം ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിച്ച് അതെങ്ങനെയാണ് പ്രവർത്തിപ്പിക്കുന്നതെന്ന് വിശദമാക്കൂ.
Answer:
സൂചനകൾ
ഓടക്കുഴൽ:
വായുരൂപത്തിന്റെ ശബ്ദമുണ്ടാവുന്നത് കമ്പനം മൂലമാണ് ഒരാൾ ഉപകരണത്തി
ലേക്ക് ഊതുമ്പോൾ അതിനുള്ളിലെ വായു കമ്പനം ചെയ്യുകയും ശബ്ദം ഉണ്ടാവുകയും ചെയ്യുന്നു .
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 2
വയലിൻ
കമ്പികളുടെ കമ്പനം മൂലമാണ് വയലിനിൽ ശബ്ദമുണ്ടാവുന്നത്
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 3
ഒരു വയലിൻ കമ്പി ബോ കൊണ്ട് മീട്ടുമ്പോൾ അത് കമ്പനം ചെയ്യുകയും ഈ കമ്പനങ്ങൾ വയലിനിന്റെ ചട്ടക്കൂടിലേക്ക് കൈമാറുകയും ചെയ്യുന്നു

Question 2.
ശബ്ദമുണ്ടാക്കുന്ന കളിപ്പാട്ടങ്ങൾ നിർമ്മിച്ച് ക്ലാസിൽ ഒരു പ്രദർശനം സംഘടിപ്പിക്കുക.
Answer:
> കിലുക്കാംപെട്ടി
സാധനങ്ങൾ
ചെറിയ പാത്രം (ഒരു പ്ലാസ്റ്റിക് കുപ്പി അല്ലെങ്കിൽ ടിൻ ക്യാൻ പോലെയുള്ളത് )
ധാന്യങ്ങൾ (അരി, പയർവർഗ്ഗങ്ങൾ അല്ലെങ്കിൽ കല്ലുകൾ)
അലങ്കാര വസ്തുക്കൾ (പേപ്പർ, തുണി)

ഘട്ടങ്ങൾ:
പാത്രങ്ങളിൽ ധാന്യങ്ങളോ കല്ലുകളോ നിറയ്ക്കുക.
ഇത് സുരക്ഷിതമായി മൂടിവയ്ക്കുക (ടേപ്പ് അല്ലെങ്കിൽ മൂടി ഉപയോഗിക്കുക)
നിറമുള്ള പേപ്പറോ തുണിയോ ഉപയോഗിച്ച് പുറംഭാഗം അലങ്കരിക്കുക.
ശബ്ദം പുറപ്പെടുവിക്കാൻ അത് കുലുക്കുക.

സാധനങ്ങൾ
ശൂന്യമായ ടിൻ ക്യാൻ അല്ലെങ്കിൽ പ്ലാസ്റ്റിക് കണ്ടെയ്നർ.
ഡ്രം ഹെഡിനായി ബലൂൺ അല്ലെങ്കിൽ കട്ടിയുള്ള പേപ്പർ.
റബ്ബർ ബാൻഡുകൾ അല്ലെങ്കിൽ ടേപ്പ്.

ഘട്ടങ്ങൾ:
ബലൂൺ അല്ലെങ്കിൽ പേപ്പർ,ക്യാനിന്റെ വായ്ഭാഗത്തിന്റെ അളവിന് യോജിക്കുന്നപോലെ എടുക്കുക. ഇത് റബ്ബർ ബാൻഡുകളോ ടേപ്പോ ഉപയോഗിച്ച് ക്യാനിന്റെ വായ്ഭാഗത്തിനു മുകളിലായി സുരക്ഷിതമാക്കുക. നിങ്ങളുടെ കൈകളോ വടിയോ ഉപയോഗിച്ചു ചെണ്ട കൊട്ടാവുന്നതാണ്.

Question 3.
പേപ്പർ കപ്പുകളും ചരടുകളും ഉപയോഗിച്ച് കളിപ്പാട്ട ടെലിഫോണുകൾ നിർമ്മിച്ച് പ്രവർത്തിപ്പിച്ചു
Answer:
പേപ്പർ കപ്പുകൾ (അല്ലെങ്കിൽ പ്ലാസ്റ്റിക് കപ്പുകൾ)
ചരട് (10-20 അടി നീളം)
മൂർച്ചയുള്ള വസ്തു (പെൻസിൽ അല്ലെങ്കിൽ
കത്രിക
ടേപ്പ്

ഘട്ടങ്ങൾ:
ഓരോ കപ്പിന്റെയും അടിയിൽ ഒരു ചെറിയ ദ്വാരം തയ്യാറാക്കുക. ചരടിന്റെ ആവശ്യമായ നീളം മുറിക്കുക. ചരടിന്റെ ഒരു അറ്റം ഒരു കപ്പിൽ ദ്വാരത്തിലൂടെ കെട്ടുക. ആവശ്യമെങ്കിൽ ടേപ്പ് ഉപയോഗിച്ച് ഒട്ടിക്കുക. ചരടിന്റെ മറ്റേ അറ്റം രണ്ടാമത്തെ കപ്പിൽ കെട്ടുക. ചരട് നീട്ടി പിടിച്ചു ഒരു കപ്പ് ഒരാളുടെ കയ്യിലും അടുത്ത് അടുത്ത ആളുടെ കയ്യിലും കൊടുക്കുക. ഒരാൾ ഒരറ്റത്തെ കപ്പിലൂടെ സംസാരിക്കുന്നു, മറ്റേ ആൾക്ക് മറ്റേ അറ്റത്തുള്ള കപ്പിലൂടെ അത് കേൾക്കാനാകും.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 4

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question4.
ശബ്ദമലിനീകരണത്തിന്റെ ദോഷങ്ങളെ ക്കുറിച്ച് ജനങ്ങളെ ബോധവൽക്കരിക്കാൻ പോസ്റ്ററുകൾ തയ്യാറാക്കുക.
Answer:
മരങ്ങൾ നട്ടുപിടിപ്പിക്കാം ശബ്ദ മലിനീകരണം കുറയ്ക്കാം
ശബ്ദം മലിനീകരണനം വളരാൻ അനുവദിക്കരുത് അത് നമ്മുടെ ആരോഗ്യത്തെ തളർത്തും

Physics Class 9 Chapter 8 Questions and Answers Malayalam Medium

Question 1.
നിങ്ങൾക്ക് പരിചിതമായ ശബ്ദങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്?
Answer:

  • സ്കൂൾബെൽ മുഴങ്ങുമ്പോഴുണ്ടാകുന്ന ശബ്ദം
  • കുയിലിന്റെ നാദം
  • ഇടിനാദം
  • സംഗീതോപകരണങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം
  • റോക്കറ്റ് വിക്ഷേപണ സമയത്തെ ശബ്ദം
  • ജറ്റ് വിമാനത്തിന്റെ ശബ്ദം
  • ചീവീടിന്റെ ശബ്ദം
  • മൊബൈൽ ഫോണിന്റെ റിങ്ടോൺ
  • വാഹനങ്ങളുടെ ശബ്ദം
  • പക്ഷിമൃഗാദികളുടെ ശബ്ദം
  • ട്രെയിനിന്റെ ശബ്ദം
  • ശ്രവണബോധം ഉളവാക്കുന്ന ഊർജരൂപമാണ് ശബ്ദം.

Question 2.
നിത്യജീവിതത്തിൽ ശബ്ദം പ്രയോജനപ്പെടുന്ന സന്ദർഭങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്?
സംഗീതാസ്വാദനത്തിന്
Answer:

  • സംഗീതാസ്വാദനത്തിന്
  • സമയം അറിയിക്കുന്നതിനുള്ള അലാറം സൈറൺ തുടങ്ങിയവയുടെ ശബ്ദം
  • സ്കൂൾ സമയം ഓർമ്മപ്പെടുത്തുന്നതിനായി സ്കൂൾ ബെല്ലുകൾ
  • ഫയർ എൻജിൻ, ആംബുലൻസ് എന്നിവ തടസ്സം കൂടാതെയുള്ള യാത്രയ്ക്കായി മുഴക്കുന്ന സൈറൺ
  • വാഹനങ്ങളിലെ ഹോൺ ശബ്ദം
  • ഫോൺകോൾ റിങ്ടോൺ അറിയിക്കുന്നതിനായി മൊബൈൽ
  • ആശയ വിനിമയത്തിനായി ഉപയോഗിക്കുന്ന ശബ്ദം

Question 3.
ശബ്ദം കേൾക്കുന്നുണ്ടോ?
Answer:
ശബ്ദം കേൾക്കുന്നുണ്ട്

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 4.
റബ്ബർ ബാൻഡ് അങ്ങോട്ടുമിങ്ങോട്ടും ദ്രുതഗതിയിൽ ചലിക്കുന്നതായി അനുഭവപ്പെടുന്നു ണ്ടോ?
Answer:
ഉണ്ട്

Question 5.
റബ്ബർ ബാൻഡ് ഏതുതരം ചലനത്തിലാണ്? (കമ്പനം/നേർരേഖാ ചലനം)
Answer:
റബ്ബർ ബാൻഡ് കമ്പനത്തിലാണ്

Question 6.
ശബ്ദം ഉണ്ടാക്കാൻ കഴിയുന്ന കളിപ്പാട്ടങ്ങൾ നിങ്ങൾക്ക് പരിചിതമാണല്ലോ. അവ ഏതൊക്കെയെന്ന് കുറിക്കൂ.
Answer:
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 5

Question 7.
ഇഷ്ടമുള്ള ഒരു കളിപ്പാട്ടം നിർമ്മിച്ച് അതിന്റെ ശബ്ദം ശ്രവിക്കുക. അതിൽ എങ്ങനെയാണ് ശബ്ദം ഉണ്ടാകുന്നത് എന്ന് ചർച്ച ചെയ്തു കണ്ടെത്തി സയൻസ് ഡയറിയിൽ എഴുതുക.
Answer:
കളിചെണ്ട
ഒരു പ്ലാസ്റ്റിക് അല്ലെങ്കിൽ പേപ്പർ കപ്പ് ഉപയോഗിക്കുക. ചെണ്ടയുടെ ഡയഫ്രം പോലുള്ള ഘടന സൃഷ്ടിക്കുന്നതിന് ഒരു പൊട്ടിയ ബലൂണിന്റെ കഷണം കപ്പിന് മുകളിൽ മുറുകെ കെട്ടുക . ഇപ്പോൾ ഒരു കളിചെണ്ട തയ്യാറാണ്. കളിചെണ്ട അതിന്റെ ഡയഫ്രത്തിന്റെ പ്രകമ്പനത്തിലൂടെ ശബ്ദം സൃഷ്ടിക്കുന്നു.

പ്രവർത്തനം
ട്യൂണിങ് ഫോർക്കിന്റെ ഒരു ഭുജത്തിൽ റബ്ബർ ചുറ്റിക കൊണ്ട് അടിച്ച് ഉത്തേജിപ്പിക്കുക. ഉത്തേജിപ്പിച്ച ഫോർക്കിനെ ചെവിയുടെ സമീപത്തേക്ക് കൊണ്ടുവരുക.

Question 8.
നിങ്ങൾക്ക് ശബ്ദം കേൾക്കാനാകുമോ?
Answer:
ശബ്ദം കേൾക്കാനാകും.
ട്യൂണിങ് ഫോർക്കിന്റെ ഭുജങ്ങളിൽ മൃദുവായി സ്പർശിക്കുക. ട്യൂണിങ് ഫോർക്കിന്റെ ഭുജങ്ങൾ കമ്പനം ചെയ്യുന്നതായി അനുഭവപ്പെടുന്നു. ട്യൂണിങ് ഫോർക്ക് ഉത്തേജിപ്പിച്ച ശേഷം ചിത്രത്തിൽ കാണിച്ചിരിക്കുന്നതുപോലെ അതിന്റെ ഭുജങ്ങൾ പാത്രത്തിലെ ജലോപരിതലത്തിൽ സ്പർശിച്ചു നോക്കുക.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 6
ജലകണികകൾ തെറിച്ചുപോകുന്നതിനു കാരണം ട്യൂണിങ് ഫോർക്കിന്റെ കമ്പനമാണ്.

Question 9.
ട്യൂണിങ് ഫോർക്കിനെ വീണ്ടും ഉത്തേജിപ്പിച്ച ശേഷം അതിന്റെ ഭുജങ്ങൾ രണ്ടിലും കൈകൊണ്ട് മുറുകെ പിടിക്കുക. ഇപ്പോൾ ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുമോ? ട്യൂണിങ് ഫോർക്ക് കമ്പനം ചെയ്യുന്നുണ്ടോ ?
Answer:
ഇല്ല.
ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുന്നില്ല.
ട്യൂണിംഗ് ഫോർക്ക് ഇപ്പോൾ കമ്പനം ചെയ്യുന്നില്ല
ട്യൂണിംഗ് ഫോർക്കിന്റെ രണ്ട് വശങ്ങളും കൈകൾ കൊണ്ട് മുറുകെ പിടിക്കുമ്പോൾ പ്രകമ്പനം നിലച്ചതിനാൽ ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയില്ല.

Question 10.
ഈ ബെല്ലിൽനിന്ന് ശബ്ദമുണ്ടാകുന്നതിന് കാരണമെന്തായിരിക്കും?
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 7
Answer:
ബെല്ലിന്റെ ലോഹ ഭാഗത്തിന്റെ കമ്പനം കാരണമാണ്.

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 11.
ശബ്ദസ്രോതസ്സുകൾക്ക് ഉദാഹരണങ്ങൾ എഴുതുക.
Answer:

  • ട്യൂണിങ് ഫോർക്ക്
  • സംഗീതോപകരണങ്ങൾ
  • അലാറം
  • ലൗഡ് സ്പീക്കർ
  • റേഡിയോ
  • വാഹനങ്ങളിലെ ഹോൺ
  • സ്കൂൾ ബെൽ
  • ബസ്സർ

സംഗീതോപകരണങ്ങൾ പ്രവർത്തിപ്പിക്കുമ്പോൾ ഏതൊക്കെ ഭാഗങ്ങളാണ് കമ്പനം ചെയ്യുന്നതെന്ന് നിങ്ങൾ ശ്രദ്ധിച്ചിട്ടുണ്ടാകുമല്ലോ?
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 8

Question 12.
നിങ്ങൾക്കു പരിചിതമായ സംഗീതോപകരണങ്ങളുടെ പേരുകൾ സയൻസ് ഡയറിയിൽ ലിസ്റ്റ് ചെയ്യൂ.
ഓടക്കുഴൽ
മൃദംഗം
Answer:

  • ഓടക്കുഴൽ
  • മൃദംഗം
  • വയലിൻ
  • തബല
  • ഗിറ്റാർ

Question 13.
നിങ്ങൾ പട്ടികപ്പെടുത്തിയിരിക്കുന്ന സംഗീതോപകരണങ്ങളുടെ കമ്പനം ചെയ്യുന്ന ഭാഗങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്?
Answer:

സംഗീതോപകരണം കമ്പനം ചെയ്യുന്ന ഭാഗം
ഓടക്കുഴൽ വായുരൂപം
മൃദംഗം തുകൽ (ഡയഫ്രം)
തബല തുകൽ(ഡയഫ്രം)
വയലിൻ കമ്പികൾ
ഗിറ്റാർ കമ്പികൾ

Question 14.
നിങ്ങളുടെ നിരീക്ഷണഫലങ്ങൾ എഴുതി പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കുക.
Answer:
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 9
ഓരോ ശബ്ദസ്രോതസ്സിലും കമ്പനം ചെയ്യുന്ന ഒരു പ്രധാന ഭാഗം ഉണ്ടായിരിക്കും. ഒരു ശബ്ദസ്രോതസ്സിൽ നിന്നു പുറപ്പെടുന്ന ശബ്ദം . സ്രോതസ്സിന്റെ. പല കമ്പനങ്ങളുടെയും, ചുറ്റുമുള്ള വായുവിന്റെ കമ്പനങ്ങളുടെയും പരിണതഫലമായിട്ടാണ് നമുക്ക് ശ്രവിക്കാൻ കഴിയുന്നത്.
സംഗീതോപകരണങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം കൂടുതൽ ഇമ്പമുള്ളതാക്കാനും ശബ്ദത്തിന്റെ തീവ്രത വർധിപ്പിക്കാനും പ്രധാനഭാഗത്തിന്റെയും അനുബന്ധഭാഗങ്ങളുടെയും കമ്പനം സഹായിക്കും.

Question 15.
സംസാരിക്കുമ്പോൾ സ്വനതന്തുക്കൾ മാത്രമായിരിക്കുമോ കമ്പനം ചെയ്യുന്നത്?
കമ്പനം ചെയ്യാൻ സാധ്യതയുള്ള അനുബന്ധ ഭാഗങ്ങൾ ലിസ്റ്റ് ചെയ്യുക.
പേശികൾ (മസിലുകൾ)
Answer:
സ്വനതന്തുക്കൾ മാത്രമല്ല കമ്പനം ചെയ്യുന്നത്. കമ്പനം ചെയ്യാൻ സാധ്യതയുള്ള അനുബന്ധ ഭാഗങ്ങൾ ഇവയൊക്കെയാണ്,

  • പേശികൾ (മസിലുകൾ)
  • തൊണ്ട
  • ചുണ്ടുകൾ
  • വായു

Question 16.
ചുവടെ നൽകിയിരിക്കുന്ന സംഗീതോപകരണങ്ങൾ വാദനം ചെയ്യുമ്പോൾ കമ്പനം ചെയ്യുന്ന പ്രധാനഭാഗം ഏത്?
Answer:
a) മൃദംഗം
b) ഓടക്കുഴൽ
c) ഗിറ്റാർ
Answer:
a) മൃദംഗം – തുകൽ
b) ഓടക്കുഴൽ – വായുരൂപം
c) ഗിറ്റാർ – കമ്പികൾ

Question 17.
പ്രധാനഭാഗമായോ അനുബന്ധഭാഗമായോ വായു കമ്പനം ചെയ്യുന്ന സംഗീതോപകരണങ്ങ ളുടെ പേരുകൾ ലിസ്റ്റ് ചെയ്യുക.
Answer:
ഹാർമോണിയം,നാദസ്വരം,കുഴൽ,കൊമ്പ്,ഷഹനായി,ബ്യൂഗിൾ,ക്ലാരിനെറ്റ്,പിയാനോ,വയലിൻ,വീണ, ഗിറ്റാർ,തമ്പുരു,ചെണ്ട,മൃദംഗം,തബല,ഡ്രംസ്

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 18.
പട്ടികയിൽ പരാമർശിച്ചിരിക്കുന്ന ജീവികൾ ശബ്ദമുണ്ടാക്കുമ്പോൾ അവയുടെ ഏതു ശരീരഭാഗമാണ് പ്രധാനമായും കമ്പനം ചെയ്യുന്നതെന്ന് വിവരശേഖരണം നടത്തി പട്ടിക പൂർത്തിയാക്കുക.
Answer:

ജീവി ശബ്ദമുണ്ടാക്കാൻ കമ്പനം ചെയ്യുന്ന ഭാഗം
തേനീച്ച ചിറക്
ആന സ്വനതന്തു
കൊതുക് ചിറക്
ചീവീട് ചിറക്
കുയിൽ സ്വനതന്തു

Question 19.
ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുന്നുണ്ടോ?
Answer:
ഉണ്ട്

Question 20.
കണ്ടെയ്നറിൽ ഘടിപ്പിച്ചിരിക്കുന്ന ട്യൂബിലൂടെ കണ്ടെയ്നറിനുള്ളിലെ വായുവിനെ വായ്ക്ക് കത്തേക്ക് വലിച്ചെടുക്കുക. ശബ്ദം കുറയുന്നതായി അനുഭവപ്പെടുന്നുണ്ടോ?
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 10
Answer:
ഉണ്ട്

Question 21.
ഇനിയും കുറേക്കൂടി വായുവിനെ നീക്കം ചെയ്തു നോക്കുക. ശബ്ദം വീണ്ടും കുറയുന്നില്ലേ?
Answer:
ഉണ്ട്

Question 22.
വായു പൂർണ്ണമായും നീക്കം ചെയ്യാൻ കഴിഞ്ഞിരുന്നെങ്കിൽ ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുമായിരുന്നോ?
Answer:
ഇല്ല. വായു പൂർണ്ണമായും നീക്കം കഴിഞ്ഞിരുന്നെങ്കിൽ ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയില്ല

Question 23.
ഈ പരീക്ഷണത്തിൽ നിന്ന് എന്ത് അനുമാനിക്കാം? സയൻസ് ഡയറിയിൽ കുറിക്കുക.
Answer:
കണ്ടെയ്നറിനുള്ളിലെ വായുവിന്റെ അളവ് കുറയുമ്പോഴെല്ലാം ശബ്ദം കുറയുന്നു. വായു പൂർണ്ണമായും നീക്കം ചെയ്യുമ്പോൾ ശബ്ദം കേൾക്കാനാകുന്നില്ല
പാഠാരംഭത്തിലെ ചിത്രം നിരീക്ഷിക്കുക. വാക്വം പമ്പ് ഉപയോഗിച്ച് വായു നീക്കം ചെയ്ത് ബെൽ ജാറിനുള്ളിലെ അലാം പുറപ്പെടുവിക്കുന്ന ശബ്ദം ജാറിനു വെളിയിൽ കേൾക്കാൻ കഴിയാതിരുന്നത് ശൂന്യതയിലൂടെ ശബ്ദത്തിന് സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയാത്തതിനാലാണെന്ന് ഇപ്പോൾ വ്യക്തമാണ്.

Question 24.
ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുന്നുണ്ടോ?
Answer:
ഉണ്ട്

Question 25.
ഈ സന്ദർഭത്തിൽ ഏതെല്ലാം മാധ്യമങ്ങളിലൂടെയാണ് ശബ്ദം പ്രേഷണം ചെയ്തത്?
Answer:
ഡെസ്ക്, വായു

Question 26.
ശബ്ദത്തിന് ഖരവസ്തുക്കളിലൂടെ സഞ്ചരിക്കാൻ സാധിക്കുമോ?
Answer:
സാധിക്കും

Question 27.
ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുന്നുണ്ടോ?
Answer:
ഉണ്ട്

Question 28.
ഇവിടെ ഏതൊക്കെ മാധ്യമങ്ങളിലൂടെയാണ് ശബ്ദം സഞ്ചരിക്കുന്നത്?
Answer:
വെള്ളം, വായു

Question 29.
ഈ പ്രവർത്തനത്തിൽ നിന്ന് രൂപീകരിച്ച നിഗമനം എന്താണ്? സയൻസ് ഡയറിയിൽ എഴുതുക.
Answer:
ശബ്ദം വെള്ളത്തിലൂടെയും വായുവിലൂടെയും സഞ്ചരിച്ച് നമ്മുടെ ചെവികളിൽ എത്തുന്നു.

Question 30.
ബഹിരാകാശ സഞ്ചാരികൾ പരസ്പരം സംസാരിക്കാൻ റേഡിയോ സംവിധാനം ഉപയോഗി ക്കേണ്ടിവരുന്നത് എന്തുകൊണ്ടാണ്?
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 11
Answer:
ബഹിരാകാശത്ത് വായു ഇല്ലാത്തതിനാൽ ശബ്ദ പ്രേഷണം സാധ്യമാകില്ല. അതുകൊണ്ടാണ് ബഹിരാകാശ സഞ്ചാരികൾ പരസ്പരം സംസാരിക്കാൻ റേഡിയോ സംവിധാനം ഉപയോഗിക്കുന്നത്.

Question 31.
എല്ലാ മാധ്യമങ്ങളിലൂടെയും ഒരേ വേഗത്തിലാണോ ശബ്ദം സഞ്ചരിക്കുന്നത്?
Answer:
അല്ല

Question 32.
പദാർഥം ഏത് അവസ്ഥയിലായിരിക്കുമ്പോഴാണ് ശബ്ദവേഗം ഏറ്റവും കൂടുതൽ? കുറവോ?
Answer:
ശബ്ദവേഗം ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഖരവസ്തുക്കളിൽ ആണ്.
ശബ്ദവേഗം ഏറ്റവും കുറവ് വാതകങ്ങളിലും ആണ്.

Question 33.
രാത്രിയിൽ പടക്കം പൊട്ടുമ്പോഴുണ്ടായ വെളിച്ചം കണ്ട് 35 നു ശേഷം അതിന്റെ ശബ്ദം കേട്ടു എങ്കിൽ സ്ഫോടനം നടന്നത് എത്ര അകലെയായിരിക്കും? (ശബ്ദവേഗം 350 m/s എന്ന് പരിഗണിക്കുക).
Answer:
വായുവിലെ പ്രകാശവേഗം വളരെ കൂടുതലാണ് (3×108m/s). അതിനാൽ പടക്കം പൊട്ടുന്ന
സന്ദർഭത്തിൽ തന്നെ അതിന്റെ വെളിച്ചം അകലെ നിൽക്കുന്ന ആൾക്ക് കാണുവാൻ കഴിയും. എന്നാൽ
വായുവിലെ ശബ്ദവേഗം ഏകദേശം 350 m/s മാത്രമാണ്.
ശബ്ദം സഞ്ചരിച്ച ദൂരം = ശബ്ദവേഗം × സമയം = 350 m/s × 3 s = 1050 m

Question 34.
പല സന്ദർഭങ്ങളിലും മിന്നൽ കണ്ട് അല്പസമയം കഴിഞ്ഞ് മാത്രം ഇടിനാദം കേൾക്കുന്നതിന്റെ കാരണം വിശദമാക്കുക.
Answer:
വളരെ അകലെ ഇടിമിന്നൽ ഉണ്ടാകുമ്പോൾ മിന്നൽ കണ്ടു അൽപസമയം കഴിഞ്ഞു മാത്രമേ ഇടി നാദം കേൾക്കുകയുള്ളൂ. ശബ്ദവേഗം പ്രകാശവേഗത്തെ അപേക്ഷിച്ച് വളരെ കുറവാണ്. അതുകൊണ്ടാണ് ഇങ്ങനെ സംഭവിക്കുന്നത്. വായുവിലെ ഏകദേശം ശബ്ദവേഗം 350 m/sആണ്. പ്രകാശവേഗം 3 × 108 m/sആണ്.

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 35.
കടുകുമണികൾ മുകളിലേക്കും താഴേക്കും ചലിക്കുന്നതായി കാണുന്നില്ലേ? കടുകുമണികൾ ചലിച്ചത് ഡയഫ്രം കമ്പനം ചെയ്തതിന്റെ ഫലമായല്ലേ?
Answer:
ഉണ്ട്.
അതെ. കടുകുമണികളുടെ ചലനം ഡയഫ്രത്തിന്റെ കമ്പനം മൂലമാണ്.

Question 36.
ജന്മനാതന്നെയോ പിന്നീടോ ശ്രവണേന്ദ്രിയത്തിന് തകരാറുകൾ സംഭവിക്കാം. അത്തരം ആളുകൾക്ക് കേൾവിശക്തി കുറഞ്ഞതു കൊണ്ട് ധാരാളം വിഷമങ്ങൾ അനുഭവിക്കേണ്ടി വരുന്നു. അവർക്ക് അനുഭവിക്കേണ്ടി വരുന്ന പ്രശ്നങ്ങൾ എന്തൊക്കെയായിരിക്കും?
Answer:

  • ആശയവിനിമയത്തിന് തടസ്സം
  • അപകടസാധ്യത
  • സാമൂഹിക ഇടപെടലുകൾക്ക് ബുദ്ധിമുട്ട്
  • പഠന സ്ഥലത്ത് അനുഭവപ്പെടുന്ന ബുദ്ധിമുട്ട് ഒറ്റപ്പെടൽ
  • സംസാരഭാഷ സ്വായത്തമാക്കാനുള്ള തടസ്സം ജോലിസ്ഥലത്ത് അനുഭവപ്പെടുന്ന ബുദ്ധിമുട്ട്
  • സംസാരശേഷി കൈവരിക്കുന്നതിൽ നേരിടുന്ന ബുദ്ധിമുട്ട്

Question 37.
കേൾവിശക്തി കുറഞ്ഞവരോട് സ്വീകരിക്കേണ്ട സമീപനം എപ്രകാരമായിരിക്കണം?
Answer:

  • സഹഭാവത്തോടെ പെരുമാറണം.
  • എല്ലാ പ്രവർത്തനങ്ങളിലും പങ്കാളിത്തവും പരിഗണനയും നൽകണം.
  • അവരുടെ പങ്കാളിത്തം എല്ലാ കാര്യത്തിലും ഉറപ്പാക്കുക
  • അവരുടെ ആവശ്യങ്ങളെ ബഹുമാനിക്കുക

Question 38.
ഇതിന്റെ അടിസ്ഥാനത്തിൽ, ലോക ശ്രവണ ദിനത്തിൽ അവതരിപ്പിക്കാൻ ഒരു ഹ്രസ്വ കുറിപ്പ് തയ്യാറാക്കുക.
Answer:
ശീർഷകം: ശ്രവണ വൈകല്യമുള്ളവരെ മനസ്സിലാക്കുകയും പിന്തുണയ്ക്കുകയും ചെയ്യുക ശ്രവണ ആരോഗ്യം എത്രത്തോളം പ്രധാനമാണെന്നും ശ്രവണ വൈകല്യമുള്ളവർ അഭിമുഖീകരിക്കുന്ന വെല്ലുവിളികളെയും ഓർമ്മിപ്പിക്കുന്ന ലോക ശ്രവണ ദിനമാണ് മാർച്ച് 3. നമുക്ക് അവരെ എങ്ങനെ സഹായിക്കാൻ കഴിയുമെന്ന് അറിയേണ്ടത് അത്യാവശ്യമാണ്. ആശയവിനിമയം, വിദ്യാഭ്യാസം, യാത്ര, തൊഴിൽ മുതലായവയിൽ അവർ നിരവധി വെല്ലുവിളികൾ നേരിടുന്നു. ഫലപ്രദമായ സമീപന ങ്ങളിലൂടെ നമുക്ക് അവരെ സഹായിക്കാനാകും.
വ്യക്തമായി സംസാരിക്കുക: സാധാരണ വേഗതയിൽ സംസാരിക്കുക, നിങ്ങൾ സംസാരിക്കുന്ന വ്യക്തിയെ അഭിമുഖീകരിക്കുക.

പശ്ചാത്തല ശബ്ദം കുറയ്ക്കുക: ചുറ്റുമുള്ള അനാവശ്യ ശബ്ദങ്ങൾ ഒഴിവാക്കിയാൽ ഒരു പരിധി വരെ ശ്രവണം എളുപ്പമാകാനാകും. ക്ഷമയോടെയുള്ള മനോഭാവം : കാര്യങ്ങൾ ഉൾകൊള്ളാൻ അവർക്ക് സമയം നൽകുക, ആവശ്യമെങ്കിൽ കാര്യങ്ങൾ ആവർത്തിക്കാൻ തയ്യാറാകുക.
ലോക ശ്രവണ ദിനത്തിൽ, ശ്രവണ ആരോഗ്യത്തെക്കുറിച്ച് അവബോധം വളർത്തുമെന്നും എല്ലാവരെയും ഉൾക്കൊള്ളുന്ന ആശയവിനിമയം ഉപയോഗിക്കുമെന്നും നമുക്ക് പ്രതിജ്ഞ ചെയ്യാം. പരസ്പരം മനസ്സിലാക്കുകയും പിന്തുണയ്ക്കുകയും ചെയ്യുന്നതിലൂടെ, എല്ലാവർക്കും കാര്യങ്ങൾ മനസിലാക്കാനാകുന്നുവെന്നും അതോടൊപ്പം എല്ലാവരും ഒന്നിച്ചാണെന്നും ഉറപ്പാക്കാൻ നമുക്ക് സാധിക്കും.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 12
ഏറ്റവും ഇമ്പമാർന്ന സംഗീതം ലോകത്തെ കേൾപ്പിച്ച ബീഥോവൻ, പ്രതികൂല ജീവിതാവസ്ഥകളിൽ പതറാതെ ആത്മവിശ്വാസവും ദൃഢനിശ്ചയവും കഠിനാധ്വാനവും കൊണ്ട് ജീവിതത്തിൽ മഹാ വിജയം നേടാൻ കഴിയുമെന്ന് തെളിയിച്ച ഹെലൻ കെല്ലർ തുടങ്ങി അനേകം മഹത് വ്യക്തികൾ ശ്രവണത്തകരാറുകളെ അതിജയിച്ച് ജീവിതവിജയം നേടിയവരാണ്.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 13
ഓഡിയോമീറ്റർ ഉപയോഗിച്ചുള്ള കേൾവി പരിശോധനയി ലൂടെ കേൾവിക്കുറവ് കണ്ടെത്താൻ കഴിയും.
ശ്രവണ സഹായി
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 14
കേൾവിക്കുറവുള്ളവർക്ക് കേൾവി അനുഭവം ഉണ്ടാകാൻ സഹായിക്കുന്ന ഒരു ഇലക്ട്രോണിക് ഉപകരണമാണ് ശ്രവണ സഹായി (Hearing Aid),

Question 39.
ശ്രവണ പരിശോധനയെക്കുറിച്ച് ഒരു ഓഡിയോളജിസ്റ്റുമായി ഒരു അഭിമുഖം നടത്തുകയും നിങ്ങളുടെ സഹപാഠികളുമായി വിവരങ്ങൾ പങ്കിടുകയും ചെയ്യുക.
Answer:
ഒരു ഓഡിയോളജിസ്റ്റിൽ നിന്ന് ശേഖരിച്ച ഡാറ്റയുടെ ഉദാഹരണമാണിത്.

ശ്രവണ പരിശോധനാ പ്രക്രിയ:
ഒരു വ്യക്തിയുടെ മുൻ
വൈദ്യപരിശോധനകളുടെ അടിസ്ഥാനത്തിൽ ആരംഭിക്കുന്നു
പ്രധാന ടെസ്റ്റ്: പ്യുവർ ടോൺ ഓഡിയോമെട്രി (ഹെഡ്ഫോണുകളിലൂടെ ശബ്ദങ്ങൾ കേൾപ്പിക്കുന്നു ). ടെസ്റ്റ്

വിശദാംശങ്ങൾ:
സൗണ്ട് പ്രൂഫ് ബൂത്തിലാണ് ഇത് നടത്തുന്നത് .
വ്യത്യസ്ത ആവൃത്തികളും വോള്യങ്ങളും അളക്കുന്നു; ഫലങ്ങൾ ഒരു ഓഡിയോഗ്രാമിൽ കാണിക്കുന്നു.

പ്രായനിർദ്ദിഷ്ട പരിശോധന:
കുട്ടികൾ: കളി അടിസ്ഥാനമാക്കിയുള്ള പരീക്ഷകൾ ഉപയോഗിക്കുക.
മുതിർന്നവർ: സംസാരം മനസ്സിലാക്കാനുള്ള പരിശോധനകൾ ഉൾപ്പെടുത്തുന്നു .

പൊതുവായ ശ്രവണ പ്രശ്നങ്ങൾ:
പ്രായവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട കേൾവി നഷ്ടം.
ശബ്ദം മൂലമുണ്ടാകുന്ന കേൾവി നഷ്ടം.
അണുബാധ മൂലമുണ്ടാകുന്ന ശ്രവണ നഷ്ടം

ശ്രവണ പരിശോധനയ്ക്കുള്ള തയ്യാറെടുപ്പ്:
പരിശോധനയ്ക്ക് മുമ്പ് നന്നായി വിശ്രമിക്കുക.
ഉച്ചത്തിലുള്ള ശബ്ദങ്ങൾ മുൻകൂട്ടി ഒഴിവാക്കുക.
ഏതെങ്കിലും മെഡിക്കൽ രേഖകളും രോഗലക്ഷണ കുറിപ്പുകളും ഉണ്ടെങ്കിൽ കൈവശം വെയ്ക്കുക നിങ്ങൾക്ക് കേൾവിക്കുറവുണ്ടെങ്കിൽ നേരത്തെ സഹായം തേടുക. സമയോചിതമായ ഇടപെടൽ പ്രധാനമാണ്.

Question 40.
ചെവി പരിചരണവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട് എന്തെല്ലാം കാര്യങ്ങളാണ് നാം ശ്രദ്ധിക്കേണ്ടത് എന്ന് കണ്ടെത്തി ക്ലാസിൽ അവതരിപ്പിക്കൂ.
Answer:

  • ചെവിയിൽ അന്യവസ്തുക്കൾ ഇടരുത്.
  • ഡോക്ടറുടെ നിർദേശം കൂടാതെ ലായനികളോ ദ്രാവകങ്ങളോ ചെവിയിൽ ഒഴിക്കരുത്.
  • ഉച്ചത്തിലുള്ള ശബ്ദം തുടർച്ചയായി കേൾക്കരുത്.
  • വലിയ ശബ്ദം ഉള്ള സ്ഥലങ്ങളിൽ തുടർച്ചയായി നിൽക്കേണ്ടി വരുമ്പോൾ ഇയർ പ്ലഗ് പോലുള്ള സംരക്ഷണോപാധികൾ ഉപയോഗിക്കണം.
  • ഇയർഫോൺ തുടർച്ചയായി കൂടുതൽ ഉച്ചത്തിൽ കേൾക്കുന്നത് ഒഴിവാക്കണം.

Question 41.
സംഗീതക്ലാസിൽ കേൾക്കുന്ന ശ്രുതിമധുരമായ ശബ്ദവും ട്രാഫിക് പോയിന്റിലെ ശബ്ദവും താരതമ്യം ചെയ്തു നോക്കൂ. ഏത് ശബ്ദമാണ് കേൾക്കാൻ ഇമ്പമുള്ളത്?
Answer:
സംഗീത ക്ലാസിൽ നിന്നുള്ള സംഗീതം

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 42.
ചിരട്ടവീണയിൽ നിന്ന് ഇമ്പമാർന്ന സംഗീതം കേൾക്കാൻ കഴിയുമല്ലോ? ചിരട്ട കല്ലിൽ ഉരസി ശബ്ദം ശ്രവിക്കൂ. രണ്ട് സന്ദർഭങ്ങളിലെയും ശബ്ദം താരതമ്യം ചെയ്യൂ.
Answer:
ചിരട്ടവീണയിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം കേൾക്കാൻ ഇമ്പമുള്ളതാണ്, കല്ലിൽ ഉരച്ച ചിരട്ടയിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം കേൾക്കാൻ സുഖകരമല്ല.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 15
സംഗീതം പോലും ഒച്ചയായി അനുഭവപ്പെട്ടിട്ടുള്ള സന്ദർഭങ്ങൾ ഉണ്ട്. കൂടാതെ ഒരു പരിധിക്കപ്പുറമുള്ള ശബ്ദവും ശല്യപ്പെടുത്തുന്നതായി തോന്നുന്നു.

Question 43.
ഈ പ്രസ്താവനയോടുള്ള നിങ്ങളുടെ പ്രതികരണം എന്താണ്?
Answer:
ശബ്ദമലിനീകരണം എല്ലാ ജീവജാലങ്ങ ൾക്കും ഹാനീകരമാണ്. ഇത് ഗുരുതരമായ ആരോഗ്യപ്രശ്നങ്ങൾക്ക് കാരണമാകും.

Question 44.
ശബ്ദമലിനീകരണത്തിന് കാരണങ്ങൾ എന്തൊക്കെ ആയിരിക്കാം?
Answer:
വർധിച്ചുവരുന്ന വാഹനങ്ങളുടെ എണ്ണം
പ്രചരണ സംവിധാനങ്ങൾ
നിർമ്മാണ സൈറ്റുകളിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 16
ഒച്ച നമ്മുടെ ശാരീരിക ആരോഗ്യത്തെ മാത്രമല്ല മാനസികാരോഗ്യത്തെയും വൈകാരിക ആരോഗ്യത്തെയും ബാധിക്കുന്നു.

Question 45.
ഹെൽത്ത്കെയർ പ്രൊഫഷണലുകളിൽ നിന്ന് ഇതിനെക്കുറിച്ച് കൂടുതൽ കണ്ടെത്തു കയും സയൻസ് ഡയറിയിൽ രേഖപ്പെടുത്തു കയും ചെയ്യുക.
Answer:
ശാരീരിക ആരോഗ്യം:
കേൾവി നഷ്ടം: ദീർഘ നേരം ഉള്ള ഒച്ച കേൾവി
യെ തകരാറിലാക്കും.
ഹൃദയസംബന്ധമായ പ്രശ്നങ്ങൾ: സമ്മർദ്ദം മൂലമുള്ള രക്തസമ്മർദ്ദം, ഹൃദ്രോഗം എന്നിവമായി
ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു.
ഉറക്കത്തിന്റെ അസ്വസ്ഥതകൾ: ശബ്ദം
ഉറക്കത്തെ തടസ്സപ്പെടുത്തുന്നു, ഇത് ക്ഷീണത്തിലേക്ക് നയിക്കുന്നു.

മാനസികാരോഗ്യം
സമ്മർദ്ദവും ഉത്കണ്ഠയും വർദ്ധിപ്പി ക്കുന്നു.
ഏകാഗ്രതയെയും ഓർമശക്തിയെയും ബാധിക്കുന്നു, പ്രത്യേകിച്ച് കുട്ടികളിൽ.
വിഷാദം: ഒറ്റപ്പെടലിന്റെയും നിസ്സഹായത യുടെയും വികാരങ്ങൾക്ക് കാരണമാകുന്നു.

വൈകാരിക ആരോഗ്യം:
ഒച്ച അനാവശ്യമായ പ്രകോപനം സൃഷ്ടി ക്കാൻ ഇടയാക്കും.
ജീവിത സംതൃപ്തി കുറയ്ക്കുന്നു.

Question 46.
ശബ്ദമലിനീകരണം കൊണ്ടുള്ള ദോഷങ്ങൾ കൂടുതലായി അനുഭവിക്കേണ്ടി വരുന്നവർ ആരൊക്കെയാണ്?
Answer:
ആരോഗ്യ പ്രവർത്തകർ, അധ്യാപകർ, സംഗീതജ്ഞർ.

Class 9 Physics Chapter 8 Extra Questions and Answers Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 1.
കൊടുത്തിരിക്കുന്ന ശബ്ദ സ്രോതസ്സു കളിലെ കമ്പനം ചെയ്യുന്ന ഭാഗം എഴുതുക.
a) ഓടക്കുഴൽ
b) വയലിൻ
c) ചെണ്ട
Answer:
a) ഓടക്കുഴൽ -വായുരൂപം
b) വയലിൻ -കമ്പികളും മരത്തിന്റെ ചട്ടക്കൂടും
c) ചെണ്ട-തുകൽ

Question 2.
ശരിയോ തെറ്റോ എന്ന് എഴുതുക
i. വസ്തുക്കളുടെ നേർരേഖ ചലനത്തിലൂടെയാണ് ശബ്ദം ഉണ്ടാകുന്നത്.
ii. സ്വനതന്തുക്കളുടെ കമ്പനം മൂലമാണ് മനുഷ്യരിൽ ശബ്ദം ഉണ്ടാകുന്നത്.
iii. ഇലത്താളത്തിന്റെ പ്രധാനമായി കമ്പനം
Answer:
i. തെറ്റ്
ii. ശബ്ദ
iii. തെറ്റ്

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 3.
ശബ്ദം ഉൽപാദിപ്പിക്കാൻ കമ്പനം ഉപയോഗപ്പെടുത്തുന്ന സംഗീതോപ കരണങ്ങളുടെ നൽകുക.
Answer:
ഡ്രം, മിഴാവ്

Question 4.
മനുഷ്യശരീരം എങ്ങനെയാണ് ശബ്ദ ഉണ്ടാക്കുന്നത്?
Answer:
ശ്വാസനാളത്തിന്റെ മുകൾഭാഗത്തുള്ള സ്വനപേടകത്തിലെ സ്വനതന്തുക്കൾ കമ്പനം ചെയ്യുമ്പോഴാണ് ശബ്ദം ഉണ്ടാകുന്നത്

Question 5.
ചേരുംപടി ചേർക്കുക

ചീവീട് സ്വനതന്തുക്കൾ
ബ്യൂഗിൾ ചിറകുകൾ
മനുഷ്യർ തുകൽ
മൃദംഗം വായുരൂപം

Answer:

ചീവീട് ചിറകുകൾ
ബ്യൂഗിൾ വായുരൂപം
മനുഷ്യർ സ്വനതന്തുക്കൾ
മൃദംഗം തുകൽ

Question 6.
തന്നിരിക്കുന്ന സംഗീത ഉപകരണങ്ങ അവയുടെ പ്രധാനമായി കമ്പനം ചെയ്യുന്ന ഭാഗത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കി തരംതിരിക്കും. (ഓടക്കുഴൽ, ഗിറ്റാർ, തബല, വീണ, ഡ്രം ക്ലാരിനെറ്റ്)
Answer:
ഓടക്കുഴൽ, ക്ലാരിനെറ്റ് – വായുരൂപം
ഗിറ്റാർ , വീണ – കമ്പികൾ
തബല, ഡ്രംസ് – തുകൽ

Question 7.
ശബ്ദത്തിന്റെ ഏതെങ്കിലും മൂന്ന് ഉപയോഗ ങ്ങൾ എഴുതുക.
Answer:
സംഗീതാസ്വാദനത്തിന്
സമയം അറിയിക്കുന്നതിനുള്ള അലാറം
സൈറൺ തുടങ്ങിയവയുടെ ശബ്ദം

Question 8.
ശബ്ദപ്രേഷണം മാധ്യമത്തിലാണ് ശബ്ദവേഗം പരമാവധി എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
ശബ്ദവേഗം ഖരവസ്തുക്കളിൽ പരമാവധി യാണ്. കാരണം ഖരമാധ്യമത്തിലെ തന്മാത്ര കൾ അടുത്ത് അടുത്തായി അടുക്ക പ്പെട്ടിരിക്കുന്നു .ഇത് ശബ്ദ തരംഗങ്ങളെ അതിലൂടെ കൂടുതൽ വേഗത്തിൽ സഞ്ചരി ക്കാൻ അനുവദിക്കുന്നു.

Question 9.
ഒരു പേപ്പർ കപ്പും ചരടും ഉപയോഗിച്ച് നിർമ്മിച്ച സ്പീക്കിംഗ് ട്യൂബിലൂടെ സംസാരി ക്കുമ്പോൾ നമുക്ക് ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയും.
Answer:
a) ഏത് മാധ്യമത്തിലാണ് ശബ്ദം സഞ്ചരിക്കുന്നത്?
b) ചരടിന് പകരം അലുമിനിയം ദണ്ഡ് ഉപയോഗിച്ചാൽ എന്ത് മാറ്റം സംഭവിക്കും.
c) സ്പീക്കിംഗ് ട്യൂബ് ഉപയോഗിച്ച് ചന്ദ്രനിൽ സംസാരിച്ചാൽ ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയുമോ?
Answer:
a) ചരട്
b) ശബ്ദത്തിന്റെ വേഗത വർധിക്കുന്നു
c) ഇല്ല

Question 10.
വേഗം കൂടുതൽ ഏതിലാണ് ? (ഹീലിയം, അലുമിനിയം, വായു, സമുദ്രജലം)
Answer:
അലുമിനിയം

Question 11.
ശബ്ദത്തിന്റെ വേഗതയെ ബാധിക്കുന്ന ഘടകങ്ങൾ ഏതൊക്കെയാണ്?
Answer:
താപനില, മാധ്യമത്തിന്റെ സാന്ദ്രത.

Question 12.
അപ്പുവും അമ്മുവും അവധിക്കാലത്ത് ഒരു സ്നേക്ക് പാർക്ക് സന്ദർശിച്ചു. അവരുടെ അഭിപ്രായം ചുവടെ നൽകിയിരിക്കുന്നു. അപ്പു : പാമ്പുകൾക്ക് ചുറ്റുമുള്ള എല്ലാ ശബ്ദങ്ങളും കേൾക്കാം.
അമ്മു: പാമ്പുകൾക്ക് ശബ്ദം കേൾക്കാൻ കഴിയില്ല, പക്ഷേ അവ ശബ്ദങ്ങൾ മൂലമുള്ള കമ്പനം അവരുടെ ആവശ്യങ്ങൾക്കായി ഉപയോഗിക്കുന്നു. ആരാണ് ശരി. ഉത്തരം സാധൂകരിക്കുക.
Answer:
അമ്മു പറഞ്ഞത് ശരിയാണ്. ഇരയെ പിടിക്കുന്നതിനും സ്വയം പ്രതിരോധിക്കു ന്നതിനും പാമ്പുകൾ തറയിലൂടെയുള്ള ശബ്ദ പ്രക്ഷേപണം ഉപയോഗിക്കുന്നു.

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 13.
ശബ്ദത്തിന് വെള്ളത്തിലൂടെ സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയുമോ? അങ്ങനെയെങ്കിൽ, ജലജീവി കൾ ഇത് എങ്ങനെ ഉപയോഗിക്കുന്നു?
Answer:
കഴിയും.
ശബ്ദത്തിന് വെള്ളത്തിലൂടെ സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയും. ഡോൾഫിനുകൾ, തിമിംഗലങ്ങൾ തുടങ്ങിയ ജലജീവികൾ സമുദ്രജലത്തിലൂടെ ശബ്ദ കൈമാറ്റത്തിലൂടെ ആശയവിനിമയം നടത്തുന്നു.

Question 14.
ഒരു സ്കൂളിലെ വിദ്യാർത്ഥികൾ തീപ്പെട്ടിയും ചരടും ഉപയോഗിച്ച് ഒരു കളിപ്പാട്ട ടെലി ഫോൺ നിർമ്മിച്ചു.
Answer:
a) ടെലിഫോൺ ഉപയോഗിച്ച് അവർക്ക് പരസ്പരം ആശയവിനിമയം നടത്താൻ കഴിയുമോ? വിശദീകരി ക്കുക.
b) ബഹിരാകാശത്ത് ആശയവിനിമയത്തിന് ഇത് ഉപയോഗിക്കാൻ കഴിയുമോ?
c) ഇല്ലെങ്കിൽ, ബഹിരാകാശത്ത് ആശയവിനിമയത്തിനായി ഏത് ഉപകരണമാണ് ഉപയോഗിക്കേണ്ടത്?
Answer:
a) അതെ. ഒരു കളിപ്പാട്ട ടെലിഫോൺ ഉപയോഗിച്ച് അവർക്ക് പരസ്പരം ആശയ വിനിമയം നടത്താൻ കഴിയും. ശബ്ദം ഖരവസ്തുക്കളിലൂടെ സഞ്ചരിക്കുന്നു. ഇവിടെ ശബ്ദം തീപ്പെട്ടിയിലൂടെയും ചരടിലൂ ടെയും സഞ്ചരിച്ച് ചെവികളിൽ എത്തുന്നു.

b) ഇല്ല. ശബ്ദത്തിന് സഞ്ചരിക്കാൻ ഒരു മാധ്യമം ആവശ്യമാണ്. ബഹിരാകാശത്ത് ഒരു മാധ്യമവുമില്ല.

c) റേഡിയോ ഉപകരണങ്ങൾ ഉപയോഗി ക്കണം.

Question 15.
താഴെക്കൊടുത്ത പ്രസ്താവനകൾ ശരിയോ തെറ്റോ എന്ന് എഴുതുക. തെറ്റുണ്ടെങ്കിൽ തിരുത്തി എഴുതുക.
a) വായുവിലെ ഏകദേശം ശബ്ദവേഗം 3 × 102 m/sആണ്.
b) ക്രമമായ കമ്പനത്തോടെയുണ്ടാകു ന്നതും കേൾക്കാൻ ഇമ്പമുള്ളതുമായ ശബ്ദത്തെ ഒ എന്നും ക്രമരഹിത മായ കമ്പനം കൊണ്ട് ഉണ്ടാകുന്നതും അരോചകമായതുമായ ശബ്ദത്തെ സംഗീതം എന്നും പറയുന്നു.
Answer:
a) തെറ്റ്, വായുവിലെ ഏകദേശം ശബ്ദവേഗം 350 m/s ആണ്.

b) തെറ്റ്, ക്രമമായ കമ്പനത്തോടെയുണ്ടാ കുന്നതും കേൾക്കാൻ ഇമ്പമുള്ളതുമായ ശബ്ദത്തെ സംഗീതം എന്നും ക്രമരഹിത മായ കമ്പനം കൊണ്ട് ഉണ്ടാകുന്നതും അരോചകമായതുമായ ശബ്ദത്തെ ഒച്ച എന്നും പറയുന്നു.

Question 16.
രാജു ഇലക്ട്രിക് ബെൽ ഉപയോഗിച്ച് ഒരു പരീക്ഷണം നടത്തി. ആദ്യം അവൻ ബെല്ലിന്റെ ശബ്ദം കേട്ടു. എന്നിട്ട് ബെൽ ഒരു പാത്രത്തിൽ ഇട്ട്, ഒരു ട്യൂബ് ഉപയോഗിച്ച് ആ പാത്രത്തിലെ പരമാവധി വായു വലിച്ചെ ടുത്തു.
a) രണ്ട് സന്ദർഭങ്ങളിലും കേൾക്കുന്ന ശബ്ദത്തിൽ വ്യത്യാസമുണ്ടോ?
b) കേൾക്കുന്ന ശബ്ദത്തിലെ വ്യത്യാസം എന്താണ്?
c) വായു മുഴുവൻ വലിച്ചെടുത്താൽ എന്ത് സംഭവിക്കും?
d) പരീക്ഷണത്തിൽ നിന്ന് എത്തിച്ചേർന്ന നിഗമനം എന്താണ്?
Answer:
a) രണ്ട്

b) ബെൽ ഒരു ജാറിൽ വയ്ക്കുകയും അതിലെ വായു വലിച്ചെടുക്കുകയും ചെയ്യുമ്പോൾ വായുവിന്റെ അളവ് കുറവായതിനാൽ ആദ്യത്തെ കേസിനേക്കാൾ രണ്ടാമത്തെ കേസിൽ ശബ്ദം കുറയുന്നു.

c) ഒരു ശബ്ദവും കേൾക്കുന്നില്ല

d) ശബ്ദത്തിന് സഞ്ചരിക്കാൻ ഒരു മാധ്യമം

Question 17.
ഒരു കുളത്തിൽ നീന്തുന്നതിനിടയിൽ ബെനും കെനും അതിന്റെ ആഴത്തിലേക്ക് മുങ്ങി. വെള്ളത്തിനടിയിലായിരിക്കുമ്പോൾ
അവർ പരസ്പരം സംസാരിച്ചു.
a) പരസ്പരം കേൾക്കാമോ?
b) ഏത് മാധ്യമത്തിലൂടെയാണ് ഇവിടെ ശബ്ദം സഞ്ചരിക്കുന്നത്?
Answer:
a) കേൾക്കാം
b) വെള്ളം

Question 18.
നൽകിയിരിക്കുന്ന പ്രസ്താവനകൾ ശരിയോ തെറ്റോ എന്ന് പ്രസ്താവിക്കുകയും തെറ്റായ പ്രസ്താവനകൾ തിരുത്തുകയും ചെയ്യുക.
i. ശബ്ദത്തിന് ഖരവസ്തുക്കളിലൂടെ മാത്രമേ സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയൂ
ii. ശബ്ദത്തിന് ശൂന്യതയിലൂടെ സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയും
iii. ഖരവസ്തുക്കളിൽ ശബ്ദത്തിന്റെ വേഗത കൂടുതലാണ്
iv. പാമ്പുകൾ സ്വയം പ്രതിരോധത്തിനായി തറയിലൂടെ ശബ്ദം പകരുന്നു.
Answer:
i. തെറ്റ്
തിരുത്തിയ പ്രസ്താവന ഖരവസ്തുക്കൾ, ദ്രാവകങ്ങൾ, വാതകങ്ങൾ എന്നിവയിലൂടെ ശബ്ദത്തിന് സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയും

ii. തെറ്റ്
തിരുത്തിയ
പ്രസ്താവന ശബ്ദത്തിന്
ശൂന്യതയിലൂടെ സഞ്ചരിക്കാൻ കഴിയില്ല

iii. ശരി

iv. തെറ്റ്

9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം

Question 19.
ചെവിയിലൂടെ ശബ്ദം തായി സൂചിപ്പിക്കുന്ന കടന്നുപോകുന്ന ഫ്ലോചാർട്ടിലെതെറ്റുകൾ തിരുത്തി വീണ്ടും വരയ്ക്കുക.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 18

Question 2.
കേൾക്കാൻ ചെവിക്കുട കർണ്ണപുടം → തലച്ചോർനമ്മെ സഹായിക്കുന്നശ്രവണേന്ദ്രിയമാണ് ചെവി. എന്നാൽ ശബ്ദം മനസ്സിലാക്കാൻ ആവശ്യമായ ഒരേയൊരു ഘടകമാണോ ഇത് . വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
ശബ്ദം മനസ്സിലാക്കാൻ ആവശ്യമായ ഒരേയൊരു ഘടകമല്ല ഇത്. ശബ്ദാനു ഭവത്തിന് മൂന്ന് അവശ്യ ഘടകങ്ങളുണ്ട്. അവ ശബ്ദ സ്രോതസ്സ് മാധ്യമം, ശ്രവണേന്ദ്രിയം എന്നിവയാണ്.

Question 20.
ചിത്രത്തിൽ C, R എന്നിങ്ങനെ ലേബൽ ചെയ്തിരിക്കുന്ന ഭാഗങ്ങൾക്ക് പേര് നൽകുക.
9th Class Physics Chapter 8 Notes Solutions Malayalam Medium ശബ്ദം Img 17
Answer:
C- മർദം കൂടിയ മേഖല

Question 21.
കേൾവിശക്തി ഒരു അനുഗ്രഹമാണ്. എന്നാൽ കേൾവിയിൽ വെല്ലുവിളികൾ നേരിടുന്ന നിരവധി ആളുകൾ നമുക്ക് ചുറ്റും ഉണ്ട്. കേൾവിശക്തി കുറഞ്ഞവരോട് സ്വീകരിക്കേണ്ട സമീപനം എപ്രകാരമായിരി ക്കണം?
Answer:

  • സഹഭാവത്തോടെ പെരുമാറണം
  • എല്ലാ പ്രവർത്തനങ്ങളിലും പങ്കാളിത്തവും പരിഗണനയും നൽകണം
  • അവരുടെ ആവശ്യങ്ങൾ മാനിക്കുക

Question 22.
ചെവി പരിചരണവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട കാര്യങ്ങളാണ് നാം എന്തെല്ലാം ശ്രദ്ധിക്കേണ്ടത്?
Answer:
ചെവിക്കുള്ളിൽ ഏതെങ്കിലും തരത്തിലുള്ള വസ്തുക്കൾ ഇടുന്നത് വലിയ അപകടമാണ്.

കർണ്ണപുടം പൊട്ടിപ്പോകാനും കേൾവി ശക്തി നഷ്ടപ്പെടാനും കാരണമായേക്കാം.

ഏതെങ്കിലും രീതിയിലുള്ള മുറിവ് സംഭവിച്ചു കഴിഞ്ഞാൽ ചെവിയുടെ ഘടനയുടെ പ്രത്യേകത മൂലം മുറിവ് ഉണങ്ങി വരാൻ പ്രയാസമാകും. ഇത് അണുബാധയ്ക്ക് ഇടയാവുകയും കേൾവിശക്തിയെ ബാധിക്കുകയും ചെയ്തേക്കാം.

ചെവിയിൽ അന്യവസ്തുക്കൾ ഇടരുത്.

ഡോക്ടറുടെ നിർദേശം കൂടാതെ ലായനികളോ ദ്രാവകങ്ങളോ ചെവിയിൽ ഒഴിക്കരുത്.
ഉച്ചത്തിലുള്ള ശബ്ദം തുടർച്ചയായി കേൾക്കരുത്.

വലിയ ശബ്ദം ഉള്ള സ്ഥലങ്ങളിൽ തുടർച്ചയായി നിൽക്കേണ്ടി വരുമ്പോൾ ഇയർ പ്ലഗ് പോലുള്ള സംരക്ഷണോ പാധികൾ ഉപയോഗിക്കണം.

ഇയർഫോൺ തുടർച്ചയായി കൂടുതൽ ഉച്ചത്തിൽ കേൾക്കുന്നത് ഒഴിവാക്കണം.

Question 23.
താഴെ പറയുന്നവ സംഗീതമായും ഒച്ചയായും പട്ടികപ്പെടുത്തുക. (വയലിനിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം, കാറിന്റെ ഹോൺ, പടക്കം, കുയിലിന്റെ ശബ്ദം, സംഗീത കച്ചേരികൾ, ചീവീടിന്റെ ശബ്ദം)
Answer:

സംഗീതം ളൾ
വയലിനിൽ നിന്നുള്ള ശബ്ദം പടക്കം
സംഗീത കച്ചേരികൾ ചീവീടിന്റെ ശബ്ദം
കാറിന്റെ ഹോൺ കുയിലിന്റെ ശബ്ദം

Question 24.
ശബ്ദമലിനീകരണത്തിൽ മനുഷ്യർ എങ്ങ നെയാണ് സംഭാവന ചെയ്യുന്നത്?
Answer:
വാഹനങ്ങളുടെ ശബ്ദം, എയർ ഹോണിന്റെ ശബ്ദം, ഉച്ചഭാഷിണിയുടെ ശബ്ദം.

Question 25.
ശബ്ദമലിനീകരണത്തിന്റെ ദോഷങ്ങളും പ്രതിവിധികളും പട്ടികപ്പെടുത്തുക.
Answer:
ശബ്ദമലിനീകരണത്തിന്റെ ദോഷങ്ങൾ
ഇത് ശാരീരികവും മാനസികവുമായ
ആരോഗ്യത്തെ ബാധിക്കുന്നു. അവ പഠനവൈകല്യം, ബധിരത,
രക്തസമ്മർദ്ദം തുടങ്ങിയവയ്ക്ക് കാരണമാകുന്നു.

പ്രതിവിധികൾ

  • ഫലപ്രദമായ നിയമങ്ങളും
  • നിയന്ത്രണങ്ങളും ഉണ്ടാക്കുക
  • എയർ ഹോണുകൾ ഒഴിവാക്കുക വാഹനങ്ങൾ ശരിയായി പരിപാലിക്കുക
  • ബോക്സ് ടൈപ്പ് ലൗഡ് സ്പീക്കർ ഉപയോഗിക്കുക
  • കോടതി, ആശുപത്രി, വിദ്യാഭ്യാസ
  • സ്ഥാപനങ്ങൾ എന്നിവയുടെ
  • പരിസരങ്ങളിൽ 50 dB യിൽ കൂടുതൽ ശബ്ദമുണ്ടാക്കരുത്.
    കഴിയുന്നത്ര മരങ്ങൾ നടുക.

मुरझाया फूल Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

Practicing with SCERT Kerala Syllabus 6th Standard Hindi Textbook Solutions Unit 3 Chapter 2 मुरझाया फूल Hindi Poem Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi improves language skills.

Murjhaya Phool Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary

SCERT Class 6 Hindi Unit 3 Chapter 2 Question Answer Kerala Syllabus मुरझाया फूल

Murjhaya Phool Hindi Poem Question Answer

प्रश्न 1.
‘हृदय दुखाना’ और ‘ठंडी बूँदें टपकाना’ से क्या तात्पर्य है ?
ഹൃദയത്തെ ദു:ഖിപ്പിക്കുക, തണുത്ത വെള്ളത്തുള്ളികൾ തളിക്കുക – ഇതുകൊണ്ട് അർത്ഥമാക്കുന്നതെന്ത്?
उत्तर :
हृदय दुखाना से तात्पर्य है- शोक, कष्ट आदि देकर तमन को दुख देना। ठंडी बूँदें टपकाना से तात्पर्य है – मन को शीतलता प्रदान करना ।
ഹൃദയത്തെ ദു:ഖിപ്പിക്കുക എന്നതിന്റെ അർത്ഥം, ശോകം, കഷ്ടം മുതലായവ കൊടുത്ത് മനസ്സിനെ ദു:ഖിപ്പിക്കുക. തണുത്ത വെള്ളത്തുള്ളികൾ തളിക്കുക എന്നതുകൊണ്ട് അർത്ഥമാക്കുന്നത് . മനസ്സിന് കുളിർമ നല്കുക എന്നതാണ്.

प्रश्न 2.
‘हृदय दुखाना’ और ‘ठंडी बूँदें टपकाना’ जैसे अन्य कौन-कौन से प्रयोग कविता में है ?
ഹൃദയത്തെ ദു:ഖിപ്പിക്കുക, തണുത്ത വെള്ളത്തുള്ളികൾ തളിക്കുക – ഇതുപോലെ വേറെ പ്രയോഗങ്ങൾ കവിതയിലുണ്ടോ? എഴുതാം.
उत्तर :
चोट पहुँचना (മുറിവേൽപ്പിക്കുക) बिखराना (ചിതറിപ്പിക്കുക)
शीतलता ला देना (കുളിർമ നൽകുക)
रुलाना (കരയിപ്പിക്കുക)

प्रश्न 3.
मुरझाया फूल किन-किन के प्रतीक हैं?
വാടിയ പൂവ് എന്തിന്റെയൊക്കെ പ്രതീകങ്ങളാണ്?
उत्तर :
समाज के वृद्ध लोग के, बीमार लोग के और गरीब लोग के।
സമൂഹത്തിലെ വൃദ്ധരായ ആളുകൾ, രോഗികളായവർ പാവപ്പെട്ടവർ

प्रश्न 4.
कविता का आशय लिखें
കവിതയുടെ ആശയം എഴുതാം
उत्तर :
श्रीमती सुभद्राकुमारी चौहान की कविता है ” मुरझाया फूल।” कवयित्री बताती है कि यह फूल तो मुरझाया है। इसलिए उसको दुखाना मत। उसकी पखुडियों को भी बिखराना मत। उन्हें चोट भी नहीं पहूँचाएँ । क्योंकि वह तो अपनी अंतिम घडियों में है । कवयित्रि हमें ठंडी बूँदें टपकाकर उसे शीतलता प्रदान करना चाहती है। इस तरह कवयित्री दीन दुखियों की सहायता करने का संदेश देती है।

ശ്രീമതി സുഭദ്രാകുമാരി ചൗഹാൻ എഴുതിയ കവിതയാണ് ‘മൂർഛായാ ഫൂൽ’. കവയിത്രി പറയുന്നത് ഈ പൂവ് വാടിയതാണെന്നാണ്. അതുകൊണ്ട് അതിനെ കൂടുതൽ വിഷമിപ്പിക്കരുത്. അതിന്റെ ഇതളുകളെ കൂടുതൽ ചിതറിക്കരുത്. അതിനെ കൂടുതൽ മുറിവേൽപിക്കരുത്.

കാരണം അത് അതിന്റെ അവസാന നിമിഷങ്ങളിലാണ്. നമ്മളെല്ലാവരും അതിൽ തണുത്ത വെള്ളത്തുള്ളികൾ തളിച്ച് അതിന് കുളിർമ നൽകണം എന്നാണ് കവയിത്രി ആഗ്രഹിക്കുന്നത്. കഷ്ടപ്പാടുകൾ അനുഭവിക്കുന്നവരെ സഹായിക്കണം എന്നുള്ള സന്ദേശമാണ് ഈ രീതിയിൽ കവയിത്രി നമുക്ക് നൽകുന്നത്.

मुरझाया फूल Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 5.
मुरझाया फूल किन-किन के प्रतीक हैं ?
मुरझाया फूल Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 1
उत्तर :
मुरझाया फूल Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 2

मुरझाया फूल Hindi Poem अन्य परीक्षा केंद्रित प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
‘मुरझाया फूल’ कविता के कवि कौन है ?
മുർഛായാ ഫൂൽ കവിതയുടെ കവി ആരാണ്?
उत्तर :
सुभद्रा कुमारी चौहान ।
സുഭദ്രാ കുമാരി ചൗഹാൻ

प्रश्न 2.
‘मुरझाया फूल’ किस विधा की रचना है ?
മുർഛായാ ഫൂൽ ഏതു തരത്തിലുള്ള രചനയാണ്?
उत्तर :
कविता

प्रश्न 3.
‘मुरझाया फूल’ किस घडियों में है ?
മുർഛായാ ഫൂൽ ഏതു നിമിഷങ്ങളിലാണ്?
उत्तर :
अंतिम घडियों में
(അവസാന നിമിഷങ്ങളിലാണ്)

प्रश्न 4.
संतप्त हृदय को कैसे खुशी भरता है ?
ദു:ഖിച്ചിരിക്കുന്ന ഹൃദയത്തെ എങ്ങനെ സന്തോഷമുള്ള താക്കാം?
उत्तर :
शीतलता प्रदान कर (തണുപ്പ് നൽകുക)

प्रश्न 5.
सही मिलान करो (ശരിയായി പൊരുത്തപ്പെടുത്തുക)

i) मुरझाया (क) घडियों में
ii) अंतिम (ख) ला देना
iii) शीतलता (ग) हृदय
iv) ठंडी बूँदें (घ) पहुँचाना मत
v) संतप्त (ङ) टपका देना
vi) चोट (च) फूल

उत्तर :

i) मुरझाया (च) फूल
ii) अंतिम (क) घडियों में
iii) शीतलता (ख) ला देना
iv) ठंडी बूँदें (ङ) टपका देना
v) संतप्त (ग) हृदय
vi) चोट (घ) पहुँचाना मत

प्रश्न 6.
दिए गए संकेत बिंदुओं के आधार श्रीमती सुभद्रा कुमारी चौहान के बारे में एक संक्षिप्त विवरण दीजिए
തന്നിരിക്കുന്ന പോയിന്റുകളനുസരിച്ച് ശ്രീമതി സുഭദ്രാ കുമാരി ചൗഹാനെപ്പറ്റി ഒരു സംക്ഷിപ്ത വിവരണം തയ്യാറാക്കുക.
हिन्दी के मशहूर कवयित्री
जन्म अगस्त १९०४ को उत्तर प्रदेश के इलाहाबाद
जिले के निहरपुर नामक गाँव में
स्कूल, यह कदंब का पेड, मेरा नया बचपन
आदि रचनाएँ है।
निधन १५ फरवरी १९४८ को
उत्तर :
श्रीमती सुभद्रा कुमारी चौहान हिन्दी के मशहूर कवयित्री थी। उनकी जन्म १६ अगस्त १९०४ को उत्तर प्रदेश के इलाहाबाद जिले के निहरपूर नामक गाँव में हुआ । मुकुल, यह कदंब का पेड, मेरा नया बचपन आदि प्रमुख रचनाएँ हैं। उनका निधन १५ फरवरी १९४८ को हुआ ।

ശ്രീമതി സുഭദ്രാ കുമാരി ചൗഹാൻ ഹിന്ദി സാഹിത്യത്തിലെ പ്രസിദ്ധയായ കവയിത്രി ആയിരുന്നു. അവരുടെ ജന്മം 16 ആഗസ്റ്റ് 1904 ന് ഉത്തർപ്രദേശിലെ ഇലാഹാബാദ് ജില്ലയിലെ നിഹർപുർ എന്ന ഗ്രാമത്തിലായിരുന്നു. മുകുൽ, യഹ കദംബ കാ പേട്, മേരാ നയാ ബച്ചൻ എന്നിവ പ്രമുഖ രചനകളാണ്. അവരുടെ മരണം 15 ഫെബ്രുവരി 1948 ന് ആയിരുന്നു.

मुरझाया फूल Hindi Poem Summary in Malayalam & Hindi

Murjhaya Phool Hindi Poem Summary in Malayalam & Hindi

यह मुरझाया हुआ फूल है,
इसका हृदय दुखाना मत ।
स्वयं बिखरनेवाली उसकी,
पंखुडियाँ बिखराना मत ।

ഇതൊരു വാടിയ പൂവാണ്
ഇതിന്റെ ഹൃദയത്തെ കൂടുതൽ വേദനിപ്പിക്കരുത്
വാടിക്കൊഴിഞ്ഞ് സ്വയമായി ചിതറിപ്പോകാൻ തുടങ്ങുന്ന
ആ പൂവിന്റെ ഇതളുകൾ ചിതറിക്കരുതേ

गुज़रो अगर पास से इसके,
इसे चोट पहुँचाना मत।
जीवन की अंतिम घडियों में,
देखो इसे रुलाना मत ।

ഇതിനടുത്തുകൂടി കടന്നു പോവുകയാണെങ്കിൽ ഇതിനെ
മുറിവേൽപിക്കരുതേ. ജീവിതത്തിന്റെ അവസാന
നിമിഷങ്ങളിൽ അതിനെ കരയിപ്പിക്കരുതേ.

अगर हो सके तो ठंडी,
बूँदें टपका देना प्यारे।
जल न जाए संतप्त हृदय,
शीतलता ला देना प्यारे ।

കഴിയുമെങ്കിൽ തണുത്ത വെള്ളത്തുള്ളികൾ തളിക്കൂ. ദു:ഖപൂർണ്ണമായ അതിന്റെ ഹൃദയത്തെ കൂടുതൽ
വിഷമിപ്പിക്കരുത്. പകരം അതിന് കുറച്ച് കുളിർമ നൽകൂ, സന്തോഷം കൊടുക്കൂ.

मुरझाया फूल Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

मुरझाया फूल Hindi Poem कवि परिचय सुभद्रा कुमारी चौहान

सुभद्रा कुमारी चौहान हिन्दी साहित्य की प्रसिद्ध कवयित्रि थी। उनका जन्म नागपंचमी के दिन १६ अगस्त १९०४ को इलाहाबाद (उत्तर प्रदेश) के निकट निहालपुर गाँव में एक संपन्न परिवार में हुआ था। बचपन से ही काव्य ग्रंथों से उनको विशेष लगाव था। उनका विद्यार्थी जीवन प्रमाण में बीता । अल्पायु में ही सुभद्रा की पहली कविता प्रकाशित हुई थी। सुभद्रा और महादेवी वर्मा (हिन्दी साहित्यकार) दोनों बचपन की सहेलियाँ थीं । सुभद्राकुमारी का विवाह मध्यप्रदेश निवासी ‘ठाकूर लक्ष्मण सिंह के साथ हुआ। पति के साथ वे भी महात्मा गाँधी के आन्दोलन से जुड़ गई और राष्ट्र प्रेम पर कविताएँ करने लगी। उनका पहला काव्य संग्रह ‘मुकुल’ १९३० में प्रकाशिता हुई हैं। ‘झाँसी की रानी’ इनकी बहुचर्चित रचना है । सुभद्राजी को प्राय: उनके काव्य के लिए ही जाना जाता जाता है लेकिन उन्होंने राष्ट्रीय आंदोलन में भी सक्रिय भागीदारी की और जेल यात्रा के पश्चात उनके तीन कहानी संग्रह (बिखरे मोती, उन्मादिनी, सीधे सादे चित्र) भी प्रकाशित हुए । त्रिधारा, मुकुल, यह कदंब का पेड्, मेरा नया बचपन आदि प्रसिद्ध रचनाएँ हैं । १५ फरवरी १९४८ को एस कार दुर्घटना में उनका निधन हो गया।

സുഭദ്രാകുമാരി ചൗഹാൻ ഹിന്ദി സാഹിത്യത്തിലെ പ്രസിദ്ധയായ കവയിത്രി ആയിരുന്നു. അവരുടെ ജനനം നാഗപഞ്ചമി ദിവസം 1904 ആഗസ്റ്റ് 16 ന് ഇലഹാബാദിനു (ഉത്തർ പ്രദേശ്) സമീപം നിഹാൽപുർ എന്ന ഗ്രാമത്തിലെ ഒരു സമ്പന്ന കുടുംബത്തിലായിരുന്നു. കുട്ടിക്കാലം മുതൽ കാവ്യഗ്രന്ഥങ്ങളുമായി അവർക്ക് നല്ല ബന്ധമുണ്ടായിരുന്നു. അവരുടെ വിദ്യാർത്ഥി ജീവിതം പ്രയാഗിലായിരുന്നു. ചെറിയ പ്രായത്തിൽ തന്നെ സുഭദ്രയുടെ ആദ്യത്തെ കവിത പ്രസിദ്ധീകരിച്ചു. സുഭദ്രയും മഹാദേവി വർമയും (ഹിന്ദി സാഹിത്യകാരി( കുട്ടിക്കാലത്തെ കൂട്ടുകാരികൾ ആയിരുന്നു. സുഭദ്രാകുമാരിയുടെ വിവാഹം മധ്യപ്രദേശ് സ്വദേശിയായ ഠാക്കൂർ ലക്ഷ്മൺ സിംഹുമായി നടത്തപ്പെട്ടു. ഭർത്താവിന്റെ കൂടെ അവരും മഹാത്മാഗാന്ധിയുടെ പ്രക്ഷോഭത്തിൽ പങ്കു ചേരുകയും ദേശസ്നേഹം ഉണർത്തുന്ന കവിതകൾ എഴുതാനും തുടങ്ങി. അവരുടെ ആദ്യത്തെ കവിതാസമാഹാരമായ ‘മുകുൾ 1930 ൽ പ്രസിദ്ധീകരിച്ചു. ഇവരുടെ തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ട കവിതകൾ തിധാരയിൽ പ്രസിദ്ധീകരിച്ചു. ഝാൻസി കി റാണി’ അവരുടെ ചർച്ച ചെയ്യപ്പെട്ട രചനയാണ്. സുഭദ്രാകുമാരി തന്റെ രചനകൾ കൊണ്ട് മാത്രം അറിയപ്പെടേണ്ടതാണ്. എന്നാൽ അവരുടെ സജീവ പങ്കാളിത്തം രാഷ്ട്രീയ പ്രക്ഷോഭത്തിലുമുണ്ടായി. ജയിൽ മോചനത്തിനു ശേഷം അവരുടെ മൂന്ന് കഥാസമാഹാരങ്ങൾ (ബിക്കരേ മോത്തി, ഉൻമാദിനി, സിധേ സാധേ ചിത്) പ്രസിദ്ധീകരിച്ചു. ത്രിധാരാ, മുകുൾ, യഹ് കദംബ് കാ പേട്, മേരാ നയാ ബച്ച്പൻ തുടങ്ങിയവ പ്രസിദ്ധമായ രചനകളാണ്. ഫെബ്രുവരി 15 1948 ന് ഒരു കാറപകടത്തിൽ അവർ അന്തരിച്ചു.

जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

Practicing with SCERT Kerala Syllabus 6th Standard Hindi Textbook Solutions Unit 2 Chapter 1 जगमग तारा Hindi Poem Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi improves language skills.

Jagmag Thara Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary

SCERT Class 6 Hindi Unit 2 Chapter 1 Question Answer Kerala Syllabus जगमग तारा

Jagmag Thara Hindi Poem Question Answer

प्रश्न 1.
हमारे देश की खूबियाँ क्या-क्या हैं?
നമ്മുടെ രാജ്യത്തിന്റെ ഗുണമേന്മകൾ എന്തെല്ലാമാണ്?
उत्तर :
अनेक भाषा, त्योहार, नदियाँ, हरे-भरे जंगल, वेश- भूषाएँ आदि सब हमारे देश की खूबियाँ हैं।

ഒരുപാട് ഭാഷകൾ, ഉത്സവങ്ങൾ, നദികൾ, പച്ചപ്പ് നിറഞ്ഞ വനങ്ങൾ, വേഷധാരണങ്ങൾ തുടങ്ങിയവയെല്ലാം നമ്മുടെ രാജ്യത്തിന്റെ ഗുണമേന്മകൾ ആണ്.

प्रश्न 2.
‘चमके जैसे जगमग तारा’ से क्या मतलब है?
മിന്നിത്തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രം പോലെ ശോഭിക്കുന്നു ഇതിന്റെ അർത്ഥമെന്താണ്?
उत्तर :
भारत जगमग तारा है । दुनिया के देशों के बीच जगमगाता तारे के समान भारत चमकता है। विज्ञान, कृषि, साहित्य, खेल-कूद आदि क्षेत्रों में भारत दुनिया के देशों की तुलना में आगे हैं। इसलिए भारत को जगमगाता तारा कहा है।

ഭാരതം തിളങ്ങുന്ന ഒരു നക്ഷത്രമാണ്. ലോകത്തിലെ വിവിധ രാജ്യങ്ങളുടെ ഇടയിൽ ഭാരതം ഒരു നക്ഷത്രം പോലെ തിളങ്ങി നിൽക്കുന്നു. അതായത് ഭാരതത്തിന് വലിയ സ്ഥാനമാണ് ഉള്ളത്, ശാസ്ത്രത്തിലും കൃഷിയിലും സാഹിത്യത്തിലും, കായികരംഗത്തിലും തുടങ്ങി എല്ലാ മേഖലകളിലും ലോകരാജ്യങ്ങളുമായി താരതമ്യപ്പെടുത്തു മ്പോൾ ഭാരതം ഏറെ മുന്നിലാണ്. അതു കൊണ്ടാണ് ഭാരതത്തെ തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രമായി പറയുന്നത്.

प्रश्न 3.
इस कविता का आशय लिखें।
ഈ കവിതയുടെ ആശയം എഴുതുക.
उत्तर :
“जगमग तारा’ कविता भारत की खूबियों पर लिखी गई है। इस कविता के ज़रिए कवि ने भारत को जगमगाता तारा कहा है। सदा सत्य और अहिंसा की रक्षा करने वाले हमारे भारत को कई बलिदानों ने मिलकर संवारा है। भारतवासी अपने देश को जान से ज्यादा प्यार करते हैं। इसके प्राकृतिक सौंदर्य पर भी कवि ने प्रकाश डाला है। भारत के दक्षिण में सागर फैला पडा है। कवि इसकी तुलना भारत के पसारे पाँवों से करते हैं। यह हमेशा विश्व को सत्य की जय का संदेश देता आया है। अपनी इन खूबियों से भारत पूरे विश्व में तारे के समान जगमग रहा है।

ഭാരതത്തിന്റെ സവിശേഷതകളെക്കുറിച്ച് എഴുതിയ കവിതയാണ് ജഗ് താര’. ഈ കവിത വഴി കവി ഭാരതത്തെ തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രമായി പറയുന്നു. സത്വവും, അഹിംസയും എപ്പോഴും കാത്ത് സൂക്ഷിക്കുന്ന നമ്മുടെ രാജ്യത്തെ അനേകം ജിവത്യാഗങ്ങൾ കൊണ്ടാണ് അലങ്കരിച്ചിരിക്കുന്നത്. ഭാരതത്തിലെ ഓരോ ആളുകളും തന്റെ രാജ്യത്തിന സ്വന്തം ജീവനേക്കാളേ സ്നേഹിക്കുന്നു. കവി ഭാരതത്തിന്റെ പ്രകൃതി സൗന്ദര്യത്തെപ്പറ്റിയും കവിതയിൽ വർണ്ണിച്ചിരിക്കുന്നു. ഭാരതത്തിന്റെ ദക്ഷിണഭാഗം സമുദ്രത്താൽ ചുറ്റപ്പെട്ടതാണ്. കവി ഭാരതത്തിന്റെ നീട്ടിയ കാലുകളുമായി ഇതിനെ താരതമ്യപ്പെടുത്തിയിരിക്കുന്നു. നമ്മുടെ രാജ്യം ലോകത്തിന് മുഴുവൻ സത്യം ജയിക്കട്ടെ എന്ന സന്ദേശമാണ് നൽകുന്നത്. തന്റെ ഈ സവിശേഷതകൾ കാരണമാണ് ഭാരതം ലോകരാജ്യങ്ങൾക്കിടയിൽ ഒരു തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രമായി നിൽക്കുന്നത്.

जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 4.
भारत किन-किन क्षेत्रों में जगमग रहा है?
जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 1
लिखें विज्ञान के अलावा और किन-किन क्षेत्रों में भारत जगमग रहा है?
ഭാരതം ഏതെല്ലാം മേഖലകളിലാണ് തിളങ്ങി നിൽക്കുന്നത്. ശാസ്ത്രം കൂടാതെ വേറെ ഏതൊക്കെ മേഖലകളിൽ ഭാരതം തിളങ്ങി നിൽക്കുന്നു.
उत्तर :
जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 2

जगमग तारा Hindi Poem अन्य परीक्षा केंद्रित प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
चित्र में बच्चे किस रूप में खडे हैं ?
ചിത്രത്തിൽ കുട്ടികൾ ഏത് രൂപത്തിലാണ് നിൽക്കുന്നത്?
उत्तर :
बच्चे देश के रूप में खडे हैं

കുട്ടികൾ രാജ്യത്തിന്റെ രൂപത്തിലാണ് നിൽക്കുന്നത്.

प्रश्न 2.
यह चित्र किसकी सूचना देता है ?
ഈ ചിത്രം എന്തിനെയാണ് സൂചിപ്പിക്കുന്നത്?
उत्तर :
यह चित्र ‘अनेकता में एकता’ की सूचना देता है।

ഈ ചിത്രം നാനാത്വത്തിൽ ഏകത്വം എന്ന സൂചനയാണ് നൽകുന്നത്.

प्रश्न 3.
यह कविता कैसी कविता है ?
ഈ കവിത എങ്ങനെയുള്ള കവിതയാണ്?
उत्तर :
यह कविता एक बालकविता है ।

ഈ കവിത ഒരു കുട്ടിക്കവിത ആണ്.

प्रश्न 4.
भारत किसक़ा रखवारा है ?
ഭാരതം എന്തിന്റെ സംരക്ഷകനാണ്?
उत्तर :
भारत सत्य और अहिंसा का रखवारा है।

ഭാരതം സത്വത്തിന്റെയും അഹിംസയുടെയും സംരക്ഷകനാണ്.

प्रश्न 5.
भारत को किसे संवारा?
ഭാരതത്തെ ആരാണ് അലങ്കരിക്കുന്നത്?
उत्तर :
भारत को बलिदानों ने संवारा।

ഭാരതത്തെ രക്തസാക്ഷികളാണ് അലങ്കരിക്കുന്നത്.

प्रश्न 6.
हमें अपनी जान से प्यारा क्या है ?
നമുക്ക് നമ്മുടെ ജീവനേക്കാൾ പ്രിയപ്പെട്ടത് എന്താണ്?
उत्तर :
हमें अपनी जान से प्यारा भारत है।

നമുക്ക് നമ്മുടെ ജീവനേക്കാൾ പ്രിയപ്പെട്ടത് ഭാരതമാണ്

जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 7.
हमारे भारत का संदेश क्या है ?
നമ്മുടെ ഭാരതത്തിന്റെ സന്ദേശമെന്താണ്?
उत्तर :
हमारे भारत का संदेश सत्य की जय है ।

നമ്മുടെ ഭാരതത്തിന്റെ സന്ദേശം സത്യം ജയിക്കട്ടെ എന്നാണ്

प्रश्न 8.
पाठभाग से तुकांत शब्त चुनकर लिखिए ।
പാഠഭാഗത്ത് നിന്ന് തുകാന്ത് വാക്കുകൾ തിരഞ്ഞെടുത്ത്
उत्तर :
हमारा – तारा
हमारा रखवारा
प्यारा पसारा
हमारा – रखवारा

जगमग तारा Hindi Poem Summary in Hindi

Jagmag Thara Hindi Poem Summary in Hindi

जगमग ………
भारत मेरी मातृभूमि है और मैं इसे बहुत प्यार करता हूँ। भारत के लोग स्वभाव से बहुत ही ईमानदार और भरोसेमंद होते हैं । विभिन्न संस्कृति और परंपरा के लोग बिना किसी परेशानी के एक साथ रहते हैं। मेरे देश की मातृ-भाषा हिन्दी है हांलाकि बिना किस बंधन के अलग – अलग धर्मों के लोगों के द्वारा यहाँ कई भाषाएँ बोली जाती हैं।
मेरा भारत महान हैं, मुझे अपने भारतीय होने पर गर्व है। जहाँ अलग – अलग धर्म, जाति, भाषा, रंग, रूप के लोग बहुत प्रेम से साथ रहते है। जहाँ मंदिर में पूजा पाठ होती घंटी और शंख की मीठी ध्वनि आपको पवित्रता एहसास दिलाएगी, मस्जिदों में आजन, चर्च में गौड की प्रेयर ये सब मेरे भारत पूरे विश्व के देशों से अलग बनाता है।
भारत विभिन्न संस्कृति, नस्ल, भाषा और धर्म का देश है। ये ” विविधता में एकता” की भूमि है जहाँ अलग-अलग जीवन-शैली और तरीकों के लोग एकसाथ रहते हैं। वो अलग आस्था, धर्म और विश्वास से संबंध रखते हैं। इन भिन्नताओं के बावजूद भी वो भाईचारे और मानवता के संबंध के साथ रहते हैं । भारत विविधता में एकता का देश है और यह न केवल अपने लोगों, भाषाओं, धर्मों, रीति-रिवाज़ों और व्यवसायों के बारे में सच है बल्कि यह अपनी भौगोलिक विशेषताओं के बारे में भी सच है । भारतीय प्रायद्वीप में सभी प्रकार की राहत सुविधाएँ हैं जो भारत को एक उल्लेखनीय देश बनाती हैं।

भारत विविधताओं का देश है क्योंकि यहाँ के लोग विभिन्न भाषाएँ बोलते हैं। विभिन्न प्रकार का खाना खाते हैं, अलग – अलग त्योहार मनाते हैं और भिन्न भिन्न धर्मों का पालन करते हैं तथा अलग अलग – पहनावा पहनते हैं। ये विभिन्नताएँ विविधता के पहलू हैं। भारत विविधताओं का देश है।

Jagmag Thara Hindi Poem Summary in Malayalam

जगमग तारा Hindi Poem Summary in Malayalam

ഇന്ത്യ എന്റെ മാതൃരാജ്യമാണ്. ഞാൻ അതിനെ വളരെയധികം സ്നേഹിക്കുന്നു. ഇന്ത്യയിലെ ജനങ്ങൾ സ്വഭാവത്താൽ വളരെ സത്യസന്ധരും വിശ്വാസയോഗ്യരുമാണ്. വ്യത്യസ്ത സംസ്കാരവും പാരമ്പര്യവുമുള്ള ആളുകൾ ഒരു പ്രശ്നവുമില്ലാതെ ഒരുമിച്ചു ജീവിക്കുന്നു. ഹിന്ദി എന്റെ രാജ്യത്തിന്റെ മാതൃഭാഷയാണ്. എന്നിരുന്നാലും വിവിധ മതങ്ങളിൽ നിന്നുള്ള ആളുകൾ യാതൊരു നിയന്ത്രണവുമില്ലാതെ ഇവിടെ സംസാരിക്കുന്നു.

എന്റെ ഇന്ത്യ മഹത്തരമാണ്. ഒരു ഇന്ത്യക്കാരനായതിൽ ഞാൻ അഭിമാനിക്കുന്നു. വിവിധ മതങ്ങളിലും ജാതികളിലും ഭാഷകളിലും നിറങ്ങളിലും രൂപങ്ങളിലും ഉള്ളവർ വളരെ സ്നേഹത്തോടെ ഒരുമിച്ചു ജീവിക്കുന്നിടം. ക്ഷേത്രത്തിൽ പൂജിക്കുമ്പോൾ മണിനാദത്തിന്റെയും ശംഖ് മുഴക്കുന്നതിന്റെയും മധുരമായ ശബ്ദം. പള്ളികളിലെ ആസാൻ, പള്ളിയിലെ ഈശ്വര പ്രാർത്ഥന, ഇതെല്ലാം എന്റെ ഇന്ത്യയെ ലോകരാജ്യങ്ങളിൽ നിന്ന് വ്യത്യസ്തമാക്കുന്നു.

ഇന്ത്യ വ്യത്യസ്തമായ സംസ്കാരത്തിന്റെയും വംശത്തിന്റെയും ഭാഷയുടെയും മതത്തിന്റെയും രാജ്യമാണ്. വ്യത്യസ്തമായ ജീവിതരീതികളും വഴികളും ഉള്ളവർ ഒരുമിച്ചു ജീവിക്കുന്ന ‘നാനാത്വത്തിൽ ഏകത്വത്തിന്റെ നാടാണിത്. ‘ അവർ വ്യത്യസ്ത വിശ്വാസത്തിലും മതത്തിലും പെട്ടവരാണ്. ഈ വ്യത്യാസങ്ങൾക്കിടയിലും അവർ സാഹോദര്യത്തിന്റെയും മനുഷ്യത്വത്തിന്റെയും ബന്ധത്തിൽ ജീവിക്കുന്നു.

ഇന്ത്യ നാനാത്വത്തിൽ ഏകത്വമുള്ള രാജ്യമാണ്. ഇത് അതിന്റെ ആളുകൾ, ഭാഷകൾ, മതങ്ങൾ, ആചാരങ്ങൾ, തൊഴിലുകൾ എന്നിവയിൽ മാത്രമല്ല. അതിന്റെ ഭൂമിശാസ്ത്രപരമായ സവിശേഷതകളിലും ശരിയാണ്. ഇന്ത്യയെ ശ്രദ്ധേയമായ രാജ്യമാക്കി മാറ്റുന്ന എല്ലാ തരത്തിലുള്ള ദുരിതാശ്വാസ സവിശേഷതകളും ഇന്ത്യൻ ഉപദ്വീപിലുണ്ട്.

ഇവിടെയുള്ള ആളുകൾ വ്യത്യസ്ത ഭാഷകൾ സംസാരിക്കുന്നതിനാൽ ഇന്ത്യ വൈവിധ്യങ്ങളുടെ രാജ്യമാണ്. അവർ പലതരം ഭക്ഷണം കഴിക്കുന്നു. വ്യത്യസ്ത ഉത്സവങ്ങൾ ആഘോഷിക്കുന്നു. വ്യത്യസ്ത മതങ്ങൾ പിന്തുടരുന്നു. വ്യത്യസ്ത വസ്ത്രങ്ങൾ ധരിക്കുന്നു. ഈ വൈവിധ്യത്തിന്റെ വശങ്ങളാണ്. ഇന്ത്യ വ്യത്യാസങ്ങൾ വൈവിധ്യങ്ങളുടെ രാജ്യമാണ്.

देश हमारा, देश हमारा
चमके जैसे जगमग तारा।
देश हमारा,
देश हमारा
सत्य अहिंसा का रखवारा ।
देश हमारा, देश हमारा
बलिदानों ने उसे संवारा।

നമ്മുടെ രാജ്യം മിന്നിതിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രം പോലെ ശോഭിക്കുകയാണ്. നമ്മുടെ രാജ്യം സത്വത്തിന്റെയും അഹിംസയുടെയും സംരക്ഷകനാണ്. അനേകം രക്തസാക്ഷികൾ കൊണ്ട് അലങ്കരിക്കപ്പെട്ട രാജ്യമാണ് നമ്മുടെ രാജ്യം.

देश हमारा, देश हमारा
हमें है अपनी जान से प्यारा ।
देश हमारा, देश हमारा
सागर ने जिसका पाँव पसारा ।
देश हमारा,
देश हमारा
सत्य की जय संदेश हमारा।
देश हमारा,
देश हमारा
हमें है अपनी जान से प्यारा

നമ്മുടെ രാജ്യം നമുക്ക് സ്വന്തം ജീവനേക്കാൾ ഏറെ പ്രിയപ്പെട്ടതാണ്. നമ്മുടെ രാജ്യം സമുദ്രത്തിലേക്ക് കാൽ നീട്ടി വച്ചിരിക്കുന്നു. അർത്ഥം ഇതാണ്, ഭാരതത്തിന്റെ മൂന്നു ഭാഗവും സമുദ്രത്താൽ ചുറ്റപ്പെട്ടതാണ്. നമ്മുടെ രാജ്യത്തിന്റെ സന്ദേശം സത്വം ജയിക്കട്ടെ എന്നാണ്. നമുക്ക് നമ്മുടെ രാജ്യം ജീവനേക്കാൾ ഏറെ പ്രിയപ്പെട്ടതാണ്.

जगमग तारा (बालकविता) (തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രം)
जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 3
हिंद देश के निवासी
सभी जन एक है,
रंग रूप वेश भाषा
चाहे अनेक है।

ഭാരതത്തിൽ താമസിക്കുന്ന എല്ലാവരും ഒന്നാണ്.
നിറവും, രൂപവും, വേഷവും, ഭാഷയുമെല്ലാം
വ്യത്യസ്തമാണെങ്കിലും ഭാരതീയർ എല്ലാവരും ഒന്നാണ്.

प्रश्न 1.
चित्र में बच्चे हाथ जोड़कर भारत के रूप में खड़े हैं।
उत्तर :
गाँधीजी और स्वतंत्रता संग्राम सेनानियाँ दण्डी यात्रा के लिए सबरमति आश्रम से निकले। यह भी इस चित्र में देखने को मिलता है। यह चित्र यह संदेश देता है कि भारत के निवासी रंग, रूप, भाषा आदि सभी कार्यों में अलग है, लेकिन भारत के सभी जन एक है, अर्थात अनेकता में एकता।

ചിത്രത്തിൽ കുട്ടികൾ കൈകൾ ചേർത്തു പിടിച്ച് ഭാരതത്തിന്റെ രൂപത്തിലാണ് നിൽക്കുന്നത്. ഗാന്ധിജിയും സ്വാതന്ത്ര്യ സമരസേനാനികളും സബർമതി ആശ്രമത്തിൽ നിന്നും പുറപ്പെട്ട ചിത്രവും ഇതിൽ കാണാൻ സാധിക്കുന്നു. ഈ ചിത്രം നൽകുന്ന സന്ദേശം ഇതാണ്. ഭാരതത്തിലെ ജനങ്ങളുടെ നിറവും, രൂപവും, വസ്ത്രധാരണവും, ഭാഷയും എല്ലാം വ്യത്യസ്തം ആണെങ്കിലും ഭാരതത്തിലെ ജനങ്ങൾ ഒന്നാണ്. അർത്ഥമാക്കുന്നത് ഇതാണ് – നാനാത്വത്തിൽ ഏകത്വം.

जगमग तारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

जगमग तारा Hindi Poem कवि परिचय प्रदीप

कवि प्रदीप हिन्दी साहित्य के कवि एवं गीतकार थे। उनका जन्म मध्यप्रदेश राज्य के उज्जैन जिले में ६ फरवरी १९१५ को हुआ था । उनका असली नाम रामचंद्र नारायणजी द्विवेदी था। उनका जन्म एक मध्यवर्गीय परिवार में हुआ था। बचपन से ही उन्हें कविताएँ लिखने का शौक था । कवि प्रदीप ने अपनी कविताओं के ज़रिए देशवासियों के दिलों में देशभक्ति जगाने का काम शुरु किया। वे गीतकार गायक और कवि होने के साथ – साथ एक स्वतंत्रता सेनानी भी थे। उन्होंने फिल्म ‘अंजान’ ‘किस्मत’ ‘झूला’ आदि के लिए गीत लिखे । कवि प्रदीप को उनके द्वारा लिखे गए गीत ‘ए मेरे वतन के लोगों’ के लिए जाना जाता हैं। यह गीत उन्होंने १९६२ भारत चीन युद्ध में शहीत हुए जवानों की श्रद्धांजलि में लिखा था । ‘ए मेरे वतन के लोगों एक देश भक्ति से भरा हिन्दी भाषा में लिखा हुआ गीत है। यह गीत भारतरत्न लता संगेशकर द्वारा तत्कालीन प्रधानमंत्री पं. जवाहरलाल नेहरु की उपस्थिति में नई दिल्ली में गणतंत्र दिवस के अवसर पर रामलीला मैदान में गया गया था। कहा जाता है कि इस गीत को सुनने बाद जवाहरलाल नेहरु की आँखों से आँसू निकल आये थे। ‘राष्ट्रकवि’ कवि प्रदीप ने अपने जीवन में लगभग १७०० गीत लिखें। उनका निधन ११ सितंबर १९९८ को ८३ वर्ष की उम्र में कैसर की बीमारी से लडते हुए हुआ ।

കവി പ്രദീപ് ഹിന്ദി സാഹിത്യത്തിലെ പ്രസിദ്ധനായ കവിയും ഗാനരചയിതാവുമായിരുന്നു. അദ്ദേഹത്തിന്റെ ജനനം മധ്യപ്രദേശ് സംസ്ഥാനത്തിലെ ഉജ്ജൻ ജില്ലയിൽ 1915 ഫെബ്രുവരി 6-ാം തീയതി ആയിരുന്നു. അദ്ദേഹത്തിന്റെ യഥാർത്ഥ പേര് രാമചന്ദ്ര നാരായൺജി ദ്വിവേദി എന്നായിരുന്നു. അദ്ദേഹത്തിന്റെ ജന്മം ഒരു ഇടത്തരം കുടുംബത്തിലായിരുന്നു. കുട്ടിക്കാലം മുതൽക്കു തന്നെ അദ്ദേഹത്തിന് കവിതകൾ എഴുതാൻ ഇഷ്ടമായിരുന്നു. കവി പ്രദീപ് തന്റെ കവിതകൾ വഴി ദേശത്തിലെ ജനങ്ങളുടെ മനസ്സിൽ ദേശഭക്തി ഉണർത്താനുള്ള പ്രയത്നം തുടങ്ങി. അദ്ദേഹം ഗാനരചയിതാവും, ഗായകനും, കവിയും മാത്രമല്ല ഒരു സ്വാതന്ത്ര്യ സമര സേനാനിയും ആയിരുന്നു. അദ്ദേഹം ‘അഞ്ചാൻ’, കിസ്മത്ത്, ഝലാ തുടങ്ങിയ സിനിമകൾക്കു വേണ്ടി ഗാനങ്ങൾ രചിച്ചു. അദ്ദേഹം എഴുതിയ ‘ഏ മേരേ തൻ കേ ലോഗോ എന്ന ഗാനത്തിലൂടെയാണ്. അദ്ദേഹത്തെ അറിയപ്പെട്ടത്.

ഈ ഗാനം 1962 ലെ ഭാരത – ചൈന യുദ്ധത്തിൽ രക്തസാക്ഷിത്വം വരിച്ച ജവാൻമാർക്ക് ആദരാഞ്ജലി അർപ്പിച്ചുകൊണ്ട് അദ്ദേഹം എഴുതിയതാണ്. ഈ ഗാനം ഭാരതരത്നം ലതാ മങ്കേഷ്കറിനാൽ അന്നത്തെ പ്രധാനമന്ത്രിയായിരുന്ന പണ്ഡിറ്റ് ജവഹർലാൽ നെഹ്രുവിന്റെ അദ്ധ്യക്ഷതയിൽ ദില്ലിയിലെ രാംലീല മൈതാനത്തിൽ റിപ്പബ്ലിക് ദിവസം ആലപിച്ചതാണ്. ഈ ഗാനം കേട്ടതിനുശേഷം ജവാഹർലാൽ നെഹ്റുവിന്റെ കണ്ണിൽ നിന്നും കണ്ണുനീർ ഒഴുകിയിരുന്നു എന്നു പറയപ്പെടുന്നുണ്ട്. രാഷ്ട്രകവിയായ കവി പ്രദീപ് അദ്ദേഹത്തിന്റെ ജീവിതകാലത്തിൽ ഏകദേശം 1700 ഗീതങ്ങൾ എഴുതി. അദ്ദേഹത്തിന്റെ മരണം 1998 സെപ്റ്റംബർ 11-ാം തീയതി കാൻസറിനോട് പൊരുതി കൊണ്ടായിരുന്നു.

जगमग तारा शब्दार्थ

  • देश – രാജ്യം country
  • निवासी – താമസക്കാരൻ resident
  • रंग – നിറം colour
  • वेश – വേഷം dress
  • चमकना – തിളങ്ങുന്ന shining
  • तारा – നക്ഷത്രം star
  • जगमग – തിളങ്ങുന്ന shining
  • रखवारा – സംരക്ഷകൻ caretaker
  • बलिदान – ജീവത്യാഗം sacrifice
  • संवारा – അലങ്കരിക്കുക decorated
  • पाँव – കാലി leg
  • पसारा – നീട്ടിവയ്ക്കുക sretch out
  • सत्य – സത്വം truth

देशभक्ति गीत Class 6 Summary in Malayalam & Hindi

Practicing with SCERT Kerala Syllabus 6th Standard Hindi Textbook Solutions देशभक्ति गीत Kavita Summary in Malayalam & Hindi improves language skills.

Desh Bhakti Kavita Class 6 Summary

देशभक्ति गीत Kavita Summary in Malayalam & Hindi

Desh Bhakti Kavita Summary in Malayalam &Hindi

देश भक्ति गीत (ദേശദകതിഗാനം)
1962 के भारत – चीन युद्ध के दौरान शहीद हुए सैनिकों की श्रद्धांजलि में कवि प्रदीप ने ‘ए मेरे वतन के लोगों’ नामक देश भक्ति गीत लिखा है ।
1962 ലെ ഭാരത – ചൈന യുദ്ധത്തിൽ രക്തസാക്ഷിത്വം വരിച്ച വീരസൈനികർക്ക് ആദരാഞ്ജലി അർപ്പിച്ചു കൊണ്ട് കവി പ്രദീപ് എഴുതിയ ഒരു ദേശഭക്തിഗാനം ആണ് ‘എ മേരേ വതൻ കേ ലോഗോം’.

लता मंगेशकर द्वारा गाए इस गीत का तत्कालीन प्रधानमंत्री जवाहरलाल नेहरु की उपस्थिति में २६ जनवरी १९६३ को दिल्ली के रामलीला मैदान में सीधा प्रसारण किया गया ।
ലതാ മങ്കേഷ് കറിനാൽ ആലപിക്കപ്പെട്ട ഈ ഗീതം അന്നത്തെ പ്രധാന മന്ത്രി ആയിരുന്ന ജവഹർലാൽ നെഹ് റുവിൻ്റെ അദ്ധ്യക്ഷതയിൽ 26 ജനുവരി 1963 ൽ ഡൽഹിയിലെ രാംലീല മൈതാനത്തിൽ നിന്നാണ് പ്രക്ഷേപണം ചെയ്തത്.

ऐ मेरे वतन के लोगो,
तुम खूब लगा लो नारा ।
ये शुभदिन है, हम सब का
लहरा लो तिरंगा प्यारा ।
पर मत भूलो सीमा पर,
वीरों ने हैं प्राण गवाए,
कुछ याद उन्हें भी कर लो,
जो लौट के घर न आए।

എന്റെ രാജ്യത്തെ ജനങ്ങളെ
നിങ്ങൾ നന്നായി മുദ്രാവാക്യം മുഴക്കു
ഇത് നമ്മുടെ ശുഭദിനമാണ്
ത്രിവർണ്ണ പതാക വീശു
എന്നാൽ നമ്മുടെ അതിർത്തിയിൽ
വീരമൃത്യു വരിച്ച വീരന്മാരായ ജവാന്മാരെ മറക്കരുത്
വീട്ടിൽ തിരികെ എത്താത്ത അവരെയും കൂടി ഈ
സമയത്ത് നിങ്ങൾ ഓർമിക്കു

ऐ मेरे वतन के लोगो,
ज़रा आँख में भर लो पानी,
जो शहीद हुए हैं उनकी.
ज़रा याद करो कुर्बानी ।
जब घायल हुआ हिमालय,
खतरे में पडी आज़ादी
जब तक थी साँस लजे वो,
फिर अपनी लाश बिछा दी ।
संगी पे घर कर माथा,
सो गए अमर बलिदानी ।

എന്റെ രാജ്യത്തെ ജനങ്ങളെ
നിങ്ങൾ കുറച്ച് കണ്ണുനീർ പൊഴിക്കു
നമുക്ക് വേണ്ടി വീരമൃത്യു വരിച്ചവരെയും അവരുടെ
ത്യാഗത്തെപ്പറ്റിയും ചിന്തിക്കൂ.
ഹിമാലയത്തിൽ പരിക്കേറ്റിട്ടും സ്വാതന്ത്ര്യം അപകടത്തിലായപ്പോൾ അവസാന ശ്വാസം വര നമുക്ക് വേണ്ടി പോരാടിയതാണവർ, എന്നിട്ടും അവർ മരണം വരിച്ചു. തോക്കിൻ കുന്തത്തിൻ മേൽ നെറ്റി ചായിച്ച്, നിദ്രയിലാണ്ടവർ, അവരുടെ അനശ്വരമായ ത്യാഗത്തെപ്പറ്റി ഓർക്കൂ.

जब देश में भी दीवाली,
वो खेल रहे थे होली ।
जब हम बैठे थे घरों में,
वो झेल रहे थे गोली ।
थे धन्य जवान वो अपने,
भी धन्य वो उनकी जवानी ।

ദീപാവലിയും ഹോളിയുമൊക്ക നമ്മുടെ വീട്ടിൽ ഇരുന്ന് നമ്മൾ ആഘോഷിക്കുമ്പോൾ നമുക്കായി വെടിയുണ്ടകളെ ചെറുത്ത് പോരാടുകയായിരുന്നു അവർ, അനുഗ്രഹീതരായ ജവാൻമാർ, അവരുടെ യൗവനവും അനുഗ്രഹീതമാണ്.

कोई सिख कोई जाट मराठा
कोई गुरखा कोई मद्रासी,
सरहद पर मरनेवाला,
हर वीर था भारतवासी ।
जो खून गिरा पर्वत पर,
वो खून था हिंदुस्तानी

ചിലർ സിക്കുകാരാണ്, ചിലർ ജാറ്, ചിലർ മറാഠികളാണ്. ചിലർ ഗൂർഖകൾ, ചിലർ മദ്രാസികൾ, വിഭിന്ന സമുദായത്തിലുള്ളവർ, അതിർത്തിയിൽ മരിക്കുന്ന ഓരോ ജവാനും ഇവരെല്ലാം ഭാരതവാസികളാണ്. പർവ്വതങ്ങളിൽ ചൊരിഞ്ഞ രക്തം ഭാരതത്തിന്റേതാണ്.

भी खून से लथपथ काया
फिर भी बंदूक उठाके,
दस दस को एक ने मारा,
फिर गिर गए होरा गँवा के
जब अंत समय आया तो,
कहा गए कि अब मरते हैं
खूब कहना देश के प्यारो
अब हम तो सफर करते हैं।
क्या लोग थे वो दीवाने,
क्या लोग थे वो अभिमानी
जय हिंद, जय हिंद की सेना

പരിക്കേറ്റ് രക്തത്തിൽ കുതിർന്ന ശരീരമാണെങ്കിലും തോക്കെടുത്ത് ഒരാൾ തന്നെ പത്ത് വീതം ആൾക്കാരെ കൊന്നൊടുക്കുന്നു. പിന്നീട് അവർ അന്ത്യശ്വാസമെടുക്കുന്നു. അന്ത്യശ്വാസമെടുക്കുന്ന സമയം വന്നപ്പോൾ അവർ പറഞ്ഞു. ഇനി നമുക്ക് മരിക്കാം. ദേശത്തിലെ പ്രിയപ്പെട്ടവരെ സന്തോഷമായിരിക്കു, ഞങ്ങൾ യാത്രയാകുകയാണ്. ദേശസ്നേഹികളും അഭിമാനികളുമായ വീരജവാൻമാർ, ജയ്ഹിന്ദ്

देशभक्ति गीत शब्दार्ध

  • नारा – മുദ്രാവാക്യം slogan
  • लहराना – വീശുക fluctuate
  • लौटना – മടങ്ങിവരിക return
  • ടി – രക്തസാക്ഷി martyr
  • कुर्बानी – ത്രാഗം sacrifice
  • घायल – പരിക്കേൽക്കുക wound
  • लाश – മൃതദേഹം – dead body
  • झेलना – ചെറുക്കുക – to bear
  • खतरा – അപകടം – disaster
  • खून – രക്തം – blood
  • गँवाई – ത്വജിച്ചു – testimony
  • माथा – നെറ്റി – forehead
  • संगीन – ബയോണറ്റ് – bayonet
  • प्यारा – പ്രിയപ്പെട്ട – lovely
  • धन्य – അനുഗ്രഹീതർ blessed
  • जवानी – യൗവനം – youth
  • काया – ശരീരം body

हिंदुस्तान हमारा Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

Practicing with SCERT Kerala Syllabus 6th Standard Hindi Textbook Solutions Unit 2 Chapter 2 हिंदुस्तान हमारा Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi improves language skills.

Hindustan Hamara Class 6 Question Answer Notes Summary

SCERT Class 6 Hindi Unit 2 Chapter 2 Question Answer Kerala Syllabus हिंदुस्तान हमारा

Hindustan Hamara Question Answer

प्रश्न 1.
लेख पढ लिया है न? अब ये वाक्य पढें।
ലേഖനം വായിച്ചല്ലോ; ഇനി ഈ വാക്വം വായിക്കാം

‘घने पेडों से सजे पर्वत ।’
‘घने पेडों से सजे’ ऐसे प्रयोग वाक्य की शोभा बढाती है।
വൃക്ഷങ്ങൾ തിങ്ങി നിൽക്കുന്ന പർവ്വതം/തിങ്ങി നിറഞ്ഞ
വൃക്ഷങ്ങളാൽ അലങ്കരിക്കപ്പെട്ട പർവ്വതം.
തിങ്ങി നിറഞ്ഞ വൃക്ഷങ്ങളാൽ അലങ്കരിക്കപ്പെട്ട – ഈ പ്രയോഗം വാക്യത്തിന്റെ ശോഭ വർദ്ധിപ്പിക്കുന്നു.

लेख से ऐसे वाक्यों को चुनकर लिखें।
ലേഖനത്തിൽ നിന്ന് ഇങ്ങനെയുള്ള വാക്യങ്ങൾ തിരഞ്ഞെടുത്ത് എഴുതാം.
उत्तर :
खिल-खिलाकर बहती नदियाँ ।
काली घटा से अपने बालों को खोलकर झूमती बारिश |
हम घाँघरा पहनकर नाचते लहलहाते खेत ।

प्रश्न 2.
तालिका की पूर्ती करें (താഴെ കൊടുത്തിരിക്കുന്ന കോളം പൂർത്തിയാക്കുക)
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 1
उत्तर :
खिल-खिलाकर बहती नदियाँ – सुंदर नदियाँ
हरा घाँघरा पहनकर नाचते – हरा खेत
लह-लहाते खेत
घने पेडों से सजे पर्वत – घने जंगल

हिंदुस्तान हमारा Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 3.
वर्णों से खेलें (അകയരങ്ങൾ കൊണ്ട് കളിക്കുക
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 2
यहाँ ‘ताल’ शब्द से शुरू करके केवल एक अक्षर को बदलते हुए हम ‘गीत’ शब्द तक पहूँचे हैं। इसी तरह ‘केरल’ शब्द से शुरू करके ‘भारत’ शब्द तक पहूँचना है। शर्त यह है कि एक बार केवल एक ही अक्षर बदलें और प्रत्येक शब्द सार्थक हो ।

ഇവിടെ ‘ताल’ എന്ന് വാക്കിൽ തുടങ്ങി കേവലം ഒരു അക്ഷരം മാത്രം മാറ്റി നമ്മൾ ‘गीत’ എന്ന വാക്കിലാണ് എത്തിച്ചേർന്നിരിക്കുന്നത്. ഇതുപോലെ ‘केरल’ എന്ന വാക്കിൽ തുടങ്ങി ‘भारत’ എന്ന വാക്കിൽ എത്തിച്ചേരുക. നിയമം ഇതാണ്, ഒരു പ്രാവശ്യം കേവലം ഒരു അക്ഷരം മാത്രം മാറ്റുക. അതുപോലെ തന്നെ ഓരോ വാക്കും അർത്ഥമുള്ളതായിരിക്കണം.
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 3
उत्तर :
केरल → सरल → सरस → नीरस → विरस → विरह → विरल → तरल → तरह → शस्त → भारत
अथवा / or
केरल → लाल → लड़का → काल → रंग → गाना → नदी → दर्द → दीवार → रेल → लाभ → भारत

प्रश्न 4.
ये नारे गीत पढें ।
ഈ മുദ്രാവാക്വം ഗീതം വായിക്കാം

“सत्य अहिंसा का रखवारा “भारत हे देश हमारा भारत मेरा प्यारा – प्यारा ।” फहराएंगे तिरंगा प्यारा।”
और भी है भारत की खूबियाँ
ഇനിയുമുണ്ട് ഭാരതത്തിന്റെ ഗുണമേന്മകൾ

आप भी लिखें नारागीत
നിങ്ങളും എഴുതു ഒരു മുദ്രാവാകഗീതം

मेरा नारा गीत (എന്റെ മുദ്രാവാക്യ ഗീതം)

“चमके जैसे जगमग तारा
भारत मेरा जान से प्यारा । ”
ഒരു നക്ഷത്രം പോലെ മിന്നി തിളങ്ങി ശോഭിക്കുന്ന ഭാരതം എന്റെ ജിവനേക്കാൾ പ്രിയപ്പെട്ടതാണ്.

हिंदुस्तान हमारा अन्य महत्वपूर्ण परीक्षा केंद्रित प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
भारत की खूबसूरत क्या-क्या है ?
ഭാരതത്തിന്റെ മനോഹാരിത എന്തെല്ലാമാണ് ?
उत्तर :
भौगोलिक झलक
മനോഹരമായ ഭൂപ്രകൃതി

समय-समय पर रंग बदलते अनोखे मौसम
സമയാസമയങ്ങളിൽ മാറി വരുന്ന അതുല്യമായ കാലാവസ്ഥ

शान बनी संपन्न संस्कृति
അഭിമാനം തരുന്ന സമ്പന്നത

प्रश्न 2.
भारत की अपनी विशेषताएँ क्या-क्या है?
ഭാരതത്തിന്റെ വിശേഷതകൾ എന്തൊക്കെയാണ്?
उत्तर :
घने पेडों से सजे पर्वत
വൃക്ഷങ്ങൾ തിങ്ങി നിൽക്കുന്ന പർവ്വതങ്ങൾ

खिल – खिलाकर बहती नदियाँ
കളകളാരവം പാടി ഒഴുകുന്ന നദികൾ

काली घटा से से अपने बालों को खोलकर झूमती बारिश
കറുത്ത മേഘങ്ങളിൽ നിന്ന് ഇടതൂർന്ന് മുടിയഴിച്ചിട്ടതുപോലെ ആടിയുലഞ്ഞു പെയ്യുന്ന മഴ

हरा घाँघरा पहनकर नाचते लह लहाते खेत
പച്ചപ്പാവാടയണിഞ്ഞതു പോലെ പച്ചപ്പ് നിറഞ്ഞു നിൽക്കുന്ന വയലുകൾ

प्रश्न 3.
भारत के छह ऋतु कौन-कौन है ?
ഭാരതത്തിന്റെ ആറ് ഋതുക്കൾ ഏതെല്ലാമാണ്?
उत्तर :
वसंत ऋतु (വസന്തകാലം, Spring Season)
ग्रीष्म ऋतु (വേനൽക്കാാലം, Summer Season)
वर्ष ऋतु (മഴയകാലം, rainy season)
शरद ऋतु (ശരത്കാലം, autumn season)
हेमंत ऋतु (ഹോന്തകാലം, pre-winter season)
शिशिर ऋतु (തണുപ്പുകാലം, winter season)

प्रश्न 4.
विख्यात गीत ‘ सारे जहाँ से अच्छा ………….. ‘ का गीतकार कौन है ?
പ്രസിദ്ധമായ പാട്ട് ‘സാരേ ജഹാം സേ അച്ചാ’ എഴുതിയത് ആരാണ് ?
उत्तर :
मशहूर शायर मुहम्मद इकबाल

हिंदुस्तान हमारा Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 5.
उत्तर चुनकर लिखो ഉത്തരം തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക
i) कवि के अनुसार हमारा देश कैसे चमके ?
കവിയുടെ അഭിപ്രായമനുസരിച്ച് നമ്മുടെ ദേശം എങ്ങനെ ആണ് ശോഭിക്കുന്നത്?

(तारा जैसे / सूरज जैसे )
(നക്ഷത്രം പോലെ / സൂര്യൻ പോലെ)

ii) हमारा देश किसका रखवारा है ?
നമ്മുടെ ദേശം എന്തിന്റെ സൂക്ഷിപ്പുകാരൻ ആണ്?

(सत्य, अहिंसा का / झूठ – कपट का )
(സത്യത്തിന്റെയും അഹിംസയുടെയും കള്ളത്തിന്റെയും കാപട്യത്തിന്റെയും)

iii) हमारे देश को किसने संवारा?
നമ്മുടെ രാജ്യത്തെ അലങ്കരിക്കുന്നതാര്?
(बलिदानों ने / फूलदानों ने)
(യാഗങ്ങൾ / പുഷ്പപാത്രങ്ങൾ വഴി)
उत्तर :
i) तारा जैसे
ii) सत्य, अहिंसा का
iii) बलिदानों ने

प्रश्न 6.
भारत की खूबियों पर पदसूर्य पढकर एर लेख तैयार कीजिए:
ഭാരതത്തിന്റെ ഗുണമേന്മകളെപ്പറ്റി പദസൂര്യൻ വായിച്ച് ഒരു ലേഖനം തയ്യാറാക്കുക.
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 4
उत्तर :
भारत में कई राज्य है । यहाँ लोगों की वेश-भूषाएँ भिन्न-भिन्न है। भारत में अनेक त्योहार है । यहाँ अनेक नदियाँ और हरे भरे जंगल है। यहाँ भाषाएँ भिन्न- भिन्न है। सचमुच में भारत एक विशाल देश है

ഭാരതത്തിൽ അനേകം സംസ്ഥാനങ്ങളുണ്ട്. ഇവിടെ ആളുകളുടെ വസ്ത്രധാരണം വ്യത്യസ്തമാണ്. ഭാരതത്തിൽ ഒരുപാട് ഉത്സവങ്ങൾ ഉണ്ട്. ഇവിടെ അനേകം നദികളും പച്ചപ്പ് നിറഞ്ഞ് നിൽക്കുന്ന വനങ്ങളും ഉണ്ട്. ഇവിടെ ഭാഷകൾ വ്യത്യസ്തമാണ്. വാസ്തവത്തിൽ ഭാരതം ഒരു വിശാലമായ രാജ്യമാണ്.

प्रश्न 7.
कोष्ठक से उचित शब्द चुनकर पूरा कीजिए
(ബ്രായ്ക്കറ്റിൽ നിന്ന് ഉചിതമായ വാക്ക് തിരഞ്ഞെടുത്ത് പുരിപ്പിക്കുക.
(कला, केरल, कृषि, खेल-कूद, जगमगाते तारे, साहित्य, संगीत, भारत, जगमगाता : तारा)
__________ जगमगाता तारा है। दुनिया के देशों के बीच __________ के समान भारत चमकता है। विज्ञान, __________, __________, __________, __________ आदि क्षेत्रों में भारत दुनिया के देशों की तुलना में आगे हैं । इसलिए भारत को __________ कहा है।
उत्तर :
भारत जगमगाता तारा है । दुनिया के देशों के बीच जगमगाते तारे के समान भारत चमकता है। विज्ञान, कला, कृषि, खेलकूद, साहित्य, आदि क्षेत्रों में भारत दुनिया के देशों की तुलना में आगे हैं। इसलिए- भारत को जगमगाता तारा : कहा है ।
ഭാരതം ഒരു തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രമാണ്. ലോകരാജ്യങ്ങൾക്കിടയിൽ ഒരു തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രം പോലെ ഭാരതം ശോഭിക്കുന്നു. ശാസ്ത്രം, കലാരംഗം, കൃഷി, കായികരംഗം, സാഹിത്യം തുടങ്ങിയ മേഖലകളിലെല്ലാം ഭാരതം ലോകത്തിലെ മറ്റു രാജ്യങ്ങളുമായി താരതമ്യം ചെയ്യുമ്പോൾ ഏറെ മുന്നിലാണ്. അതുകൊണ്ട് ഭാരതത്തെ തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രം എന്ന് വിളിക്കുന്നു.

प्रश्न 8.
लिखें सही या गलत (ശരിയോ തെറ്റോ എഴുതുക)
क) हमारा देश हमें अपनी जान से प्यारा है।
നമ്മുടെ രാജ്യം നമുക്ക് സ്വന്തം ജീവനേക്കാളേറെ പ്രിയപ്പെട്ടതാണ്.

ख) सागर ने भारत का पाँव पसारा ।
സമുദ്രം ഭാരതത്തിലേക്ക് കാല് നീട്ടി വച്ചിരിക്കുന്നു.

ग) भारत हमेशा असत्य की जय का संदेश देता है।
ഭാരതം എപ്പോഴും അസത്വം ജയിക്കട്ടെ എന്ന സന്ദേശമാണ്

घ) जगमग तारा चैना है।
തിളങ്ങുന്ന നക്ഷത്രം ചൈനയാണ്

ङ) भारत सत्य और अहिंसा का रखवारा है ।
ഭാരതം സത്വത്തിന്റെയും അഹിംസയുടെയും സൂക്ഷിപ്പുകാരൻ ആണ്.
उत्तर :
(क) सही
(ख) सही
(ग) गलत
(घ) गलत
(ङ) सही

प्रश्न 9.
सही मिलान करके लिखें (ശരിയായ പൊരുത്തം എഴുതുക)

1) भारत भारत चमकता है।
2) जगमगाते तारे के समान रखवारा है।
3) सत्य और अहिंसा का अपनी जान से अधिक प्यार करते हैं ।
4) बलिदानों ने हमारा देश है।
5) भारतीय भारत को भारत के पाँव के समान फैला पडा है।
6) दक्षिण में हिन्द महासागर भारत को संवारा है।

उत्तर :

1) भारत हमारा देश है।
2) जगमगाते तारे के समान भारत चमकता है।
3) सत्य और अहिंसा का रखवारा है।
4) बलिदानों ने भारत को संवारा है।
5) भारतीय भारत को अपनी जान से अधिक प्यार करते हैं।
6) दक्षिण में हिन्द महासागर भारत के पाँव के समान फैला पडा है ।

प्रश्न 10.
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 5
i) यह चित्र देखो, इसमें क्या-क्या हैं? लिखें
ഈ ചിത്രം നോക്കൂ, ഇതിൽ നാം എന്തെല്ലാം കാണുന്നു?

ii) रात के समय आकाश में कौन-कौन है ?
രാത്രി സമയം ആകാശത്ത് ആരൊക്കെയാണുള്ളത്?

iii) कौन हमें दिन में प्रकाश देता है ?
ആരാണ് പകൽ നമുക്ക് പ്രകാശം നൽകുന്നത്?
उत्तर :
(i) चित्र में सूरज, चाँद, तारे और मेघ हैं ।
ചിത്രത്തിൽ സൂര്യനും, ചന്ദ്രനും, നക്ഷത്രങ്ങളും മേഘങ്ങളും ഉണ്ട്.

ii) रात के समय आकाश में चाँद और तारे हैं।
രാത്രി സമയം ആകാശത്ത് ചന്ദ്രനും നക്ഷത്രങ്ങളും ഉണ്ട്

iii) सूरज हमें दिन में प्रकाश देता है।
സൂര്യൻ നമുക്ക് പകൽ പ്രകാശം നൽകുന്നു.

हिंदुस्तान हमारा Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 11.
वाक्यांशों को मिलाएँ और नारागीत बनाएँ ।
വാക്യങ്ങൾ കൂട്ടി യോജിപ്പിച്ച് മുദ്രാവാക്യഗീതം ഉണ്ടാക്കാം

1) प्यारा भारत देश हमारा भारत देश मेरा प्यारा
2) हिंद देश का प्यारा झंडा हमें हैं अपनी जान से प्यारा
3) दुनिया में है सबसे सुंदर ऊँचा सदा रहेगा झंडा

उत्तर :

1) प्यारा भारत देश हमारा ऊँचा सदा रहेगा झंडा
2) हिंद देश का प्यारा झंडा भारत देश मेरा प्यारा
3) दुनिया में है सबसे सुंदर भारत देश मेरा प्यारा

प्रश्न 12.
नमूना के अनुसार विशेषण शब्द जोड़कर लिखिए
മാതൃക അനുസരിച്ച് വിശേഷണ വാക്കുകൾ ചേർത്തെഴുതുക.
खेत
लहलहाते खेत
नाचते लह
लहाते खेत
घाँघरा पहनकर नाचते लह
लहाते खेत
हरा घाँघरा पहनकर नाचते लह- लहाते खेत

(i) समय – समय पर रंग बदलते अनोखे मौसम
उत्तर :
मौसम
अनोखे मौसम
रंग बदलते अनोखे मौसम
समय-समय पर रंग बदलते अनोखे मैसम

(ii) घने पेडों से सजे पर्वत
उत्तर :
पर्वत
सजे पर्वत
घने पेडों से सजे पर्वत

प्रश्न 13.
निम्नलिखित गद्यांश पढकर नीचे दिए गए प्रश्नों को उत्तर दीजिए ।
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന ഗദ്യഭാഗം വായിച്ചിട്ട് താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങൾക്ക് ഉത്തരം എഴുതുക. मैं कबूतर हूँ। मैं शांति का प्रतीक हूँ। मुझे कपोत भी कहते हैं। पुराने ज़माने में राजमहलों में भी मेरा स्थान था। मैं संदेश लेकर दूर देशों में जाता था । मैं बिल्ली से डरता हूँ। मुझे गेहूँ का दाना बहुत पसंद है। मैं मानव का दोस्त हूँ ।
ഞാനൊരു പ്രാവ് ആണ്. ഞാൻ ശാന്തിയുടെ പ്രതീകമാണ്. എന്നെ കപോത് എന്നും വിളിക്കുന്നു. പണ്ടു കാലത്ത് രാജകൊട്ടാരങ്ങളിലും എനിക്ക് സ്ഥാനമുണ്ടായിരുന്നു. ഞാൻ സന്ദേശവുമായി ദൂരെ ദേശങ്ങളിൽ പോകാറുണ്ട്. ഞാൻ പൂച്ചയെ പേടിക്കുന്നു. എനിക്ക് ഗോതമ്പു മണി

വളരെ ഇഷ്ടമാണ്. ഞാൻ മനുഷ്യന്റെ അടുത്ത സുഹൃത്താണ്.
i) कबूतर का दूसरा शब्द क्या है ?
പ്രാവിന്റെ മറ്റൊരു പേരെന്താണ്?
(कोयल, कपोत, कौआ)

ii) सही प्रस्ताव चुनकर लिखिए ।
ശരിയായ വാക്വം തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക.

(क) कबूतर मानव से डरता है।
പ്രാവ് മനുഷ്യനെ പേടിക്കുന്നു

(ख) कबूतर बिल्ली से डरता है ।
പ്രാവ് പൂച്ചയെ പേടിക്കുന്നു.

iii) कबूतर किसका प्रतीक है?
പ്രാവ് എന്തിന്റെ പ്രതീകമാണ്.
(क्रोध, दुख, शांति)

iv) कबूतर को कौन-सा दाना बहुत पसंद है?
പ്രാവിന് ഏത് ധാന്യമാണ് ഒരുപാടിഷ്ടം ഉള്ളത്?
(बाजरा, गेहूँ, चावल)

v) पुराने ज़माने में राजमहलों में भी मेरा स्थान था । क्यों ?
പണ്ടുകാലത്ത് രാജകൊട്ടാരങ്ങളിലും എനിക്ക് സ്ഥാനം ഉണ്ടയിരുന്നു എന്തുകൊണ്ട്
(कबूतर दूर देशों तक संदेश लेकर जाता था, राजा लोग कबूतर को पसंद करता है)
उत्तर :
i) कपोत
ii) कबूतर बिल्ली से डरता है।
iii) शांति
iv) गेहूँ
v) कबूतर दूर देशों तक संदेश लेकर जाता था ।

हिंदुस्तान हमारा Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 14.
चित्र देखकर और कविता पढ़कर उत्तर दीजिए
ചിത്രം കണ്ടിട്ടും കവിത വായിച്ചും ഉത്തരമെഴുതുക
(i) वह जंगल की शान होता है
അവൻ കാടിന്റെ അഭിമാനമാണ്.
देश का राष्ट्र पशु होता है
രാജ്യത്തിന്റെ രാഷ്ട്രീയ മൃഗമാണ്
सबसे तेज वह पशु होता है
ഏറ്റവും വേഗത്തിലോടുന്ന മൃഗമാണ്
कौन है वह ?
അതാരാണ് ?
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 6

ii) फूलों में सबसे सुंदर
देश का राष्ट्र फूल
पानी में तैरती
हवा के साथ झूमती
പൂക്കളിൽ ഏറ്റവും സുന്ദരം
രാജ്യത്തിന്റെ രാഷ്ട്രീയ പൂവ്
വെള്ളത്തിൽ നീന്തി
വായുവിൽ ആടിക്കളിച്ച്
कौन है वह ?
ആരാണ് അവൾ?
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 7

iii) हमें हैं इसके फलों का राजा
പഴങ്ങളുടെ രാജാവെന്ന് പറയപ്പെടുന്നു
प्यारा – प्यारा मीठा फल
പ്രിയപ്പെട്ട മധുരമുള്ള ഫലം
जन जन को मन भाता फल
ഓരോ ജനത്തിന്റെയും മനസ്സ് കീഴടക്കിയ ഫലം
देश का राष्ट्र फल
ദേശത്തിന്റെ രാഷ്ട്രീയ ഫലം
कौन है वह ?
അതാരാണ് ?
हिंदुस्तान हमारा Hindi Poem Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 8
उत्तर :
i) बाघ (Tiger)
ii) कमल (Lotus)
(iii) आम (Mango)

प्रश्न 15.
अपनी असीम खूबसूरती से घिरे हुए भारत के सात अजूबे का चित्र एकत्रित करो और उनके नाम भी लिखो ।
തന്റെ അതിരില്ലാത്ത സൗന്ദര്യത്താൽ ചുറ്റപ്പെട്ട ഭാരതത്തിന്റെ ഏഴ് അത്ഭുതങ്ങളുടെ ചിത്രങ്ങൾ കണ്ടെത്തുക, കൂടെ അതിന്റെ പേരുകൾ കൂടി എഴുതു.
उत्तर :
(i) ताजमहल (Tajmahal)
(ii) स्वर्ण मंदिर (Golden temple)
(iii) हम्पी मन्दिर (Hampi temple
(iv) खजुराहो (Khajuraho)
(v) विक्टोरिया स्मारक (Victoria Memorial)
(vi) हवा महल (Hawa Mahal)
(vii) नालंदा विश्वविद्दालय (Nalanda University)
(बच्चे स्वयं चित्र एकत्रित करो)

प्रश्न 16.
कवितांश पढ़ें और उत्तर लिखें
കവിത വായിച്ച് ഉത്തരമെഴുതാം.

भारत मेरा प्यारा देश,
सब देशों से न्यारा देश ।
हिन्दू – मुस्लिम भाई – भाई,
मिलकर रहते सिख – ईसाई ।
धरती इसकी सबसे सुंदर,
उत्तर में हैं खडा हिमालय,
दक्षिण में लहराता सागर ।
भारत मेरा प्यारा देश |

क) कवितांश के अनुसार सही प्रस्ताव चुनकर लिखें।
കവിതാഭാഗം അനുസരിച്ച് ശരിയായ പ്രസ്താവന തിരഞ്ഞെടുത്ത് എഴുതുക.
1) भारत के उत्तर में सागर लहराता है।
ഭാരതത്തിന്റെ വടക്ക് സമുദ്രം അലയടിക്കുന്നു

2) भारत की धरती सुंदर नहीं है।
ഭാരതത്തിന്റെ ഭൂമി സുന്ദരമല്ല

3) भारत में सब लोग मिल जुलकर रहते हैं ।
ഭാരതത്തിലെ എല്ലാ ആളുകളും ഒരുമിച്ചാണ് താമസിക്കുന്നത്.

4) भारत के दक्षिण में हिमालय खडा है।
ഭാരതത്തിന്റെ തെക്ക് ഭാഗത്ത് ഹിമാലയമാണ് നിലനിൽക്കുന്നത്.
उत्तर :
भारत में सब लोग मिलजुलकर रहते हैं ।

हिंदुस्तान हमारा Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

ख) सही मिलान करके लिखें। (ശരിയായത് ചേർത്തെഴുതാം)

i) भारत (क) लहराता सागर
ii) दक्षिण में (ख) मिलकर रहते
iii) उत्तर में (ग) प्यारा देश
iv) सिख- ईसाई (घ) खडा हिमालय

उत्तर :

i) भारत (ग) प्यारा देश
ii) दक्षिण में (क) लहराता सागर
iii) उत्तर में (घ) खडा हिमालय
iv) सिख- ईसाई (ख) मिलकर रहते

हिंदुस्तान हमारा Summary in Hindi

Hindustan Hamara Summary in Hindi

भारत की खूबियों पर लिखा हुआ एक वर्णनात्मक लेख है – हिन्दुस्तान हमारा

भारत संसार का ऐसा ताज है, जिसकी चमक विश्व भर फैली है। इसकी खूबसूरत भौगोलिक झलक, समय – समय पर रंग बदलते अनोखे मौसम, शान बनी संपन्न संस्कृति सब इस ताज में जडे हीरे हैं । घने पेडों से सजे पर्वत, खिल-खिलाकर बहती नदियाँ, काली घटा से अपने बालों को खोलकर झूमती बारिश, हरा घाँघरा पहनकर नाचते लह-लहाते खेत सब भारत की अपनी विशेषताएँ हैं

छह ऋतुएँ मेहमान बनकर मुस्कराती हुई इस देश से गुज़र जाती है। गर्मी, सर्दी और बारिश सभी यहाँ हर साल अतिथि बनकर आते हैं। ये फल, धूप, पानी जैसे कई नज़ारे लाते हैं। जिससे सज धजता भारत देखने लायक है। रहन-सहन, वेश- भूषा, खान-पान, भाषा तथा धर्म अलग-अलग होने पर भी भारतवासी एकता के साथ रहते हैं। सब हिंदुस्तानी कहलाते हैं, इनकी पहचान एक हे। इसीलिए ही मशहूर शायर मुहम्मद इकबाल ने फरमाया- “सारे जहाँ से अच्छा हिंदोसिताँ हमारा!”

Hindustan Hamara Summary in Malayalam

हिंदुस्तान हमारा Summary in Malayalam

ഭാരതത്തിന്റെ ഗുണമേന്മകൾ വർണ്ണിക്കുന്ന ഒരു ലേഖനമാണ് ഹിന്ദുസ്ഥാൻ ഹമാരാ.

ഭാരതം ലോകം മുഴുവൻ പ്രകാശം പരത്തുന്ന ഒരു കിരീടം പോലെയാണ്. ഭാരതത്തിന്റെ മനോഹരമായ ഭൂപ്രകൃതിയും, മാറി മാറി വരുന്ന കാലാവസ്ഥയും സംസ്കാര സമ്പന്നതയുമെല്ലാം ഭാരതമാകുന്ന കിരീടത്തിൽ പതിച്ചിരിക്കുന്ന രത്നങ്ങളാണ്. വൃക്ഷങ്ങൾ തിങ്ങി നിൽക്കുന്ന പർവ്വതങ്ങൾ, കളകളാരവം പാടി ഒഴുകുന്ന നദികൾ, കറുത്ത മേഘങ്ങളിൽ നിന്ന് ഇടതൂർന്ന മുടിയഴിച്ചിട്ടതു പോലെ ആടി ഉലഞ്ഞു പെയ്യുന്ന മഴയും, പച്ച പാവാടയണിഞ്ഞതു പോലെ പച്ചപ്പ് നിറഞ്ഞ് വയലുകളുമെല്ലാം നിൽക്കുന്ന ഭാരതത്തിന്റെ സവിശേഷതകളാണ്.

വിരുന്നുകാരെ പോലെ ഈ രാജ്യത്തിൽ ചിരിച്ചുകൊണ്ട് വന്നു പോകുന്ന ആറ് ഋതുക്കൾ. ചൂടും മഴയും തണുപ്പുമെല്ലാം എല്ലാ വർഷവും അതിഥിയെപ്പോലെ എത്തുന്നു. പഴങ്ങളും, പൂക്കളും, വെയിലും, വെള്ളവും തുടങ്ങിയ കാഴ്ചകളെല്ലാം വിലമതിക്കാനാവാത്തതാണ്. ഇവയെല്ലാമാണ് ഭാരതത്ത അലങ്കരിക്കുന്നത്. ജീവിതനിലവാരവും, വസ്ത്രധാരണവും, ഭക്ഷണക്രമവും, ഭാഷയും മതവും എല്ലാം വ്യത്യസ്തമാണെങ്കിലും ഭാരതീയർ ഐക്യത്തോടു കൂടിയാണ് കഴിയുന്നത്. എല്ലാവരെയും തിരിച്ചറിയുന്നത് ഒരുപോലെ ആണ്. അതുകൊണ്ടാണ് പ്രശസ്ത കവി മുഹമ്മദ് ഇക്ബാൽ ഇങ്ങനെ എഴുതിയത് . എല്ലാ സ്ഥലങ്ങളെയും കാൾ മികച്ചത് നമ്മുടെ ഭാരതമാണ്.

हिंदुस्तान हमारा शब्दार्ध

  • संसार – ലോകം world
  • ताज – കിരീടം crown
  • मौसम – കാലാവസ്ഥ climat
  • शान – അഭിമാനം pride
  • पर्वत – പർവ്വതം mountain
  • बारिश -മഴ rain
  • ऋतु – ഋതുക്കൾ season
  • घाँघरा – പാവാട skirt
  • गर्मी – ചൂട് hot
  • सर्दी – തണുപ്പ് cold
  • धूप – വെയിൽ sunlight
  • सज – धजता – – ധരിക്കുക dressed
  • मशहूर – പ്രസിദ്ധനായ popular
  • हमारा – നമ്മുടെ our
  • अहिंसा – അഹിംസ non-violence
  • जान – ജീവൻ life
  • प्यारा – പ്രിയപ്പെട്ട dear
  • सागर – സമുദ്രം sea
  • वतन – രാജ്യം country
  • ज़वान – പട്ടാളക്കാരൻ soldier
  • तिरंगा – ത്രിവർണ്ണ Tricolour
  • याद – ഓർമ്മ memory
  • आँख – കണ്ണ് eye
  • बंदूक – തോക്ക് gun
  • आज़ादी – സ്വാതന്ത്ര്യം independence
  • साँस – ശ്വാസം breath
  • सफर – യാത്ര journey
  • दीवाना – ഭ്രാന്തൻ crazy

बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

Practicing with SCERT Kerala Syllabus 6th Standard Hindi Textbook Solutions Unit 1 Chapter 2 बारिश कैसे मिली Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi improves language skills.

Barish Kaise Mili Class 6 Question Answer Notes Summary

SCERT Class 6 Hindi Unit 1 Chapter 2 Question Answer Kerala Syllabus बादल दानी

Barish Kaise Mili Question Answer

प्रश्न 1.
‘बादल काँटों में फँसा हुआ है।’ इसका मतलब क्या होगा? आजकल हमारे बादल की हालत क्या है ? चर्चा करें |
മേഘം മുള്ളുകളിൽ കുഴങ്ങി കിടങ്ങുകയാണ്. ഇതിന്റെ അർത്ഥം എന്തായിരിക്കും ? ഇന്നത്തെ നമ്മുടെ മേഘത്തിന്റെ അവസ്ഥ എന്താണ്? ചർച്ച ചെയ്യാം
उत्तर :
इसका मतलब यह है कि बादल के बरसने में कई बाधाएँ हैं। मनुष्य ने पेडों को काटकर प्रकृति को बरबाद करते रहते हैं । इसलिए आजकल हमारे बादल प्रदूषित है और बारिश भी कम देता है ।

ഇതിന്റെ അർത്ഥം ഇതാണ്, മഴ പെയ്യുന്നതിന് ഒരുപാട് തടസ്സങ്ങൾ ഉണ്ട്. മനുഷ്യൻ മരങ്ങൾ വെട്ടി പ്രകൃതിയെ നശിപ്പിച്ചുകൊണ്ടിരിക്കുന്നു. അതുകൊണ്ട് ഇന്ന് നമ്മുടെ മേഘങ്ങളും മലിനമാക്കപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു. കൂടാതെ മഴ ലഭിക്കുന്നതും ഇന്ന് കുറവാണ്.

प्रश्न 2.
बारिश के आने पर प्रकृति में क्या-क्या बदलाव आता है ? विवरण तैयार करें।
മഴ വരുമ്പോൾ പ്രകൃതിയിലുണ്ടാകുന്ന മാറ്റങ്ങൾ എന്തൊക്കെയാണ്? വിവരണം തയ്യാറാക്കാം.
उत्तर :
आकाश में बादल उठता है
बिजली चमकती है
पानी बरसता है
कुओं में, नदी में और तालाबों में पानी भर जाता है।
पेड-पौधे हरे-भरे हो जाते हैं
खेतों में फसल होती है
सब जीव-जंतु खुश होते हैं
वातावरण ठंडी हो जाती है और गर्मी कम हो जाती है।
ആകാശത്തിൽ മേഘങ്ങൾ ഉരുണ്ടു കൂടുന്നു
ഇടിമിന്നൽ മിന്നിത്തിളങ്ങുന്നു
കുളങ്ങളിലും, നദികളിലും, കിണറുകളിലും വെള്ളം നിറയുന്നു
ചെടികളും, വൃക്ഷങ്ങളും പച്ചപ്പ് കൊണ്ട് നിറയുന്നു
വയലുകളിൽ ധാന്യങ്ങൾ വിളയുന്നു
എല്ലാ ജീവജാലങ്ങളും സന്തോഷിക്കുന്നു
അന്തരീക്ഷം തണുപ്പുള്ളതാകുന്നു, ചൂട് കുറയുന്നു.

प्रश्न 3.
आनेवाले दिनों के लिए (വരും ദിവസങ്ങളിൽ)?
उत्तर :
“बूँद बूँद नहीं बरतेंगे,
तो बूँद बूँद को तरसेंगे ।

ഓരോ തുള്ളിയും സൂക്ഷിച്ച് ഉപയോഗിച്ചില്ലെങ്കിൽ
ഓരോ തുള്ളിക്കും വേണ്ടി ദയനീയമായി കെയേണ്ടി വരും.

प्रश्न 4.
कोलैश तैयार करें।
‘बरसात की झाँकियाँ’ (മഴക്കാലത്തേക്ക് ഒരു എത്തിനോട്ടം)
उत्तर :
छात्र अपने-अपने मन के अनुसार बरसात के विविध चित्र एकत्रित करके कोलैश तैयार करें.
കുട്ടികൾ അവരവരുടെ ഇഷ്ടമനുസരിച്ച് മഴക്കാലത്തെ ചിത്രങ്ങൾ കണ്ടെത്തി, അത് ഏകോപിപ്പിച്ച് കൊളാഷ് തയ്യാറാക്കുക.

बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 5.
चित्र पहचानें बक्सा भरें (ചിത്രം മനസ്സിലാക്കി ബോക്സിൽ എഴുതുക)
वर्ग पहेली (പദപ്രശ്നം)
बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 1

बारिश कैसे मिली परीक्षाकेंद्रित प्रश्न और उत्तर

प्रश्न 1.
किसका बहुत प्यास लगी है?
ആർക്കാണ് ഒരുപാട് ദാഹിച്ചത്?
उत्तर :
बगुल को बहुत प्यास लगी है।
കൊക്കിനാണ് ഒരുപാട് ദാഹിച്ചത്.

प्रश्न 2.
बगुल और बंदर किस से मिले?
കൊക്കും കുരങ്ങനും ആരെയാണ് കണ്ടുമുട്ടിയത്?
उत्तर :
बगुल और बंदर बिल्ली से मिले ।
കൊക്കും കുരങ്ങനും പൂച്ചയെയാണ് കണ്ടുമുട്ടിയത്.

प्रश्न 3.
बिल्ली ने क्या कहा?
പൂച്ച എന്താണ് പറഞ്ഞത്?
उत्तर :
बिल्ली ने कहा कि बारिश बादल के पास है।
മഴ മേഘങ്ങൾക്കടുത്തുണ്ട്. എന്നാണ് പൂച്ച പറഞ്ഞത്.

प्रश्न 4.
किसने कहा कि बादल बूढे बबूल में फँसा है?
ആരാണ് പറഞ്ഞത് മേഘം വയസ്സായ ബബൂൽ മരത്തിൽ അകപ്പെട്ടിരിക്കുകയാണെന്ന്?
उत्तर :
बकरी ने कहा कि बादल बूढ़े बबूल में फँसा है।
ആടാണ് പറഞ്ഞത് മേഘം വയസ്സായ ബബൂൽ മരത്തിൽ അകപ്പെട്ടിരിക്കുകയാണെന്ന്

प्रश्न 5.
बूढा बबूल कहाँ रहता है?
വയസ്സായ ബബൂൽ മരം എവിടെയാണുള്ളത് ?
उत्तर :
बूढा बबूल बाडी के पास रहता है।
വയസ്സായ ബബൂൽ മരം ഫലവൃക്ഷത്തോട്ടത്തിന്റെ അടുത്താണുള്ളത്.

प्रश्न 6.
अंत में सब जानवर कहाँ पहूँचे?
അവസാനം എല്ലാ മൃഗങ്ങളും എവിടെയെത്തി?
उत्तर :
अंत में सब जानवर बूढे बबूल के पास पहूँचे।
അവസാനം എല്ലാ മൃഗങ്ങളും വയസ്സായ ബബുൽ മരത്തിന്റെ അടുത്തെത്തി.

प्रश्न 7.
चित्र देखें नाम लिखें (Page No: 19)
19-ാം പേജിലെ ചിത്രം കണ്ടതിനു ശേഷം അതിലുള്ള മൃഗങ്ങളുടെ പേരെഴുതുക.
उत्तर :
बंदर, चिडिया, बैल, मेंढक, बकरी और बिल्ली।
കുരങ്ങൻ, പക്ഷി, കാള, തവള, ആട്, പൂച്ച

प्रश्न 8.
चित्र देखें (Page No: 16) और नमूना के अनुसार वाक्य लिखिए ।
16-ാം പേജിലെ ചിത്രം കണ്ടിട്ട് മാതൃക അനുസരിച്ച് വാക്യങ്ങൾ എഴുതുക.
चित्र में एक बंदर है |
(ചിത്രത്തിൽ ഒരു കുരങ്ങനുണ്ട്
………………………………………..
………………………………………..
………………………………………..
………………………………………..
………………………………………..
………………………………………..
उत्तर :
चित्र में एक बगुला है। (ചിത്രത്തിൽ ഒരു കൊക്കുണ്ട്)
चित्र में एक पेड है। (ചിത്രത്തിൽ ഒരു മരമുണ്ട്.
चित्र में एक नदी है । (ചിത്രത്തിൽ ഒരു നദിയുണ്ട്.
चित्र में एक बिल्ली है । (ചിത്രത്തിൽ ഒരു പൂച്ചയുണ്ട്)
चित्र में एक पहाड है। (ചിത്രത്തിൽ ഒരു പർവ്വതമുണ്ട്.)

प्रश्न 9.
चित्र घटना के अनुसार घटनाओं को क्रमबद्ध करके लिखिए |
ചിത്രത്തിലെ സംഭവത്തിനനുസരിച്ച് സംഭവങ്ങളെ ക്രമത്തിലാക്കി എഴുതുക.
बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 2
पतंग पेड पर फँस गयी है।
പട്ടം മരത്തിൽ അകപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു.
सीना पतंग को बचाने की कोशिश करती है।
സീന പട്ടത്തെ രക്ഷിക്കാൻ ശ്രമിക്കുന്നു.
सीना पतंग उड़ाती है।
സീന പട്ടം പറപ്പിക്കുന്നു.
सीना की पतंग वापस मिली।
സീനയുടെ പട്ടം അവൾക്ക് തിരികെ ലഭിച്ചു.
उत्तर :
सीना पतंग उड़ाती है।
पतंग पेड पर फँस गयी है।
सीना पतंग को बचाने की कोशिश करती है।
सीना की पतंग वापस मिली ।

प्रश्न 10.
निम्नलिखित कविता पढकर उससे तुकांत शब्त चुनकर लिखिए ।
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന കവിത വായിച്ചിട്ട് അതിൽ നിന്നും
തുകാത് (Rhyming Words) തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക.
कोयल ने मीठे गीत सुनाए,
पेडों पर प्यारे पत्ते आए ।
चहचहाती चिडिया उडती,
कल-कल करती नदियाँ बहती ।
पानी में तो आयी मछली,
चारों और फैली हरियाली |
उत्तर :
सुनाए – आए
उडती – बहती
मछली-हरियाली

प्रश्न 11.
कौन बोला ? (ആര് പറഞ്ഞ ബ്രായ്ക്കറ്റിൽ നിന്ന് തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക
क)भैया, बहुत प्यास लगी है। (बगूला, बंदर)
സഹോദരാ, വളരെയധികം ദാഹം തോന്നുന്നു

(ख) चलो, बारिश को ढूँढें । (बगुला, बंदर)
വരൂ, മഴയെ അന്വേഷിക്കാം

ग) पानी कहीं नहीं। (बगुला, बंदर)
വെള്ളം എവിടെയുമില്ല

घ) बारिश मिलेगी बादल के पास ( बगुला, बिल्ली )
മഴ മേഘങ്ങളുടെ അടുത്തു നിന്ന് ലഭിക്കും

ङ) बादल बूढे बबूल में फँसा है। (बिल्ली, बकरी)
മേഘം വയസ്സായ ബബുൽ മരത്തിൽ അകപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു

च) बबूल उधर बाडी के पास हे । (बकरी, बैल)
ബബുൽ അവിടെ ഫലവൃക്ഷത്തോട്ടത്തിന്റെ അടുത്താണ്.

छ) बाप रे! बेचारा काँटों में फँसा हुआ है। (बकरी, बंदर)
അയ്യോ! പാവം മുള്ളുകൾക്കിടയിൽ കുടുങ്ങി കിടക്കുകയാണ്.
വരൂ രക്ഷിക്കാം
चलो, बचाएँ। (बंदर / बाकी जानवर )
उत्तर :
क) बगुला
ख) बंदर
ग) बंदर
घ) बिल्ली
ङ) बकरी
च) बैल
छ) बंदर
ज) बाकी जानवर

बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 12.
कविता को क्रमबद्ध करके लिखिए |
കവിത ക്രമത്തിലാക്കി എഴുതുക.
बादल दानी, बादल दानी,
चम चम चमकी बिजली रानी
खूब झमाझम बरसो पानी
उठी गगन में घटा सुहानी |
उत्तर :
चम – चम चमकी बिजली रानी
उठी गगन में घटा सुहानी
बादल दानी, बादल दानी
खूब झमाझम बरसो पानी

प्रश्न 13.
पाठभाग के अनुसार कविता की पंक्तियाँ पूरा करें।
കവിതയുടെ വരികൾ പാഠഭാഗത്തിനനുസരിച്ച് പൂരിപ്പിക്കുക)
प्यासी चिडिया, प्यासी गौया,
खाली है सब ताल तलैया
……………………………….
……………………………….
……………………………….
……………………………….
उत्तर :
सूखे घाट पडी हे नैया
हुई मछलियों को हैरानी
बादल दानी, बादल दानी

प्रश्न 14.
बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 3
क) बारिश का मौसम सबको पसंद है। चित्र देखकर किन्हीं दो घटनाओ का वर्णन कीजिए
മഴക്കാലം എല്ലാവർക്കും ഇഷ്ടമാണ്. ചിത്രം കണ്ടിട്ട് അതിലെ ഏതെങ്കിലും രണ്ട് സംഭവങ്ങൾ എഴുതുക.

ख) चित्र से दो जानवरों का नाम चुनकर लिखिए ।
ചിത്രത്തിൽ നിന്ന് രണ്ട് മൃഗങ്ങളുടെ പേരെഴുതുക.
उत्तर :
(क) लडका बारिश में खेलता है।
ആൺകുട്ടി മഴയിൽ കളിക്കുന്നു

ख) लडकी छतरी पकडकर नाव जल में डालकर खेलती है।
പെൺകുട്ടി കുട പിടിച്ച് വെള്ളത്തിൽ വള്ളം ഒഴുക്കി കളിക്കുന്നു.

कुत्ता और मेंढक – പട്ടിയും തവളയും

प्रश्न 15.
नीचे दिए गए गद्द खण्ड पढें और प्रश्नों को उत्तर दीजिए ।
താഴെ തന്നിരിക്കുന്ന ഗദ്യ ഭാഗം വായിച്ച് അതിനുത്തരം നൽകുക.

इस साल भी बारिश कम है । नदी-नालों में पानी कम हो रहा है। मनुष्य पेड काटते हैं, पहाड़ों को तोडते हैं । इनसे प्रकृति का नाश होते हैं। बारिश के कम हो जाने का यही कारण है।
ഈ വർഷവും മഴ കുറവാണ്. നദികളിലും തോടുകളിലും വെള്ളം കുറഞ്ഞു കൊണ്ടിരിക്കുന്നു. മനുഷ്യൻ മരങ്ങൾ വെട്ടുന്നു, പർവ്വതങ്ങൾ പൊട്ടിക്കുന്നു. ഇതിലൂടെ, പ്രകൃതിക്ക് നാശം സംഭവിക്കുന്നു. മഴ കുറയാനുള്ള കാരണം തന്നെ ഇതാണ്.

क) प्रकृति का नाशे कैसे होते हैं ?
പ്രകൃതിയുടെ നാശം എങ്ങനെ സംഭവിക്കുന്നു?
उत्तर :
मनुष्य पेड काटते हैं और पहोडों को तोडते हैं। इनसे प्रकृति का नाश होते हैं।

ख) सही प्रस्ताव चुनकर लिखिए ।
ശരിയായ പ്രസ്താവന തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക.

1) पेड लगाने से बारिश कम होती है।
മരങ്ങൾ വച്ച് പിടിപ്പിക്കുന്നതിലൂടെ മഴ കുറയുന്നു
2) प्रकृति के नाश से बारिश कम होती है।
പ്രകൃതിയിലുണ്ടാകുന്ന നാശം മൂലമാണ് മഴ കുറയുന്നത്.
उत्तर :
प्रकृति के नाश से बारिश कम होति है

प्रश्न 16.
‘प्रकृति संरक्षण’ पर एक पोस्टर तैयार कीजिए ।
പ്രകൃതി സംരക്ഷണത്തെക്കുറിച്ച് ഒരു പോസ്റ്റർ തയ്യാറാക്കുക.
उत्तर :
बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 4

प्रश्न 17.
कवितांश पढ़ें और उत्तर लिखें ।
കവിത വായിച്ചിട്ട് ഉത്തരം എഴുതുക.

बरसा पानी रिमझिम रिमझिम
खेलें आओ मिलकर हम ।
मेघ गरजता घड घड घड
मोर नाचता छम छम छम ।
मेंढक बोला टर टर टर
लगता नहीं मुझे अब डर ।
भर गये सारे ताल – तलैया,
नाच रहे मिलता – ता – थैया ।

1) पानी कैसे बरसता है ? മഴ എങ്ങനെ വെയ്യുന്നു?
(घड – घड / रिमझिम रिमझिम)
उत्तर :
रिमझिम – रिमझिम

2) मोर कैसे नाचता है? മയിൽ എങ്ങനെയാണ് നൃത്തം ചെയ്യുന്നത്?
(छम छम / टर – टर)
उत्तर :
छम – छम

3) कविता से दो तुकांत शब्द चुनकर लिखिए ।
കവിതയിൽ നിന്ന് രണ്ട് തുകാന്ത് വാക്കുകൾ തിരഞ്ഞെടുത്തെഴുതുക.
उत्तर :
टर – डर, तलैया – थैया

प्रश्न 18.
खंभे से उचित अक्षर चुनकर लिखिए ।
ബ്രായ്ക്കറ്റിൽ നിന്ന് ഉചിതമായ അക്ഷരം തിരഞ്ഞെടുത്ത് പൂരിപ്പിക്കുക.
(चा, श, बे, द, ल)
बार – – – – –
बा – – – – ल
बबू – – –
ब – – – या
– – – – चारा
उत्तर :
बारिश
बादल
बबूल
बचारा
बेचारा

प्रश्न 19.
चित्र के आधार पर विवरण तैयार करें ।
ചിത്രത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കി വിവരിക്കുക.
बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 5
उत्तर :
लडके चित्र में पतंग उडाते हैं।
ചിത്രത്തിൽ ആൺകുട്ടികൾ പട്ടം പറപ്പിക്കുന്നു.

एक लडकी भी पतंग उड़ाती है।
ഒരു പെൺകുട്ടിയും പട്ടം പറപ്പിക്കുന്നു

एक कुत्ता वहाँ बैठा है।
ഒരു നായ അവിടെ ഇരിക്കുന്നു.

एक लडकी बेंच पर बैठी है।
ഒരു പെൺകുട്ടി ബെഞ്ചിൽ ഇരിക്കുന്നു.

चित्र में एक पेड है।
ചിത്രത്തിൽ ഒരു മരമുണ്ട്

प्रश्न 20.
चित्र के स्थान पर उचित शब्द चुनकर पूरा करें।
ചിത്രത്തിന്റെ സ്ഥാനത്ത് ഉചിതമായ വാക്ക് തിരഞ്ഞെടുത്ത് പൂരിപ്പിക്കുക.
(बंदर, हाथी, बिल्ली)
बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi 6
उत्तर :
हाथी, बंदर, बिल्ली

प्रश्न 21.
उलटा पुलटा शब्द को क्रमबद्ध करके लिखिए:
തിരിഞ്ഞു മറിഞ്ഞുമുള്ള വാക്കുകൾ ക്രമത്തിലാക്കുക
ली बि ज
या चि डि
ह या रि ली
न कि सा
उत्तर :
बिजली
चिडिया
हरियाली
किसान

बारिश कैसे मिली Class 6 Question Answer Notes Summary in Malayalam & Hindi

प्रश्न 22.
सही मिलान करो (ശരിയായി പൊരുത്തപ്പെടുത്തുക)

म्याऊँजी  बबूल
बूढ़ा  बकरी
बहनजी  बिल्ली

उत्तर :

म्याऊँजी  बिल्ली
बूढ़ा  बबूल
बहनजी  बकरी

प्रश्न 23.
बगुला और बंदर के बीच का वार्तालाप तैयार करें।
കൊക്കും കുരങ്ങനും തമ്മിലുള്ള സംഭാഷണം തയ്യാറാക്കുക)
बगुला : भैया, बहुत प्यास लगी है
बंदर – : ………….
बगुला : तो क्या करें ?
बंदर – : …………
उत्तर :
बगुला : भैया, बहुत प्यास लगी है।
बंदर : पानी कहीं नहीं है ।
बगुला : तो क्या करें ?
बंदर : चलो, बारिश को ढूँढें।

बारिश कैसे मिली Summary in Malayalam & Hindi

Barish Kaise Mili Summary in Malayalam & Hindi

भैया बहुत प्यास लगी है। क्या करें ?
पानी कहीं नहीं है। चलो बारिश को ढूँढें ।
സഹോദരാ, വളരെ ദാഹം തോന്നുന്നു. എന്തു ചെയ്യും?
വെള്ളം എവിടെയുമില്ല. വരൂ, മഴയെ അന്വേഷിക്കാം.
उत्तर :
वे बिल्ली से मिले ।
म्याऊँ जी, बारिश कहाँ मिलेगी ?
बारिश मिलेगी बादल के पास ।
അവർ പൂച്ചയെ കണ്ടുമുട്ടുന്നു
മ്യാവൂ ജി, നിങ്ങൾക്ക് എവിടെ മഴ ലഭിക്കും?
മേഘങ്ങൾക്ക് സമീപം മഴ കാണപ്പെടും.

चलते-चलते वे बकरी के पास पहूँचे।
बहनजी, कहीं बादल को देखा है ?
हाँ, वह तो बूढे बबूल में फँसा है।
നടന്നു നടന്ന് അവർ ആടിന്റെ അടുത്ത് എത്തി
സഹോദരീ, എവിടെയെങ്കിലും മേഘത്തെ കണ്ടോ?
ഉവ്വ്, ആ മേഘം വയസ്സായ ബബൂൽ മരത്തിൽ കുടുങ്ങി കിടക്കുകയാണ്.

आगे उन्होंने बैल को देखा ।
दादा जी बूढा बबूल कहाँ रहता है ?
उधर ….. बाडी के पास ।
മുന്നോട്ട് ചെന്നപ്പോൾ അവർ കാളയെ കണ്ടുമുട്ടി.
മുത്തശ്ശാ, ആ വയസ്സായ ബബൂൽ മരം എവിടെയാണ് ള്ള്ളത്?
അവിടെ ………… ഫലവൃക്ഷത്തോട്ടത്തിന്റെ അടുത്ത്

अंत में वे बूढे बबूल के पास पहूँचे ।
बाप रे! बेचारा काँटों में फँसा हुआ है।
चलो, बचाएँ ।
सबने मिलकर बादल को बचाया ।
അവസാനം അവർ വയസ്സായ ബബുൽ മരത്തിന്റെ അടുത്തെത്തി.
അയ്യോ! ആ പാവം മുള്ളുകൾക്കിടയിൽ കുടുങ്ങി കിടക്കുകയാണ്.
വരൂ, നമുക്ക് രക്ഷിക്കാം.
എല്ലാവരും ചേർന്ന് മേഘത്തെ രക്ഷിച്ചു.

पानी बरसने लगा…..
सब नाचने लगा…
മഴ പെയ്യാൻ തുടങ്ങി
എല്ലാവരും നൃത്തം ചെയ്യാൻ തുടങ്ങി.

बारिश कैसे मिली शब्दार्थ

  • बगुला – കൊക്ക്, Heron
  • बंदर – കുരങ്ങൻ, monkey
  • ढूँढना – അന്വേഷിക്കുക, to search
  • बूढा – വയസ്സായ old
  • बबूल – ഒരു ഔഷധ വൃക്ഷം, a medicinal plant
  • बेचारा – പാവം, poor
  • कॉटा – മുള്ള്, thorn
  • नाचना – നൃത്തം ചെയ്യുക to dance
  • बकरी – ആട്, goat
  • बैल – കാള, Ox
  • भैया – സഹോദരാ
  • बहुत – ഒരുപാട്, ധാരാളം
  • प्यास – ദാഹം
  • के पास – അടുത്ത്
  • चलते – चलते – നടന്നു . നടന്നു
  • फँसना – കുടുങ്ങുക
  • उधर – അവിടെ
  • बचाना – രക്ഷിക്കുക