Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 2 Learning the Game

You can Download The Jungle Air Crash Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 2 Learning the Game

Learning the Game Textual Questions and Answers

Question 1.
Cite instances from the passage that show Sachin’s love for cricket even from a very early age.
Answer:
Sachin played cricket with his colony friends. He loved watching cricket on television. While playing cricket he tried to imitate his favorite players, Sunil Gavaskar and Viv Richards.

HSSLive.Guru

Question 2.
How did Shardashram Vidhyamandir differ from other schools in Mumbai?
Answer:
Shradashram Vidhyamandhir gave greater importance to the game of cricket than other schools. Ramakant Achrekar was the cricket coach there.

Question 3.
What was Achrekar Sir’s first impression of Sachin?
Answer:
Achrekar first thought that Sachin was too young to attend the camp.

Question 4.
What was the role of Ajith in Sachin’s induction into the Mumbai cricket circuit?
Answer:
Ajit requested Achrekar to give Sachin one more chance. He wanted Sir to pretend to go away and watch him bat from a distance.

Question 5.
Why did Sachin feel that the schedule of the camp was ‘rigorous’?
Answer:
Sachin had practice sessions every morning and evening at Shivaji Park which was 40-minute bus ride from his home. After practice, Sachin would be thoroughly exhausted. So he felt that the schedule of the camp was a rigorous one.

Question 6.
What served Sachin as a very personal coaching manual?
Answer:
Sachin’s brother Ajit once gave him a note containing some thoughts about batting. He kept it with him as it served him as a very personal coaching manual.

Question 7.
“The system worked well – apart from my pockets.” What is the ‘system’ referred to here by Sachin?
Answer:
Sachin had only one set of cricket clothes. So his routine was to wash and dry them after each session so that he could wear them for the next session. This routine is the ‘system’ referred to by Sachin.

Question 8.
Why was Sachin asked to change his school?
Answer:
The New English School where Sachin studied did not have cricket facilities. His coach advised him to change his school if he wanted to take cricket seriously.

Question 9.
What was the condition laid down by Sachin’s father for changing his school?
Answer:
Only if Sachin was really serious about playing cricket, his father was ready to change his school.

Question 10.
What did Sachin consider as a kind of safety valve?
Answer:
All his excess energies were channeled into playing cricket and Sachin considered this as a safety valve.

Question 11.
How did the one rupee coin help Sachin to become a good batsman?
Answer:
In order to own the one-rupee coin kept by Achrekar on top of the stumps, Sachin had to avoid getting out and bat continuously with some sixty to seventy boys fielding. So he had to hit the ball along the ground. It taught him how to concentrate even when physically drained. It also gave him immense satisfaction.

Question 12.
What helped Sachin to build up physical and mental stamina?
Answer:
After the thorough practice in cricket, Sachin had to run two full circuits of Shivaji Park with his pads and gloves on. This routine throughout the summer holidays helped him to build up his physical and mental stamina.

Question 13.
This regular demand was “a little unreasonable.”
a) What was the demand?
b) Why was it unreasonable?
Answer:
a) After his practice sessions in cricket, Sachin used to demand his father to treat him to a special fruit juice.
b) He had not realized that his parents also had to £ take care of the needs of his brothers and sister. So his demand was unreasonable.

Question 14.
Why was Sachin asked by the bus conductors to buy two tickets?
Answer:
When Sachin had to stand inside the bus with the kitbag on his back, he often took the space of another passenger. So sometimes he was asked by the conductors to buy two tickets.

Question 15.
‘Cricket is waiting for you at the nets. Practice hard and see what magic can transpire. ‘What aspect of a coach can you infer in Achrekar here?
Answer:
Sometimes when Sachin evaded practicing at the nets, Achrekar would come on his scooter to take him to the nets. Only a responsible and sincere coach would do it.

Question 16.
a) Why did Achrekar Sir punish Sachin?
b) How did it help him?
Answer:
a) Achrekar Sir punished Sachin once when he bunked the daily evening practice.
b) It helped him to practice hard every day and become a world-renowned cricketer.

Let’s revisit and reflect (Page 26)

Question 1.
Do you think that the summer camp at Shivaji park helped Sachin to mould himself into a real cricketer? State your reasons.
Answer:
Yes I think that the zealous practice made by Sachin at Shivaji park made him a great and real cricketer. He practiced from 7.30 am to 10.30 am in the morning and in the afternoon he practiced till late evening. His dedication and hard work made him to do so.

HSSLive.Guru

Question 2.
“One day people from across the world would come and watch you play.” Did these words of Achrekar Sir come true? Explain.
Answer:
Yes, they did. Sachin became known as the god of cricket. He is the only player to have scored one hundred international centuries, the.first batsman to score a double century in a One Day International, the holder ‘: of the record for the number of runs in both ODI and , A: Test cricket, and the only player to complete more than 30,000 runs in international cricket.

Question 3.
Quote the sentences which you find most inspiring, from ‘Learning the Game’. How do they inspire you?
Answer:

  • I was delighted and I must say it was an opportunity that transformed my life.
  • There was never quite enough time for the pockets to dry out completely, and for the entire duration of the camp, I played with wet pockets.
  • Winning the one-rupee coin used to give me immense satisfaction and taught me how to concentrate even when physically drained. I am quite inspired by the quotes as they tell me to utilize the opportunities that come my way, They tell me to be persevering and determined.

Activity -1 (Page 26)

Read the excerpt from Sachin’s autobiography ‘Learning the Game’ and list the role of his father, brother, and coach in moulding the cricket legend.

“One day people from across the world would come and watch you play.” Said Achrekar.
Now, look at these pictures.
Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 2 Learning the Game 1
Achrekar was able to foresee similar pictures even when Sachin was a school cricketer.
Not only Achrekar but also his father and brother played an important role in Sachin’s career. List out their roles.

Ramesh Tendulkar
(Sachin’s father)
Ajit Tendulkar
(Sachin’s brother)
Achrekar Sir
(Sachin’s coach)
1. allowed Sachin to
change schools
1. identified Sachin’s
talent in cricket.
1. agreed to train
Sachin in cricket.
2. advised him to change schools only if he was really serious about playing cricket. 2. took Sachin to the camp to get trained under Achrekar Sir. 2. trained Sachin during the summer camp.
3. came to take him home after the practice sessions at Shivaji Park. 3. insisted on Sir giving Sachin another chance to prove his ability. 3. called his father and suggested changing Sachin’s school.
4. encouraged his son saying all he wanted him to . do was to try his best without worrying about the results. 4. accompanied him to the camp for some days. 4. trained Sachin at his new school, Sharadashram Vidhyamandir.
5. occasionally treated Sachin to a special fruit cocktail. 5. discuss with Sachin the nuances of batting. 5. placed a one-rupee coin on the stumps for him to bat, avoid getting out and win it
6. nurtured his son’s talents by words and deeds. 6. gave him a note containing some of his thoughts about batting. 6. Sometimes he would even come to take Sachin on his scooter to the Park if he didn’t turn up for practice.
7. he too agreed to change Sachin’s school. 7. his far-sightedness helped in identifying a world champion in Sachin.

Write up

Molding a Legend:
‘Some are born great, some achieve greatness, and some have greatness thrust upon them’. For achieving success in life sometimes we want someone to motivate us, someone, to guide us, someone, to inspire us. Here in the extract, we can see Ajit, Sachin’s brother is the person who discovered the talent in him. And Achrekar sir is the person behind his success. Finding out the talents In Sachin and developing them was the role played by Ajit and Achrekar. The great leader and orator Abraham Lincoln was also motivated by his childhood friend Dennis Hanks.

Almost every great person has the story of someone behind the curtain helping him to grow to fame. Sachin’s father Ramesh Tendulkar also allowed him to change the school and advised him to take cricket seriously. He encouraged his son saying all he wanted him to do was to make his best efforts without worrying about the results. Sunil Gavaskar and Viv Richards inspired Sachin. Setting the goal and pursuing it are the main factors we see in the life of Sachin.

Activity – 2 (Page 27)

a) Prepare a profile of Sachin’s coach Ramakanth Achrekar using the information given below.
Name: Ramakanth Achrekar
Year of birth: 1932
Place of birth: Malvan, Maharashtra
Occupation: Cricket coach
Founder: Kamath Memorial Cricket Club at Shivaji Park
Famous players trained: Sachin Tendulkar, Vinod Kambli, Ajith Agarkar
Awards and honors: Dronacharya Award in 1990, Padma Shri in 2010

Profile of Ramakanth Achrekar

Ramakanth Achrekar was born in 1932 at Malvan in Maharashtra. He was well-known as a cricket coach. He was the founder of Kamath Memorial Cricket Club at Shivaji Park. He was the coach of the god of Cricket in India, Sachin Tendulkar and some outstanding players like Vinod Kambli and Ajith Agarkar. He was a man of great foresight and vision. He was honoured by the country by giving him the Dronacharya Award in 1990 and Padma Shri in 2010.

b) Your school is organizing a meeting to honour Ramakanth Achrekar. Suppose you are the anchor of the function. Prepare a script for introducing him using the information given above.

Your school is organizing a meeting to honour Ramakant Achrekar. Suppose you are the anchor of the function. Prepare a script for introducing him using the information given above.

Dear friends,
I have great pleasure in introducing to you the great man who molded the cricket career of Sachin Tendulkar, popularly known as the god of cricket in India. He was the founder of Kamath Memorial Cricket Club at Shivaji Park. He was the coach of the god of Cricket in India, Sachin Tendulkar and some outstanding players like Vinod Kambli and Ajith Agarkar. He was a man of great foresight and vision. He was honoured by the country by giving him the Dronacharya Award in 1990 and Padma Shri in 2010. Sachin rightly said, “I owe myself to Achrekar Sir.”

HSSLive.Guru

Activity – 3 (Page 29)

Read the extract from a blog about the famous athlete Wilma Rudolph written by Jason Anderson in sparkpeople.com

With the help of your teacher, prepare a blog on your school. Don Bosco School is a private, English-medium, co-educational school in Irinjalakuda, Kerala, India. It was established in March 1962 on the invitation of the late Bishop of Thrissur, George Alappatt. The school is run by Salesian Priests who add the title SDB to their names. SDB means Society of Don Bosco. The school is committed to give excellent education to the children who are enrolled there. The school has good playgrounds and other facilities for physical training.

In Latin, there is a proverb which says “Mens Sana in CPrpore Sano” which means a sound mind in a sound body. Education is not just filling the minds of the students with facts, figures, and formulae, but giving them good training of the body and mind, teaching them good moral values. Don Bosco school has been carrying out its responsibilities in a laudable manner.

It has a fine library and excellent teachers. The classrooms are well-ventilated and the students feel comfortable in sitting and studying there. The school has an Alumni Association which carries out many laudable things in the society which includes helping the poor people by giving them all sorts of help. Students who have come out of this school are proud of their ‘Alma Mater’.

Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 1 The Race

You can Download The Jungle Air Crash Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 1 The Race

The Race Textual Questions and Answers

Question 1.
Who do you like more, Tarun or his brother? Why?
Answer:
I like Tarun more because he knew his defects and he accepted them.

Question 2.
Why did Tarun think that he was the black sheep of the family?
Answer:
Tarun thought he was the black sheep in the family because he was not good at studies. He was not a good singer, dancer, painter or even an actor.

HSSLive.Guru

Question 3.
What were the obstacles before Tarun in pursuing his dream? Give some suggestions to solve these
Answer:
He had two obstacles. One was the opposition from his parents who wanted him to concentrate on his studies. The other was his family had no money to send him for intensive and expert training. He could have asked his teachers to help him to solve his problems.

Question 4.
“It was a day he wanted to wipe out from his memory….” Why?
Answer:
He wanted to wipe out that day from his memory because he failed in the terminal examinations. His father was angry and his friends made fun of him.

Question 5.
What made Ram Narayan say “Life is full of ups and downs”?
Answer:
Ram Narayan said ‘Life is full of ups and downs’ because as an Olympian Gold Medalist he has seen that life Is not always smooth. He had seen Tarun running around the park for a long time and then lying on the bench breathing heavily.

Question 6.
Do you think Tarun’s meeting with Ram Narayan would change his life? Explain
Answer:
I do think Ram Narayan’s meeting would change Tarun’s life because Ram Narayan told him that he was one of the best runners he had ever seen.

Question 7.
Complete the conversation.
a) Who is your coach?
Answer:
Tarun said to Ram Narayan, “I have no professional training.”

b) Oh! no professional training yet, I will train you if ….(b)…..
Sir, I will do it.
Answer:
Ram Narayan replied, “Oh! no professional training yet. I will train you if you win the race on Children’s Day at the Nehru Stadium.”

Question 8.
What made Ram Narayan say that it was his job to get Tarun entry in the race?
Answer:
Ram Narayan said that it was his job to get Tarun entry in the race because he had seen how well Tarun was running. He told Tarun that he was one of the best runners he had ever seen.

Question 9.
How did Tarun prepare for the race?
Answer:
Tarun prepared for the race by training hard. Every day he would get up at four in the morning and run up to 10 miles. In the evening he would time himself according to the 1000-meter distance prescribed by the competition.

Question 10.
“He also wanted someone to back him up and so he told everything to his mother.” Do you think this kind of sharing will help him face his problems better? Why?
Answer:
I certainly think sharing his problems will help him to face his problems better. When we share our problems with someone who loves us he/she will support us and help us in finding solutions.

Question 11.
Why did Tarun really want to win the race?
Answer:
Tarun wanted to show his father that he was not really. the black sheep of the family and that he could be good at something.

Question 12.
“Tarun felt very proud of himself.” What made him proud?
Answer:
Tarun felt very proud of himself because he saw that he was ahead of everybody else in the race.

Question 13.
If you were Tarun, would you finish the race or give it up? Why?
Answer:
If I were Tarun, I would not give it up. Ups and downs are part of life. We learned to walk after falling many times and then got up and walked again.

Question 14.
Do you think the presence of his mother and Ram Narayan helped Tarun in finishing the race? Give reasons.
Answer:
Yes, it did. The presence of his mother and Ram Narayan did help Tarun in finishing the race. When we do something in the presence of those we love, we want to do our best.

Question 15.
“You have won the toughest race, the race of your life.” What did Ram Narayan mean by this?
Answer;
Ram Narayan meant that Tarun had been trying hard to do his best in the race. He fell down three times. But each time he got and continued running. Ram Narayan knew that when facing problems later in his life, Tarun will behave in the same way with determination and will-power. Such persons will succeed in life. Tarun was a real-life hero.

Let’s revisit and Reflect

Question 1.
The story ‘The Race’ gives us valuable lessons about life. Do you agree? Give reasons.
Answer:
The story certainly gives us valuable lessons about life! It teaches us that self-confidence, dedication, passion, and perseverance make one attain success in life.

HSSLive.Guru

Question 2.
Does the support of family and friends play an important role in one’s success? Justify your answer with reference to the story.
Answer:
The support of the family and friends certainly plays an important role in one’s success. The support from his mother in the gallery and the positive attitude given by Ram Narayan made Tarun gain self-confidence and determination.

Question 3.
Tarun received a louder applause than the winner though he lost the race. If you were in the stands watching the race, would you applaud him? Substantiate.
Answer:
Surely I would applaud him. He didn’t give up the race even though he fell down three times. His determination and dedication made him run again. Failure is not the end of life. Some people expand the word ‘FAIL’ as “First Attempt In Learning”.

Activity-1 (Page 14)

Character sketch:

Question 1.
What is a character sketch?
Answer:
A character sketch gives the details about a character. It describes the appearance and character of a person.

  • It describes the character’s physical appearance and personality
  • It includes examples of how the character is developed throughout the story
  • It gives your overall impression about the character.

Question 2.
How do we write a character sketch?
Answer:
We should be familiar with the words that describe. the appearance and character of the character. We may make use of the words given below.

Question 3.
To describe the personality of a person
Answer:
Intelligent, helpful, honest, kind, sympathetic, brave, solemn, smart, short-tempered, patient, gentle, cruel, lazy, wise, foolish, industrious, naughty, shy, humble, friendly, unfriendly, cheerful, responsible, absent-minded, determined, calm, as cunning as a fox, as lively as a squirrel, as stubborn as a mule, etc.

Question 4.
To describe the appearance of a person
Answer:
Young, old, tall, short, strong, weak, agile, slim, thin, fair complexioned, dark, green, or blue eyes, red-streaked eyes, huge moustache, thick black eyebrows, chubby, sharp face, bristly black lashes, strangled hair, hard of muscles, middle-aged, deep auburn hair, fresh, pale, grim, beautiful, handsome, etc.

When you write a character sketch, you are trying to give a good idea about that person. You want the reader to have a strong mental image of the person. He would like to know:
a) how the person talks
b) the person’s characteristic ways of doing things
c) something about the person’s value system.
Character sketches only give snapshots bf people

Read the story “The Race” and write a few words which best describe Tarun :
Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 1 The Race 3
Answer:

Sentences from the story Tarun’s response/ attitude/feeling What it shows
He failed in the terminal examinations Feeling depressed, he ran around the park It shows he was very upset.
“I see a good future in you,” said Ram Narayan Tarun blushed He was very shy and he was also happy.
“However hard, I must win this race,” thought Tarun. He is quite determined and he is willing to take up challenges. It shows that he is determined; he is willing to go to any length to get what he wants.
Tarun smiled at Ram Narayan but he did not say a word. Tarun was happy that Ram Narayan had come Determination
Tarun saw himself ahead of everybody. He was self-confident and proud. It shows he was confident to win.
Tarun got up the third time and ran with all the strength he had. He was not willing to give up. It shows his courage and desire to win.

Add a few more points to describe Tarun’s appearance, behavior, outlook, etc.
Answer:

  • He had an athletic figure.
  • His behavior was quite good and he wanted to prove that he too can do something.
  • His outlook was one of optimism, he knew hard work brings success.

Activity – 2 (Page 15)

‘Tarun started practicing zealously. Every day, he would get up at four in the morning and run up to ten miles.’
This made him mentally and physically strong. But, there are so many factors, both mental and physical, that affect health. List such factors
1. fast food
2. …………..
3. …………..
4. …………..
5. …………..
6. …………..
Answer:
2. Lack of exercise
3. Lack of sleep
4. Unhealthy habits like smoking and drinking
5. Use of drugs
6. Spending too much time watching TV or playing videogames.

Discuss how these factors are related to lifestyle diseases and what the ways to prevent them are. Based on the discussion, prepare a write-up. In what way are they related to lifestyle diseases? Prepare a write-up.

Points to remember:

  • A suitable title
  • Discuss related ideas in small paragraphs
  • Organize ideas
  • Simple language
  • Sentence varieties

Lifestyle Diseases and their Prevention

The decisions people make about their diet, exercise, smoking, and alcohol have an immediate impact on their health. Many people think that they are strong and they will not get diseases like cancer, diabetes, chronic lung diseases, or other lifestyle diseases. But, in fact, the choices people make can damage their health now and in the future. People with overweight, high cholesterol, high blood pressure, and such other problems are victims of lifestyle diseases.

People who smoke are at greater risk for cancer and chronic lung disease and often suffer breathing problems impacting daily life. People who drink too much don’t realize how alcoholism affects their physical and emotional well-being. Fast foods and aerated drinks make people fat and they fall easy victims to all kind of diseases. To prevent these lifestyle diseases people should: stop smoking, avoid alcohol, eat a balanced diet, avoid stress and get enough sleep. They should keep their bodies and minds fit by exercises and yoga.

Activity – 3 (Pagel 15)

The race Tarun participated in was quite exciting. Several factors made it lively. The announcement was one of them.

Read the script of an announcement about Tarun’s race.

Ladies and gentlemen,
Welcome to the Nehru Stadium for watching the race in connection with the Children’s Day Celebrations. The race is going to start soon. Young athletes from various schools are participating and it will be flagged off by Sri. Ram Narayan, the famous athletic coach.
Thank you.

Let’s discuss

Question 1.
What is the announcement about?
Answer:
The announcement is about a race to be held in connection with children’s day celebrations at the Nehru stadium.

Question 2.
Who is addressed here?
Answer:
The spectators.

HSSLive.Guru

Question 3.
When is the event held?
Answer:
The event is held on Children’s Day, 14th November

Question 4.
Where does the event take place?
Answer:
The event takes place at the Nehru Stadium.

Question 5.
What is the intention of the announcement?
Answer:
The announcement is intended to invite the audience and inform them about the event that is going to take place.

Question 6.
What are the other details given?
Answer:
Details about the participants and the person who is flagging off the event.

Question 7.
What is special about the language?
Answer:
The announcement is short and to the point. It is in formal language.

The Sports Club of your school is organizing a meeting to congratulate Tarun. You are asked to make an announcement about the programme. Prepare a script of your announcement and present it.

Features of an announcement

  • It should be direct, plain, complete and concise.
  • It should be friendly and arousing the interest of the audience/spectators.
  • It should be factual.

Respected teachers and dear friends,
We have assembled here to congratulate Tarun, the gem of our school, Tarun of Std IX. should be a role model for all of us. The confidence, perseverance, and determination shown by him to overcome obstacles have no parallel in the history of our school. The Sports Club of the school has decided to convene a meeting to honor him at the school auditorium today at 1.30 pm. All students and teachers are requested to gather in the school auditorium in time.
Thank you.

Activity 4 (Page 16)

Here is a news report about Tarun’s rise as an athletic champion.

A Twice-born Athlete:
Lucknow: The race conducted by the Children’s day celebration Committee on the Children’s Day of 2004 witnessed the rise of a new athletic star at the Nehru Stadium,
Lucknow. On the track, a boy fell down thrice. Undeterred, he continued running and finished the race, though in the last position. He is Tarun, son of Mr. Vimal Kapoor and Mrs. Rani Devi. Though he finished last in the race, the coach Ram Narayan recognized the fire within him and agreed to train him. It was a turning point in his life. “Tarun was born twice”, comments his parents.

His actual birthday was on 2nd February 1992, and his birth as an athlete was on 14th November 2004, the day on which he won recognition as an athlete. He was studying in the Gandhi Memorial High School then. Next year, he became the champion in the 100 meters race in the State School Athletic Meet. On the advice of his coach, he joined the State Sports Council School in Lucknow and completed his BP. Ed. in 2011. He became the fastest runner in the state in 2008, and a national champion in 2010. He is a self-motivated, confident and hard-working person. His residence, Varun Villa, is located at North Avenue near the Lucknow International Stadium where he practices vigorously to become an Olympian.

Question 1.
Athletes of today have many good sponsorships and job opportunities. Many institutions provide facilities for continuing their education and training. Tarun applies for such a post. Based on the above news report, complete the template of Tarun’s Curriculum Vitae.
Answer:
Curriculum Vitae gives details about a person and his qualifications, experiences, and special abilities. It is a brief and factual document giving information about one’s education, work experience, skills, and accomplishments. The key elements of curriculum vitae are the heading, career objective, educational profile, personal profile, professional experience and references. There is also a covering letter stating the most important facts and requesting for an interview. The term ‘Curriculum Vitae’ (shortened to CV) is also called Bio-Data. In America, a CV is called ‘Resume’.

Curriculum Vitae Of Tarun Kapoor

Tarun Kapoor
……………………..
……………………..
Contact number: …………………….. (Res.), …………………….. (Mob.)
Career objective: To become an Olympian
Qualifications :
……………………………
……………………………
Achievements :
……………………………
……………………………
Personal Profile
Father’s name:……………………….
Mother’s name:………………………
Date of birth:…………………………
Permanent address : ………………..
……………..………..
……………………….
Languages known : English, Hindi
Nationality:……………..
Gender:……………
Marital status: Single
Strengths :
Answer:
Tarun Kapoor
North Avenue
Near Lucknow International Stadium
Lucknow – 450 321
Contact number : 999555444; (Res)999555444
Career Objective: To become an Olympian
Qualifications: i) SSLC from St. John’s H.S., 2005, 84% marks
ii) +2 from St. John’s H.S., 2007,85% marks
iii) B.P.Ed, From State Sports Council School, Lucknow, 2011,87% marks’.
Achievements
Champion in 100m race in State School Athletic meet
Fastest runner in the State, 2008
National Champion, 2010

Personal Profile:
Father’s name: Vimal Kapoor
Mother’s name: Rani Devi
Date of birth: 2 Feb 1992
Permanent address: Varun villa,
North Avenue
Near Lucknow International
Stadium, Lucknow-450321
Languages known : English, Hindi
Nationality: Indian
Gender: Male
Marital status: Single
Strengths: Confidence, Perseverance, Hard work, Sincerity,

Declaration:

I hereby declare that the details given above are true to the best of my knowledge.
Place: Lucknow

Sd/

Date: 2 July 2011

Tarun

Activity 5 (page 18)

a. A part of the commentary of the race in which Tarun participated is given below.

Welcome to the Nehru Stadium for watching a wonderful race by young athletes. This is Raj Kumar in the commentary box. Today is 14th November, the birthday of Chacha Nehru. All the athletes are lined up at the starting point. It’s a 100 meters race. The family and friends of the participants are there in the stands to cheer them up. Athletes are not supposed to go away the track. If they do so, they will be disqualified. Oh! the whistle is blown.

The race has started. All are running along their own tracks. Wow! Tarun on the fifth track is running ahead of everybody. Just behind him, Pawan is on the fourth track. Oh, God! Tarun ……………………….. My congratulations to Pawan, the winner of the race and all the other athletes for your participation! This is Raj Kumar signing off. Thank you.

a) Do you think that

Question 1.
the commentator know the rules and background of the event?
i. Yes
ii. No
Answer:
i. Yes

HSSLive.Guru

Question 2.
the commentary will help the athletes to know about the status of the race?
i. Yes
ii. No
Answer:
i. Yes

Question 3.
the audience is informed about what is happening
i. Yes
ii. No
Answer:

Ques 4.
the commentary is meant to create excitement among the audience?
i. Yes
ii. No
Answer:
i. Yes

Ques 5.
the commentator’s language is simple and clear?
i. Yes
ii. No
Answer:
i. Yes

Question 6.
the commentary confuse the listeners?
i. Yes
ii. No
Answer:
ii. No

Question 7.
the commentator favor any of the participants?
i. Yes
ii. No
Answer:
i. Yes

Question 8.
the commentary has a suitable conclusion and leave-taking?
i. Yes
ii. No
Answer:
i. Yes

HSSLive.Guru

Now, complete the commentary given above.
Oh, God Tarun has fallen down. People are worried. But Tarun gets up and continues running. Yes, he is overtaking some others. But alas! he falls down again. He seems a little worried. But once again he gets up and runs. He is again with the lead runners. But, Oh my God! he falls again. Somebody is shouting, “Get up and run, Tarun!” Tarun gets up and runs but he can’t catch up with the others. Pawan comes first. There is great applause from the crowd. Tarun somehow finishes the line and the applause is greater for him! Yes, in spite of the falls he has crossed the finishing line!

b) Look at a few screenshots of the last over of the final of the Tri-series Cup cricket match between India and Sri Lanka, held at Queen’s Park Oval, Port of Spain, Trinidad, on July 11, 2013.

Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 1 The Race 1
Kerala Syllabus 9th Standard English Solutions Unit 1 Chapter 1 The Race 2
Commentary: India needs 15 runs. Only one over is left. The situation is electric. There is pin-drop silence. There is anxiety on the face of the Indian viewers. Eranga is the bowler and Dhoni is at the crease. Eranga bowls. Dhoni hits the ball hard. But alas! Dhoni has missed it. There is utter silence among the Indian crowd. 15 runs needed! Only 5 balls left. Eranga bowls. It is a six! The crowd applauds loudly. Fielding arrangements are changed by the Sri Lankan Captain. 9 runs needed. 4 balls left. Eranga bowls again. Dhoni hits a 4. The crowd is ecstatic. 5 runs needed. The 4th ball is bowled by Eranga. Dhoni hits it hard with his famous helicopter shot. It is a sixer! India has won with 2 balls to spare. What a victory!

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 3 ओ मेरे पिता

You can Download ओ मेरे पिता Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 3 ओ मेरे पिता (कविता)

ओ मेरे पिता Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 3 ओ मेरे पिता 1

HSSLive.Guru

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 3 ओ मेरे पिता 2

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 2 राग गौरी

You can Download राग गौरी Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 2 राग गौरी (पद)

राग गौरी Text Book Activities

प्रश्ना 1.
समानार्थी शब्द कविता में ढूँढ़ें :
उत्तर:

खड़ीबोली व्रज
मुझे मोहिं
मुझसे मोसों
तुझे तोहि
क्रोध रिस
श्याम स्याम
देखकर लखि

HSSLive.Guru

प्रश्ना 2.
कविता में कृष्ण अपनी माँ से कुछ शिकायतें कर रहा है। कविता के प्रसंग में यशोदा और बालक कृष्ण के बीच का वार्तालाप लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 2 राग गौरी 1
उत्तर:
यशोदा : बेटा, क्या हुआ? बताओ न?
कृष्ण : क्या बताऊँ? जाके भैया से पूछ।
यशोदा : बोलो मेरे लाल,क्या हुआ?
कृष्ण : बलराम भैया बहुत तंग करता है मुझे। कहता है मुझे मोल में लिया है?
यशोदा : ऐसा कहा उसने!
कृष्ण : हाँ मैया, उसी के वास्ते मैं खेलने भी नहीं जाता। तेरी माँ कौन है, पिता कौन है कहकर बहुत चिढ़ाता है।
यशोदा : फिर?
कृष्ण : भैया कहता है माँ गोरी हैं, पिताजी गोरे हैं, केवल तू ही काला है।
यशोदा : सच? उसने ऐसा कहा?
कृष्ण : हाँ माँ, दूसरे लड़के भी मेरा मज़ाक करते हैं। भैया ने ही उन्हें सब कुछ सिखाया है।
यशोदा : ऐसा थोड़ा ही है?
कृष्ण : मुझे पता है, तू तो हमेशा भैया के साथ देती है। तू मुझे ही मारती है, भैया को कभी नहीं।
यशोदा : सुनो कान्ह, तेरा भैया तो जन्म से ही झूठा है। उसका कहना मत मान।
कृष्ण : माँ, तू मुझे मनाने के लिए ऐसा कहती है न?
यशोदा : नहीं..नहीं… मैं कसम खाती हूँ कि तू मेरा लाल है और मैं तेरी माँ।
कृष्ण : सच माँ?
यशोदा : सच।

राग गौरी Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 2 राग गौरी 2

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ

You can Download मेरी ममतामई माँ Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ (संस्मरण)

मेरी ममतामई माँ Textual Questions and Answers

मेरी ममतामई माँ विश्लेषणात्मक प्रश्न

प्रश्ना 1.
एकल परिवार और संयुक्त परिवार की अपनी – अपनी विशेषताएँ हैं। चर्च करें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 1
उत्तर:
कल परिवार का अर्थ है कि एक ऐसा परिवार जिसमें पति, पत्नी और उनके बच्चे ही रहते हैं। एक ऐसा परिवार जहाँ माता – पिता, बेटे – बहू, पोते – पोती, चाचा-चाची और ताऊ- ताई आदि एकसाथ रहते हैं उसे हम संयुक्त परिवार कहते हैं।
विशेषताएँ:
1. एकल परिवार छोटे होते हैं जबकि संयुक्त परिवार बड़े होते हैं।
2. एकल परिवार में खर्च कम होते हैं जबकि संयुक्त में अधिक खर्चे होते हैं।
3. एकल परिवार में लोगों को एकांत अधिक मिल पाता है जबकि संयुक्त परिवार में इस चीज़ की कमी होती है।
4. एकल परिवार में बच्चे अपने दादा-दादी, नाना-नानी के प्यार से वंचित रह जाते हैं जबकि संयुक्त परिवार में उन्हें अपने दादा – दादी, नाना – नानी आदि का भरपूर प्यार और संस्कार मिल पाते हैं ।
5. एकल परिवार में अच्छा-बुरा सलाह के लिए किसी बड़े अनुभवी का साथ नहीं मिल पाता जबकि संयुक्त में अनुभवी व्यक्ति की सलाह से कई समस्याएँ चुटकियो में सुलझ जाती है।
6. एकल परिवार में बच्चे संस्कृति और संस्कारो में पीछे रह जाते हैं जबकि संयुक्त परिवार में बच्चों को अच्छे संस्कार और संस्कृति को जानने का मौका मिल पाता है।
7. एकल परिवार में यदि कोई एक व्यक्ति बीमार हो जाता है तो देखभाल के लिए कोई भी नहीं होता है जबकि संयुक्त परिवार में यदि कोई बीमार हो जाता है तो सहायता और देखभाल के लिए कई लोग मिल जाते हैं और बड़ों का अनुभव भी मिलता है।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 2.
‘शहर में सबसे पहले मैं ही लोगों तक समाचार-पत्र पहूँचाता था।’- इस प्रस्ताव से बालक कलाम का कौन-सा मनोभाव प्रकट होता है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 2
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 3
उत्तर:
कलाम एक ईमानदार बालक है। वह अपना दायित्व ठीक तरह से निभानेवाला है। समय की पाबंदी लगाने में वह सफल रहा। वह हमेशा मेहनती नज़र आता है।

प्रश्ना 3.
“उन्होंने अपने हिस्से की भी सारी रोटियाँ तुम्हें दे दी”-भाई की इस बात पर बालक कलाम की प्रतिक्रिया क्या होगी?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 4
उत्तर:
बालक कलाम को अपनी माँ के प्रति ममता के मारे सिहरन आ गई। वह अपने आपको रोक नहीं पाया। दौड़कर माँ के पास गया और भावावेश में उनसे लिपट गया।

प्रश्ना 4.
‘नारी ईश्वर की सुंदर रचना है।’ कलाम को ऐसा क्यों लगा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 5
उत्तर:
कलाम नारी को आदर करनेवाले है। कलाम अपनी माँ को ईश्वर समान मानते हैं। माँ ही उनके लिए सबकुछ है। माँ की ममता कलाम को सदा लिपटती थी। उनकी हर उन्नति पर माँ का हाथ रहा था। वे अपनी माँ के नाश्ते के बारे में अग्नि की उडान’ पर याद करते हैं। शायद इसीलिए उन्हें ऐसा लगा होगा।

मेरी ममतामई माँ Text Book Activities

प्रश्ना 1.
मिलान करें:

महायुद्ध का प्रभाव रामेश्वरम में भी हुआ।  इसलिए भाई-बहनों की तुलना में विरोष भोजन मिलता था।
बालक कलाम पढ़ाई और कमाई एक साथ करता था। वह भावावेश में उनसे लिपट गया।
बालक कलाम संयुक्त परिवार में रहता था। सभी वस्तुओं की किल्लत हुई।
 माँ का प्यार समझकर बालक कलाम को सिहरन की अनुभूति हुई। वहाँ खुशी और ग़म का अनुभव होता था।

उत्तर:

महायुद्ध का प्रभाव रामेश्वरम में भी हुआ। सभी वस्तुओं की किल्लत हुई।
बालक कलाम पढ़ाई और कमाई एक साथ करता था। इसलिए भाई-बहनों की तुलना में करता था। विरोष भोजन मिलता था।
बालक कलाम संयुक्त परिवार में रहता था। वहाँ खुशी और ग़म का अनुभव होता था।
 माँ का प्यार समझकर बालक कलाम को सिहरन की अनुभूति हुई। वह भावावेश में उनसे लिपट गया।

प्रश्ना 2.
बातचीत लिखें।
‘उस दिन पहली बार मुझे सिहरन की अनुभूति हुई। मैं अपने आपको रोक नहीं सका। दौड़कर अपनी माँ के पास गया और भावावेश में उनले लिपट गया।’ इस प्रसंग पर बालक कलाम और माँ के बीच क्या-क्या बातें हुई होंगी?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 6
उत्तर:
कलाम : (दौडकर आता हुआ) माँ ………… ओ माँ ……..
माँ . : (लिपटती हुई) क्या हुआ बेटा?
कलाम : यह आपने क्या कर दिया? मुझे सिहरन हुई।
माँ : क्या बात है?
कलाम : आज आपने अपने हिस्से की रोटियाँ भी मुझे दे दी!
माँ : हाँ, तुम तो भूखा था न, इसलिए।
कलाम : तो आप स्वयं भूखी रहकर मुझे दे दिया?
माँ : तुम तो पढ़ाई और कमाई एकसाथ करते है न।
कलाम : इतनी कुरबानी मेरे लिए क्यों माँ?
माँ : क्योंकि मैं तेरी माँ हूँ और तुम मेरे लाडले हो।
कलाम : हमारे घर की हालत उतनी अच्छी नहीं है माँ।
माँ : मैं संभालूँगी बेटा। तुम फिकर मत कर।
कलाम : आप भूखों मत मरेगी। यह मेरी वादा है।
माँ : (प्यार से सहलाती हुई) जा जाकर कुछ पढ़ाई कर।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 3.
नमूने के अनुसार बदलकर लिखें।

बालक कलाम पढ़ाई के साथ कमाई भी करता था। बालक कलाम पढ़ाई के साथ कमाई भी करता है।
गणित-शिक्षक पाँच छात्रों को पढ़ाते थे।

उत्तर:

बालक कलाम पढ़ाई के साथ कमाई भी करता था। बालक कलाम पढ़ाई के साथ कमाई भी करता है।
गणित-शिक्षक पाँच छात्रों को पढ़ाते थे। गणित-शिक्षक पाँच छात्रों को पढ़ाते है।

मेरी ममतामई माँ विधात्मक प्रश्न

प्रश्ना 1.
“उन्होंने अपने हिस्से की भी सारी रोटियाँ तुम्हें दे दी। एक ज़िम्मेदार बेटा बनो और अपनी माँ को भूखों मत मारों।” बड़े भाई ने कलाम को डाँटा तो उसे क्या लगा होगा? उसकी डायरी कल्पना करके लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 7
उत्तर:
25 जून 2019
बडे भाई का डाँट सुनकर आज पहली बार मुझे सिहरन की अनुभूति हुई। मैं अपने आपको रोक नहीं सका। मैं दोडकर अपनी माँ के पास गया। फिर भावावेश में उनसे लिपट गया। माँ की कुरबानी इतनी क्यों? घर की हालत उतनी अच्छी नहीं थी। युद्ध : के कारण सभी वस्तुओं की किल्लत हो गई थी। विशाल संयुक्त परिवार में रोटियों की भी कमी महसूस हुई थी। फिर भी माँ स्वयं भूखी रहकर उनकी सारी रोटियाँ मुझे दे दी। सिर्फ माँ ऐसा कर सकती है। वे कितने दयालू, स्नेहशील और धार्मिक प्रवृत्ति की महिला थीं। सदा मैं उनसे प्रेरित थी। मेरी माँ ही सबकुछ है। आगे मेरी दृष्टि उनके स्वास्थ्य पर भी होगा। अगले दिन की प्रतीक्षा में….

मेरी ममतामई माँ Additional Questions and Answers

प्रश्ना 1.
‘कलाम के घर में खुशी और गम का आना जाना लगा रहता था’- इसका कारण क्या होगा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 8
उत्तर:
कलाम का परिवार संयुक्त परिवार है। संयुक्त परिवार में सदस्यों की संख्य ज़्यादा है। तो हमेशा कुछ खुशी या कुछ गम आते जाते रहेंगे।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 2.
कलाम के गणित के शिक्षक की शिक्षण रीति कैसी थी?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 9
उत्तर:
गणित के शिक्षक श्री स्वामियार निःशुल्क ट्यूशन पढ़ाते थे। वे एक साल में पाँच ही छात्रों को पढ़ाते थे। उनका एक ही शर्त था कि बच्चे स्नान करके पाँच बजे कक्षा में उपस्थित हो जाएँ।

प्रश्ना 3.
कलाम की चरित्रगत विशेषताओं पर टिप्पणी तैयार करें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 10
उत्तर:
सुबह पाँच बजे उठकर श्री स्वामियार के पास गणित पढ़ने जाते थे। साढ़े पाँच बजे घर वापस लौटता। बाद में नमाज़ उदा करने को और कुरान शरीफ़ सीखने के लिए पिता के साथ जाता। उसके बाद तीन किलोमीटर दूरी पर रामेश्वरम रोड़ रेलवेस्टेशन पैदल जाता था। प्रस्तुत पंक्तियों से बालक कलाम बहुत ही परिश्रमी जान पडता है और ईमानदार भी धनुष्कोडी मेल से समाचार पत्रों का बंडल लेता और तेज़ी से शहर के लोगों तक पहुँचाता था। कलाम की समय पर पाबंदी यहाँ बहुत ही स्पष्ट है। वह अपनी ज़िम्मेदारी ठीक तरह से निमाने वाला भी है। वह अपनी माँ को बहुत प्यार करता है। जब उसका भाई उसे डाँटा तो तुरंत ही दौडकर जाते हुए माँ को लिपट लेता है। वह नारी को ईश्वर की सुंदर रचना मानता है। स्त्रियों को आदर करने में वह सदा आगे है। इसप्रकार स्वाभिमानी, परिश्रमी, सेवाव्रती, ज़िम्मेदार एवं मानवता के व्यक्तित्व है बालक कलाम।

मेरी ममतामई माँ Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 11
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 12
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 13
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 14

HSSLive.Guru

मेरी ममतामई माँ शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 1 मेरी ममतामई माँ 15

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़

You can Download दौड़ Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ (लेख)

दौड़ Textual Questions and Answers

दौड़ विधात्मक प्रश्न

प्रश्ना 1.
बारिश का अनुभव सुहाना होता है। आपको बारिश कैसे महसूस होता है? इसपर एक छोटा-सा संस्मरण लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ 1
उत्तर:
बारिश मेरे लिए बहुत खुशी का अवसर था। बारिश देखने के लिए मैं अपने घर की खिड़की के पास खड़ा होता था। बारिश में छाता लेकर स्कूल जाना मुझे बहुत पसंद था। पीठ पर बस्ता टाँगकर, एक हाथ में छाता पकड़कर, दूसरे हाथ से छाते के कोने से आता पानी. को छुआ करता था। खेल घंटी के समय अगर बारिश होता तो कागज़ से नाव बनाकर पानी रख देते थे। बहती नाव के साथ हम भी दौडते थे। बारिश की ठंड में चादर ओढ़कर सोना भी मुझे पसंद था।

दौड़ Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ 2
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ 3
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ 4

HSSLive.Guru

दौड़ शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ 5
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 दौड़ 6

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो

You can Download फूलों का शो Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो (लेख)

फूलों का शो Textual Questions and Answers

प्रश्ना 1.
किसी एक त्योहार की ऐतिहासिक या सांस्कृतिक पृष्ठभूमि पर लेख लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो 1
उत्तर:
ओणम : फूलों का त्योहार
ओणम केरल का त्योहार है। केरल के लोग बड़े उत्साह से ओणम’ मनाते हैं। ‘ओणम’ के साथ राजा महाबली और वामन-अवतार की पौराणिक कथा जुड़ी हुई है। राजा महाबली बहुत ही न्यायप्रिय और परम दानवीर था। उसके शासन में प्रजा बहुत सुखी थी। ऐसा विश्वास है कि ‘ओणम’ के दिन महाबली अपनी प्रजा को देखने आते हैं। प्रजा उनका स्वागत-सत्कार करती है। वैसे भी ‘ओणम’ को ‘फूलों का पर्व’ कहा जाता है। क्योंकि ओणम के दस दिन पहले से ही घरों के आँगन में फूलों से रंगोली बनाते हैं।

HSSLive.Guru

फूलों का शो Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो 2
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो 3
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो 4

HSSLive.Guru

फूलों का शो शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 4 फूलों का शो 5

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक

You can Download पक्षी और दीमक Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक (कहानी)

पक्षी और दीमक Textual Questions and Answers

पक्षी और दीमक विश्लेषणात्मक प्रश्न

प्रश्ना 1.
पक्षी अपने पंख देकर दीमक लेता है। यहाँ पक्षी का कौन-सा मनोभाव प्रकट होता है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 1
उत्तर:
नौजवान पक्षी को अपने भविष्य और अस्तित्व के संबंध में कोई चिंता नहीं है। कोई मेहनत किए बिना, आसानी से मिलनेवाले भोजन से संतुष्ट होने का मनोभाव उसमें है।

प्रश्ना 2.
‘दीमकें हमारा स्वाभाविक आहार नहीं है, और उनके लिए अपने पंख तो हरगिज़ नहीं दिए जा सकते।’-इस कथन के आधार पर वर्तमान संस्कृति का विश्लेषण करें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 2
उत्तर:
यहाँ हमारी खाद्य संस्कृति की ओर संकेत किया गया है। हम अपने स्वाभाविक आहार को छोड़कर फास्टफुड़ संस्कृति के पीछे भाग रहे हैं। शुरु में बड़ी रसीली लगेगी। लेकिन अंतिम परिणाम भयानक होगा।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 3.
पक्षी को बेवकूफ़ कहने के संबंध में आपकी राय क्या है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 3
उत्तर:
यह बिलकुल सही है। यह पक्षी प्रलोभन में फंसकर अपना अस्तित्व खोता है। अंत में वह अपना अस्तित्व वापस लेने का प्रायास तो करता है। तब तक उसका सब कुछ नष्ट हो जाता है। पक्षी का व्यवहार बेवकूफ़ी ही है।

पक्षी और दीमक Text Book Activities

पक्षी और दीमक अभ्यास के प्रश्न

प्रश्ना 1.
नमूने के अनुसार कहानी के प्रसंगों को चुनकर लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 4
उत्तर:

 व्यवहार प्रसंग
अलसतापूर्ण कार्य करना। नौजवान पक्षी को लगा- यह बहुत बड़ी सुविधा है कि एक आदमी दीमकों को बौरों में भरकर बेच रहा है।
तात्कालिक लाभ के लिए अस्तित्व नष्ट करना। गाड़ीवाले को एक पंख देकर, दो दीमकें खरीद लेता।
बड़ों की बातों को बिना सझ-बझ के धिक्कारना। नौजवान पक्षी ने बड़े ही गर्व से अपना मुँह दूसरी ओर कर लिया।
 प्रलोभन में पूरी तरह फँस जाना। अब उसे न तो दूसरे कीड़े अच्छे लगते, न फल, न अनाज के दाने। दीमकों का शौक अब उसपर हावी हो गया था।
अपनी गलतियों पर सफ़ाई खोजना। उसने सोचा कि आसमान में उड़ना ही फिजूल है। वह मूखों का काम है।
 खोए हए अस्तित्व को फिर से पाने की कोशिश करना।  वह खूब मेहनत से ज़मीन में से दीमकें चुन-चुनकर, खाने के बजाय, उन्हें इकट्ठा करने लगा।
धोखेबाजी को पहचानकर निराश होना। गाड़ीवाला चला गया। पक्षी छटपटाकर रह गया।

प्रश्ना 2.
‘पक्षी और दीमक’ कहानी में ये किन-किन का प्रतिनिधित्व करते हैं?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 5
उत्तर:

गाड़ीवाला पक्षी दीमक पंख बिल्ली
व्यापारी / उद्योगपति नौजवान प्रलोभन अस्तित्व शोषक

प्रश्ना 3.
आज के ज़माने में ‘पक्षी और दीमक’ कहानी की प्रासंगिकता कहाँ तक है? चर्चा करके टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 6
उत्तर:
अस्तित्व बनाए रखने की माँग करनेवाली कहानी : पक्षी और दीमक
मुक्तिबोध से लिखी गई प्रसिद्ध कहानी है ‘पक्षी और दीमक’। इसमें एक नौजवान पक्षी अपना पंख देकर दीमक खरीदकर खाने लगता है। अपने माता-पिता के उपदेश तक को वह सुनता नहीं है। अंत में पंख सब नष्ट होने पर वह चटपटाता है। दीमकों को इकटठा करके, उसके बदले व्यापारी से पंख वापस लेने का विफल प्रयास वह करता है। लेकिन वह धोखा खाता है।

अंत में वह एक काली बिल्ली से पकड़ा जाता है। ऊपर से देखने पर यह एक फांटसी-सा लगता है। लेकिन कहानी की गहराई पर जाते वक्त हम समझ सकते हैं कि यह फांटसी नहीं, बल्कि वर्तमान वास्तविकता है। आजकल कार्परेट हमें लूट रहे हैं। विज्ञापन के ज़रिए हमारे सामने कई प्रलोभन प्रस्तुत करते हैं। हम नौजवान बिना सोचे-समझे उसमें फँस जाते हैं। अंत में हम अपना अस्तित्व खोते हैं। जब हम अपनी गलती समझते हैं, तब तक सब कुछ नष्ट हो जाता है। आज के ज़माने में यह कहानी बिलकुल प्रासंगिक है।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 4.
पक्षी की चरित्रगत विशेषताओं का विश्लेषण करें। टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 7
उत्तर:
‘पक्षी और दीमक’ का पक्षी आलसी स्वभाव का है। परिश्रम के बिना भोजन पाने का इच्छुक है। इसी कारण से वह जल्दी व्यापारी के प्रोलोभन में फँस जाता है। पंख निकालकर देने में उसे दर्द है। पर भी अपनी अलसता के कारण उसने उस दर्द को सह लिया। सब कुछ खोने पर वह अपनी गलती समझता भी है। लेकिन तब तक उसका अस्तित्व नष्ट हुआ था।

प्रश्ना 5.
पक्षी और दीमक’ कहानी को फ़िल्माने के लिए पटकथा तैयार करें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 8
उत्तर:
दृश्य – 1 : सबेरे का आकाश
तीन पक्षी बात करते हुए उड़ रहे हैं।
एक पक्षी : देखो उड़ते-उड़ते हम बहुत ऊपर आ गए!
दूसरा पक्षी : नीचे देखो, सब कुछ छोटा-छोटा!
तीसरा पक्षी : देखो, एक बैलगाड़ी चल रही है।
दूसरा पक्षी : मुझे कुछ दिखता नहीं।
तीसरा पक्षी : मैं जाकर देखू। (उड़ते हुए नीचे जाता है)

दृश्य – 2 : सड़क। सबेरा।
किनारे के पेड़ के डाल पर तीसरा पक्षी आ बैठता है। सड़क से गाड़ीवाला बैलगाड़ी लेकर आता है। बैलगाड़ी में भरे बोरों में दीमकें हैं। गाड़ीवाले की ‘दीमकें ले लो… दीमकें ले लो…’ की आवाज़ सुनती रहती है। पक्षी और गाड़ीवाला बात करते हैं।
गाड़ीवाला : दीमकें ले लो… दीमकें ले लो…
पक्षी : ओ गाड़ीवाले दीमकों का क्या भाव है?
गाड़ीवाला : एक पर दे दो, मैं दो दीमकें दे दूंगा।
पक्षी : पर!
गाड़ीवाला : हाँ, पर। यह दीमक तो बहुत स्वादिष्ट है। चाहे तो ले लो।
पक्षी : ठीक है, गाड़ीवाले। लो एक पंख। दो दीमकें दो।
(पक्षी कठिनाई से पर तोड़कर गाड़ीवाले को देता है और दो दीमकें लेकर उड़ जाता है)

पक्षी और दीमक Grammar

पक्षी और दीमक व्याकरण के प्रश्न

प्रश्ना 1.
इसपर विचार करें:
रेखांकित शब्दों पर ध्यान दें ये शब्द कैसे बने हैं? क्या इनका विभाजन संभव है? तो कैसे?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 9
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 10

प्रश्ना 2.
पूरी इकाई से एक बार और गुज़रें। ऐसे परसर्गयुक्त सर्वनामों को पहचानें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 11
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 12
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 13

पक्षी और दीमक Additional Questions and Answers

पक्षी और दीमक आशयग्रहण के प्रश्न

प्रश्ना 1.
नौजवान पक्षी को कौन-सी बात बड़ी सुविधा लगी?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 25
उत्तर:
नौजवान पक्षी को बड़ी सुविधा लगी कि एक आदमी दीमकों को बोरों में भरकर बेच रहा है।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 2.
अपनी चोंच से एक पर को खींचकर तोड़ने में उसे तकलीफ होती है। लेकिन उसे वह बरदाश्त कर लेता है’ -पक्षी द्वारा अपनी तकलीफ को बरदाश्त करने का कारण क्या होगा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 14
उत्तर:
वह नौजवान पक्षी स्वभाव से आलसी है। वह जल्दी ही गाड़ीवाले के प्रलोभन में फँस गया।

पक्षी और दीमक Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 15
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 16
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 17
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 18
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 19
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 20
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 21

HSSLive.Guru

पक्षी और दीमक शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 22
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 23
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 24

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 1You can Download टीवी Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी (पटकथा)

टीवी Text Book Activities

टीवी विधात्मक प्रश्न

प्रश्ना 1.
डायरी लिखें।
गोपू घर पहुंचा। वह यादों में खो गया। फिर डायरी लिखने लगा। लिखें, गोपू की डायरी।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 1
उत्तर:
11 जुलाई 2016
पहाड़पुर
सबेरे जो किया ठीक नहीं हुआ। घर से निकलते समय लल्लू और चुन्नी को टीवी दिखाने की आशा थी। पर मनोहर चाचा का घर इतना दूर था, यह जानता नहीं था। बेचारे मेरी बातों पर विश्वास कर गए। मेरा तो एक ही निशान था- एन्टीना। लेकिन वहाँ तो हर कहीं एन्टीना थे। मैं क्या करूँ। आगे से ऐसा नहीं करूँगा। घरवालों से कहकर ही कहीं जाऊँगा। यह सब झमेला चुपके से निकलने का था।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 2.
पटकथा के आधार पर तालिका की पूर्ति करें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 2
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 3
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 4
प्रश्ना 3.
पटकथा की मूल कथा पन्ना 23 में है। पढ़ें। कहानी की घटनाओं को क्रम से लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 5
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 6

प्रश्ना 4.
पटकथा और कहानी की तुलना करें और टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 7
उत्तर:
पटकथा कहानी से भिन्न होती है। लेकिन पटकथा के लिए एक कहानी की ज़रूरत है। कहानी के आधार पर ही अकसर पटकथा लिखी जाती है। इसमें संवाद और संवादों के बीच होनेवाली घटनाओं व दृश्यों का विस्तृत ब्योरा होता है। कहानी को जो क्रम होता है, कभी-कभी पटकथा में उसे अलग ढंग से दर्शाया जाता है। कभी फ्लैशबैक के रूप में घटनाओं को दिखाया जाता है। कहानी के संवाद से पटकथा के संवाद भिन्न होते हैं। दृश्य का विवरण अकसर वर्तमान काल में लिखा जाता है। इसमें चाल-चलन एवं दृश्य का विवरण भी अलग ढंग से रहता है।

टीवी Additional Questions and Answers

टीवी आशयग्रहण के प्रश्न

प्रश्ना 1.
कसम खाना से क्या मतलब है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 8
उत्तर:
‘कसम खाना’ का मतलब है- सत्य का प्रण करना।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 2.
गोपू के इलाके में टीवी नहीं आता था। इसके क्या कारण हो सकते हैं?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 9
उत्तर:
वह इलाका भौगोलिक रूप से पिछड़ा हुआ था। ऐसे प्रदेशों में विकास देर से आता है। शायद शासक वर्ग इस इलाके को अनदेखा कर रहा होगा।

प्रश्ना 3.
गोपू को टीवी का कार्यक्रम जादू-सा लगा। क्यों?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 10
उत्तर:
गोपू पहले-पहल टीवी देख रहा है। उसकी तकनीकी बातों से वह अनजान है। इसलिए उसे टीवी का कार्यक्रम जादू-सा लगा।

प्रश्ना 4.
चुन्नी के रुआंसी होने का क्या कारण है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 11
उत्तर:
टीवी देखने के लिए घर से चुपके से निकले थे। अब देर होने लगी थी। मनोहर चाचा का .घर कहीं दिखता नहीं था। वह डर गई थी।

प्रश्ना 5.
मनोहर चाचा का घर पहचानने में गोपू को दिक्कत हुई। क्यों?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 12
उत्तर:
मनोहर चाचा का घर पहचानने के लिए गोपू के पास एक ही निशान था- टीवी का एन्टीना। लेकिन यहाँ सभी के घरों के छतं पर एन्टीना लगा हुआ था। इसलिए उसे मनोहर चाचा का घर पहचानने में दिक्कत हुई।

टीवी Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 13
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 14
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 15
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 16
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 17
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 18
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 19
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 20
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 21
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 22
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 23
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 24

HSSLive.Guru

टीवी शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 25
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 26
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 27

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ

You can Download पुल बनी थी माँ Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ (कविता)

पुल बनी थी माँ Textual Questions and Answers

पुल बनी थी माँ आशयग्रहण के प्रश्न

प्रश्ना 1.
‘पुल बनी थी माँ’ से क्या तात्पर्य है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 1
उत्तर:
पुल दो किनारों को आपस में जोड़ता है। माँ परिवार के हर सदस्य को आपस में जोड़नेवाली कड़ी थी। इसलिए माँ को पुल कहा गया है।

प्रश्ना 2.
‘बुढ़ा रही है माँ’ इसका आशय क्या है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 2
उत्तर:
प्रस्तुत पंक्ति का आशय यह है कि माँ के शरीर पर बुढ़ापे का असर दिखने लगा। वह शारीरिक और मानसिक रूप से कमज़ोर होने लगी।

HSSLive.Guru

प्रश्ना 3.
‘माँ आख़िर माँ ही तो है’ इससे आपने क्या समझा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 3
उत्तर:
इसका मतलब है कि माँ का मातृत्व बच्चों की कठिनाइयों को अच्छी तरह जानता है। अर्थात् माँ अपने बच्चों के बारे में सबकुछ जानती है।

पुल बनी थी माँ Text Book Activities

पुल बनी थी माँ अभ्यास के प्रश्न

प्रश्ना 1.
बेटों का जीवन बेरोकटोक चलती गाड़ी के समान रहा।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 15
उत्तर:
दौड़ती रहती थी बेधड़क
बिना किसी हरी लाल बत्ती के
हम लोगों की छुक छुक छक छक

प्रश्ना 2.
माँ की देख-भाल की ज़िम्मेदारी बेटों पर आ गई।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 4
उत्तर:
हाथों हाथ रहती माँ
एक दिन हमारे कंधों में आ गई

प्रश्ना 3.
बेटे अपने दायित्व बदलते रहे।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 5
उत्तर:
जब तक जीवित रही माँ।
हम बदलते रहे अपने कंधे

HSSLive.Guru

प्रश्ना 4.
माँ के चले जाने से बेटे बेसहारे बने।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 6
उत्तर:
और माँ के कंधों से उतरते ही
उतर गए हमारे कंधे

पुल बनी थी माँ विधात्मक प्रश्न

प्रश्ना 1.
कविता का परिचय देते हुए टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 7
उत्तर:
पुल बनी थी माँ : बदलते पारिवारिक संबंधों की आलोचना
कविता ‘पुल बनी थी माँ’ बूढ़े-बुजुर्गों के प्रति उत्तरदायित्वों से विमुख होती जा रही नई पीढ़ी के व्यवहार को दर्शाता है। कविता में माँ के पुल होने और पुल से बोझ बनने की हालत पर चर्चा की गई है।

माँ भाइयों के बीच पुल बनी थी। पुल दो किनारों को आपस में जोड़ता है। माँ परिवार के हर सदस्य को आपस में जोड़नेवाली कड़ी रही। इस माँ रूपी पुल से बच्चों की जिंदगी रूपी रेल गाड़ी बेरोकटोक चलती रही। पिता के चल बसने के बाद भी भाइयों के बीच माँ पुल बनी रही। माँ धीरे-धीरे टूटने लगी। यानी मानसिक रूप से वह धीरे-धीरे कमज़ोर होती गई। उसके शरीर पर बुढ़ापे का असर दिखने लगा। वह शारीरिक रूप से भी
कमज़ोर होने लगी थी। एक ही बात को माँ बार-बार कहने लगी। बच्चे इस आदत को उनके बढ़ते हुए बुढापे की निशानी मानकर जीने लगे। उसकी आवाज़ कमज़ोर होती रही। वह धीरे-धीरे दुर्बल होती रही।

बच्चों के प्रति प्यार और दुलार से रहनेवाली माँ एक दिन बच्चों के आश्रय में आ गईं। धीरे-धीरे बच्चों के सशक्त कंधों में माँ बोझ बन गईं। जब तक बूढ़ी माँ जीवित रही, बच्चे माँ की देखरेख की ज़िम्मेदारी एक दूसरे के कंधों पर डालते रहे। सारी जिंदगी बच्चों के लिए जीनेवाली माँ बुढ़ापे में बच्चों के लिए भार बन गई। पर माँ का मातृत्व बच्चों की इस कठिनाई को सह नहीं पाया। वह स्वयं उनके कंधों से उतर गई मतलब उसका अंतिम प्रयाण हो गया। माँ के अभाव में बच्चे बेसहारे बन गए। कविता में प्रयुक्त शब्द, कथन और मुहावरे- वृषभ कंधा, कंधा बदलना, उतर गए कंधे आदि कविता को और सशक्त बनाया है।

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 8

पुल बनी थी माँ Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 9
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 10
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 11
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 12

HSSLive.Guru

पुल बनी थी माँ शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 13
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 14